НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Понеділок, 06 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про затвердження Положення про Єдиний центр надання реа..."  № 1782-26/2022-26 від 27.01.2022р. 
Документ №1782-26/2022 від 27.01.2022р. Внесено зміни в інший нормативний акт
        

 
Повязані документи

Рішення міської ради  Про затвердження Положення про Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї в новій редакції
Рішення міської ради  №3210-39/2018 від 22.11.2018р. Втратив чинність

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

31.01.2022



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(26  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 27.01.2022р.  № 1782-26/2022-26
 

Про затвердження Положення про Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї в новій редакції


Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» та керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада


вирішила:


1. Затвердити Положення про Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї в новій редакції (додається).

2. Вважати таким, що втратило чинність рішення міської ради від 22.11.2018р. №3210-39/2018 «Про затвердження Положення про Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї в новій редакції».

3. Організацію виконання рішення покласти на заступника міського голови Миколу АНДРУСЯКА.

4. Контроль за виконанням рішення доручити постійній комісії з питань освіти, культури, спорту, інформаційної та молодіжної політики, соціального захисту, охорони здоров’я, гендерної політики, депутатської діяльності, етики, регламенту, захисту прав людини та правопорядку (Ростислав ПЕТРУНЯК).



Міський голова                                                                                   Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ




ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 27.01.2022 р. № 1782-26/2022

__________Б. СТАНІСЛАВСЬКИЙ


ПОЛОЖЕННЯ

про Єдиний центр

надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї


1. Загальні положення

1.1. Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї (далі – Єдиний центр) є бюджетною установою, рішення щодо утворення, ліквідації або реорганізації якої приймає Коломийська міська рада.

1.2. У своїй діяльності Єдиний центр керується Конституцією та законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства соціальної політики України, рішеннями міської ради та виконавчого комітету Коломийської міської ради, розпорядженнями Коломийського міського голови, іншими нормативно-правовими актами з питань надання соціальних послуг, а також цим Положенням.

1.3. Граничну чисельність Єдиного центру та Положення затверджує Коломийська міська рада, штатний розпис та витрати на його утримання затверджує Коломийський міський голова.

1.4. Єдиний центр забезпечує надання соціальних та реабілітаційних послуг особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах та які зареєстровані та/або фактично проживають на території Коломийської територіальної громади.

1.5. Чинники, які зумовлюють перебування осіб/сімей у складних життєвих обставинах та передумови, що відносять осіб/сімей до вразливих груп населення визначені чинними нормативно-правовими актами.

1.6. Повноваження Єдиного центру поширюються на територію Коломийської територіальної громади.

1.7. Єдиний центр розміщується на території із спеціально побудованими або пристосованими приміщеннями, що повинні відповідати державним будівельним нормам та правилам, санітарним нормам і правилам, протипожежним вимогам, техніці безпеки та мають усі види комунального благоустрою.

1.8. Єдиний центр провадить діяльність за принципами недискримінації, дотримання прав людини, прав дитини та прав осіб з інвалідністю; гуманізму; забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків; поваги до честі та гідності; толерантності; законності; соціальної справедливості; доступності та відкритості; неупередженості та безпечності; добровільності; індивідуального підходу; комплексності; конфіденційності; максимальної ефективності та прозорості використання надавачами соціальних послуг бюджетних та інших коштів; забезпечення високого рівня якості соціальних послуг.

1.9. В залежності від потреби осіб, зазначених у пункті 1.4. цього Положення, в наданні соціальних та реабілітаційних послуг, за рішенням Коломийської міської ради, може змінюватися гранична чисельність понад нормативи, затверджені Міністерством соціальної політики України.

1.10. Директор Єдиного центру у разі виробничої необхідності за погодженням з міським головою може змінювати відповідно до законодавства штати окремих структурних підрозділів в межах фонду оплати праці за наявності розрахунку (обгрунтування) їх потреби.

1.11. Методичне забезпечення діяльності Єдиного центру здійснюється Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою України та Івано-Франківським обласним центром соціальних служб, координацію та контроль за діяльністю здійснює Управління соціальної політики Коломийської міської ради.

1.12. Єдиний центр є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в органах Державного казначейства, печатку зі своїм найменуванням, штампи та бланки і діє відповідно до цього Положення.

1.13. Організаційно-правова форма – комунальна організація (установа, заклад).

1.14. Коротка назва Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї– Єдиний ЦНРСП м. Коломиї.

1.15. Центр є правонаступником за всіма правами та зобов'язаннями територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Коломиї.


2. Основні завдання Єдиного центру

2.1. Реалізація основних завдань визначена законами України «Про соціальні послуги», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні».

2.2. Основними завданнями Єдиного центру є:

2.2.1. проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню в складні життєві обставини осіб/сімей, які належать до вразливих груп населення;

2.2.2. надання особам/сім’ям комплексу соціальних та реабілітаційних послуг, яких вони потребують, відповідно до переліку послуг, з метою мінімізації або подолання таких обставин.

2.3. Єдиний центр відповідно до визначених завдань:

2.3.1. виявляє осіб/сім’ї і веде їх облік;

2.3.2. проводить оцінювання потреб осіб/сімей у соціальних послугах;

2.3.3. надає реабілітаційні та соціальні послуги відповідно до державних стандартів;

2.3.4. надає допомогу особам/сім’ям у розв’язанні їх соціально-побутових проблем;

2.3.5. вносить відомості до реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг;

2.3.6.  проводить моніторинг та оцінювання якості наданих ним соціальних послуг;

2.3.7. створює умови для навчання та підвищення кваліфікації працівників, які надають соціальні послуги;

2.3.8. взаємодіє з іншими суб’єктами системи надання соціальних послуг, а також з органами, установами, закладами, фізичними особами - підприємцями, які в межах компетенції у Коломийській територіальній громаді надають допомогу особам/сім’ям та/або здійснюють їх захист;

2.3.9. інформує населення Коломийської територіальної громади та осіб/сім’ї індивідуально про перелік, обсяг і зміст соціальних та реабілітаційних послуг, які він надає, умови та порядок їх отримання;

2.3.10. бере участь у визначенні потреб населення Коломийської територіальної громади у соціальних послугах, а також у підготовці та виконанні програм надання соціальних послуг, розроблених за результатами визначення потреб населення у соціальних послугах;

2.3.11.   готує статистичні та інформаційно-аналітичні матеріали стосовно наданих соціальних послуг і проведеної соціальної роботи ;

2.3.12. забезпечує захист персональних даних отримувачів соціальних та реабілітаційних послуг відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

2.4. Єдиний центр забезпечує функціонування служби з перевезення та надання транспортної послуги «Соціальне таксі» відповідним категоріям населення, перелік яких затверджено рішеннями Коломийської міської ради. У разі потреби та в межах фінансових можливостей забезпечує на безоплатній основі транспортним обслуговуванням (в межах територіальної громади, на якій вона розташована) осіб, зазначених у пункті 1.4. цього Положення. При виробничій необхідності працівники Єдиного центру можуть залучати транспортні засоби, які знаходяться на балансі установи для виконання своїх службових обов’язків.

2.5. Єдиним центром визначається та затверджується мережа груп, наповнюваність яких проводиться відповідно до завдань, умов та особливостей його діяльності.

2.6. Єдиний центр забезпечує на безоплатній основі відповідно до законодавства харчуванням осіб, зазначених у пункті 1.4. цього Положення, які проходять реабілітацію в установі та які отримують послугу денного догляду.

2.7. Єдиний центр здійснює співпрацю з вітчизняними та закордонними реабілітаційними, освітніми, медичними, науковими підприємствами, установами та організаціями з питань реабілітації осіб, з громадськими організаціями та благодійними фондами.

2.8. Єдиний центр з урахуванням потреб у соціальних послугах, визначених в Коломийській територіальній громаді, надає такі соціальні послуги: догляд вдома, денний догляд, догляд стаціонарний; підтримане проживання; соціальна адаптація; соціальна інтеграція та реінтеграція; надання притулку; екстрене (кризове) втручання; консультування; соціальний супровід; представництво інтересів; посередництво (медіація); соціальна профілактика; натуральна допомога; фізичний супровід осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату та пересуваються на кріслах колісних, порушення зору; переклад жестовою мовою; догляд та виховання дітей в умовах, наближених до сімейних; супровід під час інклюзивного навчання; інформування; інші послуги.

2.9. Послуги надаються Єдиним центром за місцем проживання/перебування особи/сім’ї (вдома), у приміщенні надавача соціальних послуг, за місцем перебування особи/сім’ї поза межами приміщення надавача соціальних послуг (зокрема на вулиці).


3. Структура Єдиного центру

3.1. Структуру Єдиного центру затверджує Коломийський міський голова.

3.2. Структурними підрозділами Єдиного центру можуть бути:

- адміністрація;

- відділення соціальної допомоги вдома;

- відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю;

- відділення натуральної та грошової допомоги;

- відділення соціальної роботи із сім’ями, дітьми та молоддю;

- відділення денного догляду осіб з інвалідністю;

- відділення протидії насильства в сім’ї;

- відділення соціальної роботи в громаді;

- служба з перевезення;

- інші структурні підрозділи, діяльність яких пов’язана з наданням реабілітаційних та соціальних послуг.

3.3. Єдиний центр має право:

3.3.1. самостійно визначати форми та методи роботи;

3.3.2. подавати до органів державної влади та органів місцевого самоврядування запити на інформацію, необхідну для організації надання соціальних послуг;

3.3.3. утворювати робочі групи, мультидисциплінарні команди із залученням представників установ, закладів, організацій тощо, які в межах компетенції надають допомогу особам/сім’ям;

3.3.4. залучати на договірній основі підприємства, установи, організації, фізичних осіб, волонтерів до надання соціальних послуг у підрозділах центру;

3.3.5. залучати кошти та інші ресурси (людські, матеріальні, інформаційні тощо), необхідні для надання соціальних послуг.

3.3.6. утворювати (за наявності відповідних умов) госпрозрахункові, зокрема підсобні господарства, трудові майстерні, дільниці, філії, комплекси, що проводять свою діяльність відповідно до положень про ці підрозділи.

3.4. Робота відділень Єдиного центру забезпечується відповідно до положень про ці відділення, що затверджуються директором Єдиного центру.

3.5. Завідувач відділення здійснює контроль за діяльністю відділення та несе персональну відповідальність за роботу відділення згідно чинного законодавства.

4.Умови прийняття на обслуговування Єдиним центром

4.1. Умови прийняття на обслуговування, зарахування, взяття під соціальний супровід та порядок надання соціальних та реабілітаційних послуг Єдиним центром здійснюється відповідно до чинного законодавства та вказано в положеннях про відділення.

4.2. Підставою для надання соціальних послуг є:

4.2.1. направлення особи/сім’ї для отримання соціальних або реабілітаційних послуг, видане на підставі відповідного рішення Управління соціальної політики Коломийської міської ради;

4.2.2. результати оцінювання потреб особи/сім’ї у соціальних послугах.

4.3. Учасниками процесу можуть бути особи з інвалідністю, їхні батьки або законні представники, сім’ї, діти та молодь, особи похилого віку, вчителі, психологи, соціальні педагоги, медики, соціальні працівники, соціальні робітники та інші спеціалісти, які беруть участь у процесі надання соціальних та реабілітаційних послуг.

4.4. У разі отримання звернення (письмового або усного) особи, у тому числі дитини/сім’ї, про надання соціальних послуг екстрено (кризово) у зв’язку із загрозою життю чи здоров’ю особи або отримання повідомлення від суб’єкта про необхідність надання таких послуг оцінювання потреб особи/сім’ї у соціальних послугах не проводиться.

Рішення про надання послуг екстрено (кризово) приймається Єдиним центром невідкладно та протягом однієї доби забезпечується надання соціальних послуг.


5. Оплата за соціальні послуги, що надаються Єдиним центром

5.1. Соціальні послуги надаються отримувачам:

5.1.1. за рахунок бюджетних коштів;

5.1.2. з установленням диференційованої плати залежно від доходу отримувача соціальних послуг;

5.1.3. за рахунок отримувача соціальних послуг або третіх осіб.

5.3. Перелік платних соціальних послуг, що можуть надаватися Єдиним центром, визначається Кабінетом Міністрів України.

Тарифи на платні соціальні послуги затверджуються Коломийською міською радою на поточний рік. Розрахунок вартості послуг здійснюється згідно Методичних рекомендацій розрахунку вартості соціальних послуг затверджених наказом Міністерства соціальної політики України та відповідно до чинного законодавства.

5.4. Коломийська міська рада має право приймати рішення про надання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів іншим категоріям осіб ніж зазначені в Законі України «Про соціальні послуги». Для цього Коломийська міська рада приймає рішення (видає розпорядження) про перелік послуг, що надаються за рахунок бюджетних коштів, та/або звільнення окремих категорій осіб від плати за надання соціальних послуг.

5.5. Кошти, що надходять від надання платних соціальних послуг, використовуються в установленому законодавством порядку.

6. Умови зняття з обслуговування

6.1. Надання соціальних та реабілітаційних послуг відділеннями Єдиного центру особам, зазначеним у пункті 1.4. цього Положення, припиняється згідно умов зазначених в положенні про відділення.

6.2. Про зняття з обслуговування видається наказ, на підставі якого вноситься інформація до електронної бази даних Єдиного центру або робиться позначка в журналі обліку та в особовій справі із зазначенням дати за підписом завідувача відділення, яке надавало соціальні та реабілітаційні послуги.


7. Керівництво Єдиного центру

7.1. Єдиний центр очолює директор, якого призначає на посаду (на конкурсній основі за контрактом) та звільняє з посади засновник.

Посаду директора Єдиного центру може займати особа, яка має вищу освіту другого рівня за ступенем магістра та спеціальністю відповідної галузі знань; стаж роботи у відповідній сфері діяльності на керівних посадах нижчого рівня – не менше ніж 5 років.

7.2. Директор Єдиного центру:

7.2.1. організовує роботу Єдиного центру, персонально відповідає за виконання завдань, визначає ступінь відповідальності працівників;

7.2.2. здійснює контроль за повнотою та якістю надання соціальних та реабілітаційних послуг особам/сім’ям відповідно до державних стандартів і нормативів;

7.2.3. забезпечує своєчасне подання звітності про роботу Єдиного центру;

7.2.4. затверджує положення про структурні підрозділи;

7.2.5. затверджує посадові інструкції працівників;

7.2.6. призначає в установленому порядку на посади та звільняє з посад працівників;

7.2.7. затверджує правила внутрішнього розпорядку Єдиного центру та контролює їх виконання;

7.2.8. видає відповідно до компетенції накази, організовує та контролює їх виконання;

7.2.9. укладає договори, діє від імені Єдиного центру і представляє його інтереси;

7.2.10. розпоряджається коштами Єдиного центру в межах затвердженого кошторису;

7.2.11. забезпечує фінансово-господарську діяльність Єдиного центру, створення та розвиток матеріально-технічної бази для проведення комплексу заходів із надання соціальних послуг особам/сім’ям ;

7.2.12. забезпечує проведення атестації працівників в порядку, визначеному законодавством, та сприяє підвищенню їх кваліфікації;

7.2.13. вживає заходів для поліпшення умов праці, забезпечення дотримання правил охорони праці, внутрішнього трудового розпорядку, санітарної та пожежної безпеки;

7.2.14. здійснює інші повноваження, передбачені законодавством.


8. Фінансово-господарська діяльність Єдиного центру

8.1. Єдиний центр утримується за рахунок коштів, що відповідно до Бюджетного кодексу України виділяються з міського бюджету на соціальний захист населення та соціальне забезпечення, та за рахунок інших надходжень від діяльності його структурних підрозділів, від надання платних соціальних послуг в тому числі від здачі в оренду вільних приміщень, а також благодійних коштів громадян, підприємств, установ та організацій.

8.2. Єдиний центр може надавати в оренду обладнання, яке знаходиться на його балансі громадським та благодійним організаціям для провадження їх статутної діяльності.

8.3. Доходи Єдиного центру використовуються виключно для фінансування видатків на утримання установи, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених даним Положенням.

8.4. Кошти, що надходять від надання платних соціальних послуг Єдиного центру  зараховуються до спеціального фонду кошторису і використовуються в межах запланованих видатків на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням цих послуг. Понадпланові надходження можуть використовуватись для покриття витрат, які не забезпечені коштами загального фонду.

8.5. Для надання соціальних та реабілітаційних послуг Єдиний центр має право залучати на безоплатній основі та договірних засадах юридичних та фізичних осіб, зокрема волонтерів та волонтерські організації.

8.6. Єдиний центр має право в установленому порядку отримувати гуманітарну та благодійну допомогу, яка використовується для надання допомоги особам, зазначеним у пункті 1.4. цього Положення, та поліпшення матеріально-технічної бази.

8.7. Єдиний центр володіє та користується майном, яке передано йому  органом, що його утворив, юридичними та фізичними особами, а також майном, придбаним за рахунок коштів міського бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством.

Єдиний центр має право на придбання та оренду обладнання, необхідного для забезпечення функціонування центру.

8.8. Засновник забезпечує створення та розвиток в Єдиному центрі необхідної матеріально-технічної бази, в тому числі відповідність приміщень санітарно-гігієнічним, будівельним і технічним нормам, вимогам пожежної безпеки та іншим нормам згідно із законодавством.

8.9. Єдиний центр є неприбутковою установою, що внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, та не має на меті отримання доходів (прибутків) або їх частини для розподілу серед працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску).


9. Ліквідація та реорганізація Єдиного центру

9.1. Ліквідація та реорганізація Єдиного центру здійснюється за рішенням Коломийської міської ради відповідно до чинного законодавства.

9.2. У разі реорганізації та ліквідації Єдиного центру працівникам, які звільняються забезпечуються соціально-правові гарантії відповідно до законодавства України.

9.3. Єдиний центр вважається реорганізованим або ліквідованим з дня внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

9.4. У разі припинення юридичної особи (у результаті ліквідації Єдиного центру, злиття, поділу, приєднання або перетворення) активи установи мають бути передані одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховані до доходу міського бюджету.


Пояснювальна записка

до проекту рішення «Про затвердження Положення про Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї в новій редакції»


1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Необхідністю прийняття рішення «Про затвердження Положення про Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї в новій редакції» є забезпечення надання якісних соціальних та реабілітаційних послуг жителям Коломийської територіальної громади відповідно до вимог Закону України «Про соціальні послуги».


2. Мета і шляхи її досягнення

Метою рішення є реалізація державної політики у сфері соціального захисту населення.


3. Правові аспекти

Правовою підставою розроблення проекту рішення є: Закон України «Про соціальні послуги».


4. Фінансово-економічне обґрунтування

Рішення не потребує використання коштів міського бюджету.


5. Позиція заінтересованих органів

Проект рішення підготовлено з метою реалізації Закону України «Про соціальні послуги» та постанови Кабінету Міністрів України «Про організацію надання соціальних послуг» від 01.06.2020 року №587.


6. Місцевий аспект

Рішення не стосується питання розвитку міста.


7. Громадське обговорення

Питання не потребує громадського обговорення.


8. Прогноз результатів

Прийняття рішення дасть змогу на належному рівні забезпечити надання соціальних та реабілітаційних послуг жителям Коломийської територіальної громади.




Директор Єдиного центру надання

реабілітаційних та соціальних

послуг міста Коломиї

29.12. 2021 року                                                                                                         Ірина ТРАЧУК



2011-2024 © Всі права застережено.