НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Вівторок, 22 жовтня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про стан готовності закладів освіти Коломийської місько..."  № 201 від 17.09.2024р. 
Документ №201 від 17.09.2024р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

21.09.2024



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 17.09.2024р.  № 201
 



Про стан готовності закладів освіти Коломийської міської територіальної громади до нового 2024/2025 навчального року

       

Заслухавши інформацію управління освіти Коломийської міської ради про стан готовності закладів освіти Коломийської міської територіальної громади до нового 2024/2025 навчального року, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради


в и р і ш и в:


1. Інформацію управління освіти Коломийської міської ради про стан готовності закладів освіти Коломийської міської територіальної громади до нового 2024/2025 навчального року взяти до відома (додається).

2. Управлінню освіти Коломийської міської ради (Марія КОЗЛОВСЬКА):

2.1. Забезпечити:

2.1.1. Організацію 2024/2025 навчального року в залежності від безпекової ситуації.

2.1.2. Сформувати  мережу закладів освіти на 2024/2025 навчальний рік.

2.1.3. Створити рівні умови  для здобуття повної загальної середньої освіти особами, які проживають на території громади, та особами, що тимчасово перебувають за кордоном.

2.1.4. Заходи щодо  рівного доступу до якісної освіти дітей  з особливими освітніми потребами, продовжити роботу щодо організації інклюзивного навчання та створення інклюзивного освітнього середовища у закладах освіти.

2.1.5. Контроль за подальшим здобуттям повної загальної середньої освіти випускниками дев’ятих класів та створення належних умов для організації навчання  учнів 7-их  класів в умовах Нової української школи.

2.1.6. Організацію харчування дітей у закладах освіти відповідно до вимог, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021р. 305 (зі змінами).

2.1.7. Дотримання правил техніки безпеки, санітарно-гігієнічних норм у закладах освіти для збереження життя і здоров’я дітей.

2.1.8. Заходи з підготовки закладів освіти до роботи в умовах можливих обмежень у використанні енергоресурсів, забезпечення закладів освіти генеруючим обладнанням, іншими засобами безперебійного електропостачання та альтернативними системами опалення.

2.2. Проаналізувати стан охоплення дітей дошкільною освітою та вжити невідкладних заходів щодо максимального залучення дітей п’ятирічного віку до різних форм дошкільної освіти.

2.3. Продовжувати здійснювати моніторинг та контроль за станом готовності закладів освіти до опалювального періоду.

       3. Рішення виконавчого комітету міської ради від 24.06.2024р. № 138 «Про завершення 2023/2024 навчального року та підготовку до нового 2024/2025 навчального року» зняти з контролю.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Юлію ТИМКІВ.








Міський голова                                                                             Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ







Довідка

про стан готовності закладів освіти

управління освіти Коломийської міської територіальної громади

до нового 2024/2025 навчального року

Міська рада, виконавчий комітет та управління освіти Коломийської міської ради приділяли особливу увагу зміцненню і збереженню матеріально - технічної бази закладів освіти, що сприяло поліпшенню умов для надання освітніх послуг.

Для задоволення освітніх потреб населення Коломийської міської територіальної громади у 2024/2025 навчальному році буд функціонує 5 опорних закладів, 3 ліцеї, 11 філій, 13 закладів дошкільної освіти, 7 дошкільних підрозділів, центр позашкільної освіти, центр професійного розвитку педагогічних працівників, комунальна установа  “Сервісний центр”, інклюзивно – ресурсний  центр.

У 2024/2025 навчальному році в закладах дошкільної освіти виховується -1824 вихованців у 102 групі, в закладах загальної середньої освіти навчається - 8927 учнів у 355 класах.

Робота з підготовки до нового навчального року проводилася за такими основними напрямами:

  • створення безпечного освітнього середовища в умовах воєнного стану;
  • продовження впровадження Нової української школи;
  • проведення ремонтних робіт;
  • посилення матеріально-технічної бази навчальних закладів;
  • реформування системи харчування у закладах освіти;
  • забезпечення педагогічними кадрами;
  • виплата відпускних та оздоровчих;
  • підготовка до опалювального сезону.

Головною передумовою початку навчального року є створення безпечного освітнього середовища в умовах воєнного стану. Завдяки спільним зусиллям міської влади, депутатів, працівників закладів освіти кожен заклад має місце, де діти зможуть перебувати під час повітряної тривоги. Заклади освіти обладнали належні їм укриття, які забезпечені питною водою, медикаментами, резервним освітленням, засобами пожежогасіння, встановлено рекуператори для очищення повітря, забезпечено інтернет доступ.

Проведено попередні об’їзди та огляди будівель поблизу закладів освіти в яких відсутні укриття. За результатами обїздів здійснено ряд заходів із збільнення фонду укриттів.

Так, для здобувачів освіти Воскресинцівської філії Коломийського ліцею №1 імені В. Стефаника облаштоване цокольне приміщення господарської будівлі.

У підвальному приміщенні Коломийського закладу дошкільної освіти №5 «Барвінок» – для здобувачів освіти філії 7 Коломийського ліцею №5 імені Т.Г.Шевченка.

Для здобувачів освіти Шепарівцівської філії Коломийського ліцею №5 імені Т.Г.Шевченка та її дошкільного підрозділу – у цокольному приміщенні господарської будівлі .

Для Іванівецької філії Коломийського ліцею №8 та її дошкільного підрозділу – у підвалі адміністративної будівлі.

Працівниками комунальної установи “Сервісний центр” проведено ремонтні роботи у цокольному приміщенні Української греко-католицької церкви с.Саджавка та облаштовано укриття для здобувачів освіти Саджавського ліцею.

Для здобувачів освіти Раківчицької філії Коломийського ліцею №5 імені Т.Г.Шевченка облаштовано захищений простір.

Закінчуються ремонтні роботи для збільшення площі укриття у підвальному приміщенні Коломийського ліцею № 9.

У складних реаліях сьогодення кожен на своєму місці має докласти максимум зусиль для створення безпечного освітнього середовища в умовах воєнного стану.

Протягом 2024/2025 навчального року відкрито клас безпеки у Коломийській філії №6 імені Героя України Тараса Сенюка Коломийського ліцею №9 стало одним із перших у Івано-Франківській області. Це інтерактивний клас, технічне оснащення якого дозволяє забезпечити освітній процес та постійну активну взаємодію всіх його учасників. Метою якого є вивчення правил пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту, ознайомлення з алгоритмом дій в певних життєвих ситуаціях. Також відкрито клас безпеки у Коломийській філії №7 Коломийського ліцею №5 імені Т.Г.Шевченка. Продовжується робота щодо відкриття класів безпеки в інших закладах освіти.

Для реалізації проєкту «Офіцери служби освітньої безпеки» (далі-офіцери) в серпні 2024 року розпочали свою роботу офіцери в Коломийському ліцеї № 9, Коломийському ліцеї № 4 імені Сергія Лисенка, Коломийській філії № 7 Коломийського ліцею № 5 імені Т.Г.Шевченка. Його мета – захист дітей у школах в умовах повномасштабної війни та створити безпекове середовище після війни. Такі офіцери до кінця 2024 року мають бути в кожному закладі загальної середньої освіти.

Відповідно до вимог Нової української школи для 32 перших класів закладів загальної середньої освіти  закуплено:

- інтерактивні панелі (мозабуки) на суму 6 001200,00 грн;

- одномісні та двомісні парти на суму 2 405 011,20 грн.

Для забезпечення функціонування освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти проведено:

- поточні ремонти класних кімнат та всіх приміщень закладів освіти (заробляння тріщин, шпаклювання, побілка стін, встановлення жалюзів, фарбування сходів, підвіконників та підлоги, заміна старих світильників на енергозберігаючі, відремонтовано відкоси на вікнах, заміна та ремонт водопровідних мереж та санітарно-технічного обладнання);

- зовнішні роботи (демонтаж огорожі та монтаж нової огорожі, фарбування огорожі, встановлення бруківки в подвір’ї, скошування трави, оновлення дитячих майданчиків, та інші роботи з благоустрою території, очистка каналізаційних мереж, ремонт даху, заміна циркулярних насосів);

- поточні роботи в укриттях (оштукатурення, побілка та фарбування стін і стелі, проведення додаткових  електричних мереж до генераторів, придбанння вогнегасників, біотуалетів, аптечок, рекуператорів);

- перезарядку первинних засобів пожежогасіння;

- перевірку опору заземлення устаткування;

- готовність та стан водопровідно-каналізаційного господарства;

- пробу питного водопостачання.

Загальна сума коштів, витрачених з місцевого бюджету – 16623834,89грн.

Зокрема потрібно відзначити ряд проведених робіт для оновлення освітнього простору в закладах освіти Коломийської міської ради:

- побудова критого переходу від основної будівлі Іванівецької філії Коломийського ліцею №8 до їдальні, що дає можливість дітям проходити під час перерв без верхнього одягу;

- облаштування водовідведення та каналізаційної системи у Коломийському ліцеї “Коломийська гімназія” імені М. Грушевського;

- проведення поточного ремонту системи опалення у закладі дошкільної освіти (ясла-садок) №9 «Веселка»;

- облаштування подвір'я Коломийського ліцею №8;

- капітальний ремонт санвузлів у початковому корпусі Коломийського ліцею № 8;

- капітальний ремонт паливної Товмачицької філії Коломийського ліцею №8.

Ряд робіт продовжується і на даний час:

- капітальний ремонт спортивної зали Іванівецької філії Коломийського ліцею №8;

- капітальний ремонт паливної Іванівецької філії Коломийського ліцею №8.

   - ремонт спортивної зали для початкових класів Коломийського ліцею №5 імені Т.Г.Шевченка.

Певну роботу з підготовки до нового навчального року провели заклади дошкільної освіти. На сьогодні всі заклади дошкільної освіти готові приймати дітей та повноцінно працювати. За літній період заклади дошкільної освіти провели ремонти приміщень, спалень, ігрових кімнат, харчоблоків, спортивних та актових залів.

Проведено ремонтні роботи у кабінетах, групових  кімнатах, музичних залах, роздягальнях, коридорах пофарбовано ігрові споруди на прогулянкових майданчиках.

У Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) №19 «Ромашка» проведено заміну ринв. У Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) №7 «Росинка» встановлено мийні ванни. У Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) №3 «Берізка» та Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) №21 «Пролісок» ще проводяться роботи щодо облаштування тіньових навісів.

Обдаровані діти – майбутній цвіт нації, інтелектуальна еліта, гордість і честь Коломийської громади, її авторитет. Так 12 випускників наших ліцеїв, які склали Національний мультипредметний тест на 200 балів з одного предмету та п’ять переможців 4 етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад та конкурсів  отримали сертифікати на суму 5000 грн та подяку міського голови. 

Близько 70 учнів нашої громади з вересня по травень 2024/2025 н.р. будуть отримувати стипендії від 500 грн до 3000 грн, відповідно до Програми розвитку освіти Коломийської місткої територіальної громади на 2022-2026 роки.

Учителі, які підготували переможців ІІІ та ІV етапу всеукраїнських учнівських олімпіад з вересня до травня будуть отримувати надбавки до заробітних плат від 5% до 50%, що у грошовому еквіваленті дорівнюватиме від 500 грн до 4 832 грн.

Для проведення щорічного періодичного медичного огляду працівників освіти нашої громади виділено 1 120 000 грн. Працівники закладів освіти ще проходять медичні огляди.

У цьому році відбулись зміни в організації харчування у закладах освіти. З 2 вересня 2024 року в усіх освітніх закладах Коломийської громади надаються послуги з аутсорсингу, що дасть можливість покращити якість харчування. Меню узгоджені і затверджені Держпродспоживслужбою та управлінням освіти.

У цьому році буде організовано реалізацію двох проєктів, які розміщені у DREAM (єдина цифрова інтегрована інформаційно-аналітична система управління процесом відбудови об’єктів нерухомого майна, будівництва та інфраструктури):

  • Капітальний ремонт харчоблоку Коломийської філії №6 імені Героя України Тараса Сенюка. Вартість проєкту 9 796 848,00 грн.
  • Капітальний ремонт харчоблоку Коломийського ліцею №5 імені Т.Г.Шевченка. Вартість проєкту 12 403 376,00 грн.

В усіх закладах освіти організовано вільний доступ учнів до питної води протягом усього часу перебування у школі та садку. Згідно моніторингу, який проводився Коломийською міськрайонною філією державної установи «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» проведено чистку та дезінфекцію джерел водопостачання у сільській місцевості та вирішено питання безперебійного обеззараження води за рахунок хлорного патрону або бактерицидної лампи. Також ТзОВ «Коломийський центр профдезінфекції» проведено дератизаційні та дезінфекційні роботи. У всіх закладах освіти  видано накази про призначення відповідальних за організацію роботи з охорони праці та відповідальних за безпеку життєдіяльності та охорону праці в кабінетах, забезпечено дотримання правил безпеки життєдіяльності учасників  освітнього процесу. Наявні інструкції з охорони праці та безпеки життєдіяльності, журнали реєстрації інструктажів для  учнів та працівників. В усіх закладах обладнано пожежні щити, розроблено інструкції з пожежної безпеки, ведуться журнали інструктажів з пожежної безпеки.

З 26 по 28 серпня 2024 року проведено огляд усіх закладів освіти.  Комісією було обстежено приміщення, інженерно-технічні комунікації, укриття закладів освіти, а також стан підготовки закладів до осінньо-зимового періоду.

Результати огляду засвідчили належний стан підготовки укриттів, територій закладів освіти, харчоблоків, їдалень, а також якісне проведення поточних ремонтів груп та класів тощо.

Управління освіти постійно працює над вирішенням першочергових  завдань – продовжити позитивні тенденції розвитку освіти громади та закласти міцний фундамент розпочатих реформ, які вже стали незворотними.  Щоденно перед освітянами постають нові виклики, пов’язані з війною. Це погіршення демографічної ситуації, що призвело до оптимізації мережі і вже у цьому році у закладах дошкільної освіти зменшилась кількість груп на 10. Складний період підготовки до опалювального сезону. Та ряд інших. Тому і завдання на 2024/2025 н.р. теж непрості.

  • оптимізація мережі закладів освіти, класів, груп із урахуванням демографічних, економічних та соціальних перспектив розвитку Коломийської міської територіальної громади;
  • виконання завдань другого етапу проекту «Освітній прорив – 2»;
  • створення сприятливих умов для збереження та зміцнення фізичного, психічного і духовного здоров’я здобувачів освіти;
  • координація зусиль педагогічних працівників та батьківської громади;
  • залучення додаткових коштів, написання проєктів, фандрейзинг;
  • здійснення комплексу заходів з патріотичного, правового, екологічного виховання учнівської молоді, формування в них моральних цінностей, громадянської активності та утвердження здорового способу життя;
  • покращення матеріально-технічної бази закладів;
  • будівництво захисних споруд.






Начальник  управління  освіти                                                                 Марія КОЗЛОВСЬКА



Додатки:



2011-2024 © Всі права застережено.