НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 18 жовтня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про затвердження висновку про доцільність позбавлення б..."  № 135 від 24.06.2024р. 
Документ №135 від 24.06.2024р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

28.06.2024



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 24.06.2024р.  № 135
 






Про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав

       

       Розглянувши позовну заяву, яку подала ТАБАХАРНЮК Оксана Василівна до Надвірнянського районного суду про позбавлення батьківських прав, враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини, керуючись статтями 11, 12, 15 Закону України «Про охорону дитинства», статтями 19, 164, 180 Сімейного кодексу України та Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради


вирішив:


1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ТАБАХАРНЮКА Івана Васильовича 26.02.1986 року народження по відношенню до малолітньої доньки ТАБАХАРНЮК Анастасії Іванівни 18.11.2010 року народження (додається).

2. Доручити начальнику служби у справах дітей міської ради Галині МИСЛИВЧУК, завідувачу сектору з питань опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради Олесі ГРИЦКО, головному спеціалісту сектору з питань опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради Оксані ТРОСТЯНЕЦЬКІЙ, головному спеціалісту служби у справах дітей міської ради Ірині ПЕРЦОВИЧ, виступати представниками органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.





Міський голова                                                                              Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ


ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконавчого комітету

Коломийської міської ради

від 24.06.2024 № 135


Висновок

про доцільність позбавлення батьківських прав ТАБАХАРНЮКА Івана Васильовича


Працівниками служби у справах дітей Коломийської міської ради розглянуто і вивчено документи та позовну заяву (справа № 346/562/24), яку подала до Надвірнянського районного суду Табахарнюк Оксана Василівна, яка виховує малолітню доньку Табахарнюк Анастасію Іванівну 18.11.2010 року народження, щодо позбавлення батьківських прав її батька Табахарнюка Івана Васильовича.

Встановлено, що громадяни Табахарнюк Оксана Василівна і Табахарнюк Іван Васильович проживали у зареєстрованому шлюбі з 29 серпня 2009 року. Від подружнього життя у громадян народилася донька – Табахрнюк Анастасія Іванівна, 18.11.2010 року народження.

Сімейне життя у громадян не склалося і після того як Табахарнюк Анастасії Іванівні виповнилося 9 місяців її батько Табахарнюк Іван Васильович залишив сім’ю і став проживати окремо. Відповідно до рішення Надвірнянського районного суду шлюб між Табахарнюк Оксаною Василівною та Табахарнюком Іваном Васильовичем було розірвано 18 серпня 2015 року, а малолітню доньку Табахарнюк Анастасію Іванівну залишено проживати разом з мамою (рішення Надвірнянського районного суду від 18.08.2015 року, справа № 348/1438/15-ц).

Після того, як малолітній Табахарнюк Анастасії Іванівні виповнився один рік її батько жодного разу не бачив свою доньку, не цікавився станом її здоров’я, не брав участі у вихованні та утриманні своєї малолітньої дитини.

Табахарнюк Іван Васильович не надає жодної матеріальної допомоги на утримання малолітньої Табахарнюк Анастасії Іванівни. 28.12.2012 року винесено постанову про відкриття виконавчого провадження № 35842421 на підставі виконавчого листа № 0911/2618, виданого 17.09.2012 року Надвірнянським районним судом про стягнення з Табахарнюка Івана Васильовича аліментів на користь Табахарнюк Оксани Василівни в розмірі 370 грн. щомісячно на утримання дочки Табахарнюк Анастасії, 18.11.2010 року народження. Станом на 31.12.2023 року заборгованість Табахарнюка Івана Васильовича по сплаті аліментів становить 41230 грн.

Відповідно до довідки від 02.01.2024 року, виданої дирекцією Саджавського ліцею Коломийської міської ради, Табахарнюк Анастасія Іванівна є ученицею 7-Б класу Саджавського ліцею. Батько дитини Табахарнюк Іван Васильович контакту із закладом не підтримує, успішністю дочки не цікавиться, з вчителями не спілкується та не відвідує батьківські збори. Дитину до закладу освіти приводить і забирає мати Табахарнюк Оксана Василівна, на виклики до ліцею приходить, також, тільки мати.

Табахарнюк Анастасія Іванівна 18.11.2010 року народження приходить на прийом до лікаря разом з мамою, що підтверджується довідкою № 101 від 29.12.2023 року, виданою КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Ланчинської селищної ради об’єднаної територіальної громади».

       Табахарнюк Анастасія Іванівна знаходилася на стаціонарному лікуванні з 21.04.2022 року по 28.04.2022 року у відділенні онкогематології та інтенсивної хіміотерапії КНП «ІФ ОДКЛ ІФ ОР» з клінічним діагнозом імунна тромбоцитопенічна пурпура тяжкого ступеня, волога форма, хронічний перебіг. На стаціонарному лікуванні дитина перебувала з мамою Табахарнюк Оксаною Василівною, що підтверджується довідкою № 189 від 28.12.2023 року, виданою КНП «Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради».

Питання про позбавлення батьківських прав Табахарнюка Івана Васильовича розглядалося на засіданнях комісії з питань захисту прав дитини 05.04.2024 року та 13.05.2024 року.

На засіданні комісії 05.04.2024 року були присутні батьки дитини Табахарнюк Оксана Василівна і Табахарнюк Іван Васильович. Мама дитини Табахарнюк Оксана Василівна повідомила, що її колишній чоловік не бере жодної участі у вихованні та утриманні їх спільної дитини, не сплачує аліменти та не надає жодної допомоги на лікування доньки. Табахарнюк Іван Васильович повідомив, що у нього є інша сім’я, проте він бажає брати участь у вихованні своєї дитини, а його колишня дружина перешкоджає йому. Рішенням комісії розгляд питання про доцільність позбавлення батьківських прав Табахарнюка Івана Васильовича перенесено на наступне засідання комісії у травні місяці, з метою надання можливості батькові налагодити стосунки з малолітньою дочкою Табахарнюк Анастасією Іванівною. 13 травня 2024 року знову розглядалося дане питання, однак Табахарнюк Іван Васильович на засідання комісії не з’явився, хоча про дату та час засідання комісії був повідомлений у телефонному режимі. Мама дитини Табахарнюк Оксана Василівна повідомила, що у відносинах Табахарнюка Івана Васильовича та його дочки Табахарнюк Анастасії Іванівни нічого не змінилося. Батько не зміг встановити контакт з своєю малолітньою донькою.

22.03.2024 року працівниками служби у справах дітей міської ради проведено обстеження умов поживання малолітньої Табахарнюк Анастасії Іванівни по вулиці __________ Коломийської територіальної громади. Встановлено, що дитина проживає разом з своєю мамою Табахарнюк Оксаною Василівною та молодшим братом Винником Андрієм Дмитровичем. Сім’я проживає у 2-х поверховому будинку, який складається з 5 кімнат, кухні, коридору та ванної кімнати. У помешканні підключено всі комунікації, зроблено ремонт та облаштовано необхідними меблями. Для проживання та виховання дитини створено належні умови. Табахарнюк Анастасія забезпечена необхідним одягом та взуттям відповідно віку та сезону, засобами гігієни, медичними препаратами та натуральним вітамінізованим харчуванням.

Під час спілкування з дитиною, малолітня Табахарнюк Анастасія Іванівна розповіла, що з своїм батьком вона не знайома та в подальшому не бажає з ним спілкуватися чи підтримувати зв’язок, оскільки має на нього образу через те, що він залишив їх з мамою і нічим не допомагав.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства», ч. 2, 3 ст. 150 та ст. 180 Сімейного кодексу України передбачено, що кожна дитина має право на піклування батьків, а батьки мають право та зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний та моральний розвиток, матеріально забезпечувати та утримувати її.

Відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України батьки можуть бути позбавлені батьківських прав по відношенню до своїх дітей за ухилення від виконання батьківських обов’язків. Згідно ст. 165 Сімейного кодексу України громадянка має право звернутися з позовом до суду про позбавлення батьківських прав, так як є мамою з якою проживає дитина.

Враховуючи наведене, вважаємо, що доцільно позбавити громадянина Табахарнюка Івана Васильовича 26.02.1986 року народження батьківських прав по відношенню до малолітньої доньки Табахарнюк Анастасії Іванівни 18.11.2010 року народження.





Міський голова, голова комісії

з питань захисту прав дитини                                                        Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ



Додатки:



2011-2024 © Всі права застережено.