НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Понеділок, 20 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про звернення Коломийської міської ради до голови Верхо..."  № 3497-54/2024-54 від 25.04.2024р. 
Документ №3497-54/2024 від 25.04.2024р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

29.04.2024



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(54  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 25.04.2024р.  № 3497-54/2024-54
 

Про звернення Коломийської

міської ради до голови Верховної

Ради України Руслана Стефанчука,

Прем’єр-міністра України Дениса

Шмигаля


       Керуючись Конституцією України, статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” міська рада


вирішила:


1. Підтримати звернення Коломийської міської ради до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо неприпустимості підвищення акцизів на пальне (текст додається).

2. Рішення та текст звернення міської ради надіслати голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю та оприлюднити на офіційному сайті міської ради.



Міський голова                                                                                  Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ





Голові Верховної Ради України

Руслану СТЕФАНЧУКУ


Прем’єр-міністру України

Денису ШМИГАЛЮ



ЗВЕРНЕННЯ

щодо неприпустимості підвищення акцизів на пальне


22 березня  уряд схвалив проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо наближення  законодавства України до законодавства ЄС в частині акцизного податку». Акциз на бензин має зрости в кілька етапів у 1,7 рази (з 213 до 359 євро за 1000 літрів), а на дизпаливо – в 2,5 рази (зі 139 до 330 євро).

Це пояснюється нібито необхідністю наближення національного законодавства до стандартів Європейському Союзі у зв’язку із набуттям статусу країни-кандидата на вступ. Водночас аргументується перспективою надходженням щомісяця до держаного бюджету додаткових 1,3 млрд грн від акцизного податку на паливо уже в другому півріччі 2024 року.

Проте насправді у цій ініціативі на даний час немає потреби ані з огляду на євроінтеграцію України, ані з огляду на потребу наповнення державного бюджету.

В ЄС такі вимоги існують тільки для держав-членів ЄС, і навіть вони мають право імплементувати ці норми впродовж 10 років.

Натомість пропоноване урядом підвищення акцизів на пальне уже найближчим часом здатне призвести до значної шкоди як для підірваної війною економіки України, так і рівня життя громадян.

В ціні майже всіх товарів в Україні є частка транспортної складової. До того ж, накладання цієї складової на кожному етапі виробництва і торгівлі матиме ланцюговий ефект – і ціни зростуть практично на всі товари.

Особливо сильно постраждають сільське господарство, транспорт та торгівля. А на них сукупно припадає майже чверть усього валового національного продукту за даними 2023 року. На сільське господарство припадає понад 60% українського експорту. 

Водночас в державному бюджеті наявні додаткові можливості скорочення непріоритетних витрат, знаходження недискримінаційних джерел доходів, а також підвищення контролю у бюджетній сфері для забезпечення фінансування оборонних потреб.

Так, Рахункова Палата заявляє про порушення в майже 60 мільярдів гривень. Належне оподаткування грального бізнесу та тютюнової галузі також дозволить залучити до бюджету десятки мільярдів гривень.

З огляду на це закликаємо Верховну Раду України:

відмовитися від підтримки урядової ініціативи щодо підвищення акцизів на паливо;

ухвалити закони, необхідні для залучення коштів від грального бізнесу, тютюнової галузі тощо. 



Депутати Коломийської міської ради VIIІ демократичного скликання

Прийнято на 54 сесії міської ради

VIIІ демократичного скликання

25 квітня 2024 року






2011-2024 © Всі права застережено.