НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Неділя, 05 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про затвердження Статуту комунальної установи "Коломийс..."  № 3482-54/2024-54 від 28.03.2024р. 
Документ №3482-54/2024 від 28.03.2024р. Внесено зміни в інший нормативний акт
        

 
Повязані документи

Рішення міської ради  Про зміну назви комунальної установи "Коломийська мала філармонія", присвоєння їй імені композитора Олександра Козаренка та затвердження Статуту у новій редакції
Рішення міської ради  №2692-44/2023 від 20.04.2023р. Внесено зміни

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

01.04.2024



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(54  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 28.03.2024р.  № 3482-54/2024-54
 

Про затвердження Статуту комунальної установи «Коломийська філармонія імені Олександра Козаренка» у новій редакції


У зв’язку зі зміною юридичної адреси комунальної установи «Коломийська філармонія імені Олександра Козаренка», керуючись Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», Цивільним Кодексом України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

вирішила:

1. Затвердити Статут комунальної установи «Коломийська філармонія імені Олександра Козаренка» у новій редакції (додається).

2. Вважати таким, що втратив чинність п.3 рішення міської ради від 20.04.2023р. № 2692-44/2023 «Про зміну назви комунальної установи «Коломийська мала філармонія», присвоєння їй імені композитора Олександра Козаренка та затвердження Статуту у новій редакції».

3. Директору комунальної установи «Коломийська філармонія імені Олександра Козаренка» Ганні ЛАЗАРУК в установленому законодавством порядку забезпечити державну реєстрацію внесених змін до відомостей про юридичну особу.

4. Організацію виконання рішення покласти на заступника міського голови Михайла КАЧАНСЬКОГО.

5.  Контроль за виконанням рішення доручити  постійній комісії  з питань освіти, культури, спорту, інформаційної та молодіжної політики, соціального захисту, охорони здоров'я, гендерної політики, депутатської діяльності, етики, регламенту, захисту прав людини та правопорядку (Ростислав ПЕТРУНЯК).



Міський голова                                                                        Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ


ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 28.03.2024 р. №3482-54/2024

Міський голова

                                                                Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ


СТАТУТ

КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ

«КОЛОМИЙСЬКА ФІЛАРМОНІЯ ІМЕНІ ОЛЕКСАНДРА КОЗАРЕНКА»



Коломия 2024


1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Комунальна установа «Коломийська філармонія імені Олександра Козаренка» (далі – Філармонія) є комунальною установою Коломийської міської ради  (далі – Засновник). Уповноваженим Органом управління Філармонії є Управління культури та туризму Коломийської міської ради (далі – Орган управління).

1.2. Статут Філармонії (далі – Статут) розроблений відповідно до чинного законодавства України і є документом, який регламентує діяльність Філармонії.

1.3. Філармонія є окремим суб’єктом правовідносин в галузі культури та мистецтва, діяльність якої має культурно-просвітницьку естетично виховну та дозвіллєву спрямованість, а також спрямована на потреби громадян у відпочинку.

1.4. У своїй діяльності Філармонія керується Конституцією України, Законом України «Про культуру», актами Президента України і Кабінету Міністрів України, центрального органу виконавчої влади в галузі культури і мистецтв, рішеннями міської ради та виконавчого комітету Коломийської міської ради, розпорядженнями міського голови, наказами начальника управління культури та туризму Коломийської міської ради, іншими чинними нормативно-правовими актами і цим Статутом.

1.5. Найменування:

1.5.1. Українською мовою:

Повне: Комунальна установа «Коломийська філармонія імені Олександра Козаренка».

          Скорочене: Філармонія ім. О.Козаренка.

          1.5.2. Англійською мовою: Oleksandr Kozarenko Kolomyia Philharmonic.

1.6. Місцезнаходження та юридична адреса: Україна, 78203, Івано-Франківська область, Коломийський район, місто Коломия, вул. Симона Петлюри, 11.

1.7. Філармонія є юридичною особою, права та обов’язки якої набуває із дня внесення змін до державної реєстрації.

1.8. Філармонія є концертною організацію, одержувачем бюджетних коштів і  неприбутковою та здійснює свою діяльність на основі і відповідно до чинного законодавства, а також Статуту. У своєму складі має музичну студію «Kolomyia Children's Philharmonic».

Музична студія «Kolomyia Children's Philharmonic».

започаткована з метою залучення широкого кола талановитих дітей Коломийської міської територіальної громади до концертної діяльності, виявлення юних талантів, з метою розвитку духовних орієнтирів дітей через залучення їх до цінностей культури і мистецтва.

1.9. Музична студія «Kolomyia Children's Philharmonic» не є юридичною особою.

1.10. Філармонія несе відповідальність за своїми зобов’язаннями в межах передбачених чинним законодавством України, та не несе відповідальності за  зобов’язаннями Засновника, так само як і Засновник не несе відповідальності за  зобов’язаннями Філармонії.


2. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ОСНОВНІ  НАПРЯМИ ДІЯЛЬНОСТІ ФІЛАРМОНІЇ

2.1. Філармонія утворена з метою популяризації кращих зразків класичного і сучасного симфонічного та оперного мистецтва, задоволення культурних потреб громадян у її послугах, виховання дітей та молоді на основі цінностей класичного мистецтва, як основи їх культурного розвитку.

2.2. Основною метою діяльності Філармонії є створення високохудожніх концертних програм, окремих номерів, проведення мистецько-просвітницької роботи, що сприятиме відродженню, збереженню та розвитку національного українського мистецтва, надбань світової класичної, народної та естрадної музичної культури, формуванню високих естетичних смаків та задоволення духовних потреб громадян.

2.3. Основна діяльність Філармонії не має на меті одержання прибутку.

2.4.Предметом діяльності Філармонії є:

2.4.1. створення та демонстрація платних концертних програм як на власній філармонійний сцені, так і на гастролях;

2.4.2. організація музичних фестивалів, виконавських конкурсів, майстер-класів тощо. Філармонія має право на інші види діяльності, не заборонені законодавством України, які сприяють покращенню умов для творчості, соціального захисту працівників Філармонії та зміцненню її матеріально-технічної бази.

2.5.Діяльність Філармонії відбувається згідно затверджених видів економічної діяльності, а саме:

2.5.1. Театральна та концертна діяльність (90.01).

2.5.2. Діяльність із підтримки театральних і концертних заходів (90.02).

2.5.3. Індивідуальна мистецька діяльність (90.03).

2.5.4. Функціонування театральних та концертних залів (90.04).

2.5.5. Надання інших послуг бронювання та пов’язана з цим діяльність (79.90).

2.6. Основними напрямами діяльності Філармонії є:

2.6.1. створення умов для забезпечення розвитку творчості, збирання, збереження, використання та поширення інформації про духовні культурні цінності, доступності національного культурного надбання, цілісності національного культурного простору, дотримання прав громадян у сфері культури;

2.6.2.  задоволення суспільних культурних потреб населення Коломийської міської територіальної громади, громад області, установ та організацій;

2.6.3. створення високохудожніх творів, які сприятимуть відродженню, збереженню та розвитку українського мистецтва, популяризації культурних надбань українського народу та інших національних груп, що проживають в регіоні, формування високих естетичних смаків народу, організація культурного відпочинку та дозвілля населення.

2.6.4.  створення концертних програм та інших високохудожніх форм музичного та сценічного мистецтв, а також сприяння їх розповсюдженню та популяризації;

2.6.5. організація концертів, фестивалів, конкурсів, творчих вечорів, закритих (корпоративних) і відкритих концертних програм із залученням артистів Філармонії, зірок української та зарубіжної естради, інших творчих колективів;

2.6.6.  здійснення концертно-гастрольної діяльності на території України та на території іноземних держав;

2.6.7. організація святкування державних та професійних свят, знаменних дат, інших культурних заходів для установ, організацій, підприємств, працівників окремих сфер;

2.6.8.  обслуговування державних урочистих і святкових заходів, інших культурних заходів;

2.6.9.  виробництво художніх та рекламних робіт з метою пропаганди діяльності Установи;

2.6.10.  забезпечення технічного обслуговування видовищних заходів;

2.6.11.  організація та забезпечення усіх категорій працівників Філармонії, вдосконалення професійної майстерності режисерів, диригентів, музикантів, балетмейстерів, солістів-вокалістів, артистів, інших майстрів мистецтв, формування резерву лідерів сфери культури і мистецтв;

2.6.12.  проведення гастрольно-концертної діяльності згідно із чинним законодавством України;

2.6.13. здійснення в установленому законом порядку інших видів діяльності у сфері культури та мистецтва.

2.6.14. робота з провідними композиторам, солістами-вокалістами,  солістами-інструменталістами України і зарубіжних країн;

2.6.15. підтримка юних талантів, організація їх виступів;

2.6.16. надання організаціям на основі договорів постановочних послуг, сценічних постановочних засобів для проведення концертних програм та театральних вистав;

2.6.17. організація мистецьких фестивалів, конкурсів;

2.6.18. володіння всіма правами, що забезпечують свободу творчої діяльності, незалежне формування репертуару закладу, самостійне прийняття рішення про проведення концертів, публікація та реалізація рекламних матеріалів, а також здійснення інших необхідних дій, що не суперечить чинному законодавству України та даному Статуту.


3. МАЙНО ТА ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ФІЛАРМОНІЇ

3.1. Майно Філармонії є комунальною власністю Коломийської міської територіальної громади, яке закріплюється за нею на праві оперативного управління. 
Перелік майна, що закріплюється за Філармонією, визначається виключно Засновником і може ним змінюватися. 

3.2. Джерелами формування майна Філармонії  є:

3.2.1.  грошові та матеріальні внески Засновника;

3.2.2. майно, придбане чи отримане в дар від інших суб’єктів господарювання, організацій та громадян у встановленому законодавством порядку;

3.2.3. інші джерела, не заборонені чинним законодавством України. 

3.3. Джерелом формування фінансування Філармонії є:

3.3.1. фінансування  міського бюджету;

3.3.2. доходи отримані від реалізації квитків, платних послуг, робіт відповідно до предмету діяльності;

3.3.3. благодійні або безповоротні фінансові внески, пожертвування організацій, підприємств, громадян, у тому числі іноземних юридичних осіб та громадян;

3.4. Філармонія несе відповідальність за збереження та ефективне використання комунального майна.

3.5. Бухгалтерський облік та звітність здійснюється відповідно ст. 8 Закону України  «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

3.6. Відносини Філармонії з іншими юридичними та фізичними особами здійснюються на основі договорів.

3.7. Фінансування Філармонії здійснюється на підставі затвердженого кошторису.

3.8. Отримані Філармонією доходи  використовуються нею для реалізації творчо-виробничих програм за погодженням Органу управління.

3.9. Доходи (прибутки) Філармонії використовуються виключно для фінансування видатків на її утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності визначених цим Статутом.

3.10. Власні надходження Філармонії використовуються відповідно до чинного законодавства України.


4. УПРАВЛІННЯ ФІЛАРМОНІЄЮ

4.1. Управління Філармонією здійснюється відповідно до цього Статуту Засновником, через Орган управління та безпосередньо директором Філармонії (далі – Директор).

4.2. До компетенції Засновника належить:

4.2.1. прийняття рішення про створення, реорганізацію та припинення діяльності Філармонії у визначеному законодавством порядку;

4.2.2. затвердження Статуту та внесення змін до нього;

4.2.3. здійснення контролю за фінансовою та господарською діяльністю Філармонії;

4.2.4. прийняття рішення щодо управління майном (оренда, відчуження, позика, тощо);

4.2.5. погодження передачі в оренду майна, що перебуває в оперативному управлінні Філармонії;

4.2.6. затвердження цільових комплексних програм розвитку культури територіальної громади;

4.2.7. здійснює інші повноваження, передбачені законодавством України, рішеннями Коломийської міської ради та цим Статутом.

4.3. Орган управління:

4.3.1. призначає на посаду та звільняє з посади директора Філармонії за результатами конкурсу на підставі укладеного контракту з Коломийським міським головою;

4.3.2. здійснює контроль за дотриманням Статуту та приймає рішення у зв’язку з його порушенням;

4.3.3. має право вимагати від Філармонії будь-яку інформацію щодо здійснення нею господарської, фінансової діяльності та виконання статутних завдань, а Філармонія зобов’язана надати таку інформацію.

4.3.4. здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністю, та ефективним використанням коштів за призначенням;

4.3.4. здійснює контроль використання за призначенням та зберіганням закріпленого за ним майна;

4.3.5. затверджує структуру та штатний розпис Філармонії;

4.3.6. здійснює інші повноваження визначені чинним законодавством.

4.4. Загальне керівництво Філармонією здійснює Директор, який призначається на посаду керівником Органу управління за результатом конкурсу. Підставою для видання наказу про призначення директора є підписання контракту з міським головою. Розірвання контракту відбувається з підстав та у порядку, які визначені законодавством України, Статутом та контрактом. 

4.5. Контрактом визначаються права, обов’язки, строк найму, відповідальність перед Засновником, Органом управління та трудовим колективом, умови його матеріального та соціального забезпечення з урахуванням гарантій, передбачених чинним законодавством України.

4.6. Директор за погодженням Органу управління:

4.6.1. приймає на роботу та звільняє з роботи працівників Філармонії;

4.6.2. за потреби залучає на договірних умовах поза межами штатного розпису артистичний та художній персонал для забезпечення статутної діяльності;

4.6.3. розпоряджається майном згідно рішень Органу управління;

4.6.4. застосовує до працівників заходи заохочення та заходи дисциплінарного впливу;

4.6.5. видає накази, розпорядження, обов’язкові для виконання всіма працівниками Філармонії;

4.6.6. здійснює інші повноваження, передбачені чинним законодавством та цим Статутом.

4.6.7. здійснює керівництво діяльністю Філармонії і несе повну відповідальність за організацію статутної діяльності;

4.6.8. діє від імені Філармонії, представляє її інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами;

4.6.9. укладає угоди;

4.6.10. розпоряджається коштами Філармонії в межах затвердженого кошторису витрат;

4.6.11. З метою колегіального розгляду питань творчо-виробничої діяльності в Філармонії можуть бути створені художня рада та інші дорадчі органи, які діють відповідно до положень затверджених наказами Директора Філармонії.

4.6.12. Встановлює розмір плати за надання платних послуг щороку у національній валюті відповідно до чинного законодавства.

4.7. Рішення з соціально-економічних питань, що стосуються діяльності закладу приймаються його органами управління за участі трудового колективу і уповноважених ним органів.

4.8. Трудовий колектив:

4.8.1. вирішує питання соціального розвитку трудового колективу;

4.8.2. розглядає проект і підписує колективний договір.

4.9. Організаційно-методичне керівництво Філармонією та контроль за її фаховою діяльністю здійснює Орган управління.


5. МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО

5.1. Філармонія здійснює міжнародне співробітництво з суб’єктами зарубіжного і міжнародного права в науковій та культурно-просвітницькій сфері, заходи у сфері реалізації державної політики щодо міжнародного співробітництва та зовнішніх зв’язків в галузі культури відповідно до вимог чинного законодавства України.

5.2. Зовнішньоекономічна діяльність Філармонії передбачає:

5.2.1. здійснення взаємного обміну музичною інформацію, майстер класами, вивчення міжнародного досвіду організації фестивалів, мистецьких та концертних заходів;

5.2.2. обмін досвідом в галузі музичного мистецтва із зарубіжними філармоніями;

5.2.3. проведення міжнародних фестивалів, мистецьких та культурних заходів, майстер класів, конференцій, конгресів, виставок та участь у них;

5.2.4. організація закордонних гастролей;

5.2.5. організація спільної підготовки філармонійних фахівців для розвитку музичного мистецтва;

5.2.6. здійснення іншої спільної діяльності відповідно до угод, якщо вона не суперечить законодавству України та міжнародним договорам України.

5.3. Зовнішньоекономічні контракти та угоди, що укладаються Філармонією, погоджуються з Органом управління та підписуюся Директором.


6. ТРУДОВИЙ КОЛЕКТИВ ФІЛАРМОНІЇ

6.1. Трудовий колектив Філармонії становлять всі громадяни, які своєю працею беруть участь в його діяльності на основі трудового договору (контракту), угоди, а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з Філармонією.

6.2. Працівники Філармонії зобов’язані:

6.2.1. на високому рівні здійснювати свою професійну діяльність;

6.2.2. сумлінно виконувати свої обов’язки перед Філармонією, пов’язані з трудовою участю в її діяльності, оволодівати методами і прийомами роботи;

6.2.3. берегти і примножувати Філармонійну власність, недопускати безгосподарного і недбалого ставлення до майна Філармонії;

6.2.4. дотримуватись правил трудового розпорядку, охорони праці та техніки безпеки, систематично підвищувати фахову кваліфікацію;

6.2.5. суворо дотримуватись професійної етики при виконанні службових обов’язків та товариських взаємовідносин з іншими членами колективу;

6.3. Працівники Філармонії мають право:

6.3.1. на професійну діяльність відповідно до фаху та кваліфікації;

6.3.2. на участь у діяльності та управлінні справами Філармонії, надання пропозицій щодо поліпшення її роботи;

6.3.3. укладати з Директором колективну угоду, яка регламентує права і обов’язки членів колективу на визначений в угоді  термін.

6.4. Права і обов’язки працівників Філармонії визначаються посадовими інструкціями, правилами внутрішнього трудового розпорядку та цим Статутом.

6.5. Мінімальна заробітна плата працівників не може бути нижчою від встановленого законодавством мінімального розміру заробітної плати.

6.6. Умови оплати праці та матеріального забезпечення Директора визначаються в контракті.

6.7. Оплата праці працівників Філармонії здійснюється у першочерговому порядку. Усі інші платежі здійснюються після виконання зобов’язань щодо оплати праці.

6.8. Адміністрація Філармонії забезпечує дотримання встановлених для працівників режиму роботи, часу відпочинку, правил охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії на підставі діючих в Україні з цих питань.

6.9. Виробничі, трудові та економічні відносини трудового колективу  Філармонії регулюються колективним договором, який укладається між Директором  та трудовим колективом.


7. ОБЛІК ТА КОНТРОЛЬ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ ФІЛАРМОНІЇ

7.1. Контроль за діяльністю здійснюють Міністерство культури та інформаційної політики України, Засновник та Орган управління.


8. ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ФІЛАРМОНІЇ

8.1. Реорганізація або ліквідація Філармонії здійснюється за рішенням Засновника в порядку, встановленому чинним законодавством.

8.2. У разі ліквідації неприбуткової організації її активи повинні бути передані одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховані до бюджету якщо інше не передбачено законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації.


9. ПОРЯДОК ВНЕСЕННЯ ЗМІН ТА ДОПОВНЕНЬ ДО СТАТУТУ

9.1. Зміни до цього Статуту вносяться за рішенням Засновника та викладаються в новій редакції.

9.2. Зміни до цього Статуту підлягають державній реєстрації у встановленому законодавством України порядку.





2011-2024 © Всі права застережено.