НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Неділя, 05 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про здійснення державної регуляторної політики Коломийс..."  № 3470-54/2024-54 від 28.03.2024р. 
Документ №3470-54/2024 від 28.03.2024р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

01.04.2024



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(54  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 28.03.2024р.  № 3470-54/2024-54
 

Про       здійснення        державної

регуляторної                    політики

Коломийської  міської   ради   та

виконавчого комітету у 2023 році


З метою забезпечення здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності, відповідно до статті 38 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану», керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада


вирішила:


  1. Звіт міського голови про здійснення державної регуляторної політики Коломийської міської ради та виконавчого комітету у 2023 році взяти до відома (додається).
    1. Управлінню комунікації та інформаційних технологій міської ради (Любомир ЗУБИК) оприлюднити рішення на офіційному сайті міської ради.

3.  Контроль за виконанням рішення доручити постійній комісії з питань підприємництва, регуляторної політики, архітектури, містобудування, транспорту та зв'язку (Галина БЕЛЯ).



Міський голова                                                                   Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ                          




Звіт міського голови
про здійснення заходів, спрямованих на забезпечення реалізації
Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» Коломийської міської ради та її виконавчим комітетом у 2023 році


Робота по забезпеченню реалізації Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» (далі за текстом – Закон) у Коломийської міської ради та виконавчому комітеті проводиться систематично.

Протягом 2023 року підготовка проєктів регуляторних актів Коломийською міською радою та її виконавчим комітетом здійснювалася відповідно до вимог, визначених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» від 12.05.2022 № 2259–ІХ .


Дотримання єдиного підходу до підготовки проєктів регуляторних актів

В Коломийській міській раді постійно забезпечується єдиний підхід до підготовки проєктів регуляторних актів та прийняття їх тільки після проходження всіх процедур, визначених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Протягом звітного періоду за зверненнями структурних підрозділів міської ради в управлінні економіки було опрацьовано 15 проєктів нормативно-правових актів, стосовно яких надані відповідні роз’яснення щодо ознак регуляторного акта та включено в перелік регуляторної політики на 2023 рік.

Протягом звітного періоду Коломийською міською радою та виконавчим комітетом було прийнято 4 регуляторних актів, а саме:

1. «Про затвердження переліку і тарифів на платні послуги в комунальних некомерційних підприємствах охорони здоров’я Коломийської міської ради»

рішення виконавчого комітету міської ради від 18.04.2023р. №96;

2. «Про встановлення ставок та пільг зі сплати земельного податку» рішення міської ради від 20.06.2023р. №2827-45/2023;

3. «Про затвердження порядку демонтажу/розміщення елементів благоустрою, реклами конструкцій, вивісок, тимчасових (металевих) гаражів та тимчасових споруд на території Коломийської ТГ» рішення міської ради від 21.09.2023р. №2992-47/2023;

4. «Про встановлення функціональних та якісних показників для розрахунку мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб в Коломийській міській територіальні громаді» рішення міської ради від 22.12.2023р. №3318-50/2023.

                          

Здійснення аналізу регуляторного впливу при підготовці проєктів регуляторних актів

При підготовці проєктів регуляторних актів, аналіз регуляторного впливу готується відповідно до статті 8 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.04 № 308 «Про затвердження методик аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта».

Починаючи з 16 березня 2016 року розробниками проєктів регуляторних актів, аналіз регуляторного впливу готується із врахуванням змін до Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта, які були внесені постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1151 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2004 р. № 308».

Для покращення якості підготовки аналізу регуляторного впливу, при проведенні регуляторної процедури передбаченої Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» управління економіки міської ради постійно надає розробникам проєктів регуляторних актів роз’яснення щодо застосування Методики оцінки витрат та економічної вигоди М-Тесту, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 № 1151.

Аналіз регуляторного впливу оприлюднюється одночасно з проєктом регуляторного акта після повідомлення про його оприлюднення.


Проведення роботи з планування діяльності щодо підготовки проєктів регуляторних актів та внесення, у разі потреби, відповідних змін до плану

Підготовка проєктів регуляторних актів здійснюється згідно із затвердженим Планом діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік та відповідних змін до нього.

Зазначений План було сформовано на підставі наданих пропозицій структурними підрозділами Коломийської міської ради.

План затверджений рішенням міської ради від 07.12.2022 року №2317-38/2022-38  та в установленому порядку оприлюднений на офіційному сайті міської ради (https://kolrada.gov.ua) в підрозділі «Регуляторна політика» розділу «ОТГ/Економіка».

До вказаного Плану на підставі пропозицій структурних підрозділів міської ради було включено 8 проєктів регуляторних актів.

Протягом звітного періоду до Плану діяльності внесено 7 змін, таким чином в Плані міститься 15 проєктів. Всі зміни та доповнення до Плану оприлюднювались в мережі Інтернет на офіційному сайті міської ради (https://kolrada.gov.ua) в підрозділі «Регуляторна політика» розділу «ОТГ/Економіка».


Систематизація регуляторних актів

З метою виконання вимог статті 5 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» управлінням економіки міської ради сформовано Перелік діючих регуляторних актів станом на 01.01.2023 року (далі – Перелік)

Перелік оприлюднений в установленому порядку на офіційному сайті Коломийської міської ради в підрозділі «Перелік діючих регуляторних актів в 2023 році» розділу «ОТГ/Економіка».

Окрім того, відповідно до абзацу другого частини першої статті 10-1 Закону України «Про доступ до публічної інформації» та постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року № 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» управлінням, як розпорядником інформації, проведено відповідну роботу щодо підготовки та оприлюднення інформації у форматі відкритих даних на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних https://data.gov.ua/, а саме:

- перелік діючих регуляторних актів у 2023 році (станом на 01.01.2023);

- план діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік.


Оприлюднення інформації про здійснення регуляторної діяльності

Коломийською міською радою щорічно проводяться заходи щодо оприлюднення інформації про здійснення державної регуляторної діяльності. Інформація щороку оприлюднюється на офіційному сайті міської ради (https://kolrada.gov.ua) в підрозділі «Регуляторна політика» розділу «ОТГ/Економіка» та на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних -  https://data.gov.ua/.

Окрім того, управлінням економіки міської ради було забезпечено підготовку звіту Коломийського міського голови про здійснення заходів, спрямованих на забезпечення реалізації Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» у 2023 році, який оприлюднений на офіційному сайті міської ради (https://kolrada.gov.ua) в підрозділі «Регуляторна політика» розділу «ОТГ/Економіка».


Висновки

Узагальнення діяльності по реалізації державної регуляторної політики, дозволило дійти висновків, що практичними наслідками роботи розробників регуляторних актів із забезпечення виконання Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» у 2023 році є те, що проєкти регуляторних актів проходять процедуру, визначену Законом із дотриманням єдиного підходу до підготовки проектів регуляторних актів у Коломийській міській раді та виконавчому комітеті.

Коломийська міська рада, в особі управління економіки міської ради планує у 2024 році проводити роботу, спрямовану на те, щоб:

  •       розробники регуляторних актів більше приділяли уваги на якість підготовки аналізів регуляторного впливу та проведенню ґрунтовних відстежень результативності цих актів, з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1151 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2004 року № 308»;
  •       продовжувати працювати в більш тісній співпраці з підприємницькими колами та їх громадськими організаціями щодо активізації останніх в наданні зауважень та пропозицій по конкретних проектах та задля досягнення спільної мети по створенню сприятливих умов для розвитку підприємництва в Коломийській міській територіальній громаді;
  •       подовжувати роботу щодо недопущення прийняття неефективних та невигідних для суб’єктів підприємництва регуляторних актів;
  •       проводити діяльність для створення сприятливого клімату для організації та ведення підприємницької діяльності та захисту прав підприємців.




Міський голова                                                   Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ



2011-2024 © Всі права застережено.