НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Четвер, 02 травня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про затвердження висновку про відсутність підстав для п..."  № 70 від 26.03.2024р. 
Документ №70 від 26.03.2024р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

30.03.2024



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 26.03.2024р.  № 70
 


Про затвердження висновку про відсутність підстав для позбавлення батьківських прав

       

       Розглянувши позовну заяву, яку подав __ до Коломийського міськрайонного суду, відповідно до ухвали Коломийського міськрайонного суду від 13.02.2024 р. про відкриття провадження щодо  позбавлення батьківських прав, враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини, керуючись статтями 11, 12, 15 Закону України «Про охорону дитинства», статтями 19, 164, 180 Сімейного кодексу України та Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради

вирішив:

1. Затвердити висновок про відсутність підстав для позбавлення батьківських прав __ 08.05.1981 року народження по відношенню до малолітньої дочки __ 17.10.2016 року народження (додається).

2. Доручити начальнику служби у справах дітей міської ради Галині МИСЛИВЧУК, завідувачу сектору з питань опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради Олесі ГРИЦКО, головному спеціалісту служби у справах дітей міської ради Ірині ПЕРЦОВИЧ, виступати представниками органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.




Міський голова                                                                            Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ


ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконавчого комітету

Коломийської міської ради

від 26.03.2024 р. № 70


Висновок

про відсутність підстав для позбавлення батьківських прав


Службою у справах дітей Коломийської міської ради розглянуто та вивчено копію позовної заяви з документами (справа №, провадження №), яку подав до Коломийського міськрайонного суду батько ___ про позбавлення її батьківських прав по відношенню до малолітньої дочки ___ 17.10.2016 року народження.

Встановлено, що громадяни  __ 11.05.2004 року зареєстрували шлюб у відділі  державної реєстрації актів цивільного стану Коломийського міського управління юстиції Івано-Франківської області, актовий запис №113.

Однак, сімейне життя у громадян не склалося. Виявилося, що вони мають різний характер та погляди на сімейне життя, виникали протиріччя в питаннях побуту та ведення домашнього господарства, часті сварки, шлюб існував формально. Подружжя втратило повагу один до одного. Тривалий час громадяни як подружжя разом не проживали і сімейних стосунків не підтримували, тому 30.01.2024 року шлюб між громадянами розірвано (рішення Коломийського міськрайонного суду від 30.01.2024 р. справа №).

Від спільного подружнього життя в батьків народилася дочка ___ 17.10.2016 народження (свідоцтво про народження видане виконкомом __ від 24.10.2016 р., серія , актовий запис № ).

Після розлучення батьків малолітня __ проживає з батьком __ за адресою вул. __, перебуває на повному його утриманні. При обстеженні умов проживання сім’ї 01.03.2024 року встановлено, що дитина має окрему кімнату, облаштовану меблями відповідно до її вікових потреб, забезпечена необхідним одягом відповідно до сезону та погодних умов, продуктами харчування, засобами гігієни, канцелярським приладдям та технічними засобами для навчання та спілкування.

Батько піклується про малолітню дочку, активно підтримує контакт із закладами освіти, цікавиться навчальними досягненнями та поведінкою дочки. Малолітня ___ навчається у 1 класі __, а також відвідує відділення боротьби вільної Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи м. Коломиї.

Питання про позбавлення батьківських прав __ по відношенню до її малолітньої дочки __ 17.10.2016 року народження розглядалося на комісії з питань захисту прав дитини 12.03.2024 року без участі матері, яка попередньо надала нотаріально завірену заяву про те, що не заперечує проти позбавлення її батьківських прав по відношенню до дитини. Батько не зміг пояснити мотивів позбавлення матері батьківських прав та роз’яснити членам комісії ухилення матері щодо виконання своїх батьківських обов’язків по відношенню до малолітньої дочки. Також не було встановлено фактів аморальної поведінки матері чи загрози життю і здоров’ю дитини збоку матері.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства», ч. 2, 3 ст. 150 та ст. 180 Сімейного кодексу України передбачено, що кожна дитина має право на піклування батьків, а батьки мають право та зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний та моральний розвиток, матеріально забезпечувати та утримувати її.

       Відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України батьки можуть бути позбавлені батьківських прав по відношенню до своїх дітей за ухилення від виконання батьківських обов’язків. Але детально розглянувши надані матеріали, враховуючи спілкування з батьком, виходячи з інтересів малолітньої дитини, керуючись Сімейним кодексом України, Цивільним Кодексом України, законом України «Про охорону дитинства», Конвенцією ООН «Про права дитини», комісія з питань захисту прав дитини міської ради вважає, що відсутні підстави щодо позбавлення батьківських прав __ 08.05.1981року народження по відношенню до її малолітньої дочки __ 17.10.2016 року народження.




Міський голова, голова комісії

з питань захисту прав дитини                                                 Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ




2011-2024 © Всі права застережено.