НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 17 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про звернення Коломийської міської ради до Прем'єр-міні..."  № 3366-53/2024-53 від 27.02.2024р. 
Документ №3366-53/2024 від 27.02.2024р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

02.03.2024



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(53  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 27.02.2024р.  № 3366-53/2024-53
 

Про звернення Коломийської міської ради до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця


       Керуючись Конституцією України, статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” міська рада


вирішила:


1. Підтримати звернення Коломийської міської ради до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця щодо продовження виплати соціальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб до кінця воєнного стану (текст додається).

2. Рішення та текст звернення міської ради надіслати Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю та Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Дмитру Лубінцю та оприлюднити на офіційному сайті міської ради.



Міський голова                                                                                Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ




Прем’єр-міністру України

Денису ШМИГАЛЮ


Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини

Дмитру ЛУБІНЦЮ


ЗВЕРНЕННЯ

щодо продовження виплати соціальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб до кінця воєнного стану


Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №332 про «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» більшість внутрішньо переміщених осіб (ВПО), що постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, позбавляються виплат соціальної допомоги. З 1 березня 2024 року право на допомогу матимуть лише окремі категорії громадян.

Станом на сьогодні отримують виплати близько 2,6 мільйонів із понад 4,8 мільйона осіб, які зареєстровані як ВПО. При цьому за даними міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій майже 40% з числа отримувачів допомоги як внутрішньо переміщені особи наприкінці минулого року жили лише на ці кошти, оскільки не знайшли роботу або вона малооплачувана.

Мінсоцполітики, як автор запропонованих змін, заявляє, що підтримка ВПО надалі буде спрямована на забезпечення їх інтеграції до приймаючих громад, стимулювання непрацюючих до працевлаштування, надання цільових інструментів підтримки під конкретні життєві потреби, підтримку родин, які не мають достатнього ресурсу для оренди житла, розвиток послуг з догляду за непрацездатними членами родини. Проте насправді зменшення виплат для ВПО пов’язане виключно із потребою зменшення видатків державного бюджету.

У коломийській громаді проживають 9 055 внутрішньо переміщених осіб. І попри усю складність економічної ситуації допомога людям, які через російську агресію втратили свої будинки, роботу та звичне життя, має залишатися для держави одним з безумовних пріоритетів. 

Однак припинення чи зменшення підтримки має відбуватися після, а не до повноцінної інтеграції та адаптації. Навіть за умови, якщо це займає більше часу, аніж очікувалося. Зменшення підтримки ВПО загрожує важкими соціальними наслідками та зростанням бідності серед цієї категорії громадян.

Відтак, Коломийська міська рада звертається до Кабінету Міністрів України з пропозицією продовжити виплати соціальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб до кінця воєнного стану та закликає уряд відмовитися від зменшення кола отримувачів соціальної допомоги серед ВПО.



Депутати Коломийської міської ради VIIІ демократичного скликання

Прийнято на 53 сесії (2 пленарне засідання) міської ради

VIIІ демократичного скликання

27 лютого 2024 року



2011-2024 © Всі права застережено.