НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Четвер, 02 травня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про затвердження висновку про визнання права власності ..."  № 50 від 20.02.2024р. 
Документ №50 від 20.02.2024р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

24.02.2024



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 20.02.2024р.  № 50
 

Про затвердження висновку про визнання права власності за дітьми на нерухоме майно в порядку спадкування, де співвласником є малолітній

       

       Беручи до уваги ухвалу судді Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 10.01.2024 р. (цивільна справа ) про визнання права власності на нерухоме майно у порядку спадкування за позовом  __, яка діє в інтересах __ до малолітнього __, інтереси якого представляє опікун __, відповідно до частин 4, 6 статті 19 Сімейного кодексу України,  Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про охорону дитинства», виконавчий комітет міської ради

вирішив:

1. Затвердити висновок про визнання права за неповнолітньою __, 15.10.2007 року народження та малолітнім __, 10.02.2012 року народження на нерухоме майно, а саме: Ѕ частку житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами  по вулиці __ в м. Коломиї  Івано-Франківської області (додається).

2. Доручити начальнику служби у справах дітей міської ради Галині МИСЛИВЧУК, завідувачу сектору з питань опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей  міської ради Олесі ГРИЦКО та головному спеціалісту  служби у справах дітей Ірині ПЕРЦОВИЧ виступати представниками органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.



Міський голова                                                                              Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ


ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконавчого комітету

міської ради

від 20.02.2024 р. № 50


Висновок 

про визнання права власності за дітьми на нерухоме майно в порядку спадкування, де співвласником є малолітній


У провадженні Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області перебуває на розгляді справа  за позовом громадянки ___, яка діє в інтересах неповнолітньої дочки ___, 15.10.2007 року народження, та малолітнього сина ___, 10.02.2012 року народження до  __, 27.05.2013 року народження.

Встановлено, що відповідно до рішення Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 19.04.2023 р. справа №  в порядку спадкування за малолітнім __, 27.05.2013 року народження визнано право власності на Ѕ (одну другу) частку будинковолодіння, яке складається з житлового будинку (загальна площа 84,0 кв.м., житлова – 40,8 кв.м) з господарськими будівлями та спорудами, які розташовані по вулиці __

Ухвалою судді Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 10.01.2024 р. по справі зобов’язано виконавчий комітет Коломийської міської ради надати до Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області письмовий висновок.

Відповідно до частин 4, 6 ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов’язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Вивчивши позовну заяву та подані документи, яку подала до суду __, яка діє в інтересах своїх дітей, встановлено, що її діти ___, 15.10.2007 року народження та __, 10.02.2012 року народження. Спадкоємцями за законом на спадщину після смерті __ є його діти __, 15.10.2007 року народження та ___, 10.02.2012 року народження. Після смерті __ відкрилася спадщина за законом на майно, а саме на житловий будинок №34 з господарськими будівлями та спорудами по вул. ___ в м. Коломиї Івано-Франківської області.

Статтею 17 Закону України «Про охорону дитинства» та статтею 177 Сімейного кодексу України передбачено, що кожна дитина, в тому числі й усиновлена, має право на одержання в установленому законом порядку в спадщину майна і грошових коштів батьків чи одного з них у разі їх смерті або визнання їх за рішенням суду померлими незалежно від місця проживання. Дитина, батьки якої позбавлені батьківських прав, не втрачає права на успадкування їх майна.

Батьки або особи, які їх замінюють, не мають права без дозволу органу опіки та піклування вчиняти правочини щодо нерухомого майна, право власності на яке належить дитині, а у випадках, визначених законом, – також щодо нерухомого майна, право користування яким належить дитині, відмовлятися від належних дитині майнових прав, зобов’язуватися від імені дитини порукою чи видавати письмові зобов’язання .

Частиною 1 ст. 3 Конвенції ООН про права дитини передбачено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Вважаємо, що позовна заява подана з врахуванням та дотриманням принципу «найкращих інтересів дитини».

Враховуючи інтереси неповнолітньої ___, 15.10.2007 року народження, та малолітнього ___, 10.02.2012 року народження рекомендуємо Коломийському міськрайонному суду  визнати за __, 15.10.2007 року народження, та ___, 10.02.2012 року народження право власності на нерухоме майно, а саме: Ѕ частку житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами  по вулиці __ в м. Коломиї  Івано-Франківської області в порядку спадкування після смерті батька дітей ___, який помер 19.07.2021 р., де співвласником Ѕ частки є малолітній ___ 27.05.2013 року народження.




Міський голова, голова комісії

з питань захисту прав дитини                               Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ



2011-2024 © Всі права застережено.