НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Середа, 08 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про затвердження Статуту Коломийського закладу дошкільн..."  № 3165-49/2023-49 від 09.11.2023р. 
Документ №3165-49/2023 від 09.11.2023р. Внесено зміни в інший нормативний акт
        

 
Повязані документи

Рішення міської ради  Про зміну типу та найменування, затвердження статутів закладів освіти міста та приєднаних сільських територіальних громад
Рішення міської ради  №3442-41/2019  від 21.02.2019р. Внесено зміни

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

13.11.2023



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(49  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 09.11.2023р.  № 3165-49/2023-49
 

Про затвердження Статуту Коломийського закладу дошкільної освіти (ясла-садок) № 9 «Веселка» Коломийської міської ради Івано-Франківської області в новій редакції

З метою приведення у відповідність Статутів закладів дошкільної освіти до рішення міської ради від 21.09.2023р.  № 2993-47/2023-47 «Про фінансову  автономію  закладів  дошкільної освіти»,  керуючись Законами України «Про освіту», «Про дошкільну  освіту», Положенням про заклад дошкільної освіти, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

в и р і ш и л а:

1. Затвердити  Статут Коломийського закладу дошкільної освіти (ясла-садок) № 9 «Веселка» Коломийської міської ради Івано-Франківської області в новій редакції (додається).

2. Директору Коломийського закладу дошкільної освіти (ясла-садок) № 9 «Веселка» Коломийської міської ради Івано-Франківської області (Тетяні СМОЛІНІЙ) здійснити заходи з реєстрації Статуту у встановленому законодавством порядку.

3. Визнати таким, що втратив чинність пункт 2.20. рішення міської ради від 21.02.2019р. №3442-41/2019 «Про зміну типу та найменування, затвердження статутів закладів освіти міста та приєднаних сільських територіальних громад»

4. Організацію виконання рішення покласти на заступника міського голови Михайла КАЧАНСЬКОГО.

5. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань бюджету, інвестицій, соціально-економічного розвитку  (Ігор КОСТЮК) та комісії з питань освіти, культури, спорту, інформаційної та молодіжної політики, соціального захисту, охорони здоров'я, гендерної політики, депутатської діяльності, етики, регламенту. захисту прав людини та правопорядку (Ростислав ПЕТРУНЯК).



Міський голова

Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ





ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення  міської ради

від “09” 11.2023р. № 3165-49/2023

міський голова 

________ Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ


       





С Т А Т У Т

Коломийського закладу дошкільної освіти

(ясла-садок) № 9 «Веселка»

Коломийської міської ради Івано-Франківської області




Коломия 2023







  1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ


    1. Коломийський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) № 9 "Веселка" Коломийської міської ради Івано-Франківської області (надалі – ЗДО № 9 "Веселка"   або заклад дошкільної освіти ) знаходиться у комунальній власності Коломийської міської територіальної громади.

1.2. Повна назва закладу: Коломийський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) № 9 "Веселка" Коломийської міської ради Івано-Франківської області. Скорочена назва закладу: ЗДО № 9 "Веселка".

Коломийський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) № 9 "Веселка"  Коломийської міської ради Івано-Франківської області є правонаступником всіх майнових прав та обов’язків Коломийського дошкільного навчального закладу (ясел-садка) № 9 "Веселка"

1.3. Юридична адреса Коломийського закладу дошкільної освіти (ясел-садка) № 9 "Веселка"  Коломийської міської ради Івано-Франківської області: 78200, Івано-Франківська область, Україна, м. Коломия, вул. вул. Гординського, 5а.

1.4.Організаційно правова форма власності – комунальна організація (установа, заклад).

1.5. Засновником  ЗДО № 9 "Веселка" є Коломийська міська рада, (далі – Засновник), уповноваженим органом управління – Управління освіти міської ради.

1.6. ЗДО № 9 "Веселка" в своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України у сфері освіти, дошкільної освіти, рішеннями міської ради та виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, наказами управління освіти міської ради, іншими нормативно-правовими актами, власним Статутом.

1.7. ЗДО № 9 "Веселка" є юридичною особою, неприбутковим закладом освіти,  може мати печатку і штамп встановленого зразка, бланки з власними реквізитами. Заклад освіти має фінансову автономію, рахунки в органах Державного казначейства, банківських установах, є розпорядником  бюджетних коштів третього рівня.

1.8. Головною метою ЗДО № 9 "Веселка" є забезпечення реалізації права громадян на здобуття дошкільної освіти, задоволення потреб громадян у нагляді, догляді та оздоровленні дітей, створення умов для їх фізичного, розумового і духовного розвитку.

1.9. Діяльність ЗДО № 9 "Веселка" направлена на реалізацію основних завдань дошкільної освіти: забезпечення права дитини, у тому числі дитини з особливими освітніми потребами, на доступність і безоплатність здобуття дошкільної освіти, забезпечення необхідних умов функціонування і розвитку системи дошкільної освіти, визначення змісту дошкільної освіти, визначення органів управління дошкільною освітою та їх повноважень, визначення прав та обов'язків учасників освітнього процесу, встановлення відповідальності за порушення законодавства про дошкільну освіту, створення умов для благодійної діяльності у сфері дошкільної освіти.

1.10. ЗДО № 9 "Веселка" самостійно приймає рішення і здійснює діяльність на основі ліцензії на право провадження освітньої діяльності у сфері дошкільної освіти, виданої у встановленому законодавством України порядку, Положенням про заклад дошкільної освіти України та даним Статутом.

1.11. ЗДО № 9 "Веселка" несе відповідальність перед особою, суспільством і державою за:

- реалізацію головних завдань дошкільної освіти, визначених Законом України "Про дошкільну освіту";

- забезпечення рівня дошкільної освіти в межах державних вимог до її змісту, рівня і обсягу;

- дотримання фінансової дисципліни та збереження матеріально-технічної бази.

1.12. Взаємовідносини ЗДО № 9 "Веселка" з юридичними і фізичними особами визначаються угодами, що укладені між ними, відповідно до норм чинного законодавства.


  1. КОМПЛЕКТУВАННЯ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ


2.1. ЗДО № 9 "Веселка" розрахований на 75 місць.

2.2. Групи комплектуються за віковими (одновіковими, різновіковими),  сімейними  ознаками і комбінованого типу.

2.3. У закладі освіти функціонують групи загального розвитку та спеціальні. Можуть функціонувати групи: сімейні, цілодобові, короткотривалого  перебування  у  різних поєднаннях.

2.4. ЗДО № 9 "Веселка" має групи з:  денним режимом перебування дітей.

2.5. Наповнюваність груп дітьми становить: для дітей віком від одного до трьох років - до 15 осіб, для дітей віком від трьох до шести (семи) років - до 20 осіб, різновікові - до 15 осіб, з короткотривалим і цілодобовим перебуванням дітей - до 10 осіб, в оздоровчий період - до 15 осіб, в інклюзивних групах - не більше трьох дітей з особливими освітніми потребами. Діти з особливими освітніми потребами можуть перебувати до семи (восьми) років  в інклюзивних групах закладу дошкільної освіти. Засновник може встановлювати меншу наповнюваність групи в ЗДО.

2.6. Зарахування дитини у ЗДО № 9 "Веселка" необхідно здійснювати у порядку визначеному чинним законодавством , впродовж календарного року.

2.7. За дитиною зберігається місце у ЗДО № 9 "Веселка" у разі її хвороби, карантину, санаторного  лікування, на час відпустки батьків або осіб, які їх замінюють, а також у літній оздоровчий період (75 днів).

2.8. Відрахування дитини із ЗДО № 9 "Веселка" може здійснюватись за бажанням батьків або осіб, які їх замінюють; на підставі медичного висновку про стан здоров'я дитини, що виключає можливість її подальшого перебування у дошкільному навчальному закладі цього типу; у разі досягнення   вихованцем    станом на  1 вересня повних семи років (для дітей з особливими освітніми потребами - повних восьми років), що передбачає його відрахування до 31 серпня поточного року; у разі переведення вихованця до іншого закладу дошкільної освіти; у разі невідвідування дитиною закладу дошкільної освіти протягом двох місяців підряд упродовж навчального року без поважних причин.

2.9. Заклад дошкільної освіти здійснює соціально-педагогічний патронат сім'ї з метою забезпечення умов для здобуття дошкільної освіти дітьми дошкільного віку, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, але не відвідують дошкільних закладів, та надання консультаційної допомоги сім’ї. Діти, які перебувають у дошкільному закладі короткотривало чи під соціально-педагогічним патронатом, обліковуються у такому закладі.


  1. РЕЖИМ РОБОТИ ДОШКІЛЬНОГО ЗАКЛАДУ


3.1. ЗДО № 9 "Веселка" працює за п'ятиденним робочим тижнем – (10.5 годин  на день). Для інших режимів функціонування груп відповідно (4, 9 та 12 годин на день та 24 год .на добу). Вихідні дні: субота, неділя, святкові.

3.2. Щоденний графік роботи дошкільного закладу: 7.30 – 18.00 год.

3.3. Щоденний графік роботи груп дошкільного закладу: 7.30-18.00 год.

3.4. Чергова група дошкільного закладу: 7.00.-19.00 год.


  1. ОРГАНІЗАЦІЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ

У ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ


4.1. Навчальний рік у ЗДО № 9 "Веселка" починається 1 вересня і закінчується 31 травня наступного року.

З 1 червня до 31 серпня (оздоровчий період) у дошкільному закладі проводиться оздоровлення дітей.

4.2. ЗДО № 9 "Веселка" здійснює свою діяльність відповідно до річного плану, який складається на навчальний рік і оздоровчий період.

4.3. План роботи ЗДО № 9 "Веселка" схвалюється педагогічною радою закладу, затверджується керівником.

4.4. У ЗДО № 9 "Веселка" визначена українська мова навчання і виховання дітей.

4.5. Освітній процес № 9 "Веселка" здійснюється відповідно  до Базового компоненту дошкільної освіти та реалізується згідно з програмою (програмами) розвитку дітей        та навчально-методичними посібниками, затвердженими  в установленому порядку МОН.

4.6. Заклад  дошкільної освіти організовує освітній процес за такими пріоритетними напрямами: художньо-естетичний, фізкультурно-оздоровчий, музичний та гуманітарний.

4.7. Заклад дошкільної освіти, для здійснення освітнього процесу має право обирати програму (програми) розвитку дітей із затверджених в установленому порядку МОН.

4.8 ЗДО № 9 "Веселка" може надавати  платні освітні послуги,а саме:  з вивчення англійської мови, хореографії, оздоровчої гімнастики, музичного виховання на основі  угоди  між батьками або особами,  які їх замінюють,  та закладом у межах  гранично  допустимого  навантаження дитини, визначеного МОН разом  з  МОЗ.


5. ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ

У ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ


5.1. Заклад дошкільної освіти забезпечує збалансоване харчування дітей, необхідне для їх належного розвитку із дотриманням натурального набору продуктів, визначених МОЗ спільно з МОН за погодженням з Мінфіном.

5.2. Порядок забезпечення продуктами харчування проводиться відповідно до укладених договорів за результатами проведених закупівель, згідно норм визначених чинним законодавством.

5.3. У ЗДО № 9 "Веселка" встановлено 3-х  разове харчування .

5.4. Контроль за організацією та якістю харчування, вітамінізацією страв, закладкою продуктів харчування, кулінарною обробкою, виходом страв, смаковими якостями їжі, санітарним станом харчоблоку, правильністю зберігання, дотриманням термінів реалізації продуктів покладається на медичних працівників та керівника закладу.

5.5. Порядок встановлення плати за харчування дитини у ЗДО № 9 "Веселка"  визначається Кабінетом Міністрів України та рішенням Засновника.


6. МЕДИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ДІТЕЙ

У ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ


6.1. У закладі дошкільної освіти діти забезпечуються постійним медичним обслуговуванням, що здійснюється медичними працівниками, які входять до штату такого закладу або відповідного закладу охорони здоров’я.

6.2. Заклад дошкільної освіти надає приміщення і забезпечує належні умови для роботи медичних працівників та проведення лікувально-профілактичних заходів.


7. УЧАСНИКИ ОСВІТНЬОГО  ПРОЦЕСУ


7.1. Учасниками освітнього процесу у сфері дошкільної освіти є: діти дошкільного віку, вихованці, педагогічні працівники: директор, вихователі-методисти, вихователі, старші вихователі, асистенти вихователів, вчителі (усіх спеціальностей), вчителі-дефектологи, вчителі-логопеди, практичні психологи, соціальні педагоги, інструктори з праці, інструктори з фізкультури, інструктори слухового кабінету, музичні керівники, керівники гуртків, студій, секцій, інших форм гурткової роботи та інші спеціалісти, помічники вихователів та няні, медичні працівники, батьки або особи, які їх замінюють, батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу, асистенти дітей з особливими освітніми потребами, фізичні особи, які мають право здійснювати освітню діяльність у сфері дошкільної освіти.

7.2.  Права дитини у сфері дошкільної освіти

Права дитини у сфері дошкільної освіти визначені Конституцією України, Законом України "Про освіту", Законом України «Про дошкільну освіту» та іншими нормативно-правовими актами.

Дитина має гарантоване державою право на:

  • безоплатну дошкільну освіту в державних і комунальних закладах дошкільної освіти;
  • безпечні та нешкідливі для здоров'я умови утримання, розвитку, виховання і навчання;
  • захист від будь-якої інформації, пропаганди та агітації, що завдає шкоди її здоров'ю, моральному та духовному розвитку;
  • безоплатне медичне обслуговування у закладах дошкільної освіти;
  • захист від будь-яких форм експлуатації та дій, які шкодять здоров'ю дитини, а також від фізичного та психологічного насильства, приниження її гідності;
  • здоровий спосіб життя;
  • діти з особливими освітніми потребами, що зумовлені порушеннями інтелектуального розвитку та/або сенсорними та фізичними порушеннями, мають право на першочергове зарахування до закладів дошкільної освіти.

7.3. Права та обов'язки батьків або осіб, які їх замінюють

Батьки або особи, які їх замінюють, мають право:

  • вибирати заклад дошкільної освіти та форму здобуття дитиною дошкільної освіти;
  • обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування закладу дошкільної освіти;
  • звертатися до відповідних органів управління освітою з питань розвитку, виховання і навчання своїх дітей;
  • захищати законні інтереси своїх дітей у відповідних державних органах і суді;
  • бути на громадських засадах асистентом дитини з особливими освітніми потребами або визначити особу, яка виконуватиме обов’язки асистента дитини.

Батьки або особи, які їх замінюють, зобов'язані:

  • виховувати у дітей любов до України, повагу до національних, історичних, культурних цінностей Українського народу, дбайливе ставлення до довкілля;
  • забезпечувати умови для здобуття дітьми старшого дошкільного віку дошкільної освіти за будь-якою формою;
  • постійно дбати про фізичне здоров'я, психічний стан дітей, створювати належні умови для розвитку їх природних задатків, нахилів та здібностей;
  • поважати гідність дитини;
  • виховувати у дитини працелюбність, шанобливе ставлення до старших за віком, державної мови, регіональних мов або мов меншин і рідної мови, до народних традицій і звичаїв.

Інші права та обов’язки батьків і осіб, які їх замінюють, визначаються Законом України"Про освіту".

7.4. На посаду педагогічного працівника закладу дошкільної освіти приймається особа з високими моральними якостями, яка має вищу педагогічну освіту та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника, забезпечує результативність та якість роботи, а також фізичний і психічний стан якої не перешкоджає виконувати професійні обов'язки .

7.5. Трудові відносини регулюються законодавством України про працю, Законами України "Про освіту", "Про дошкільну освіту", іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, правилами внутрішнього трудового розпорядку.

7.6. Права та обов'язки педагогічних працівників у сфері дошкільної освіти визначаються Законом України "Про освіту", Законом України «Про дошкільну освіту» та іншими нормативно-правовими актами.

7.7. Працівників закладу дошкільної освіти призначає на посади та звільняє з посад  директор даного дошкільного закладу відповідно до законодавства.

7.8. Працівники ЗДО № 9 "Веселка" несуть відповідальність за збереження життя, фізичне і психічне здоров'я дитини згідно із законодавством.

7.9. Працівники  закладу дошкільної освіти  проходять періодичні    безоплатні    медичні    огляди    в   установленому  законодавством порядку.

7.10. Атестація педагогічних працівників закладу дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності є обов'язковою і здійснюється, як правило, один раз на п'ять років відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти.

За результатами атестації педагогічних працівників закладу дошкільної освіти визначається відповідність педагогічного працівника займаній посаді, встановлюється його кваліфікаційна категорія (спеціаліст, спеціаліст другої категорії, спеціаліст першої категорії, спеціаліст вищої категорії), може бути присвоєно відповідне педагогічне звання вихователям - "Вихователь-методист", а вихователям-методистам - "Старший вихователь", учителям усіх спеціальностей - "Старший вчитель", "Вчитель-методист".


8. УПРАВЛІННЯ ЗАКЛАДОМ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ


8.1. Керівництво закладом дошкільної освіти здійснює його директор, якого призначає на посаду та звільняє з посади уповноважений орган управління - Управління освіти міської ради.

8.2. Директором закладу дошкільної освіти може бути особа, яка є громадянином України, вільно володіє державною мовою, має вищу освіту (для директорів державних, комунальних закладів дошкільної освіти - вищу педагогічну освіту), стаж педагогічної та/або науково-педагогічної роботи не менше трьох років (крім керівників приватних, корпоративних закладів освіти), організаторські здібності, стан фізичного і психічного здоров’я, що не перешкоджає виконанню професійних обов’язків.

8.3.  Керівник закладу дошкільної освіти:

- організовує діяльність закладу дошкільної освіти;

- вирішує питання фінансово-господарської діяльності закладу дошкільної освіти;

- призначає на посаду та звільняє з посади працівників, визначає їх функціональні    обов’язки;

- забезпечує організацію освітнього процесу та здійснення контролю за виконанням освітніх програм;

- забезпечує функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти;

- забезпечує умови для здійснення дієвого та відкритого громадського контролю за діяльністю закладу дошкільної освіти;

- сприяє та створює умови для діяльності органів самоврядування закладу дошкільної освіти;

- сприяє здоровому способу життя вихованців та працівників закладу дошкільної освіти;

- забезпечує створення у закладі дошкільної освіти безпечного освітнього середовища, вільного від насильства та булінгу (цькування);

- видає у межах компетенції накази і контролює їх виконання;

- здійснює інші повноваження, передбачені законом та установчими документами закладу дошкільної освіти.

8.4. Колегіальним постійно діючим органом управління закладом дошкільної освіти є педагогічна рада, повноваження якої визначаються установчими документами цього закладу. Педагогічна рада створюється в усіх закладах дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності за наявності не менше трьох педагогічних працівників.

До складу педагогічної ради закладу дошкільної освіти входять усі педагогічні працівники закладу, медичні працівники, інші спеціалісти. До складу педагогічної ради закладу дошкільної освіти можуть входити голови батьківських комітетів, фізичні особи, які провадять освітню діяльність у сфері дошкільної освіти.

На засідання педагогічної ради можуть бути запрошені представники громадських об’єднань, педагогічні працівники закладів середньої освіти, батьки або особи, які їх замінюють. Особи, запрошені на засідання педагогічної ради, мають право дорадчого голосу.

Головою педагогічної ради закладу дошкільної освіти є його директор. Педагогічна рада обирає зі свого складу секретаря на навчальний рік.

Педагогічна рада закладу дошкільної освіти:

  • схвалює освітню програму закладу, оцінює результативність її виконання та виконання Базового компонента дошкільної освіти, хід якісного виконання програм розвитку, виховання і навчання дітей у кожній віковій групі;
  • формує систему та затверджує процедури внутрішнього забезпечення якості освіти, зокрема систему та механізми забезпечення академічної доброчесності;
  • розглядає питання вдосконалення організації освітнього процесу у закладі;
  • визначає план роботи закладу та педагогічне навантаження педагогічних працівників;
  • затверджує заходи щодо зміцнення здоров’я дітей;
  • обговорює питання підвищення кваліфікації педагогічних працівників, розвитку їхньої творчої ініціативи;
  • затверджує щорічний план підвищення кваліфікації педагогічних працівників;
  • заслуховує звіти педагогічних працівників, які проходять атестацію;
  • розглядає питання впровадження в освітній процес найкращого педагогічного досвіду та інновацій, участі в дослідницькій,
  • експериментальній, інноваційній діяльності, співпраці з іншими закладами освіти, науковими установами, фізичними та юридичними особами, які сприяють розвитку освіти;
  • ухвалює рішення щодо відзначення, морального та матеріального заохочення учнів (вихованців), працівників закладу та інших учасників освітнього процесу;
  • розглядає питання щодо відповідальності працівників закладу та інших учасників освітнього процесу за невиконання ними своїх обов’язків;
  • має право ініціювати проведення позапланового інституційного аудиту закладу та проведення громадської акредитації закладу;
  • розглядає інші питання, віднесені законом до її повноважень.

Рішення педагогічної ради закладу дошкільної освіти вводяться в дію наказом директора закладу дошкільної освіти..

8.5. У закладі дошкільної освіти можуть діяти:

- органи самоврядування працівників закладу освіти;

- органи батьківського самоврядування;

- інші органи громадського самоврядування учасників освітнього процесу.

Вищим колегіальним органом громадського самоврядування закладу дошкільної освіти є загальні збори (конференція) колективу закладу дошкільної освіти.

Загальні збори (конференція) заслуховують звіти керівника закладу дошкільної освіти з питань статутної діяльності та дають оцінку його професійно-педагогічної діяльності, розглядають питання навчально-виховної, методичної, економічної і фінансово-господарської діяльності закладу дошкільної освіти.


9. МАЙНО ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ


9.1. Майно ЗДО № 9 "Веселка" перебуває в оперативному управлінні та знаходиться у комунальній власності Коломийської міської ради.

9.2. Земельна ділянка перебуває в постійному користуванні ЗДО № 9 «Веселка».


10. ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ №9 «ВЕСЕЛКА»


10.1. Фінансово-господарська діяльність закладів дошкільної освіти здійснюється відповідно до Бюджетного кодексу України,  Закону України "Про освіту", законів про бюджет, власність, місцеве самоврядування та інших нормативно-правових актів та положень цього Статуту.

10.2. Фінансова автономія закладу дошкільної освіти в частині

використання бюджетних коштів передбачає самостійне здійснення витрат у межах затверджених кошторисами обсягів, зокрема на:

- формування структури закладу дошкільної освіти та його штатного розпису;

- оплату праці працівників, встановлення доплат, надбавок, винагороди, виплату матеріальної допомоги та допомоги на оздоровлення, преміювання, інших видів стимулювання та відзначення працівників;

- утримання майна, у тому числі проведення капітального ремонту майна закладу дошкільної освіти;

- укладення відповідно до законодавства господарських договорів для забезпечення діяльності закладу освіти.

 Фінансово-господарська діяльність здійснюється на основі кошторису закладу.

10.3. Утримання та розвиток матеріально-технічної бази фінансуються за рахунок коштів засновника, власних коштів та інших джерел фінансування не заборонених законодавством.

10.4. Заклад може надавати платні освітні та інші послуги, перелік яких затверджує Кабінет Міністрів України.

10.5. Порядок  ведення бухгалтерського обліку здійснюється згідно ст.8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність».

10.6. Фінансово-господарська діяльність здійснюється на основі кошторису закладу.

10.7. Фінансування закладів дошкільної освіти здійснюється з державного та місцевих бюджетів відповідно до Бюджетного кодексу України.

       Іншими джерелами фінансування закладів дошкільної освіти можуть бути:

доходи від надання платних освітніх та інших послуг;

благодійна допомога відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації;

інші джерела фінансування, не заборонені законодавством.

Отримані із зазначених джерел кошти використовуються закладами дошкільної освіти відповідно до затвердженого кошторису.                                                  

10.8. Фінансування освітньої діяльності з державного бюджету може здійснюватися шляхом надання освітніх субвенцій.

Бюджетні асигнування на освіту, включаючи кошти освітніх субвенцій, позабюджетні кошти та кошти, отримані закладом за надання додаткових освітніх послуг, не можуть бути вилучені в дохід держави або місцевого бюджету. Зазначені кошти спрямовуються на діяльність, визначену

Статутом.

Кошти, матеріальні та не матеріальні активи, що надходять до закладу у вигляді безповоротної фінансової допомоги, інших надходжень, добровільних пожертвувань юридичних і фізичних осіб, у тому числі нерезидентів, для провадження освітньої, оздоровчої, спортивної, культурної діяльності, не вважаються прибутком.

Усі кошти, отримані від оренди нерухомого майна закладу, використовуються виключно на потреби закладу.

У разі одержання коштів з інших джерел бюджетні асигнування закладу не зменшуються.

Заклад самостійно розпоряджається надходженнями від провадження господарської  та  іншої діяльності, передбаченої Статутом, укладеними договорами.

10.9. . Заклад має право на придбання та оренду необхідного обладнання та інші матеріальні ресурси, користуватися послугами будь-якого підприємства, установи, організації або фізичної особи, фінансувати за рахунок власних надходжень заходи, що сприяють поліпшенню соціально-побутових умов колективу.

10.10. Штатні розпис закладу дошкільної освіти №9 «Веселка»  розробляється на основі Типових штатних нормативів закладів дошкільної освіти, затверджених центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки, та затверджується директором закладу дошкільної освіти за погодженням із уповноваженим  органом управління.

10.11. За наявності додаткових коштів на фінансування закладу можливе збільшення фонду заробітної плати для індивідуального преміювання працівників.

10.12. Для забезпечення ефективного управління освітнім процесом і проведення науково-методичної роботи (за наявності бюджетних та додаткових коштів) можуть бути введені додаткові посади за погодженням із уповноваженим органом управління.


11. КОНТРОЛЬ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ

ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ


11.1. Державний нагляд (контроль) у сфері дошкільної освіти здійснюється відповідно до Закону України "Про освіту" та чинного законодавства.


12. МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО


12.1. Міжнародне співробітництво у системі дошкільної освіти здійснюється відповідно до Закону України "Про освіту", Закону України «Про дошкільну освіту», інших нормативно-правових актів, а також міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

12.2.  Держава сприяє міжнародному співробітництву у системі дошкільної освіти.


13. РЕОРГАНІЗАЦІЯ ТА ЛІКВІДАЦІЯ ЗАКЛАДУ

ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ


13.1. Реорганізація та ліквідація закладу дошкільної освіти № 9 "Веселка" здійснюється в порядку встановленому законодавством.


14. ВНЕСЕННЯ ЗМІН ТА ДОПОВНЕНЬ ДО СТАТУТУ

ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ


14.1. Заклад дошкільної освіти діє на підставі Статуту. Зміни та доповнення до Статуту затверджуються за рішенням засновника і підлягають державній реєстрації у встановленому законом порядку.



2011-2024 © Всі права застережено.