НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 17 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про звернення Коломийської міської ради до голови Верхо..."  № 3153-49/2023-49 від 09.11.2023р. 
Документ №3153-49/2023 від 09.11.2023р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

13.11.2023



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(49  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 09.11.2023р.  № 3153-49/2023-49
 

Про звернення Коломийської міської ради до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука


       Керуючись Конституцією України, статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” міська рада

вирішила:


1. Підтримати звернення Коломийської міської ради до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука щодо розширення повноважень територіальних громад у сфері охорони навколишнього природного середовища, актуалізації розмірів штрафів за екологічні правопорушення та законодавчого передбачення більшого впливу громадськості на контроль за дотриманням екологічних норм (текст додається).

2. Рішення та текст звернення міської ради надіслати голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку та оприлюднити на офіційному сайті міської ради.



Міський голова                                                                                    Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ






Голові Верховної Ради України

Руслану СТЕФАНЧУКУ




ЗВЕРНЕННЯ

щодо розширення повноважень територіальних громад у сфері охорони навколишнього природного середовища; актуалізації розмірів штрафів за екологічні правопорушення та законодавчого передбачення більшого впливу громадськості на контроль за дотриманням екологічних норм


Важливим напрямком реалізації екологічної політики та вирішення місцевих екологічних проблем полягає у впровадженні дієвих механізмів екологічної політики в органах місцевого самоврядування. Сьогодні екологічна політика є важливою невід’ємною складовою частиною забезпечення національної безпеки країни. Вироблення адекватної екологічної політики набуває для України особливої ваги, оскільки від обраної державної стратегії у сфері екологічної політики залежать не лише економічне та національно-культурне відродження нації, а її майбутнє, ресурсний та інтелектуальний потенціал. Сучасна екологічна політика є результатом взаємодії різних суспільних сил, ключове місце в якому займає Уряд. Проте багато проблемних питань можуть і повинні вирішуватися на місцевому рівні. Місцеві ради більше можуть врахувати екологічні інтереси населення відповідної території. Через систему місцевих рад здійснюється політика охорони навколишнього природного середовища, забезпечення екологічної безпеки, підтримки екологічного балансу. На місцевому рівні найповніше поєднуються духовні й екологічні інтереси населення, культурні й екологічні традиції. Ось чому місцевим органам влади як управлінському механізму взаємодії суспільства й природи слід надати пріоритет. Місцеві органи влади будують і експлуатують комунальну інфраструктуру - системи питної води, каналізації тощо; проводять контроль за будівництвом житла і промислових об'єктів; встановлюють місцеві норми охорони навколишнього середовища; формують частку природоохоронного фонду тощо.

Однією з причин, яка суттєво впливає на ефективність здійснення органами місцевого самоврядування адміністративних процедур у галузі охорони довкілля є недосконале законодавство щодо регулювання механізмів управління та контролю на місцевому рівні, у зв’язку з чим виникають протиріччя між органами місцевого самоврядування, з одного боку, та регіональними представництвами центрального органу виконавчої влади у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також надто низькі санкції за вчинення правопорушень у сфері охорони навколишнього природного середовища. Отже, ефективність та результативність здійснення діяльності муніципальних органів у галузі охорони навколишнього природного середовища з метою забезпечення сталого природокористування та збереження довкілля залежить від чіткого розмежування функцій і повноважень органів місцевого самоврядування, законодавчого регламентування відповідальності місцевих органів влади за прийняті ними рішення та встановлення істотних санкцій за «екологічні» правопорушення, які б відповідали вимогам часу.

Просимо: розширити повноваження територіальних громад у сфері охорони навколишнього природного середовища; актуалізувати розміри штрафів за екологічні правопорушення; законодавчо передбачити більший вплив громадськості на контроль за дотриманням екологічних норм.



Депутати Коломийської міської ради VIIІ демократичного скликання

Прийнято на 49 сесії міської ради

VIIІ демократичного скликання

9 листопада 2023 року




2011-2024 © Всі права застережено.