НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Четвер, 02 травня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про схвалення Програми "Турбота" щодо надання соціально..."  № 315 від 07.11.2023р. 
Документ №315 від 07.11.2023р. Чинний
        

 
Повязані документи

Рішення виконавчого комітету  Про схвалення Програми "Надання послуг з перевезення людей "Соціальне таксі" на 2022-2024 роки"
Рішення виконавчого комітету  №228 від 17.08.2021р. Втратив чинність

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

11.11.2023



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 07.11.2023р.  № 315
 


Про схвалення Програми «Турбота» щодо надання соціальної підтримки особам на 2024-2026 роки


З метою здійснення заходів, спрямованих на посилення турботи про осіб, які знаходяться на обслуговуванні в Єдиному центрі надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї й жителів Коломийської міської територіальної громади, забезпечення соціальних гарантій встановлених Конституцією України, керуючись Цивільним кодексом України, законами України  «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про соціальні послуги» та керуючись ст. 34, 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради

вирішив:

1. Схвалити Програму «Турбота» щодо надання соціальної підтримки особам на 2024-2026 роки (далі – Програма), додається.

2. Управлінню соціальної політики міської ради (Віталію ЯВОРСЬКОМУ) подати дану Програму на затвердження міською радою.

3. Вважати таким, що втратило чинність рішення виконавчого комітету міської ради від 17.08.2021р. №228 «Про схвалення Програми «Надання послуги з перевезення людей «соціальне таксі» на 2022-2024 роки».

4. Організацію виконання рішення покласти на керуючого справами виконавчого комітету міської ради Миколу АНДРУСЯКА.



Міський голова                                                                              Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ


СХВАЛЕНО

рішення виконавчого комітету міської ради

від 07.11.2023 р. № 315



ПРОГРАМА

«Турбота» щодо надання соціальної підтримки особам

на 2024-2026 роки



Замовник Програми                Віталій ЯВОРСЬКИЙ                        ________



Керівник Програми                Микола АНДРУСЯК                        ________




ПОГОДЖЕНО:


Управління економіки

міської ради                                Інна ТКАЧУК                                ________


Управління фінансів і

внутрішнього аудиту

міської ради                                Ольга ГАВДУНИК                          ________


Юридичний відділ

міської ради                                Владислава МАКСИМ’ЮК                ________


ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

«Турбота» щодо надання соціальної підтримки особам

на 2024-2026 роки


1. Ініціатор розроблення Програми (замовник)        Управління соціальної політики міської ради

2. Розробник Програми - Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї

3. Термін реалізації Програми                                3 роки

4. Етапи фінансування Програми                        2024-2026 роки

5. Обсяг фінансування Програми (тис. грн.)        2 310 тис. грн.

       Роки

Обсяги фінансування, тис. грн.

Всього

В т.ч. за джерелами фінансування

Державний бюджет

Обласний бюджет

Міський бюджет

Інші джерела

2024-2026

2 310

-

-

2 310

-

В т. ч.






2024

690

-

-

690

-

2025

770

-

-

770

-

2026

850

-

-

850

-

6. Очікувані результати виконання - реалізація державної політики у сфері соціального захисту населення, надання додаткових соціальних послуг, забезпечення соціальної підтримки, покращення матеріально-побутових умов та організація дозвілля громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, малозабезпеченим верствам населення, місце проживання яких зареєстроване на території Коломийської міської територіальної громади та/або, які перебувають на обслуговуванні у Єдиному центрі надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї.

7. Терміни проведення звітності - щоквартально, до 10 числа місяця, наступного за звітним та в кінці терміну реалізації Програми.


Замовник Програми

Управління соціальної

політики міської ради                        Віталій ЯВОРСЬКИЙ                ________


Відповідальний виконавець

Єдиний центр надання

реабілітаційних та соціальних

послуг міста Коломиї                                Ірина ТРАЧУК                        ________


Керівник Програми

Керуючий справами

виконавчого комітету міської ради                Микола АНДРУСЯК                ________

Обґрунтування доцільності розроблення Програми

«Турбота» щодо надання соціальної підтримки особам

на 2024-2026 роки


1. Загальна частина

Стаття 46 Конституції  України  гарантує  соціальний  захист  та  гідний  рівень життя кожному громадянину України. Соціальний захист незахищених верств населення передбачає ряд заходів, направлених на зниження рівня бідності та покращення  життя,  матеріальних  умов  малозабезпечених  сімей,  одиноких громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, інших сімей, що опинилися в скрутному матеріальному становищі.

Кризові явища та інфляційні процеси, що призвели до зростання тарифів на житлово-комунальні послуги, збільшення цін на продукти харчування, медикаменти при одночасному зменшенні реального доходу сімей стали причиною скрутного матеріального становища багатьох мешканців громади, наслідки яких вони не можуть подолати самостійно.

Вжиті державою заходи щодо підвищення соціального забезпечення окремих категорій населення не покривають додаткових витрат, необхідних для життєдіяльності громадян. Тому необхідно зберегти ті пріоритетні напрямки соціального захисту населення, які дозволяють приділити більше уваги та підтримувати життєдіяльність соціально вразливих мешканців громади.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані відповідно до законодавства сприяти забезпеченню у належному обсязі матеріально-фінансової складової соціального захисту осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб похилого віку, розширювати та вдосконалювати соціальне забезпечення, тощо.

Програма «Турбота» щодо надання соціальної підтримки особам на 2024-2026 роки (далі – Програма) розроблена відповідно до статей 34, 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про соціальні послуги», постанови Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2001 року № 1712 «Про затвердження Комплексної програми забезпечення реалізації Стратегії подолання бідності» (зі змінами). В основу розробки Програми покладено системний аналіз законодавства України, що формує соціальну політику в країні, а також досвід роботи, який був отриманий у процесі реалізації попередніх соціальних програм.

Актуальність розроблення і прийняття даної Програми зумовлена необхідністю реалізації сучасної політики держави у сфері створення сприятливих умов існування для кожного жителя Коломийської міської територіальної громади, а особливо для тих, хто гостро цього потребує і опинився в тяжкому матеріальному становищі.

В основу реалізації Програми покладено принцип об’єднання зусиль і ресурсів міської влади для вирішення нагальних потреб жителів громади, які гостро потребують соціального захисту.

Для забезпечення реалізації права мешканців громади на соціальний захист, підвищення матеріального та психологічного стану є необхідність у прийнятті даної Програми.


2. Мета Програми

Метою Програми є вирішення невідкладних питань організаційного, матеріально-технічного, медичного та соціально-побутового обслуговування громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, координація дій органів виконавчої влади, громадських організацій, благодійних фондів, діяльність яких має соціальну спрямованість.

Головна мета – запровадження в Коломийській міській територіальній громаді комплексного підходу до надання соціальної допомоги найбільш потребуючим верствам населення.

Основне завдання Програми – це покращення соціального стану мешканців Коломийської міської територіальної громади, зростання рівня життя вразливих категорій громадян шляхом ефективного розв’язання соціальних проблем на принципах системності та адресності в умовах прозорості спрямування коштів міської територіальної громади.

Для вирішення соціальних проблем громади потрібна комплексна система заходів, орієнтована на конкретні цільові групи населення, які потребують підтримки, що є критерієм для визначення основних напрямів діяльності і завдань Програми.

Завдяки реалізації заходів з надання соціальної підтримки і допомоги цільовим групам населення, покращення їхнього добробуту через посилення адресності при її наданні буде досягнуто поставлену мету щодо забезпечення гідного життя мешканцям Коломийської міської територіальної громади.


3. Основні завдання Програми

Основними завданнями Програми є:

-формування комплексної системи соціального захисту громадян, які потребують соціальної підтримки;

- удосконалення системи надання соціальної допомоги найбільш вразливим верствам населення, посилення адресної спрямованості;

- підвищення якості соціального обслуговування громадян, які перебувають в складних життєвих обставинах.


4. Фінансове забезпечення Програми

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів бюджету міської територіальної громади, виходячи з його реальних можливостей у кожному бюджетному році, залучення благодійних внесків підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, окремих громадян, гуманітарної допомоги, інших джерел не заборонених законодавством.

В ході реалізації Програми можливі зміни та доповнення до неї в залежності від рівня розвитку економіки територіальної громади, наповнення бюджету громади, залучення благодійних внесків та гуманітарної допомоги.

Встановити розмір грошового забезпечення на заходи Програми:

П.1. Виконання умов договору довічного утримання (догляду) та п.2 Оплата витрат пов’язаних з підготовкою та укладенням договорів довічного утримання (догляду) – відповідно до рішення Комісії з питань розгляду звернень щодо укладання договорів довічного утримання (догляду), склад та повноваження якої затверджуються рішенням виконавчого комітету міської ради.

П.3. Організація гарячих обідів та/або надання адресної допомоги у вигляді продуктових наборів до відзначення державних та релігійних свят (Різдво Христове, Великдень, Міжнародний день осіб похилого віку, Міжнародний день людей з інвалідністю, тощо) для осіб, які перебувають на обслуговуванні в Єдиному ЦНРСП м. Коломиї – 50 000 грн на проведення одного заходу до відзначення державних та релігійних свят.

П.4. Організація рекреаційних заходів для осіб, які перебувають на обслуговуванні в Єдиному ЦНРСП м. Коломиї та/або жителів Коломийської міської територіальної громади – 25 000 грн на організацію та проведення одного заходу.

П.5. Надання одноразової допомоги для покращення матеріально-побутових умов проживання малозабезпечених категорій населення, які знаходяться на обслуговуванні в Єдиному ЦНРСП м. Коломиї – по 15 000 грн для 5-ти сімей протягом бюджетного року.

П.6. Витрати пов’язані з організацією проведення тренінгів, лекцій, майстер-класів та навчань для дітей та осіб, які перебувають на обслуговуванні в Єдиному ЦНРСП м Коломиї та/або жителів Коломийської міської територіальної громади – 5 000 грн на організацію та проведення одного заходу.




Перелік заходів, обсяги та джерела фінансування Програми

Назва замовника                        Управління соціальної політики міської ради

Назва Програми                        «Турбота» щодо надання соціальної підтримки особам на 2024-2026 роки»

№п/п

Найменування заходу

Виконавець

Термін виконання

Орієнтовні обсяги фінансування, тис. грн.

Очікувані результати

Роки

Всього

В т.ч. за джерелами фінансування.

Державний бюджет

Обласний бюджет

Міський бюджет

Інші джерела

1

Виконання умов договору довічного утримання (догляду)

Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї

2024-2026 роки

2024-2026

675



675


забезпечення виконання умов договору довічного утримання (догляду)

В т.ч.






2024

200



200


2025

225



225


2026

250



250


2

Оплата витрат пов’язаних з підготовкою та укладенням договорів довічного утримання (догляду)

Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї

2024-2026 роки

2024-2026

75



75


нотаріальне оформлення договорів довічного утримання (догляду) та супутніх документів

В т.ч.






2024

25



25


2025

25



25


2026

25



25


3.

Організація гарячих обідів та/або надання адресної допомоги у вигляді продуктових наборів до відзначення державних та релігійних свят (Різдво Христове, Великдень, Міжнародний день осіб похилого віку, Міжнародний день людей з інвалідністю, день Святого Миколая, тощо) для осіб, які перебувають на обслуговуванні в Єдиному ЦНРСП м. Коломиї та/або жителів Коломийської міської територіальної громади

Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї

2024-2026 роки

2024-2026

750



750


соціалізація осіб, вшанування державних та релігійних свят, забезпечення базових потреб

В т.ч.






2024

250



250


2025

250



250


2026

250



250


4.

Організація рекреаційних заходів для осіб, які перебувають на обслуговуванні в Єдиному ЦНРСП м. Коломиї та/або жителів Коломийської міської територіальної громади

Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї

2024-2026 роки

2024-2026

225



225


відпочинок на спеціалізованих територіях та забезпечення соціального спілкування

В т.ч.






2024

50



50


2025

75



75


2026

100



100


5.

Надання одноразової допомоги для покращення матеріально-побутових умов проживання малозабезпечених категорій населення, які знаходяться на обслуговуванні в Єдиному ЦНРСП м. Коломиї

Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї

2024-2026 роки

2024-2026

225



225


створення сприятливих умов проживання

В т.ч.






2024

75



75


2025

75



75


2026

75



75


6.

Витрати пов’язані з організацією проведення тренінгів, лекцій, майстер-класів та навчань для дітей та осіб, які перебувають на обслуговуванні в Єдиному ЦНРСП м Коломиї та/або жителів Коломийської міської територіальної громади


Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї

2024-2026 роки

2024-2025

60



60


освіченість дітей та осіб


В т.ч.






2024

15



15


2025

20



20


2026

25



25


7.

Придбання паливно-мастильних матеріалів для забезпечення надання послуги «соціальне таксі» та ремонт транспорту, яким надається послуга

Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї

2024-2026 роки

2024-2026

300



300


належне функціонування транспортних засобів

В т.ч.






2024

75



75


2025

100



100


2026

125



125







Замовник Програми

Управління соціальної

політики міської ради                                                Віталій ЯВОРСЬКИЙ                                        _____________


Керівник Програми        

Керуючий справами

виконавчого комітету міської ради                                        Микола АНДРУСЯК                                        _____________


5. Очікувані результати виконання Програми

Ухвалення Програми забезпечить ефективне розв’язання соціальних проблем мешканців громади, оскільки застосує до їх вирішення принципи системності та адресності, координує взаємодію виконавчих органів та безпосередньо громадськості. Також ухвалення Програми та залучення на її виконання коштів міської територіальної громади сприятиме вирішенню завдань щодо розвитку громади та спільного пошуку методів розв’язання проблем, що стоять перед громадою.

Цілеспрямоване виконання заходів Програми забезпечить:

- зміцнення становища осіб і дітей з інвалідністю, громадян старшого покоління, військовослужбовців і членів їхніх сімей, а також членів сімей загиблих (померлих) учасників війни і учасників бойових дій, підвищення їхньої соціальної захищеності, надання додаткових соціальних гарантій та покращення соціального самопочуття людини, забезпечення її добробуту та створення нової якості життя для кожної особи;

- подальше закріплення позитивних тенденцій у прискоренні розв’язання наявних проблем соціально вразливих категорій, за якими визначається соціальний розвиток громади;

- підвищення результативності виконання Коломийською міською радою своїх завдань та вдосконалення якості надання послуг;

- закріплення встановлених партнерських відносин між владою та громадськістю;

- зростання постійної турботи міської влади про мешканців Коломийської міської територіальної громади;

- підвищення рівня позитивного ставлення та зміцнення довіри до влади міста.

Реалізація заходів Програми дозволить підвищити рівень охоплення пільгових та соціально незахищених верств населення та забезпечить можливість отримати соціально незахищеними мешканцями різних видів додаткових соціальних послуг та допомоги, що дозволить покращити соціальну напругу, пов’язану з негативним впливом фінансово-економічної крити і відчути реальну допомогу з боку місцевої влади.

Завдяки реалізації Програми буде досягнута основна мета- покращення добробуту та якості життя мешканців громади.

Основними результатами виконання Програми будуть системні позитивні зміни у втіленні заходів щодо створення умов гідного, комфортного проживання мешканців громади, гарантій їх соціального захисту, покращення соціального становища, тощо.


6. Порядок використання коштів передбачених в міському бюджеті на реалізацію Програми

Порядок використання коштів передбачених в міському бюджеті на реалізацію Програми (далі – Порядок) визначає механізм виконання заходів Програми для громадян, які зареєстровані та фактично проживають на території Коломийської міської територіальної громади та/або які знаходяться на обслуговуванні в Єдиному центрі надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї (далі – Єдиний ЦНРСП м. Коломиї).

Головний розпорядник бюджетних коштів є управління соціальної політики міської ради. Розпорядник нижчого рівня є Єдиний ЦНРСП м. Коломиї.

Для укладення договору довічного утримання (догляду) заявник особисто подає заяву до управління «Центр надання адміністративних послуг» міської ради з наступним пакетом документів:

- копія паспорта громадянина України;

- копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (для осіб, які через релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і повідомили про це контролюючому органу, а також мають відмітку в паспорті про це, – копія сторінки паспорта з відповідною відміткою);

- копії документів, які посвідчують право власності на житловий будинок/квартиру;

- копія довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення групи інвалідності (за наявності);

Розгляд звернення щодо укладення договору довічного утримання (догляду) здійснюється комісією з питань укладання договору довічного утримання (догляду), склад та положення про яку затверджується рішенням виконавчого комітету міської ради.

Для організації гарячих обідів та/або надання адресної допомоги у вигляді продуктових наборів до відзначення державних та релігійних свят (Різдво Христове, Великдень, Міжнародний день осіб похилого віку, Міжнародний день людей з інвалідністю, день Святого Миколая, тощо) для осіб, які перебувають на обслуговуванні в Єдиному ЦНРСП м. Коломиї та/або жителів Коломийської міської територіальної громади напередодні проведення заходу оформляються списки осіб, які затверджуються директором Єдиного ЦНРСП м. Коломиї за погодженням з управлінням соціальної політики міської ради.

Для організації рекреаційних заходів для осіб, які перебувають на обслуговуванні в Єдиному ЦНРСП м. Коломиї та/або жителів Коломийської міської територіальної громади напередодні проведення заходу оформляються списки осіб, які затверджуються директором Єдиного ЦНРСП м. Коломиї та видається наказ директора Єдиного ЦНРСП м. Коломиї щодо проведення заходу.

Для надання одноразової допомоги для покращення матеріально-побутових умов проживання малозабезпечених категорій населення, які знаходяться на обслуговуванні в Єдиному ЦНРСП м. Коломиї, заявник особисто подає заяву до управління «Центр надання адміністративних послуг» міської ради з наступним пакетом документів:

- копія паспорта громадянина України;

- копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (для осіб, які через релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і повідомили про це контролюючому органу, а також мають відмітку в паспорті про це, – копія сторінки паспорта з відповідною відміткою);

- копію документа, що підтверджує статус малозабезпеченої родини;

- копію договору про надання соціальних послуг укладеного між заявником та Єдиним ЦНРСП м. Коломиї;

- банківські реквізити одержувача допомоги.

Комісією утвореною при Єдиному ЦНРСП м. Коломиї здійснюється обстеження матеріально-побутових умов проживання.


7. Припинення виконання Програми

Виконання Програми припиняється після закінчення встановленого строку її реалізації та призупиняється у разі відсутності коштів в міському бюджеті.



Директор Єдиного ЦНРСП м. Коломиї                                                             Ірина ТРАЧУК



2011-2024 © Всі права застережено.