НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 29 березня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про затвердження висновків про визначення місця прожива..."  № 120 від 15.05.2023р. 
Документ №120 від 15.05.2023р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

19.05.2023



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 15.05.2023р.  № 120
 

Про затвердження висновків про визначення місця проживання малолітніх дітей

       

       Беручи до уваги позовні заяви подані до Коломийського міськрайонного суду громадянками _____ про розірвання шлюбу та визначення місця проживання малолітніх дітей, враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини, керуючись частинами 4, 5 статті 19 Сімейного кодексу України,  постановою судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 14.12.2016 року, пунктом 72 Порядку провадження діяльності органами опіки та піклування пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради


вирішив:


1. Затвердити висновок про визначення місця проживання малолітнього ___, 15.12.2020 року народження, біля матері ___, 05.11.1993 року народження, (додається).

2. Затвердити висновок про визначення місця проживання малолітньої ___, 14.07.2019 року народження, біля батька ___, 22.12.1984 року народження, (додається).

3. Доручити начальнику служби у справах дітей міської ради Галині МИСЛИВЧУК, завідувачу сектору з питань опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради Олесі ГРИЦКО та головному спеціалісту служби у справах дітей міської ради Ірині ПЕРЦОВИЧ, виступати представниками органу опіки та піклування у засіданнях суду по даних справах.



Міський голова                                                                               Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ

                                                                       ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконавчого комітету

Коломийської міської ради

від 15.05.2023 р. № 120


Висновок

про визначення місця проживання малолітнього

       Відповідно до ухвали Коломийського міськрайонного суду від 14.04.2023 року по справі № 346/1341/23, провадження № 2/346/839/23, орган опіки та піклування Коломийської міської ради залучено в якості третьої особи в справі за позовом ___про розірвання шлюбу та визначення місця проживання малолітньої дитини, ___, 15.12.2020 р.н.

       Встановлено, що громадяни ___ у серпні 2020 року зареєстрували шлюб, що підтверджується свідоцтвом про шлюб, виданим 01.08.2020 року Коломийським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), серія ___, актовий запис № 365.

Від подружнього життя 15 грудня 2020 року у громадян народився син .

Незважаючи на народження дитини, подружнє життя між громадянами не склалося. Виявилося, що у подружжя різні характери та погляди на сімейні цінності.

На даний час ___ разом не проживають, сімейних стосунків не підтримують, шлюб існує формально. Подальше спільне проживання і збереження сім’ї суперечить інтересам громадян, тому примирення не можливе.

12 квітня 2023 року ___ звернулася з позовом до Коломийського міськрайонного суду про розірвання шлюбу і визначення місця проживання малолітньої дитини біля неї.

У своїй позовній заяві ____ повідомляє, що з батьком свого сина не вдалося створити міцної сім‘ї. Подружжя виявилися людьми різних характерів та поглядів на життя і за час спільного проживання переконалися, що у них немає спільних інтересів, окрім сина.

Працівники служби у справах дітей обстежили умови проживання дитини за адресою м. Коломия, вул. ___. Встановлено, що для малолітнього сина мати створила належні умови для розвитку та виховання. В житлі є багато дитячих іграшок, конструкторів, та інших засобів для дозвілля і розвитку дитини. 

___ працює в КНП «Коломийська центральна районна лікарня» КМР на посаді біохіміка відділення невідкладної медичної допомоги. З 24.02.2021 по 15.12.2023 перебуває у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років. Згідно довідки від лікаря-педіатра мати вчасно та ретельно виконує всі рекомендації по лікуванню та запобіганню захворювання сина (довідка від лікаря-педіатра від 12.04.2023 року).

Питання про визначення місця проживання дитини розглядалося на засіданнях комісії з питань захисту прав дитини 25.04.2023 року.

На засіданні комісії ___ повідомила, що після розлучення хоче щоб, її малолітній син залишився проживати разом з нею. Також, мама зазначила, що батько бере участь у вихованні сина. Відповідно до рішення виконавчого комітету Коломийської міської ради від 18.04.2023 року №94 батькові визначено способи участі у вихованні та спілкуванні з малолітнім сином. ____ також повідомив, що не заперечує, щодо визначення місця проживання сина біля матері.

Відповідно до практики Верхового Суду під час вирішення спору щодо вирішення місця проживання малолітньої дитини враховується ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов’язків, особисту прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров’я, та інші обставини, що мають істотне значення. До інших обставин, що мають істотне значення, можна віднести, зокрема, особисті якості батьків; відносини, які існують між кожним із батьків і дитиною (як виконують батьки свої батьківські обов’язки по відношенню до дитини, як враховуються її інтереси, чи є взаєморозуміння між кожним з батьків і дитиною); можливість створення дитині умов для виховання і розвитку.

Комісія не виявила причин, через які б мама не могла займатися вихованням своєї дитини.

       Враховуючи вище наведене вважаємо, що дитині більше потрібна материнська турбота, ласка та догляд відповідно до віку, які більш оптимально може надати саме матір.

       Стаття 9 Конвенції ООН «Про права дитини» передбачає випадки, в яких дитина може бути розлучена з батьками чи з одним із батьків, до таких ситуацій відноситься розірвання шлюбу між батьками та проживання окремо.

Виходячи з інтересів дитини, орган опіки та піклування вважає за доцільне визначити місце проживання малолітнього ___, 15.12.2020 року народження, біля матері, ___, 05.11.1993 року народження.

Міський голова, голова комісії

з питань захисту прав дитини                                                     Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ


ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконавчого комітету

міської ради

від 15.05.2023 р. № 120


Висновок 

про визначення місця проживання малолітньої

       

       Комісією з питань захисту прав дитини Коломийської міської ради  розглянуто на засіданні позовну заяву ___, 07.03.1987 року народження, до ___, 22.12.1984 року народження, про розірвання шлюбу та визначення місця проживання малолітньої дитини ___ (цивільна справа № 346/1393/23).

       Встановлено, що ____ проживали однією сім’єю. Від спільного проживання у подружжя народилась 14 липня 2019 року  дочка ___. На даний час сімейні стосунки між громадянами припинені і спільне господарство не ведеться, сім’я припинила своє існування. Фактично батько з малолітньою дочкою ___ проживають в селі ____, а місцем реєстрації є вулиця  ___ в місті Івано-Франківську. Дівчинка відвідує дошкільну групу №6 «Бджілка» Коломийської філії №20 Коломийського ліцею №4 імені Сергія  Лисенка, що підтверджується довідкою від 27.02.2023 р.  №85/03-16.

       Працівниками служби у справах дітей 27.04.2023 року за адресою: вулиця ___ Коломийського району проведено обстеження умов проживання сім’ї, зафіксовано, що ___ з малолітньою дочкою та своєю мамою ___дійсно проживають в житловому будинку №42 по вулиці ___.  ___ в одній із 3-х кімнат відведено місце для відпочинку і проведення дозвілля. У кімнаті є ліжко дитяче, столик, комод з одягом, багато іграшок і дитячих книг. В кімнаті світло, просторо.

       Батько ___ не був присутній на засіданні комісії з питань захисту прав дитини, тому 27.04.2023 р. написав заяву про те, що просить визначити місце проживання його малолітньої дочки біля нього після розлучення з дружиною. Він постійно займається доглядом та утриманням своєї дочки, проживає разом з нею та забезпечує усім необхідним. В дитини та батька хороші взаємовідносини, він сумлінно виконує батьківські обов’язки, а тому не виявлено причин, через які, не було б можливості визначити місце проживання малолітньої ___, 14.07.2019 року народження, біля батька.

       Мама малолітньої дитини ____, 07.03.1987 року народження, зареєстрована і проживає в місті Івано-Франківську по вулиці ___ На засіданні комісії з питань захисту прав дитини 25.04.2023 р. вона повідомила, що хоче, щоб її трьохрічна дочка  проживала з батьком, оскільки вона має намір виїхати за кордон на роботу. Відомо, що мама дитини вже виїздила за межі України, а дочка в цей час постійно проживала з батьком.    

       Враховуючи наведене, керуючись статтею 161 Сімейного кодексу України, орган опіки та піклування Коломийської міської ради, вважає за доцільне визначити місце проживання малолітньої ___, 14.07.2019 року народження, біля батька ____, 22.12.1984 року народження.




Міський голова, голова комісії

з питань захисту прав дитини                                                     Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ



2011-2024 © Всі права застережено.