НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Четвер, 25 квітня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про затвердження висновку про недоцільність поділу спад..."  № 125 від 15.05.2023р. 
Документ №125 від 15.05.2023р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

19.05.2023



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 15.05.2023р.  № 125
 

Про затвердження висновку про недоцільність поділу спадкового майна, право на яке мають діти 

       


       Беручи до уваги ухвалу судді Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 07.03.2023 р. (цивільна справа __) про поділ спадкового майна за позовом ___, яка діє також в інтересах дітей ___, відповідно до частин 4, 6 статті 19 Сімейного кодексу України,  Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні»  та «Про охорону дитинства», виконавчий комітет міської ради

вирішив:

1. Затвердити висновок про недоцільність поділу спадкового майна (транспортних засобів), право на яке мають неповнолітня ___, 22.07.2009 року народження, та малолітня ____, 15.09.2016 року народження, (додається).

2. Доручити начальнику служби у справах дітей міської ради Галині МИСЛИВЧУК, завідувачу сектору з питань опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради Олесі ГРИЦКО та головному спеціалісту  служби у справах дітей Ірині ПЕРЦОВИЧ виступати представниками органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.




Міський голова                                                                             Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ


ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконавчого комітету

міської ради

від 15.05.2023 р. № 125


Висновок 

про недоцільність поділу спадкового майна (транспортних засобів),

право на яке мають неповнолітня


У провадженні Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області перебуває на розгляді справа ___ за позовом _____, 30.04.2004 року народження, ___, 22.07.2009 року народження, та ___, 15.09.2016 року народження.

Ухвалою Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 07.03.2023 р. по справі ___ зобов’язано виконавчий комітет Коломийської міської ради надати до Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області письмові пояснення (висновок) щодо розв’язання даного спору.

Відповідно до частин 4, 6 ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов’язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Вивчивши позовну заяву, яку подала до суду  ___ (тітка дітей), встановлено, що позивач ____ є рідною сестрою ____ (батька дітей), який помер 03.03.2017 р., про що 04.03.2017 р. складено відповідний актовий запис за №3801. Спадкоємцями за законом на спадщину після смерті ___ є  ____, а також мама дітей – ___ та діти: ___ (повнолітня), ___ (неповнолітня), ___ (малолітня), Після смерті _____ відкрилася спадщина, до складу якої входять також транспортні засоби на, які не була оформлена спадщина приватним нотаріусом Трачук Л.В., а саме на автомобіль марки ВАЗ 2107, реєстраційний номер ___, дата реєстрації 22.05.2003 року; напівпричіп цистерна ПЦ-5,6-817,(н/пр цистерна-Е) реєстраційний номер ___, дата реєстрації 20.09.2007року; автомобіль МАЗ 5334 (паливна цистерна, бензовоз) реєстраційний номер ___, дата реєстрації 08.02. 1980 року; автомобіль ГАЗ 3307 АЦ 4.9 (паливна цистерна, бензовоз) реєстраційний номер ___, дата реєстрації 11.11.1992 року; причіп Дністер 1-2, реєстраційний номер ___, дата реєстрації 04.07.2012 року; автомобіль RENAULT PREMIUM (сідловий тягач) реєстраційний номер ___ , дата реєстрації 22.11.2013 року; напівпричіп цистерна KROLL TSA-42, (н/пр цистерна-Е) реєстраційний номер ____, дата реєстрації 22.11.2013 року; квадроцикл YMAHA GRIZZLI 700FI, реєстраційний номер ___, дата реєстрації 06.10.2014 року.

Враховуючи той факт, що ___ є матір’ю дітей, які є відповідачами у цій справі, то вона діє як в своїх інтересах, так і в інтересах неповнолітньої дочки ___, 22.07.2009 р.н., та малолітньої дочки ___, 15.09.2016 р.н.

Статтею 17 Закону України «Про охорону дитинства» та статтею 177 Сімейного кодексу України передбачено, що кожна дитина, в тому числі й усиновлена, має право на одержання в установленому законом порядку в спадщину майна і грошових коштів батьків чи одного з них у разі їх смерті або визнання їх за рішенням суду померлими незалежно від місця проживання. Дитина, батьки якої позбавлені батьківських прав, не втрачає права на успадкування їх майна.

Батьки або особи, які їх замінюють, не мають права без дозволу органу опіки та піклування вчиняти правочини щодо нерухомого майна, право власності на яке належить дитині, а у випадках, визначених законом, – також щодо нерухомого майна, право користування яким належить дитині, відмовлятися від належних дитині майнових прав, зобов’язуватися від імені дитини порукою чи видавати письмові зобов’язання .

Частиною 1 ст. 3 Конвенції ООН про права дитини передбачено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

На засіданні комісії з питань захисту прав дитини 25.04.2023 року ___, мама дітей повідомила, що вона не володіє інформацією, що вище перелічені транспортні засоби були зареєстровані за померлим її чоловіком, батьком дітей ___, тому, що жодного документа про право власності на них вона немає.

У своїх позовних вимогах ___ (в інтересах якої діє адвокат ___, який теж був присутній на засіданні комісії з питань захисту прав дитини 25.04.2023 року) просить суд припинити за нею право власності на 1/3 частку у спадковому майні, а саме на вище перелічені транспортні засоби, і визнати за ___ право власності на ці транспортні засоби, а також стягнути з мами дітей  розмір грошової компенсації за 1/3 частки у спадковому майні. Працівниками служби у справах дітей Коломийської міської ради було вивчено позовну заяву та подані до неї документи про поділ спадкового майна (транспортних засобів) і встановлено, що право на спадкування виникає в день відкриття спадщини, тобто в день смерті особи або в день, з якого вона оголошується померлою.

Вважаємо, що позовна заява подана без врахування та дотримання принципу «найкращих інтересів дитини».  Позовні вимоги заявлені виключно до одного із відповідачів у цій справі – ___, але дані вимоги будуть мати безпосередній вплив і на інших учасників процесу, зокрема на неповнолітню ___ та малолітню ___.  У даному випадку порушуються права дітей, так як спір, учасниками якого вони є, стосується рухомого майна, яке ще не перебуває у їх фактичному володінні. 

Враховуючи інтереси неповнолітньої ___, 22.07.2009 року народження, та малолітньої ___, 15.09.2016 року народження, керуючись статтею 181 ЦПК України, вважаємо, що поданий позов не відповідає інтересам дітей і просимо Коломийський міськрайонний суд відмовити у задоволенні даного позову.


Міський голова, голова комісії

з питань захисту прав дитини                                                      Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ



2011-2024 © Всі права застережено.