НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Середа, 24 квітня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про затвердження висновку про доцільність позбавлення б..."  № 95 від 18.04.2023р. 
Документ №95 від 18.04.2023р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

22.04.2023



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 18.04.2023р.  № 95
 


Про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав

       

       Розглянувши службову записку начальника служби у справах дітей, враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини, керуючись статтями 11, 12, 15 Закону України "Про охорону дитинства", статтями 19, 164, 180 Сімейного кодексу України та Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, виконавчий комітет міської ради

вирішив:

1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ___, 30.05.1974 року народження, по відношенню до малолітньої доньки _____ 10.05.2009 року народження.

2. Доручити начальнику служби у справах дітей міської ради Галині МИСЛИВЧУК, завідувачу сектору з питань опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради Олесі ГРИЦКО, головному спеціалісту сектору з питань опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради Лілії БИРЧАК, головному спеціалісту сектору з питань опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради Оксані ТРОСТЯНЕЦЬКІЙ, головному спеціалісту служби у справах дітей міської ради Ірині ПЕРЦОВИЧ, виступати представниками органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.



Міський голова                                                                            Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ


ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконавчого комітету

Коломийської міської ради

від 18.04.2023 р. № 95


Висновок

про доцільність позбавлення батьківських прав


Службою у справах дітей Коломийської міської ради розглянуто та вивчено документи, а також службову записку начальника служби у справах дітей про позбавлення батьківських прав ___ по відношенню до її малолітньої дочки ___, 10.05.2009 року народження.

Наказом служби у справах дітей Коломийської міської ради № 4 від 01.02.2023 року, малолітню ___ взято на облік дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Встановлено, що ___ проживала разом з своєю мамою ___, також, з ними в одній квартирі мешкав рідний дядько ___, 1963 року народження, дана інформація підтверджується довідкою про склад осіб, зареєстрованих у жилому приміщенні за адресою: м. Коломия, вул. ___, виданою управлінням «ЦНАП» від 07.02.2023р. № 1521.

02.02.2023 року на адресу служби у справах дітей надійшов лист від ГО «ЛА Страда-Україна» про те, що на гарячу лінію для дітей та молоді надійшло анонімне повідомлення щодо ситуації сексуального насильства над дитиною та невиконання матір`ю своїх обов`язків. Абонент повідомив, що громадянка ___ зловживає, разом із співмешканцем та братом, спиртними напоями та систематично перебуває у стані алкогольного сп`яніння. У будинку де проживає малолітня ____ відсутні електроенергія та газопостачання (через заборгованість). Зі слів абонента, коли вітчим та дядько ___ перебувають у стані алкогольного сп`яніння, вони домагаються до дівчини, лапають її за інтимні місця. Через аморальний спосіб життя мами, дитина страждає від булінгу та ізоляції в школі – діти не хочуть будувати з нею товариські стосунки, а також, зауважують, що ___ є досить розкутою в сексуальному плані дівчинка.

У зв`язку з вищенаведеним, служба у справах дітей спільно з начальником сектору ювенальної превенції Коломийського відділу поліції 01.02.2023 р. провели обстеження умов проживання дитини за вказаною адресою (м. Коломия, вул. ___) та провели бесіду з малолітньою ___ та її мамою ___.

З 01.02.2023 р. малолітню, Бірчак Ніну Ернестівну, тимчасово влаштовано в Івано-Франківський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей (м. ___).

Для перевірки достовірності інформації щодо сексуального насильства, 01.02.2023 р. направлено листа на ім`я начальника Коломийського відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області Андрія Тимківа.

02.02.2023 року директору Центру Психологічної Допомоги Дітям «Серденько», направлено звернення для з`ясування інформації за допомогою «Зеленої кімнати», проведення психологічної діагностики та надання малолітній ___, 2009 року народження, комплексної допомоги.

       ___ є ученицею ___. Відповідно до характеристики з навчального закладу, у дівчини були проблеми з навчанням, поведінкою та спілкуванням з однокласниками. Рівень загальних інтелектуальних здібностей – середній. За час навчання проявила себе як недисциплінована учениця, часто не виконувала домашні завдання та пропускала уроки без поважних причин. На перервах мала порушення дисципліни, схильна до протиправної поведінки, створювала конфліктні ситуації, помічена за палінням. Мама для дитини не є авторитетом.

У 2020 році малолітній ___, було надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування, у зв`язку з тим, що вона була відібрана від матері, ___, без позбавлення батьківських прав (рішення Коломийського міськрайонного суду від 20.02.2022 р. № __), а відомості про батька записані відповідно до ч.1.ст 135 Сімейного кодексу України, та влаштовано в сім`ю опікуна ____, яка є тіткою ____.

Однак, через конфлікти та непорозуміння з опікуном через навчальний процес та побутові питання, 12 січня 2021 року, ___ влаштовано в Івано-Франківський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей. 22.06.2021 р. прийнято рішення виконавчого комітету Коломийської міської ради № 160 «Про припинення опіки над малолітньою та звільнення від повноважень опікуна». Рішенням виконавчого комітету від 22.06.2021 р. № 163, малолітню ___, 2009 року народження, влаштовано до дитячого будинку сімейного типу ___, що в м. Коломиї.

У 2021 році, ___, звернулася до Коломийського міськрайонного суду з позовом про повернення дитини матері. Свої вимоги вона обгрунтовувала тим, що має постійне місце праці, не зловживає алкогольними напоями, орендує житло та має бажання займатися вихованням своєї доньки. Суд ухвалив рішення від 12.10.2021 р. № 346/1657/21, яким задоволив позов ___ та повернув малолітню ___ її матері.

Ситуація знову погіршилася у 2023 році. ___ знову почала зловживати алкогольними напоями, перестала цікавитися навчанням та поведінкою своєї малолітньої дочки. Більше уваги приділяла своєму співмешканцю, з яким разом періодично випивала та перебувала у стані алкогольного сп`яніння. У зв`язку з такою асоціальною поведінкою, жінка втратила роботу. На даний час офіційно не працює, тому не може забезпечити своїй дочці належні умови утримання. Такий спосіб життя, ___, негативно впливає на моральний стан ___. Мама подає дочці поганий приклад, який ___, у свою чергу, наслідує.

З 1 лютого 2023 року дитина перебуває в Івано-Франківському обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей. ___ не відвідує свою дочку в центрі та не цікавиться її психологічним станом. На контакт з працівниками служби у справах дітей не йде.

На даний час дитині необхідна робота з психологом для стабілізації психоемоційного стану дівчини та зниження рівня тривожності.

Крім того, житло у якому проживала ___ з мамою на даний момент не придатне для проживання. 21.03.2023 року було прийнято рішення виконавчого комітету № 60 «Про надання дозволу на відчуження майна» та надано дозвіл ___ відчужити квартиру № 2 по вулиці ___ та належну прилеглу земельну ділянку в місті Коломиї.

Таким чином, ___ мала продати старе житло та придбати іншу квартиру в місті Коломия, по вулиці ___, де підключено всі комунікації та створено належні умови для проживання малолітньої ____.

Дане питання розглядалося на засіданні комісії з питань захисту прав дитини 06.04.2023 року, однак ___, на засідання комісії не з`явилася.

Враховуючи вищенаведене, вважаємо за доцільне позбавити громадянку, ___, 30.05.1974 року народження, батьківських прав по відношенню до своєї малолітньої дочки ___, 10.05.2009 року народження.



Міський голова, голова комісії

з питань захисту прав дитини                                                     Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ



2011-2024 © Всі права застережено.