НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 26 квітня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про затвердження висновку про відсутність підстав для ..."  № 86 від 04.04.2023р. 
Документ №86 від 04.04.2023р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

08.04.2023



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 04.04.2023р.  № 86
 

Про затвердження висновку про відсутність підстав для позбавлення батьківських прав матері

       

       Розглянувши позовну заяву, яку подав до Коломийського міськрайонного суду __ про позбавлення батьківських прав __ (справа № __), враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини, керуючись статтями 11, 12, 15 Закону України "Про охорону дитинства", статтями 19, 164, 180 Сімейного кодексу України та Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, виконавчий комітет міської ради

вирішив:


1. Затвердити висновок про відсутність підстав для позбавлення батьківських прав ___, 07.09.1996 року народження, по відношенню до малолітнього сина ___, 23.04.2020 року народження, (додається).

2. Доручити начальнику служби у справах дітей міської ради Галині МИСЛИВЧУК, завідувачу сектору з питань опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради Олесі ГРИЦКО та головному спеціалісту сектору з питань опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради Оксані ТРОСТЯНЕЦЬКІЙ виступати представниками органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.




Міський голова                                                                             Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення  виконавчого комітету

міської ради

від 04.04.2023   № 86


Висновок

про відсутність підстав для позбавлення батьківських прав


Службою у справах дітей Коломийської міської ради розглянуто та вивчено документи, представлені громадянином ___, про позбавлення батьківських прав __ по відношенню до їхнього спільного малолітнього сина __, 23.04.2020 року народження.

Встановлено, що громадяни __., 09.09.1980 року народження,  та ___, 07.09.1996 року народження, з вересня 2017 року перебувають у шлюбі, який не розірвано по цей час  (свідоцтво про шлюб видане Коломийським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області, актовий запис № 403 від 01.09.2017 р.)

У подружжя 23 квітня 2020 року народився син ___ (свідоцтво про народження від 21.05.2020 р. актовий запис № 42 видане виконавчим комітетом Печеніжинської селищної ради об’єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області).

Батько малолітнього __ повідомляє, що його дружина 14 лютого 2023 року виїхала за межі території України, а малолітній син  залишився на його утриманні і проживає з батьком в м. Коломиї по вулиці ___

Мама дитини не бажає брати участь в утриманні і вихованні сина. Виїхала за кордон не погодивши це зі своїм чоловіком, батьком дитини.

На засіданні комісії з питань захисту прав дитини 30.03.2023 року розглядалося дане питання у присутності ___.

Працівники служби у справах дітей міської ради обстежили 28.03.2023 р. умови проживання малолітнього ___. Встановлено, що дитина дійсно проживає з батьком, який піклується про виховання сина, здійснює догляд за дитиною, водить його в Коломийський дитячий дошкільний заклад ___.  Відомо, що ___ перебуває у Республіці Польща.

Оскільки батьки ще перебувають у шлюбі і батько не звертався до суду про стягнення з матері аліментів на утримання сина, то розгляд питання про позбавлення матері батьківських прав є передчасним.

Ймовірно, що мама дитини виїхала на роботу за кордон тимчасово. Невдовзі може повернутися в Україну, почне займатися вихованням та утриманням малолітнього сина, а також повернеться в сім’ю (оскільки шлюб між громадянами не розірвано).

Пункт перший частини 1 статті 164 Сімейного кодексу України встановлює, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування.

Тобто, законодавець встановлює певний термін у вигляді 6 місяців, який потрібно брати до уваги при встановленні ухилення від виконання батьківських обов’язків, яке є підставою для позбавлення батьківських прав.

       Після закінчення шести місячного терміну орган опіки та піклування (виконавчий комітет Коломийської міської ради) готовий повторно розглянути дане питання.

Враховуючи наведене, вважаємо, що на даний момент відсутні підстави для позбавлення батьківських прав громадянки  ___, 07.09.1996 року народження, по відношенню до малолітнього сина ___, 23.04.2020 року народження.



Міський голова, голова комісії

з питань захисту прав дитини                                                      Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ





2011-2024 © Всі права застережено.