НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Середа, 15 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про реалізацію проєкту - переможця дванадцятого обласно..."  № 2556-42/2023-42 від 23.02.2023р. 
Документ №2556-42/2023 від 23.02.2023р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

27.02.2023



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(42  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 23.02.2023р.  № 2556-42/2023-42
 

Про реалізацію проєкту – переможця дванадцятого обласного конкурсу проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування у 2023 році


         Розглянувши проєкт «Благоустрій туристичного маршруту та зон відпочинку в селі Воскресинці та селі Грушів Коломийської міської територіальної громади», з метою його реалізації  як проєкту – переможця в дванадцятому обласному конкурсі проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування у 2023 році, відповідно до Положення про обласний конкурс проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування, затвердженого рішенням обласної ради від 09.10.2015 № 1773-39/2015, розпорядження голови Івано–Франківської обласної ради від 30.03.2021 року № 230 – р «Про оголошення обласних конкурсів розвитку місцевого самоврядування» (зі змінами та доповненнями) та  керуючись статтями 26,59,61 Закону України «Про місцеве самоврядування  в Україні», міська рада


в и р і ш и л а:

  1. Проєкт «Капітальний ремонт облаштування туристичного маршруту та зон відпочинку в селі Воскресинці та селі Грушів Коломийської ТГ» для створення туристичного маршруту «Стежками Карпатських курганів» вважати актуальним.
  2. Затвердити оновлений проєкт «Благоустрій туристичного маршруту та зон відпочинку в селі Воскресинці та селі Грушів Коломийської міської територіальної громади» (додається).
  3. Управлінню культури та туризму міської ради до 17 березня 2023 року подати оновлений проєкт та відповідні рішення міської ради до Дирекції обласного конкурсу проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування Івано–Франківської обласної ради.
  4. Управлінню фінансів та внутрішнього аудиту міської ради (Ольга ГАВДУНИК), при уточненні бюджету Коломийської міської територіальної громади на 2023 рік передбачити кошти в сумі 302 214 гривень для реалізації заходів даного проєкту.
  5. Організацію за виконання рішення покласти на заступника міського голови Михайла КАЧАНСЬКОГО.
  6. Контроль за виконанням рішення доручити постійній комісії з питань бюджету, інвестицій, соціально-економічного розвитку та зовнішньоекономічних відносин (Ігор КОСТЮК) та постійній комісії з питань освіти, культури, спорту, інформаційної та молодіжної політики, соціального захисту, охорони здоров’я, гендерної політики, депутатської діяльності, етики, регламенту, захисту прав людини та правопорядку.




Міський голова                                                                                      Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ






ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 23.02.2023 р. №2556-42/2023


ПРОЄКТ

«Благоустрій туристичного маршруту та зон відпочинку в селі Воскресинці та села Грушів Коломийської міської територіальної громади»

Анотація проєкту

До Коломийської громади входять села Воскресинці та Грушів, частина території яких є гірською та лісовою місцевістю, і тому має всі передумови для розвитку туризму. Враховуючи особливості географічного положення, природно-ресурсного потенціалу туризм - це вагомий інструмент зростання добробуту громади.

Облаштування туристичного маршруту стане ще однією візитівкою Коломийщини та забезпечить:

  • стимулювання розвитку індивідуальних господарств;
  • покращення місцевої інфраструктури;
  • активізацію місцевого ринку праці;
  • збереження етнокультурної самобутності;
  • створення можливостей для повноцінного змістовного відпочинку незаможної верстви людей.

Тому проєкт спрямований на забезпечення сталого розвитку туристичної галузі ефективне використання природного потенціалу, створення нового туристичного продукту.

Перелік заходів проєкту:

  • затвердження проєктно - кошторисної документації;
  • проведення процедури публічних закупівель;
  • укладання угоди з виконавцем робіт;
  • проведення робіт з благоустрою туристичного маршруту та зон відпочинку в селі Воскресинці та села Грушів Коломийської міської територіальної громади;
  • відкриття та впровадження туристичного маршруту;
  • висвітлення проєкту в засобах масової інформації, а також розміщення маршруту в інтернет ресурсах;
  • проведення підсумкової конференції «Розвиток туристичного потенціалу в громадах Коломийщини»;
  • формування та подання звіту про реалізацію проєкту.

Очікувані результати проєкту:

Короткотривалі результати реалізації проєкту:

  • створення нового туристичного продукту;
  • облаштування шести туристичних локацій в селах Воскресинці та Грушів;
  • покращення благоустрою сільських населених пунктів;
  • активізація туристичної діяльності та залучення туристів в результаті реалізації проєкту.

Перспективні результати реалізації проєкту:

  • стимулювання громадської, екологічної, краєзнавчої діяльності серед різних верств населення;
  • можливість індивідуального підприємництва для мешканців громади;
  • розвиток спортивно-оздоровчої рекреації;
  • зростання попиту на перебування в зелених садибах, які будуть активно здійснювати свою діяльність;
  • збільшення доходів до місцевих бюджетів від сфери туристичної індустрії.

Обсяг коштів, необхідних для реалізації проєкту, та джерела їх фінансування

Загальна сума бюджету проєкту становить – 933,714  тис. гривень.

Джерела фінансування:

Кошти обласного бюджету – 631,500 тис. гривень;

Кошти бюджету Коломийської ТГ– 302,214 тис. гривень.

Організаційні партнери:

ТзОВ «Воскресінецькі ковбаси».


    1. Детальний опис проєкту

Стисла характеристика адміністративно-територіальної одиниці

Коломийська міська територіальна громада утворилась 06.09.2018 року. До складу громади входить місто Коломия та села: Воскресинці, Корнич, Грушів, Королівка, Раківчик, Шепарівці, Товмачик, Іванівці, Саджавка та Кубаївка. Чисельність населення становить 74 497 осіб, площа громади становить 18 228 км2.

Через Коломию пролягає автомобільний шлях національного значення Н10 Стрий - Мамалига, працює залізнична станція пасажирського типу, основні напрямки: Львів-Коломия-Чернівці та Тернопіль-Рахів.

Коломийська міська територіальна громада має зручне географічне розташування для розвитку еко-туризму та проведення активного дозвілля. Природні та культурно-історичні скарби громади, неймовірні панорамні краєвиди дають можливість створити комфортні умови для відпочинку.

Місцеві програми та стратегічні документи

Проєкт розроблений відповідно до стратегічних та операційних цілей, затверджених рішеннями обласної ради від 21.02.2020 р. №1381-34/2020 «Про затвердження Стратегії розвитку Івано-Франківської області на 2021-2027 роки та Плану заходів з її реалізації на 2021-2023 року», а саме:

Операційна ціль - 1.3. Розвиток туристично-рекреаційної сфери

Завдання – 1.3.1. Розвиток туристичної інфраструктури та навігації

Даний проєкт відповідає Стратегії розвитку міста Коломиї на період до 2027 року, а саме:

Напрям - А Коломийська міська територіальна громада - регіональний економічний і туристичний центр Прикарпаття.

Стратегічна ціль –А.3 Розвиток туристичного потенціалу

Операційна ціль – А 3.1. Розвиток туристичної інфраструктури

Опис існуючих потреб і проблем в територіальній громаді

Однією із проблем, що підштовхнула до розвитку  ідеї реалізації даного проєкту, є той факт, що у прилеглих селах відсутня туристична інфраструктура, але вони мають важливу “точку” об’єднання - місто Коломию - стародавнє місто, туристично відомий центр Прикарпаття. Крім того, реформа місцевого самоврядування та створення територіальних громад створила можливості для направлення коштів на ті потреби, які мають саме громади, можливість залучати кошти інвесторів, стимулювати місцевий бізнес.

Тому, існуючою потребою в територіальній громаді є облаштування туристичного маршруту, що буде включати в себе об’єкти туристичної інфраструктури, історико-культурної локації  та промоційні заходи з підтримки та популяризації територіальної громади.

Детальне визначення проблематики, на основі якої виникла ідея щодо складання проєкту

Основною проблемою є відсутність інфраструктури, необхідної для розвитку туризму та створення якісного туристичного продукту (туристичного маршруту), що в свою чергу надасть можливості для змістовного дозвілля, збільшення туристичних потоків та самозайнятості населення. При цьому на територіях Коломийської громади наявний природно-ресурсний та історико-культурний потенціал.

Ідея даного проєкту спрямована на створення туристичного маршруту, що буде проходити селами Коломийської громади та буде включати в себе створення об’єктів туристичної інфраструктури, облаштування рекреаційних пунктів, паркувальних місць задля комфортного перебування туристів.

Даний туристичний продукт буде привабливим та цікавим для відпочинку з сім’ями, дітьми, тому що маршрут зацікавить різні вікові групи, в залежності від особливостей, та різного роду навантаження. Одночасно, крім активного відпочинку, туристу пропонується можливість саморозвитку та можливість вивчати історію населених пунктів по даному маршруту. Для любителів пішохідних походів з ночівлею будуть облаштовані спеціальні місця, та кемпінгові зони, що також можуть стати привабливим туристичним об’єктом для відвідування. Саме тому, пропонуючи туристу комплекс із різних варіантів проведення часу на території громади і зацікавленість області в розвитку туризму, це стане гарантією популяризації ще одного туристичного продукту, що буде створений в рамках проєкту.

Зазначимо, що при створенні цього туристичного маршруту, ми врахували рекомендації регіональних туристичних операторів та консультанта-практика з розвитку туризму від канадського проєкту з розвитку громад ПРОМІС. 

Визначені цільові групи, яким чином вони будуть залучені

Цільові групи: мешканці Коломийської міської територіальної громади, туристи, гості, мешканці навколишніх сіл Коломийського району.

Бенефіціари проєкту: мешканці Коломийської міської територіальної громади, мешканці навколишніх сіл Коломийського району, туристи, гості громади, представники туристичної індустрії.

Залучення даних цільових груп, зокрема - активних суб’єктів підприємницької діяльності та громадськості затвердить розуміння того, що громада – це сила і будь яку справу можна зробити, якщо взятися за неї дружно. Невелика частка вкладу кожного у спільну справу на умовах кооперації забезпечить вирішення проблеми, яку не вдавалось вирішити роками.

Водночас, активізація цільових груп в реалізації проєкту дасть можливість налагодити продуктивну співпрацю органів влади з представниками громадських організацій, підприємцями та лідерами громадської думки.

Відповідність діяльності за проєктом напрямам цього Конкурсу

Проєкт відповідає напряму діяльності Конкурсу – «Розвиток туристично-рекреаційної сфери» - створення нових та підтримка існуючих туристичних продуктів і атракцій.


2.Мета та заходи проєкту

Мета проєкту – підвищення туристично - рекреаційного потенціалу Коломийщини через використання природньої спадщини та створення туристичного маршруту «Стежками Карпатських курганів».

Завдання проєкту:

  1. Створення умов для розвитку сільського зеленого, гастрономічного, еко-туризму на Коломийщині;
  2. Підвищення рівня підприємницької активності місцевих мешканців в сфері туристичної індустрії.

Організаційні заходи для реалізації проєкту.

  • створення робочої групи з реалізації проєкту, підписання декларації про партнерство;
  • затвердження проєктно-кошторисної документації;
  • затвердження детального плану проєктних завдань;
  • проведення тендерних процедур (у випадках, передбачених чинним законодавством), вибір виконавців (підрядників);
  • підписання угод з виконавцями робіт, надавачами послуг, постачальниками.

Основні заходи з реалізації проєкту.

    1. Облаштування шести локацій:

- відпочинкова зона в селі Воскресинці «Стрітенський міст», де буде встановлено : інформаційний стенд з логотипом проєкту, 2 - альтанки; лавка паркова «Хвиля» LP002, гойдалка - балансир, гойдалка подвійна на металевих стійках, карусель; облаштування санітарної зони - біотуалет, контейнери для збору сміття - 2 шт.;

- оглядовий майданчик «Воскресінецька гора», де буде встановлено: виріб «відкрите вікно» - 2 шт., дерев’яні конструкції для сидіння -  лавки - 2 шт., інформаційний брендований стенд з описом про історію даної локації, благоустрій території;

- дозвільна локація серед лісу, де буде встановлено спеціальну платформу з лавкою та столиком;

- дозвільна локація біля сироварні, буде облаштовано біотуалет, контейнери для сміття - 2 шт., лавка паркова «Хвиля» LP002, урни - 2шт., облагородження території для кемпінгу та зони барбекю;

- оглядовий майданчик «Гора Юрів» буде облаштоване «відкрите панорамне вікно», інформаційний брендований стенд про гору з описом про дану локацію;

- дозвільна локація біля озера, де буде встановлено лавочка облагородження території для кемпінгу та зони барбекю.

    1. Облаштування під’їзних шляхів з села Грушів до гори Юрів села Воскресинці;
    2. Дизайн, виробництво та встановлення: вказівників, інформаційних стендів-карт;
    3. Проведення спільно з мешканцями громади робіт з благоустрою на основних локаціях маршруту;
    4. Розміщення інформації на офіційному сайті громади, соціальних мережах та місцевих ЗМІ, з метою промоції та заохочення мешканців, туристів, гостей користуватися екскурсійно-туристичним маршрутом;
    5. Підсумкові заходи з реалізації проєкту;
    6. Відкриття та презентація реалізованого проєкту;
    7. Формування звіту про реалізацію проєкту.


3.Технологія досягнення цілей

Співпрацюючи з суб’єктами місцевого бізнесу та активними мешканцями сіл Воскресинці та Грушів, розроблено цікавий туристично-екскурсійний маршрут, протяжність якого 21 км. Жителі громади будуть брати активну участь у проведенні благоустрою території. Маршрут буде доступний як для дітей так і для туристів у поважному віці. Маршрут буде проходити стежками населених пунктів села Воскресинці та Грушів.

Реалізація проєкту планується проводити в наступні етапи:

  1. Підготовчий етап. Даний етап спрямований на підготовку основних заходів, передбачених проєктом і включає: створення робочої групи з реалізації проєкту, затвердження детального плану проєктних завдань, затвердження проєктно-кошторисної документації, укладення угод з партнерами, проведення тендерних процедур, підписання угод з виконавцями робіт (надавачами послуг, постачальниками);
  2. Етап реалізації основних заходів. В даний період проводитиметься  благоустрій туристичного маршруту та зон відпочинку в селі Воскресинці та села Грушів Коломийської міської територіальної громади та паралельно проводитиметься інформаційна компанія про хід реалізації проєкту;
  3. Заключний етап. На даному етапі здійснюватиметься відкриття і презентація туристичного маршруту, формування та подача звіту про реалізацію проєкту. А також, здійснюватиметься моніторинг щодо соціально - економічного ефекту від впровадження проєкту.

Попередній досвід реалізації проєктів

В рамках міжмуніципального співробітництва, Коломийська міська територіальна громада та Печеніжинська територіальна громада працюють над реалізацією спільного туристичного проєкту «Стежками Карпатських громад», бюджет проєкту становить – 504 721 гривень.

Громада с. Воскресинці має досвід у будівництві громадським методом об`єктів соціальної сфери. Силами громади побудовано адміністративні будівлі, де розміщені сільська рада, телефонна станція, амбулаторія, будинок культури, відділення поштового зв`язку та бібліотека.

Як результат перемоги в другому, четвертому та сьомому обласному конкурсах проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування в 2011 , 2013 та 2016 роках, громадою села Воскресинці були реалізовані 3 проєкти, а саме: «Реконструкція сільського стадіону  з переобладнанням Старого клубу під спортивно-тренажерний зал та роздягальню»; «Капітальний ремонт лікарської амбулаторії в селі Воскресинці» та «Капітальний ремонт меморіального комплексу біля пам’ятника Т. Г. Шевченка в с. Воскресинці». Даний досвід буде використовуватись і при реалізації проєкту «Стежками Карпатських курганів».

Підготовчі роботи проведені щодо впровадження проєкту.

Щодо впровадження проеєту здійснено ряд підготовчих робіт:

  • залучено фахівця з туризму, щодо накладання маршруту;
  • проведено обстеження туристичних локацій вздовж маршруту інженером - проєктувальником;
  • виготовлено робочий проєкт в частині кошторисної документації «Благоустрій туристичного маршруту та зон відпочинку в селі Воскресинці та села Грушів Коломийської міської територіальної громади»;
  • затверджено рішення щодо участі у дванадцятому обласному конкурсі проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування , згідно якого затверджено проєкт.

Досвід реалізації різноманітних проєктів

Коломийською міською територіальною громадою реалізовано ряд проєктів з енергоефективності. Зокрема, спільно з Північною Екологічною Фінансовою корпорацією (НЕФКО), реалізовано проєкт «Капітальний ремонт мереж вуличного освітлення, шляхом переоснащення світильників на основі LED технологій», результат реалізації проєкту – встановлення 506 світлодіодних світильників та 927 світлодіодних ламп. Вартість реалізації проєкту – 3 916 900, 00 грн.

Спільний проєкт ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», тривав протягом 2015 – 2017 років, загальний бюджет проєкту становив 10 250 000 грн., внесок ПРООН – 5 400 000 грн.

Проєкт «Енергетичний аудит будівель Коломийської міської об’єднаної територіальної громади» реалізовано разом з міжнародною громадською організацією «Центр сприяння житловим та муніципальним реформам». Бюджет проєкту становив 206 000 гривень.

В рамках транскордонного співробітництва, Спільної Операційної Програми Румунія - Україна 2014-2020, реалізовується проєкт 2SOFT/1.1/45 «Навчання з моїм сусідом - покращення якості освіти за допомогою транскордонного співробітництва», бюджет проєкту становить – 77139,46 Євро.

В рамках міжмуніципального співробітництва з громадами Прикарпаття, за грантові кошти міжнародної технічної допомоги USAID Програми DOBRE, реалізовується спільний проєкт у сфері туризму.

Розподіл функцій організацій-партнерів.

Партнером у реалізації проєкту є ТзОВ «Воскресінецькі ковбаси».  Основними завданнями партнера є  облаштування дозвільної локації біля сироварні, облаштування дегустаційного залу на сироварні, облагородження території для кемпінгу та зони барбекю.


4. Тривалість і план реалізації заходів проєкту


Тривалість заходу

Захід

Місце проведення

Організація- виконавець

1 березня –

31 березня

Створення робочої групи з реалізації проєкту, затвердження проєктних завдань, підписання декларації про партнерство

м. Коломия

Коломийська міська рада

1 квітня –

30 травня

Проведення тендерних процедур (у випадках, передбачених чинним законодавством), вибір виконавців (підрядників);

підписання угод з виконавцями робіт, надавачами послуг, постачальниками

м. Коломия

Коломийська міська рада

1 червня –

31 липня

Благоустрій туристичного маршруту та зон відпочинку в селі Воскресинці та села Грушів Коломийської міської територіальної громади

м. Коломия

с. Воскресинці

с. Грушів

Коломийська міська рада


ТзОВ «Воскресінецькі ковбаси»

19 серпня

Відкриття, і презентація оновленого туристичного маршруту

м. Коломия

с. Воскресинці

с. Грушів

Коломийська міська рада

20 серпня –

1 вересня

Формування та подача звіту про реалізацію проєкту

м. Коломия

Коломийська міська рада

20 серпня –

1 вересня

Розміщення інформації про хід і результати реалізації проєкту на офіційному сайті Коломийської міської ради

м. Коломия

Коломийська міська рада

1 вересня-

31 жовтня

Здійснення моніторингу щодо соціально- економічного ефекту від впровадження проєкту

м. Коломия

Коломийська міська рада


5. Очікувані результати проєкту

Короткотривалі результати реалізації проєкту:

  • створення одного туристичного продукту;
  • облаштування шести туристичних локацій в селах Воскресинці та Грушів;
  • покращення благоустрою сільських населених пунктів;
  • активізація туристичної діяльності та залучення туристів в результаті реалізації проєкту.

Перспективні результати реалізації проєкту:

  • стимулювання громадської, екологічної, краєзнавчої діяльності серед різних верств населення;
  • можливість індивідуального підприємництва для мешканців громади;
  • розвиток спортивно-оздоровчої рекреації;
  • зростання попиту на перебування в зелених садибах, які будуть активно здійснювати свою діяльність;
  • збільшення доходів до місцевих бюджетів від сфери туристичної індустрії.

Прогнозні дані та показники щодо покращення наявної ситуації для цільових груп в результаті реалізації проєкту:

  • 500 залучених туристів за перший рік реалізації проєкту;
  • 10 організованих екскурсій;
  • Показник з 10% приростом відвідуваності туристів на наступні роки;
  • Обсяг надходжень до місцевого бюджету громади складе не менше 500 тисяч гривень у рік з поступовим збільшенням доходів від сфери туризму.

Фінансова сталість

Подальше утримання та розвиток інфраструктури та здійснення інших заходів з розвитку туризму буде здійснюватися за рахунок коштів місцевого бюджету (діюча програма «Культура, молодь, туризм Коломийської ТГ» на 2022-2025 роки) та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

Проєкт  передбачає наступні етапи подальшої діяльності на засадах самоокупності та самофінансування. Показником фінансової стійкості буде збільшення надходжень до місцевого бюджету за рахунок впровадження туристичної діяльності, а також реєстрація нових підприємців.

Інституційна сталість

Реалізація проєкту дасть змогу залучити активних суб’єктів підприємницької діяльності для їх подальшої участі у розвитку туристичної інфраструктури громади.

Політична сталість

Реалізація проєкту сприятиме підвищенню довіри до влади та діяльності органів місцевого самоврядування, налагодженню партнерських та дружніх взаємовідносин з місцевими підприємствами, організаціями на умовах кооперації , що в свою чергу забезпечить якісно новий рівень організації життя громади.


6.Бюджет проєкту

Бюджет проєкту «Благоустрій туристичного маршруту та зон відпочинку в селі Воскресинці та села Грушів Коломийської міської територіальної громади» становить 933 714 гривень.

Фінансування проєкту здійснюватиметься за рахунок субвенції обласного бюджету в сумі 631 500 грн., та місцевого бюджету Коломийської міської територіальної громади в сумі 302 214 грн.  Дані кошти будуть спрямовані на покриття видатків КЕКВ 2240 – «Оплата послуг (крім комунальних)» по об’єкту «Благоустрій туристичного маршруту та зон відпочинку в селі Воскресинці та села Грушів Коломийської міської територіальної громади».




Заступник начальника управління культури

та туризму міської ради                                                                                           Мар’яна КОДІНА              




2011-2024 © Всі права застережено.