НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Субота, 18 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про "Звіт міського голови про діяльність виконавчих орг..."  № 2409-39/2022-39 від 29.12.2022р. 
Документ №2409-39/2022 від 29.12.2022р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

02.01.2023



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(39  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 29.12.2022р.  № 2409-39/2022-39
 

Про  «Звіт міського голови  про

діяльність виконавчих органів

Коломийської    міської     ради

у 2022 році»



       Заслухавши звіт міського голови Богдана СТАНІСЛАВСЬКОГО про діяльність виконавчих органів Коломийської міської ради у 2022 році, керуючись Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", міська рада

вирішила:


       Звіт міського голови про діяльність виконавчих органів Коломийської міської ради у 2022 році взяти до відома.



Міськийголова                                                                              Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ


ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 29.12.2022 р. №2409-39/2022  

Міський голова

________ Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ




Звіт

міського голови

про діяльність виконавчих органів

Коломийської міської ради

у 2022 році



м. Коломия

2022 р.



ЗМІСТ




1. Діяльність Секретаріату ради 

2

2. Соціальна політика    

5

3. Єдиний центр надання соціальних та реабілітаційних послуг

21

4. Захист дітей

29

5. Фінанси

33

6. Економіка

7. Діяльність Центру підтримки захисників України                       


8. Надання адміністративних послуг, ЦНАП

  40

  52


  53

9. Культура та туризм 

55

10. Земельні відносини та майнові ресурси

70

11. Освіта                                                                                

74

12. Муніципальна інспекція    

13. Охорона здоров’я                                                                    

      80

      83

14. Спорт                                                                                        

88

15. Комунальне господарство 

89

16. Архітектура та містобудування      

101




Діяльність управління «Секретаріат ради» міської ради


16 листопада 2020 року розпочала свою роботу Коломийська міська рада восьмого демократичного скликання. Міська рада складається з міського голови та 38 депутатів від восьми політичних партій.

З 24 лютого 2022 р. на військовій службі перебувають секретар міської ради та депутати міської ради 8 демократичного скликання, а саме :

  • Андрій Куничак, секретар міської ради, політична партія «Європейська Солідарність»;
  • Любомир Бордун, депутат міської ради, політична партія «Об’єднання Самопоміч»;
  • Володимир Григорук, депутат міської ради, політична партія «Об’єднання Самопоміч»;
  • Тарас Михалушко, депутат міської ради, політична партія «Свобода»;
  • Ростислав Петруняк, депутат міської ради, політична партія «Об’єднання Самопоміч»;
  • Віктор Фітьо, депутат міської ради, політична партія «Слуга Народу».

Цьогоріч, в ході виконання бойового завдання, захищаючи волю і незалежність України загинув депутат Коломийської міської ради Любомир Бордун.

Депутат міської ради від політичної партії «Об’єднання Самопоміч» Вікторія Образцова достроково склала повноваження за власним бажанням.

Депутатського мандату набули наступні за черговістю кандидати у депутати у відповідному єдиному багатомандатному виборчому списку з Перших місцевих виборів депутатів Коломийської міської ради Коломийського району Івано-Франківської області, згідно яких визнано обраними депутатів Коломийської міської ради:

  • Проскурняка Сергія Івановича від політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ»;
  • Крутка Романа Ігоровича від політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ».



Склад депутатів

Коломийської міської ради VIIІ демократичного скликання


Інформація про депутатів VIIІ демократичного скликання

за гендерною ознакою

       

У міській раді діють постійні депутатські комісії. Станом на 01.12.2022р. було організовано та проведено:

- 20 засідань постійної комісії з питань бюджету, інвестицій, соціально-економічного розвитку та зовнішньоекономічних відносин;

- 11 засідань постійної комісії з питань підприємництва, регуляторної політики, архітектури, містобудування, транспорту та зв'язку;

- 13 засідань постійної комісії з питань комунальної власності, приватизації та оренди;

- 14 засідань постійної комісії з питань житлово-комунального і дорожнього господарства та комунікацій;

- 18 засідань постійної комісії з питань з питань освіти, культури, спорту, інформаційної та молодіжної політики, соціального захисту, охорони здоров'я, гендерної політики, депутатської діяльності, етики, регламенту, захисту прав людини та правопорядку;

- 23 засідання постійної комісії з питань екології, використання земель, природних ресурсів та регулювання земельних відносин.


       Коломийська міська рада VIIІ демократичного скликання проводить свою роботу сесійно. У 2022 році проведено 12 сесій, 18 пленарних засідань, прийнято 552 рішень. Варто зазначити, що цього року депутатами міської ради підтримано 11 звернень міської ради до президента України, прем’єр-міністра України, голови Верховної Ради України та інших органів державної влади щодо реакції на важливі суспільно-політичні події в державі.


       На сесіях міської ради депутати голосують особисто та виключно персональною карткою за допомогою програмно-технічного комплексу електронного голосування «Віче». Поіменне голосування дає можливість виборцям отримувати точну інформацію про діяльність депутатів: які вони вносять пропозиції, яку відстоюють позицію, а головне – як голосують за конкретні рішення. Усі результати голосування у день сесії публікуються на офіційному веб-сайті міської ради, а в паперовому варіанті вони є невід’ємною частиною протоколу сесії.

       Законом України «Про статус депутатів місцевих рад» передбачена можливість подачі депутатом звернень і запитів при здійсненні повноважень у міській раді та у виборчому окрузі. Станом на 21 листопада 2022 року надійшло 30 депутатських запитів та 193 депутатські звернення. Здебільшого у депутатських зверненнях та запитих порушуються питання житлово-комунального господарства (ремонт доріг та тротуарів, благоустрій територій, встановлення дитячих майданчиків), питання фінансового характеру.

       Також управлінням «Секретаріат ради» було надано відповідь на 105 запитів, що включають у себе інформаційні запити, адвокатські запити, петиції, клопотання та листи.

       З метою сприяння виконанню депутатами своїх повноважень та зобов’язань перед виборцями у міському бюджеті на 2022 рік було закладено 380 000 гривень (10 000 гривень на кожного депутата). За 11 місяців 2022 року  депутатами міської ради використано 315 500 гривень для надання допомоги мешканцям міста на лікування чи реабілітації після лікування.

       Протягом 2022 року управлінням «Секретаріат ради» міської ради спільно з іншими структурними підрозділами міської ради організовано та проведено 9 громадських обговорень.

СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА

Штатна чисельність працівників управління соціальної політики міської ради (далі Управління) становить 41, з яких 40 – працівники що мають статус посадових осіб місцевого самоврядування, з них 1 посада є вакантна.

Для здійснення видатків за 11 місяців 2022 року в Управлінні відкрито 46 рахунків в Коломийському управлінні Державної казначейської служби України Івано-Франківської області. Протягом звітного періоду проведено виплат на загальну суму 167 705 611,87грн. Управління є головним розпорядником коштів для надання пільг і житлових субсидій, проведення виплат державних соціальних допомог і компенсацій, а також інших виплат населенню, в т.ч. внутрішньо переміщеним особам. На забезпечення соціальних гарантій громадян спрямовуються кошти державного, обласного і міського бюджетів.

Протягом 11 місяців 2022 року в Управління на розгляд надійшло 14010 документів, надіслано вихідних 6000 документів.

Спеціалістами відділу правової роботи здійснювалась претензійна та позовна робота, а саме:

взято участь у 93 судових засіданнях, підготовлено 7 відзивів на позовні заяви;

направлено 21 судовий наказ на виконання до відділу державної виконавчої служби у Коломийському районі Івано-Франківської області Південно – Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції;

проведено юридичну оцінку 153 договорів;

здійснено оприлюднення 59 звітів по договорах про здійснення закупівель;

здійснено оприлюднення 62 змін до річного плану закупівель через електронну систему закупівель;

- проведено 2 спрощені процедури закупівлі путівок на оздоровлення дітей військовослужбовців, внутрішньо переміщених дітей та дітей пільгових категорій;

- опрацьовано 231 судових рішень щодо виплати грошової допомоги ветеранам війни до 5 травня;

- здійснено підготовку звернення до народного депутата України щодо ініціювання внесення змін до Порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою КМУ від 21 жовтня 1995 р. № 848;

- проведено конкурс між аптечними закладами щодо відшкодування лікарських засобів громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та конкурс на надання соціальних послуг шляхом соціального замовлення за рахунок бюджетних коштів недержавними організаціями.


Державні соціальні допомоги та компенсації

Враховуючи приєднання сіл до Коломийської міської територіальної громади, Управління здійснює прийом, призначення, виплату всіх видів державних соціальних допомог, надання пільг і житлових субсидій мешканцям цих сіл.

На обліку в Управлінні знаходиться 8952 одержувачів всіх видів державних соціальних допомог, в тому числі 1023 одержувачів населених пунктів, які приєдналися до Коломийської міської громади, 8613 внутрішньо переміщені особи.

З 01.01.2022р. прийнято заяв:

  • 5854 на призначення всіх видів державних соціальних допомог;
  • 8613 на призначення допомоги на проживання ВПО.

Через програмний комплекс «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада» прийнято електронні заяви на призначення всіх видів державних соціальних допомог - 4312, допомоги на проживання ВПО - 4834.

Призначено 5797 державних соціальних допомог та 8474 допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.


Житлові субсидії

Програма житлових субсидій до сьогодні залишається головним механізмом соціального захисту  населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та  призначаються громадянам у відповідності до нормативно-правових документів.

Для забезпечення максимальної зручності прийом громадян з питань надання житлових субсидій здійснюється працівниками управління «Центр надання адміністративних послуг», в т.ч. на віддаленому робочому місці в старостатах.

Управління здійснювало, як первинне призначенння житлової субсидії так і автоматичне перепризначення для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді.

На обліку в Управлінні перебувають 6293 одержувачів житлової субсидії, в тому числі 613 одержувачів населених пунктів, які приєдналися до міста.

З 01 січня 2022 року прийнято через Центр надання адміністративних послуг 1146 заяв на призначення житлових субсидій в тому числі 862 заяви через програмний комплекс «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада».

Проведено перепризначення житлових субсидій на неопалювальний період без звернення громадян 3801 справ та 3424 житлових субсидій на опалювальний період 2022-2023рр..

       Для проведення розрахунків розміру житлової субсидії здійснено електронні і паперові запити, на які отримано необхідну інформацію про:

- доходи осіб ДПІ -  3217;

- доходи осіб та сплату ЄСВ –409 запитів         ;

- перетин державного кордону особами, у яких обов’язково зазначаються дати перетину державного кордону  - 19 запитів на 2210 осіб;

- склад зареєстрованих у житлових приміщеннях (будинках) осіб на 3612 осіб;

- обмін з організаціями  надавачами послуг запитими:                

Прикарпаттяенерготрейд - 87 запити на 4211 осіб

КП Коломияводоканал         - 57 запитів на 3903 особи.

Направлено запити на 5769 осіб в інші УПСЗН для отримання довідок про доходи для призначення субсидії.

З метою перевірки права на отримання соціальних виплат працівниками Управління здійснено перевірку 12905 осіб.

За результатами проведених перевірок державних соціальних допомог та житлових субсидій встановлено порушення зі сторони заявників у 57 випадках. Сума переплати становить 475933,37 грн. До державного бюджету повернуто 460496,04 грн.

       Для надання житлових субсидій використовується програмний комплекс «Наш Дім». Спеціалістами відділу автоматизованої обробки інформації щомісячно забезпечується нарахування, резервування та збереження бази даних, а також внесення даних щодо норм і тарифів на послуги. Крім того, за результатами щомісячного нарахування житлових субсидій здійснюється вивантаження та передача бази даних отримувачів субсидій в центральне сховище ІОЦ Міністерства соціальної політики і для проведення верифікації в Міністерство фінансів.

Проведено синхронізацію пенсійних баз з базами допомог:        

       додано нових - 52        

       модифіковано -20002

       видалено –10.

Вивантажено  інформації з ПК «АСОПД» про розмір допомог для призначення житлових субсидій в програму «Житлові субсидії» на        9784 осіб.                

Перераховано житлових субсидій в зв’язку зі зміною тарифів  -19384. 


Для забезпечення призначення і виплати державних соціальних допомог використовується програмний комплекс АСОПД (КОМТЕХ). Спеціалістами відділу соціальних виплат та компенсацій щомісячно забезпечується нарахування виплат, сформовано 1129 електронні  реєстри, формуються виплатні відомості по всіх видах державних допомог на електронних носіях в банківські установи та поштові відділення, проведено фіксацію електронних справ в базу даних програмного комплексу АСОПД/КОМТЕХ-СОЦ  12 710 справ.

Протягом 11 місяців 2022 року нараховано та виплачено державних соціальних допомог на суму 101 671 365 грн та нараховано допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам на суму 120 870 000 грн для 7682 заявників.

Управлінням соціальної політики проводиться призначення та виплата компенсації за догляд, що призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі та протягом звітного періоду за рахунок коштів міського бюджету проведено виплату  на суму 885 693,74грн.

Видано 1472 довідок про отримання (неотримання) соціальних допомог.

Пільги з оплати за житлово-комунальні послуги, транспортні послуги та послуги зв'язку

       На обліку в Управлінні перебуває  7598 осіб, які мають право на пільги, визначені законодавством України.

Для забезпечення надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг створений Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги (ЄДАРП), який підтримується в актуальному стані працівниками відділу персоніфікованого обліку та обслуговування пільгових категорій громадян, осіб з інвалідністю спільно із працівниками відділу автоматизованої обробки інформації. Щоденно здійснювалась фіксація електронних карток та змін до них, а також збереження бази даних. Щомісяця опрацьовувались списки (верифікація) пільговиків з некоректними даними (за 11 місяців – 1205 осіб) та вносились зміни в електронні картки про померлих осіб.

Проводиться постійна звірка щодо двійників карток, внесення даних щодо переліку послуг, цін, тарифів і формування запитів.

За рахунок коштів державного бюджету профінансовано пільг на оплату житлово-комунальних послуг в безготівковій грошовій формі в загальній сумі 12944,1 тис. грн.

Надано статус та видано 596 посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї.

Прийнято та опрацьовано 444 справи щодо надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг через програмний комплекс «Інтегрована система «Соціальна громада».

Видано 2102 довідок про перебування/не перебування на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги.

Надано статус та видано 40 посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни та 50 посвідчень членам сімей загиблих ветеранів війни.

Проведено виплату одноразової грошової допомоги ветеранам війни до 5 травня 3769 особам на загальну суму 5 539,0 тис. грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 року № 1045 «Деякі виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів», станом на 01.12.2022р. стипендії отримують 518 дітей учасників бойових дій на суму 795,7 тис. грн. за рахунок коштів державного бюджету.

За рахунок коштів міського бюджету пільгами на оплату житлово-комунальних послуг користуються 199 жителів Коломийської територіальної громади, з числа членів сімей загиблих у війні російської федерації проти України; реабілітованих громадян; Почесних жителів міста Коломиї; осіб з інвалідністю по зору.

За 11 місяців 2022 року за рахунок коштів міського бюджету профінансовано пільги на оплату житлово-комунальних послуг в загальній сумі 873,3 тис. грн.

Починаючи із 2016 року у Державному бюджеті України не передбачаються видатки на відшкодування перевізникам витрат за пільгове перевезення громадян, які мають на це право. Тому, щорічно у бюджеті міста передбачаються кошти на покриття таких витрат.

Протягом січня-листопада укладено 42 договори з Перевізниками на відшкодування компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян у міському автомобільному транспорті.

Компенсаційні виплати за пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування профінансовано в загальній сумі 1578,3 тис. грн та залізничним транспортом в загальній сумі 366,0 тис. грн, відповідно до Програми «Компенсація пільгового проїзду окремих категорій громадян на 2022-2025 роки».


Заходи соціального захисту ветеранів війни, осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року і Революції Гідності, осіб і дітей з інвалідністю, громадян похилого віку


Укладено 19 договорів із реабілітаційними центрами України для реабілітації дітей з інвалідністю на загальну суму 293,2 тис. грн.

На обліку щодо забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування перебуває 559 осіб пільгової категорії громадян.

Проведено оздоровлення згідно санаторно-курортних путівок у закладах сфери Мінсоцполітики 72 особою з інвалідністю та ветеранів війни.

Укладено договори із санаторно-курортними закладами:

  • для оздоровлення громадян, постраждалих внаслідок ЧАЕС – 14 договорів на суму 122,8 тис. грн.;

-        для осіб з інвалідністю від загального захворювання – 24 договорів на суму 212,11 тис. грн.;

- для учасників бойових дій, які брали безпосередню участь у бойових діях, здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації проти україни – 13 договорів на суму 207,2 тис. грн.

Введено в Централізований банк даних осіб з інвалідністю 324індивідуальних програм реабілітації.

На обліку щодо забезпечення технічними засобами реабілітації та протезно-ортопедичними виробами перебуває 1050 осіб з інвалідністю.

Опрацьовано 262 звернень щодо отримання технічних засобів реабілітації та передано до Івано-Франківського Фонду захисту осіб з інвалідністю для укладання договорів з підприємствами - виробниками.

Виплачено компенсацію за санаторно-курортне лікування 32 особам з інвалідністю на суму 9,4 тис. грн.

Виплачено компенсацію за санаторно-курортне лікування 12 особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на суму 8,1 тис. грн.

Виплачена компенсація за самостійно придбані засоби спілкування та обміну інформацією 10 особам на суму 30,0 тис. грн.


Контроль за правильністю призначення пенсій та надання соціальних послуг

       У зв’язку із переміщенням до нашої громади внутрішньо переміщених осіб (далі ВПО), на відділ координації надання соціальних послуг та контролю за правильністю призначення пенсій покладено здійснення додаткових повноважень, а саме прийняття та реєстрація осіб з числа ВПО, прийняття заяв для призначення допомоги на проживання ВПО, оздоровлення дітей з числа ВПО.

       Починаючи із березня 2022 року надано статус 13936 внутрішньо переміщеним особам, в т.ч. управлінням соціальної політики - 5880, управлінням «Центр надання адміністративних послуг – 8056.

Знято з обліку 3171 внутрішньо переміщену особу.

З метою визначення права на отримання допомоги ВПО та зняття з попереднього перебування на обліку надіслано 896 запитів в інші управління соціального захисту населення.

Працівниками відділу проведено перевірку статусу ВПО згідно списків Управління комунального господарства для компенсації витрат за тимчасове розміщення ВПО – 6199 осіб.

       Щомісячно здійснювалися виплати за рахунок коштів міського бюджету на загальну суму 589000 грн для ветеранів ОУН-УПА; вдові учасника бойових дій в Афганістані; непрацездатним батькам загиблих осіб в зоні АТО та осіб, які брали безпосередню участь у відсічі і стримування збройної агресії російської федерації проти України; дітям загиблих батьків в зоні АТО та осіб, які брали безпосередню участь у відсічі і стримування збройної агресії російської федерації проти України.

       Проведено виплати з обласного бюджету на суму 88500 грн для ветеранів ОУН-УПА та бійцям - добровольцям, які брали участь в зоні АТО.


Для надання соціальних послуг протягом 11-ти місяців 2022 року прийнято  87 заяв для надання 310 видів соціальних послуг та влаштовано 11 осіб до інтернатного закладу. Надано 17 рішень про направлення на комплексу реабілітацію (абілітацію) дітей з інвалідністю, опрацьовано 200 медичних висновків для надання соціальних послуг.


Прийнято 232 заяви на оздоровлення та відпочинок дітей.

Організовано відпочинок дітей – 166 дітей (кошти міського бюджету), 13 дітей (кошти обласного бюджету).

Протягом січня-листопада 2022 року перевірено 904 особові справи щодо правильності та своєчасності призначення пенсій та виплат допомоги на поховання управлінням Пенсійного фонду України в м. Коломиї        .

       Працівниками відділу підготовлено документи для розгляду на засіданні опікунської ради при виконавчому комітеті міської ради на яких вирішено:

направити подання про призначення опікуна – 7 осіб;

       надати згоду на влаштування недієздатної особи до психоневрологічного будинку-інтернату- 1 особа;

звільнити від повноважень опікуна -1 особа.


Проведено перевірку 693 справ щодо правильності призначення субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та державної допомоги на дітей одиноким матерям.

Перевірено 2400 справ масового перерахунку житлових субсидій з травня 2022 року.

За період березень-квітень 2022 року відділом прийнято та надано консультації 1500 особам з числа внутрішньо переміщених.

Прийнято 530 заяв на отримання довідок ВПО та зареєстровано 515 заяв від ВПО про надання допомоги на проживання.

Сформовано 3611 справ та перевірено 821 справу ВПО на виплату допомоги на проживання. 727 справ ВПО сформовано та занесено у реєстр закритих справ.

В телефонному режимі повідомлено 200 ВПО, які реєструвалися через         «Дію» про подачу заяви про надання допомоги на проживання.

Подано 22 щомісячні звіти про роботу тимчасової комісії з погашення заборгованості із заробітної плати та про роботу робочої групи з питань підвищення рівня оплати праці, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості.

Організовано та проведено 26 засідань рейдової робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, в ході яких проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу серед 890 роботодавців та найманих працівників щодо порядку використання найманої праці відповідно до вимог чинного трудового законодавства, а також щодо соціальних ризиків для громадян, які погоджуються працювати нелегально та отримувати заробітну плату неофіційно.

По результатах роботи рейдової робочої групи укладено 80 трудових договорів з найманими працівниками та зареєстровано 42 новостворений суб’єктів господарювання, тим самим легалізовано 524,0 тис. грн. заробітної плати.

       Крім того, перевірено 24 колективних договорів на дотримання законодавства про працю та здійснено повідомну реєстрацію 19 колективних договорів.

Записано інтерв’ю на каналі НТК щодо змін в законодавстві про працю під час воєнного стану.

Проведено платежів на суму 167 705 611,87 грн, а саме:

       державний бюджет –147 415 800,64 грн;

       обласний бюджет – 135 789,54 грн;

       міський  бюджет – 20 154 021,69 грн . 

Проведено відновлення касових видатків по пільгах і субсидіях та по            допомогах сім’ям з дітьми на суму 1 430 584,64 грн та проведено платежі  до державного бюджету по переплатах за минулі роки по субсидіях та пільгах, допомогах сім’ям з дітьми на суму  773 131,17 грн.

       Працівниками відділу проводиться здійснення платежів  для виконання міських Програм.


Виконання міських програм

Для забезпечення надання додаткових соціальних гарантій мешканцям Коломийської міської громади на виконанні в управлінні діють 5 Програм:

«Посилення соціального захисту населення на 2022-2025 роки»;

«Оздоровлення та відпочинок дітей на 2021 – 2024 роки»;

«Надання соціальних послуг населенню на 2020-2022 роки»;

«Компенсація пільгового проїзду окремих категорій громадян на 2022-2025 роки»;

«Забезпечення виконання рішень суду на 2022-2025 роки»,

на виконання яких використано 9 514 224,76 грн.

Інформація про стан виконання Програми «Посилення соціального захисту населення на 2022-2025 роки» на 30.11.2022 рік

№ п/п

Назва заходу

Затверджено призначень  на 2022 рік (грн.)

Профінансовано (грн.)

Кількість осіб

1

Надання щомісячної виплати ветеранам ОУН-УПА

48 000,00

38 000,00

2

2

Допомога на поховання деяких категорій осіб

300 000,00

238 950,00

45

3

Надання щомісячної грошової допомоги непрацездатним батькам (дружині) загиблих осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях, здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року

345 000,00

351 000,00

28

4

Надання щомісячної виплати вдові  померлого учасника бойових дій в Афганістані

12 000,00

11 000,00

1

5

Надання одноразової грошової допомоги громадянам на лікування і оперативне втручання; на придбання засобів особистої гігієни (памперси) особам з інвалідністю на візках, лежачим хворим

731 500,00

776 500,00

331

6

Надання допомоги з нагоди відзначення державних свят та пам’ятних дат (святкових обідів, придбання відкриток-запрошень, подарунків, тощо (відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю, громадян похилого віку, дня Святого Миколая та Великодніх свят))

138 500,00

31 460,00

120

7

Надання фінансової підтримки громадським об'єднанням ветеранів на реалізацію програм (проектів, заходів)

0,00

0,00

0

8

Надання допомоги для встановлення надгробних пам’ятників на могилах загиблих (померлих) осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях, здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року

80 000,00

79 700,00

2

9

Компенсація фізичним особам, що надають соціальні послуги громадянам, які за станом здоров’я не здатні до самообслуговування і компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі

800 000,00

885 693,74

67

10

Надання матеріальної допомоги ветеранам війни та праці, громадянам похилого віку, особам з інвалідністю та іншим соціально незахищеним та найбільш вразливим верствам населення до державних свят та пам'ятних дат (особам з інвалідністю та ветеранам ОУН-УПА до 5 травня та Покрови, роковин виведення військ із Афганістану та Чорнобильської катастрофи, Дня ліквідатора аварії на ЧАЕС)

100 000,00

78 500,00

35

11

Надання щомісячної допомоги на утримання дітей віком до 16 років, протягом 12-ти місяців від дня смерті осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях, здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року

0,00

0,00

0

12

Надання щомісячної допомоги на утримання дітей віком до 16 років загиблих осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях, здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року

108 000,00

189 000,00

10

13

Надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг для членів сімей загиблих (померлих) осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях, здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року; сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, які брали безпосередню участь у бойових діях, здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року; сімей осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадського протесту, що відбувалися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року; учасникам бойових дій ОУН-УПА; особам з інвалідністю ОУН-УПА, вдовам ОУН-УПА; реабілітованим особам та потерпілим від репресій відповідно до ст. 3 Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років»; почесним громадянам м. Коломиї; вдовам загиблих ветеранів війни в Афганістані, особам з інвалідністю І і ІІ групи по зору, відповідно до розмірів встановлених рішенням міської ради/виконавчим комітетом Коломийської міської ради на відповідний рік.

1 305 900,00

826 743,33

 

14

Надання пільг з оплати послуг зв’язку пільговим категоріям громадян згідно чинного законодавства, відповідно до розмірів встановлених рішенням міської ради на відповідний рік

100 000,00

46 518,45

 

15

Поховання померлих одиноких громадян, осіб без певного місця проживання, громадян, від поховання яких відмовилися рідні, знайдених невпізнаних трупів

35 000,00

29 604,00

4

16

Надання матеріальної допомоги на поліпшення  житлових умов внутрішньо переміщеним

0,00

0,00

0

17

Надання одноразової грошової допомоги  на поховання військовослужбовців та інших осіб, які приймали участь у захисті територіальної цілісності держави та загинули/померли від військової агресії Російської Федерації проти України в сумі 20 тис. грн.

400 000,00

280 000,00

14

18

Надання одноразової грошової допомоги одному із членів сім'ї загиблого військовослужбовця військової частини А 4267 в розмірі 5000 грн.

1 500 000,00

1 050 000,00

0

19

Надання грошової допомоги дітям з інвалідністю, дітям-сиротам, дітям позбавлених батьківського піклування, які влаштовані під сімейні фори виховання, дітей віком  до 16 років, дружині/чоловікові загиблих померлих) осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях, здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року, пораненим військовослужбовцям, травма (поранення) яких одержана у зв’язку безпосередньою участю у бойових діях, здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року, дітям до 16 років, осіб з інвалідністю внаслідок війни I, II, III групи, безпосередню участь у бойових діях, здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року, з метою оздоровлення в басейнах, що здійснюють діяльнісь у сфері охорони здоров’я, у розмірі 3000 грн на особу

500 000,00

348 000,00

116

20

Поштовий збір з допомог

2 492,00

2 368,00

28




Інформація про стан виконання Програми «Надання соціальних послуг населенню на 2020-2022 роки» на 30.11.2022р

№ п/п

Назва заходу

Затверджено призначень  на 2022 рік (грн.)

Профінансовано (грн.)

Кіль-кість осіб

1

Надання притулку бездомним особам

460 000,00

272 782,08

26

2

Надання соціальної послуги перекладу жестовою мовою

0,00

0,00

0

3

Надання соціальної послуги денного догляду особам похилого віку з когнітивними розладами психіки; особам з інвалідністю із психічними розладами

45 000,00

0,00

0

4

Надання соціальної послуги кризового та екстренного втручання, в тому числі постраждалим від насильства в сім'ї

100 000,00

0,00

0

5

Надання соціальної послуги стаціонарного догляду за особами, які втратили здатність до самообслуговування чи не набули такої здатності

480 000,00

338 826,24

3







Інформація про стан виконання  Програми «Забезпечення виконання рішень суду на 2022-2025 роки» на 30.11.2022р

№ п/п

Назва заходу

Затверджено призначень  на 2022 рік (грн.)

Профінансовано (грн.)

Кількість рішень

1

Погашення заборгованості за судовими рішеннями про стягнення коштів міського бюджету, боржниками по яких є виконавчі органи міської ради

110 000,00

88 820,32

1



Інформація про стан виконання Програми «Оздоровлення та відпочинок дітей на 2021-2024 роки" на 30.11.2022р


№ п/п

Назва заходу

Затверджено призначень  на 2022 рік (грн.)

Профінансовано (грн.)

Кіль-кість путівок

1

Забезпечення оздоровлення та відпочинок дітей, які потребують особливої уваги (придбання путівок)

400 000,00

385 000,00

50

2.

Забезпечення оздоровленням та відпочинком дітей, які потребують особливої уваги та підтримки з числа дітей військовослужбовців, які проходять військову службу в частинах розташованих на території Коломийської міської територіальної громади (придбання путівок)

3100 000, 00

1 174 500,00

116

Інформація

про стан виконання Програми «Компенсація пільгового проїзду окремих категорій громадян на 2022-2025 роки»


№ п/п

Назва заходу

Затверджено призначень  на 2022 рік

Профінансовано

Кількість путівок

1

Компенсація виплат за пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування

2 550 001,00

1 578 257,00

Профінансовано перевізникам за пільговий проїзд окремих категорій громадян

2

Придбання компенсаційних талонів

49 999,00

47 001,60

Закуплено компенсаційні талони для пільгового проїзду

3

Компенсація виплат за пільговий проїзд залізничним транспортом у приміському сполученні

400 000,00

366 000,00

Профінансовано за пільговий проїзд окремих категорій громадян


ЄДИНИЙ ЦЕНТР НАДАННЯ РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ТА СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ МІСТА КОЛОМИЇ

Від початку збройного конфлікту та військового нападу на нашу країну Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї працює в посиленому режимі. В умовах війни соціальну роботу переформатували та визначили 5 пріоритетних напрямків діяльності:

1-ий напрямок - соціальна робота.

В структуру Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї входить 5 відділень, які забезпечують надання соціальних та реабілітаційних послуг жителям Коломийської міської територіальної громади.

Протягом 11 місяців 2022 року 66 фахівців працювали згідно своїх функціональних обов’язків та з врахуванням додаткового навантаження, а саме:

- відділенням соціальної допомоги вдома обслужено 206 осіб. На постійній основі на обслуговуванні у відділенні перебуває 179 осіб та в загальному надано 17192 послуг. Підготовлено пакети документів та взято на обслуговування 25 осіб. Фахівцями здійснено вихід на дім 58 осіб. Підготовлено документи для влаштування в спеціалізовані медичні заклади 3 осіб. Додатково фахівці відділення здійснювали облаштування і розселення осіб з числа ВПО в місцях компактного перебування комунальної власності по вул. Гетьманська, 5. Триває координація перебування осіб з числа ВПО в прихистку та забезпечення їх базових потреб;

- відділенням комплексної реабілітації дітей з інвалідністю надано реабілітаційні послуги 45-ти дітям з інвалідністю в тому числі 4-ом дітям з інвалідністю з числа ВПО. Фахівцями відділення організовано та проведено дозвілля для дітей з інвалідністю з виїздами, організовано зустрічі з митцями, проведено майстер-класи, тощо ;

- відділенням денного догляду осіб з інвалідністю обслужено 41 особу з інвалідністю в тому числі 10-ть осіб з інвалідністю з числа ВПО. Підготовлено пакети документів та взято на обслуговування 11 осіб. Фахівцями відділення організовано та проведено дозвілля для осіб з інвалідністю включаючи виїздні

рекреаційні заходи, взято участь в майстер-класах з гончарства, писанкарства та малювання, тощо. Додатково фахівцями надавались послуги «стаціонарного догляду» в частині приміщення по вул. С. Петлюри, 24 внутрішньо переміщеним особам, які не здатні або частково здатні до самооблсуговування;

- відділенням соціальної роботи з сім’ями дітьми та молоддю надано послуги 684 особам, які перебувають у складних життєвих обставинах. Здійснено соціальний супровід 10-ти сімей, в яких 27 дітей, а також здійснено соціальний супровід 27 сімей, у яких виховуються 62 дитини сироти і дитини позбавлені батьківського піклування. Фахівцями оформлено 42 акти матеріально-побутових умов сім’ї та 50 актів цільового використання коштів на новонароджених дітей. Також фахівцями відділення надано соціальні послуги 191 особі з числа ВПО. Впроваджено соціальну послугу «супровід під час інклюзивного навчання». Додатково фахівці відділення здійснюють координацію з розселення та вирішення побутових питань ВПО, які розміщені в приміщенні комунальної власності по вул. Франка, 18. Залучено благодійників та меценатів для передачі побутової техніки в дитячі будинки сімейного типу, а саме: холодильник, пральну машину та посудомийну машину. Також, завдяки співпраці з донорами сім’ї, які перебувають в складних життєвих обставинах та опікунські сім’ї отримали газову плиту, телевізор та холодильник. Додатково надавалась гуманітарна допомога у вигляді продуктових наборів, засобів гігієни, постільної білизни, одягу, канцтоварів тощо. Фахівцями відділення було проведено ряд заходів, а саме тренінгові заняття на теми: «Тривожна валізка», «Подолання страхів», «Попередження та протидія насильства в сім’ї», «Насильство. Ознайомлення з законодавством. Види насильства. Домашнє насильство», заняття з психологом на теми: «Вишиванки захисту», «Світ моїх емоцій», «Мої кордони»,  «Дерево щастя», тощо. Було організовано ряд міні-лекцій з елементами арт терапії та майстер класів. Також організовано виїзди для дітей з числа ВПО, а саме поїздка до хатинки святого Миколая. Загалом в заходах взяли участь 45 дітей з числа ВПО, 41 дитина із числа дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування та 33 дитини із сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах. Практичним психологом відділення надано психологічне консультування 273 особам;

- відділенням натуральної та грошової допомоги надано послуги 3088 особам, з яких 2070 внутрішньо переміщеним особам. Підготовлено пакети документів та взято на обслуговування 16 осіб.

Послуги з перевезення людей «соціальне таксі» надаються безкоштовно особам з обмеженими фізичними можливостями, які не можуть самостійно пересуватися, за потребою заявника. Послугою «Соціальне таксі» користується 56 осіб з інвалідністю, протягом 11 місяців 2022р. надано послуг в кількості 2598 виїздів, по перевезенні осіб до лікарень, поліклінік, залізничний та автовокзали, міські соціальні установи.

Відділення забезпечує надання перукарських послуг, де надано на безоплатній основі – 541 послуга, на платній основі – 174 послуги, а також 189 послуг для осіб з числа ВПО.

Пунктом прокату технічних засобів реабілітації надано послуги з безоплатного прокату 90 потребуючим особам в тому числі 12 осіб з числа ВПО. Забезпечено надання 91 послуг представництва інтересів.

Також фахівці відділення забезпечують організацію питання щодо отримання та видачі гуманітарної допомоги особам з числа ВПО, військовим та направлення в деокуповані території. Від початку війни додатково розгорнуто пункт отримання гуманітарної допомоги на вокзалі та склад.

- здійснено заходи та видача продуктових наборів приурочених до Державних, Великодніх та Різдвяних свят, Дня похилого віку, Дня захисту дітей, Дня жестової мови, Дня осіб з інвалідністю та інших;


2-ий напрям роботи – підтримка внутрішньо переміщених осіб.

З початку збройної агресії в короткі терміни здійснено ряд заходів для забезпечення базових потреб осіб з числа ВПО, а саме:

- створено три хостели для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб;

- облаштовано приміщення комунальної власності Коломийської міської територіальної громади для розміщення внутрішньо переміщених осіб;

- надано прихисток 245 внутрішньо переміщеним особам;

- здійснюється розселення осіб з числа ВПО в приватному секторі;

- здійснюється забезпечення комфортних умов для внутрішньо переміщених осіб, які розміщуються в приміщеннях;

- подано 10 заявок на відшкодування енергоносіїв за рахунок резервного державного бюджету на суму 456 695,84 грн;

- надано 6379 пакунків гуманітарної допомоги (продуктових наборів, гігієнічних наборів, медичних наборів, спального інвентарю, тощо) для 2070 внутрішньо переміщених осіб, які перебувають в приміщеннях комунальної власності й приватному секторі.


3-ій напрямок – господарська діяльність.

Відповідно до Програми «Надання підтримки внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам у зв’язку із введенням воєнного стану на 2022 рік» затвердженої рішенням виконавчого комітету від 21.03.2022 року №80 на забезпечення потреб осіб з числа ВПО використано 1 687 000,39 коп.

Спільними зусиллями, за рахунок коштів міського бюджету та коштів міжнародних організацій:

- утворено новий соціальний простір у відділенні комплексної реабілітації дітей з інвалідністю за адресою: м. Коломия, вул. Я. Пстрака, 2В;

- придбано та доправлено до установи транспортний засіб для надання послуги «соціальне таксі» за результатами проведеної акції «Постав мрію на колеса»;

- проведено ремонтні роботи в комунальних приміщенням

- проведено ремонтні роботи в комунальному приміщенні по вулиці Гетьманська, 5, для внутрішньо переміщених осіб, а саме: здійснено косметичний ремонт та облаштовано кімнати необхідним устаткуванням, проведено заміну покрівлі, встановлено огорожу, здійснено заміну санвузлів та встановлення душових кабін й перегородок, облагороджено прилеглу територію, облаштовано навчальний простір для дітей.

- проведено ремонтні роботи в комунальному приміщенні по вулиці Франка, 18, де розміщено внутрішньо переміщених осіб, а саме: здійснено косметичний ремонт та облаштовано кімнати необхідним базовим устаткуванням, проведено ремонтні роботи щодо облаштування укриття, встановлено душові кімнати на санвузли, встановлено систему опалення приміщення, проведено заміну частини покрівлі, облагороджено прилеглу територію, встановлено пандус, встановлено дитячий ігровий майданчик;

проведено ремонтні роботи в частині нежитлового приміщення по вулиці Петлюри, 24, а саме: проведено комунікації, замінено радіатори та систему опалення.


4-ий напрямок роботи – співпраця з міжнародними організаціями.

За даний період налагоджено співпрацю з міжнародними та українськими організаціями, укладено меморандуми та договори про співпрацю на суму 6 645 085 грн.

Виконання робіт з облаштування місць компактного проживання швидко та якісно реалізовано за підтримки наступних організацій на загальну суму 5 021 849грн:

- Міжнародна організація з міграції здійснила роботи на загальну вартість 2 820 000 грн;

- Польський благодійний фонд “Happy kids” здійснила роботи на загальну вартість 1 052 994 грн;

- Швейцарська організація “Terre des Hommes” здійснила роботи на загальну вартість 522 555 грн.

- Міжнародний фонд охорони здоров’я та навколишнього середовища «Регіон Карпат» NEEKA здійснила ремонтні роботи загальною вартістю 226 300 грн;

- Римо-католицька парафія провела ремонтні роботи по облаштуванню МКП вартістю 400 000 грн.


Здійснено закупівлю побутового обладнання на загальну суму 1 633 236 грн:

- Міжнародною організацією з міграції закуплено та передано в користування техніку та обладнання загальною вартістю 364 886 грн;

- Філією MEDAIR в Україні закуплено та передано в користування постільні речі (матраци) вартістю 107 250 грн;

- Громадською організацією «Людина в біді» закуплено та передано в користування побутову техніку, постільні речі та кухонне обладнання на загальну вартість 395 800грн;

- UNICEF та Молодіжна громадська організація «Сильно» закупила та передала постільні речі та меблі вартістю 355 300грн;

- SILab Ukraine та ChildFund Deutschland та Aktionsbьndnis Katastrophenhilfe: закуплено та передано в користування обладнання для облаштування хостелів (дивани-кушетки, лавки, шафи для одягу, ліжка, столи, крісла, килимки на підлогу, набори посуду, кухонне обладнання) загальною вартістю 410 000 грн;

  • Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) закупила та передала в користування внутрішньо переміщених осіб спальний інвентар, кухонне приладдя, засоби для миття та чищення, засоби гігієни, конвектори, бойлери, дизель-генераторну установку з додатковими фільтрами – 1 307 451,13 грн.


5-ий напрямок - гуманітарна допомога.

З перших днів військового нападу Єдиний ЦНРСП м. Коломиї організував пункт отримання гуманітарної допомоги її розподіл та направлення на забезпечення потреб жителів територій України, які зазнали нападу зі сторони країни агресора, для військових, які ведуть боротьбу за наші землі та для забезпечення базових потреб осіб, які вимушено переселені на територію нашої громади.

Гуманітарна допомога була направлена від міжнародних та українських організацій, а також від українських діаспор в Польщі, Німеччині, Італії, Англії, Румунії, Франції та в місті Абердін (Шотландія), .

Адресну гуманітарну допомогу залучено від наступних донорських організацій, а саме: Швейцарською організацією «Terre des hommes»; Польською організацією «SOSW w Swidniku»; Міжнародною організацією з міграції; Чешською громадською організацією «Людина в біді»; Товариство Червоного Хреста України; Міжнародну організація «World Central Kitchen»; Благодійну організацію «Турбота про літніх»; Івано-Франківську організацію «Молода просвіта Прикарпаття»; Міжнародний фонд охорони здоров’я та навколишнього середовища «Регіон Карпат» NEEKA; Філію MEDAIR в Україні, Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX).

Протягом даного періоду:

- отримано у вигляді гуманітарної допомоги автомобіль від бургомістра міста Людінгхаузен, Німеччина , розмитнено та поставлено на облік;


- розмитнено та поставлено на облік реанімобіль та передано в тимчасове користування  військових;

- отримано та передано у вигляді гуманітарної допомоги 4 автомобілі на потреби військових;

- підготовлено та направлено 64 листи прохання на міжнародні організації та діаспори для отримання гуманітарної допомоги;

- підготовлено та направлено 71 лист на державну прикордонну службу та митниці для оперативного доправлення гуманітарної допомоги через державний кордон;

- отримано та розприділено 103 тонни гуманітарної допомоги у вигляді продуктів харчування, засобів гігієни, спального інвентарю, канцтоварів, медикаментів для забезпечення базових потреб внутрішньо переміщених осіб, які знайшли прихисток на території Коломийської громади;

- отримано та посортовано понад 150 тонн гуманітарної допомоги для подальшого перенаправлення в місця ведення бойових дій для забезпечення потреб військовослужбовців та жителів деокупованих територій;

- направлено 8 купе/вагонів потягів та 59 автомобілів з гуманітарною допомогою військовослужбовцям, а також цивільному населенню, де велись або тривають активні бойові дії, а саме: Харківська обл., Миколаївська обл., Київська обл.. Донецька обл., Луганська обл.

- отримано гуманітарну допомогу у вигляді побутової техніки (пральні машинки, холодильники, електрочайники, мультиварки, мікрохвильові пічки, фени, праски, тощо) для облаштування приміщень комунальної власності, де перебувають внутрішньо переміщені особи.


ЗАХИСТ ДІТЕЙ

       Протягом звітного періоду службою у справах дітей проводилась робота, спрямована на виконання пріоритетних завдань щодо реалізації державної політики з питань соціального захисту дітей, забезпечення прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності в громаді.

В преамбулі Конвенції про права дитини міститься важливий для правового статусу дитини принцип, згідно з яким для повного та гармонійного розвитку особистості дитині необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові та розуміння. У п.3 ст.4 Сімейного кодексу України визначено, що кожна дитина має право жити та виховуватися в родині, тому пріоритетом в соціальній роботі з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, є влаштування дітей до сімейних форм виховання. Тільки сім’я здатна забезпечити задоволення основних потреб дитини. У разі, якщо не існує можливості дитині жити з рідними батьками, альтернативою є опікунство, прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу.

       Чисельність працівників служби у справах дітей Коломийської міської ради становить 5 штатних одиниць. Для здійснення функцій щодо усиновлення, опіки та піклуваннях працює сектор з питань опіки, піклування та усиновлення (3 одиниці).  Кількість дитячого населення станом на 01.12.2022 р. на території Коломийської територіальної громади становить 14 912 дітей, а також 3089 дітей, які  з батьками чи іншими членами родини перемістилися на Коломийщину через повномаштабне вторгнення російської федерації на територію України (ВПО).

       На первинному обліку в Службі перебуває 61  дитина, що мають правовий статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування (діти сироти -12; діти, позбавлені батьківського піклування -49 ).  

У громаді успішно функціонує:

  • 31 сім’я опікунів/піклувальників в яких виховуються 39 дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування, у тому числі діти, які прибули з інших територій.
  • 7 прийомних сімей, в яких виховується 8 дітей,
  • 5 дитячих будинків сімейного типу в яких перебуває 36 вихованців.

Протягом 2022 р. статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування отримали 10 дітей. З них 9 дітей влаштовані у сімейні форми виховання (2 -ДБСТ, 1- ПС, 6-опіка) ; 1 дитина перебуває в комунальному некомерційному підприємстві «Івано-Франківський обласний будинок дитини Івано-Франківської обласної ради»  в місті Надвірна.  Стосовно  3 дітей тривають судові слухання, щодо позбавлення батьківських прав їх батьків (2 сім’ї) і відібрання однієї дитини від матері без позбавлення її батьківських прав.

Спеціалісти служби  у справах дітей здійснюють постійний контроль за дотриманням житлових та майнових прав статусних дітей, так на квартирному соціальному обліку перебуває 9 осіб із числа дітей-сиріт та  дітей позбавлених батьківського піклування та 2 дитини, позбавлених батьківського піклування. Поступово черга рухається діти отримують житло. За звітний період працівниками служби відвідано всіх дітей за місцем їх проживання, про що складено відповідні акти, ретельно здійснюється контроль за станом утримання, виховання, навчання  дітей, підготовки їх до самостійного життя, навчання. Щороку опікуни, піклувальники, прийомні батьки та батьки вихователі звітують про стан утримання дітей у своїх родинах.

З початку повномасштабного вторгнення російської федерації, на територію Коломийської громади перемістився 1 дитячий будинок сімейного типу з Херсонської області, у якому виховується 5 дітей, позбавлених батьківського піклування, 3 сім’ї опікунів та 2 прийомні сім’ї. З батьками-вихователями, прийомними батьками, опікунами і дітьми проведено низку заходів для адаптації дітей у новому середовищі, надано психологічні консультації, проведено 4 тренінги, використовуючи ігрові форми та арт-терапію. За сприяння Коломийської єпархії УГКЦ ДБСТ Шаповалів надано безкоштовне житло. Діти-вихованці зараховані на навчання до Коломийського ліцею № 5.

Діти, які виховуються в сімейних формах виховання, традиційно беруть активну участь у масових заходах, в яких діти мають можливість показати свої творчі здібності, родинні традиції та звичаї. Традиційно масово святкуємо День сім’ї, День захисту дітей, День усиновлення, День дитини, День святого Миколая та інші.

В закладах інституційного догляду з нашої громади  перебуває 5 дітей: 1-  дитина-сирота, 4 – позбавлені батьківського піклування. (3-Залучанський дитячий будинок-інтернат, 1- Долинський дитячий будинок «Теплий дім», 1- Надвірнянський будинок дитини).

       Постійно проводиться активна робота з популяризації усиновлення дітей, яка є пріоритетною формою сімейного влаштування. Батьки  приймають дитину в сім'ю на правах рідної і тільки ця форма влаштування з усіх існуючих має наслідки втрати дитиною статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Протягом 2022 року громадянами України усиновлено 5 дітей, які були позбавлені батьківського піклування. Ведеться постійна робота з кандидатами в усиновлювачі щодо підбору  їм дітей. Завжди співпрацюємо з службами у справах дітей районів Івано-Франківської області щодо роботи з кандидатами в усиновлювачі, благодійними фондами «Сирітству – Ні!», «Зміни одне життя».

Станом на 1 грудня на обліку у службі у справах дітей перебуває 8 кандидатів в усиновлювачі (6 сімей, 2 одинокі особи). Пройшли навчання з підготовки кандидатів в усиновлювачі в 2022 році 7 сімей, яким надано рекомендації про включення їх до Єдиного банку даних потенційних усиновлювачів. Надано 37 консультацій з питань усиновлення дітей, в тому числі усиновлення дитини одного із подружжя.

Взято участь у 13 судових засіданнях щодо питань усиновлення.


Робота працівників служби у справах дітей постійно спрямована на збереження для дитини її біологічної родини, зменшення кількості дітей, які перебувають поза сімейним оточенням, сприяння створенню умов для виховання відповідального батьківства. Саме тому одним із основних напрямків роботи служби у справах дітей є вчасне виявлення таких дітей та проведення з ними відповідної профілактично-виховної роботи. Від початку року проведено обстеження житлово-побутових умов проживання 64 сімей, що потрапили в поле зору служби у справах дітей. Під час обстежень умов проживання дітей надається інформаційна, правова, гуманітарна допомога у подоланні складних життєвих обставин, які склалися в їх сім’ях, в тому числі повернення дітей до навчальних закладів, виявлення дітей, з якими жорстоко поводяться батьки чи дорослі, надання допомоги батькам у працевлаштуванні, а за необхідності - влаштування дітей до закладів соціального захисту. Працівниками служби у справах дітей постійно поновлюється інформація про дітей, які перебувають на обліках  в Єдиній інформаційно-аналітичній системі «Діти».

На 01.12.2022 року облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах становить 42 дитини:

В 2022 році на облік поставлено 13 дітей у зв’язку з ухилянням батьків від виконання своїх батьківських обов’язків.

За цей же період знято з обліку 6 дітей, у зв’язку  із зникненням підстав перебування на обліку та з досягненням повноліття.

Протягом одинадцяти місяців 2022 року спеціалісти служби взяли участь в 84  засіданнях суду щодо захисту прав та інтересів дітей.

Для тимчасового догляду, виховання та реабілітації дітей на період подолання дитиною та її батьками складних життєвих обставин законодавством передбачено таку форму, як патронат над дитиною. Спеціалістами служби у справах дітей проводиться інформаційно-просвітницька робота серед населення, щодо запровадження послуги з патронату у нашій громаді.  Починаючи з 2020 року на території Коломийської ТГ успішно функціонують 2 патронатні сім’ї в які влаштовуються діти терміном від 3 до 6 місяців. У патронатні сім’ї протягом року було влаштовано 5 дітей. Наразі активно проводиться індивідуальні консультації населення щодо створення патронатних сімей, адже послуга патронату - це офіційне працевлаштування у себе вдома. 

 Також на постійному контролі в службі у справах дітей перебуває питання жорстокого поводження з дітьми та попередження насильства в сім’ї. Через жорстоке поводження, на облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах поставлено 2 дітей, де вітчим вчиняв сексуальне насильство над дівчинкою та хлопчиком і Коломийський  міськрайонний суд розглядає дане питання. Вітчим перебуває з червня 2022 р. в слідчому ізоляторі в  м. Івано-Франківську.

Від початку року службою у справах дітей забезпечено організацію проведення 21 засідання комісії з питань захисту прав дитини, де розглянуто 194 заяви громадян. За поданням служби у справах дітей, комісією розглянуто, вивчено та рекомендовано на затвердження виконавчим комітетом 87 рішень, а саме:

  • надання правового статусу дітям та  влаштування їх в сімейні форми  виховання - 10;
  • визначення способів участі батьків у вихованні та спілкуванні з дітьми- 12;
  • надання дозволів на укладення правочинів дарування, відчуження/придбання майна, право користування, або власниками/ співвласниками  якого є діти – 41;
  • - затвердження висновків про визначення місця проживання дитини при розірванні шлюбу між батьками - 10;
  • - затвердження висновків про доцільність позбавлення батьківських прав громадян по відношенню до дітей- 12;
  • - негайне відібрання від матері дитини і тимчасове її влаштування -2

       Також на засіданнях комісії розглянуті питання про неналежне виконання батьками своїх обов’язків по відношенню до дітей, про стан  виховання, утримання і розвиток дітей-сиріт у сім’ях  опікунів/піклувальників, в прийомних сім’ях,  в дитячих будинках сімейного типу, про взяття дитини на облік, як такої, що потрапила в складні життєві обставини, про видачу направлень про взяття сімей під соціальний супровід Єдиного ЦНРСП м. Коломиї, про затвердження індивідуальних планів дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та  дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах та інші.

       Працівники служби у справах дітей забезпечують реалізацію державної  політики на території нашої громади у сфері соціального захисту дітей.  Рішенням сесії міської ради від 09.12.2021 р. №1547-23/2021 затверджено програму «Реалізація державної політики з питань дітей та їх соціального захисту на 2020 – 2024 роки», на виконання заходів програми в 2022 році було заплановано 1118 тисяч гривень з місцевого бюджету.   Використано:  8 000,00 грн. в День захисту дітей на проведення малюнку на асфальті, 46 988 грн. на придбання канцтоварів та шкільного приладдя для дітей членів сім’ї загиблих (померлих) військовослужбовців (діти навчаються у гімназіях та ліцеях на території Коломийської ТГ), та 21 000 грн. на придбання  подарунків до Дня св. Миколая для дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Всього використано 75 988 грн. на реалізацію програми.

       З метою інформування громадськості про діяльність служби у справах дітей Коломийської міської ради спеціалісти систематично розміщують та поширюють дописи на сторінці Служби в мережі Фейсбук та офіційному сайті міської ради.

ФІНАНСИ

Управління фінансів і внутрішнього аудиту (надалі-Управління) діє на підставі Положення „Про управління фінансів і внутрішнього аудиту Коломийської міської ради”, затвердженого рішенням Коломийської міської ради 07 червня 2022 року №2005-32/2022.

Управління здійснює реалізацію державної фінансової політики в Коломийській міській територіальній громаді. Відповідно до законодавства України здійснює функції зі складання, виконання місцевого бюджету (включаючи внесення змін до рішення про бюджет), звітування про його виконання, контролю за витрачанням коштів головними розпорядниками коштів, а також інші функції, пов’язані з управлінням коштами місцевого бюджету.

У своїй діяльності керується Конституцією України, Бюджетним кодексом України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, розпорядчими документами департаменту фінансів обласної державної адміністрації, рішеннями та діючим регламентом Коломийської міської ради, її виконавчого комітету, розпорядженнями Коломийського міського голови, вищевказаним Положенням та іншими чинними нормативно-правовими актами.

Упродовж звітного періоду Управлінням здійснювалась координація всіх учасників бюджетного процесу по забезпеченню виконання дохідної і видаткової частин бюджету громади, а саме: координувалась робота з головними розпорядниками бюджетних коштів, управлінням Державної казначейської служби, Державною податковою службою, іншими виконавчими органами, підприємствами та установами громади.

Вивчались рекомендації Міністерства фінансів України, здійснювались розрахунки очікуваних надходжень до кінця року та планових на наступний рік.

У звітному періоді бюджетний процес відбувався з урахуванням його особливостей в умовах воєнного стану, що передбачав насамперед забезпечення ефективного функціонування установ і закладів бюджетної сфери, комунальних підприємств та задоволення життєво необхідних потреб жителів територіальної громади.

Робота Управління була спрямована на максимальне залучення фінансових ресурсів для забезпечення потреб громади та забезпечення гарантованого соціального захисту її мешканців, а також на оптимізацію видатків.

В структурі управління функціонують 4 відділи: відділ бюджетної політики, відділ планування доходів та економічного аналізу, відділ внутрішнього аудиту, відділ обліку та звітності.

Реалізацію поставлених управлінню завдань у звітному році здійснювало 10 посадових осіб. Всього згідно штатного розпису в Управлінні 12 штатних посад.

Працівниками Управління у звітному періоді одержано та опрацьовано 314 рішень і розпоряджень, 947 листів вхідної кореспонденції, підготовлено 695 відповідей на листи та інформації на вимогу Міністерства фінансів України, Департаменту фінансів Івано-Франківської ОДА (вихідна кореспонденція), тобто документообіг склав 1956 документів.

Складено та подано Департаменту фінансів ОДА пояснюючу записку та додатки до річного звіту про виконання бюджету Коломийської міської територіальної громади за 2021 рік, річний звіт про виконання плану по мережі, штатах і контингентах бюджетних установ, що фінансувалися із бюджету міської ТГ за 2021 рік.

Розглянуто та погоджено 80 звітів про виконання паспортів бюджетних програм головних розпорядників коштів міського бюджету за 2021 рік.

Щоденно, протягом 2022 року, в процесі виконання бюджету аналізувались та систематизувались казначейські документи по доходах та видатках бюджету Коломийської міської територіальної громади, опрацьовувались та перевірялись залишки бюджетних призначень по розпорядниках коштів, дані щодо залишків коштів на бюджетних рахунках.

Проводилось фінансування бюджетних установ згідно поданих заявок про виділення коштів з рахунків бюджету на рахунки головних розпорядників бюджетних коштів в межах затверджених бюджетних призначень та відповідно до бюджетних фінансових зобов’язань, зареєстрованих в територіальному органі Держказначейства України. Протягом звітного періоду 2022 року сформовано 488 розпоряджень на фінансування видатків міського бюджету, що затверджувались міським головою.

За зверненнями головних розпорядників та за результатами уточнень показників бюджету, на підставі рішень сесій міської ради та виконавчого комітету, підготовлено 649 документи (довідки), якими проведено обґрунтовані зміни до розпису міського бюджету. Крім того, сформовано 35 довідок змін за доходами та 70 довідок змін за джерелами фінансування бюджету Коломийської міської територіальної громади.

У звітному періоді 2022 року розглянуто 72 кошториси головних розпорядників коштів бюджету, опрацьовано та погоджено 445 паспортів бюджетних програм головних розпорядників коштів міського бюджету на 2022 рік.

На розгляд сесії міської ради та виконавчого комітету підготовлено 42 проекти рішень, з них : 31 проект рішення про уточнення бюджету на 2022 рік, 5 - щодо виконання бюджету Коломийської міської територіальної громади, 3 - про передачу матеріальних цінностей, 1 - про організацію бюджетного процесу у 2022 році, 1 - про виділення коштів з резервного фонду міського бюджету, 1 – про обслуговування коштів бюджету у частині бюджету розвитку та власних надходжень бюджетних установ в установах державного сектора у 2023 році. Крім того, підготовлено розпорядження міського голови про заходи щодо економного і раціонального використання бюджетних коштів установами Коломийської міської територіальної громади на 2022 рік, та розпорядження про утворення комісії з визначення установи банку для розміщення тимчасово вільних коштів на депозитних рахунка.

Щомісячно надаються доповідні записки міському голові про виконання бюджету за доходами та видатками, крім того підготовлено пояснювальні записки про виконання бюджету за 2021 рік та І, ІІ, ІІІ квартали 2022 року.

Протягом 11 місяців 2022 року перевірено та погоджено 296 електронних повідомлень та 509 електронних висновків про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, які зараховуються до місцевих бюджетів або підлягають розподілу між державним та місцевими бюджетами.

Упродовж 11-ти місяців 2022 року підготовлено та надіслано Департаменту фінансів ОДА 19 видів щомісячних та 7 видів квартальних інформації.

Сформовано 113 юридичних та фінансових зобов’язань, підготовлено 257 платіжних доручень по Управлінню.

Складено, підготовлено та подано у встановлені строки бухгалтерські місячні та квартальні звіти до УДКСУ, ОДПІ, управління статистики та до інших державних соціальних фондів міста.

Забезпечено електронний документообіг, імпорт та передачу фінансових документів, через систему дистанційного обслуговування «Клієнт казначейства – Казначейство», їх кількість за 11 місяців 2022 року склала 1577 документи.

Для консолідації та централізованого зберігання інформації, що застосовується в бюджетному процесі, забезпечено роботу в Програмному модулі “Система Logica”.

Протягом звітного періоду здійснювався моніторинг стану виконання доходної та видаткової частин бюджету громади в цілому та в розрізі дохідних джерел та розпорядників коштів, стану дебіторської та кредиторської заборгованості, руху коштів на рахунках загального та спеціального фондів місцевого бюджету.

Проведено 4 внутрішніх аудити ефективності використання бюджетних коштів, планування видатків на утримання установ, окремих питань фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств, за результатами яких направлено висновки та внесено рекомендації. Запроваджена система моніторингу поточних платежів та залишків коштів на банківських рахунках комунальних підприємств, що дозволяє здійснювати контроль отримання бюджетних коштів та вчасність сплати податків, а також, проводити план-факторний аналіз окремих статей витрат комунальних підприємств.

Крім того, протягом 2022 року надавалась методична і практична допомога бюджетним установам з питань формування та виконання кошторисів доходів і видатків, складання бюджетних запитів та проведення розрахунків до проекту бюджету на 2023 рік, бухгалтерського обліку.

Опрацювавши інформації органів стягнення, насамперед, ГУ ДПС у Івано-Франківській області та розрахунки потреби в коштах, подані головними розпорядниками коштів щодо включення їх до проекту бюджету на 2023 рік, Управлінням сформовано та направлено для розгляду та схвалення виконавчим комітетом міської ради проект рішення «Про бюджет Коломийської міської територіальної громади на 2023 рік» з відповідними додатками до нього та пояснювальною запискою.

Важливим показником роботи управління фінансів і внутрішнього аудиту Коломийської міської ради є виконання бюджету Коломийської міської територіальної громади.


Інформація щодо виконання міського бюджету

за 11 місяців 2022 року

Бюджет Коломийської міської територіальної громади, формується на таких принципах як: реалістичність, перспективність, пріоритезація і прозорість. Спостерігається зростання надходжень за основними податками завдяки процесу бюджетування, який реально дозволяє отримати заплановані надходження не створюючи тиск на бізнес, а навпаки – стимулюючи економічний розвиток.

Протягом 11-ть місяців 2022 року бюджет по доходах збільшувався на загальну суму понад 347,2 млн. грн. Цьому передувала робота по розрахунку очікуваних надходжень до кінця року з метою внесення змін до бюджету та забезпечення  проведення  запланованих видатків до кінця року в повному об’ємі.

       Наявність достатніх ресурсів в місцевому бюджеті є індикатором того, що територіальна громада має можливість надавати більш якісні та більш різноманітні послуги своїм жителям, реалізовувати інфраструктурні проекти, створювати умови для розвитку підприємництва та залучення інвестицій, розробляти програми місцевого розвитку та фінансувати інші заходи для всебічного покращення умов проживання жителів громади.

Загальний обсяг доходів бюджету громади по загальному та спеціальному фондах за січень – листопад 2022 року склав 1 126 006 414 грн. з них основну частину надходжень до бюджету складають надходження до загального фонду – 1 104 640 355 грн., або 98,1 % всіх доходів і доходи спеціального фонду – 21 366 059 грн. – 1,9%.

Загальний обсяг доходів загального фонду бюджету громади за 11-ть місяців 2022 року складає 1 104 640 355 грн., з яких доходи (без урахування трансфертів)  складають 951 336 048 грн., або 86,1 відсотки загального обсягу всіх доходів. В 2022 році отримано в підтримку від держави у вигляді освітня субвенція 147 825 800 грн. (13,4%), субвенції з державного бюджету іншим місцевим бюджетам – 3 335 748 грн. (0,3%), інші дотації з місцевого бюджету 2 142 759 грн. (0,2%).

Станом на 01.12.2022 року до міського бюджету Коломийської ТГ надійшло доходів загального фонду без врахування трансфертів в сумі 951 336 048 грн. при запланованих 875 624 994 грн., або з перевиконанням  на 75 711 054 грн., тобто профіцит бюджету склав 75 711 054 грн.

В порівнянні з відповідним періодом 2021 року, де надходження загального фонду без врахування трансфертів становили 446 203 736 грн., надходження звітного періоду поточного року збільшились на 505 132 312 грн., що більше у 2,1 рази.

Варто відмітити, що на кінець 2022 року темп росту надходжень до загального фонду бюджету громади (без урахування трансфертів) у порівнянні з аналогічним  періодом 2021 року покращився та збільшився  в два рази.

Основними бюджетоформуючими джерелами доходів загального фонду бюджету Коломийської міської територіальної громади (без урахування трансфертів) стабільно є податок на доходи фізичних осіб, податок на прибуток підприємств, акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів та пального, місцеві податки і збори, частина чистого прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств, адміністративні штрафи, плата за надання адміністративних послуг, державне мито та інші надходження.

Податок на доходи фізичних осіб залишається базовим джерелом наповнення дохідної частини бюджету. Фактично до бюджету за 11-ть місяців 2022 року надійшло на суму 830  412 832 грн., або 114,6 відсотки до плану на звітний період, у порівнянні з відповідним періодом 2021 року надходження збільшилися на 514 753 054 грн., або у 2,6 р.

Податок на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності до бюджету громади зараховано 394 105 грн., при плані 200 000 грн., плановий показник звітного періоду виконаний на 197,1 відсоток, або з перевиконанням на 194 105 грн. В порівнянні з аналогічним періодом попереднього року цих доходів отримано на 290 296 грн. більше, або у 3,8 р.

Акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів та пального надійшов в сумі 22 005 740 грн., у порівнянні з відповідним періодом 2021 року надходження зменшилися на 10 269 339 грн., або на 31,2%.

Місцевих податків і зборів поступило в сумі 83 349 939 тис.грн., що становить 81,1 відсоток до запланованих 102 718 000 грн., або з недовиконанням в сумі 19 368 061 грн. У порівнянні з відповідним періодом 2021 року надходження зменшилися на 2 102 728 грн., або на 2,5%.

Надходження коштів частини чистого прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств та їх об’єднань, що вилучається до бюджету становлять 116 535 грн., при запланованих 46 000 грн., що більше у 2,5 р., або на 70 535 грн. У порівнянні з відповідним періодом 2021 року надходження збільшилися на 73 797 грн., або у 2,5 р.

Адміністративних штрафів та інших санкцій отримано до бюджету в сумі 2 598 411 грн., при запланованих 2 029 000 грн., або з перевиконання на 569 411 грн., що становить 128,1 відсотки. У порівнянні з відповідним періодом 2021 року надходження збільшилися на 792 940 грн., або на 43,9%.

Плати за надання адміністративних послуг надійшло на суму 10 364 026 грн., або на 108,9 відсотки до плану на звітний період – 9 515 000 грн., що склало 108,9 відсотки або з перевиконання в сумі 849 026 грн., у порівнянні з відповідним періодом 2021 року надходження збільшилися на 1 290 249 грн., або на 14,2%.

Державного мита при запланованих 152 000 грн., надходження становлять 119 498 грн., що склало 78,6 відсотки, або з недовиконанням в сумі 32 502 грн. У порівнянні з відповідним періодом 2021 року надходження зменшилися на 35 913 грн., або на 23,1%.

Інші надходження (рентна плата, надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом, що перебуває в комунальній власності, кошти від реалізації безхазяйного майна та інші надходження) надійшло до бюджету в сумі 1 974 962 грн., при запланованих 1 789 750 грн., що склало 110,3 відсотки або з перевиконанням в сумі 185 212 грн. В порівнянні з аналогічним періодом попереднього року цих доходів отримано на 341 796 грн. більше, або на 21 %.

До спеціального фонду бюджету Коломийської міської територіальної  громади за січень – листопад 2022 року надійшло 21 366 059 тис. грн., в тому числі доходи без урахування міжбюджетних трансфертів – 19 461 147 тис. грн., з них:  кошти від відчуження майна – 1 906 432 грн., екологічний податок – 407 947 грн., надходження коштів від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва – 45 099 грн., грошові стягнення за шкоду заподіяну порушенням законодавства – 3 852 грн.,  власні надходження бюджетних установ –  16 409 545 грн., цільові фонди – 688 272 грн.

Основні зусилля направлені на виконання дохідної частини міського бюджету та раціональне використання  коштів для сталого розвитку громади.

Видатки загального фонду бюджету Коломийської міської територіальної громади з врахуванням міжбюджетних трансфертів за 11 місяців 2022 року склали 694 883 226 грн., що складає 73,8 відсотка до уточненого річного плану (940 971 923 грн.) та 77,6 відсотки до уточненого плану звітного періоду (895 149 986 грн.).

Обсяг видатків загального фонду бюджету міста за 11 місяців поточного року порівняно з відповідним показником та періодом минулого року збільшився на 34 відсотки, або на 174 918 430 грн.

Більшість видатків бюджету, а саме 365 877 754 грн., спрямовано на функціонування і розвиток закладів освіти. У звітному періоді сукупна частка цих видатків в структурі бюджету склала 52,7 відсотків, що на 18 452 329 грн більше рівня показника 11 місяців попереднього року. Фінансування проводилось за рахунок коштів міського бюджету та трансфертів з державного бюджету.

Видатки на фінансування житлово-комунального господарства склали 118 514 102 грн. (17,1%), що на 72 580 878 грн. більше аналогічного періоду 2021 року.

Благоустрій міста - «візитна карточка» будь-якого населеного пункту, оскільки стан озеленення, освітлення, вулично-дорожньої мережі відображає результат діяльності органів місцевого самоврядування. З бюджету Коломийської міської територіальної громади безпосередньо на благоустрій міста протягом 11 місяців 2022 року профінансовано 117 735 693 грн., що становить 66 відсотки до призначень звітного періоду (178 171 121 грн.) та на 72 007 400 грн. більше аніж в аналогічному періоді 2021 року.

На видатки із соціального захисту і соціального забезпечення за 11 місяців поточного року спрямовано 35 109 048 грн. (5,1%), що на 17 524 240 грн. більше відповідного періоду 2021 року. Фінансування проводилось за рахунок коштів міського та обласного бюджету.

На виконання заходів програм у сфері охорони здоров’я профінансовано 22 076 492 грн., що в порівняні з відповідним періодом 2021 року на 10 515 639 грн. більше.

На видатки пов’язані з наданням підтримки внутрішньо переміщеним особам у зв’язку із введенням воєнного стану протягом звітного періоду спрямовано 13 155 158 грн.

На заходи із громадського порядку та безпеки у звітному періоді профінансовано 28 516 501 грн., що на 26 598 050 грн. більше показника 2021 року.

На захищені статті видатків впродовж 11 місяців 2022 року профінансовано 410 051 755 грн., з яких на оплату праці з нарахуваннями спрямовано 345 313 958 тис. грн., на оплату комунальних послуг та енергоносіїв - 26 946 706 грн., на продукти харчування – 6 500 015 грн.

В ході виконання бюджету забезпечено своєчасну виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери, оплату за спожиті енергоносії та комунальні послуги, фінансування видатків за зареєстрованими зобов’язаннями, що забезпечують виконання бюджетних програм.

Важливою складовою бюджету громади є бюджет розвитку, який має дуже важливе значення для повноцінного функціонування громади, покращення благоустрою, підвищення якості надання послуг.

Витрати бюджету розвитку громади за січень-листопад 2022 рік  склали 145 627 171 грн, що на 84 988 293 грн. більше, ніж витрати аналогічного періоду 2021 року.

Кошти бюджету розвитку спрямовані на покращення матеріально технічної бази, ремонт, оснащення закладів соціально-культурної сфери та проекти, пов’язані з розвитком сучасної інфраструктури територіальної громади та створенням умов для комфортного проживання громадян

ЕКОНОМІКА

Станом на 01.01.2022 року чисельність наявного населення (за оцінкою) Коломийської міської територіальної громади складає 74497 осіб, у т.ч.: м. Коломия 61140 осіб, с. Шепарівці 1373 особи, с. Іванівці 1186 осіб, с. Товмачик 1551 особа, с. Раківчик 947 осіб,  с. Саджавка 3364 особи, с. Кубаївка 53 особи,  с. Воскресинці 1917 осіб, с. Королівка 914 осію, с. Корнич 1821 особа, с. Грушів 231 особа.

Промисловість

Станом на 01.11.2022 року на податковому обліку в Коломийській державній податковій інспекції ГУ ДПС в Івано-Франківській області перебуває 2393 юридичних осіб, в т.ч. 469 платників за неосновним місцем обліку. Протягом 2022 року припинили діяльність 15 юридичних осіб, а 63 юридичні особи зареєструвалися.

Фізичних осіб – підприємців на цю дату перебуває на податковому обліку 4310 осіб. Протягом 2022 року припинили діяльність 369 фізичних осіб, а 403 фізичні особи здійснили державну реєстрацію.

Найпоширенішими організаційно-правовими формами господарювання суб’єктів економіки по Коломийській міській територіальній громаді серед юридичних осіб були товариства з обмеженою відповідальністю – 614 (28,5% від загальної кількості юридичних осіб), об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – 360 (16,7%), приватні підприємства – 336 (15,6%), громадські організації – 196 (9,1%), органи влади, організації (установи, заклади) – 143 (6,6%), кооперативи – 121 (5,6%) та профспілки, об’єднання профспілок – 94 (4,4%).

З метою покращення бізнес-середовища для існуючих суб’єктів господарювання та спрощення процедур започаткування нового бізнесу в Коломийській міській територіальній громаді налагоджена взаємодія із посадовими особами юридичних осіб, підприємцями та населенням громади.   Вся відкрита інформація про роботу громади оприлюднюється на офіційному сайті https://kolrada.gov.ua/p/regulyatorna-politika . Також в соціальних мережах наявна сторінка управління економіки міської ради, на якій  висвітлюється актуальна та корисна інформація про основні програми підтримки бізнесу та законодавчі нововведення.

За статистичними даними станом на 1 січня 2022 року середньооблікова чисельність штатних працівників по Коломийському району складала 26644 осіб.

Промисловий комплекс Коломийської міської територіальної громади представлений підприємствами з виробництва харчових продуктів і напоїв, текстильного виробництва і виробництва одягу, виготовлення виробів з деревини і паперу, будівельних матеріалів, з виробництва готових металевих виробів, проводів, кабелів і електромонтажних пристроїв, меблів,  постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря.

Найбільші промислові підприємства громади:

Назва СГ

Вид діяльності

Кількість найманих осіб

ТОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ», юр.адреса: с. Нежухів, Львівська обл.

Виробництво  електричного й електронного устатковання для автотранспортних засобів

3630

ТОВ «Трокс Україна»

Виробництво інших текстильних виробів технічного та промислового призначення

275

АТ «Коломийське ЗУБМ»

Виробництво цегли, черепиці та інших будівельних виробів із випаленої глини

249

КП «Коломияводоканал»

Забір, очищення та постачання води

172

ТОВ «Воскресинецькі ковбаси»

Виробництво м’ясних продуктів

164

ПП «Коломийський хлібокомбінат»

Виробництво хліба та хлібобулочних виробів

156

ТОВ Зерно-Переробна Компанія «ЮМАС»

Виробництво продуктів борошномельно-круп'яної промисловості

125

ТзОВ «Скіф»

Виробництво інших виробів з деревини

114

ТзОВ «Або-Мікс»

Виробництво готових кормів для тварин, що утримуються на фермах

99

КП «Полігон Екологія»

Будівництво доріг і автострад

95

ТОВ ВКП «Чернівецький завод теплоізоляційних виробів»

Виробництво неметалевих мінеральних виробів

86

ТОВ ВКФ «Тріумф»

  • Виробництво м'ясних продуктів, перероблення та консервування риби

69

КП «Зеленосвіт»

Комплексне обслуговування об'єктів

50

СТОВ «Корнич»

Вирощування зернових культур

45

СП ТзОВ «Лісова компанія «Лаванда»

Лісопильне та стругальне виробництво

44

ПП «Прикарпаткабель»

Виготовлення кабельної продукції

29

ПрАТ «Дятьківці»

Оптова торгівля напоями

21

ТОВ «Раківчицькі ковбаси»

Виробництво м’ясних продуктів

21

КП «Коломиятеплосервіс»

Постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря

20

ТОВ «Консервний завод «Консерваторія»

Виробництво фруктових і овочевих соків, перероблення та консервування фруктів і овочів

7

       Внаслідок проголошення воєнного стану 24.02.2022 року в Україні через загарбницькі військові дії росії на окремих підприємствах відбувся спад виробництва. Промислові підприємства через введення комендантської години зменшили кількість робочих змін на підприємствах, інші  в робочому процесі задіюють менше працівників, тобто не працювали на повну потужність. Окремі працівники перебували у відпустці без збереження заробітної плати, частину людей перевели на дистанційну форму роботи.

На територію Коломийської територіальної громади  у період воєнного часу станом на 01.12.2022 року релоковано 21 суб’єкт господарювання, в т.ч. 8 юридичних осіб та 13 фізичних осіб-підприємців.  Серед видів діяльності релокованих суб’єктів господарювання: виготовлення брикетів для опалення, виготовлення металевих виробів, пошиття одягу, оптова та роздрібна торгівля, денний догляд за дітьми, бухгалтерські послуги, громадське харчування, перукарські послуги, постачання питної води.

Управлінням економіки міської ради підготовлена «Програма економічного та соціального розвитку Коломийської міської територіальної громади на 2023-2024 роки», яка  затверджена рішенням виконавчого комітету  від 04.10.2022 року.

       Управлінням економіки у І півріччі 2022 року розроблено економічний паспорт Коломийської міської територіальної громади, який є джерелом інформації про громаду, засобом популяризації її успіхів та створення іміджу, адже щоб бути успішною та самодостатньою ми повинні навчитися не лише споживати та користуватися ресурсами, але і створити умови та сприятливий інвестиційний              клімат для розвитку економіки на своїй території, бути відкритими для донорських пропозицій.  Паспорт громади дає відповіді на питання стосовно площі території, адміністративно-територіального розподілу, структури земельного фонду, яким є склад та зайнятість населення. Також тут можна знайти інформацію про демографічну ситуацію на території, про склад виконавчого комітету та депутатів ради, про підприємства та господарства, які є на території, про заклади освіти, культури, спорту, , яким є бюджет громади, успішні проекти, інформація про основні історичні та історико-архітектурні пам’ятки та ін.

На даний час управлінням економіки міської ради розробляється проєкт Статуту Коломийської міської територіальної громади.


Доходи населення та заробітна плата

Питання своєчасної виплати заробітної плати стоїть на постійному контролі в управлінні економіки міської ради. На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2009 року № 863 «Про посилення контролю за погашенням заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат» в місті утворена тимчасова комісія з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яка є тимчасовим консультативно-дорадчим органом міської ради, утвореним для здійснення своїх повноважень з питань, пов'язаних із своєчасною виплатою заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Станом на 01.01.2022 року по Коломийській міській ТГ була заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 157,2 тис. по ТДВ «Коломийське АТП», яка у І кварталі поточного року погашена.

На території громади працює рейдова робоча група з питань підвищення рівня оплати праці, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, затверджена розпорядженням міського голови від 09.02.2022р. № 33-р. та у зв’язку із кадровими змінами розпорядженням від 15.11.2022 року № 362-р. У січні – лютому та липні – листопаді 2022 року робоча група виходила на об’єкти 25 разів, відвідавши 481 суб’єкт господарювання. Під час відвідувань працівниками міської ради, центру зайнятості, пенсійного фонду та податкової інспекції проводилась інформаційно – роз’яснювальна робота серед суб’єктів господарювання щодо порядку використання найманої праці відповідно до вимог чинного трудового законодавства та серед населення щодо соціальних ризиків для громадян, які погоджуються працювати нелегально та отримувати заробітну плату неофіційно.


Моніторинг сплати платежів до міського бюджету

Станом на 01.11.2022 року загальна кількість боржників склала 4980 осіб, що в порівнянні з початком року зменшилась на  580 осіб. Загальна сума боргу станом на 01.11.2022р. склала 23 964 424,23 грн., в порівнянні з початком бюджетного періоду збільшився на  3 375 166,83 грн. В зв’язку з введенням в дію Закону України від 15.03.2022 № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», яким суб’єктам господарювання дали право не сплачувати єдиний податок (ця норма є добровільною).

Найбільними боржниками Коломийської територіальної громади на загальну суму боргу 17 462 506, 67 грн. є:

1. ВАТ "Коломиясільмаш", загальна сума боргу – 11 922 405,45 грн.

2. Коломийська виправна колонія (№41), загальна сума боргу – 1 253 472,89 грн.                   

3. Кащук Ярослав Васильович, загальна сума боргу – 797 862,36 грн.

4. ПРАТ "Коломийський завод КРП", загальна сума боргу – 552 457,30 грн.

5. ДП «Підприємство ДКВС України №41», загальна сума боргу -  488 473,01 грн.

6. ТОВ «Аліна і К ЛТД», загальна сума боргу 337 002,31 грн.

7. ТзОВ «ВКФ «Поліс», загальна сума боргу – 301 705,34  грн.

8. Мельник Світлана Богданівна, загальна сума боргу – 274 729,08 грн.

9. Шутяк Іван Михайлович, загальна сума боргу – 228 771,59 грн.

10. ОК «Аметист»,  загальна сума бргу – 160 429 грн.

11. Назарук Павло Дмитрович, загальна сума боргу – 198 949,33 грн.

12. Бобу Віктор Андрійович, загальна сума боргу – 162 340,5 грн.

13. Васильков Микола Валентинович, загальна сума боргу – 148 511,40 грн.

14. Мирдіна Оксана Іванівна, загальна сума боргу – 148 408,63 грн.

15. Люта Тетяна Іванівна, загальна сума боргу – 107 931,08 грн

16. Ярославський Богдан Мирославович, загальна сума боргу – 127 141,2 грн.

17. Войціховський Богдан Гнатович, загальна сума боргу – 122 585,6 грн.

18. Вислинська Іванна Євгенівна, загальна сума боргу – 129 330,6 грн.


Інвестиційна діяльність

Для підвищення інвестиційної привабливості громади оновлено інвестиційний паспорт громади та розроблено презентаційні тизери вільних земельних ділянок виробничих приміщень. Після завершення воєнного стану вказана інформація буде розміщена на інвестиційному порталі Івано-Франківської області.

З метою зростання рівня інвестиційної привабливості громади, залучення інвестицій в економіку за рахунок усіх джерел фінансування протягом І півріччя 2022 року проведена інвентаризація наявних вільних комерційних та промислових приміщень комунальної та приватної власності у Коломийській громаді. На підставі зібраної інформації створено загальнодоступний сайт «Теплий дім для бізнесу», в якому наявні пропозиції для переміщення бізнесу із території ведення активних бойових дій чи тимчасово окупованих територій, запропоновано місця для нового бізнесу, можна переглянути площі для бізнесу.  Також Коломийська міська рада подала інформацію про наявність вільних площ для комерційної діяльності та для промислового виробництва на Всеукраїнський портал релокації бізнесу.

У жовтні  2022 року  управлінням економіки міської ради  організовано круглий стіл для  суб’єктів господарювання у межах проєкту «Прикарпаття – регіон для релокації». Учасники заходу мали можливість відвідати місцеві підприємства, в т.ч.   і  релоковані СГ. Заходи ініційовано Івано-Франківськими торгово-промисловими палатами за підтримки ПРООН у межах програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Управлінням економіки міської ради подано заявку на участь у програмі  «Фонд малих проектів для місцевої політики розвитку» від SKEW Engagement Global, яка покликана сприяти первинній допомозі в проведенні нових заходів та налагодженні партнерських відносин у рамках підтримки муніципального розвитку.

З 12 по 13  жовтня 2022 року в місті Аугсбург (Німеччина) відбулася П’ята німецько-українська конференція партнерств, яка спрямована на бургомістрів і голів, представниць і представників громад Німеччини і України, що підтримують партнерські відносини. Головною метою конференції, організатором якої була Engagement Global з її Сервісною службою «Міста в Єдиному Світі» за дорученням Міністерства економічної співпраці та розвитку Німеччини, є зміцнення німецько-українських відносин загалом і на муніципальному рівні в обох країнах зокрема.

З 28 листопада по 1 грудня 2022 року взято участь в Міжнародній конференції, присвяченій співпраці місцевого самоврядування та бізнесу в м. Ломжа (Польща).

Протягом 2022 року в Коломийській міській ТГ проводилась робота над проєктом Концепції індустріального парку «Коломия industry». Орієнтовне функціональне призначення:  деревообробна промисловість,  переробна промисловість, мебельна промисловість, харчова промисловість, текстильне виробництво, виробництво пластмасових та готових металевих виробів, переробка та зберігання сільськогосподарської продукції, складські та логістичні об'єкти, професійна науково-дослідна та технічна діяльність, переробка промислових та/або побутових відходів (крім захоронення відходів), діяльність у сфері інформації і електронних комунікацій. Місце розташування: Івано-Франківська обл., м. Коломия, вул. Шарлая – Гордієнка;  розмір земельної ділянки комунальної власності - 31 га.

Управління економіки міської ради здійснювало супровід подання аплікаційної заяви для отримання гранту програми ВАРТО  на фінансування бізнесу ветеранам війни. Організатор Український ветеранський фонд, що діє при Міністерстві ветеранів.    Грант у сумі 1 млн. грн. отримав ветеран війни у жовтні 2022 року.


Агропромисловий комплекс

На території Коломийської міської ТГ здійснюють діяльність 12 юридичних осіб агропромислового комплексу, які загалом  обробляють 3180 га сільськогоспо-дарських угідь. Вирощують ці СГ в основному пшеницю, ячмінь, кукурудзу, сою, горох. Вирощуванням картоплі, овочів та фруктів займається населення громади.

З метою забезпечення самозайнятості населення та недопущення продовольчої кризи в Коломийській міській ТГ в воєнний час управлінням економіки міської ради розроблена Програма «Підтримка самозабезпечення Коломийської міської територіальної громади харчовими продуктами «Сади перемоги» на 2022 – 2024 роки, яка затверджена  рішенням виконавчого комітету  від 14.06.2022р.

В рамках ініціативи «Сади перемоги» подана грантова заявка на конкурс для громад на реалізацію ідей з розвитку сільського господарства на самозабезпечення продуктами харчування закладів освіти.

З метою підтримки фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції надається консультаційна допомога сільськогосподарським виробникам щодо реєстрації їх в Державному аграрному реєстрі, що дає їм  змогу отримувати різного роду державні субсидії чи дотації.  Також, за сприяння управління економіки міської ради, три агропідприємства громади отримали рукава для зберігання зерна від Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) та Міністерства аграрної політики.

Великі агровиробники Коломийщини були залучені до участі у  форсайт-сесії щодо існуючих проблем та перспектив розвитку мікро, малого і середнього бізнесу агрофуд сектору в окремих громадах Івано-Франківської області, яка відбулася в м. Коломия 15.09.2022 року. Мета форсайт-сесії: максимально повне забезпечення продовольчої безпеки мешканців громад, виходячи із специфіки пілотних тилових громад на Прикарпатті завдяки спільній міжсекторальній взаємодії, налагодженні ефективної співпраці та взаємо інтеграції спільних напрацювань.


Торгівля, послуги та цінова політика

На території Коломийської територіальної громади сформована ефективна торговельна мережа, яка повністю закриває потреби населення громади;  створено належні умови для діяльності суб’єктів господарювання всіх форм власності; місцевими виробниками реалізується продукція власного виробництва.

Працівниками управління економіки міської ради спільно із спеціалістами Держпродспоживслужби протягом 2022 року проводився моніторинг цін на соціально значущі товари на споживчому ринку міста. Після введення воєнного стану, роздрібні  ціни на ці товари значно виросли, але розмір торговельної надбавки не перевищував 10 % оптово-відпускної ціни. Основними причинами росту цін стали: збільшення у два рази цін на паливно-мастильні матеріали; активні бойові дії на півдні та сході України, через що багато товаровиробників припинили господарську діяльність; недостатня кількість товарів на оптових базах.

Протягом ІІ півріччя 2022 року працівники управління економіки міської ради приймали участь у робочій групі з питань контролю, ліквідації, запобігання несанкціонованої (стихійної) торгівлі на території міста Коломиї.   Під час роботи звертається увага продавцям та покупцям на дотримання правил торгівлі на ринках міста Коломиї.


Регуляторна політика

Планування діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2022 рік Коломийською міською радою здійснюється відповідно до ст. 7 Закону України             «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Рішення Коломийської міської ради «Про затвердження Плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2022 рік» від 18.11.2021 р. № 1390-22/2021 містило 8 проєктів. У грудні внесено 3 зміни і доповнено 3 проєктами.  Протягом  1 кварталу 2022 року до Плану діяльності внесено  2 зміни, які його доповнили 3 проєктами регуляторних актів, у 2 кварталі 2022 року  внесено  1 зміну, доповнено 1 проєктом регуляторного акту, у 3 і 4 кварталах внесено по  1 зміні та  доповненено 2 проєктами. Таким чином в Плані діяльності міститься 17 проєктів регуляторних актів станом на 01.12.2022 року.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» Коломийська міська рада оприлюднює інформації про здійснення регуляторної діяльності на офіційному сайті https://kolrada.gov.ua/p/regulyatorna-politika  та Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

Перелік прийнятих регуляторних актів

Коломийською міською радою з початку 2022 року:

№ п/п

Назва рішення

Дата та №

1.

«Про визначення обсягів пайової участі в утриманні об’єктів благоустрою»

27.01.2022

№ 1758-26/2022


Перелік прийнятих регуляторних актів

виконавчим комітетом Коломийської міської ради з початку 2022 року

№ п/п

Назва рішення

Дата та №

1.

«Про затвердження переліку і тарифів на платні послуги в комунальних некомерційних підприємствах охорони здоров’я Коломийської міської ради»

25.01.2022 р.

№17

2.

«Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів у міському пасажирському транспорті загального користування»

25.01.2022 р.

№11

3.

«Про затвердження переліку і тарифів на платні послуги в комунальних некомерційних підприємствах охорони здоров’я Коломийської міської ради»

14.06.2022 р.

№171


Перелік діючих регуляторних актів в Коломийській міській територіальній громаді  станом на 01.12.2022 року:

№ п/п

Назва рішення

Дата та №

1

Рішення міської ради "Про встановлення мінімальної вартості місячної оренди 1 кв. метра загальної площі за нерухоме майно фізичних осіб та суб’єктів господарювання"

19.04.2012           №1026-17/2012

2

Рішення виконавчого комітету "Про встановлення вартості тарифу за надання послуг з приватизації квартир в м.Коломиї"

25.09.2012

№289

3

Рішення міської ради "Про затвердження правил торгівлі на ринках міста Коломиї"

19.04.2012           №1025-17/2012

4

Рішення міської ради "Про затвердження Правил утримання тварин у м. Коломиї"

28.11.2012           №1649-33/2012

5

Рішення міської ради "Про затвердження Порядку проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів та оголошення конкурсу з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів"

28.11.2012           №1650-33/2012

6

Рішення міської ради "Про порядок встановлення вивісок у місті Коломиї"

13.04.2016           №338-6/2016

7

Рішення міської ради "Про  затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд під час проведення ярмарків, державних та місцевих заходів на строк проведення таких заходів у місті Коломия"

16.03.2017        №1333-19/2017

8

Рішення виконкому міської ради "Про встановлення тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування в м. Коломия"

28.03.2017                  №75

9

Рішення виконкому міської ради "Про встановлення тарифів на ритуальні послуги"

17.08.2021                  №241

10

Рішення виконкому міської ради "Про перелік платних послуг та цін на них, що виконуються архівним відділом міської ради"

27.03.2018             №62

11

Рішення міської ради "Про затвердження Правил розміщення зовнішньої реклами в місті Коломиї"

06.09.2018                  №2890-36/2018

12

Рішення виконкому міської ради "Про безоплатне поховання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни"

07.09.2018                  №168

13

Рішення виконкому міської ради "Про проведення конкурсу з організації та управління рухом міського пасажирського транспорту загального користування в Коломийській міській об’єднаній територіальній громаді"

25.06.2019                  №144

14

Рішення міської ради "Про встановлення збору за місця для паркування транспортних засобів"

27.06.2019       №3782-47/2019

15

Рішення міської ради "Про затвердження Положення про транспортний податок"

27.06.2019                  №3786-47/2019

16

Рішення міської ради "Про встановлення ставок та пільг зі сплати земельного податку на 2021 рік"

25.06.2020          №4729-63/2020

17

Рішення міської ради "Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на 2021 рік"

25.06.2020          №4730-63/2020

18

Рішення міської ради "Про затвердження Положення про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності"

25.06.2020        №4731-63/2020

19

Рішення міської ради "Про Порядок надання орендарю згоди орендодавця комунального майна на здійснення невід'ємних поліпшень орендованого комунального майна" в новій редакції

23.07.2020       №4826-65/2020

20

Рішення виконкому міської ради "Про проведення конкурсу з визначення підприємства (організації) для здійснення функцій робочого органу при проведенні конкурсу з перевезення пасажирів на міських та приміських автобусних маршрутах загального користування на території Коломийської міської об'єднаної територіальної громади"

22.09.2020              №173

21

Рішення виконкому міської ради "Про затвердження порядку та умов організації і проведення конкурсів з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м.Коломиї"

22.09.2020              №174

22

Рішення міської ради "Про затвердження Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Коломиї"

22.04.2021          №579-12/2021

23

Рішення міської ради "Про затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів"

25.05.2021                  №135

24

Рішення міської ради "Про затвердження Порядку встановлення літніх майданчиків біля закладів громадського харчування у Коломийській територіальній громаді"

24.06.2021          №780-16/2021

25

Рішення міської ради "Про порядок утримання, ремонту, реконструкції, реставрації фасадів будинків та споруд у Коломийській територіальній громаді"

24.06.2021          №831-16/2021

26

Рішення міської ради "Про затвердження Правил благоустрою Коломийської територіальної громади"

30.08.2021          №1045-18/2021

27

Рішення міської ради «Про затвердження положення про тарифи на платні послуги в комунальних некомерційних підприємствах охорони здоров’я Коломийської міської ради»

21.10.2021

№1291-21/2021

28

Рішення міської ради "Про визначення обсягу пайової участі в утриманні об'єктів благоустрою"

27.01.2022

№1758-26/2022

29

Рішення виконавчого комітету міської ради "Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів у міському пасажирському транспорті загального користування"

25.01.2022                  №11

30

Рішення виконавчого комітету міської ради "Про затвердження переліку і тарифів на платні послуги в комунальних некомерційних підприємствах охорони здоров’я Коломийської міської ради"

14.06.2022

№171


Енергозбереження та енергоефективність

Управління економіки міської ради здійснює моніторинг споживання енергетичних ресурсів, використовуючи програмне забезпечення «Інформаційна система енергомоніторингу», що дає змогу щоденно аналізувати використання енергоносіїв у бюджетних установах та комунальних підприємствах.

Протягом року працівники управління були залучені до проведення обстеження стану тепломереж та приладів комерційного обліку енергоресурсів, за наслідками чого вживались заходи щодо покращення їх стану.

Провівши моніторинг споживання енергетичних ресурсів за 11 місяців 2022 року в порівнянні із 11 місяців 2021 року всіх будівель комунальної власності, в розрізі енергетичних ресурсів, виявлена тенденція зменшення споживання, а саме:

1.1 Будівлі, що опалюються газом

Загальна площа, кв.м.

Газ

11 місяців 2021

11 місяців 2022

Споживання 2022 до 2021 року

Куб.м

куб.м.  1 м2

Куб.м

куб.м.  1 м2

44995,34

396353,02

8,80

228554,40

5,07

Ў   57,66%

1.2  Будівлі, що опалюються тепловою енергією

Загальна площа, кв.м.

Теплоенергія

11 місяців 2021

11 місяців 2022

Споживання 2022 до 2021 року

Гкал

Гкал/  1 м2

Гкал

Гкал/  1 м2

89946,25

7119,4

0,079

4976,3

0,055

Ў   69,89%

1.3  Будівлі, що опалюються електроенергією

Загальна площа, кв.м.

Електроенергія

11 місяців  2021

11 місяців 2022

Споживання 2022 до 2021 року

кВат

кВат /  1 м2

кВат

кВат /  1 м2

10275,30

851822,4

82,9

702491,4

68,36

Ў   82,4%

1.4  Електроенергія

Загальна площа, кв.м.

Електроенергія

11 місяців 2021

11 місяців 2022

Споживання 2022 до 2021 року

кВат

кВат /  1 м2

кВат

кВат /  1 м2

117812,89

1458356,6

12,3

1368722,8

11,6

Ў   93,8%

1.5 Вода

Загальна площа, кв.м.

Вода

11 місяців 2021

11 місяців 2022

Споживання 2022 до 2021 року

Куб.м

куб.м.  1 м2

Куб.м

куб.м.  1 м2

123966,81

57995,48

0,46

28505,30

0,23

Ў   49,1%


Формування заходів щодо енергозбереження  не проводились, але слід зазначити, що протягом 11 місяців 2022 року у зв’язку із введенням воєнного стану на всій території Україні перестали повноцінно  функціонувати заклади дошкільної загальної та позашкільної освіти, заклади культури та адміністративні приміщення, що призвели до економії енергетичних ресурсів, а саме:

  1. Заклади дошкільної освіти:
  • використання природного газу на загальну площу 17613,5кв.м. за 11 місяців 2022 року склало 97440 куб.м., що складає 49,97 %  до 11 місяців 2021 року;
  • споживання теплоенергії на загальну площу 15175,4 кв.м. за 11 місяців 2022 року спожито 839,52 Гкал/1м2,  що складає 77,30% до 11 місяців 2021 року;
  • споживання електроенергії на загальну площу 34027,8 кв.м. за 11 місяців 2022 року склало 431114 Квт/год., що складає 82,02% до 11 місяців 2021 року;
  • споживання води на загальну площу 30102,5 кв.м. за 11 місяців 2022 року спожили 9600,3  Куб,м., що складає 87,88 % до 11 місяців 2021 року.
  1. Заклади загальної та позашкільної освіти:
  • використання природного газу на загальну площу 17909,38 кв.м. за 11 місяців 2022 року склало 71097 куб.м., що складає 60,03% до 11 місяців 2021 року;
  • споживання теплоенергії на загальну площу 50019,65 кв.м. за 11 місяців 2022 року спожито 2059,33 Гкал/1м2,  що складає 70,70% до 11 місяців 2021 року;
  • споживання електроенергії на загальну площу 68378,43 кв.м. за 11 місяців 2022 року склало 410185 Квт/год., що складає 102,76% до 11 місяців 2021 року.
  • споживання води на загальну площу 58777,83 кв.м. за 11 місяців 2022 року спожили 7307  куб,м., складає на 92,63 % до 11 місяців 2021 року.
  1. Заклади культури:
  • використання природного газу на загальну площу 3026,18 кв.м. за 11 місяців 2022 року склало 28001,00 куб.м., що складає 72,27% до 11 місяців 2021 року;
  • споживання теплоенергії на загальну площу 4223,3 кв.м. за 11 місяців 2022 року спожито 204 Гкал., що складає 63,73% до 11 місяців 2021 року.
  1. Адміністративні приміщення:
  • використання природного газу на загальну площу 2863,98 кв.м. за 11 місяців 2022 року склало 19301,4 куб.м., що складає 73,84% до 11 місяців 2021 року;
  • опалення електроенергією на загальну площу 3366,40 кв.м. за 11 місяців 2022 року спожито 279532,4  Квт/год., що складає 87,96 % до 11 місяців 2021 року;
  • споживання електроенергії на загальну площу 7049,98 кв.м. за 11 місяців 2022 року склало 40149 Квт/год., що складає 93,95% до 11 місяців 2021 року.


ДІЯЛЬНІСТЬ ЦЕНТРУ ПІДТРИМКИ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ

       За період з 1 вересня 2022 року по 30 листопада 2022 року робота центру підтримки Захисників України міської ради була спрямована на відновлення діяльності центру та налагодження виконання основного завдання, а саме: забезпечення реалізації соціальної політики в м. Коломиї щодо підтримки та вирішення щоденних запитів захисників України, членів їх родин та сімей загиблих учасників російсько-української війни; на відновлення соціальної справедливості, розв’язання конфліктних ситуацій, організацію взаємодії з органами місцевого самоврядування, відзначання пам’ятних подій, дат тощо.

Здійснено спільну роботу з родичами загиблих щодо збору інформації та виготовлення банерів (3 банери для 7 загиблих) на вшанування героїв до Дня захисників та захисниць (14 жовтня).

Продовжується діяльність щодо збору інформації про нових полеглих коломиян – захисників України.

Проведено 33 особисті прийоми щодо запитів цільової групи центру.


Організовано зустрічі родин загиблих з керівництвом міста.

Надано 34 консультації, роз’яснення щодо захисту соціальних прав, оформлення документів у міські установи, які стосуються перейменування вулиці іменем загиблих героїв, виготовлення пам’ятних дощок та їх встановлення, вшанування пам’яті полеглих та інших питань соціального захисту захисників України та членів сімей загиблих.

В центрі військово-патріотичного виховання та допризовної підготовки   ім. Мирона Забарило в с. Кубаївка:

  • організовано та взято участь у заходах зі вшанування пам’яті та відкриття меморіальної дошки;
  • відбулися святкування 51-річниці Уладу Пластунів Новаків та Пластунок Новачок (УПН) гнізда «Хранителі Карпатських вершин»;
  • взято участь у проведенні військово-патріотичного заходу «Стрілецька слава» пластової молоді.


Взято участь у закладці калинової алеї в центрі реабілітації захисників України та членів родин загиблих (29.10.2022) та у відкритті центру (20.11.2022).


НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ, ЦНАП

Станом на 01.12.2022р. через управління «Центр надання адміністративних послуг» надаються 348 адміністративних послуги. Разом з тим вживаються заходи щодо збільшення кількості послуг, відповідно до нововведень Кабінету Міністрів України, покращення їх якості та максимальної доступності для різних верств населення та соціальних груп.

Протягом 2022 року з метою організації виконання функцій з надання адміністративних послуг соціального характеру особам, які проживають у територіальних громадах, із застосуванням електронного документообігу із дотриманням вимог законодавства про захист персональних даних запущено програмний комплекс «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада». Соціальні послуги надаються за єдиними інструкціями Міністерства соціальної політики.

Завдяки комплексній послузі за життєвою подією - єМалятко, батьки новонароджених дітей за однією заявою отримують одночасно до 9 державних послуг від різних органів влади.

Протягом звітного періоду здійснено організаційні заходи щодо надання через управління «Центр надання адміністративних послуг» міської ради міста Коломиї послуг Міністерства внутрішніх справ, а саме:

  • обмін посвідчення водія (без складення іспитів);
  • видача нового посвідчення водія замість втраченого або викраденого;
  • державна реєстрація нового транспортного засобу (без огляду);
  • перереєстрація транспортного засобу у зв’язку із зміною найменування та адреси юридичних осіб, прізвища, імені чи по батькові, місця проживання фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів, установлення газобалонного обладнання.

Через управління «Центр надання адміністративних послуг» надаються  витяги з Державного земельного кадастру в межах одного дня без потреби звернення до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Запущено Портал Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва та отримано доступи адміністраторами ЦНАП.

За 11 місяців 2022 року через ЦНАП надано більше 65000 адміністративних послуг.

Найбільш масовими у звітному періоді були послуги у сферах:

  • соціального захисту населення – більше 25 000 послуг, зокрема понад 15000 - видача довідок внутрішньо переміщеним особам та оформлення допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам
  • державної реєстрації нерухомості та бізнесу – 13161 послуг;
  • паспортні послуги – 6435 послуг
  • реєстрації місця проживання – більше 9000 послуг.

Від початку введення військового стану в Україні в управлінні «ЦНАП» було організовано видачу тимчасових посвідчень внутрішньо переміщеним особам, надання інформації щодо поселення, отримання гуманітарної допомоги, прийом заяв про пошкоджене майно, який здійснювали працівники прокуратури. Також надано приміщення, де час від часу розташовуються міжнародні організації для надання матеріальної та гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

За надання адміністративних послуг через ЦНАП, в 2022 році до міського бюджету м. Коломия надійшло понад 10 млн. гривень.

КУЛЬТУРА ТА ТУРИЗМ

Протягом 2022 року управління культури та туризму здійснювало свою діяльність згідно визначених статутом завдань, навіть попри складні реалії воєнного стану в Україні.

Варто відзначити, що одним з напрямків роботи управління культури та туризму Коломийської міської ради у 2022 року була робота над організацією та проведенням заходів з внутрішньо переміщеними особами. Заходи були спрямовані на ознайомлення переселенців з українськими народними традиціями, обрядами, національною духовною спадщиною, світовою та українською класичною музикою, заохочення молоді до духовних, патріотичних, творчих пізнань, популяризацією культурної спадщини.

Протягом року продовжувалась реалізація міжмуніципального проекту «Стежками Карпатських громад». Управлінням культури та туризму було укладено договір щодо маркування веломаршруту. Реалізація проекту є важливою для розвитку туристичного потенціалу Коломийської міської територіальної громади.

З 4 грудня відкрила свої двері Резиденція Святого Миколая у с.Грушів, що знаходиться у будинку культури. Благодійною метою є збір коштів на акцію «Зігрій воїна». Резиденція відкрита для всіх охочих, цікавою буде як для маленьких так і дорослих відвідувачів. У Резиденції відвідувачів чекають тематичні фотозони, живі звірі, інтерактивна вистава, і звичайно зустріч з Чудотворцем.

В рамках підпрограми «Молодь Коломийської ТГ» цільової програми «Культура, молодь, туризм Коломийської ТГ» на 2022-2025 роки протягом першого півріччя 2022 року реалізовувались заходи з метою сприяння повноцінного розвитку молоді. 

В січні було проведено проєкт «Доброчинний Вертеп». В результаті якого Молодіжна рада передала 8000 грн. онкохворій коломиянці Лесі Юхненко.

Проводились навчання з цивільного захисту для молоді, які включали: основи парамедицини, безпечне поводження зі зброєю і вибухонебезпечними матеріалами, основи тактичних дій в малих групах. Також для молоді було організовано тренінг по написанню грантових проєктів. А також зустрічі з психологами на різні теми та панельні дискусії. 

В рамках проєкту «Коломия культурна. Волонтерська» було організовано ряд молодіжних заходів. Проводились майстер-класи з акторської майстерності, хореографії, гри на гітарі, малювання та інші. Почав діяти клуб інтелектуально-психологічної гри «Мафія». Розпочала роботу фотошкола. Регулярно проводяться кінопокази українських стрічок.

В квітні спільно з Коломийською публічною бібліотекою було організовано акцію «Посади дерево миру». У висадці саджанців дуба взяла участь молодь нашої громади, а саме представники Молодіжної ради та Єдиного волонтерського центру. Посадили дерева на території Коломийської громади у селі Раківчик. 

Організовано курс уроків української мови для переселенців, які проводив кращий вчитель України Артура Пройдаков.

Спільно з ГО «Сильно» під час великодніх свят було організовано благодійний ярмарок у Норвегії, за кошти з якого було придбано речі для військових, на суму понад 4 тисячі євро.

До Дня сім’ї було проведено публічні дебати спільно з «Коломийським дебатним» об’єднанням.

В червні відбулась серія занять з малювання для дітей ВПО в рамках грантового проєкту від благодійного фонду «Ізоляція».

Також влітку працював «Творчий дворик» де молодь протягом літа проводить літературники та музичні вечори.

Надано підтримку в організації благодійного аукціону Наталії Довганюк та вечору поезії Наталії Городчук.

17 липня Молодіжна рада за підтримки міської ради організувала масштабний благодійний концерт в Коломийській малій філармонії «Сокіл» на якому виступили відомі молодіжні гурти та виконавці. На заході вдалось зібрати понад 40 тис. грн. для підтримки ЗСУ.

12 серпня до Дня молоді відбулось нагородження кращої молоді нашої територіальної громади за активну громадську діяльність та вагомий внесок у розвиток молодіжної політики. 

Надано фінансову підтримку ГО «Коломийське дебатне об’єднання» в організації «Коломийської дебатної школи». Також протягом року часто проводились публічні дебати.

Реалізовувався проєкт «Літературні вихідні» в рамках Всеукраїнської школи з громадянської та волонтерської участі й патріотичного виховання «Агенти змін».

До Дня захисників та захисниць України відбувся огляд-конкурс стройової пісні та турнір з лазертагу пам’яті Любомира Пащака. До Дня пам’яті жертв Голодомору проведено щорічну акцію «Свічка пам’яті».

Протягом року проводяться постійно літературники та квартирники за сприяння Молодіжної ради і управління культури та туризму.

Запрацював молодіжний простір на базі публічної бібліотеки. 

Культурна спадщина –це фундамент на якому стоїть,  все наше покоління і ми маємо розуміти, що ми є українцями, бо зберігаємо його. також популяризуємо та дбаємо за все що до цього має відношення.

З початком дії воєнного стану на території України проводились заходи з убезпечення пам’яток культурної спадщини міста, а також підпорядкованих управлінню культури власними силами, силами сектору та працівниками управління культури.

Впродовж березня-травня було проведено екскурсійні тури для ВПО, а впродовж вересня-жовтня для дітей учасників табору з Дніпра. Метою екскурсійних турів було ознайомлення з архітектурою та культурною спадщиною міста Коломиї. Популяризували нематеріальну спадщину нашого Покутського краю влаштовуючи виставки у Малій філармонії «Сокіл» та створюючи фотовиставки та фотозони у місті.

З участю сектору культурної спадщини проведено рятівні роботи даху будівлі пам’ятки архітектури місцевого значення ох №575 вул.Петлюри,11. Для подальшого функціонування та збереження пам’ятки архітектури проведено: освітлення, водопостачання, тепломережа, закінчуються роботи з підключення системи опалення у будівлі.

Проведення ремонтних робіт опалення КЗ «Коломийської дитячої музичної школи № 1 імені Анатолія Кос-Анатольського  дасть можливість і зберегти пам’ятку і нормально функціонувати музичній школі.

Завідувачка сектору охорони культурної спадщини проводила ознайомлення з пам’ятками культурної спадщини Коломиї Українській освітній платформі «Будуємо Україну разом», за що отримала подяку.

Виготовлено п’ять охоронних договорів пам’яток архітектури місцевого значення, два пам’яткоохоронні паспорти. Погоджувалися встановлення вивісок центральної частини міста.


Коломийської музична школа № 2 ім. Г. Грабець

Важливу роль у сучасних державотворчих процесах належить мистецькій освіті. Саме через неї реалізуються актуальні завдання збереження духовної спадщини народу, формується естетична культура особистості. 

   Коломийська МШ № 2 ім. Г. Грабець здійснює навчально-виховний процес за Типовими навчальними планами та Освітніми програмами елементарного підрівня початкової мистецької освіти ( наказ № 352 від 24.04.2019 р.).

В школі навчається 220 учнів,  працює 33 викладачі  та функціонує 4 відділи:

- фортепіанний відділ;

- відділ струнно-смичкових інструментів;

- відділ народних, духових та ударних інструментів;

- вокально-теоретичний відділ.

Оплата за навчання становить  від  240 грн. до  350 грн.

Пільговий контингент від загальної кількості учнів становить  40%.

У 2022 році 14 учнів  отримали  свідоцтво про закінчення  музичної школи,  5 з яких продовжили  навчання у  вищих  навчальних закладах:

  • Янчій Анастасія – Академія мистецької освіти Podium Akademi Lier, місто Лієр, Бельгія;
  • Яворська Христина – музичний коледж, Польща;
  • Борисевич  Ілона – Львівський державний  музичний  ліцей ім. Крушельницької;
  • Спринчан Антоніна - Львівський державний  музичний  ліцей ім. С. Крушельницької;
  • Гушуляк  Йоланта -  Коломийський  педагогічний  фаховий  коледж.

Фінансування школи здійснюється за рахунок місцевого бюджету та надходжень від батьківської плати. Бюджетні кошти йдуть на захищені статті (зарплата та комунальні послуги), кошти зі спеціального рахунку – на статутну діяльність закладу.

Навчально-методична робота спрямована на забезпечення стабільного рівня та підвищення якості навчально-виховного процесу.

Учні школи щороку примножують досягнення, беручи участь в численних конкурсах Міжнародного, Всеукраїнського, обласного рівня, враховуючи військовий стан в країні, який вніс свої корективи в наше життя.

Результати участі в конкурсах , фестивалях, оглядах:

Міжнародні конкурси:

Гран-прі – 2 переможці;

І місце – 12 переможців;

ІІ місце – 5 переможців;

ІІІ місце – 9 переможців.

Всеукраїнські конкурси:

Гран-прі – 2 переможці;

І місце – 5 переможців;

ІІ місце – 4 переможці;

ІІІ місце – 4 переможці;

дипломант – 1 переможець               

Всього 44 призових місця.

Викладачі закладу займаються основною професійною діяльністю, а після 24 лютого 2022 року в умовах війни – поєднують працю з волонтерською діяльністю. Учні та викладачі школи приймали участь у багатьох проектах на різних мистецьких майданчиках. Загалом 24 проекти.

Для досягнення основної мети закладу необхідно:

покращити  стан матеріально-технічної бази;

оновити  інформаційні  носії для проведення занять онлайн;

замінити  внутрішню  систему опалення;

провести роботи  по звукоізоляції кабінетів;

облаштувати бруківкою територію школи;

облаштувати  центральний  вхід;

провести капітальний ремонт приміщення.

На сьогодні вже виготовлено кошторисно-технічну  документацію  для заміни внутрішньої системи опалення на суму 148 тисяч гривень.

Викладачі закладу цілеспрямовано продовжують працювати, ведуть пошук та підтримку талановитих учнів, гармонійно розвивають духовний потенціал особистості.

У воєнний час діяльність мистецької школи є однозначно важливою. Адже саме духовне начало є рушійною силою українського народу.


Коломийська мала філармонія

Коломийська мала філармонія розпочала свою діяльність з січня місяця 2022 року. Урочисте відкриття відбулось 8 травня 2022 р. благодійним концертом-реквіємом «Сокіл: летіти знову» в якому взяли участь Чернівецька обласна філармонія ім. Д. Гнатюка, Брас хор Луганської обласної філармонії, Заслужені артисти України, солісти Національної опери України Петро та Павло Приймаки, видатні оперні співаки.

При даній установі діють такі колективи:

-естрадно-духовий оркестр Біг-бенд «Коломия», керівники Андрій Іванчук, Любомир Хім’як

-оркестр народних інструментів «Трембіта», керівник Михайло Могильняк

-струнний ансамбль «Дивертисмент», керівник Анжела Микитюк

-солісти-вокалісти, оперні співаки Микола Губчук, Юрій Михайлюк, Юлія Палкіна, Євгенія Королюк.

Впродовж цього часу проведено 48 - великих концертів, 9 - художніх виставок, 7 – театральних вистав,  в яких взяли участь – 324 артисти, з них 14 – Заслужених артистів України, 2 - Народні артисти України. Великою подією в культурно-мистецькому житті Коломиї став приїзд австрійського диригента Курта Шміда та піаністки з Японії Хінамі Йоко. З великим концертом академічного симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії, соліст видатний оперний співак, художній керівник філармонії Микола Губчук.

В серпні місяці на запрошення уряду міста Сігет-Мармацій, Республіка Румунія струнний ансамбль «Дивертисмент» та солісти Коломийської малої філармонії Микола Губчук, Юлія Палкіна взяли участь в 11-му Середньовічному фестивалі «Aeternus Maramorosiensis».

З 16 – 18 вересня 2022 р. – Коломийська мала філармонія у складі оркестру народних інструментів «Трембіта», струнного ансамблю «Дивертисмент» та солістів перебували з концертними програмами та офіційним візитом в місті-побратим Ниса, Республіки Польща.

За підтримки управління культури та туризму Коломийської міської ради на даний час завершено відбір у Молодіжний симфонічний оркестр Коломиї Коломийської малої філармонії. Вже зовсім скоро відбудеться табір, де на молодих музикантів чекатимуть цікаві заняття. А після вони зіграють спільний концерт з відомою виконавицею Христиною Соловій, яка стане головним патроном оркестру, солістом, оперним співаком, сценічним директором Коломийської малої філармонії Миколою Губчуком, відомим українським скрипалем, Заслуженим артистом України, доктором філософії Назарієм Пилатюком.  Після реалізації проекту заплановано гастрольний тур Україною та за кордоном.

Коломийська міська публічна бібліотека

Комунальний заклад об’єднує 13 бібліотек: 9 сільських, 4 міські: для дорослих, для дітей, для юнацтва та Публічна.

Бібліотечні послуги надають 25 бібліотекарів: три в юнацькій, по чотири – в дитячій та в публічній, 5 у дорослій, 9 у сільських бібліотеках (з них дві на 0,5 ставки). Діяльність комунального закладу забезпечують: директор, методист, завідувач відділу комплектування, обробки і каталогізації літератури, бібліограф, працівник відділу проектної діяльності, інженер-програміст; дві прибиральниці прибирають 4 міські бібліотеки. По проекту Молодіжного простору введений в штат 1 працівник.    

Всього у 2022 році працювало 34 працівники (4 пенсіонери). Заробітна плата від 6200 до 9700 грн.

У 2022 році здійснено косметичний ремонт бібліотек с. Саджавка, с. Товмачик, с. Королівка, відкрито бібліотеку для юнацтва. Оновлено простір бібліотек сіл: Раківчик, Іванівці, Воскресинці. Всі роботи здійснено громадським методом; на матеріали використано 29 218 грн. Для бібліотек сіл Грушів і Королівка придбано дрова на суму 6000 грн. У бібліотеці села Королівка  замінено вікна і двері на енергозберігаючі, оплачено вікна для бібліотеки села Товмачик.

Отримали у подарунок від депутата районної ради М. Лисака 2 комп’ютери. На даний час усі бібліотеки комп’ютеризовано та забезпечено доступом до Інтернет. Підключено Інтернет у бібліотеках сіл Товмачик, Королівка, бібліотеці для юнацтва; перенесено та забезпечено Wi-fi  у Корничі, Грушеві, Саджавці, Шепарівцях.

За 2022 рік до бібліотек комунального закладу надійшло 1743 примірники літератури на суму 156 639 грн.: кошти за здану макулатуру та література подарована читачами. Тільки за здану макулатуру придбано 298 книг на суму  47640 грн.

Залучено спонсорські кошти на придбання солодощів, канцтоварів та подарунків для дітей ВПО, які займались протягом шести місяців у Публічній бібліотеці.  

У 2022р. в бібліотеках втілено 12 різних проєктів, спрямованих на забезпечення дозвілля та навчання, залучення нових користувачів. Публічна бібліотека отримала грантову підтримку від Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX за проєктом «Мріємо та діємо». Завдяки проекту протягом шести місяців було працевлаштовані 6 ВПО, залучені до співпраці на постійній основі 6 волонтерів. Проведено 444 заходів та активностей, відвідування становить 5127 дітей. Отримано фліпчарт, коркові дошки, 3Dкниги, настільні ігри, матеріали для творчості на загальну суму понад 100 тис. грн. Бібліотекарі пройшли навчання за різними напрямками роботи. Після завершення проєкту, матеріали для творчості, ігри, м’які іграшки пропорційно розділено між усіма бібліотеками Комунального закладу, що сприяло пожвавленню роботи у сільських бібліотеках.

Від початку повномасштабного вторгнення росії, бібліотеки значну роботу проводили з ВПО, надавали посильну волонтерську допомогу.

Протягом 2022 року бібліотеками комунального закладу проведено 1025 заходів для 20770 осіб (та 259 онлайн заходів),– це літературні, тематичні, краєзнавчі години, майстер-класи, творчі зустрічі, акції, флешмоби, квести, презентації, творчі майстерні, засідання гуртків та творчі уроки. Інформацію про проведені заходи висвітлено за посиланням   https://www.facebook.com/groups/988748138522725 

Започатковано бібліотечні сторінки у соціальних мережах кожної з бібліотек. Протягом року відбувалось постійне навчання працівників бібліотек: з комп’ютерної та медіа грамотності, з роботи у соціальних мережах, роботи з молоддю, роботи з дітьми та ВПО.  Директор бібліотеки Наталія Тарновецька, у складі делегації управління культури ОДА, з метою обміну досвідом, побувала у бібліотеках Опольського воєводства (Польща), відвідала бібліотеки в Ополлє, Глухолазах, Нисі, Кракові, Пачкові.

Наприкінці 2021 року для бібліотек придбано програмне забезпечення автоматизованої бібліотечної інформаційної системи (АБІС) Koha. Грудень – березень відбулось навчання для міських бібліотекарів, а з серпня 2022р. Публічна бібліотека забезпечила навчання сільських працівниць. На даний час внесено понад 3000 примірників, робота триває.

Загальний фонд бібліотек  Комунального закладу станом на 01.12.22р. становить 156 161 примірник. у 2022 році очищено фонди від російської, зношеної, застарілої літератури, - списано 61 901 примірник.


Сервісний центр закладів культури

Впродовж 2022 року:

1. У приміщенні «Соколу» зроблено наступні роботи:

  • проведено ремонтні роботи приміщень (демонтаж підлоги кімнат, прибирання приміщень, вивіз сміття) у приміщенні будівлі «Соколу»;
  • встановлено інформаційні стенди біля Соколу та біля Костелу;
  • підготовка дверних отворів до встановлення дверей, штукатурка отворів для встановлення батарей;
  • придбано 20 кВт лічильник для будівлі «Соколу».

2. У приміщенні Народного дому:

  • у дворі відновлено стіну пам’яті Героям Небесної Сотні та встановлено лавки;
  • проведено ремонтні роботи в кабінетах №7, №14, №17;
  • заміна скла у вікнах та чистка ринв, заміна дверних завіс;
  • перевіз та демонтаж стелажів, заміна люстр на енергозберігаючі люстри;
  • перенесення костюмерної, зняття одягу сцени;
  • замінено мішки з піском, що закривають вікна підвального приміщення;
  • заміна та утеплення вікон, встановлення обігрівачів;
  • заміна бачків в туалетах, генеральне прибирання в укритті, покращення стану укриття;
  • виготовлення переносних станків для хореографічних кабінетів та їх фарбування.

3. У приміщенні Музею історії міста Коломиї:

  • замінено мішки з піском, що закривають вікна підвального приміщення;
  • проведено чистку ринв;
  • встановлено умивальник та дзеркала, замінено дверні замки у вбиральні.


4. У приміщеннях бібліотек:

  • замінено унітази та відремонтовано двері в Публічній бібліотеці;
  • встановлено умивальники та дзеркала у вбиральні, відремонтовано двері та унітаз в Юнацькій бібліотеці.

Також проводились навчання для працівників управління культури та туризму, громадських організацій на теми: «Фандрейзинг в культурній сфері. Гранти, благодійництво, співпраця з органами державної влади, підприємствами, громадськими організаціями», проведено відкриту акцію «Туристичний оверсайз». Тренінги з написання грантових проектів.

З перших днів повномасштабного вторгнення російської федерації працівники Сервісного центру активно брали участь у заходах по роботі з ВПО.

Також впродовж року, здійснювалося технічне та господарське обслуговування закладів культури, а саме, надання комплексу послуг з технічного забезпечення, надання апаратури, монтаж, установка, репетиція, робота звукорежисера, освітлювача, техніків звуку під час заходу; прибирання приміщень та прилеглих територій, наведення ладу після певних будівельно-монтажних операцій, підтримання в гарному стані внутрішньої та зовнішньої території закладів, миття вікон та фасаду, підлоги, догляд за живими насадженнями, збирання та утилізація сміття.


Коломийська художня школа імені Ярослава Пстрака

Коломийська художня школа імені Ярослава Пстрака заснована в 1974 році.

З часу заснування закладу її випускниками стали 816 учнів.

У 2008 році рішенням Коломийської міської ради школі присвоїли ім’я Ярослава Пстрака.

Педагогічний та навчально-виховний процес у школі здійснюють                 9 викладачів, з них 5 викладачів  спеціалісти вищої категорії, 3 викладачі мають педагогічне звання «викладач методист», 1 викладач «Заслужений працівник культури».

Контингент учнів школи становить 155 учнів. Викладачі та учні беруть активну участь у мистецькому житті міста та району, співпрацюють з іншими навчальними закладами, а саме: Косівським училищем та  інститутом прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв, Коломийським педагогічним коледжем Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника та Вижницьким коледжем  прикладного мистецтва  імені В. Ю. Шкрібляка.

Коломийська художня школа імені Ярослава Пстрака приймає безпосередню участь у культурному розвитку молодого покоління, зокрема в галузях образотворчого та декоративно–прикладного мистецтва, сприяє збереженню та примноженню культурних традицій міста і краю.

Учні представляють Коломийську художню школу в міських, обласних,  регіональних, міжрегіональних, Всеукраїнських та Міжнародних художніх конкурсах, виставках, олімпіадах та фестивалях.

Учні представили художню школу в 2022 році у 10 міських виставках,           2 обласних, 8 міжрегіональних, 5 Всеукраїнських, 2 міжнародних конкурсах, в яких зайняли 29 призових місць, а саме:

У художній школі для учнів було проведено мистецькі заходи, а саме:

1) урок-лекція на тему: «Відзначення 70-ої річчя від дня народження художниці-викладача Стефанії Коренюк» (08.02.2022 р.);

2) онлайн-урок на тему: «Відзначення 130-ої річчя від дня народження      скульптора та художника Олександра Архипенка» (16.05.2022 р.);

3) інформаційний урок-лекція на тему: «Відзначення 145-ї річниці від дня народження художниці  Олени Кульчицької» (15.09.2022 р.);

4) майстер-клас з гончарства Люксембурзького митця та скульптора Паскаля Вьостеландт для учнів школи (06.09.2022 р.);

5) круглий стіл з письменницею Наталією Гізь (22.09.2022 р.), створення та відбір творчих робіт учнів до книжки «Веселкові мандри»  (04.11.2022 р.);

6) круглий стіл з письменником Григорієм Фальковичем (12.09.2022 р.), створення та відбір творчих робіт учнів до книги «Для героя головне – не зброя»  (17.11.2022 р.).

Колектив художньої школи долучився до підтримки громадської організації «Фонд підтримки гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» надав грошову допомогу у розмірі 5000 грн. (17.03.2022 р.)

Викладачі художньої школи є учасниками групи «Коломия Культурна. Волонтерська».  В рамках співпраці викладачами художньої школи проведено 14 майстер - класів для дітей вимушених переселенців у ПК «Народний дім» та в стінах художньої школи, а саме:

1) «Малюнок - лист військовим» у кафе «Деліція»  (04.03. 2022р.);

2) малювання  та аплікація з паперу « Весняна пташка» (12.03.2022р.);

3) малювання  та аплікація з паперу «Різнобарвні метелики» (19.03.2022р.);

4) малювання  та аплікація з паперу « Краса рідного краю» (26.03.2022р.);

5) малювання «Курочка з курчатами» та аплікація з паперу «Великоднє    курча» (02.04.2022 р.);

6) малювання  та аплікація з паперу «Великодні писанки» (09.04.2022 р.);

7) малювання  та аплікація «Вербові котики», аплікація з паперу «Бджілки» (16.04.2022 р.).

8) малювання на тему «Я люблю Україну» та аплікація з паперу «Весняна квітка»  (13.05.2022 р.);

9) малювання на тему «Творимо…» (20.05.2022 р.);

10) малювання на тему «Мої дитячі мрії та фантазії» (27.05.2022 р.);

11) створення графічної композиції з елементами колажу (08.06.2022 р.) ;

12) малювання на тему «Кольорові рибки (09 06. 2022 р.);

13) створення листівок в національній тематиці (10.06.2022 р.);

14) створення графічної композиції «Кульбабки» (13.06.2022 р.). 

В 2022 році 31 випускник оволодів програмою з фаху образотворче мистецтво.

Випускники школи, для продовження своєї мистецької освіти, вступають до вищих навчальних закладів України та за кордон. Поступило у вищі навчальні заклади 11 випускників школи.

Народний дім

Палац культури та мистецтв «Народний дім» у творчій співпраці  з Центрами культурних послуг Коломийської ТГ у 2022 році провели цілий ряд масових заходів, спрямованих на збереження культурних традиції та розвиток культурних надбань покутського краю.

Директор і творчі працівники Народного дому тісно співпрацювали з громадськими організаціями, військовими формуваннями, таким  чином підтримуючи благодійними зборами коштів наші Збройні Сили України.

Загалом, за звітний період творчі працівники Народного дому спільно з колективами філій –Центрів культурних послуг провели 322 масових заходи.

У Народному домі працює творча команда однодумців з директором Мирославою Воротняк, які протягом 2022 року провели велику кількість цікавих і змістовних заходів, більшість з яких були спрямовані на збір коштів на підтримку 10-ої ОГШБ та ЗСУ.

У Народному домі проведено 190 масових заходів, у яких брали участь колективи народної творчості. У січні провели 10 великих масових заходів. У лютому в Народному домі провели 9 масових заходів.

В умовах введення воєнного стану в Україні у Народному домі утворився  волонтерський центр задля підтримки українських військових, які знаходяться на передовій. У Народному домі  всі охочі мали змогу допомогти  нашим  захисникам:  виготовляли маскувальні сітки, військову амуніцію, енергетичні батончики, смаколики для військових, збирали продукти харчування, виготовляли гуманітарну допомогу –  на передову нашим захисникам та у міста, які зазнали окупації в ході воєнних дій. Волонтерський центр працює від початку війни і до перемоги!

У мистецькому напрямку працювали і творчі колективи, зокрема майстер-класи провели керівники колективів народної творчості:

- народного ансамблю танцю «Сварга» (керівник – Мирослава Воротняк, заслужена діячка мистецтв України);

-народного театру сучасного танцю «Ерідан» (керівник – Надія Чаленко);

-театральне мистецтво – народний театр поезії «Орфей» (керівник – Оксана Гаращук);

-народного співу – народний фольклорний гурт «Тайстра» (керівник – Вікторія Семчук).

У Народному домі відбулися презентації поетичних збірок ( зокрема – 14 березня у Народному домі провели презентацію книг волонтера, просвітянина Олександра Мачули, уродженця Миколаєва, голови «Просвіти» м. Миколаєва)   і творів переселенців, для них проводили заняття з акторської майстерності, які організували творчі працівники Народного дому.


У квітні у Народному домі 17 великих масових заходів, які в основному відбувалися, як благодійні акції на підтримку ЗСУ та 10-ої ОГШБ. У червні -  13 масових заходів, які, основним чином, були спрямовані на благодійні збори коштів у підтримку ЗСУ то 10-ої ОГШБ.

Спільно з філіями Центрами культурних послуг проведено 42 масових заходи, які відбулися у Народному домі та у селах Коломийської ТГ.

Важливим слід визначити, що творчі працівники організували і провели  із 20 по 26 червня тижневий  мистецько-патріотичний табір для дітей та молоді, у якому велася робота з мистецького спрямування ( вокальне, театральне, хореографічне мистецтво, образотворче мистецтво), а також проводився військовий вишкіл, ознайомлення з правилами надання  першої домедичної допомоги спільно з бійцями ВО «Тризуб» ім. С. Бандери. Завершився табірний тиждень мистецькою зустріччю дітей з письменником Григорієм Фальковичем, яку організували і провели творчі працівники Народного дому - куратори мистецького табору. Підсумком хореографічного навчання став виступ дітей на патріотичному  флешмобі «Тобі, непереможна Україно!» на благодійній акції до Дня Конституції у Студентському скверику.

У  липні Народному домі творчими працівниками провели 10 масових заходів. Слід відзначити, що з липня місяця творчі працівники Народного дому започаткували проведення акцій «Творчий політ» у мистецькому дворику Народного дому, на яких проводили збір коштів на підтримку 10-ої ОГШБ.

Колектив ЦКП с. Воскресінці – народний фольклорно-етнографічний колектив «Перевесло» задля збереження народних традицій відзняли міні-фільм до свята Купала.

У серпні творчими працівниками Народного дому проведено 16 масових заходів. У серпні продовжувалася робота з проведення благодійних акцій «Творчий дворик» у мистецькому дворику Народного дому, в яких брали участь відомі гурти і музиканти, проводились літературні читання, відбувалися зустрічі з цікавими людьми.

Слід відмітити мистецькі акції, які відбувалися у Арт-галереї «Зодіак»:  виставки картин відомих художників, проведення майстер-класів з малюнку, арт-терапії «Відлуння життя» (куратор мистецької роботи у Арт-галереї «Зодіак» - Микола Яцурак, заступник директора Народного дому).

Спільно з філіями – Центрами культурних послуг всього проведено 38 масових заходів, у яких взяли участь творчі колективи Народного дому та Центрів культурних послуг Коломийської ТГ.

У вересні у Народному домі творчі працівники провели 13 масових заходів. Спільно з філіями - Центрами культурних послуг Народного дому  проведено близько 30 масових заходів.

У Арт-галереї «Зодіак» проводилися майстер-класи  з навчання малюнку і живопису для дітей і молоді, відбувалися вечірні малюнки для студентської молоді, експонувалася виставка картин київських художників Марії та Сергія Полякових (м. Київ) та виставки картин  графічних робіт Людвіга Одмана – художника, коваля зі Швеції в Арт-Галереї «Зодіак» (Палац культури та мистецтв «Народний дім»), продаж робіт якого були спрямовані на підтримку ЗСУ.

Зберігаючи надбання традицій народної творчості покутського краю та з метою подання в перелік елементів нематеріальної культурної спадшини було відзнято фрагменти обрядів покутського весілля у селах Раківчик, Воскресінці, Коршів.

Відеоматеріал з описами облікових карток передано до розгляду обласної комісії Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА.

У жовтні організували і провели 13 масових заходів.

Спільно з філіями – Центрами культурних послуг всього проведено 32 масових заходи.

У Народному домі творчими працівниками організовано і проведено 16 масових заходів у листопаді.

Спільно з філіями – Центрами культурних послуг всього проведено 48 масових заходів.

У Арт-галереї «Зодіак» проводилися навчання з малюнку та живопису, арт-терапії «Відлуння життя», зустрічі з мистецькими людьми.


Музей історії міста Коломиї

В цей непростий для країни час Музей історії міста Коломиї працював для створення максимально комфортних умов і надання якісних, різноманітних культурних, історико-просвітницьких послуг для краян та гостей нашої громади. Від початку воєнних дій музей почав обслуговувати відвідувачів щоденно, без вихідних. Людям, які вимушено переселилися до Коломиї і приходили в музей, послуги надавалися безкоштовно.

Всього в 2022 році музей відвідало 9 тис. осіб, проведено 122 екскурсії.

За звітний період проведено 59 культурно-просвітницьких масових заходів, з яких 14 – благодійних, і зібрано 57 тис. грн для потреб Десятої окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс». На фейсбук-сторінці працівниками музею оприлюднено 156 наукових, пізнавальних, просвітницьких, інформаційних публікацій.

Основний фонд музею, що належить до державної частини музейного фонду України, складає 28 455 предметів, який цьогоріч поповнився 50-ма речовими і 850 фото предметами. В 2022 році почалася інвентаризація фондів музею, і на даний час проінвентаризовано 12 500 предметів. Справжнім скарбом є амфора з малоазійського міста Гераклія, залізний серп IV століття нашої ери та 55 фрагментів посуду, які знайдені на території села Товмачик під час археологічних розкопок 1990 – 1991 років, очолюваних доктором історичних наук, провідним науковим співробітником Національного музею історії України Ліаною Вакуленко. Меценатом на проведення реставраційних робіт з відновлення амфори став міський голова Богдан Станіславський.

Цінними подарунками також є макет пістолету-кулемету Судаєва, подарований Василем Антонюком, віолончель, отримана від Яреми Романюка, килим, який був власністю Олени Кисілевської, а пожертвувала – Марія Гнатюк.

Військові аеродрому передали на пам’ять уламок ворожої крилатої ракети, що першою прилетіла на Прикарпаття. Колекцію спадщини Василя Нагірного, яку науково опрацьовують музейники, цього року ми поповнили записами усіх авторських фільмів та радіопередач нашого славного коломийця.   Багато цікавих заходів відбулося в музеї протягом року. Знаковою подією року  стало відкриття постійно діючої експозиції «Промисловість і торгівля Коломиї XIX – першої половини XX ст.», яку відкрито до Дня міста.

Треба відзначити флешмоби, які музей організував до Дня закоханих, з нагоди Міжнародного дня рідної мови, 115 річниці від дня народження генерал-хорунжого Романа Шухевича, проведений спільно з пластунами, до річниці операції «Вісла». Пізнавальними були заходи: «Харків-Коломия. Вишиванка єднає Україну», на якому харків’яни познайомили присутніх з рідним містом; виставка старожитностей Слобожанщини «Етнофундація Рід», привезена з Краматорська; виставка київського  художника Артура Шульгіна «Портрети наших Героїв з Азовсталі»; Всеукраїнська онлайн-конференція до дня туризму; ювілейний вечір з нагоди 20-річчя заснування НТК; 95-річчя Миколи Плав`юка та Євгена Іваничука; зустріч з письменником Василем Куйбідою, який презентував творчість своєї мами, членкині ОУН, зв`язкової УПА, багатолітньої ув`язненої радянських концтаборів Катерини Мандрик-Куйбіди та багато інших.

Функціонує при музеї наукова бібліотека, в якій проходить інвентаризація книжок. В 2022 році описано 2 500 книжок. Працівники музею збирають інформацію про загиблих з нашої громади в російсько-українській війні та артефакти.

Заступником директора музею Михайлом Арсаком та головним зберігачем фондів Іваном Мегедином проведено ряд експедицій із збереження культурної спадщини на цвинтарі «Монастирок», де віднайдено і приведено до порядку три могили відомих коломийців: фотохудожника Александра Кіблера, директора української гімназії Прокопа Мостовича і музиканта, композитора Євгена Цісика.

Щоденно працівниками Музею історії міста Коломиї проводиться  велика робота з вивчення і висвітлення життя і діяльності відомих талановитих коломийців, священників, патріотів, які залишили вагомий слід в житті міста, подій та періодів минулого Коломиї.


Коломийська музична школа №1 ім.А.Кос-Анатольського

Контингент  школи становить 490 учнів:

Викладацький колектив  -  71 викладач, з них двоє сумісників.

Протягом навчального року у листопаді, лютому проводяться академконцерти, а у травні перевідні та випускні екзамени.

Навчання проводиться на 6-ти відділах: фортепіанному, струнно-смичковому, народному, духовому, теоретичному, вокально-хоровому.

У 2021-2022 навчальному році школу закінчили 56 учнів

З них троє продовжили своє навчання у вищих спеціалізованих музичних навчальних закладах:

1.Гуцуляк Вікторія – Івано-Франківське музичне училище ім. Д.Січинського;

2.Олексин Христина – Державна музична школа ІІ ступеня ім. Ричарда Буковського у Вроцлаві;

3.Суботяк Анна – Львівський державний музичний ліцей ім. С.Крушельницької.

XIV Обласний конкурс юних піаністів ім. В.Барвінського (м. Івано-Франківськ):

І місце – Едвард Пнівчук ІІкл. (клас викл. Коваленко Т.О.)

І місце – Анна Суботяк  VІІкл. (клас викл. Анжели Данилюк)

ІІ місце – Вікторія Гуцуляк VІІІкл. (клас викл. Світлани Гаргат)

ІІ місце – Соломія Коленко VІкл. (клас викл. Анжели Данилюк)

ІІІ місце – Діана Гаврилюк ІІІкл. (клас викл. Тетяни Коваленко)

ІІІ місце – Анастасія Ковбаснюк VІкл. (клас викл. Уляни Карпенюк)

Гран-прі – Тетяна Курчій Vкл. (клас викл. Наталі Симчич)

Диплом – Оля Задорожнюк ІVкл. (клас викл. Любов Хомич)

Диплом – Діана Гриник VІІІкл. (клас викл. Веслави Ясіновської)

Грамота – Соломія Бріська ІІкл. (клас викл. Любові Хомич)

Грамота – Вероніка Куриляк ІІкл. (клас викл. Ольги Кіщук)

Грамота – Юрій Наговіцин Vкл. (клас викл. Світлана Гаргат)

Грамота – Вероніка Білослудцева Vкл. (клас викл. Світлани Гаргат)

Благодійність:

З початком повномаштабної війни, багато викладачів стали в ряди волонтерів: плели сітки, пакували їжу, шили облаштунки до форми військовим, допомагали переселенцям. Колектив школи зробив благодійний внесок на потреби 10 гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» в розмірі 20000 грн. Організовували майстер-класи з дітьми ВПО, руханки, розвиваючі ігри. Залучали учнів школи до написання листів воїнам.

Ремонтні роботи:

У 2022 році у школі була замінена система опалення та теплового розпридільника.


ЗЕМЕЛЬНІ ВІДНОСИНИ ТА МАЙНОВІ РЕСУРСИ

Станом на 28.11.2022 року до Коломийської міської ради надійшло 469 звернень від фізичних та юридичних осіб щодо регулювання земельних відносин на території Коломийської міської територіальної громади, з них - 14 заяв на виділення земельних ділянок під індивідуальне житлове будівництво від учасників АТО та членів їх сімей. На даний час виділено 614 ділянок орієнтовною площею 44,92 га. В черзі на отримання перебувають  261 учасник АТО та членів їх сімей.

За звітний період Управлінням підготовлено 567 проектів рішень з питань регулювання земельних відносин, винесено на розгляд сесії міської ради 260 проектів рішень, в яких розглянуто 351 заяву щодо регулювання земельних відносин на території громади.

Забезпечено проведення 19 засідань постійної комісії міської ради з питань екології, використання земель, природних ресурсів та регулювання земельних відносин.

Протягом 2022 року Коломийською міською радою укладено 30 договорів оренди землі із фізичними та юридичними особами, з них – 13 укладено в електронній формі з метою забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану загальною площею 137 га, з орендною платою у розмірі 8 % від нормативної грошової оцінки землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Загальний розрахунковий розмір річної орендної плати за новоукладеними договорами оренди землі становить 473 767 грн. (з них – 276 735 грн за земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва).

У 2022 році здійснювалися заходи щодо проведеної повної інвентаризації земель міста, зокрема сформовано земельні ділянки загального користування, які використовуються як зелені насадження загального користування, під парками та скверами на вулиці Степана Тарабалки, Староміській, Йосафата Кобринського, а також в окремих старостинських округах. Окрім того, обстежено всі масиви садівницького товариства «Червона калина», виявлено земельні ділянки, які не використовуються та є покинутими їхніми власниками. Також здійснено обстеження земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства у селах територіальної громади, розпайованих земель та невитребуваних паїв, проведено роботи щодо виявлення надлишкових земель для реалізації їх на земельних торгах.

Введення воєнного стану негативно вплинуло на ринок земель. Коломийською міською радою виставлялися на продаж на земельних торгах 6 земельних ділянок несільськогосподарського призначення. Аукціони не відбулися у зв’язку із відсутністю покупців.

На даний час сформованими та готовими до продажу на земельних торгах є 7 земельних ділянок. Ще 6 земельних ділянок перебувають у стадії формування та розроблення землевпорядної документації.

Коломийською міською радою 07.06.2022 року прийнято рішення      №2009-32/2022 про здійснення державного контролю за використанням та охороною земель на території Коломийської міської територіальної громади у межах і обсягах, передбачених чинним законодавством. Реалізацію функції державного контролю за використанням та охороною земель на території Коломийської міської територіальної громади покладено на державних інспекторів з державного контролю за використанням та охороною земель управління земельних відносин та майнових ресурсів, що є виконавчим органом Коломийської міської ради. Прийняття Коломийською міською радою повноважень здійснювати державний контроль за використанням та охороною земель дозволить значно швидше реагувати на порушення земельного законодавства, запобігати таким порушенням та вживати заходів щодо їх усунення та притягнення до відповідальності, передбаченої законом. На час воєнного стану проведення перевірок дотримання вимог земельного законодавства заборонено.

Управлінням земельних відносин та майнових ресурсів спільно із муніципальною інспекцією міської ради в рамках проведення заходів щодо боротьби із борщівником створювалася і наповнювалася карта з осередками борщівника, здійснювалася ідентифікація земельних ділянок за кадастровими номерами, визначення їх власників та користувачів для спільної боротьби із отруйною рослиною.

Проведено інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення, паїв у старостинських округах територіальної громади, перевірено та проаналізовано наявність у громадян правовстановлюючих документів на земельні ділянки. Встановлено, що частина земельних ділянок сільськогосподарського призначення перебуває в користуванні агровиробників без належно оформлених документів. З метою уникнення втрат, як до міського бюджету, так і для власників земельних часток (паїв), здійснювалася методична, роз'яснювальна та інша допомога населенню у виготовленні документів, що посвідчують їхнє право власності чи користування землею, документації із землеустрою, необхідної для прийняття міською радою рішень щодо оформлення громадянами своїх прав на землю.

Комунальна власність є однією з найважливіших складових ресурсного потенціалу муніципального утворення, що забезпечує виконання багатьох функцій і завдань органів місцевого самоврядування, є джерелом формування значної частини фінансових надходжень до місцевого бюджету.

Станом на 28.11.2022 р. діють 54 договори оренди нежитлових приміщень комунальної власності Коломийської міської територіальної громади, загальна площа приміщень оренди - 4731,34 кв.м.  

Договори укладені з наступними  орендарями згідно таблиці:

п/н

Орендарі

Кількість, шт

Відсоток, %

1

Державні (бюджетні) організації, установи, управління міської ради

20

37,0

2

Громадські, благодійні, релігійні організації

 

16

29,6

3

Підприємства малого бізнесу

11

20,4

4

ФОПи

7

13,0

5

Всього:

54

100

 

 За 11 місяців до бюджету міста від оренди нежитлових приміщень поступило коштів в сумі 1 326 519, 88 гривень.          

 В  2022 передача в оренду майна здійснювалася без проведення аукціону тільки для тих орендарів, які відповідно до законодавства мають право на отримання в оренду комунального майна без проведення аукціону.

       Склад майна комунальної власності зазнає постійних змін з об’єктивних причин, це: прийняття у комунальну власність об’єктів або їх відчуження, зміни балансоутримувача, прийняття рішень міською радою щодо припинення та створення комунальних підприємств та установ.

       У звітному періоді із спільної власності територіальних громад Коломийського району прийнято у комунальну власність Коломийської міської територіальної громади нежитлову будівлю (гаражі) по вул. Театральна, 21б м. Коломия.

       Здійснено реєстрацію речового права власності нашої територіальної громади по 8-ми об’єктах нерухомого майна та отримані витяги з Державного реєстру. Технічна інвентаризація з виготовленням технічних паспортів та з внесенням даних технічної інвентаризації в базу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва проведена на 11-ти об’єктах.

       Відділом у звітному році створена інтерактивна карта комунального майна Коломийської міської територіальної громади із детальною розширеною інформацією про тип приміщення, площу, наявність комунікацій, віддаленість від залізниці та центру, можливість використання та в подальшому приватизації, наявність земельної ділянки. Окрім того,  створена окрема інтерактивна карта вільних нежитлових приміщень для можливості оренди.

       Також, створений реєстр технічних паспортів об'єктів нерухомого майна та упорядкована технічна документація в розрізі балансоутримувачів.

 Рішенням Коломийської міської ради від 27.01.2022 №1763-26/2022 затверджено перелік з 24-ьох об'єктів комунальної власності, які підлягають приватизації  у 2022 році.

       Однак,  після введення воєнного стану  доступ до  державного реєстру речових прав на нерухоме майно  був відсутній, електронні торгові системи не працювали,  що фактично унеможливило  операції на ринку нерухомості, а саме: приватизацію нежитлових приміщень, проведення аукціонів та укладення договорів купівлі- продажу.

           На виконання рішення міської ради від 07.06.2022 р. №1998-32/2022 «Про передачу на баланс  матеріальних цінностей управлінню земельних відносин та майнових ресурсів  міської ради»  з 29 орендарями укладено додаткові угоди або акти про заміну  сторони, згідно яких новим балансоутримувачем за договорами оренди визначено  Управління земельних відносин та майнових ресурсів Коломийської міської ради.

Відділом ведеться постійна робота щодо опрацювання документів по приватизації житлового фонду та видача свідоцтв на право власності. У 2022 році видано 10 свідоцтв про право власності.

Також проводиться робота по включенню до додаткових списків громадян Коломийської міської територіальної громади, які мають право на отримання приватизаційних паперів у Коломийському відділенні Ощадбанку. За звітний період таких звернень було від 11 громадян.

Відділом ведеться квартирний облік громадян, що потребують покращення житлових умов.

На даний час на соціальному квартирному обліку перебувають 54 осіб, з них внутрішньо переміщених 30 осіб; на загальному квартирному обліку за місцем проживання – 1038 особа; на першочерговому обліку – 380 особи, з них 48 – учасники бойових дій (АТО); 2 сім’ї загиблих захисників України; на позачерговому обліку – 147 осіб. 

Організовано проведення 12 засідань громадської комісії з житлових питань, на яких:

  • взято на квартирний облік за місцем проживання  6 сімей, з них  2 сім’ї загиблих захисників України;
  • на соціальний квартирний облік взято 6 сімей;
  • внесено змін в 4 облікові справи громадян;
  • видано службові ордера на 5 квартир;
  • виключено з категорії службового житла 5 квартир;
  • включено до числа службового 5 квартир.

Проведено інвентаризацію облікових справ громадян, які перебувають на квартирному обліку для покращення житлових умов.

ОСВІТА

Робота освітніх закладів Коломийської міської територіальної громади у 2022 році спрямовувалась на реалізацію державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти, забезпечення створення нового освітнього середовища та формування сучасного освітнього простору відповідно до Концепції Нової української школи.

З вересня 2022 року у закладах загальної середньої освіти працюють 858 педагогічних працівників, 369 педагогічних працівників закладів дошкільної освіти, та 62 працівника у  Центрі позашкільної освіти.

З метою стимулювання, безперервного підвищення рівня професійної компетентності педагогічних працівників, росту їх професійної майстерності, розвитку творчої ініціативи, підвищення престижу й авторитету, забезпечення ефективності освітнього процесу в квітні 2022 року відбулося засідання атестаційної комісії ІІ рівня при управлінні освіти Коломийської міської ради, на якому було проатестовано 146 педагогічних працівників закладів освіти Коломийської міської територіальної громади.

У липні 2022 року замість зовнішнього незалежного оцінювання було проведено національний мультипредметний тест (далі-НМТ) на базі Коломийського ліцею № 1 імені В.Стефаника, Коломийського ліцею № 5 імені Т.Г.Шевченка.

З вересня розпочали роботу 5 опорних закладів освіти:

- Коломийський ліцей №5 імені Т.Г.Шевченка з Коломийською філією №7, Шепарівцівською філією, Раківчицькою філією;

- Коломийський ліцей № 9 з Коломийською філією №10

-Коломийський ліцей №1 імені Василя Стефаника з Воскресинцівською філією та Корницькою філією.

- Коломийський ліцей №8 з Товмачицькою філією та Іванівецькою філією.

- Коломийський ліцей №4 імені Сергія Лисенка з Коломийською філією №3 та Коломийською філією №20

У цьому  навчальному році інклюзивною формою навчання охоплено 95 учні закладів загальної середньої освіти

З вересня 2022 року для 21 учня закладів загальної середньої освіти було організовано педагогічний патронаж за станом здоров’я.

П’ятий  рік поспіль заклади загальної середньої освіти Коломийської міської територіальної громади впроваджують реформу «Нова українська школа», особливістю якої є організація такого освітнього середовища, що сприятиме вільному розвитку творчої особистості дитини., тому для 5-йх класів закуплено 561  одномісну парту на суму 1474308,00 грн та 290 двомісних парт

на суму 1296300,00 грн. Крім того управлінням освіти закуплено 37 мозабуків на суму 5550000,00 грн.

Усі заклади освіти Коломийської територіальної громади виконали поточні ремонти, провели роботи з підготовки приміщень, інженерних мереж і споруд до сталої роботи в новому навчальному році та в осінньо - зимовий період.

Для забезпечення функціонування освітнього процесу в закладах освіти відремонтовано 180 класів та навчальних кабінетів, проведено поточні ремонти в 6 спортзалах та 8 їдальнях.

Проводячи роботу з енергозбереження замінено дерев`яні вікна та двері на металопластикові загальною площею 888 кв.м в Коломийському ліцеї    № 1 імені В.Стефаника Коломийської міської ради, Коломийському ліцеї № 2 Коломийської  міської  ради,  Коломийському  ліцеї  № 4  імені Сергія Лисенка,

Коломийському ліцеї № 8 Коломийської міської ради,  Коломийському ліцеї               № 9 Коломийської міської ради, Коломийському ліцеї імені М.Грушевського Коломийської міської ради, Коломийській початковій школі № 20 Коломийської міської ради, Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 7 «Росинка» Коломийської міської ради, Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 16 «Орлятко» Коломийської міської ради, Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 17 «Калинка» Коломийської міської ради, Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 19 «Ромашка» Коломийської міської ради, Товмачицькому ліцеї Коломийської міської ради, Корницькому ліцеї Коломийської міської ради, Саджавському ліцеї Коломийської міської ради.

У закладах освіти проведені ремонти класних кімнат, укриттів, спортивних споруд, дитячих майданчиків,

зокрема, у:

- Коломийському ліцеї № 1 імені В.Стефаника Коломийської міської ради проведено поточний ремонт системи водопостачання та водовідведення побутового корпусу, в  укритті  виконано  роботи  по   електропостачанню , улаштовано підстильний бетонний шар площею 800 м. кв., настелено керамплитку площею 600 м. кв., установлено 4 унітази, 2 душові кабіни;

- Коломийському ліцеї № 2 Коломийської міської ради в укритті замінено електропроводку та відремонтовано вентиляцію, замінено 15 електросвітильників, 3 умивальники, улаштовано підстильний бетонний шар площею 206,7 м. кв.;

- Коломийському ліцеї № 3 Коломийської міської ради виконано поточний ремонт спортзалу, коридорів, класних кімнат, в укритті побілено стелю та стіни;

- Коломийському ліцеї № 4 імені Сергія Лисенка  в укритті виконано роботи по монтажу електропроводки (802 мп), облаштовано 4 санвузли  проведено ремонтно-будівельні роботи в сховищі на площі 802 м. кв. встановлено 12 рекуператорів;

- Коломийському ліцеї № 5 імені Т.Г.Шевченка Коломийської міської ради в укритті проведено штукатурення поверхонь стін площею 180 м. кв., улаштовано підстильний бетонний шар підлоги  площею 328 м.кв. ;

- Коломийському ліцеї № 6 імені Героя України Тараса Сенюка Коломийської міської ради проведено поточні ремонти класних кімнат, укриття;

- Коломийській філії № 7 Коломийського ліцею № 5 імені Т.Г.Шевченка Коломийської міської ради виконано поточний ремонт класних кімнат, сходової клітки, коридорів;

- Коломийському ліцеї № 8 Коломийської міської ради в укритті замінено труби опалення 94 мп та труби водовідведення, улаштовано підстильний бетонний шар підлоги  площею 113 м.кв., настелено керамплитку площею 113 м. кв., встановлено 6 рекуператорів, проведено монтаж бойлера гарячої води, облаштовано  2 санвузли та 2 душові кабіни;

- Коломийському ліцеї № 9 Коломийської міської ради полаковано паркетні підлоги у навчальних кімнатах, коридорах площею 2920 м.кв., виконано роботи по водоемульсійному фарбуванню стін коридорів площею 580 м.кв., в протирадіаційному укритті облаштовано 2 санвузли, обштукатурені поверхні стін площею 780 м.кв., настелено плитку на підлогу площею 446 м. кв.,улаштовано підстильний бетонний шар підлоги площею 446 м. кв., стіни в сховищі оздоблені декоративною штукатуркою площею 780 м. кв.;

- Коломийській філії № 10 Коломийського ліцею № 9 Коломийської міської ради проведено поточний ремонт класних кімнат;

- Коломийському ліцеї імені М. Грушевського Коломийської міської ради побілено поверхні стін, стель, укосів в кабінетах, коридорах, укритті площею 1700 м.кв., виконано роботи по ремонту системи електроосвітлення в сховищі, полаковано підлоги в класних кімнатах, кабінетах, актовій залі, проведено поточний ремонт їдальні;

- Саджавському ліцеї Коломийської міської ради проведено ремонт спортивного залу, заготовлено 140 мішків піску для укриття;

- Воскресинцівському ліцеї Коломий2ської міської ради виконано поточний ремонт класних кімнат;

- Шепарівцівській філії Коломийського ліцею № 5 імені Т. Г. Шевченка виконано поточний ремонт приміщень, заготовлено 660 мішків піску для укриття;

- Товмачицькому ліцеї проведено поточні ремонти приміщень навчальних кабінетів, встановлено ринви водовідведення з покрівлі ліцею -140 мп та водостічні труби -126 мп, проведено ремонт теплоізоляції  на теплотрасі -80 мп;

- Іванівецькій гімназії імені М.Вишиванюка настелено плитку на підлогу коридору I поверху площею 96 м. кв.;

- Раківчицькій філії Коломийського ліцею № 5 імені Т. Г. Шевченка Коломийської міської ради замінено покрівлю на корпусі № 2 площею                        480 м. кв.;

Корницькому ліцеї Коломийської міської ради в укритті улаштовано бетонну підлогу площею 70 м. кв., установлено біотуалет, пофарбовано стіни площею 260 м.кв.;

Коломийській початковій школі № 20 Коломийської міської ради в укритті улаштовано бетонну підлогу площею 226 м. кв., настелено плитку на підлогу площею 226 м.кв., побілено стіни площею 860 м.кв.

Певну роботу провели заклади дошкільної освіти. На сьогодні всі заклади дошкільної освіти готові приймати дітей та повноцінно працювати. За літній період заклади дошкільної освіти провели ремонти приміщень, спалень, ігрових кімнат, харчоблоків, спортивних та актових залів.

Зокрема, у:

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу № 2 «Дударик» Коломийської міської ради в укритті улаштовано підстильний бетонний шар підлоги площею 135 м.кв., пофарбовано споруди спортивного майданчика;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 3 «Берізка» Коломийської міської ради проведено ремонт системи електропостачання харчоблоку, встановлено санвузол в укритті, виконано роботи по електроосвітленню підвалу, облаштовано душову кабіну для працівників харчоблоку, пофарбовано споруди спортивного майданчика;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 5 «Барвінок» Коломийської міської ради пофарбовано споруди  на дитячих майданчиках , побілено стіни в укритті площею 236 м. кв. ;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 7 «Росинка» Коломийської міської ради в укритті проведено ремонт системи електроосвітлення , улаштовано підстильний бетонний шар підлоги площею 98 м.кв.  ;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 9 «Веселка» Коломийської міської ради пофарбовано спортивні споруди на дитячих майданчиках, проведено ремонт тіньового навісу ;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 11 «Сонечко» Коломийської міської ради полаковано паркетні підлоги в групах № 2 «Веселка», та № 3 «Ягідка» загальною площею 260 м. кв.;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 14 «Світанок» Коломийської міської ради проведено ремонт споруд на спортивному майданчику, в укритті настелено плитку на підлогу площею 13,5 м. кв.;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 16 «Орлятко» Коломийської міської ради  пофарбовано  споруди на дитячих майданчиках;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 17 «Калинка» Коломийської міської ради установлено 2 душеві кабіни та 4 пральні машини ;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 18 «Ластівка» Коломийської міської ради проведено  поточний  ремонт  приміщень,  пофарбовано  споруди  на  дитячих майданчиках, побілено приміщення укриття, кухні та пральні;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 19 «Ромашка» Коломийської міської ради улаштовано бетонну підлогу в укритті, встановлено 2 рекуператора, полаковано паркетні підлоги в групових приміщеннях площею 346 м.кв.;

- Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) № 21 «Пролісок» Коломийської міської ради в укритті настелено плитку на бетонну підлогу площею 243 м. кв., поштукатурено, побілено стіни, стелі площею 446 м. кв., проведено ремонт електроосвітлення, облаштовано 2 санвузли;

- Воскресинцівському закладі дошкільної освіти (дитячий садок) «Світанок» Коломийської міської ради проведено поточні ремонти приміщень;

- Саджавському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) «Дударик» Коломийської міської ради полаковано підлогу у групах «Ромашка», «Малятко» площею 102 м.кв., пофарбовано споруди на майданчиках;

- Товмачицькому закладі дошкільної освіти (дитячий садок) «Теремок» Коломийської міської ради проведено поточний ремонт приміщень;

- Шепарівцівському закладі дошкільної освіти (дитячий садок) «Лісовичок» проведено поточний ремонт приміщень.

МУНІЦИПАЛЬНА ІНСПЕКЦІЯ

У відділі муніципальної інспекції працюють 16 осіб, з них:

1 – начальник відділу

1 – головний спеціаліст - юрисконсульт

4 – займаються питаннями благоустрою;

5 – в сфері паркування;

5 – в сфері диспетчеризації.

За вказаний період відділом муніципальної інспекції розглянуто 101 звернень, заяв та скарг громадян, 7 депутатських запитів та 562 листів з державних органів та  підприємств, установ та організацій на які надані відповіді.

Згідно Указу Президента України від 24.02.2022 року «Про введення воєнного стану в Україні» протягом лютого-квітня місяця працівники відділу муніципальної інспекції залучалися до охорони громадського порядку на об’єктах критичної інфраструктури Коломийської міської територіальної громади.   

Налагоджена робота, щодо систематизації і впорядкування договорів про пайову участь, що в свою чергу збільшило поступлення коштів від пайової участі в утриманні об’єктів благоустрою постійно проводиться моніторинг за розміщенням тимчасових споруд на території Коломийської територіальної громади відповідно до виданих паспортів прив’язок.

Сектор з питань благоустрою:

Відділом муніципальної інспекції підготовлено рішення від 27.01.2022 р. № 1758-26/2022 «Про визначення обсягу пайової участі в утриманні об’єктів благоустрою», згідно якого обсяг сплати пайової участі за 1 м.кв. тимчасової споруди зріс з 8 грн. до 50 грн. та змінилися коефіцієнти місця розташування ТС відповідно до схеми зонального розподілу території м. Коломиї. За 11 місяців 2022 року згідно вищевказаного рішення підприємцями переукладено 52 договорів, щодо пайової участі в утриманні об’єкта благоустрою, підготовлено 8 листів-претензій по договорах укладених в попередні роки, щодо заборгованості по сплаті. До фонду соціально-економічного розвитку коштів пайової участі сплачено  628 236,00 грн., що більше на  184 651,30 грн. більше ніж за відповідний період 2021 року.

Розпорядженням міського голови від 02.06.2022 року № 174-р створено робочу групу з питань контролю, ліквідації, запобігання несанкціонованої (стихійної) торгівлі на території м. Коломиї, на виконання завдань якої працівниками відділу муніципальної інспекції міської ради проводилася боротьба зі стихійною торгівлею в центральній частині міста на                                  просп. В.Чорновола, площі Т.Шевченка, вул. І.Мазепи, а також велася роз’яснювальна робота по вул. С.Бандери та пл. Привокзальна. Спільно з Коломийським  РВП ГУНП в Івано-Франківській області постійно проводилися рейди, щодо торгівлі в невстановлених місцях на вулицях міста Коломиї. Інспекторами сектору з благоустрою відділу муніципальної інспекції міської ради щоденно здійснювався контроль за станом благоустрою Коломийської територіальної громади, за дотриманням Правил благоустрою Коломийської територіальної громади. Також інспекторами сектору з благоустрою відділу муніципальної інспекції міської ради проводилися спільні обстеження та перевірки з представниками управління земельних відносин та майнових ресурсів міської ради, управління комунального господарства міської ради території Коломийської територіальної громади на предмет виявлення локацій поширення борщівника Сосновського згідно покладених завдань комісії міської ради з координації виконання заходів, щодо виявлення, встановлення, території належності осередків борщівника Сосновського на території Коломийської міської територіальної громади. За не скошення борщівника на земельних ділянках складено 7 приписів та 3 адміністративних протоколи. 

Участь у засіданнях технічної ради з розгляду питань пов’язаних з благоустроєм територій, видачею технічних умов на приєднання до інженерних мереж, погодження видачі дозволів на проведення земляних робіт, продовження терміну паспортів прив’язок на тимчасові споруди, та інших віднесених до компетенції відділу муніципальної інспекції міської ради.

Для своєчасного реагування та ефективнішого контролю за станом благоустрою Коломийської територіальної громади та дотриманням водіями Правил дорожнього руху відділом муніципальної інспекції міської ради підготовлено Програму «Про забезпечення та зміцнення матеріально-технічної бази відділу муніципальної інспекції на 2022-2025 роки», яку затверджено рішенням сесії міської ради від 12.03.2022 року № 1899-30/2022.

Протягом 2022 року інспекторами сектору з благоустрою відділу муніципальної інспекції проводилися перевірки вивісок та зовнішньої реклами в місті Коломия. За січень-листопад 2022 року складено 43 приписів про невідповідність вивісок та інших конструкцій правилам благоустрою чи про відсутність дозвільних документів. У більшості випадків підприємці належним чином прореагували та добросовісно віднеслися до усунення виявлених порушень, однак не всі власники по закінченню терміну вказаному в приписі впорядкували розміщення об’єктів зовнішньої реклами, вивісок та тимчасових споруд на території Коломийської територіальної громади.

Підготовлено 1 рішення виконавчого комітету Коломийської міської ради «Про демонтаж рекламних засобів, вивісок та тимчасових споруд» на підставі якого проведено роботи по демонтажу відповідно до затвердженої Програми «Демонтаж рекламних засобів та тимчасових споруд» у Коломийській територіальній громаді на 2021-2023 роки» та демонтовано:

-  5 дитячих атракціонів;

-  1 вивіску.

Відділ муніципальної інспекції тісно співпрацює з усіма відділами та управліннями міської ради, старостинськими округами, Коломийським  РВП ГУНП в Івано-Франківській області, комунальними підприємствами міста.

Організовано роботу інспекторів сектору з благоустрою відділу муніципальної інспекції з філією «АВЕ Коломия» ТОВ «АВЕ Івано-Франківськ», ФОП Пасяка Р.В. та КП «Полігон Екологія» з представниками яких здійснювались обходи приватних підприємств, установ, організацій та будинків Коломийської територіальної громади,  щодо укладення договорів по наданню послуг з вивезення побутових відходів.

На виконання протокольних доручень та усних вказівок міського голови здійснювалися виїзди, щодо виявлення порушників, які здійснювали підпали сухої трави та іншої рослинності.

Муніципальною інспекцією підписано 167 дозволів на тимчасове порушення об’єктів благоустрою, пов’язаних з виконанням суб’єктами господарювання та фізичними особами земляних, ремонтних та інших робіт. По завершенню термінів, вказаних у дозволі, відділом муніципальної інспекції здійснено обстеження та контроль за відновленням об’єктів благоустрою після виконання даних робіт.

Інспекторами відділу винесено 130 приписів про усунення порушень законодавства у сфері благоустрою Коломийської територіальної громади  та складено 25 акт обстеження (огляду) території.

За порушення Правил благоустрою Коломийської територіальної громади складено 91 протокол про адміністративне правопорушення за ст. 152 КУпАП, з яких адміністративною комісією при виконавчому комітеті Коломийської міської ради розглянуто 59 протокол, до міського бюджету поступило                                35 530,00 грн.

Сектор з питань паркування:

Однією з проблем міста є також порушення Правил дорожнього руху та правил паркування, з метою її вирішення головними спеціалістами – інспекторами з паркування сектору з паркування відділу муніципальної інспекції за 11 місяців 2022 року винесено 12 765 повідомлення про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення ПДР та паркування в місті Коломия, що на 3 716 повідомлень більше за аналогічний період 2021 року, накладено стягнень на суму 3 952 740 грн., ніж у 2021 році на 948 960,00 грн. Власниками транспортних засобів здійснено оплату по 7 572 повідомленнях про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення ПДР та паркування в місті Коломия на суму 1 892 231 грн., а це більше на                             568 637,00 грн., ніж за аналогічний період 2021 року

Крім того керуючись вимогами ЗУ «Про внесення деяких змін до деяких законодавчих актів України, щодо реформування сфери паркування транспортних засобів» підготовлено запити до Територіального сервісного центру МВС України в місті Коломия по 5 272 транспортних засобах.

На підставі отриманої інформації з Територіального сервісного центру  МВС України в місті Коломия станом на 30.11.2022 року підготовлено та надіслано 2 311 постанов та 2 311 листів власникам транспортних засобів, які здійснили порушення ПДР та паркування в місті Коломия. Після отримання листів власниками транспортних засобів оплачено 1 140 постанов на суму                364 265,00 грн.

Відділом муніципальної інспекції відправлено на розгляд органів Державної виконавчої служби міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України 832 постанови про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення ПДР та паркування в місті Коломия з яких прийнято рішення по 325 постановах на суму 261 686,00 грн.

При виконавчому комітеті Коломийської міської ради функціонує Адміністративна комісія. За 9 місяців 2021 року адміністративною комісією розглянуто 94 справ, з яких до адміністративної відповідальності притягнули 61 особи та до міського бюджету поступило коштів в сумі  56 508,00 грн.

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Починаючи з перших днів повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України відділ охорони здоров'я міської ради активно займається логістикою гуманітарної допомоги з країн Європи: отримання, облік, сортування та передача медичної гуманітарної допомоги на медичні підприємства та згідно наданих потреб іншим громадам України та медичним підприємствам міської ради.

Отримано гуманітарну допомогу медичного спрямування від ЄЦНРП в тому числі від міст побратимів Коломийської міської ради, Канади, Грузії, Шотландії, волонтерських центрів міста.

З числа отриманих медикаментів та інших виробів медичного призначення здійснювалось відвантаження для потреб:

-10 гірсько-штурмової бригади, територіальної оборони, військової частини  аеродрому, забезпечення гуманітарних вантажів відповідно до заявок та медичних закладів громади. Також для потреб ВПО, які тимчасово проживають в пунктах  міста, та звертались за медичною допомогою в заклади  охорони здоров’я громади. Певна кількість медикаментів була отримана Коломийською ЦРЛ від волонтерського центру «Локомотив» та КМЦ ПМСД від волонтерського центру «Народний дім» та ДОЗ ОДА.

З міста Сігет в тому числі отримали ноші медичні, портативний дефібрилятор, глюкометри та тест смужки, інсулін в шприц ручках, термо ковдри, епінефрин шприц-ручки, перев'язувальні матеріали, медичні розхідники та медикаменти.

Від делегації медиків з Грузії, які відвідали Коломию в рамках проекту ВООЗ по допомозі та обміну досвідом було отримано 2 вантажа: медикаменти, медичний інструментарій, відеоларингоскоп, монітори пацієнта та інше.

З міста Квебек (Канада) було отримано значна кількість металоконструкцій для зовнішньої та внутрішньої фіксації, медичного інструментарію, електродрилі та пили медичні та передано частково на потреби ЗСУ та  в КНП “Коломийська ЦРЛ” КМР.

З міст Абердин та Перс (Шотландія) було отримано близько 50 ящиків гуманітарної допомоги медичного спрямування: антисептики, медикаменти, одноразовий медичний одяг, аптечки, перев’язувальний медичний матеріал.

Було отримано та передано 2 машини швидкої медичної допомоги на потреби ЗСУ від КМР (отриманих благодійно).

КНП “КМЦ ПМСД” КМР було сформовано та передано відповідно до звернення від центрів первинної медико-санітарної допомоги м.Краматорськ (Донецька область) та м.Олешки (Херсонська область) медикаменти та засоби медичного призначення.

Від Львівської ОДА та освітньої платформи було отримано: холодильник для зберігання препаратів крові та харчовий холодильник- Коломийська ЦРЛ, харчовий холодильник глибокої заморозки для управління освіти.

Отримано два апарати перитонеального діалізу з розхідниками для підприємства від благодійників один з них передано у західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр.

Здійснено організацію серії навчань-тренінгів від організації “Лікарі без кордонів” для працівників міської ради  на тему ментального здоров’я, організовано та  проведено  робочу зустріч з побудови спроможної мережі в південному регіоні Івано-Франківської області проект USAID/UKaid “Підтримка реформи охорони здоров’я”.

В квітні 2022 року нашу громаду відвідали представники  медичної команди Lelo, Тбілісі, Грузія, які були задіяні безпосередньо в медичному процесі. Здійснено організацію проведення бригадою медиків з Грузії навчань медичного персоналу та цивільних для роботи в надзвичайних умовах.

Відділ охорони здоров’я здійснював координацію вакцинальної кампанії та організацію роботи центрів вакцинації від коронавірусної хвороби Covid-19.

Здійснював аналіз та розгляд скарг системи моніторингу якості надання послуг в медичних підприємствах.

Щодо проведеної роботи у закладах охорони здоров'я міської ради повідомляємо наступне:

1. КНП КМР “КМЦ ПМСД”

Відремонтовано приміщення АЗПСМ №4 в с.Товмачик, здійснено переїзд амбулаторії з ІІ на І поверх будівлі.

Завершуються ремонтні роботи по вулиці Січових Стрільців, 23 куди планується переміщення сімейних лікарів з АЗПСМ № 2  вул. Шевченка, 38.

Відремонтований дах в  АЗПСМ №7 вул.Леонтовича,26.

Зроблений ремонт окремих приміщень в АЗПСМ №1 по вул.Чорновола, 32 за допомогою грантового проекту  USAID “Підтримка реформи охорони здоров'я” “Організація надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам, що постраждали від війни РФ проти України”.

Отримано портативний апарат CIPAP терапії.

КНП КМР “КМЦ ПМСД” здійснено вакцинацію понад 60 тис. доз від коронавірусної хвороби Covid-19. Це спільний здобуток потужної інформаційної кампанії та усіх свідомих коломиян, які вакцинувалися самі і активно підтримували цей процес.

2.КНП “Коломийська ЦРЛ” КМР:

СП “Пологовий будинок”

Проведено благоустрій СП “Пологовий будинок” (встановлено бруківку) та встановлено фотозону для матерів та новонароджених діток.

Проведено заміну віконних та дверних блоків на енергозберігаючі в СП “Пологовий будинок”.

Отримано від гуманітарної допомоги ліжка та меблі для палат.

СП “Дитяча лікарня”

Проведення благоустрій території СП “Дитяча лікарня” (укладання асфальту) до приймального покою та зроблено водовідведення навколо приміщення лікарні.

Від благодійників отримано наркозно-дихальні апарати, Сіпапи, ШВЛ.

Облаштування  підвалу під централізованою лабораторією, в укриття для перебування там у разі повітряної тривоги учнів ліцею №3.

Отримано сантехнічного інвентаря (душові кабіни, умивальники, бойлери) для СП “Дитяча лікарня”. Подача супровідних документів для отримання медичних розхідників від Hopital prive armand brillard-ramsey sante (Франція).

Отримано від гуманітарної допомоги ліжка та меблі для палат.

СП “Стаціонар”

Відремонтовано 5 поверх СП “Стаціонар” де заплановано надання медичної та реабілітаційної допомоги військовослужбовцям та цивільним.

СП “Стаціонар” облаштований новими душовими кабінами та бойлерами, для покращення комфортного перебування пацієнтів та медичних працівників.

СП “Стаціонар” відремонтовано сховища та зроблена операційна та післяопераційна палата, яка може функціонувати в разі необхідності під час повітряної тривоги.

За кошти місцевого бюджету придбано обладнання для централізованої клініко-діагностичної лабораторії (біохімічний аналізатор та коагулометр).

Отримано гуманітарну допомоги від БФ “Волонтерський рух Буковини” (отриманий вантаж на 3 медичні установи в тому числі, медикаменти, обладнання).

Отримана партія  медикаментів та апаратів для вакуумного лікування ран та лабораторного обладнання від фундації “Рональда Макдональда”.

З різних джерел у вигляді гуманітарної допомоги було отримано: апарати CIPAP терапії, стаціонарний стерилізатор для забезпечення  основних потреб хірургічної служби та портативний стерилізатор для лор-відділення.

Отримано від гуманітарної допомоги ліжка та меблі для палат.

Проведено заміну водопроводу холодної води в підвальному приміщенні терапевтичного корпусу та встановлено системи лічильників теплопостачання, зроблено огорожу навколо терапевтичного корпусу.

3. КНП “Коломийська інфекційна лікарня КМР  Івано-Франківської області”

Закуплено за кошти міського бюджету генератор живлення 33 кВт для медичного підприємства.

Отримано гуманітарну допомоги від БФ “Волонтерський рух Буковини” медикаменти, портативні CIPAP.

4. КНП “Коломийський ФПЦ КМР Івано-Франківської області”

Отримано УЗД апарат з гуманітарної допомоги м. Львів.

Закладені кошти по стоматологічному обслуговуванню та зубному протезуванню учасників АТО.

5.КП “КЦРА-31 КМР”

В червні 2022 року було створено комунальне підприємство “Коломийська центральна аптека №31” КМР шляхом реорганізації юридичної особи Коломийська центральна районна аптека №31.

У відремонтоване приміщення здійснено переїзд аптеки, частину приміщення передано під амбулаторію для розташування сімейної медицини.

Заплановано проведення ремонту даху приміщення.

Наші всі медичні підприємства збільшили кількість контрактів по пакетах медичних послуг, які фінансуються за програмою медичних гарантій, а це додаткові можливості для кожного жителя громади.

-ЦРЛ 26 пакетів

-Первинка 4 пакети

-Тубдиспансер 6 пакетів

-Інфекційна 3

Якість роботи наших медичних підприємств - стратегічна мета! Ринок медичних послуг в Коломиї. Конкуренція. Працюємо, щоб бути найкращими.

Що стосується плану роботи на 2023-2025 роки, відділ охорони здоров'я міської ради і надалі триматиме на контролі забезпечення реалізації місцевих програм, зокрема:

-Програма “Сприяння закладу медицини вторинного рівня в Коломийській міській територіальній громаді на 2022-2024 роки” - КНП “Коломийська ЦРЛ” КМР;

-Програма “Здоров'я громади на 2019-2023 роки”- КНП КМР “КМЦ ПМСД”;

-Програма “Протидія захворювання та профілактики захворювань в Коломийській територіальній громаді на 2022-2024 роки”-КНП “КФПЦ” КМР Івано-Франківської області;

-Програма “Боротьба з інфекційними захворюваннями в Коломийській територіальній громаді на 2022-2024 роки” -КНП “КІЛ КМР Івано-Франківської області”;

-Програма “Розвиток комунального підприємства “Коломийська центральна районна аптека №31 КМР на 2022-2024 роки”.

Відділ працюватиме над удосконаленням надання медичної допомоги закладами охорони здоров'я міської ради.

СПОРТ

Управлінням спорту Коломийської міської ради (надалі-Управління) впродовж 2022 року проведено 50 спортивно-масових заходів різних рівнів (західноукраїнські, українські, обласні та міські чемпіонати, турніри, марафони, естафети та фестивалі).

В 2022 році спортсмени Коломийської територіальної громади та вихованці Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи м. Коломия (надалі – КДЮСШ) брали участь у міжнародних, всеукраїнських та обласних змаганнях,  де стали переможцями та отримали призові місця.

В підсумку за результатами змагань у 2022 році налічується всього 52 чемпіони різних рівнів (області – 39, України – 7, Європи та світу – 6) та 68 призерів (області – 47, України – 13, Європи та світу – 8).

В категорії спорту вищих досягнень місто Коломия знаходиться на другому місці призерів Івано-Франківської області.

Відповідно до Положення про стипендію Коломийської міської ради кращим спортсменам та тренерам м. Коломиї та міської програми «Розвиток фізичної культури та спорту в Коломийській територіальній громаді на 2022-2025 роки» Управлінням проводиться виплата стипендій кращим спортсменам та тренерам (призери та чемпіони України, Європи, світу) Коломийської територіальної громади за результатами спортивних досягнень за попередній рік. Так,  цьогоріч  налічується  35 спортсменів-стипендіатів. Розмір найнижчої стипендії - 300 грн., найвищої – 5 000 грн. Всього за 2022 рік виплачено стипендій на загальну суму 500 000грн.

Відповідно до міських програм «Розвиток фізичної культури та спорту в Коломийській територіальній громаді на 2022-2025 роки»» та «Розвиток командно-ігрових видів спорту в Коломийській територіальній громаді на 2022-2025 роки» Управлінням впродовж 2022 року проводилось оновлення спортивного інвентарю та спортивного одягу для окремих відділень КДЮСШ та футбольних команд Коломийської територіальної громади на загальну суму 427 728грн.

Крім того, управлінням протягом року здійснювалося сприяння в закупівлі нагородної атрибутики для  переможців та учасників спортивно-масових заходів та проводилось відшкодування компенсаційних виплат на харчування  спортсменам при проведенні навчально-тренувальних зборів для підготовки до Чемпіонатів та турнірів різних рівнів.

Управлінням в 2022 році розпочато роботу по внесенню даних спортивних об’єктів Коломийської територіальної громади в електронний реєстр спортивних споруд України.

На даний час у КДЮСШ займаються 1040 дітей (з них, дітей з числа внутрішньо переміщених осіб  -  70). У спортивній школі працює 50 тренерів-викладачів та налічується 21 вид спорту.

Крім того, впродовж 2022 року управлінням для КДЮСШ здійснювалася придбання матеріалів, будівельних матеріалів, інвентарю та інструментів для проведення ремонтних робіт господарським способом з підготовки спортивних об’єктів до опалювального сезону.

Так, власними силами господарського персоналу КДЮСШ проведено ремонтні роботи  з застосуванням енергозберігаючих матеріалів  на  спортивних об’єктах за адресами: бульв. Лесі Українки,43а та вул. Петлюри,11а.

Крім того, господарським персоналом КДЮСШ систематично здійснюється утримання на професійному рівні трав’яного газону (футбольне поле стадіону «Юність»), який надається у використання для проведення футбольних матчів МФК «Покуття», «Коломия - Сільмаш» та команд  ДЮФЛ.

Управлінням  впродовж 2022 року проведено 1 поточний та 2 капітальні ремонти з підготовки спортивних об’єктів до опалювального сезону та щодо  вжиття заходів з енергозбереження, а саме:

  • «Поточний ремонт нежитлового приміщення (утеплення фасаду) по вул. О. Кобилянської,8а в м. Коломиї, Івано-Франківської області»  на суму 156 810грн.;
  • «Капітальний ремонт системи опалення і вентиляції нежитлового приміщення по бул. Лесі Українки,43 в м. Коломия Івано-Франківської області» на суму 863 160грн.;
  • «Капітальний ремонт горища (утеплення)  нежитлового приміщення по бул. Лесі Українки,43 в м. Коломия Івано-Франківської області» на суму 574 992,80грн.


КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

На утримання комунального господарства по м.Коломия на 2022 рік  передбачено кошти в сумі 179,0 млн. грн.


Для покращення благоустрою міста виконано робіт на суму 121, 0 млн. грн.


Для забезпечення належного санітарного стану міських кладовищ проведено роботи по вирубуванні самосійних дерев, очищення ровів від сміття, прибирання міських кладовищ на суму 5 922,048 тис.грн.

На утримання безпритульних тварин в міському притулку за звітний період витрачено кошти в сумі  426,35 тис. грн (близько 120 собак), проведено відлов бродячих тварин та надано ветеринарних послуг на суму 336,37 тис. грн.

За зайняте у 2021 році ІІ місце в обласному конкурсі «Громада кращого довкілля», за рахунок субвенції з обласного бюджету, проведено заходи з озеленення парків, скверів, виготовлено та встановлено арт-обєкт, зелена клумба на озері ім. Юрія Руфа  на суму 145,83 тис.грн.

На  проведення  заходів  з  озеленення  міста  використано  кошти  в  сумі  8902,83 тис.грн: проведено посадку саджанців  –188 шт., ( за минулий рік – 168) посадку квітів та їх догляд, косіння газонів механізованим способом площею 497865 м2, стрижку живоплоту ( 15215 м2 ), видалення аварійних дерев,  проведено формувальну обрізку ( 1785 шт.), викорчовування пнів (35 шт.)

Влаштування квітників та догляд за ними проводиться на таких територіях:

  • музей Писанка                                  330м2
  • квіти однорічні                                  50 м2
  • площа з трояндами                            280 м2
  • музей Писанка                                   150 м2
  • пам’ятник Бандері                             27 м2
  • площа Шевченка (фонтан)                     495,4 м2
  • площа Шевченка (універмаг)           117,6 м2
  • Чорновола (пам’ятник Симчичу)           40,6 м2
  • пам’ятник І.Франку                           10,62 мІ


Для забезпечення безперебійного освітлення вулиць міста на утримання мереж  вуличного  освітлення в належному стані використано кошти в сумі       5860,0 тис. грн, В основному прокладено вуличне освітлення в селах ТГ (с. Королівка вул.. Гуцульська, с. Раківчик вул. С.Стрільців, с. Саджавка вул.. Молодіжна, с. Шепарівці вул.. Галицька та Л.Українки, с. Грушів вул.. Польова та І.Франка с. Корнич вул.. Коломийська). Технічне обслуговування проводиться на 371,6 вулицях з існуючою мережею вуличного освітлення. В загальному обслуговується близько 237,9 км повітряних ліній вуличного освітлення.

Для покращення благоустрою міста  проведено  ремонт між квартальних проїздів на площі 14 583,4 м2 на суму  16 054,0 тис. грн.  ( проїзд від пл.. Відродження до центрального ринку, окремі ділянки прибудинкової території масиву «Гомін», Петлюри,42, С.Стрільців 23, 25 Лисенка, 1, Валова,45, Коновальця,19, Винниченка,1 Богуна,20-30, Мазепи, 290).

Проведені роботи по виправленню профілю основ щебеневих без додавання нового матеріалу площею 16659,9 м2  на суму 1738,97 тис.грн, (вулиці сіл Іванівці, Шепарівціі, в м. Коломиї – вулиці Кропивницького, Козакевича, Кобилянської), проведено поточний ремонт асфальтобетонного покриття доріг 90655,18 м2 на суму 62 828,8 тис.грн., (вул. Хмельницького -1772,4 м2-1378,1 тис.грн.; вул.. Роксолани – 1278 м2 – 906,6 тис.грн. вул. Довбуша – 5136,95 м2 – 4 155,5 тис.грн. вул.. Липова – 1605,3 м2- 1120,7 тис.грн. вул.  Косівська – 1523,5 м2 – 1096,8 тис.грн. вул. Міцкевича – 4396,5 м2- 2754,1тис.грн. вул. Тютюнника – 3351,35 м2- 2156,6 тис.грн, вул.. Старицького – 17196,3 м2 – 11597,1 тис.грн. вул.. Й. Сліпого – 2483 м2- 1868,5 тис.грн. вул. Чайківського – 6505 м2 – 4384,0 тис.грн. с. Раківчик – 1275,4 м2 – 640,1 тис.грн. с. Іванівці – 1752,2 м2 – 890,3 тис.грн. с. Воскресинці – 2871 м2 – 1783,55 тис.грн.)


Утримання засобів регулювання дорожнього руху.

Щоденно проводиться обслуговування 14 світлофорів, які працюють в програмному режимі і забезпечують регульований проїзд через перехрестя.

На технічне обслуговування світлофорів передбачено 666.54 тис.грн., (використано 550,2 тис. грн.) на ремонт світлофорів використано 1028,68 тис. грн.

За кошти міського бюджету проведено роботи по нанесенню дорожньої розмітки та встановлення дорожніх знаків  на суму  189,96 тис. грн.  Для забезпечення безпеки дорожнього руху та руху мешканців змонтовано огорожі на суму 535,3 тис. грн. (відремонтовано 555,7 м2 огорожі та встановлено 211 шт. огороджувальних стовпчиків) та встановлено 90 бетонних півсфер .

Для покращення зручності мешканців встановлено ряд елементів благоустрою: урни лавки. На такі заходи витрачено – 303,0 тис.грн. Проведено ремонт 2 автобусних зупинок по вул. Мазепи. ( 199,0 тис.грн.)


По програмі «Безбар’єрна Коломия» передбачено коштів 663,0 тис.грн. Проведено заходи по встановленню напрямних огороджень на пішохідних переходах ( вул.. Валова) на суму 98,4 тис.грн.

Для проведення заходів щодо боротьби з борщівником Сосновського виконано роботи щодо ліквідації рослинності на суму 362,77 тис.грн. на площі 209 020 м2 (49,0 тис.грн. площа 6178,76 м2 за минулий 2021 р)


Утримання дорожньої мережі в зимовий період.


Для утримання дорожньої мережі задіяна спеціалізована  техніка КП «Полігон Екологія» в кількості 10 одиниць: два автогрейдери, два піскорозкидачі з переднім відвалом (КАМАЗ, МАЗ), МАЗ з переднім відвалом, трактори МТЗ 80, «Бєларус 32-МК» «ЮМЗ ЕО», трактор «Авант», фронтальний навантажувач на базі трактора МТЗ-82. На підсипку доріг та тротуарів було використано 995,5 т. соляно-піщаної суміші.

Щоденно проводиться санітарна очистка центральної частини міста, площ, скверів та інших місць  масового  відпочинку, в яких задіяно 28 двірників, також проводиться додаткове прибирання інших вулиць з твердим покриттям по мірі їх засмічення, два рази на день вивозиться сміття з  350 урн. Почищено 649 дощових колодязів та встановлено 38 дощоприймачі та 23 люків мережі дощової каналізації. ( Використано 83,5 тис.грн.) Вивезено 42 стихійних сміттєзвалищ – 833 м3. На  ці  цілі  використано  кошти  в  сумі 10470,0 тис.грн.


Згідно програми «Охорони природнього навколишнього середовища на 2021-2025 роки», за рахунок субвенції з обласного бюджету проведено роботи по будівництву каналізаційної мережі по вул. Довбуша -391,19 тис.грн. (прокладено 156,5 м/п каналізації), будівництву каналізаційної мережі по вул. Войнаровського – 497,04 тис.грн. (прокладено 238 м/п каналізації). Також виконано посадку саджанців декоративних дерев на суму 167,3 тис.грн. та проведено очищення русел річок на суму 100,0 тис.грн.( по вул.Довбуша)


За рахунок коштів міського фонду розвитку проведено будівництво каналізаційної мережі по вул. Гетьманська – 638,3 тис.грн. (прокладено194 м/п каналізації).


Статутні капітали: На поповнення статутного капіталу комунальних підприємств профінансовано 108794,0 тис.грн. в т. ч. для КП «Полігон Екологія» 694,0 тис.грн. ( виплати % по лізингу)  КП «Коломияводоканал» - 53 100,0 тис.грн. та КП «Коломиятеплосервіс» - 55 000,00 тис.грн.


КП «Зеленосвіт»


Головна мета діяльності КП «Зеленосвіт» – утримання, відновлення, організації, підтримання, реконструкції, санітарного очищення об?єктів благоустрою зеленого господарства, вуличного освітлення та огорож на території територіальної громади м. Коломиї та приєднаних сільських територіальних громад. В структурі підприємства є дільниця зеленого господарства, дільниця по зовнішньому освітленню, дільниця по транспорту.

На підприємстві згідно штатного розпису – 69,25  штатних одиниць, на даний час працює - 51  осіб.

В 2022р.  КП «Зеленосвіт» здійснювалась діяльність:

  • послуги з озеленення територій та утримання зелених насаджень;
  • обслуговування та ремонт мереж вуличного освітлення;
  • зведення огорож, монтаж поручнів і захисних засобів.

Протягом року було проведено заміну 655 ламп LED, демонтовано та встановлено нових 1211 шт. світильників  LED, прокладено 16,1 км кабелю, встановлено опор 46 шт. проведено 120 м. ремонту кабелю та 469 м в траншеї.


КП «Коломийська ритуальна служба»


       Комунальне підприємство «Коломийська міська ритуальна служба» здійснює діяльність із утримання 6 міських та 15 сільських кладовищ , а також проведення поховань в ТГ.

За 2022 р. здійснено 548 поховань, в тому числі 4 поховань осіб без певного місця проживання за рахунок коштів місцевого бюджету та 21 поховання військово - зобов’язаних громадян.

Територія обслуговування  становить 22 кладовища на 62,94 га, а саме

  • м. Коломия (4 кладовища) – 35,6га
  • с. Воскресинці (2 кладовища) – 6,0 га
  • с. Іванівці (1 кладовище) – 1,5 га
  • с. Саджавка (2 кладовище) – 5,24 га
  • с. Товмачик (1 кладовище) – 5,4 га
  • с. Шепарівці (1 кладовище) – 1,0 га
  • с.Раківчик (1 кладовище) – 1,86 га
  • с.Грушів (1 кладовище) – 0,8 га
  • с.Корнич (2 кладовища) – 5,08 га
  • с.Королівка (1 кладовище) -1,4 га

Підприємством проводиться прибирання території, прочищення високомірних кущів, косіння трави, очищення водовідвідних канав від сміття, звалювання дерев, стрижка живоплоту.

Для покращення благоустрою проведено асфальтування доріжок на кладовищі вул. Довбуша  (3000 м2) та покладено тротуарне покриття по вул.. Карпатська (Монастирок).

       Середньооблікова кількість штатних працівників складає 23 осіб. Фонд оплати праці становить 4020,5 тис.грн. Середньомісячна заробітна плата по підприємству становить 13,0 тис.грн.


Комунальне підприємство «Коломиятеплосервіс»

Комунальне підприємство «Коломиятеплосервіс», створене у 2016 році на підставі рішення міської ради від 06.08.2015 № 2241-55/2015, яке надає послуги з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії бюджетним установам і організаціям міста.

У звітному періоді на балансі комунального підприємства «Коломиятеплосервіс» до 01 жовтня 2022 року перебувало 4 (чотири) комунальні котельні:

  • котельня на вул. Лисенка, 28;
  • котельня на вул. Леонтовича, 14а;
  • котельня на вул. Довбуша, 117а
  • котельня на пл. Привокзальна, 15.

Котельня на вул. Лисенка, 28 опалює ліцей № 2, навчальний корпус на вул. Лисенка, 11 та гуртожиток на вул. Лисенка, 7 Коломийського індустріально-педагогічного технікуму, навчальний корпус Коломийського інституту на вул. Лисенка, 8 ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», гуртожиток на вул. Петлюри, 50 КВНЗ «Коломийський педагогічний коледж Івано-Франківської обласної ради» та гуртожиток на вул. Лисенка, 8 ВСП-Коломийський політехнічний коледж Національного університету «Львівська політехніка».

Від котельні на вул. Леонтовича, 14а опалюється ліцей № 6 та ДНЗ №21.

Котельня на вул. Довбуша, 117а опалює ДНЗ № 5.

Котельня на пл. Привокзальна, 15 перебуває на консервації.

Після 01 жовтня 2022 року на баланс підприємства було передано вісім котелень з управління освіти міської ради та управління культури міської ради, а саме:

  • котельню на вул. Маковея, 16а, яка опалює ПШ № 20;
  • котельню на вул. Сніжна, 11. Опалює ЗДО № 2  «Дударик»;
  • котельню на вул. Чайковського, 20. Опалює ЗДО № 19 «Ромашка»;
  • котельню на вул. Лисенка, 18. Опалює ЗДО № 11 «Сонечко»;
  • котельню на вул. Лисенка, 9. Опалює ЗДО № 14 «Світанок»;
  • котельню на вул. Височана, 2 в с. Раківчик. Опалює корпуси філії ліцею № 5 імені Т.Г.Шевченка;
  • котельню на вул. І.Франка в с. Товмачик. Опалює філію ліцею № 8;
  • котельню на вул. Чайковського, 22. Опалює МШ № 2 імені Г. Грабець.


У 2022р. на поповнення статутного фонду підприємства рішенням міської ради було виділено 55000,00 тис. грн., за які було:

1.        Виконано капітальні ремонти по таких об’єктах:

-        Капітальний ремонт теплотраси від котельні на вул. М.Лисенка, 28 в м. Коломия Івано-Франківської області до ЗДО №14 на вул. Лисенка, 9 в м. Коломия Івано-Франківської області;

-        Капітальний ремонт теплотраси від котельні на вул. М.Лисенка, 28 в м. Коломия Івано-Франківської області до ЗДО №11 на вул. Лисенка, 18 в м. Коломия Івано-Франківської області;

-        Капітальний ремонт теплотраси від котельні на вул. М.Лисенка, 28 в м. Коломия Івано-Франківської області до Коломийського ліцею № 2 на вул. Лисенка, 24 в м. Коломия Івано-Франківської області;

-        Капітальний ремонт ділянки тепломережі від наземної частини діючої теплотраси на вул. Костомарова до теплового пункту ліцею №5 у м. Коломия Івано-Франківської області.

2.        Розпочато роботи по таких об’єктах:

-        Капітальний ремонт котельні Раківчицької філії Коломийського ліцею № 5 імені Т. Шевченка Коломийської міської ради на вул. Височана, 2 в с. Раківчик Коломийського району Івано-Франківської області;

-        Капітальний ремонт ділянки тепломережі від теплової камери на вул. Липовій до хірургічного відділення КНП «Коломийська ЦРЛ» на вул. Родини Крушельницьких у м. Коломиї Івано-Франківської області;

-        Капітальний ремонт теплотраси від котельні Раківчицької філії Коломийського ліцею № 5 імені Т.Шевченка Коломийської міської ради Івано-Франківської області до навчальних корпусів ліцею на вул. Височана, 2 в с. Раківчик Коломийського району Івано-Франківської області;

-        Капітальний ремонт системи опалення будівлі Коломийського ліцею № 1 імені В. Стефаника за адресою: Івано-Франківська обл., м. Коломия, вул. Міцкевича, 3;

-        Капітальний ремонт ділянки тепломережі від котельні на вул. Івана Франка, 12Б до нежитлового приміщення «Сокіл» на вул. Симона Петлюри, 11 у м. Коломия Івано-Франківської області;

-        Капітальний ремонт покрівлі даху та навісу для господарських потреб  котельні Раківчицької філії Коломийського ліцею №5 імені Т. Шевченка Коломийської міської ради на вул. Височана, 2 в с. Раківчик Коломийського району Івано-Франківської області;

-        Капітальний ремонт зовнішніх мереж теплопостачання від котельні на вул. Роксолани до Міського Палацу Культури «Народний дім», м. Коломия, Івано-Франківської області»;

-        Реконструкція ділянки тепломережі від котельні на вул. Роксолани, 7 до Коломийського ліцею ім. Грушевського на вул. Івана Франка, 19 у м. Коломия Івано-Франківської області;

-        Капітальний ремонт ділянки тепломережі від теплової камери №1 до ЗДО № 21 «Пролісок» на вул. Леонтовича у м. Коломия Івано-Франківської області;

-        Капітальний ремонт зовнішніх мереж теплопостачання (Будівельний майданчик(дитячий садок №15)) на вул. Гнатюка, 27 в м. Коломия, Івано-Франківської області;

-        Капітальний ремонт системи опалення громадського будинку з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами на вул. Гнатюка, 27 в м. Коломия, Івано-Франківської області;

-        Капітальний ремонт системи централізованого опалення Коломийського ліцею № 5 ім. Т. Г.Шевченка, на вул. Грушевського, 67 в м. Коломия  Івано-Франківської області;

-        Нове будівництво транспортабельної модульної котельні в Коломийському ліцеї № 8 на вул. Євгена Коновальця, 10 у м. Коломиї Івано-Франківської області;

-        Нове будівництво транспортабельної модульної котельні в Коломийському закладі дошкільної освіти (ясла-садок) №3 «Берізка» на вул. Гната Ковцуняка, 1В у м. Коломиї Івано-Франківської області.

3.        Придбано:

-        Котли KRONAS- 3 шт.;

-        Котел Ретра-3М PLUS – 1шт.;

-        Міні ескаватор;

-        Транспортабельні модульні котельні – 2шт.;

-        Генератори - 14шт.


КП «Полігон Екологія»


КП «Полігон Екологія» здійснює наступні види робіт:

  • поточний і капітальний ремонт доріг та тротуарів;
  • санітарна чистка вулиць міста;
  • утримання дорожньої мережі в зимовий період;
  • ремонти об’єктів благоустрою;
  • встановлення решіток і люків мережі дощової каналізації;
  • встановлення засобів обмеження руху автотранспорту;
  • захоронення побутових відходів;
  • вивіз твердих побутових відходів.

       Середня чисельність працівників на підприємстві становить 100 осіб, середня заробітна плата дорожнього робітника – 15134,00 грн., водія – 14527,00грн., тракториста – 14151,00 грн., двірника – 9380,00 грн.

       

За 11 місяців КП «Полігон Екологія» виконало поточних робіт по утриманню вулично-шляхової мережі (поточний ремонт доріг; санітарна очистка вулиць, парків та скверів; утримання дорожньої мережі в зимовий період та поточний ремонт дощової каналізації) на суму 81852101,87 тис.грн.

       Крім того підприємство здійснювало відновлення асфальтобетонного покриття доріг обласного значення площею 7463,3 м2 на суму 4 728 891,45грн. та ремонт між квартальних проїздів по вул. Валовій 45 та Стефаника 5,2а на загальну суму 549879,55грн.

По поточному ремонту доріг:

-        відновлено 70039,5 асфальтобетонного покриття;

-        відновлено 15861 м2 поверхні щебеневих доріг;

-        ремонт дорожнього покриття повітряно-струменевим методом площею -2453 м2;

-        виправлення профілю доріг щебеневих автогрейдером - 6940 м2

-        ремонт асфальтобетонних тротуарів – 200 м2

КП «Полігон Екологія» встановило 38 штук дощоприймачів і 23 люки. Почищено 531 шт. дощових колодязів. Ліквідовано 68 стихійних сміттєзвалищ, з яких вивезено – 1080м3 відходів.

Підприємство здійснює зимове утримання доріг. У 2022р. було використано на підсипку доріг та тротуарів 995,5 т. соляно-піщаної суміші.

У 2022р. підприємством придбано піскорозкидальне обладнання на суму 599 980грн..

У 2021р. підприємство розпочало діяльність по захороненню та вивезенню твердих побутових відходів.

Всього за січень-листопад 2022р. захоронено  31523,74 м3 твердих побутових відходів на загальну суму 3 465 089,38 грн.

Вивезено твердих побутових відходів з центральної частини міста (лот 3)  9,5 тис.м3 на загальну суму 1 633 092,53 грн.


Від початку 2022 року Уповноваженими особами КП «Полігон Екологія» було проведено _19_ процедур державних закупівель, з них _1_ процедура - спрощена закупівля по Закону (проведена до 24.02.2022 р.), _13_ процедур спрощених закупівель проведених за постановою №169, _2_ прямі договори у результаті проведення спрощеної закупівлі за постановою №169 та  _3_ процедури відкритих торгів з особливостями, проведених за постановою №1178.

Також підприємством було укладено 50  прямих договорів (до 24.06.2022).


КП «Коломияводоканал»


     КП «Коломияводоканал» здійснює такі основні види економічної діяльності:

- КВЕД 36 «Забір, очищення та постачання води» – дохід від реалізації послуг без ПДВ за 11 міс. 2022 складає 24 762,0 тис. грн;

- КВЕД 37 «Каналізація, відведення й очищення стічних вод» – дохід від реалізації наданих послуг без ПДВ за 11 міс. 2022 – 13 595,5 тис. грн.

     Всього нараховано доходу від реалізації послуг з основної діяльності  38 357,5 тис. грн, а з ПДВ – 46 029,0 тис. грн.

     Так, за 11 місяців 2022 р. підприємством піднято 1 837,28 тис. м куб. води на водозабірних спорудах в с. Княждвір. З них очищено і подано в мережу насосною станцією в с. Шепарівці 1 769,84 тис. м куб. питної води і реалізовано споживачам 1 171,70 тис. м куб. Втрати води складають 665,58 тис. м куб., що становить 36 % піднятої води.

     Пропущено через очисні споруди стічних вод – 5 216,3 тис. м куб., а реалізовано 1 258,08 м куб. стоків.

     Надійшло в оплату послуг з централізованого водопостачання та водовідведення за 11 міс. 2022 року 45 422,9 тис. грн з ПДВ. Дебіторська заборгованість споживачів станом на 01.12.2022 року складає 3 557,6 тис. грн, в т. ч. заборгованість на 01.01.2022 р. – 2 951,4 тис. грн.


     Кількість абонентів (особових рахунків), які отримують послуги з централізованого водопостачання  та централізованого водовідведення станом на 01.12.2022 року:


Послуги з централізованого водопостачання станом

Послуги з централізованого водовідведення станом


на 01.01.2022

на 01.12.2022

на 01.01.2022

на 01.12.2022

Всього

21 363

21 935

21 896

22 225

Населення:

19 662

20 182

20 099

20 370

- багатоповерхові будинки

16 668

16 994

16 674

16 824

- приватний сектор

2 994

3 188

3 425

3 546

Бюджетні організації

115

126

121

132

Інші

1 586

1 627

1 676

1 723

Кількість мешканців, які отримують послуги

42 640

43 044

43 785

43 793


     З 01.01.2022, запроваджено абонентську плату. В оплату абонентської плати за 11 місяців 2022 року надійшло 2 145,6 тис. грн.

     Поряд з основною, КП «Коломияводоканал» надає інші платні послуги населенню і юридичним особам.  За 11 місяців 2022 надано послуг та отримано коштів по іншій діяльності 1 738 487 грн, а саме:

- виготовлено технічних умов на під’єднання до водопровідної і каналізаційної мереж в кількості 212 пакетів докум., проектної документації – 78 пакетів докум. на суму 518 030 грн;

- виконано врізок – 92 об’єкти на суму 112 405 грн;

- надано послуги спеціалізованою технікою – 346 послуг, оплачено замовниками 495 094 грн;

- виконано дослідження якості питної води, зворотних стічних вод лабораторіями підприємства – 26 робіт, оплачено 36 545 грн;

- послуги із встановлення, заміни і опломбування водомірних лічильників – 2 071 послуга на суму 258 280 грн;

- обслуговування міського фонтану – 155 000 грн (по трьох актах виконаних робіт);

- інші надходження (ліквідація аварійних витоків, технагляд за каналізаційними випусками, підключення, перекриття води, встановлення пожежних гідрантів, а також плата за понаднормативне забруднення та ін.) – 163 133 грн.


Підприємство стабільно працює і вчасно наповнює дохідну частину бюджету Коломийської міської ради і державного бюджету України. Так, за 11 місяців 2022 на користь держави було сплачено 14 894,2 тис. грн податків і обов’язкових платежів, а саме:

- 4 661,0 тис. грн – до Пенсійного фонду;

- 3 937,8 тис. грн – податку з доходів фізичних осіб, 60% якого потрапляє в місцевий бюджет як субвенція з державного бюджету;

- 340,4 тис. грн – військового збору;

- 4 942,0 тис. грн – ПДВ;

- 806,8 тис. грн – плати за спецводокористування та екологічного податку;

- 206,2 тис. грн земельного податку (100 % у бюджет міської ради).

В період введення в Україні воєнного стану, Коломийська міська рада теж фінансово підтримує КП «Коломияводоканал». Кошти використовуються за цільовим призначенням, а саме, на покращення матеріально-технічної бази – капітальний ремонт, реконструкцію мереж водопостачання та водовідведення, станцій підйому та подачі води, очисних споруд, нове будівництво мереж, а також придбання  спеціалізованої техніки для покращення якості комунальних послуг, які надає підприємство.

Так, з початку 2022 року рішеннями Коломийської міської ради виділено і частково освоєно, як внески у статутний капітал,  53 100 тис. грн. 

За 11 місяців 2022 року проведено наступні роботи:

- капітальний ремонт насосної станції в с. Княждвір – 292,142 тис. грн;

- встановлення і введено в процес очистки установку доочищення питної води – 226,770 тис. грн;

- виготовлено проектно-кошторисну документацію «Капітальний ремонт берегоукріплення   інфільтраційних  басейнів №3, №4 в с. Княждвір» на суму 139, 706 тис. грн;

- розпочато виготовлення проектно-кошторисної документації «Капітальний ремонт опор надземного (балочного) переходу водогону через р. Прут в с. Шепарівці»;

- виконано капітальні ремонти аварійних ділянок водопровідної мережі на 2-х об’єктах на суму 243,817 тис. грн,

- проходить виготовлення проектної документації для проведення капітального ремонту водопровідної мережі  2-х об’єктах на суму 94 ,239 тис. грн;

- виготовлено проектно-кошторисну документацію для проведення капітального ремонту водопровідної мережі по вулиці Трильовського – 118,951 тис. грн та на реконструкцію водопровідної мережі вулиці Карпатської – 1 012,817 тис. грн;

- розпочато виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт водопровідних мереж Ш600 мм від насосної станції другого підйому в с. Шепарівці до вулиці Петлюри загальною протяжністю 11 км.;

- виконано капітальні ремонти каналізаційних мереж на  29-х об’єктах, з яких на суму 2 989,249 тис. грн,

- виконано роботи з  нового будівництва водопровідної та каналізаційної мережі по вул. Шипайла вартістю 1 204,658 тис. грн;

- розпочато нове будівництво каналізаційної мережі по вул. Спортивній та вул. Молодіжній в с. Королівка вартістю 1 955,589 тис. грн, з яких виконано на суму 742,194 тис. грн;

- триває процес реконструкції каналізаційних мереж та очисних споруд (корегування) вартістю 16 532,849 тис. грн;

- придбано спеціалізованої техніки: трактор МТЗ-82 (889,2 тис. грн), маніпуляторну косарку (426,0 тис. грн),

- проведено закупівлі та укладено угоди на поставку механізмів та матеріалів, а саме: екскаватор (3 780,0 тис. грн), причеп багатофункціональний (1 338,9 тис. грн), автомобіль спеціалізований – аварійно ремонтна майстерня (2 660,0 тис. грн), дизель генератори (3 штуки) вартістю 4625,8 тис. грн, проведено закупівлі поліетиленових труб Ш500 мм., для проведення робіт по заміні частини аварійного водопроводу по вул. Трильовського;

До кінця 2022 року заплановано розпочати та завершити роботи ще на 6 об’єктів, що передбачають заміну аварійних мереж водопостачання та водовідведення.

     Також виконано ряд робіт і власними силами:

- чистку водозабірного ковша та інфільтраційних басейнів на водозабірних спорудах в с. Княждвір;

- монтаж каналізаційної та водопровідної мережі у Військовій частині по вул. Моцарта, 33;

- монтаж каналізаційної та водопровідної мережі у дитячому садочку «Левеня» по вул. Гнатюка, 27;

- виконано роботи з прокладання водопровідної мережі до приміщення "Сокіл" по вул. Петлюри;

- змонтовано мережу відведення промивних вод системи доочистки води на насосній станції другого підйому в с. Шепарівці.


Коломийський центр туризму та дозвілля

Метою діяльності Коломийського центру туризму та дозвілля є отримання прибутку від господарсько-фінансової діяльності, здійснення комерційної або іншої із видів підприємницької діяльності, формування нових економічних основ туризму як високорентабельної галузі економіки, залучення іноземних інвестицій та сучасних технологій для удосконалення і розвитку матеріальної бази туризму, підвищення ефективності туристичних послуг.

Для інформаційного забезпечення туристів, гостей та мешканців м.Коломиї ведеться сторінка соціальній мережі Facebook ТІЦ Коломия/ Туристично-інформаційний центр @kolomyia1241. Також в приміщенні Коломийського центру туризму та дозвілля за адресою м.Коломия, вул.Театральна,32 туристам та гостям міста подається комплексна туристична інформація про місцевість, культурні заходи міста та екскурсійні маршрути, пропонується безкоштовна довідкова карта Коломиї, аудіо гід по місту, реалізується сувенірна та друкована продукція.  Проводиться співпраця з місцевими майстрами - виробниками крафтової та тематичної сувенірної продукції.

Підприємство комунікує з власниками ресторанів, кафе, готелів, хостелів та ініціативними людьми Коломийщини для створення нових туристичних продуктів. Проводиться зустрічі та круглі столи.

З липня 2022 р підприємством здійснюється утримання парків ім. Кирила Трильовського та ім. Шевченка, парк по вул. Тарабалки,  Шевченківське озеро та озеро ім. Юрія Руфа.

За пів року було проведено роботи по видаленню самосіву та викорчовування пнів  навколо Шевченківського озера, проведено щебенювання та асфальтування доріжок в парку ім. К.Трильовського ( 1600м2) та проводяться роботи по заміні кабелю для вуличного освітлення, виконуються роботи по благоустрою території. Реставруються лавочки, проводиться закупівля урн для сміття.  Загалом використано 2085,4 тис.грн.


КП «Коломия Паркосервіс»


Комунальне підприємство «Коломия Паркосервіс» створене з метою залучення додаткових коштів, підвищення ефективності використання бюджетних коштів та поповнення міського бюджету за рахунок справляння місцевих зборів. Основним напрямком діяльності підприємства є здійснення збору за паркування автотранспорту.

Підприємство надає послуги за адресами:

  • площа Т. Шевченка, (36 паркувальних місць);
  • площа Відродження, (19 паркувальних місць);
  • вул. Театральна, (12 паркувальних місць);
  • проспект М. Грушевського (15 паркувальних місць);
  • вул. Т. Шевченка, (15 паркувальних місць);
  • площа Старий Ринок (9 паркувальних місць);
  • вул. Пекарська (14 паркувальних місць);
  • вул. Переяслівська (14 паркувальних місць);
  • вул. Міцкевича, 3, поруч з в’їздом до Коломийського ліцею №1 (20 паркувальних місць).

Основними завдання у 2022 році було упорядкування паркування.

Заборгованість по збору за місця для паркування транспортних засобів немає.

Дохід підприємства 2577,7 тис.грн.

Фонд оплати праці склав 766,3 тис. грн.

Витрати на збір за місця для паркування транспортних засобів – 456,6 тис.грн.


АРХІТЕКТУРА ТА МІСТОБУДУВАННЯ


Управління містобудування Коломийської міської ради постійно проводить роботу по забезпеченню функціонування містобудівного процесу.

Рішенням міської ради від 03.02.2022р. №1820-26/2022 «Про внесення змін в структуру та чисельність апарату міської ради та її виконавчих органів» перейменовано відділ архітектури та містобудування міської ради та внесено зміни в його структуру, а саме утворено:

- управління містобудування міської ради;

- відділ архітектури управління містобудування міської ради;

- відділ просторового розвитку управління містобудування міської ради. Управлінням містобудування розроблено:

- положення про управління містобудування Коломийської міської ради, яке затверджено рішенням сесії міської ради від 05.05.2022р. №1957-31/2022;

- положення про відділ архітектури управління містобудування Коломийської міської ради, яке затверджено наказом управління містобудування від 05.05.2022р. №10-р;

- положення про відділ просторового розвитку управління містобудування Коломийської міської ради, яке затверджено наказом управління містобудування від 05.05.2022р. №9-р;

- посадові інструкції начальника управління, начальників та головних спеціалістів відділу архітектури та відділу просторового розвитку управління містобудування.


Рішенням міської ради від 22.07.2021р. №932-17/2021 затверджена міська цільова програма «Розроблення та оновлення містобудівної документації Коломийської територіальної громади на 2022 – 2026 роки», яка розроблена в напрямку вирішення питання організації на правовій основі містобудівної діяльності на території Коломийської громади, спрямована на забезпечення сталого розвитку її територій з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів. Програма є сукупністю заходів у сфері містобудування, які спрямовані на визначення необхідних обсягів фінансування проектно-вишукувальних робіт розробки містобудівної документації - генеральних планів населених пунктів громади, схем зонування та детальних планів територій.

Відповідно до вище описаного рішення міської ради у 2022 році призначений обсяг фінансування на виконання Програми – 1200,00 тис.грн. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 9 червня 2021р. №590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» тимчасово припинені використання деяких напрямів бюджетних коштів, у зв’язку з цим управлінням містобудування міської ради бюджетні кошти на 2022рік не використані та повернені у міський бюджет.

Спеціалістами управління містобудування формується і наповнюється база даних містобудівного кадастру території Коломийської територіальної громади. Геопортал містобудівного кадастру доступний за посиланням: http://mapa.kolrada.gov.ua/

Управлінням проведено 13 засідань Технічної ради з розгляду передпроектних пропозицій будівництва, реконструкції, капітального ремонту та благоустрою територій, питань пов’язаних з видачею технічних умов на приєднання до інженерних мереж та погодження видачі дозволів на проведення земляних робіт при виконавчому комітеті Коломийської міської ради.

Рішенням виконавчого комітету міської ради від 23.09.2022р. №347 затверджено новий склад архітектурно-містобудівної ради при уповноваженому органі містобудування та архітектури Коломийської міської ради. Проведено 2 засідання Ради на якому розглянуто містобудівну документацію та зміни в законодавстві.

       Рішенням виконавчого комітету міської ради від 14.06.2022р. №173 створено топонімічну комісію при виконавчому комітеті Коломийської міської ради, затверджено її склад та Положення. Дана комісія створена з метою вивчення питань i підготовки пропозицій щодо прийняття Коломийською міською радою рішень з найменування та перейменування вулиць, провулків, проїздів, майданів тощо, парків, скверів, бульварів, інших об'єктів міського середовища та увічнення пам’яті видатних людей, історичних подій у формі встановлення пам'ятників, пам'ятних знаків, меморіальних та пам’ятних дошок.

       01.06.2022р. відповідно до Закону України "Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій" та постанови Кабінету Міністрів України №989 від 24.10.2012р. «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» розміщено на офіційному сайті Коломийської міської ради оголошення про проведення громадських слухань щодо необхідності перейменування об’єктів топоніміки на території Коломийської міської територіальної громади.

Здійснювався збір пропозицій (зауважень) стосовно перейменування об’єктів топоніміки на офіційному сайті міської ради за допомогою Google Форм та у письмовій чи усній формі, які можна було подавати до 25.07.2022р.

Зі списком топонімів, що підпадали під перейменування можна було ознайомитись на офіційній сторінці міського голови та за посиланням https://docs.google.com/document/d/1SpAx8qIK9Nw4YP7iZfvwxWDfl3at9iL_QgkF9t8MRMg/edit?fbclid=IwAR2EtJOTdKUK4rg3yMsSwJNhPnIrlpStQPi4-HLPfgVVZ5cIazg7igMd2Kk.

Проведено три засідання топонімічної комісії на яких попередньо розглядались питання пов’язані з перейменуванням топонімів розташованих на території Коломийської міської територіальної громади.

Також було організовано онлайн голосування щодо перейменування у мережі інтернет за допомогою Google Форм із верифікацією кожного учасника.

01.08.2022р. у МПК «Народний дім» проведені громадські слухання з питання: «Про перейменування об’єктів топоніміки на території Коломийської міської територіальної громади, які підпадають під дію Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» та носять характер русифікації чи колонізації».

Коломийською міською радою прийнято рішення «Про присвоєння нових назв існуючим топонімам в населених пунктах Коломийської міської територіальної громади» від 22.09.2022р. №2094-35/2022, яким присвоєно нові назви 19-ти топонімам в населених пунктах Коломийської міської територіальної громади.

Також Коломийською міською радою прийнято рішення від 22.09.2022р. №2081-35/2022 «Про надання назви центральному міському озеру в місті Коломиї, Коломийської міської територіальної громади, Івано-Франківської області», яким присвоєно назву центральному міському озеру в місті Коломиї - озеро імені Юрія Руфа.

В межах своїх повноважень управління містобудування контролює процес проектування, будівництва, реконструкції, переобладнання об`єктів архітектури, спорудження пам`ятних знаків, встановлення реклами, тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності, художнього оформлення та благоустрою міста.


       Управлінням розроблено:

- візуалізацію варіантів площі перед музеєм «Писанка»;

- створено 3D-модель центральної частини міста з площею Тараса Шевченка та площею Відродження;

- ескіз сміттєвих контейнерів на пл. Привокзальна для ОСББ;

- ескіз розвитку автобусної зупинки та площі по вул. Бандери, біля супермаркету «Нива»;

- деталізація цифрової моделі центру міста в районі пл. Шевченка;

- ескізний проект реконструкції майстерень під навчальні класи Коломийського ліцею №10;

- ескізний проект житла для внутрішньо-переміщених осіб в м. Коломия;

- створено візуалізацію оглядової зони на «Трикутнику», с. Воскресинці;

- створено візуалізацію двох ринкових зон по вул. Січових Стрільців та вул. Степана Бандери, м. Коломия та розраховано кошторис матеріалів;

- ескізний проект автобусної зупинки по вул. Українська;

- візуалізація вхідної групи до ЦРЛ;

- візуалізація стрільбища в с. Іванівці;

- паспорт прив'язки (міська вбиральня) по вул. Чехова;

- конструктивну схему даху Коломийського ліцею №5 та входу в сховище;

- моделювання вулиці Валової, м. Коломия;

- розробка проекту площі Героїв;

- розроблення благоустрою біля костелу Ігнатія Лойоли;

- проект реконструкції Коломийського ліцею №6 імені Героя України Тараса Сенюка;

- візуалізація міського парку ім. Кирила Трильовського;

- автобусні кишені по вул. Степана Бандери;

- проект благоустрою Коломийського ліцею №8;

- опрацювання концепції індустріального парку;

- візуалізація стели Юрія Руфа (Дадака);

- моделювання та візуалізація церкви Благовіщення Пречистої Діви Марії, дзвінниці, катехитичного закладу, вхідної брами та території;

- опрацювання концепції встановлення елінгу.


Впродовж звітного періоду управлінням містобудування проводиться робота по розгляду звернень фізичних та юридичних осіб, підприємств та установ, заяв та скарг громадян міста. Надається інформація (довідки) громадянам, приватним нотаріусам щодо уточнених назв вулиць на території міста. Готуються проекти рішень міської ради та виконавчого комітету. Ведеться документація стосовно Детальних планів території (прийняття заяв, перевірка на відповідність чинним нормам та законодавству, подача матеріалів на громадські слухання та містобудівні ради, подача рішень на сесію міської ради, внесення інформації в систему містобудівного кадастру). Береться участь в організації громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів детальних планів територій на території Коломийської об’єднаної територіальної громади. Формується реєстр заходів по доступності для осіб з інвалідністю до об'єктів житлового, громадського призначення та транспортної інфраструктури (маломобільність, інклюзивність). Надавались пропозиції щодо внесення змін в правила благоустрою громади. Приймалась участь в нарадах міського голови, комісіях та робочих групах.


За період з січня по 5 грудня 2022 року управлінням опрацьовано:

- 99 звернень фізичних осіб;

- 185 звернень юридичних осіб;

- 10 запитів (інформаційних, депутатських, адвокатських);

- 91 ініціативних листів;

- 700 звернень для отримання адміністративної послуги.

Протягом січня – 5 грудня 2022 року управлінням:

- видано будівельних паспортів на забудову земельних ділянок – 53;

- надано містобудівних умов і обмежень забудови земельних ділянок – 39;

- надано витягів із відповідної містобудівної документації із зазначенням функціональної зони території та листів щодо них – 95;

- видано наказів про присвоєння адресних номерів – 56;

- видано паспортів прив`язки тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності – 9;

- погоджено проектів вивісок – 44;

- розроблено та затверджено Детальних планів територій – 10;

- видано довідок – 100;

- погоджені та продовжені ескізні проекти розміщення літніх майданчиків – 10.


Підготовлено 24 проекти рішення на засідання сесії міської ради:

- про надання дозволу на розроблення містобудівної документації - 10;

- про затвердження містобудівної документації – 10;

- про затвердження Положення про управління містобудування Коломийської міської ради у новій редакції;

- про присвоєння нових назв існуючим топонімам в населених пунктах Коломийської міської територіальної громади;

- про демонтаж пам’ятників, знаків, таблиць чи інших об’єктів, які пов’язані з комуністичним тоталітарним режимом;

- про надання назви центральному міському озеру в місті Коломиї.


Підготовлено 14 проектів рішень виконавчого комітету міської ради:

- про надання дозволу на розміщення зовнішньої реклами – 5;

- про надання дозволу на встановлення пам’ятної дошки Мирославу Стельмаховичу;

- про надання дозволу на встановлення меморіальної дошки Володимиру Островському;

- про внесення змін в рішення виконавчого комітету про створення Технічної ради;

-  про затвердження складу топонімічної комісії при виконавчому комітеті та її Положення (зі змінами) - 3;

- про затвердження схем розміщення об’єктів виїзної торгівлі під час проведення ярмарку «Коломийське літо – 2022» (зі змінами) – 2;

- про затвердження нового складу архітектурно-містобудівної ради при уповноваженому органі містобудування та архітектури Коломийської міської ради.

Управлінням містобудування регулярно ведеться інвентаризація розробленої містобудівної документації (генерального плану та детальних планів території) на паперових та електронних носіях, сканування будівельних паспортів, містобудівних умов і обмежень. Вносяться дані до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Надається викопіювання з топооснови міста Коломия та генеральних планів сіл М1:2000. Проводиться постійна співпраця (вирішення поточних проблем і питань) із відповідними спеціалізованими компаніями Softpro та ДП "Дія" в роботі з електронними сервісами.

Працівниками управління містобудування міської ради взято участь у навчаннях:

  • «Надання першої медичної допомоги»;
  • «Інтенсив з ділової української мови»;
  • «Ментальне здоров’я та комунікація в умовах воєнного стану»;
  • «Виконання обміну внутрішніми електронними документами у системі Діловод»;
  • «Радіаційна небезпека при ядерному вибуху»;
  • «Орфографічні та лексичні норми професійного спілкування»;
  • «Робота в ЄДЕССБ з інтерфейсом надання відомостей про геодані територій тергромад та населених пунктів»;
  • «Навчання для органів місцевого самоврядування щодо наповнення реєстрів адрес та споруд в ЄДЕССБ»;
  • «Ви в етері!» медіатренінг для публічних осіб.

       Управління містобудування міської ради є суб’єктом надання адміністративних послуг:

  1. Присвоєння, зміна (коригування), анулювання адрес об’єктам будівництва та об’єктам нерухомого майна, а також у разі об’єднання, поділу, або виділення частини з об’єкта нерухомого майна.
  1. Надання містобудівних умов та обмежень на нове будівництво, реконструкцію та внесення змін у містобудівні умови та обмеження для об’єктів архітектури та містобудування.
  1. Надання будівельного паспорту забудови земельної ділянки (нове будівництво, реконструкція) та внесення змін в існуючий будівельний паспорт.
  1. Видача паспорта прив'язки тимчасової споруди для провадження підприємницької діяльності.
  1. Надання висновку про можливість розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності.
  1. Дозвіл на розміщення пам'ятників (монументів), меморіальних дощок та пам'ятних знаків місцевого значення.
  1. Дозвіл на розміщення зовнішньої реклами.
  1. Висновок про переведення садового будинку у житловий будинок.
  1. Довідка про зміну (уточнення) адресного номера.
  1. Погодження проекту вивіски.
  1. Довідка про відсутність будівництва на земельній ділянці.
  1. Надання витягу із відповідної містобудівної документації із зазначенням функціональної зони території.
  1. Погодження ескізного проекту розміщення літнього майданчика.
  1. Продовження терміну дії паспорта прив'язки тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності.
  1. Рішення виконавчого комітету про надання дозволу на розміщення зовнішньої реклами.
  1. Погодження Паспорту опорядження фасадів будівлі.

       В 2022 році оновлено всі інформаційних картки надання адміністративних послуг.



2011-2024 © Всі права застережено.