НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Субота, 18 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про звернення Коломийської міської ради до Прем'єр-міні..."  № 2220-37/2022-37 від 08.11.2022р. 
Документ №2220-37/2022 від 08.11.2022р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

12.11.2022



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(37  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 08.11.2022р.  № 2220-37/2022-37
 

Про звернення Коломийської міської ради до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля


       Керуючись Конституцією України, статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” міська рада


вирішила:


        1. Підтримати звернення Коломийської міської ради до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо відновлення повноцінної діяльності Фонду енергоефективності (додається).

2. Рішення та текст звернення міської ради надіслати Прем’єр - міністру України Денису Шмигалю та оприлюднити на офіційному сайті міської ради.



Міський голова                                                                                  Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ










Прем’єр - міністру України

Денису ШМИГАЛЮ


Звернення

щодо відновлення повноцінної діяльності Фонду енергоефективності


Шановний Денисе Анатолійовичу!

У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України в Україні введено військовий стан із подальшим продовженням, що зафіксовано Указом Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року.

Разом з тим, не забуваючи про енергетичні безпеку Держави, багатоквартирні житлові будинки Коломийської міської територіальної громади продовжують в умовах війни впроваджувати заходи з енергозбереження та енергоефективності: утеплення огороджувальних конструкцій та модернізація інженерних систем будівель.

Подібну можливість співвласники багатоквартирних будинків всієї країни отримали завдяки діяльності ДУ «Фонд енергоефективності» (далі – Фонд), який утворений за рішенням Кабінету Міністрів України, в рамках реалізації державної програми підтримки багатоквартирних будинків «Енергодім». Саме ця Програма стала переломною точкою відліку нового етапу впровадження житлової реформи в Україні.

Варто зазначити, що навіть в подібних умовах Фонд енергоефективності не полишив свої зобов’язання та продовжує реалізацію раніше розпочатих проектів. Співвласники багатоквартирних будинків завершують утеплення та готуються до зими. І це ще раз доводить – механізм подібний програмі «Енергодім» має право на життя навіть зараз.

Водночас, основні кошти на статутну діяльність Фонду розміщені в установах Державної казначейської служби (далі – ДКС) та перебувають на казначейському обслуговуванні, на здійснення операцій з ними поширюється Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 № 590 (далі – Постанова від 09.06.2021 № 590). Згідно з пунктом 19 Постанови від 09.06.2021 № 590 ДКС здійснює платежі за дорученнями клієнтів з урахуванням ресурсної забезпеченості єдиного казначейського рахунка в певній черговості, а платежі Фонду разом з іншими видатками, які не ввійшли до більш пріоритетних черг, виконуються в останню чергу.

Тому платіжне доручення щодо виплати об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків знаходиться на виконанні в ДКС зі статусом «Очікує виконання Казначейством». Фактично учасники державної програми «Енергодім» не мають можливості отримати відшкодування за реалізовані заходи з енергозбереження та енергоефективності.

Денисе Анатолійовичу, хочемо звернути увагу, в рамках програми «Енергодім» Фонду енергоефективності, отримання Грантів багатоквартирними будинками (далі – БКБ) відбувається після перевірки і затвердження Заявок на реалізацію заходів. Це означає, що співвласники БКБ отримують відшкодування після завершення будівельних робіт (в тому числі після закупівлі матеріальних ресурсів та безпосередньо виконання робіт), коли в бюджет Держави сплачені всі податки і збори: ПДВ 20%, податок на прибуток18%, податки з зарплати ПДФО, ЄСВ, Пенсійний фонд, військовий збір, податок на дороги з бензину при транспортуванні (дорожній збір), оплата будівельних ліцензій компаніями, земельний податок, інші податки і збори.

Шановний пане Прем'єр-міністр України, Коломийська міська рада звертається до Вас з проханням допомогти розблокувати процес та відновити повноцінну діяльність Фонду енергоефективності шляхом внесення зміни до Постанови від 09.06.2021 № 590, а саме: внесення доповнень до підпункту 2 пункту 19, що дозволить Фонду витрачати на статутну діяльність кошти, які у 2018-2021 роках були спрямовані Міністерством розвитку громад та територій України на формування статутного капіталу Фонду.

Користуючись нагодою, висловлюємо Вам вдячність за активну підтримку Програми енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» та віримо, що результати впровадження заходів з енергоефективності принесуть співвласникам БКБ заплановану економію у споживанні енергетичних ресурсів, а Україні стати більш енергонезалежною від «зовнішніх» енергетичних ресурсів.


Слава Україні!





Депутати Коломийської міської ради VIIІ демократичного скликання

Прийнято на 37 сесії міської ради

VIIІ демократичного скликання

8 листопада 2022 року



2011-2024 © Всі права застережено.