НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 26 квітня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про затвердження Програми "Розвиток земельних відносин ..."  № 385 від 18.10.2022р. 
Документ №385 від 18.10.2022р. Внесено зміни
        

 
Повязані документи

Рішення міської ради  Про затвердження Програми "Розвиток земельних відносин на 2021-2025 роки"
Рішення міської ради  №46-3/2020 від 17.12.2020р. Втратив чинність
Рішення міської ради  Про внесення змін до Програми "Розвиток земельних відносин на 2021-2025 роки"
Рішення міської ради  №2322-38/2022 від 07.12.2022р. Внесено зміни в інший нормативний акт
Рішення міської ради  Про внесення змін до Програми "Розвиток земельних відносин на 2021-2025 роки"
Рішення міської ради  №3461-54/2024 від 28.03.2024р. Внесено зміни в інший нормативний акт

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

22.10.2022



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 18.10.2022р.  № 385
 

Про затвердження Програми «Розвиток земельних відносин на 2021-2025 роки» в новій редакції

Враховуючи незавершеність земельної реформи по Україні, необхідність забезпечення розвитку земельних відносин, здійснення інвентаризації земель, створення у міській раді бази даних земельного кадастру, виготовлення новітніх електронних карт та налагодження автоматизованого контролю по надходженню платежів за землю, відповідно до вимог Земельного кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2022р. №252 «Деякі питання формування та використання місцевих бюджетів у період воєнного стану», керуючись  Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  виконавчий комітет міської ради


вирішив:


  1. Затвердити Програму «Розвиток земельних відносин на 2021-2025 роки» (далі – Програма) в новій редакції, (додається).
  2. Вважати таким, що втратило чинність рішення міської ради від 17.12.2020 року №46-3/2020 «Про затвердження Програми «Розвиток земельних відносин на 2021-2025 роки».

3.        Управлінню фінансів і внутрішнього аудиту міської ради (Ольга ГАВДУНИК) забезпечити фінансування заходів Програми.

4.        Організацію виконання рішення покласти на управління земельних відносин та майнових ресурсів Коломийської міської ради (Любов БУРДЕНЮК).

5.        Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Сергія ПРОСКУРНЯКА.



Міський голова                                                                                    Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ


ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконавчого комітету

                                                               від 18.10.2022 р. № 385




ПРОГРАМА

«Розвиток земельних відносин

на 2021-2025 роки»




Замовник Програми

Управління земельних відносин

та майнових ресурсів міської ради           Любов БУРДЕНЮК         ___________


Керівник Програми

Заступник міського голови                        Сергій ПРОСКУРНЯК        ___________                 



Погоджено:

Управління фінансів

і внутрішнього аудиту міської ради       Ольга ГАВДУНИК           __________


Управління економіки

міської ради                                              Володимир АНДРЕЙЧЕНКО ________


Юридичний відділ

міської ради                                                Любов СОНЧАК               ___________




ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

Програма «Розвиток земельних відносин на 2021-2025 роки»


    1. Ініціатор розроблення програми (замовник) Управління земельних відносин та майнових ресурсів Коломийської міської ради
    2. Розробник програми Управління земельних відносин та майнових ресурсів Коломийської міської ради
    3. Термін реалізації програми 2021-2025 роки
    4. Етапи фінансування програми  щорічно
    5. Обсяг фінансування програми (тис.грн.) 14 400,0


Роки

Обсяги фінансування

Всього

В т.ч. за джерелами фінансування

Державний бюджет

Обласний бюджет

Міський бюджет

Інші джерела

2021-2025

14400,0



14400,0


В т.ч.






2021      

1840,0



1840,0


2022      

3590,0



3590,0


2023     

3390,0



3390,0


2024      

2790,0



2790,0


2025      

2790,0



2790,0


    1. Очікувані результати виконання забезпечення проведення робіт із землеустрою, створити автоматизований облік даних власників землі і землекористувачів, визначити напрям і структуру використання земельних ресурсів, підвищити відповідальність усіх суб'єктів господарювання за нераціональне використання землі та якісний склад грунтів, матеріально й морально зацікавити їх у здійсненні заходів щодо захисту й відтворення продуктивної сили землі.
    2. Терміни проведення звітності:

-  щоквартально, до 10 числа місяця наступного за звітним періодом (наростаючим підсумком) звіт про стан виконання заходів Програми;_

- до 20 січня наступного за звітним роком звіт про результати виконання Програми за підсумками року;

- не пізніше, ніж через місяць після закінчення встановленого терміну виконання Програми Кінцевий звіт про результати її виконання.


Замовник Програми

Управління майнових ресурсів                 Любов БУРДЕНЮК      ___________


Відповідальний виконавець

Коломийська міська рада                            Наталія ГЕНИК          ___________


Управління майнових ресурсів                 Любов БУРДЕНЮК      ___________


Керівник Програми

Заступник міського голови                            Сергій ПРОСКУРНЯК     ___________


      1. ПРОГРАМА

розвитку земельних відносин на 2021-2025 роки


ВСТУП

Управління землями населених пунктів потребує відповідного аналізу органами місцевої влади, з метою впровадження державної земельної політики усіма суб'єктами, оскільки відповідно до Конституції України земля виступає матеріальною основою місцевого самоврядування.

Сучасний стан розвитку земельних відносин вимагає розробки прогнозів та програм стратегічного характеру, необхідність проведення інвентаризації земель та водних об'єктів, встановлення меж населених пунктів, впорядкування водоохоронних зон, прибережних слуг та оновлення нормативної грошової оцінки земель, а також відповідної законодавчої бази та фінансування.

Головне завдання полягає в тому, щоб за допомогою правових норм, фінансово-економічних важелів забезпечити проведення робіт із землеустрою, створити автоматизований облік даних власників землі і землекористувачів, визначити напрями і структуру використання земельних ресурсів, підвищити відповідальність усіх суб’єктів господарювання за нераціональне використання землі та якісний склад ґрунтів, матеріально й морально зацікавити їх у здійсненні заходів щодо захисту й відтворення продуктивної сили землі.

       


Основні напрямки розвитку земельних відносин.

Формування території і встановлення меж

Основними пріоритетами реалізації завдань у сфері земельних відносин виступає розробка та реалізація плану заходів щодо подальшого розвитку земельних відносин на території громади; нормативна грошова оцінка земель громади; встановлення меж населених пунктів; ефективне інформаційне забезпечення для раціонального використання земель територіальної громади тощо.

Формування території і встановлення меж населених пунктів здійснюється з метою створення умов для самостійного вирішення міською радою та її виконавчими органами всіх питань місцевого значення, виходячи з інтересів територіальної громади, на підставі законодавства України.

Коломийською міською радою виготовлено проект землеустрою «Встановлення (відновлення) межі міста Коломиї» та проведено роботи по встановленню межі міста в натурі (на місцевості). Необхідно вирішити питання встановлення меж .

Завершення формування території громади дасть можливість упорядкувати адміністративно-територіальний наділ, вирішити питання розміщення забудови, раціонального використання земель територіальної громади, належного їх оподаткування, забезпечення доступу до державного земельного кадастру та контролю за використанням та охороною земель.


  1. Інвентаризація земель.

Метою проведення інвентаризації земель є здобуття достовірних та повних відомостей щодо площі, складу та якісних характеристик земель, землекористувачів та землевласників. Достовірні дані про площі, межі, склад угідь та конфігурацію земельних ділянок надають можливість прогнозувати використання земель, передбачати надходження, обґрунтовано нараховувати земельний податок, адмініструвати орендну плату, сприяти здійсненню раціональної політики у сфері формування ринку землі. Важливо знати які земельні ділянки не використовуються, або використовуються нераціонально, не за цільовим призначенням, всупереч вимогам земельного та природоохоронного законодавства.

Обліковим об’єктом інвентаризації є земельна ділянка, що знаходиться у власності чи користуванні фізичних і юридичних осіб.

Програмою передбачається завершити роботи з інвентаризації земель територіальної громади (виготовлення правовстановлюючих документів під об’єктами комунальної власності територіальної громади), інвентаризації земель загального користування (парки, сквери, водні об'єкти та зони відпочинку), інвентаризації осушних систем та дренажних каналів, інвентаризація водоохоронних зон водних об'єктів.


Створення автоматизованої системи ведення

державного земельного кадастру.

Організаційне забезпечення Управління земельних відносин та майнових ресурсів Коломийської міської ради не відповідає сучасним вимогам і потребує удосконаленню, відповідного матеріального і технічного забезпечення.

Необхідно запровадити програмно-технічні комплекси на базі сучасних програмних засобів та геоінформаційних систем, автоматизовані бази даних про об'єкти кадастрового обліку, засоби захисту інформації, які забезпечать ефективну автоматизацію процесів формування, обліку, оцінки земельних ділянок та об'єктів нерухомого майна.

Існує потреба передбачити забезпечення сумісності інформаційних систем, пов'язаних з формуванням, державним обліком, технічною інвентаризацією, оцінкою земельних ділянок та об'єктів нерухомого майна, реєстрацією прав на них, управлінням та розпорядженням нерухомістю, створенням системи електронного обміну відомостями.

Для забезпечення ведення автоматизованої бази даних  на належному рівні постала необхідність у створенні автоматизованої системи на базі широкого використання сучасної комп’ютерної техніки.


Нормативна грошова оцінка земель

Виходячи з грошової оцінки земель визначається розмір плати за землю, що справляється у вигляді земельного податку або орендної плати. Нормативна грошова оцінка земель населеного пункту використовується для визначення розміру земельного податку, орендної плати, державного мита при спадкування, міні та даруванні земельних ділянок, втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, а також при розробці показників і механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель та здійснення самоврядного контролю.

  Нормативна грошова оцінка земель міста Коломиї Івано-Франківської області станом на 01.01.2010 року, затвердженої рішенням міської ради від 24.12.2010 № 37-2/2010 відповідно до статті 18 Закону України "Про оцінку земель".

Оновлення проектної документації “Нормативна грошова оцінка земель міста Коломиї” надасть змогу привести нормативну грошову оцінку населеного пункту у відповідність із реальними показниками вартості землі, які щорічно змінюються у зв'язку із інфляційними процесами, підвищенням цін, тарифів та іншими об'єктивними чинниками, Нормативна грошова оцінка земель, яка відповідає реальній вартості землі сприяє ефективному керівництву розвитком територій, оскільки плата за землю створює передумови її раціонального використання.


Фінансове забезпечення програми.

Фінансове забезпечення заходів Програми здійснюється за рахунок фінансування з державного, обласного та міського бюджетів, та за рахунок коштів власників землі й землекористувачів.

Для ефективної реалізації заходів Програми розвитку земельних відносин на 2021-2025 роки необхідне наступне фінансування.


                                                                               Додаток до Програми «Розвиток земельних                                                                                відносин на 2021-2025 роки»

Перелік

заходів, обсяги та джерела фінансування міської  програми

Назва замовника _ Управління земельних відносин та майнових ресурсів Коломийської міської ради_________

Назва програми__ Програма «Розвиток земельних відносин на 2021-2025 роки»___________


№ п/п

Найменування заходу

Виконавець

Термін виконання

Орієнтовні обсяги фінансування, тис.грн.

Очікувані результати

Роки

Всього

В т.ч. за джерелами фінансування

Державний бюджет

Обласний бюджет

Міський бюджет

Інші джерела


Розвиток земельних відносин на 2021-2025 роки

Коломийська міська рада, Управління майнових ресурсів

щорічно

2021-2025

14400,0



14400,0







В т.ч.







1

Встановлення меж населених пунктів територіальних громад

Коломийська міська рада, Управління майнових ресурсів

щорічно

2021-2025

200,0



200,0


Встановлення меж населених пунктів територіальних громад

2021

100,0



100,0


2022

100,0



100,0


2023

0



0


2024

0



0


2025

0



0


2

Інвентаризація земель  (виготовлення правовстановлюючих документів під об’єктами  комунальної власності територіальної громади)

Коломийська міська рада, Управління майнових ресурсів

щорічно

2021-2025

995,0



995,0


Виготовлення правовстановлюючих документів під об’єктами  комунальної власності територіальної громади

2021

199,0



199,0


2022

199,0



199,0


2023

199,0



199,0


2024

199,0



199,0


2025

199,0



199,0


3

Інвентаризація земель загального користування (парки, сквери та зони відпочинку)

Коломийська міська рада, Управління майнових ресурсів

щорічно

2021-2025

995,0



995,0


Виготовлення правовстановлюючих документів (парки, сквери та зони відпочинку)

2021

199,0



199,0


2022

199,0



199,0


2023

199,0



199,0


2024

199,0



199,0


2025

199,0



199,0


4

Інвентаризація земель загального користування (водні об’єкти)

Коломийська міська рада, Управління майнових ресурсів

щорічно

2021-2025

995,0



995,0


Виготовлення правовстановлюючих документів (водні об’єкти)

2021

199,0



199,0


2022

199,0



199,0


2023

199,0



199,0


2024

199,0



199,0


2025

199,0



199,0


5

Виготовлення технічної документації на встановлення границь прибережних захисних смуг річки Прут

Коломийська міська рада, Управління майнових ресурсів

щорічно

2021-2025

995,0



995,0


Виготовлення технічної документації на встановлення границь прибережних захисних смуг річки Прут

2021

199,0



199,0


2022

199,0



199,0


2023

199,0



199,0


2024

199,0



199,0


2025

199,0



199,0


6

Виготовлення технічної документації на встановлення границь прибережних захисних смуг водних об’єктів (річок, струмків, потічків, ставків, водосховищ та озер (окрім річки Прут))

Коломийська міська рада, Управління майнових ресурсів

щорічно

2021-2025

995,0



995,0


Виготовлення технічної документації на встановлення границь прибережних захисних смуг водних об’єкті

2021

199,0



199,0


2022

199,0



199,0


2023

199,0



199,0


2024

199,0



199,0


2025

199,0



199,0


7

Оновлення планово-картографічних матеріалів населених пунктів масштабів 1:2000, 1:5000

Коломийська міська рада, Управління майнових ресурсів

щорічно

2021-2025

995,0



995,0


Оновлення планово-картографічних матеріалів населених пункті

2021

199,0



199,0


2022

199,0



199,0


2023

199,0



199,0


2024

199,0



199,0


2025

199,0



199,0


8

Виготовлення документації із землеустрою щодо земельних ділянок, продаж яких здійснюватиметься на земельних торгах

Коломийська міська рада, Управління майнових ресурсів

щорічно

2021-2025

796,0



796,0


Виготовлення документації із землеустрою щодо земельних ділянок, продаж яких здійснюватимеься на земельних торгах

2021

100,0



100,0


2022

99,0



99,0


2023

199,0



199,0


2024

199,0



199,0


2025

199,0



199,0


9

Виготовлення технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів територіальної громади

Коломийська міська рада, Управління майнових ресурсів

щорічно

2021-2025

1599,0



1599,0


Виготовлення технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів територіальної громади

2021

199,0



199,0


2022

800,0



800,0


2023

600,0



600,0


2024

0



0


2025

0



0


10

Програмні та технічні засоби для забезпечення доступу до даних державного земельного кадастру

Коломийська міська рада, Управління майнових ресурсів

щорічно

2021-2025

845,0



845,0


Програмно-технічні комплекси на базі сучасних програмних засобів та систем, автоматизовані бази даних про об'єкти кадастрового обліку, засоби захисту інформації

2021

49,0



49,0


2022

199,0



199,0


2023

199,0



199,0


2024

199,0



199,0


2025

199,0



199,0


11

Забезпечення ведення контролю за використанням та охороною земель

Коломийська міська рада, Управління майнових ресурсів

щорічно

2021-2025

990,0



990,0


Ведення контролю за використанням та охороною земель

2021

198,0



198,0


2022

198,0



198,0


2023

198,0



198,0


2024

198,0



198,0


2025

198,0



198,0


12

Здійснення заходів щодо утримання в належному стані земельних ділянок

Коломийська міська рада, Управління майнових ресурсів

щорічно

2021-2025

4000,00



4000,00


Здійснення заходів щодо утримання в належному стані земельних ділянок

2021

0



0


2022

1000,0



1000,0


2023

1000,0



1000,0


2024

1000,0



1000,0


2025

1000,0



1000,0


                 

Замовник Програми

Управління майнових ресурсів                      _____________                    Любов БУРДЕНЮК    

Керівник Програми

Заступник міського голови                            ______________                 Сергій ПРОСКУРНЯК 





2011-2024 © Всі права застережено.