НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Субота, 20 квітня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про молодіжне житлове будівництво в місті Коломиї..."  № 362 від 27.11.2012р. 
Документ №362 від 27.11.2012р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

01.12.2012



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 27.11.2012р.  № 362
 

Про молодіжне житлове будівництво в місті Коломиї



Розглянувши проект Програми розвитку молодіжного житлового будівництва в місті Коломиї на 2012-2013 роки, розроблений відповідно до Закону України "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні" та постанови Кабінету Міністрів України від 29.07.2002 року № 1089 "Про державну програму забезпечення молоді житлом", керуючись Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні",  виконком міської ради

вирішив:

1. Схвалити проект Програми розвитку молодіжного житлового будівництва в місті Коломиї на 2012-2013 роки (додається).

       2. Подати дану Програму на затвердження на черговій сесії міської ради.

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника міського голови Т. Яворського.





Міський голова                                                                                                  І. Слюзар

                                                                                            СХВАЛЕНО

                                                                                            рішення виконкому

                                                                                            від 27.11.2012 № 362



Проек міської

Програми розвитку молодіжного будівництва в м. Коломиї

на 2012- 2013 рік



ПАСПОРТ

Програми розвитку молодіжного житлового будівництва в м. Коломиї

на 2012- 2013 роки


1. Ініціатор розроблення Програми (замовник):

Івано-Франківське регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи ”Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництв”

2. Розробник Програми:

управління архітектури, містобудування та капітального будівництва Коломийської міської ради


3. Термін реалізації Програми – 2012- 2013 роки.

4. Етапи фінансування Програми – щорічно.

5. Обсяги фінансування Програми:


Роки

Обсяги фінансування, тис. грн.

Всього

в т.ч. за джерелами фінансування

державний бюджет

обласний бюджет

місцевий бюджети

позабюджетні кошти

2012,2013

525

240

120

120

45

в т.ч.


2012

220

100

50

50

20

2013

305

140

70

70

25


6. Очікувані результати виконання Програми

- підвищиться рівень можливості та доступності отримання житла молодими сім'ями та одинокими молодими громадянами;

- збільшиться частка достатнього житла в загальних обсягах молодіжного житлового будівництва;

- організувати системну ресурсну підтримку молодіжного житлового будівництва в районі.

7. Терміни проведення звітності: щоквартально,нарощуваним підсумком,

                                                            за звітний період року.



ПРОГРАМА

розвитку молодіжного житлового будівництва

в місті Коломиї на 2012- 2013 роки


1. Обґрунтування доцільності розроблення Програми

Доцільність прийняття та реалізація Програми розвитку молодіжного житлового будівництва в м. Коломиї зумовлене тим, що на сьогодні державна програма забезпечення молоді житлом є чи не єдиним в Україні реально діючим механізмом часткового вирішення існуючих проблем молоді в соціальній сфері.

       Окремим завданням Програми є покращення демографічної ситуації в державі через створення системи пільг, які будуть вагомою складовою  в забезпеченні соціальних умов для  збільшення народжуваності дітей. В цьому сенсі можна розглядати й питання про зміцнення та соціальну адаптацію молодих сімей, які отримують довгострокові пільгові кредити на будівництво (реконструкцію) житла чи часткову компенсацію відсоткової ставки кредитів комерційних банків на будівництво (реконструкцію) і придбання житла.

       Вказана Програма є одним із інструментів, спрямованих на формування реального «середнього класу», що є одним із пріоритетних завдань на шляху до інтеграції нашої держави в Європейське співтовариство.

       Нині діючий механізм реалізації програми пільгового кредитування молодіжного житлового будівництва є ефективним засобом мотивування та залучення потенціалу творчої молоді (в т.ч. молодих спеціалістів та молодих науковців) до вирішення соціальних та економічних проблем держави.

       Програма забезпечення молоді житлом є частиною державної стратегії подолання бідності, яка визначається як найголовніша соціально-економічна проблема держави. Одним із пріоритетних завдань в межах цієї стратегії є вирішення житлових проблем населення.

       Програма передбачає державну підтримку молодих сімей та одиноких молодих громадян через систему довготермінового пільгового кредитування молодіжного житлового будівництва та часткової компенсації відсотків комерційних банків за кредитами на будівництво (реконструкцію) та придбання житла шляхом щорічного включення до державного, обласного та місцевого  бюджетів відповідних витрат. Це також дає можливість залучати додаткові кошти в економіку міста, а кооперація з місцевими підрядниками та виробниками будівельних матеріалів сприяють її загальному росту, оздоровленню та динамізації.

       Однією з основних переваг Програми є можливість реінвестування коштів, виділених для кредитування молодіжного житлового будівництва, шляхом їх повернення до державного та місцевих бюджетів й подальшого використання для розвитку Програми або фінансування інших сфер життя міста. 


2. Сфера застосування Програми

Програма стосується регулювання питань, пов’язаних з реалізацією в місті державної житлової політики та державної молодіжної політики.

Програма встановлює основні пріоритети і напрями розвитку молодіжного житлового будівництва та передбачає налагодження системної взаємодії між усіма суб’єктами, задіяними в процес прийняття управлінських рішень щодо підтримки й розвитку такої діяльності. В межах цієї Програми визначаються основні заходи, які мають забезпечити максимально ефективне використання ресурсів (перш за все, бюджетних коштів), що спрямовуються на кредитування молодіжного житлового будівництва та часткову компенсацію відсоткової ставки кредитів комерційних банків на будівництво (реконструкцію) і придбання житла відповідно до основних пріоритетів та напрямів розвитку молодіжного житлового будівництва в м. Коломиї.


3. Мета Програми

Метою Програми є розвиток молодіжного житлового будівництва в м. Коломиї шляхом створення комплексу системної інфраструктури, фінансової та іншої ресурсної підтримки діяльності з вирішення житлових, соціальних та побутових проблем молоді, яка проживає в населених пунктах району.


4. Підходи до виконання Програми

       Підготовка та використання Програми ґрунтується на трьох основних підходах, серед яких:

       - врахування потреб, запитів та побажань основних категорій молодого населення міста;

       - прогнозування та планування розвитку молодіжного житлового будівництва в місті;

       - балансування обсягів ресурсної підтримки молодіжного житлового будівництва з потребами молоді міста.


5. Цільова група Програми

Цільовою групою цієї Програми є молодь.

Цільову групу, на яку орієнтована Програма, за основними соціально-економічними характеристиками можна поділити на декілька категорій:

- молодь зі значним соціально-економічним потенціалом (молодь із високим рівнем достатку: фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, управлінці та службовці підприємницьких структур, банківські працівники та ін.);

- молодь із середнім соціально-економічним потенціалом (молодь із середнім рівнем достатку: державні службовці, службовці органів місцевого самоврядування, вчителі, лікарі, науковці, робітники та інші);

       - соціально вразливі категорії молоді (молодь з особливими потребами: інваліди та одинокі молоді батьки; молодь, яка потребує соціальної адаптації: випускники інтернатів, діти з багатодітних чи неблагополучних сімей та інші; молодь, яка потребує соціальної підтримки: багатодітні молоді сім'ї та інші).

Окрему категорії молоді, потреби та запити якої визначаються пріоритетними у цій Програмі, становлять висококваліфіковані молоді спеціалісти (в т.ч. управлінці та службовці підприємницьких структур, державні службовці, службовці органів місцевого самоврядування тощо), молоді науковці та творча молодь. Програма передбачає створення додаткових умов для швидкої соціальної інтеграції та самореалізації такої молоді. Окремою категорією молодих сімей та одиноких молодих громадян, які охоплюються цією Програмою, є молоді військовослужбовці та члени їх сімей.


6. Напрями виконання Програми

Ця Програма передбачає координацію різних видів діяльності, які спрямовані на часткове вирішення комплексу соціально-економічних проблем життя міста.

Зокрема, всі заходи в межах цієї Програми розподіляються за такими основними напрямами:

економічний:

- формування у молодих людей свідомості корисного споживача економічних благ (в т.ч. через залучення до участі у кредитних програмах);

- створення мотиваційних систем для найбільш ефективного використання ресурсів працездатної частини населення міста;

- залучення творчого та інтелектуального потенціалу молоді до вирішення нагальних соціально-економічних проблем міста;

- динамізація розвитку таких галузей економіки міста, як: виробництво будівельних та оздоблювальних матеріалів, надання послуг у сфері будівництва та ремонтно-будівельних робіт;

- створення умов для започаткування та розвитку молодіжного підприємництва;

- освоєння перспективних територій для розвитку підприємницької діяльності у галузі туризму та рекреації;

- активізація на ринку нерухомості та фінансово-кредитної діяльності (в т.ч. іпотечне кредитування);

- активізація ринків праці, бізнес-освіти та консультаційних послуг.


соціальний:

- сприяння соціальній адаптації та створенню умов для самореалізації молоді, яка проживає в м. Коломиї;

- сприяння зміцненню молодих сімей та підвищенню рівня народжуваності в місті;

- соціалізація найбільш нестабільної частини молодого населення міста (в т.ч. молоді, яка належить до так званої ”групи ризику”);

- часткове вирішення житлових і побутових проблем багатодітних сімей;

- запобігання формуванню асоціально орієнтованих територіальних осередків в межах населеного пункту;

- соціальна адаптація та часткове вирішення житлових та побутових проблем молодих інвалідів;

- сприяння вирішенню житлових проблем сімей молодих військовослужбовців та сімей працівників правоохоронних органів.


7. Завдання та методи виконання Програми


Завдання Програми

Метод виконання

Збільшити доступність житла для молодих сімей та одиноких молодих громадян

Планове збільшення обсягів бюджетних асигнувань на молодіжне житлове будівництво

Підвищити ефективність використання бюджетних коштів, які спрямовуються на житлове будівництво в місті Коломиї (в т.ч. на кредитування молодіжного житлового будівництва)

Створення системи з кооперування бюджетних коштів, які виділяються на кредитування молодіжного житлового будівництва.

Кооперування коштів різного походження (бюджетні, приватні), залучення приватних інвестицій.

Передача об’єктів незавершеного будівництва чи придатних для переобладнання (реконструкції) під житло в рахунок фінансування молодіжного житлового будівництва

Створити систему залучення коштів фізичних осіб та юридичних осіб приватного права на кредитування молодіжного житла будівництва в місті Коломиї

Сприяння розвитку системи кредитування молодіжного житлового будівництва комерційними банками з частковою компенсацією відсотків за рахунок бюджетних коштів.

Організація системної співпраці з комерційними банками

Поширити молодіжне житлове будівництво на територію міста Коломиї

Підготовка і затвердження міської програми розвитку молодіжного житлового будівництва відповідними органами місцевого самоврядування.

Включення до видаткової частини місцевого бюджету асигнувань на кредитування молодіжного житлового будівництва.

Передача на баланс регіональному управлінню Фонду об’єктів незавершених будівництвом чи придатних для переобладнання (реконструкції) під житло, які знаходяться на території міста Коломиї

Відведення під об’єкти молодіжного житлового будівництва перспективних для забудови земельних ділянок

Збільшити частку «достатнього житла»

Розробка типових проектів для будівництва «достатнього житла» та збільшення кількості земельних ділянок, які відводяться під будівництво «достатнього житла»

Організувати системну ресурсну підтримку, комплексність та плановість молодіжного житлового будівництва в місті

Забезпечення планового і в повному обсязі асигнування молодіжного житлового будівництва в місті.

Відведення необхідних земельних ділянок для спорудження об’єктів молодіжного житлового будівництва.

Організація ефективного контролю за реалізацією програм, проектів та заходів з молодіжного житлового будівництва у місті Коломиї


8. Фінансове забезпечення Програми

Реалізація заходів Програми здійснюється за рахунок державного, обласного та місцевого бюджетів та позабюджетних джерел фінансування.

Бюджетні призначення для реалізації заходів Програми передбачаються щорічно при формуванні обласного бюджету, виходячи із можливостей його доходної частини, місцевого бюджету та інші джерела фінансування.

Прогнозні обсяги фінансування Програми  розвитку молодіжного житлового будівництва в місті Коломиї на 2012- 2013 роки за рахунок бюджетних коштів та позабюджетних джерел наведені у додатку до Програми (додається).


9. Контроль за виконанням Програми

Контроль за виконанням Програми проводиться шляхом поточного моніторингу виконання Програми та періодичної оцінки досягнутих результатів.

Поточний моніторинг Програми здійснюється управлінням архітектури, містобудування та капітального будівництва міської ради.

Оцінка результатів виконання Програми здійснюється один раз на рік.

Періодична оцінка результатів виконання Програми здійснюється за кількісними та якісними індикаторами.


Кількісні індикатори для оцінки ефективності виконання Програми:

  1. Ріст кількості молодих сімей та одиноких молодих громадян, які отримали житло за умовами кредитування молодіжного житлового будівництва та механізм часткової компенсації відсотків
  2. Збільшення кількості молодих сімей та одиноких молодих громадян, які забезпечені житлом, в межах обсягів бюджетних асигнувань за Програмою, в т.ч. через механізм часткової компенсації відсотків.
  3. Збільшення обсягів фінансування молодіжного житлового будівництва в місті за рахунок позабюджетних коштів.
  4. Збільшення кількості населеного пункту, на території якого реалізовується Програма.
  5. Збільшення обсягів (кількості квартир) будівництва житла, що за основними своїми характеристиками визначається як ”достатнє житло”.
  6. Збільшення обсягів бюджетних асигнувань на молодіжне житлове будівництво в місті, в т.ч. за рахунок місцевого бюджету.


Якісні індикатори для оцінки ефективності виконання Програми:

Дотримання планів молодіжного житлового будівництва та прогнозних показників бюджетних асигнувань на кожен рік виконання Програми.


10. Очікувані результати

Реалізація Програми орієнтована на досягнення змін у таких сферах:

управлінська:

- підвищиться ефективність використання бюджетних коштів, що спрямовуються на молодіжне житлове будівництво;

- буде створено систему кооперування коштів з бюджетів різних рівнів для реалізації державних, регіональних та місцевих програм соціально-економічного спрямування;

- буде створено систему додаткових мотиваційних стимулів для збереження в районі виробничого та інтелектуального потенціалу молоді;

- розпочнеться реалізація в районі державної політики у сфері забезпечення житлом найбільш соціально незахищених категорій молоді;

економічна:

- відбудеться пожвавлення ринку нерухомості та праці в населеному пункті;

- будуть створені передумови для підвищення рівня економічної культури молодих громадян, які розпочинають свою трудову, наукову чи підприємницьку діяльність;

соціальна:

- будуть створені умови для підвищення доступності кредитів на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла молоддю;

- збільшиться кількість молодих сімей та одиноких молодих громадян, які скористалися пільговими кредитами на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла;

- будуть створені механізми та налагоджена система часткового вирішення житлових і побутових проблем та створено систему соціальної адаптації найбільш соціально вразливих категорій молоді.


11. Участь у виконанні Програми

Кожен орган місцевого самоврядування має можливість самостійно вибрати ступінь своєї участі (модель) у виконанні цієї Програми, виходячи з власних можливостей та ресурсів, а також специфіки та потреб конкретної населеного.

Основними моделями участі у виконанні цієї Програми є:

- виконання заходів в межах цієї Програми;

- ініціювання, створення та впровадження власних ініціатив щодо реалізації державної молодіжної житлової політики на території міста Коломиї.


12. Етапи виконання Програми


Завдання 1 етапу виконання Програми:

1. Розробити документацію, необхідну для успішного виконання цієї Програми.

2. Налагодити та скоординувати діяльність основних виконавців заходів у межах цієї Програми.

Очікуваний результат: організація системної планової діяльності з розвитку молодіжного житлового будівництва в місті Коломиї згідно з основними кількісними показниками, визначеними в межах цієї Програми (в т.ч. з дотриманням обсягів бюджетних асигнувань та кількості кредитів/компенсацій, що надаються).

Строки реалізації І етапу Програми: 2012рік.



Завдання 2 етапу виконання Програми:

1. Здійснити підготовку та забезпечити затвердження локальних програм розвитку молодіжного житлового будівництва.

2. Організувати надання пільгових довготермінових кредитів та часткових компенсацій відсотків за кредитами комерційних банків на молодіжне житлове будівництво.

Строки реалізації 2 етапу Програми: 2012- 2013 роки.

Завдання 3 етапу виконання Програми:

1. Забезпечити динамічний приріст бюджетних асигнувань на молодіжне житлове будівництво в місті Коломиї.

2. Залучити інвестиції та інші ресурси на реалізацію Програми.

Зростання обсягів бюджетних асигнувань на молодіжне житлове будівництво в районі щонайменше на 30 % (щорічно протягом цього етапу) і залучення ресурсів з інших джерел у розмірі не менше, ніж 20% від обсягів бюджетних асигнувань.

Строки реалізації 3 етапу Програми: 2012-2013 роки.

Завдання 4 етапу виконання Програми:

Забезпечити регулярне бюджетне фінансування та фінансування за рахунок інших ресурсів заходів у межах цієї Програми та продовжити дію Програми на наступні роки.



14. Заходи по виконанню Програми, обсяги та джерела фінансування


№ з/п

Найменування заходу

Виконавець

Термін виконання

Орієнтовані обсяги фінансування, тис. грн.

Очікувані результати

роки

всього

в т.ч. за джерелами фінансування

державний бюджет

обласний бюджет

районний бюджет та бюджети територіальних громад району

позабюджетні кошти

1

Надання пільгових довготермінових кредитів та часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків на будівництво (реконструкцію) і придбання житла молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам


2012, 2013

2012, 2013

525

240

120

120

45

Організація системної планової діяльності з розвитку молодіжного житлового будівництва в району згідно з основними кількісними показниками, визначеними цією Програмою, в т.ч. з дотримання обсягів бюджетних асигнувань та кількості кредитів і компенсацій. Забезпечення житлом молоді

2012

220

100

50

50

20

2013

305

140

70

70

25

2

Відводити Івано-Франківському регіональному управлінню ДСФУ «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» відповідні земельні ділянки, необхідні для виконання цієї Програми

Органи місцево-го само-вряду-вання

2012,

2013

-

-

-

-

-

-

Здешевлення вартості будівництва житла для молоді

3

Вивчити можливість передачі з метою реконструкції під житло Івано-Франківському регіональному управлінню ДСФУ «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» незавершених будівництвом об’єктів та гуртожитків тощо, підготувати та передати на розгляд відповідним органам пропозиції та проекти рішень з цього питання


2012,

2013

-

-

-

-

-

-

Добудова об’єктів незавершеного будівництва, збільшення обсягів будівництва житла, що за основними своїми характе-ристиками визначається як «достатнє житло»


                                                                                               

            Додаток

до Програми розвитку молодіжного житлового будівництва в місті Коломиї на 2012- 2013 роки





Прогнозні обсяги фінансування

Програми

розвитку молодіжного житлового будівництва

в місті Коломиї на 2012-2013 роки

за рахунок бюджетних коштів та позабюджетних джерел



Джерела залучення коштів

2012

2013

Державний бюджет

100

140

Обласний бюджет

50

70

Місцевий бюджет

50

70

Позабюджетні кошти (кошти комерційних банків, особисті кошти позичальників)

20

25

Разом

220

305




2011-2024 © Всі права застережено.