НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Середа, 24 квітня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про нову редакцію Положення про Коломийську міську підс..."  № 294 від 25.09.2012р. 
Документ №294 від 25.09.2012р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

29.09.2012



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 25.09.2012р.  № 294
 

Про нову редакцію Положення про Коломийську міську підсистему єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру


Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.1998 р. №1198 "Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру", наказу Міністерства надзвичайних ситуацій України від 21.12.1998 р. № 387 "Про затвердження типових положень про функціональну та територіальну підсистеми єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного і: природного характеру" та розпорядження Івано-Франківської облдержадміністрації від 05.04.1999 р. № 240 „Про створення обласної підсистеми єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації природного та техногенного характеру” та у зв’язку із змінами в чинному законодавстві України з питань організації цивільного захисту та з метою покращення оперативного реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру і проведення робіт, повязаних із запобіганням їх виникненню, виконком міської ради:

вирішив:

1. Затвердити нову редакцію Положення про Коломийську міську підсистему єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру (далі міська підсистема ЗіРНС, що додається).

2. Затвердити основні функції Коломийської міської підсистеми єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру (додається).

3. Координацію роботи та узагальнення інформації щодо виконання розпорядження покласти на головного відповідального виконавця – відділ з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами міської ради (О. Кротюк).

4. Вважати таким, що втратило чинність, рішення виконкому міської ради від 15.06.1999 р. № 193 „Про створення міської підсистеми єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру”.

5. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника міського голови Т. Яворського.





Міський голова                                                                                                                І. Слюзар

Затверджено

рішення виконкому

міської ради

від 25.09.2012 № 294



ПОЛОЖЕННЯ

про Коломийську міську підсистему єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру


І. Загальні положення


1.1. Це Положення визначає принципи функціонування міської підсистеми єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, основні завдання, склад сил і засобів цивільного захисту, порядок виконання завдань і взаємодії структурних підрозділів міської ради.

1.2. У цьому Положенні наведені терміни мають таке значення:

Міська підсистема єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру (далі - міська підсистема ЗіРНС) - складова частина єдиної державної системи включає:

- органи управління міської підсистеми ЗіРНС;

- сили і засоби;

- резерви матеріальних та фінансових ресурсів;

- системи зв’язку, оповіщення та інформаційного забезпечення;

- ланка міської підсистеми ЗіРНС - складова частина міської підсистеми ЗіРНС;

- сили і засоби міської підсистеми ЗіРНС - спеціалізовані, невоєнізовані, штатні і позаштатні формування з їх оснащенням, наглядові органи та інформаційні бази функціональних ланок міської підсистем ЗіРНС і залучені для виконання завдань сили щодо запобігання і реагування на надзвичайні ситуації в межах території міста;

- органи управління міською підсистемою ЗіРНС виконавчий комітет міської ради, відділ з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами міської ради, служба цивільного захисту в м. Коломиї та Коломийському районі ТУ МНС України в Івано-Франківській області (в межах своєї компетенції);

- аварійно (пошуково) - рятувальна служба міської підсистеми ЗіРНС – структурний підрозділ призначений для організації та здійснення в межах своєї компетенції заходів щодо запобігання і реагування на надзвичайні ситуації;

- функціональна підсистема ЗіРНС (далі - функціональна підсистема)- складова частина єдиної державної системи створюється на базі міністерств, включає їх  місцеві структурні підрозділи, і підпорядковані державні підприємства, установи та організації з відповідними силами і засобами, які здійснюють у межах своєї компетенції нагляд за забезпеченням техногенної та природної безпеки, організовують роботи із запобігання надзвичайним ситуаціям техногенного та природного характеру і реагування у разі їх виникнення з метою захисту населення і довкілля, зменшення матеріальних втрат;

- надзвичайна ситуація - порушення нормальних умов життєдіяльності населення спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом або іншими чинниками, що призвели до загибелі людей або значних матеріальних втрат;

- реагування на надзвичайні ситуації - скоординовані дії сил і засобів міської підсистеми ЗіРНС щодо реалізації планів дій в умовах конкретного виду та рівня надзвичайної ситуації з метою надання невідкладної допомоги потерпілим, усунення загрози їх життю та зменшення матеріальних втрат;

- запобігання виникненню надзвичайних ситуацій - реалізація комплексу правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних та інших заходів, спрямованих на забезпечення техногенної та природної безпеки, оцінка ризику виникнення надзвичайних ситуацій, завчасне реагування на загрозу виникнення надзвичайної ситуації на основі даних моніторингу, експертизи тощо.


ІІ. Завданнями міської підсистеми ЗіРНС є:


2.1. Участь у розробці  нормативно-правових актів з питань запобігання надзвичайних ситуацій та забезпечення захисту населення і територій від їх наслідків.

2.2. Розробка рішень міської ради, її виконавчого комітету, необхідних для функціонування міської підсистеми ЗіРНС.

2.3. Забезпечення готовності органів управління, підпорядкованих їм сил та засобів до дій, спрямованих на запобігання і реагування на надзвичайні ситуації.

2.4. Аналіз, розробка та впровадження заходів, спрямованих на зниження ризику виникнення надзвичайних ситуацій та захист населення і території від їх наслідків.

2.5. Розробка і впровадження цільових програм, спрямованих на запобігання надзвичайних ситуацій, забезпечення сталого функціонування господарського комплексу міста, зменшення можливих матеріальних втрат.

2.6. Прогнозування та оцінка соціально-економічних наслідків надзвичайних ситуацій.

2.7. Здійснення нагляду і контролю у сфері цивільного захисту.

2.8. Розробка і здійснення запобіжних заходів у сфері цивільного захисту.

2.9. Створення, збереження і раціональне використання матеріальних ресурсів, необхідних для запобігання надзвичайних ситуацій.

2.10. Оповіщення населення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій, своєчасне інформування про обстановку, яка складається, та заходи, що вживаються для запобігання надзвичайним ситуаціям.

2.11. Організація захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, надання невідкладної допомоги потерпілим.

2.12. Організація і здійснення невідкладних робіт із ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та організація життєзабезпечення постраждалого населення.

2.13. Забезпечення постійної готовності сил і засобів міської підсистеми ЗіРНС до реагування на надзвичайні ситуації та ліквідації їх наслідків.

2.14. Надання допомоги населенню в разі виникнення несприятливих побутових або нестандартних ситуацій.

2.15. Планування заходів з евакуації населення в разі виникнення надзвичайних ситуацій.

2.15. Перевірка стану готовності органів управління, сил і засобів цивільного захисту до дій в режимах повсякденної діяльності, загрози виникнення надзвичайної ситуації, у надзвичайній ситуації та надзвичайного і воєнного стану.

2.16. Раптові перевірки підготовки до дій в умовах надзвичайних ситуацій на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності.

2.17. З’ясування причини виникнення надзвичайних ситуацій, невиконання заходів із запобігання цим ситуаціям, оцінка дій органів управління, сил і засобів цивільного захисту під час виконання рятувальних та інших невідкладних робіт.

2.18. Забезпечення умов зберігання, транспортування, знешкодження, утилізації та захоронення небезпечних речовин і виробів, що містять такі речовини.

2.19. Утримання в постійній готовності на потенційно-небезпечних об'єктах локальних систем виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій і локальних систем оповіщення населення, передусім того, що проживає у зонах можливого ураження, та персоналу цих об'єктів.

2.20. Забезпечення колективного та індивідуального захисту населення, утримання та облік майна цивільного захисту.

2.21. Навчання населення способам захисту в разі виникнення надзвичайних, несприятливих побутових або нестандартних ситуацій та організація тренувань.


ІІІ. Органи управління міської підсистеми цивільного захисту:

Міська підсистема ЗіРНС має два рівні - іський та об'єктовий. До її складу входять постійні та координуючі органи управління, які вирішують завдань у сфері запобігання надзвичайних ситуацій, захисту населення і територій від їх наслідків, система повсякденного управління, сили і засоби, резерви матеріальних та фінансових ресурсів, системи зв'язку та інформаційного забезпечення.

Міськаа підсистема ЗіРНС складається:

3.1. Постійно діючі територіальні ланки міської підсистеми ЗіРНС:

- міська;

- функціональна;

- об’єктова.

3.2. Міська підсистема ЗіРНС забезпечує постійну взаємодію з міськими структурами функціональних підсистем ЄДС.

3.3. Під час проведення заходів щодо запобігання надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, сили і засоби функціональних підсистем ЗіРНС підпорядковуються органам управління міської підсистеми ЗіРНС в межах, що не суперечать законодавству України.


ІV. Органи управління міською підсистемою ЗіРНС:

4.1. Міська підсистема ЗіРНС має постійні та координуючі органи управління щодо розвязання завдань у сфері запобігання надзвичайним ситуаціям, захисту населення і територій від їх наслідків, систему постійного управління, сили і засоби, резерви матеріальних та фінансових ресурсів, системи зв'язку та інформаційного забезпечення.

4.2. Постійними органами управління з питань техногенно-екологічні безпеки, цивільного захисту та з надзвичайних ситуацій міської підсистеми ЗіРНС є:

- на міському рівні - виконавчий комітет міської ради, відділ з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами міської ради;

- на об'єктовому рівні – керівний склад підприємств, установ та організацій всіх форм власності, спеціально призначені особи з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту.

До системи повсякденного управління міської підсистеми входять:

оснащені необхідними засобами звязку, оповіщення, збирання, аналізу, обробки і передачі інформації:

черговий міської ради, диспетчерські служби  підприємств, установ та організацій всіх форм власності.

4.3. Координуючими органами міської підсистеми ЄДС є:

- на міському рівні – міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (далі - міська комісія ТЕБ та НС);

- на обєктовому рівні - комісії з питань техногенноекологічної безпеки та надзвичайних ситуацій обєкта (далі - об'єктові комісії), керівний склад об'єктів господарської діяльності.

4.4. Залежно від рівня надзвичайної ситуації  міська та об'єктові комісії забезпечують безпосереднє керівництво заходами з реагування на надзвичайну ситуацію або загрозу її виникнення.

4.5. Положення про міську комісію та її персональний склад затверджується рішенням  виконавчого комітету міської ради.

4.6. Положення про об'єктову комісію та її персональний склад

затверджується рішенням відповідного керівника.


V. Сили і засоби обласної підсистеми ЄДС:

5.1. До складу сил і засобів міської підсистеми ЄДС входять сили і засоби міських формувань, міських структур функціональних підсистем ЗіРНС подвійного підпорядкування, а також недержавні і добровільні рятувальні формування, які залучаються для виконання завдань щодо запобігання і реагування на надзвичайні ситуації в межах території міста і своєї компетенції.

5.2. Спеціальні штатні і позаштатні аварійно (пошуково)-рятувальні формування укомплектовуються з урахуванням необхідності проведення робіт в автономному режимі впродовж не менше трьох діб і перебувають в постійній готовності (далі -  сили постійної готовності).

5.3. Сили постійної готовності згідно із законодавством можуть залучатися до невідкладного реагування у разі виникнення надзвичайної ситуації з повідомленням про це відповідних центральних органів виконавчої влади.

5.4. Для ліквідації надзвичайних ситуацій у виняткових випадках залучаються спеціально підготовлені сили і засоби Міністерства оборони України у порядку, визначеному Законом України  ”Про надзвичайний стан”.

5.5. Рішенням виконавчого комітету міської ради, наказами керівників підприємств, установ та організацій всіх форм власності на базі існуючих спеціалізованих служб (будівельних, медичних, ремонтних та інших) утворюються позаштатні спеціалізовані формування, призначені для здійснення конкретних видів невідкладних робіт у процесі реагування на надзвичайні ситуації. Зазначені формування проходять спеціальне навчання, періодично залучаються до участі у практичному відпрацюванні дій з ліквідації надзвичайних ситуацій разом із силами постійної готовності. Формування недержавної форми власності у заходах із запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій беруть участь на договірній основі.

5.6. Громадські обєднання можуть брати участь у виконанні робіт повязаних із запобіганням і реагуванням на надзвичайні ситуації під керівництвом відділу з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами міської ради при відповідному рівні підготовки, підтвердженому в атестаційному порядку.


VІ. Інформаційне забезпечення міської підсистеми ЗіРНС здійснюється:

6.1. Відділом з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами міської ради.

6.2.  Службою цивільного захисту в м. Коломиї та Коломийському районі ТУ МНС України в Івано-Франківській області.

6.3. Коломийським районним відділом Управління Держтехногенбезпеки України в Івано-Франківській області.

6.4. Штабом з ліквідації надзвичайних ситуацій (рішення виконкому міської ради від 24.04.2012 р. № 137).

6.5. Інформаційними службами підприємств, установ, організацій, потенційно-небезпечних об’єктів із залученням засобів зв’язку та телекомунікацій.

Порядок збору та опрацювання інформації з питань захисту населення і території від наслідків надзвичайних ситуацій, обміну цією інформацією передбачено регламентом інформаційного обміну, що затверджений розпорядженням міського голови  від 09.03.2010 р. № 43-р).


VІІ. Режими функціонування міської підсистеми ЗіРНС


Залежно від масштабів і особливостей надзвичайної ситуації, що прогнозується або виникла, рішенням керівництва  виконавчого комітету міської ради  міська підсистема буде функціонувати в режимах:

7.1. Режим повсякденного функціонування – за нормальної виробничо-промислової, радіаційної, хімічної обстановки. У цьому режимі провадять такі заходи:

- спостереження і контроль за станом довкілля, обстановкою на потенційно-небезпечних об’єктах і прилеглих до них територій;

- розробка і виконання заходів щодо запобігання надзвичайним ситуаціям, забезпечення захисту населення, зменшення можливих матеріальних утрат;

- створення і поновлення матеріальних резервів для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

- постійне прогнозування обстановки, погіршення якої може призвести до надзвичайних ситуацій.

7.2. Режим підвищеної готовності – у разі істотного погіршення виробничо-промислової, радіаційної, хімічної та іншої обстановки. У цьому режимі здійснюють заходи режиму повсякденного функціонування, і додатково:

- формування оперативних груп для виявлення причини погіршення обстановки;

- посилення спостереження і контролю за ситуацією на потенційно- небезпечних об’єктах, а також обстановкою, і прогнозування можливості виникнення надзвичайних ситуацій та її масштабів;

- здійснення заходів для запобігання виникнення надзвичайних ситуацій, захисту населення і територій;

- приведення у стан підвищеної готовності наявних сил і засобів тощо.

7.3. Режим надзвичайної ситуації – у цьому режимі:

- організовують захист населення і територій;

- організовують роботу, пов’язану з локалізацією та ліквідацією надзвичайних ситуацій та їх наслідків;

- забезпечують стале функціонування об’єктів економіки та об’єктів життєзабезпечення населення;

- постійно контролюють стан довкілля тощо.

7.4. Режим надзвичайного стану – встановлюють відповідно до вимог Закону України «Про правовий режим надзвичайного стану».

Для своєчасного та ефективного реагування на надзвичайні ситуації організовують взаємодію органів управління та підпорядкованих їм сил міських і функціональних підсистем під керівництвом міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Під час надзвичайного стану держава може вжити таких заходів:

- встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування;

- обмеження руху транспортних засобів і їх огляд;

- посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення, а також діяльність важливих господарських об’єктів;

- заборона проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, спортивних та інших масових заходів;

- заборона страйків.

7.5. Режим воєнного стану встановлюється в умовах воєнних дій. Порядок підпорядкування міської, функціональних та об’єктових  підсистем ЗіРНС військовому командуванню визначається відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану».


VІІІ. Забезпечення функціонування міської підсистеми ЗіРНС:

8.1. Міська підсистема фінансується за рахунок  міського бюджету, коштів державних підприємств, установ та організацій, страхових фондів та інших джерел.

Для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій створюються:

- на міському рівні - міський резерв фінансових ресурсів;

- на обєктовому рівні - запаси матеріальних та фінансових ресурсів за рахунок власних коштів підприємств, установ та організацій.

Резерв матеріальних ресурсів відповідно до прогнозу можливих надзвичайних ситуацій створюється за рахунок коштів  міського бюджету.

Обсяги та номенклатура матеріальних ресурсів визначаються органом, що їх створює.

8.2. Якщо для локалізації або ліквідації надзвичайної ситуації необхідні матеріальні та фінансові ресурси в обсягах, що перевищують власні можливості, міська або обєктова комісія з питань ТЕБ та НС звертається за допомогою до обласної комісії з питань ТЕБ та НС, яка приймаючи рішення щодо надання необхідної допомоги бере на себе відповідальність за координацію дій або керівництво роботою з ліквідації цієї надзвичайної ситуації.

8.3. У разі нестачі матеріальних та фінансових ресурсів для ліквідації надзвичайної ситуації міського рівня за клопотанням  виконавчого комітету міської ради  можуть бути виділені кошти з обласного резерву.

ІХ. Планування роботи обласної підсистеми ЗіРНС:

9.1. Планування роботи із запобігання надзвичайним ситуаціям і їх можливий розвиток в межах  території міста здійснюється на основі відстеження змін навколишнього природного середовища та техногенного стану.

9.2. Масштаби і наслідки можливої надзвичайної ситуації визначаються на основі спостережень і аналізу ідентичних надзвичайних ситуацій минулих років і експертної оцінки. Залежно від отриманих результатів розробляється план запобігання та план дій органів управління та сил міської підсистеми при загрозі та виникненні конкретної надзвичайної ситуації (далі - план дій).

Основним завданням плану дій при загрозі та виникненні надзвичайної ситуації є збереження життя та здоровя людей, мінімізація матеріальних збитків. План дій затверджується  міським головою, керівниками підприємств, установ та організацій.

9.3. Обсяг і зміст планів визначається на основі вивчення стану техногенної і природної обстановки за останні 5 років з дотриманням вимог необхідної достатності та максимально можливого використання наявних сил і засобів цивільного захисту.

9.4. При планування враховується, що основну частину робіт, повязаних з реагуванням на надзвичайну ситуацію або усуненням загрози її виникнення, виконують аварійно-рятувальні підрозділи потенційно-небезпечного об'єкта чи адміністративно-територіальної одиниці з наданням їм необхідної допомоги з боку служби цивільного захисту в м. Коломиї та Коломийському районі ТУ МНС України в Івано-Франківській області.

9.5. Організаційно-методичне керівництво плануванням дій міської підсистеми здійснює відділ з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами міської ради, на яке покладається:

- забезпечення стратегічного і оперативного планування в межах міської підсистеми ЗіРНС;

- збір, обробка і доведення до виконавців інформації, необхідної для планування та управління, включаючи інформацію про стан і потенційну небезпеку об'єктів та природних явищ, оцінку ризиків з урахуванням прогнозованих і фактичних метеорологічних, сейсмічних та інших обставин.


Х. Основні засади взаємодії органів управління міської підсистеми

з  структурами функціональних підсистем ЗіРНС


10.1. Взаємодія здійснюється за такими напрямками:

- визначаються органи управління, які взаємодіють в надзвичайних ситуаціях, склад і кількість сил та засобів реагування на надзвичайну ситуацію;

- погоджується порядок спільних дій сил реагування з визначенням основних завдань, місця, часу і способів виконання аварійно-рятувальних робіт;

- вирішуються питання всебічного забезпечення спільних заходів, що здійснюватимуться органами управління та підпорядкованими їм силами;

- встановлюється порядок приведення в готовність і організація управління спільними діями в процесі виконання рятувальних завдань.

10.2. Залежно від обставин, масштабу, характеру та можливого розвитку надзвичайної ситуації взаємодія організується:

- на міському та об’єктовому рівнях між відповідними підсистемами ЗіРНС;

- взаємодія задля подолання наслідків надзвичайних ситуацій організовується через спеціально визначені оперативні групи та представників відповідних органів.


Затверджено

рішення виконавчого комітету

міської ради

від 25.09.2012 № 294



ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ

міської підсистеми єдиної державної системи

запобігання і реагування на надзвичайні ситуації

техногенного та природного характеру


Виконавчий комітет міської ради, підприємства, установи і організації міської підсистеми єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру (далі міська підсистема ЗіРНС), відповідно до затвердженого положення про них, забезпечують виконання функцій щодо запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру.


Відділ з питань надзвичайних ситуацій,

мобілізаційної роботи та взаємодії

з правоохоронними органами міської ради:

- забезпечення реалізації державної політики у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій;

- забезпечення реалізації державної політики у сфері цивільного захисту, запобігання, реагування та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та військового характеру, рятувальної справи, техногенної і пожежної безпеки, створення та функціонування системи страхового фонду документації, профілактики травматизму невиробничого характеру;

- керівництво у мирний час та особливий період діяльністю міської підсистеми ЗіРНС;

- організація планування та забезпечення виконання заходів захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій;

- створення органів управління, сил і формувань, призначених для ліквідації негативних наслідків надзвичайних ситуацій, забезпечення їх підготовки та готовності до дій за призначенням;

- координація діяльності міських служб цивільного захисту, об'єктів господарської діяльності інших структур, які входять до міської підсистеми ЗіРНС;

- реалізація планових заходів щодо запобігання і реагування на надзвичайні ситуації;

- організаційно-методичне управління плануванням дій міської підсистеми ЗіРНС;

  - управління силами і засобами функціональних підсистем ЗіРНС, залученими до ліквідації надзвичайних ситуацій;

- координація діяльності відповідних органів щодо забезпечення державного нагляду за виконанням вимог техногенної безпеки, здійснення заходів щодо запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, готовності сил і засобів цивільного захисту до невідкладних аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт;

- організація заходів щодо надання у встановленому порядку допомоги населенню у разі виникнення надзвичайних ситуацій;

- організація навчання членів аварійно-рятувальних формувань;

- забезпечення роботи міської інформаційно-аналітичної системи з питань надзвичайних ситуацій;

- управління діяльністю  функціональних підсистем ЗіРНС;

- забезпечення документації для прийняття рішення щодо залучення сил і засобів міської підсистеми ЗіРНС до аварійно-рятувальних, пошукових та інших невідкладних робіт за межами міста;

- облік захисних споруд цивільного захисту та систематичний контроль за правильним їх утриманням, збереженням захисних конструкцій, пристроїв та інженерно-технічного обладнання;

- організація взаємодії в межах міської підсистеми ЗіРНС;

- забезпечення проведення евакуації населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій;

- планування та виконання заходів переведення служб до функціонування в умовах особливого періоду.


Управління економіки,

фінансове управління міської ради:

- організація роботи щодо здійснення нагляду та контролю за обстановкою на потенційно-небезпечних об'єктах. Організація заходів щодо запобігання і реагування на надзвичайні ситуації та підвищення безпеки їх діяльності;

- забезпечення у встановленому порядку фінансування робіт із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, надання допомоги постраждалим в межах асигнувань, що передбачаються на ці заходи в міському бюджеті;

- створення страхових і фінансових фондів, а також запасів, продуктів харчування та непродовольчих товарів першочергово вжитку;

- забезпечення торгівлі продуктами харчування і товарами першочергового вжитку для постраждалого населення;

- прогнозування і оцінка соціально-економічних наслідків надзвичайних ситуацій;

- організація заходів щодо запобігання і реагування на надзвичайні ситуації на підприємствах міста;

- організація роботи автотранспортних підприємств, що будуть задіяні для ліквідації надзвичайних ситуацій;

- забезпечення участі сил і засобів підрозділів галузі у проведенні аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

- першочергове забезпечення керівництва міської підсистеми ЗіРНС каналами зв’язку під час надзвичайних ситуацій;

- організація життєзабезпечення постраждалого населення;

- забезпечення цільових видів страхування, страхових резервів, сприяння розвиткові міжнародних зв'язків та активізації міжнародної взаємодопомоги для запобігання та реагування на надзвичайні ситуації;

- забезпечення взаємодії з питань надання міжнародної гуманітарної допомоги постраждалому населенню;

- забезпечення термінового оформлення необхідних документів щодо перетину кордону силами і засобами для аварійно-рятувальних і пошукових робіт у разі їх залучення до дій за межами держави;

- здійснення функцій з перевезення небезпечних вантажів;

- організація, управління та координація дій всіх транспортних підприємств, що беруть участь у ліквідації надзвичайних ситуацій;

- забезпечення транспортом всіх перевезень, передбачених Планом транспортного забезпечення, зокрема перевезень матеріалів для будівництва захисних споруд, евакуації населення та постраждалих, вивозу матеріальних цінностей, унікального обладнання, продовольства та інших матеріальних засобів, підвозу (вивозу) сил і засобів (робочих змін) при проведенні рятувальних і невідкладних робіт;

- організація продовольчого та речового забезпечення в умовах надзвичайних ситуацій;

- реалізація державної політики, спрямованої на розвиток роздрібної та гуртової торгівлі, громадського харчування, обслуговування населення на основі ринкових механізмів господарювання, технологічного переозброєння з врахуванням галузевих  інтересів та соціальних проблем;

- сприяння підприємствам торгівлі щодо забезпечення режиму безпечної діяльності в умовах надзвичайних ситуацій;

- забезпечення харчуванням та промисловими товарами першої необхідності особового складу невоєнізованих формувань під час рятувальних та невідкладних аварійно-відновлювальних робіт і постраждалого населення за рахунок коштів, що виділяються для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.


Управління архітектури, містобудування

та капітального будівництва міської ради,

відділ управління комунальним майном міської ради:

- впровадження нормативно-методичної бази для проектування будівництва та експлуатації об’єктів у складних інженерно-геологічних умовах, удосконалення існуючих методів інженерного захисту територій, будівель та споруд від небезпечних техногенних та природних факторів;

- нормативно-методичне забезпечення заходів контролю у процесі проектування та будівництва, інженерного захисту об’єктів;

- розрахунок шкоди, заподіяної об'єктам внаслідок надзвичайних ситуацій, потреби у матеріальних ресурсах для повного відновлення споруд;

- організація заходів щодо запобігання і реагування на надзвичайні ситуації на об'єктах галузей;

- створення та підтримання у готовності до застосування сил і засобів, призначених для запобігання та ліквідації негативних наслідків надзвичайних ситуацій та залучення їх до аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт в зонах надзвичайних ситуацій;

        - організація та проведення навчань з особовим складом сил і формувань цивільного захисту;

- контроль за недопущенням будівництва в зонах природного і техногенного ризику (зсуви, селі, карсти, зони можливих затоплень під час паводків тощо);

- контроль якості відбудовчих робіт після надзвичайних ситуацій;

- розробка та реалізація планів прискореного будівництва захисних споруд, яких не вистачає, в умовах особливого періоду;

- створення нормативно-методичної бази для проектування, будівництва та експлуатації об’єктів у інженерно-геологічних умовах міста, розроблення нових та удосконалення існуючих методів і засобів інженерного захисту територій, будівель і споруд від небезпечних техногенних і природних процесів, засобів ураження;

- нормативно-методичне забезпечення заходів щодо запобігання надзвичайних ситуацій, ліквідації впливу засобів ураження у процесі будівництва та інженерного захисту обєктів і територій;

- створення та поповнення матеріальних резервів, призначених для попередження та ліквідації негативних наслідків надзвичайних ситуацій;

- постійний моніторинг техногенно-екологічної обстановки на території міста, врахування її у заходах щодо підвищення стійкості функціонування об’єктів;

- стійке управління підпорядкованими силами та засобами у зонах надзвичайних ситуацій та в осередках ураження, в умовах мирного часу та особливого періоду;

       - розвиток та утримання існуючої мережі автомобільних доріг загального користування;

- організація та здійснення заходів щодо запобігання та реагування на надзвичайні ситуації на транспортних комунікаціях, включаючи ремонт та відновлення доріг і мостів, а також відповідних інженерних комунікацій і споруд;

- забезпечення надійного і безпечного руху автомобільними дорогами загального користування;

- технічний нагляд за станом автомобільних доріг загального користування, мостів та інших штучних споруд;

- забезпечення участі підпорядкованих сил, засобів і формувань у проведенні аварійних, пошуково – рятувальних, інших невідкладних робіт.


Управління  ветеринарної медицини в м. Коломиї,

       Коломийська районна санітарно-епідеміологічна станція:

- здійснення контролю за хімічним, бактеріологічним, біологічним та токсичним забрудненням сільськогосподарських угідь, тварин, сільськогосподарської продукції, харчової сировини, фуражу та джерел водопостачання для тварин;

- забезпечення готовності агрохімічних і ветеринарних лабораторій, установ захисту тварин та рослин, інших спеціалізованих закладів до дій в мережі спостереження і лабораторного контролю;

- взаємодія з центральною районною лікарнею, інфекційною лікарнею, Коломийською районною санітарно-епідеміологічною  станцією у разі виникнення епідемій та епізоотій;

- контроль продуктів харчування сільськогосподарського виробництва для постачання населенню;

- забезпечення безпеки харчової сировини і готової продукції та раціонального ведення сільськогосподарського виробництва на забруднених територіях;

- організація ветеринарно-санітарних і агрохімічних заходів та координація робіт з епізоотичного, фітопатологічного контролю;

- організація проведення дегазації і дезактивації зараженої території і споруд в межах міста, техніки та транспортних засобів, санітарної обробки людей та знезараження одягу;

- забезпечення оперативного збору та опрацювання інформації про надзвичайні ситуації, її узагальнення і оповіщення суб'єктів сільськогосподарської діяльності про небезпеку та своєчасне інформування про це виконавчого комітету міської ради.


КП «Коломияводоканал»:

- здійснення єдиної технічної політики у сфері водного господарства, забезпечення потреб населення і галузей економіки у водних ресурсах, впровадження досягнень науки і нової техніки, нових технологій, передового досвіду роботи;

- організація експлуатації окремих об’єктів інженерної інфраструктури;

- виконання довгострокових державних програм щодо захисту від шкідливої дії води інженерних комунікацій, сільськогосподарських угідь та інших об’єктів;

- взаємодія з питань цивільного захисту з іншими організаціями;

- погодження дозволів на спеціальне водокористування, видачу технічних умови на будівництво, розширення та реконструкцію водокористувачів, участь у виборі площадок під їх розміщення;

- виконання функції замовника на проектування, будівництво і реконструкції природоохоронних та інших об’єктів інженерної інфраструктури, які фінансуються за рахунок коштів державного та міського бюджетів та інших джерел фінансування;

- забезпечення в установленому порядку координації робіт з моніторингу вод  відповідно до Програми державного моніторингу довкілля в системі Держводагенства України;

- розробка проектно-кошторисної документації на будівництво та реконструкцію водогосподарських об’єктів, автомобільних шляхів та мостових переходів, насосних станцій, об’єктів водопостачання та водовідведення, житлового та промислового будівництва.


Управління освіти міської ради,

відділ у справах молоді та спорту:

- організація вивчення у навчальних закладах основ безпеки життєдіяльності, забезпечення їх відповідними підручниками та посібниками;

- організація пропаганди знань, спрямованих на дотримання санітарно-гігієнічних норм та правил, правил пожежної безпеки, особистої гігієни, порядку дій у екстремальних умовах та надзвичайних ситуаціях;

- впровадження в систему дошкільного виховання елементів з основ безпеки життєдіяльності та поведінки у надзвичайних ситуаціях;

- організація підготовки та перепідготовки фахівців з основ безпеки життєдіяльності.


Відділ культури і туризму міської ради:

- забезпечення готовності персоналу підпорядкованих об'єктів до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій;

- здійснення контролю за вивезенням та ввезенням в місто культурних цінностей у разі виникнення надзвичайних ситуацій.


Центральна районна лікарня:

- організація роботи медицини катастроф;

- впровадження нових методик підготовки та підвищення кваліфікації працівників служби медицини катастроф і забезпечення роботи з ліквідації медико-санітарних наслідків надзвичайних ситуацій;

- організація взаємодії всіх сил і засобів системи охорони здоров’я в межах міста та вдосконалення її структури;

- координація робіт з надання термінової медичної допомоги у зонах (осередках) надзвичайних ситуації та координація робіт з евакуації постраждалих;

       - спостереження, оцінка і прогнозування санітарно-епідемічної ситуації;

       - організація оперативного контролю радіоактивного, хімічного та інших видів забруднення;

- організація заходів з виявлення порушень вимог санітарно-епідемічної безпеки;

- створення резерву медичного майна і лікарських засобів;

-з бір та узагальнення інформації про постраждалих і загиблих під час надзвичайних ситуацій;

- навчання населення з питань надання долікарської медичної допомоги постраждалим під час надзвичайних ситуацій;

- організація санітарної обробки людей і спеціального одягу;

- збереження здоров’я населення, особового складу формувань цивільного захисту; своєчасне надання всіх видів медичної допомоги хворим, ураженим і населенню з метою швидшого їх одужання та повернення до трудової діяльності, максимального зниження інвалідності та смертності;

- медичний захист і медичне забезпечення населення, дій органів управління і сил, надання всіх видів медичної допомоги постраждалим в умовах мирного часу та особливого періоду;

- розробка методик застосування та удосконалення методів і засобів надання невідкладної медичної допомоги постраждалим, їх лікування з урахуванням характеру надзвичайних ситуацій;

- збір, узагальнення та надання відомостей щодо хворих і постраждалих у зонах надзвичайних ситуацій та в осередках ураження;

- організація оперативного контролю радіоактивного, хімічного та інших видів забруднення у зонах надзвичайних ситуацій та в осередках ураження, забезпечення спостереження, оцінки та прогнозування санітарно-епідеміологічної обстановки;

- розгортання лікувальних закладів у заміській зоні, забезпечення створення додаткових місць у лікарняних закладах, своєчасна медична евакуація потерпілих;

- організація роботи щодо запобігання, виявлення та припинення порушень вимог санітарно-епідеміологічної безпеки та охорони здоров'я населення, попередження виникнення та поширення інфекційних захворювань;

- створення резерву медичного майна, санітарно-гігієнічних, протиепідемічних і лікарських засобів, підтримання їх у необхідному стані, забезпечення термінового їх постачання в райони надзвичайних ситуацій та до осередків ураження;

- організація та участь у проведенні санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій і застосування засобів ураження;

- керівництво підготовкою лабораторій, закладів санітарно-епідеміологічного, санітарно-гігієнічного та мікробіологічного профілю щодо здійснення санітарного нагляду за станом води, продовольства і харчової сировини;

- визначення відповідності доз опромінення людини, рівнів зараження води, продовольства і харчової сировини гранично допустимим нормам.


Служба цивільного захисту у м. Коломиї та Коломийському районі ТУ МНС України в Івано-Франківській області:

- координація діяльності, спрямованої на реалізацію державної політики у сфері цивільного захисту;

- в межах своєї компетенції управління заходами запобігання та реагування на надзвичайні ситуації;

- методичне керівництво заходами щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та контроль їх виконання;

- організація і проведення аварійно-рятувальних робіт в зонах надзвичайних ситуацій;

- організацію і ведення пожежної розвідки;

- локалізація і ліквідація осередків загорання;

- облаштування під’їздів і пристосувань (пірсів) на берегах річок, ставків та озер для забору води пожежними автомашинами;

- створення протипожежних розривів у міській забудові;

- підвищення стійкості роботи водопровідних мереж і споруд;

- захист горючих конструкцій споруд;

- створення запасів води у технічних водоймах об’єктів господарювання;

- відповідно до повноважень виконання інших функцій, визначених нормативно-правовими актами з питань надзвичайних ситуацій і пожежної безпеки.


Коломийський районний відділ Управління Держтехногенбезпеки

України в Івано-Франківській області:

- державний нагляд у сфері техногенної і пожежної безпеки;

- контроль планування та реальність розробки документів з питань цивільного захисту, готовність до практичного виконання завдань щодо запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій  виконавчим комітетом міської ради, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності;

- контроль за діяльністю аварійно-рятувальних і диспетчерських служб, станом їх готовності до реагування на аварії і надзвичайні ситуації, тимчасове призупинення та заборона діяльності не атестованих аварійно-рятувальних служб;

- участь у роботі дозвільних центрів щодо видачі дозволів на початок роботи новостворених підприємств, впровадження нових технологій, реєстр декларацій відповідності об’єкта вимогам законодавства з питань пожежної безпеки. якщо він не належить до категорії вибухо-,пожежо-небезпечних об’єктів або об’єктів із масовим перебуванням людей;

- у межах своєї компетенції участь у розгляді проектів містобудування, інвестиційних програм на відповідність вимогам чинного законодавства, державних будівельних норм і правил з питань пожежної і техногенної безпеки;

- контроль за наявністю ліцензій у суб’єктів господарювання, які виконують роботи та надають послуги протипожежного призначення;

- державний нагляд за виконанням інженерно-технічних заходів цивільного захисту під час будівництва будинків, споруд, розміщення інших господарських об’єктів, інженерних та транспортних комунікацій;

- перевірка стану планування заходів з евакуації населення при виникненні надзвичайних ситуацій, забезпечення життєдіяльності евакуйованого населення та готовність евакуаційних органів до дій за призначенням;

- контроль застосування сертифікованої продукції протипожежного призначення для захисту об’єктів від пожеж;

- контроль за станом захисних споруд цивільного захисту (цивільної оборони) з питань пожежної та техногенної безпеки;

- контроль готовності локальних систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій;

- контроль за накопиченням та зберіганням матеріальних ресурсів, призначених для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

- контроль за наявністю на об’єктах підвищеної небезпеки декларацій безпеки та результатів їх ідентифікації;

- контроль за наявністю на потенційно-небезпечних об’єктах паспортів;

- контроль функціонування відомчих, міських і локальних (об’єктових) систем оповіщення населення про виникнення або загрозу виникнення надзвичайних ситуацій;

- контроль виконання правил охорони життя людей на водних об’єктах;

- контроль наявності плану локалізації і ліквідації аварійних ситуацій та аварій на потенційно-небезпечних об’єктах і об’єктах підвищеної небезпеки;

- контроль за виконанням галузевих та міських програм, що стосуються пожежної та техногенної безпеки;

- контроль за підготовкою населення до дій у надзвичайних ситуаціях.


Коломийський МВ УМВС України в Івано-Франківській області:

- організація безпеки дорожнього руху, супровід колон з технікою і матеріалами в зони надзвичайних ситуацій та забезпечення безпеки під час евакуації;

- реєстрація заяв й повідомлень про злочини та адміністративні правопорушення, своєчасне реагування на них;

- виявлення причин й умов, що сприяють вчиненню правопорушенням, вжиття заходів до їх усунення;

- профілактична робота серед населення щодо недопущення правопорушень, здійснення адміністративного нагляду за дотриманням норм чинного законодавства України в зонах надзвичайних ситуацій;

- припинення адміністративних правопорушень і провадження справ про них;

- контроль за дотриманням громадянами та службовими особами встановлених законодавством правил паспортної системи, в’їзду та виїзду і перебування в зонах надзвичайних ситуацій іноземних громадян та осіб без громадянства;

- доведення до керівництва виконавчого комітету міської ради інформації про аварії, пожежі, катастрофи, стихійні лиха та інші події, вжиття невідкладних заходів для ліквідації їх наслідків, рятування людей і охорони  майна, що залишилось без нагляду;

- участь у карантинних заходах під час епідемій та епізоотій;

- сприяння у забезпеченні відповідно до чинного законодавства режиму воєнного або надзвичайного стану, зони надзвичайної екологічної ситуації в разі їх оголошення;

- забезпечення примусового приводу до державних органів або установ з санкції прокурора громадян, які ухиляються від призову на військову службу під час воєнного та надзвичайного стану;

- забезпечення виконання та контроль рішень міської ради з питань охорони громадського порядку, торгівлі тощо;

- забезпечення громадського порядку під час проведення евакуації населення із зон надзвичайних ситуацій.


Коломийська метеорологічна станція:

- забезпечення виконавчого комітету міської ради, галузей економіки, населення інформацією загального користування про гідрометеорологічні та метеорологічні умови забруднення повітря, прогнозами і попередженнями про небезпечні гідрометеорологічні явища, різкі зміни погоди;

- прогнозування умов погоди, гідрологічного режиму р. Прут, агрометеорологічних умов вегетації сільськогосподарських культур та формування їх врожайності;

- гідрометеорологічне та кліматичне вивчення території міста, удосконалення системи гідрометеорологічних спостережень і прогнозування, ведення галузевого архіву даних спостережень;

- гідрометеорологічне обслуговування споживачів усіх рівнів спеціалізованою інформацією;

- методичне керівництво  з питань прогнозування метеорологічних, гідрологічних, агрометеорологічних умов, забруднення атмосферного повітря;

- збір, обробка та передача гідрометеорологічної інформації, формування баз та банків гідрометеорологічних даних.


Центр телекомунікаційних послуг № 8

Івано-Франківської філії ПАТ „Укртелеком”:

- оповіщення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій, контроль за функціонуванням міської і локальних систем оповіщення;

- організація заходів щодо забезпечення сталої роботи системи централізованого оповіщення і зв'язку на обласному і міському рівнях.


Коломийський міський район електричних мереж

ПАТ „Прикарпаттяобленерго”:

- планування та організація заходів щодо забезпечення стійкої роботи

електромереж та систем енергопостачання  в умовах мирного часу та особливого періоду;

- забезпечення роботи автономних джерел електроенергії та забезпечення електроенергією  формувань при проведенні рятувальних робіт;

- організація та забезпечення ліквідації аварій, невідкладних аварійно-відновлювальних робіт на електричних мережах у районах надзвичайних ситуацій та в осередках ураження;

- забезпечення участі підпорядкованих сил, засобів і формувань у проведенні аварійних та інших невідкладних робіт.


Коломийське управління по експлуатації газового господарства

ПАТ „Івано-Франківськгаз”:

- планування та організація заходів щодо забезпечення стійкої роботи  систем  газового господарства в умовах мирного часу та особливого періоду;

- організація та забезпечення ліквідації аварій, невідкладних аварійно-відновлювальних робіт на  газових мережах у районах надзвичайних ситуацій та в осередках ураження;

- забезпечення участі підпорядкованих сил, засобів і формувань у проведенні аварійних та інших невідкладних робіт.



2011-2024 © Всі права застережено.