НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 10 травня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про затвердження висновку про доцільність позбавлення б..."  № 157 від 17.05.2022р. 
Документ №157 від 17.05.2022р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

21.05.2022



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 17.05.2022р.  № 157
 




Про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав

       

       Розглянувши службову записку, яку подав начальник служби у справах дітей міської ради від 09.05.2022 р. №51/12-28/01 про необхідність порушити питання про позбавлення батьківських прав громадянки __________, враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини, керуючись статтями 11, 12, 15 Закону України "Про охорону дитинства", статтями 19, 164, 180 Сімейного кодексу України та Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, виконавчий комітет міської ради


вирішив:


1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав __________, _________ року народження, по відношенню до дочки ________, __________ року народження (додається).

2. Доручити начальнику служби у справах дітей міської ради Ігорю ІВАХНЮКУ, завідувачу сектору з питань опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради Галині МИСЛИВЧУК та головним спеціалістам сектору з питань опіки піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради Олесі ГРИЦКО і Тетяні МАЛЬЧИНСЬКІЙ, виступати представниками органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.





Міський голова                                                                   Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ



                                                               ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконавчого комітету

міської ради

від 17.05.2022  № 157


Висновок

про доцільність позбавлення батьківських прав _____________


       Згідно ухвали Коломийського міськрайонного суду від 27.07.2015 року по справі № 344/10676/15-к щодо ____________, _________ року народження, застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, оскільки вона підозрювалася у вчиненні кримінального правопорушення, яке кваліфікується за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України.

       У громадянки ___________ на вихованні перебувала дочка ________, __________ року народження. Батька в дитини немає, оскільки відомості про нього внесені до актового запису про народження дитини відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (довідка з відділу ДРАЦС по місту Коломиї реєстраційної служби Коломийського міськрайонного управління юстиції Івано-Франківської області від 28.07.2015 р. № 17092-02-04-28442).

       У зв’язку з тим, що малолітня дитина залишилася без батьківського піклування, було прийнято рішення виконавчого комітету від 27.10.2015 р. №239 згідно, якого надано _____________, _________ року народження, статус дитини, позбавленої батьківського піклування та влаштовано на виховання і спільне проживання до прийомної сім’ї ____________.

       Згідно вироку Коломийського міськрайонного суду від 12.11.2015 року, справа № 346451315-к ___________ визнана винною за статтею 115 частина 1 Кримінального кодексу України та призначено їй покарання у вигляді 7 років позбавлення волі.

       Згодом у 2016 році прийомну сім’ю ________ переведено в статус дитячого будинку сімейного типу, який знаходиться по вулиці __________ у місті Коломиї. В даному дитячому будинку сімейного типу малолітня _____ проживає до сьогоднішнього дня. Дитина гармонійно розвивається, задоволена своїм проживанням та має хороші взаємини з мамою-вихователькою. Малолітня __________ навчається у Коломийському ліцеї № ______.

       Відомо, що громадянка ___________ у 2021 році звільнилася із місць позбавлення волі. Однак, вона не звернулася із заявою про повернення їй дитини.

       Підпункт 14 пункту 27 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866 (зі змінами) передбачає, що служба у справах дітей за місцем походження дитини, позбавленої батьківського піклування, на підставі заяви матері, яка повернулися з місць позбавлення волі, про повернення їй дитини обстежує її житлово-побутові умови, перевіряє наявність або відсутність заробітку чи іншого доходу, про що складає відповідний акт, звертається до закладу, установи чи організації, що надає соціальні послуги дітям і сім’ям з дітьми (далі - соціальний заклад), щодо забезпечення проведення оцінки її потреб з метою встановлення спроможності матері виконувати обов’язки з виховання дитини та догляду за нею та готує висновок виконавчого органу міської ради, територіальної громади про можливість передачі дитини для подальшого виховання матері.

Якщо за результатами розгляду питання про можливість передачі дитини матері, яка повернулася з місць позбавлення волі, виконавчий орган міської ради територіальної громади зробить висновок про неможливість передачі дитини для подальшого виховання матері, служба у справах дітей за місцем походження дитини, позбавленої батьківського піклування, протягом двох місяців збирає документи, необхідні для порушення питання про позбавлення матері батьківських прав. Такі документи можуть бути підготовлені, також, у разі, коли після повернення з місць позбавлення волі або звільнення з-під варти, мама не звернулася із заявою про повернення дитини.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства», ч. 2, 3 ст. 150 та ст. 180 Сімейного кодексу України передбачено, що кожна дитина має право на піклування батьків, а батьки мають право та зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний та моральний розвиток, матеріально забезпечувати та утримувати її.

Відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України батьки можуть бути позбавлені батьківських прав по відношенню до своїх дітей за ухилення від виконання батьківських обов’язків. Згідно ст. 165 Сімейного кодексу України орган опіки та піклування має право звернутися з позовом до суду про позбавлення батьківських прав.

Враховуючи вище наведене, вважаємо, що доцільно позбавити маму ___________, _________ року народження, батьківських прав по відношенню до дочки ___________, __________ року народження.





Міський голова, голова комісії

з питань захисту прав дитини                                           Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ



2011-2024 © Всі права застережено.