НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 10 травня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про затвердження висновку щодо розв'язання спору про в..."  № 133 від 05.05.2022р. 
Документ №133 від 05.05.2022р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

09.05.2022



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 05.05.2022р.  № 133
 

Про затвердження висновку щодо розв’язання спору про визначення способу участі батька у вихованні та спілкуванні з дитиною


Розглянувши копію ухвали Коломийського міськрайонного суду за позовом  ___ щодо розв’язання спору про визначення способу участі батька у вихованні та спілкуванні з дитиною, справа № ___, відзив на позовну заяву та представлені документи ____, враховуючи пропозиції комісії з питань захисту прав дитини та керуючись статтями 19, 157, 159 Сімейного кодексу України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради

вирішив:

       1. Затвердити висновок щодо розв’язання спору про визначення способу участі батька ____, 24.07.1986 року народження, у  вихованні та спілкуванні з дитиною ____, 28.10.2013 року народження (додається).

       2. Доручити начальнику служби у справах дітей міської ради Ігорю ІВАХНЮКУ, завідувачу сектору з питань опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради Галині МИСЛИВЧУК, головному спеціалісту сектору з питань опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради Олесі ГРИЦКО та головному спеціалісту служби у справах дітей міської ради Ірині ПЕРЦОВИЧ виступати представниками органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.


         

Міський голова                                                     Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ



ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконавчого комітету

міської ради

від 05.05.2022 р. № 133


Висновок 

щодо розв’язання спору про визначення способу участі батька у вихованні та спілкуванні з дитиною


Службою у справах дітей Коломийської міської ради розглянуто та вивчено позовну заяву та документи, представлені громадянином ____ 24.07.1986 року народження, який є батьком малолітньої ____, 28.10.2013 року народження, щодо розв’язання спору про визначення способу участі батька у вихованні та спілкуванні з дочкою, яка проживає окремо від нього.

Встановлено, що від шлюбного життя в подружжя 28 жовтня 2013 року народилася дочка – _____.

Спільне життя не склалося, з 2016 року згідно рішення Коломийського міськрайонного суду шлюб між подружжям розірвано, а малолітню дитину залишено проживати із матір’ю. Фактично з моменту розлучення між батьками виникли непорозуміння щодо прийняття участі батька у вихованні дочки. З даного приводу громадяни неодноразово звертались в комісію з питань захисту прав П’ядицької сільської ради об’єднаної територіальної громади Коломийського району.

Відповідно до рішення комісії з питань захисту прав дитини П’ядицької сільської ради, оформлене протоколом №4 від 11 серпня 2017 року встановлено ____ час спілкування з дитиною щотижнево з п’ятниці 18.00 год. по неділю 18.00 год. по місцю проживання батька.

Однак, ____ повідомляє, що мати дитини чинить перешкоди у спілкуванні його з дочкою, незважаючи на встановлений порядок спілкування, стверджуючи що дане рішення не є для неї офіційним документом.

Мати дитини, ____ стверджує, що вона не чинить перешкод в участі батька у вихованні дитини, однак такі часті зустрічі негативно впливають на її психіку, після спілкування з батьком дочка перебуває у пригніченому та тривожному стані. Громадянка вважає, що для встановлення впливу виховання батька на психологічний стан дитини, ступінь прихильності до батька необхідно залучити судового експерта та призначити судову психологічну експертизу.

На даний час відсутній будь який графік щодо визначення способу участі ____ у спілкуванні з дочкою, оскільки у вересні 2020 року батько звернувся з заявою до служби у справах дітей П’ядицької сільської ради ОТГ щодо скасування попередньо встановленого графіку, виключно для забезпечення якнайкращих інтересів дитини, для збереження її емоційного та психологічного стану, уникнення участі дитини в будь яких негативних ситуаціях.

На розгляді в Коломийському  міськрайонному суді перебуває позовна заява _____ з проханням усунути перешкоди у спілкуванні з дочкою, визначивши такі способи участі – систематичні побачення з дочкою щотижня з п’ятниці 18.00 год. по неділю 18.00 год. по місцю проживання батька.

На засіданні комісії з питань захисту прав дитини 28.04.2022 року, розглянуто питання щодо розв’язання спору про участь батька ____ у вихованні та вільному спілкуванні з дочкою ____. Комісія не виявила причин, через які б батько не міг спілкуватися з дочкою та брати участь у її вихованні.

Членам комісії з питань захисту прав дитини громадянка ___ в телефонному режимі повідомила, що вона разом з малолітньою дочкою на даний час перебувають в Швейцарській Конфедерації у зв’язку з подіями в Україні. А також повідомила, що дочка спілкується з батьком по телефону.

Згідно з частиною 1 статті 12 Закону України «Про охорону дитинства», частинами 2, 3 статті 150 та статті 180 Сімейного кодексу України передбачено, що кожна дитина має право на піклування батьків, а батьки мають право та зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний та моральний розвиток, матеріально забезпечувати та утримувати її.

Згідно статті 157 Сімейного кодексу України питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Той з батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов’язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

Відповідно до частин четвертої та п’ятої статті 19 Сімейного Кодексу України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини обов’язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою. Орган опіки та піклування подає до суду письмовий висновок щодо розв’язання спору на підставі відомостей, одержаних  у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

       Виходячи з інтересів дитини, враховуючи пропозиції батьків дитини, орган опіки та піклування вважає за доцільне рекомендувати Коломийському міськрайонному суду визначити ____ способи участі у вихованні та спілкуванні з малолітньою дочкою ____, 28.10.2013 року народження, та призначити такі дні та години:

- в порядку чергування I, III тиждень кожного місяця з суботи 12.00 год. до неділі 18.00 год;

- на період весняних, осінніх та зимових канікул – 3 доби (з 12.00 год. понеділка до 18.00 год. середи);

- на період літніх канікул – 1 місяць (серпень) з правом виїзду за межі України;

- святкові дні (Різдво, Великдень, Новий рік) – в порядку чергування рік через рік батько забирає дитину перед днем святкування в 12.00 год. та повертає наступного дня до 18.00 год.

- дні народження:

  1. ____ – в порядку чергування  рік через рік з 10.00 год. 28 жовтня до 18.00 год. 29 жовтня;
  2. батька ____ – кожен рік з 10.00 год. 24 липня до 18.00 год. 25 липня;

-додаткові дні:

  1. кожен рік з 10.00 год. 17 лютого до 18.00 год. 18 лютого;
  2. кожен рік з 10.00 год. 02 квітня до 18.00 год. 03 квітня.

При неможливості виконання графіку батько завчасно повідомляє матір, а матір – батька дитини.         



Міський голова, голова комісії

з питань захисту прав дитини                                                      Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ




2011-2024 © Всі права застережено.