НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Вівторок, 07 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про виконання програми соціально - економічного та куль..."  № 1927-31/2022-31 від 19.04.2022р. 
Документ №1927-31/2022 від 19.04.2022р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

23.04.2022



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(31  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 19.04.2022р.  № 1927-31/2022-31
 

Про виконання програми соціально - економічного та культурного розвитку Коломийської територіальної громади за 2021 рік

 

Заслухавши інформацію про виконання програми соціально - економічного та культурного розвитку Коломийської територіальної громади за 2021 рік, міська рада 


в и р і ш и л а :


Інформацію про виконання програми соціально - економічного та культурного розвитку  Коломийської територіальної громади за 2021 рік взяти до відома (додається).



Міський голова                                                                               Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ


                          Додаток до

рішення міської ради

від 19.04.2022 р. № 1927-31/2022


Д О В І Д К А

про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку

Коломийської територіальної громади за 2021 рік

Програма соціально-економічного та культурного розвитку Коломийської територіальної громади на 2020-2021 роки і основні напрямки на 2022 рік схвалена рішенням виконавчого комітету від 25.02.2020 року №18 та затверджена рішенням міської ради від 28.05.2020 року №4570-62/2020.

       Головною метою програми є стабільний розвиток системи забезпечення життєдіяльності громади, покращення рівня життя мешканців громади на основі економічної стабільності, підвищення рівня соціальних гарантій та покращення соціального обслуговування.

На виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку громади у 2021 році міською радою та її виконавчим комітетом проводились системні заходи, спрямовані на забезпечення умов для сталого економічного та соціального розвитку громади. Проте через пандемію COVID та запровадження карантинних заходів 2021 рік для територіальної громади був економічно нестабільним, з рядом питань та проблем, над вирішенням яких працювали керівники міської ради, депутатський корпус, структурні підрозділи міської ради та інші виконавчі органи. Незважаючи на непросту фінансово-економічну ситуацію, Коломийська міська рада намагалася  забезпечити соціальну стабільність, спрямовуючи кошти міського бюджету на захищені статті видатків, активізувала інвестиційну діяльність, вдосконалювала механізм надання адміністративних послуг.


Промисловість

Моніторинг промислового потенціалу міста здійснюється згідно переліку базових підприємств, який визначений Головним управлінням статистики в Івано-Франківській області та нараховує 43 підприємства основного кола і представлений 8 галузями промисловості.

Промисловий комплекс міста представлений підприємствами з виробництва харчових продуктів і напоїв, текстильного виробництва і виробництва одягу, виготовлення виробів з деревини і паперу, будівельних матеріалів, з виробництва готових металевих виробів, проводів, кабелів і електромонтажних пристроїв, меблів, ігор та іграшок, постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря.

Потенціал промислового комплексу міста формують: товариство з обмеженою відповідальністю «Леоні Ваерінг Системс УА ГМБХ», ТзОВ «Трокс Україна», приватне акціонерне товариство «Коломийське заводоуправління будівельних матеріалів», ПрАТ «Дятьківці», приватні підприємства «Прикарпаткабель», «Коломийський хлібокомбінат», «Або-Мікс», «Зерно-переробна компанія «Юмас», «Коломийський бетон», «Консервний завод «Консерваторія», «Скіф», спільне українсько-ізраїльське підприємство ТОВ «Лісова компанія «Лаванда», комунальні підприємства «Коломияводоканал», «Полігон Екологія», «Зеленосвіт», експлуатаційне вагонне депо Коломия філії «Львівська залізниця».

       Яскравим прикладом залучення іноземного інвестора є завод ЛЕОНІ на території міста. Головним напрямком роботи концерну LEONІ в Україні є виробництво кабельних мереж для автомобільної промисловості.

ЛЕОНІ зарекомендувала себе як соціально відповідальна компанія: соціальний захист працівників, сучасні та безпечні робочі місця, стабільна зарплата, безкоштовний проїзд та медичне страхування найманих працівників. Співробітництво з ЛЕОНІ – успішний початок залучення іноземних інвестицій в Коломийську громаду.

Підприємство ЛЕОНІ у м. Коломия на кінець 2021 року забезпечувало роботою  3266 працівників. Протягом року створено 160 нових робочих місць на виробництві внаслідок запуску нового проєкту.


Інвестиційна політика та зовнішньоекономічна діяльність

Для покращення інвестиційного потенціалу у Коломийській громаді розроблено та працюють ряд інвестиційних інструментів:

- презентаційне відео Коломийської міської територіальної громади;

- інформаційний довідник для потенційних інвесторів «Гід інвестора»;

- кредитний рейтинг Коломийської міської територіальної громади. Визначено оцінку кредитного рейтингу та рівень інвестиційної привабливості (ua INV 4+ - достатньо високий).

За  2021 року:

  1. Налагоджено співпрацю з торгово-промисловою палатою України та представниками Канади щодо реалізації спільних проектів. 
  2. В 2021 році реалізовано інвестиційний проект «Нове будівництво спортивного комплексу в с. Королівка» за підтримки державної програми ДФРР та профінансований у 2021 році Міністерством регіонального розвитку.
  3. В 2021 році проведено розробку, опрацювання, складання, погодження та затвердження ряду нормативних документів, необхідних для реалізації туристичного проекту міжмуніципального співробітництва «Стежками Карпатських громад».
  4. Впроваджено проект по транскордонному співробітництву в рамках Спільної операційної програми «Україна – Румунія 2014-2020». Закуплено спеціалізоване обладнання та необхідні послуги в рамках проекту та проведено оплату по них на суму 1,1млн. грн (грантові кошти). Проєкт продовжено за рахунок економії коштів.

5. Подано 4 проекти на ДФРР на участь у конкурсному відборі на 2022 рік.

6.        Подано 3 проекти на конкурс ініціатив місцевих Карпатських громад «Єврорегіон-Карпати». Один проєкт пройшов відбір «Розвивай своє». Закуплено ятки, інформаційні кіоски з метою промоції місцевого бізнесу та крафтових виробників.

7.В другому кварталі 2021 року підписано та зареєстровано у Міністерстві   розвитку громад та територій України договір про співробітництво Коломийської, Печеніжинської, Ланчинської та Нижньовербізької територіальних громад щодо реалізації туристичного проекту міжмуніципального співробітництва "Стежками Карпатських громад".

8. В рамках Спільної операційної програми «Україна – Румунія 2014-2020» проекту «Навчання з моїм сусідом – покращення якості освіти шляхом транскордонного співробітництва» проведено навчальний практикум з художньої різьби по дереву спільно з учнями, вчителями Коломийських ліцеїв №4, №9 та гімназії імені М. Грушевського та студентами, викладачами Лісотехнічного ліцею міста Сігет Мармацієй (Румунія).


Інвестиційна політика

Залучені інвестиції в громаду станом на 01.01.2022 року:

п/п

Назва проекту та короткий опис

1.

Проект «Розвивай своє»

Мета Проекту: передбачає облаштування ярмаркової інфраструктури та створення сучасної онлайн бізнес-платформи

Загальна вартість проекту: 315,00 тис. грн

Сума залучених інвестицій: 250,00 тис. грн

2.

Проект «Навчання з моїм сусідом – покращення якості освіти шляхом транскордонного співробітництва» в рамках Спільної операційної програми «Україна – Румунія 2014-2020»

Мета Проекту: модернізація та оновлення шкільних навчальних класів, розкриття потенціалу деревообробної галузі, підвищення якості освіти в школах зі спеціалізацією у сфері деревообробки

Загальна вартість проекту: 6229,785 тис. грн, (188639,60 Євро)

Сума залучених інвестицій: 5606,806 тис. грн, (169775,63 Євро)

3.

Проект міжмуніципального співробітництва «Стежками Карпатських громад»

Мета Проекту: забезпечення соціально-економічного та культурного розвитку територій, популяризація та сприяння розвитку локального туризму

Загальна вартість проекту: 504,721 тис. грн

Сума залучених інвестицій на Коломийську міську територіальну громаду: 251,750 тис. грн


Енергозберігаючі заходи

З 2021 року в місті Коломиї запроваджено програму комплексної енергомодернізації житлових будинків «Енергодім», яка передбачає надання фінансової підтримки ОСББ у частині відшкодування 10% від фактично понесених витрат на енергозберігаючі заходи, в тому числі суми кредиту.   Укладено договори про взаємодію з банками – партнерами «Кредобанк» та «Укргазбанк». У травні 2021 року проведено Форум ОСББ з метою стимулювання обміну досвідом та напрацювання найкращих практик співпраці між владою та ОСББ Коломиї. Внесено зміни у Програму співфінансування проведення капітальних ремонтів у житлових будинках ОСББ м. Коломиї на 2018-2022 роки. Розроблено та затверджено програму фінансової підтримки для реалізації проектів за принципом «Револьверного фонду», створеного на базі громадської організації «Асоціація об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста Коломиї» на 2021 рік.


Енергоефективність

З метою економії енергоресурсів адміністративних будівель Коломийської міської ради, в рамках програми «Енергоефективність та енергозбереження Коломийської міської ОТГ», впроваджено енергозберігаючий захід «Встановлення розумних розеток», встановлено енергозберігаюче обладнання  та проведено систематизацію роботи даного програмного продукту.

З метою моніторингу споживання енергоресурсів проведено експрес енергообстеження 117 будівель комунальної власності та надано пропозиції щодо проведення необхідних заходів з енергозбереження.

В Коломийській міській раді працює програма «Інформаційна система енергомоніторингу», використовуючи яку всі заклади бюджетної сфери територіальної громади щоденно подають інформацію про фактичне споживання енергоресурсів. Отримання такої інформації надає змогу оперативно реагувати на збільшення споживання енергоносіїв та виявляти причини.


Бюджетна та податкова політика

Бюджет міста Коломиї за 2021 рік по доходах загального фонду в цілому заплановано в сумі 682 878 675 грн., в тому числі по доходах без врахування трансфертів 479 356 176 грн.

       Фактичне виконання бюджету по доходах загального фонду в цілому склало 697 408 587 грн., що становить 102,1 відсоток до запланованих, або з перевиконанням на 14 529 912 грн., в тому числі по доходах загального фонду без врахування трансфертів надійшло 494 127 642 грн., що становить 103,1 відсоток до запланованих або з перевиконанням на 14 771 466 грн.

Податку на доходи фізичних осіб поступило в сумі 353 373 629 грн., що становить 109,2 відсотки до запланованих, або з перевиконанням на 29917453 грн.

Місцевих податків і зборів надійшло до бюджету в сумі  91 800 071 грн. при запланованих 119 582 000 грн., що склало 76,8 відсотки, або з недовиконанням на 27 781 929 грн.:

- земельного податку з фізичних та юридичних осіб надійшло до бюджету на суму 8 549 811 грн.  при запланованих 24 500 000 грн., що склало 34,9 відсотки, або з недовиконанням на 15 950 189 грн.;

- орендної плати з фізичних та юридичних осіб надійшло до бюджету на суму 15 229 533 грн. при запланованих 32 453 000 грн., що склало 46,9 відсотки, або з недовиконанням на 17 223 467 грн.;

- єдиного податку надійшло до бюджету на суму 53 982 671 грн. при запланованих 50 800 000 грн., що склало 106,3 відсотки, або з перевиконанням на 3 182 671 грн.;

Плати за надання адміністративних послуг  надійшло до бюджету на суму 10 136 021 грн., при запланованих 6 209 000 грн., що склало 163,2 відсотки або з перевиконанням на 3 927 021 грн.

Доходів спеціального фонду без врахування трансфертів надійшло на суму 17 865 951 грн. при запланованих 44 310 355 грн., що склало 40,3 відсотки,          або з недовиконанням на 26 444 404 грн., з них:

- бюджету розвитку поступило в  сумі 3 582 603 грн. при запланованих 32 045 205 грн., що склало 11,2 відсотки, або з недовиконанням на 28 462 602 грн.

Касові видатки загального фонду бюджету Коломийської міської  територіальної громади з врахуванням трансфертів з Державного бюджету                  за 2021 рік склали 593 342 490 грн., що складає 99,6 відсотки до уточненого плану на звітний період (596 004 963 грн.), видатки спеціального фонду склали 125 100 745 грн. або 76,1 відсотки до уточненого плану (164 484 552 грн.).

На захищені видатки, при запланованих 504 896 520 грн., спрямовано 503 828 269  грн.     Зокрема, на  оплату праці з  нарахуваннями  спрямовано 452 369 073 грн., на продукти харчування спрямовано 5 784 768 грн., на медикаменти та перев’язувальні матеріали спрямовано 9 210 грн., на оплату комунальних послуг та енергоносіїв спрямовано 32 864 662 грн.

За звітний період отримано трансфертів:

субвенції з державного бюджету:

- по загальному фонду в сумі 190 682 070 грн.;

- по спеціальному фонду - 694 000 грн.

субвенції з місцевих бюджетів іншим місцевим бюджетам:

- по загальному фонду - 12 598 875 грн.;

- по спеціальному фонду - 14 021 291 грн.

Станом на 01.01.2022 року заборгованості по заробітній платі працівникам бюджетних установ громади та за спожиті бюджетними установами теплоенергоносії немає.

Рішенням сесії Коломийської міської ради від 28.05.2020 року №4570-62/2020 затверджено програму соціально-економічного та культурного розвитку Коломийської міської територіальної громади на 2020-2021 роки і основні напрямки на 2022 рік (зміни до програми затверджені рішенням сесії Коломийської міської ради від 22.02.2021р. №310-9/2021).

За 2021 рік в бюджеті передбачено коштів на виконання програми, зокрема:

по загальному фонду - 23 133,00 грн., профінансовано – 23 133,00 грн

по спеціальному фонду - 264 524,51 грн., профінансовано – 262 000,00 грн.


Фактичне надходження місцевих податків і зборів до бюджету Коломийської громади, грн

Головне управління ДПС в Івано-Франківській області інформує, що протягом 2021 року до бюджету Коломийської міської територіальної громади сплачено 467 191,6 тис. грн податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету, контроль за справлянням яких закріплено за ними.

Станом на 01.01.2022 року на податковому обліку в Коломийській ДПІ перебуває 6256 суб’єктів господарювання (1870 юридичних та 4386 фізичних осіб – підприємців. Основними видами діяльності є роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах, роздрібна торгівля на ринку, надання різних побітових послуг, пасажирські перевезення, послуги кафе та ресторанів.


Регуляторна політика
        Для вдосконалення правового регулювання господарських відносин та недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних законодавчих документів місцевого значення, робочою комісією з питань підприємництва, регуляторної політики, архітектури, містобудування, транспорту та зв’язку за 2021 рік опрацьовано 10 регуляторних актів. 

Протягом 2021 року Коломийською міською радою та її виконавчим комітетом прийнято десять проєктів рішень:

- рішення міської ради від 22.04.2021 р. №579-12/2021 «Про затвердження Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Коломиї»;

- рішення виконавчого комітету міської ради від 25.05.2021 р. №135 «Про затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів»;

- рішення міської ради від 24.06.2021 р. №780-16/2021 «Про затвердження Порядку встановлення літніх майданчиків біля закладів громадського харчування у Коломийській територіальній громаді»;

        - рішення міської ради від 24.06.2021р. №831-16/2021 «Про порядок утримання, ремонту, реконструкції, реставрації фасадів будинків та споруд у Коломийській територіальній громаді»

-  рішення міської ради від 24.06.2021 р. №781-16/2021  «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Коломийської територіальної громади»;

- рішення міської ради від 24.06.2021 р. №782-16/2021 «Про встановлення ставок та пільг зі сплати земельного податку»;

-  рішення міської ради від 24.06.2021 р. № 783-16/2021 «Про встановлення ставок та пільг зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки»;

        - рішення виконавчого комітету міської ради від 17.08.2021 р. №241 «Про встановлення тарифів на ритуальні послуги»;   

        - рішення міської ради від 30.08.2021 р. №1045-12/2021 «Про затвердження Правил благоустрою Коломийської територіальної громади»;        
        - рішення міської ради від 21.10.2021 №1291-21/2021 «Про затвердження положення про тарифи на платні послуги в комунальних некомерційних підприємствах охорони здоров’я Коломийської міської ради».

Впродовж 2021 року було проведено 15 звітів про результати відстеження результативності регуляторних актів, а саме:

  • 10 звітів про результати базового відстеження результативності;
  • 1 звіт про результати повторного відстеження результативності;
  • 4 звіти про результати періодичного відстеження результативності.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» Коломийська міська рада оприлюднює інформації про здійснення регуляторної діяльності на офіційному сайті https://kolrada.gov.ua/p/regulyatorna-politika  та Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

Адміністративні послуги

На початок 2022 року через управління «Центр надання адміністративних послуг» надаються 335 адміністративних послуг. На даний час в Управлінні працює 43 людини, 8 з яких надають адміністративні послуги в сільських населених пунктах на віддалених робочих місцях. Для населення громади найчастіше надаються соціальні послуги, послуги реєстрації місця проживання, послуги по оформленню та видачі паспортів громадянина України та послуги по державній реєстрації нерухомості. Для зручності надання адміністративних послуг використовується електронна система керування чергою та спеціалізовані програмні засоби. Дані продукти спрощують оформлення та мінімізують участь клієнта в отриманні послуги. За 2021 рік через Управління надано майже 80000 адміністративних послуг, що майже вдвічі перевищує відповідний показник у такому ж періоді попереднього року.

В 2021 році управлінням «ЦНАП» міської ради отримано меблі та офісну техніку для приміщень першого поверху на площі Привокзальній, 2А/1 та віддалених робочих місць ЦНАПу в селах громади (с. Воскресинці, с. Шепарівці, с. Товмачик, с. Іванівці, с. Саджавка с. Раківчик, с. Корнич, с. Королівка) за грантові кошти проекту U-Lead з Європою. 

Впроваджено надання в ЦНАПі комплексної послуги “є-Малятко”. З березня 2021 року, згідно розпорядження уряду, розпочато роботу в програмному комплексі «Соціальна громада», для прийому документів від заявників щодо надання соціальних послуг.

Вдосконалення системи надання адміністративних послуг для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відбувається шляхом виконання наступних заходів:

- покращення серверного обладнання (апгрейд дискових накопичувачів серверного сховища типу SSD);

- оновлення кіосків електронної черги;

- закупівля 7 нових персональних комп’ютерів для державних реєстраторів відділу державної реєстрації управління «Центр надання адміністративних послуг»;

- підвищення кваліфікації співробітників міської ради з питань електронного урядування (43 працівники ЦНАП) щодо фахової та психологічної (комунікаційної) підготовки  (тренінги, обговорення, передача досвіду, залучення фахівців тощо);

- початок надання адміністраторами управління «Центр надання адміністративних послуг» витягів з Державного земельного кадастру в режимі онлайн (в межах 30 хв);

- розширення переліку послуг, відповідно до розпорядження КМУ; 

- запуск прийому документів щодо послуг Державного архітектурно-будівельного контролю через Єдину державну електронну систему у сфері будівництва;

- отримання «мобільного кейсу» в рамках співпраці з проектом ПРООН.


Земельні відносини

Відповідно до Програми «Розвиток земельних відносин на 2021-2025 роки» забезпечено виконання робіт по виготовленню 22 технічні документації із  землеустрою щодо інвентаризації земель на загальну суму 193930 грн., 1 технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки на суму 6500 грн.,  2 технічні документації із  землеустрою щодо поділу земельних ділянок на суму 9000 грн. Забезпечено виконання робіт по виготовленню 3 проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок вартістю 22050 грн., проведено експертну грошову оцінку 5 земельних ділянок на суму 12500 грн., сплачено послуги зі створення обмінних файлів XML для внесення до автоматизованої системи ДЗК відомостей про межі адміністративно-територіальних одиниць в сумі 28503грн.  та придбано програмне забезпечення мережевої версії «Digitals» на суму 21000 грн.

          У 2021 році продано три земельні ділянки шляхом викупу на суму 74086,00грн., та три земельні ділянки через аукціон на суму 2 942 733 грн. Надійшло коштів  до бюджету  від продажу 199217,37грн.; та загальна площа земельних ділянок які були продані 0,0528 га. Також на земельних торгах продано право оренди на три земельні ділянки. Загальний розмір річної орендної плати за ці ділянки становить 131 236 грн.

Протягом 2021 року Коломийською міською радою укладено 136 договорів оренди земельних ділянок. Загальна сума орендної плати від укладених у 2021 році договорів оренди землі становить 2 021 092, 75 грн.. з них 3 договори оренди земельних ділянок за результатами передачі в оренду шляхом проведення земельних торгів сума орендної плати яких 130436,40грн.



Комунальне господарство

На розвиток комунального господарства по м. Коломия на 2021 рік передбачено кошти в сумі 153 044,744 тис. грн. Станом на 31.12.2021 року управлінням комунального господарства виконано робіт у сумі  126 775,66  тис. грн.

Для покращення благоустрою міста виконані роботи на суму 55 121,332 тис. грн, в тому  числі:

-проведено роботи по зимовому утриманню дорожньої мережі на суму 2 413,0 тис. грн;

- проведено захоронення твердих побутових відходів на суму 399,044 тис. грн;

- проведено  встановлення та демонтаж новорічної ялинки на суму 46,14 тис. грн;

- проведено влаштування святкової ілюмінації на суму 48,926 тис. грн;

- сплачено за спожиту електроенергію вуличного освітлення у сумі 5 426,538 тис. грн;

- здійснено обслуговування приладів обліку електричної енергії на суму 9,43 тис. грн;

- сплачено за визначення норм надання послуг з вивезення побутових відходів у сумі 49,5 тис. грн;

- сплачено штраф у сумі 30,114 тис. грн;

- проводиться обслуговування міського фонтану у сумі  145,687 тис. грн;

- проведено поточний ремонт автобусних зупинок на суму 49,0 тис. грн;

- встановлено інформаційних (вказівних) знаків і адресних табличок на суму 109,0 тис. грн;

- виготовлено технічної документації (схема маршрутного орієнтування з визначенням необхідної кількості дорожніх знаків) на суму 9,968 тис. грн;

Щоденно проводиться санітарна очистка центральної частини міста, площ, скверів та інших місць масового відпочинку. На ці цілі використано кошти в сумі  8 978,818 тис. грн. Для забезпечення належного технічного стану доріг міста проведено ремонт доріг, ремонт дощової каналізації та впорядкування відкритих водовідвідних канав на суму 18 007,144 тис. грн.

Для проведення робіт  капітального ремонту доріг міста виготовлено проектно-кошторисну  документацію  на суму 607,315 тис. грн.


Майно комунальної власності

       За 2021 рік:

- підготовлено всі необхідні матеріали та оголошено в системі Prozorro.Sale. дев’ять електронних аукціонів оренди майна, з них два повторно;

- відповідно до прийнятих рішень та результатів аукціонів підготовлено 12 договорів оренди комунального майна; 

- надходження коштів до міського бюджету від оренди комунального майна за даний період складає 905 004,21 грн;

- розроблено програму «Забезпечення тимчасовим житлом внутрішньо переміщених осіб на 2021 рік» на виконання якої залучено субвенцію з державного бюджету в сумі 580 тис. грн. та кошти міського бюджету 250 тис. грн;

- передано з комунальної власності у власність громадян міста 10 квартир;

- проведено сім засідань громадської комісії з житлових питань та підготовлено відповідні рішення на засідання виконавчого комітету;

- проведено 4 засідання комісії з обліку внутрішньо переміщених осіб та надання житлових приміщень для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, підготовлено відповідні рішення на засідання виконавчого комітету. 


Транспорт

Пасажирський транспорт в Коломийській міській територіальній громаді є однією з складових інфраструктури громади, яка забезпечує життєдіяльність суспільства, задовольняє потреби населення у пасажирських перевезеннях. Загальна протяжність  існуючих  міських та приміських  автобусних маршрутів складає  209 кілометрів.

Маршрутна мережа Коломийської міської територіальної громади  налічує 19 діючих регулярних маршрутів з них 15 міських та 4 приміських, які обслуговує 14 перевізників                   (1 юридична особа та 13  фізичних осіб-підприємців). Протягом 2021 року на автобусних маршрутах загального користування задіяно 28 транспортних засобів (з терміном експлуатації від 5 до 10 років - 4 одиниці, понад 10 років – 24 одиниці), з них 4 автобуси пристосовані для перевезення пасажирів з інвалідністю та інших мало мобільних груп населення.

Відповідно до вимог Закону України «Про автомобільний  транспорт», визначення перевізників на маршрутах загального користування здійснюється виключно на конкурсних засадах.

       За результатами  2- х конкурсів, які проведені в 2021 році, укладено договори терміном на один рік по наступних маршрутах:

Маршрут

Перевізник

№2 «Залізничний вокзал – Шепарівці»

ФОП Малкович Богдан Васильович

№ 2А «Залізничний вокзал – с. Шепарівці» ч/з вул. Моцарта

ФОП Шовгенюк Василь Дмитрович

№ 3 «Н. Вербіж (міст) – Завод КРП»

ФОП Скицько Володимир Олексійович

№ 3-А «Н. Вербіж (село) – Завод КРП»

ФОП Малкович Богдан Васильович

№ 4 «Керамічний завод – вул. І. Франка»  ч/з Зал. Вокзал

ФГ “ Грос ”

№ 10 «Автостанція – вул. Пушкіна»

ФОП Ільків Михайло Васильович

№ 12 «Залізничний вокзал – Сирзавод» по вул. С. Стрільців

ФОП Скицько Володимир Олексійович

№20 «м. Коломия-с. Корнич-с. Грушів»

ФОП Лесюк Іван Михайлович

№23 А «Коломия –Залізничний Вокзал-с. Саджавка»

ФОП Остапа Вячеслав Михайлович

№ 44 «м. Коломия (Залізничний Вокзал)– с. Раківчик»

по вул. Бандери

ФОП Скицько Володимир Олексійович

№65 Б «Заводоуправління-м-н ПАККО-Хлібокомбінат»

ФОП Адамко Михайло Петрович

       Завдяки активній участі депутатів міської ради та громадськості вдалося врегулювати питання щодо покращення якості надання послуг. Зокрема запроваджено маршрути: № 20 «м. Коломия - с. Корнич - с. Грушів», № 44 «м. Коломия (Залізничний Вокзал) - с. Раківчик» (по вул. Бандери), додатковий маршрут  № 23 А «Коломия - Залізничний Вокзал - с. Саджавка», та відновлено курсування міського маршруту № 24 «Масив Леонтовича - вул. Тютюнника (АЗС)».


Будівництво та архітектура

       Завершено будівельні роботи на одному з найбільших об’єктів «Нове будівництво модульного спортивного залу КУ «Молодіжний центр» в с. Королівка по вул. Спортивна, Коломийського району, Івано-Франківської області», які реалізувались Коломийською міською територіальною громадою по програмі «Велике будівництво». Кошторисна вартість робіт становить 36 999 301,00 грн.

Проведено капітальний ремонт приміщень першого поверху під комп’ютерний томограф, структурного підрозділу «Стаціонар» КНП «Коломийська центральна районна лікарня» Коломийської міської ради за адресою: м. Коломия, вул. Родини Крушельницьких, 26.  

Завершено реалізацію проєктів по програмі «Громадський бюджет міста Коломиї на 2017-2021 роки», а саме:

- «Капітальний ремонт міжквартальних проїздів по вулицях Яворницького – Крип’якевича в місті Коломиї, Івано-Франківської області»;

- «Капітальний ремонт прибудинкової території  по вулиці Палія, 28 в місті Коломиї, Івано-Франківської області»;

- «Капітальний ремонт дитячого та спортивного майданчиків по вул. Українська, 68 в селі Саджавка, Надвірнянського району, Івано-Франківської області».

По даній програмі придбано контейнери для твердих побутових відходів.

З метою покращення історичної інфраструктури міста та збереження культурної спадщини пам’яток архітектури місцевого значення, в 2021 році проводилось коригування робочих проектів по об’єктах «Реставраційно-ремонтні роботи нежитлового приміщення по вул. С. Петлюри, 11 в м. Коломия Івано-Франківської області», будівлі польського гімнастичного товариства «Сокіл» та «Реконструкція  парку пам’ятки садово-паркового мистецтва  ім. Кирила Трильовського у місті Коломия».

Тривають роботи по виготовленню проектно-кошторисної документації по об’єкту будівництва «Реставраційно-ремонтні роботи нежитлової будівлі  по проспекту М.Грушевського,1 в місті Коломиї (охоронний № 559)» та «Реставраційно-ремонтні роботи будівлі Музею історії міста, що в м. Коломиї по вул. Шухевича, 80 (охоронний № 561)».

Відділом архітектури та містобудування регулярно ведеться інвентаризація розробленої містобудівної документації (генерального плану та детальних планів території) на паперових та електронних носіях. Видача містобудівних умов і обмежень, будівельних паспортів забудови земельних ділянок та витягів про присвоєння адресних номерів об’єктам нерухомості, здійснюється через Єдину державну електронну систему у сфері будівництва, сканована документація вноситься до містобудівного кадастру.


Соціальна політика

       В місті Коломиї станом на 01.01.2022 року на обліку перебуває 7876 пільговиків, в тому числі 587 учасників АТО.

Протягом січня-грудня 2022 року державну соціальну допомогу отримали 4208 осіб на загальну суму 92,5млн. грн. за рахунок коштів державного бюджету. Розмір виплаченої допомоги за 2021 рік більший, ніж у минулому році, що пов’язане із збільшенням розмірів прожиткового мінімуму для різних категорій соціальних груп населення.

Станом на 01.01.2022 року на обліку в департаменті перебуває 139 внутрішньо переміщених осіб, з яких - 33 сім’ї з державного бюджету здійснено виплату на загальну суму 562,4тис. грн.

У 2021 році у місті Коломиї діє 9 Програм, спрямованих на соціальний захист та виконання гарантій, передбачених чинним законодавством України, на які з міського бюджету у 2021 році виділено 7358,3 тис. грн.:

Протягом 2021 року до департаменту звернулося 8144 сімей за наданням субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та субсидії готівкою на придбання скрапленого газу та твердого палива.

Станом на 01.01.2022 року одержувачами житлових субсидій в місті Коломиї є 3598 домогосподарств.

З початку 2021 року за рахунок коштів державного бюджету:

- призначено субсидій для відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги на загальну суму 52,4 млн. грн.;

-  готівкою для придбання твердого палива на суму 336,0 тис. грн.

Протягом січня-грудня 2021 року на отримання пільг у грошовій готівковій формі звернулося 1156 пільговиків, яким нараховано кошти на загальну суму 13567,5 тис. грн.

Станом на 01.01.2022 року за рахунок коштів міського бюджету надано пільги:

- 40 учасникам АТО на оплату житлово-комунальних послуг – із знижкою 50% .

- 123 особам з інвалідністю по зору на оплату житлово-комунальних послуг, зокрема із знижкою для осіб з інвалідністю по зору І групи (79 чол.) – 100% та для осіб з інвалідністю по зору ІІ групи (44 чол.) – 50%;

- 3 учасникам бойових дій ОУН-УПА на оплату житлово-комунальних послуг із знижкою 75%. 


Демографічна ситуація

Чисельність наявного населення міста Коломиї на кінець 2021 року - 61140 осіб. Чисельність населення Коломийської міської територіальної громади - 74497 осіб.



Зайнятість населення міста

       Коломийською міськрайонною філією Івано-Франківського обласного центру зайнятості протягом 2021року проводилась робота щодо розширення можливостей реалізації права громадян на гідну працю шляхом: створення умов для підвищення рівня зайнятості населення, залучення незайнятого частини громадян працездатного віку до економічно активної діяльності; стимулювання заінтересованості роботодавців у створенні нових робочих місць; збереження та розвитку трудового потенціалу; підвищення ролі заінтересованих учасників соціального діалогу у перетвореннях на ринку праці. 

Чисельність незайнятих громадян, що звернулася за послугами до центру зайнятості з початку 2021року складає 6 988 осіб. Станом на  01.01.2022 року перебували на обліку в філії 809 безробітних громадян. В період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановлених Кабінетом Міністрів України   рівень зареєстрованого безробіття на 01.01.2022 року становить  0,80%.  З числа осіб, що звернулися до Коломийської філії,  працевлаштовано  протягом 2021 року 1 508 осіб, а також залучено до виконання громадських та інших робіт тимчасового характеру  101 особу із числа незайнятих громадян.

В результаті проведеної роботи з роботодавцями із забезпечення повноти й оперативності поновлення даних про наявність вільних робочих місць і вакантних посад станом на 31.12.2021року зареєстровано 2012 вакансій. Рівень укомплектування вакансій становить 90,2% (загальний). 55 роботодавців створили 114 нових робочих місць для безробітних осіб та скористалися компенсацією витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

З метою соціального захисту, підвищення конкурентоспроможності незайнятого населення, враховуючи потребу в кадрах протягом  2021 року за направленням служби зайнятості  757 осіб  проходили професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації та стажування за різними  професіями та спеціальностями.  

Протягом 2021 року послугами центру зайнятості скористались 285 осіб з інвалідністю, з них працевлаштовано  80 осіб, проходили  професійне  навчання  47 осіб.  Станом на 01.01.2022 року на обліку в філії  перебувала   1 особа  з числа внутрішньо переміщених осіб



Контроль за додержанням законодавства про працю

Відповідно до розпорядження  міського голови від 04.02.2021р.  № 28-р «Про затвердження складу робочої групи з питань підвищення рівня оплати праці, легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, Положення про неї та складу рейдової робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення» в Коломийській міській територіальній громаді  систематично (з дотриманням карантинних обмежень) членами рейдової робочої групи проводяться інформаційно-роз’яснювальні  заходи з  суб’єктами господарювання щодо належного оформлення трудових відносин з найманими працівниками, дотримання рівня мінімальної заробітної плати, використання суб’єктами господарювання реєстраторів розрахункових операцій, вибір системи оподаткування, тощо.   У рейдових робочих групах приймають  участь працівники міської ради, управління соціальної політики, податкової інспекції, центру зайнятості, пенсійного фонду, що дає змогу надавати роботодавцям та працівникам необхідну для них інформацію.   Так, протягом 2021 року рейдова робоча група виходила на об’єкти  35 разів, відвідавши при цьому 815 суб’єктів господарювання.


Охорона здоров’я

Відділом охорони здоров’я сформовано та  подано заявку на ДФРР стосовно комерційних пропозицій по обладнанню для ЦРЛ, що може значно покращити обсяг та якість надаваних послуг. Обсяг фінансування по заявці 24 мільйони гривень. Попереднє погодження отримано, очікується комісійний розгляд. Також подано 2 заявки на співфінансування в рамках проєкту «Місцеве соціально-економічне відновлення» ПРООН та «Карпатські ініціативи» загальною сумою на 5 млн. грн. Проводились роботи щодо реконструкції тепломережі та ремонтних робіт по моргу, які закінчені в 2022 році.

Здійснено аналіз контрактування медичних закладів громади з Національною службою України:

- КНП «Коломийська ЦРЛ» КМР – договори підписані по 23 пакетах  ;

- КНП «Коломийський міський центр ПМСД» КМР - договори підписані по 4 пакетах;

- КНП «Коломийський фтизіопульмонологічний центр» КМР - договори підписані по 4 пакетах;

- КНП «Коломийська інфекційна лікарня» КМР - договори підписані по 3 пакетах.

Освіта

У 2020/2021 навчальному році освітній процес у закладах освіти Коломийської міської територіальної громади забезпечували: 970 педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, 358 педагогічних працівник закладів дошкільної освіти, 76 педагогічних працівників закладів позашкільної освіти, 948 інших працівників.

У квітні 2021 року відбулося засідання атестаційної комісії ІІ рівня при управлінні освіти Коломийської міської ради, на якому було проатестовано 155 педагогічних працівників закладів освіти Коломийської міської територіальної громади.

У 2020/2021 навчальному році у 19 закладах загальної середньої освіти навчалося 9017 учнів у 379 класах. Середня наповнюваність учнів у класах становила 23,8. Працювало 55 груп подовженого дня.

У 20 закладах дошкільної освіти функціонувало 127 вікових груп, в яких виховувалося 2887 дітей. Дошкільною освітою охоплено 100% дітей від 3 до 5 років, дітей п’ятирічного віку – 100%.

У 4 закладах позашкільної освіти займалося 1678 учнів у 141 гуртку.

У 2020/2021 навчальному році повну загальну середню освіту здобули 455 учнів (з них 59 учнів претендує на нагородження Золотими медалями і 8 учнів – Срібними медалями) та 736 учнів здобули базову середню освіту (з них 83 учні претендують отримати свідоцтво про базову середню освіту з відзнакою).

У 2020/2021 навчальному році інклюзивною формою навчання охоплено 53 учні закладів загальної середньої освіти.

Учням-переможцям Всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін, Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України, мовно-літературних конкурсів та всеукраїнських турнірів призначено стипендії відповідно до рішення міської ради від 22.11.2016р. «Про затвердження Програми розвитку освіти міста Коломиї на 2017-2021 роки». Виплати стипендії учням-переможцям з вересня 2020 року по травень 2021 року складають 404640 грн.

Для проведення поточних ремонтів закладів освіти управлінням освіти використано 770918 грн.

  Фізична культура та спорт

З метою розвитку фізичної культури та спорту в Коломийській міській  територіальній громаді протягом 2021 року управлінням спорту міської ради  проводилось фінансування видатків по міських програм «Розвиток фізичної культури та  спорту в Коломийській ОТГ на 2021-2025 роки», «Розвиток футболу  в м. Коломиї на 2020-2025 роки», «Проведення навчально-тренувальних зборів та змагань з неолімпійських видів спорту на 2018-2021роки».

Відповідно до Положення про стипендію Коломийської міської ради кращим спортсменам та тренерам м. Коломиї,  управлінням в 2021 році проводилась виплата стипендій, а саме: призерам та чемпіонам України, Європи та світу. Таких спортсменів-стипендіатів всього налічувалося 22-оє (стипендія виплачується за результатами за попередній рік). Розмір найнижчої стипендії - 500 грн., найвищої – 5000 грн.

В категорії спорту вищих досягнень місто Коломия систематично знаходиться у трійці призерів Івано-Франківської області.

Впродовж 2021 року вихованці КДЮСШ приймали участь у міжнародних, всеукраїнських та обласних змаганнях. Всього за результатами проведених змагань у 2021 року налічується  20 чемпіонів України та 25 призерів України.

В 2021 році КДЮСШ посіла 6 місце в рейтингу  ДЮСШ Івано-Франківської області.


Культура та туризм

Культурні послуги мешканцям Коломийської міської територіальної громади надавали 27 закладів, що функціонують при Управлінні культури, а саме: 13 бібліотек, 3 мистецькі школи (2 музичних та 1 художня), Палац культури та мистецтв «Народний дім», 9 клубних закладів сіл територіальної громади та  Музей історії міста Коломиї. Усього в галузі працює 297 осіб.

На проведення культурно-мистецьких заходів  у 2021 році було виділено 1 300 361, 15 грн., проведено 51 масштабний захід та  відбулося 9 фестивалів та 2 конкурси.

Долучаються до культурно-мистецького життя і мистецькі школи міста. Беручи участь в численних Всеукраїнських, Міжнародних та обласних конкурсах, учні мистецьких шкіл міста привезли до Коломиї 231нагороду, 20 випускників мистецьких шкіл міста продовжили професійне навчання в закладах культури вищого рівня.

       Створені нові мистецькі простори: Муніципальний арт-центр «Зодіак» та Резиденція Святого Миколая у с. Грушів на базі клубу та бібліотеки.

У Коломийській міській територіальній громаді відбулася реорганізація бібліотек, у результаті створено КЗ «Коломийська міська Публічна бібліотека», в яку входять бібліотеки-філії (дитяча, юнацька, доросла і сільські бібліотеки територіальної громади), де працює 30 бібліотечних працівників, оновлено Коломийську дитячу бібліотеку та розпочато капітальний ремонт Коломийської юнацької бібліотеки.

У 2021 році колективи та окремі виконавці Народного дому приймали участь в обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах і фестивалях  звідки привезли до Коломиї 30 вагомих нагород і здобутків.

З метою популяризації історико-культурної спадщини Коломийської міської  територіальної громади та підвищення туристичного потоку за 2021 рік розроблено 3 –D тур візуалізації пам’ятки сакральної культури – церкви Благовіщення, 2 відео-тури: «Коломия цісарська» та «До Коломиї - по вишиванку». Також розроблено макети трьох туристично-інформаційних стендів про пам’ятки архітектури місцевого значення: костел Святого Ігнатія Лойоли, будинок польського гімнастичного товариства «Сокіл», церкву Святого Івана Хрестителя с. Раківчик.



В. о. начальника управління

економіки міської ради                                                             Світлана СЕНЮК



2011-2024 © Всі права застережено.