НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 19 квітня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про міську цільову програму містобудівного кадастру міс..."  № 54 від 21.02.2012р. 
Документ №54 від 21.02.2012р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

25.02.2012



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 21.02.2012р.  № 54
 

Про міську цільову програму містобудівного кадастру міста Коломиї на 2012-2016 роки



       Розглянувши проект міської цільової програми містобудівного кадастру міста Коломиї на 2012-2016 роки, розроблений відповідно до статті 22 Закону України ”Про регулювання містобудівної діяльності”, постанови Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 № 559 ”Про містобудівний кадастр”, керуючись статтею 52 Закону України ”Про місцеве самоврядування в Україні”, виконком міської ради

вирішив:

1. Схвалити проект міської цільової програми містобудівного кадастру міста Коломиї на 2012-2016 роки (додається).

2. Подати дану програму на затвердження  на черговій сесії міської ради.

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника міського голови Т. Яворського.






Міський голова                                                                                                               І. Слюзар



Схвалено

рішенням виконкому

від 21.02.2012 № 54



Міська цільова програма

містобудівного кадастру міста Коломиї

Івано-Франківської області

на 2012-2016 роки




Паспорт

міської цільової програми містобудівного кадастру міста  Коломиї Івано-Франківської області на 2012-2016 роки


  1. Ініціатор розроблення програми (замовник): відділ архітектури та містобудування Коломийської міської ради.
  2. Розробник програми: відділ архітектури та містобудування Коломийської міської ради.
  3. Термін реалізації програми: 2012-2016 роки.
  4. Етапи фінансування програми: щорічно протягом 2012-2016 років.
  5. Обсяги фінансування програми (тис. грн.): 460,00.


Роки

Обсяги фінансування

Всього

в т.ч. за джерелами фінансування

обласний

бюджет

місцевий

бюджет

інші джерела

2012-2016

460,00


460,00


в т.ч.





2012

80,00


80,00


2013

90,00


90,00


2014

90,00


90,00


2015

100,00


100,00


2016

100,00


100,00



  1. Очікувані результати виконання програми: створення і забезпечення діяльності служби містобудівного кадастру м. Коломиї Івано-Франківської області, визначення основних напрямків стратегії розвитку території міста.
  2. Термін проведення звітності: поетапно - початок 2013 року; початок 2014 року; початок 2015 року; початок 2016 року; початок 2017 року.



Міська цільова програма

містобудівного кадастру міста Коломиї Івано-Франківської області

на 2012-2016 роки


Загальні положення

Закон України “Про регулювання містобудівної діяльності” від 17 лютого 2011 року № 3038, який набрав чинності з 12 березня 2011 року вперше створив законодавчі підстави для функціонування містобудівного кадастру.

Містобудівний кадастр - державна система зберігання і використання геопросторових даних про територію, адміністративно-територіальні одиниці, інженерно-геологічні умови, інформаційних ресурсів державних будівельних норм, стандартів і правил для задоволення інформаційних потреб у плануванні територій та будівництві, формування галузевої складової державних геоінформаційних ресурсів. Містобудівний кадастр є складовою частиною державної системи кадастрової документації, яка вміщає відомості про земельні, водні, лісові та інші ресурси і забезпечує єдність обліку й контролю за використанням природних ресурсів. Вирішуючи однакові з іншими кадастрами завдання, містобудівний кадастр має свої характерні особливості, які обумовлюються інфраструктурою та екологічною ситуацією.

На виконання статті 22 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”, з метою удосконалення державної політики у сфері містобудування, в місті необхідно запровадити містобудівний кадастр, що передбачає створення динамічної бази даних про існуючу забудову з конкретизацією прив’язки об’єктів до певної території чи земельної ділянки. Містобудівний кадастр буде базуватися на картографічній основі у системі координат УСК-2000. Також він матиме наповнення з інших кадастрів для визначення охоронних зон, меж земельних ділянок та координат об’єктів, а також міститиме базу нормативних показників забудови.

Процес створення містобудівного кадастру складається з таких етапів:

  • підготовчий;
  • збір даних та їх аналіз;
  • формування банку даних і створення інформаційних систем.

У період підготовчого етапу вивчають існуючі топографо-геодезичні та земельно-облікові матеріали, документи відводу земельних ділянок і права власності й користування ними, вивчають інвентаризаційні документи минулих років, а також інженерно-геологічну та екологічну ситуацію. Кінцевим результатом підготовчого етапу є перелік об'єктів, які знаходяться на цій території, план території із зазначенням кодів її елементів і дані, яких не вистачає для повноцінного створення кадастру. Одиницею обліку у містобудівному кадастрі є об'єкт. Такими об'єктами є:

- ділянка землеволодіння (землекористування);

  • будівля (споруда);

- ділянка і вузол інженерної мережі;

- ділянка і вузол вулично-дорожньої мережі;

  • територіальні зони (функціональні, охоронні, екологічні тощо).

Автоматизовані інформаційні системи містобудівного кадастру (АІС МБК) створюють на базі спеціалізованих програмно-технічних комплексів. При цьому програмні засоби повинні:

  • забезпечити формування баз даних;
  • дозволяти ввід та вивід інформації, виконуючи контроль, обробку та редагування;
  • забезпечувати захист інформації від збою технічних засобів та від несанкціонованого доступу.

Дані про об'єкти, які відносяться до містобудівного кадастру, є інформацією відкритого типу. Винятком є інформація конфіденційного характеру, доступ до якої можливий за згоди її власника чи юридичної особи.

Ведення містобудівного кадастру передбачає паспортизацію земельних ділянок, будівель та споруд.

Основою створення автоматизованої інформаційної системи містобудівного кадастру є комп'ютерні технології, які розширюють не тільки технічні можливості, але й забезпечують структурованість та уніфікацію збору, обробки даних та оперативність одержання результатів.

Автоматизована інформаційна система містобудівного кадастру відноситься до просторової автоматизованої інформаційної системи, що здійснює обробку, зберігання і видачу інформації про об'єкти, які пов'язані у просторовому відношенні.

Збір інформації для АІС МБК здійснюється такими способами:

  • обробка існуючих планово-картографічних матеріалів;
  • використання матеріалів аерофото- та наземних знімань;
  • використання даних обслідувань та інвентаризації об'єктів;
  • використання обліково-довідникових даних;
  • отримання інформації з інших банків даних на відповідних носіях.


Мета та завдання Програми


Містобудівний кадастр м. Коломиї повинен давати відповідь на питання щодо розміщення об’єкта будівництва у планувальній системі міста, визначати граничнодопустимі умови та обмеження для кожної окремої земельної ділянки з урахуванням державних будівельних норм, стандартів і правил.

Містобудівний кадастр формується на базі спеціальної "кадастрової" інформації, що включає відомості про просторове положення об'єктів міського середовища, які розміщені на земній поверхні, над і під нею, явища і процеси, які відбуваються на території міста, економічний і правовий статус цих територій і об'єктів, їх природні та господарські, кількісні і якісні характеристики.

Дані містобудівного кадастру використовуються для вирішення задач планування, забудови і прогнозування розвитку міста; проектування розміщення будівництва і реконструкції об'єктів житлового, виробничого і громадського призначення; створення і реконструкції інженерно-технічної, транспортної та соціальної інфраструктури; регулювання земельних та економічних відносин; визначення зон економічної оцінки території; аналіз використання міських земель і контроль за використанням природних ресурсів тощо.

Проводитиметься збір кадастрових даних, їх обробка, створення інформаційних систем для споживачів.

При веденні кадастру особливе значення має економічна оцінка окремих територій з метою встановлення розмірів податків, облік власників і користувачів об'єктів кадастру, регулювання земельних та інших відносин, контроль за реалізацією нормативних документів органів влади в галузі містобудування.

Базою містобудівного кадастру є картографічна основа, за допомогою якої створюють кадастрові плани. На кадастрових планах зображують кадастрові об'єкти; межі адміністративних районів, землеволодінь і землекористувань, наземні та підземні будівлі й споруди, комунікації тощо. При цьому максимально використовують топографічні плани і карти на відповідну територію, а також інформацію служб і відомств, які відають питаннями експлуатації, управління та перспективного розвитку територій.

Автоматизована інформаційна система містобудівного кадастру забезпечує зберігання, систематизацію, обробку інформації і видачу необхідних даних залежно від запитів споживачів. Враховуючи специфіку вимог споживачів - органів управління, інженерних та комунальних служб міста, будівельних фірм тощо, інформація видається в багаторівневому просторі з врахуванням співвідношення масштабів і геодезичної прив'язки. Інформація може використовуватись для розв'язання певних загальних проблем, зокрема:

  • розробка та реалізація інвестиційної та соціальної політики, програми комплексного соціально-економічного розвитку території, міських екологічних програм, програм житлового й шляхового будівництва, благоустрою;
  • розробка й удосконалення проектів генеральної забудови міста і міського господарства;
  • розробка транспортних систем та інженерних мереж міста тощо.

Використання автоматизованої інформаційної системи містобудівного

кадастру дає можливість вирішення конкретних оперативних завдань:

  • приймати рішення про розміщення об'єктів будівництва;
  • здійснювати земельну реформу, оцінку земель і нерухомості;
  • вводити місцеві податки та збори;
  • визначати ефективність використання території, її забезпечення об'єктами соціальної та інженерної інфраструктури.

Споживач може отримати інформацію у текстовому та графічному вигляді, а також на магнітних носіях.


Фінансове забезпечення Програми


Фінансування Програми здійснюватиметься у межах асигнувань, що виділятимуться з міського бюджету на 2012-2016 роки з урахуванням завдань, передбачених нею.

Обсяг фінансування Програми становить 460,00 тис.грн. (чотириста шістдесят тисяч гривень).

Кошти на виконання Програми щорічно передбачаються, виходячи із фінансових можливостей міського бюджету.


Очікувані результати виконання Програми


Реалізація містобудівного кадастру дасть можливість забезпечити органи управління, проектні установи, зацікавлені організації та особи актуальною й об'єктивною інформацією про дійсний стан і статус об’єктів землекористування та нерухомості, зміни їх характеристик, функціонального використання, результатів економічної оцінки, метричні дані тощо.






Додаток

до міської цільової програми

містобудівного кадастру

м. Коломия Івано-Франківської області

на 2012-2016 роки


Перелік

заходів, обсяги та джерела фінансування міської цільової програми

Назва замовника:  відділ архітектури та містобудування Коломийської міської ради

Назва програми:    міська цільова програма містобудівного кадастру м. Коломия Івано-Франківської області на 2012-2016 роки


з/п

Найменування заходу

Виконавець

Термін

вико­

нання

Орієнтовні обсяги фінансування, тис. грн.

Очікувані

результати

роки

всього

в т. ч. за джерелами фінансування

обласний

міський

інші

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1.

Створення містобудівного кадастру м. Коломия Івано-Франківської області

відділ архітектури та містобудування Коломийської міської ради

5 років

2012- 2016

460,00


460,00



1.1.

в т. ч. I-й етап

  • Інвентаризація та актуалізація містобудівних та картографічних матеріалів для ведення містобудівного кадастру;
  • придбання та встановлення технічного комплексу геоінформаційної системи та геопорталу містобудівного кадастру;
  • встановлення програмного забезпечення та формування інформаційних ресурсів містобудівного кадастру.

відділ архітектури та містобудування Коломийської міської ради

3 роки

в т.ч.

2012

2013

2014


80,00

90,00

90,00



80,00

90,00

90,00


Придбання матеріально- технічних засобів, формування електронних версій картографічного матеріалу, підтримка периферійних засобів комп’ютерної системи

1.2.

II-й етап

  • встановлення комунікаційних кабелів обміну інформацією містобудівного кадастру, організація системи її захисту та доступності;
  • експлуатація, удосконалення та технічне забезпечення діяльності геоінформаційної системи і геопорталу містобудівного кадастру, введення інформаційних ресурсів


2 роки

в т.ч.

2015

2016


100,00

100,00



100,00

100,00


Введення програмного забезпечення, технічна підтримка комп’ютерної системи

Всього по програмі:

5 років

2012- 2016

460,00


460,00






2011-2024 © Всі права застережено.