НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Вівторок, 14 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про внесення змін до рішення міської ради від 22.07.202..."  № 1888-28/2022-28 від 24.02.2022р. 
Документ №1888-28/2022 від 24.02.2022р. Втратив чинність
        

 
Повязані документи

Рішення міської ради  Про затвердження Програми "Компенсація пільгового проїзду окремих категорій громадян на 2022-2025 роки"
Рішення міської ради  №953-17/2021 від 22.07.2021р. Внесено зміни
Рішення міської ради  Про внесення змін до рішення міської ради від 22.07.2021 року № 953-17/2021 "Про затвердження Програми "Компенсація пільгового проїзду окремих категорій громадян на 2022-2025 роки"
Рішення міської ради  №2041-33/2022 від 24.06.2022р. Внесено зміни в інший нормативний акт

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

28.02.2022



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(28  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 24.02.2022р.  № 1888-28/2022-28
 

Про внесення змін до рішення міської ради від 22.07.2021 року № 953-17/2021 «Про затвердження Програми «Компенсація пільгового проїзду окремих категорій громадян на 2022-2025 роки»


Відповідно до пункту 22 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 91 Бюджетного кодексу України, з метою забезпечення соціального захисту окремих категорій громадян в частині безоплатного проїзду в автомобільному транспорті на міських та приміських автобусних маршрутах загального користування, міська рада


вирішила:


1. Затвердити Порядок проведення компенсаційних виплат за пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування на 2022-2025 роки в новій редакції (додається).

2. Організацію виконання рішення покласти на першого заступника міського голови Олега ТОКАРЧУКА.

3. Вважати таким, що втратив чинність п. 2 рішення міської ради від 22.07.2021 року № 953-17/2021 «Про затвердження Програми «Компенсація пільгового проїзду окремих категорій громадян на 2022-2025 роки».

4. Контроль за виконанням рішення доручити постійній комісії з питань бюджету, інвестицій, соціально-економічного розвитку та зовнішньо-економічних відносин (Ігор КОСТЮК) та постійній комісії з питань освіти, культури, спорту, інформаційної та молодіжної політики, соціального захисту, охорони здоров’я, гендерної політики, депутатської діяльності, етики, регламенту, захисту прав людини та правопорядку (Ростислав ПЕТРУНЯК).



Міський голова                                                                                         Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ



ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 24.02.2022р. №1888-28/2022


Порядок

проведення компенсаційних виплат за пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування

на 2022-2025 роки в новій редакції


            Загальні положення

1. Цей Порядок визначає механізм проведення компенсаційних виплат управлінням соціальної політики міської ради за пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських та приміських автобусних маршрутах загального користування окремих категорій громадян, які мають право пільгового проїзду відповідно до законодавчих актів України за рахунок коштів міського бюджету підприємствам, що здійснюють автотранспортне перевезення громадян, (далі – Перевізник), згідно з договором, укладеним між виконавчим комітетом Коломийської міської ради та Перевізником.

2. Відповідно до вимог чинного законодавства компенсація пільгових перевезень здійснюється на підставі укладених Перевізником договорів:

- про перевезення пасажирів на міському маршруті загального користування з організатором цих перевезень - виконавчим комітетом Коломийської міської ради (відповідно до проведеного конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування згідно з Законом України «Про автомобільний транспорт»);

- про відшкодування витрат за безкоштовне перевезення пільгових категорій громадян у міському автомобільному транспорті з головним розпорядником бюджетних коштів – управлінням соціальної політики міської ради.

3. Порядок відшкодування витрат за безкоштовне перевезення пільгових категорій населення у міському та приміському автомобільному транспорті (далі – Порядок) установлює єдину методику розрахунків на міських автотранспортних маршрутах загального користування, які фінансуються за рахунок коштів міського бюджету.

4. Обсяги коштів з міського бюджету на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян в автомобільному транспорті затверджуються рішенням Коломийської міської ради.

5. Право на безкоштовний проїзд мають громадяни пільгових категорій, відповідно до Законів України:

«Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 року №3551-XII:

учасники бойових дій та особи, прирівняні до них (ст.12);

особи з інвалідністю внаслідок війни та прирівняні до них особи (ст.13).


«Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 року №796- XII:

громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії 1 (стаття 20);

учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які належать до категорії 2 (стаття 21).

«Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» від 17.04.1991 року № 962-XII.

«Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.1991 року № 875- XII (ст.38-1):

особи з інвалідністю І та ІІ груп;

діти з інвалідністю до 18 років;

особи, які супроводжують осіб з інвалідністю першої групи або дітей з інвалідністю (не більше одного супроводжуючого).

Право на безкоштовний проїзд, згідно отриманих компенсаційних талонів, мають громадяни пільгових категорій, відповідно до Законів України:

«Про охорону дитинства» від 26.04.2001 року №2402-III:

діти з багатодітної сім’ї (ст.13).

«Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист» від 24.03.1998 року № 203/98-ВР (ст.6):

ветерани військової служби та члени їх сімей;

ветерани органів внутрішніх справ та члени їх сімей;

ветерани Національної поліції та члени їх сімей;

ветерани податкової міліції та члени їх сімей;

ветерани державної пожежної охорони та члени їх сімей;

ветерани Державної кримінально-виконавчої служби України та члени їх сімей;

ветерани Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України та члени їх сімей.

Постанови Кабінету Міністрів України: «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування» від 17.05.1993 року № 354:

пенсіонери за віком та особи з інвалідністю ІІІ групи (незалежно від причини інвалідності);

пенсіонери за вислугою років, які отримують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», при умові досягнення 60-ти річного віку;

пенсіонери по втраті годувальника, які отримують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», при умові досягнення 60-ти річного віку.

6. Загальна сума коштів, що перераховується у межах кошторисних призначень Перевізникам на підставі діючих нормативно-правових актів, не може бути вищою від суми коштів, передбачених у бюджеті міста для реалізації даної Програми.


Розрахунок

компенсаційних виплат перевізникам за безкоштовний пільговий проїзд окремих категорій громадян на міських автобусних маршрутах загального користування за рахунок коштів міського бюджету


Безкоштовне перевезення окремих категорій громадян, що мають право на безплатний проїзд згідно з чинним законодавством та вказаних у п. 5 даного Порядку, здійснюється міськими та приміськими автобусними маршрутами загального користування на умовах, визначених договором на перевезення пасажирів міськими та приміськими автобусними маршрутами загального користування, укладеними між Перевізником та виконавчим комітетом Коломийської міської ради, та на підставі договору, укладеного між Перевізником та управлінням соціальної політики міської ради, при пред’явленні пільговиком компенсаційного талона для обліку пільгового проїзду (далі – талон) та відповідного посвідчення, що підтверджує право на пільгу.

Управління соціальної політики міської ради забезпечує виготовлення талонів громадянам, що мають право на безкоштовний проїзд згідно з чинним законодавством та вказаним у п. 5 даного Порядку.

Уповноваженими із видачі компенсаційних талонів є управління «Центр надання адміністративних послуг» Коломийської міської ради.

Громадянам, які зареєстровані у місті Коломиї та в одному із сіл, які приєдналися до міста і мають право на пільгу, талони видаються особисто в кількості 60 штук при пред’явленні паспорта громадянина України та документу, що дає право на пільгу.

Компенсаційний талон пільгового проїзду автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування дає право на пільговий проїзд приміським сполученням автомобільного транспорту.

Видача талонів іншим особам, або за дорученням, забороняється.

Перевізник до 25 числа поточного місяця подає до управління соціальної політики міської ради акт наданих послуг на відшкодування компенсаційних виплат за пільговий проїзд міським та приміським автомобільним транспортом (виходячи із кількості зібраних талонів).

Відшкодування за компенсаційний талон у міському автомобільному транспорті Перевізнику здійснюється в сумі 5 гривень, для дітей - 3 гривні.

Відшкодування за компенсаційний талон у приміському автомобільному транспорті Перевізнику здійснюється в сумі 10 гривень.

Відшкодування компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян Коломийської міської територіальної громади, здійснюється головним розпорядником бюджетних коштів пропорційно до сум компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян, згідно з актами наданих послуг, поданими кожним Перевізником у межах бюджетних призначень на відповідний рік.

Після нарахування коштів Перевізникам за безкоштовне перевезення громадян пільгових категорій, управління соціальної політики міської ради формує акт звіряння розрахунків про суми компенсаційних виплат по перевезенню пільгової категорії громадян у межах кошторисних призначень на відповідний період та подає його щомісячно, до 1 числа, до фінансового управління міської ради.

В акті звіряння розрахунків за надані населенню послуги зазначається сума нарахованих компенсаційних виплат, фінансування та заборгованість за пільгові перевезення, який підписують та скріплюють печаткою: Перевізник, начальник управління соціальної політики міської ради і погоджує фінансове управління міської ради.

Перевізник несе персональну відповідальність за достовірність поданих актів наданих послуг та інших документів щодо пільгового проїзду окремих категорій громадян.

Виплата компенсації на відшкодування фактично понесених збитків за перевезення пільгової категорії громадян здійснюється у межах кошторисних призначень, виділених на ці цілі.

Компенсаційні виплати на пільговий проїзд здійснюються шляхом перерахування коштів із реєстраційного рахунку управління соціальної політики міської ради на рахунки Перевізника.

Компенсаційні талони повернуті перевізниками знищуються щоквартально, спеціально створеною комісією, включивши депутата Коломийської міської ради (за згодою).


Прикінцеві положення

Цей Порядок діє до моменту врегулювання питання фінансування пільгового проїзду окремих категорій громадян за рахунок коштів державного бюджету України.






В. о. начальника управління                                                                    Надія СТЕФ’ЮК




Пояснювальна записка

до проекту рішення «Про внесення змін у рішення міської ради від 22.07.2021 року № 953-17/2021 «Про затвердження Програми «Компенсація пільгового проїзду окремих категорій громадян на 2022-2025 роки»»


1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Необхідністю прийняття рішення «Про внесення змін у рішення міської ради від 22.07.2021 року № 953-17/2021 «П ро затвердження Програми «Компенсація пільгового проїзду окремих категорій громадян на 2022-2025 роки»» є відшкодування компенсаційних виплат перевізникам, що здійснюють пільгові перевезення окремих категорій громадян автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування; зниження соціальної напруги серед населення міста, якому забезпечено право на пільговий проїзд.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою Програми є забезпечення реалізації прав окремих категорій громадян на пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування.


3. Правові аспекти

Правовою підставою розроблення проекту рішення є Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».


4. Фінансово-економічне обґрунтування

Фінансування Програми планується здійснювати за рахунок міського бюджету, інших джерел, не заборонених чинним законодавством.


5. Позиція заінтересованих органів

Проект рішення підготовлено на основі усної домовленості.


6. Місцевий аспект

Рішення не стосується питання розвитку міста.


7. Громадське обговорення

Питання не потребує громадського обговорення.


8. Прогноз результатів

Прийняття рішення дасть змогу на належному рівні забезпечити безперешкодне право пільгового проїзду окремих категорій громадян для жителів міста Коломиї та жителів сіл, які приєдналися до міста.



В. о. начальника управління

соціальної політики міської ради                                                                  Надія СТЕФ’ЮК ________________ 2022 року



2011-2024 © Всі права застережено.