НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 03 травня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про дотримання платниками міста законодавчо встановлено..."  № 158 від 12.09.2013р. 
Документ №158 від 12.09.2013р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

16.09.2013



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 12.09.2013р.  № 158
 

Про дотримання платниками міста законодавчо встанов-леного мінімального рівня заробітної плати


Управлінням Пенсійного фонду України в м. Коломиї та Коломийському районі щомісячно надається перелік підприємств, що мають заборгованість з виплати заробітної плати та тих, що недотримуються мінімального рівня заробітної плати міському голові, правоохоронним органам, управлінню праці та соціального захисту населення, державному інспектору з праці,  Коломийській об’єднаній державній податковій інспекції головного управління міндоходів в Івано-Франківській області.

Розпорядженням міського голови від 07.02.2013 № 27-р створено робочу групу по перевірці наявності у суб’єктів підприємницької діяльності міста відповідних реєстраційних документів, укладених трудових угод з найманими працівниками та дотримання ними вимог чинного законодавства з оплати праці, якою станом  на 01.08.2013, проведено 20 виїзних засідань. За результатами 6-ти проведених перевірок виявлено 7 неоформлених найманих працівників, донараховано єдиного внеску в сумі 2,41 тис.грн., накладено фінансових санкцій на  суму 1,49 тис.грн., залучено до сплати єдиного внеску 3-х неоформлених працівників та сплачено до бюджету фонду 4,9 тис.грн., легалізовано заробітної плати в сумі 10,2 тис.грн. 

Станом на 01.08.2012  до управління Пенсійного фонду надали звітність 1158 страхувальників ( 400 юридичних осіб та 758 приватних підприємців) 199 з яких нарахували заробітну плату нижче законодавчо встановленого мінімального рівня, що становить  17,2 відс., з них 64 юридичні особи або 16,0 відс., та 135 – фізичних осіб або 17,8 відс. В порівнянні з 01.01.2012 кількість даних роботодавців зменшилась на 70 платників. В основному – це підприємства приватної форми власності, профспілкові та релігійні організації. З них:

- 26 страхувальники нараховують зарплату в межах від 50,18 до 513,28 грн., кількість найманих працівників у даних платників становить 167 осіб, фактично нарахований фонд оплати праці за червень 2013 року – 62,7 тис. грн. При умові дотримання ними мінімального рівня заробітної плати при такій чисельності фонд оплати праці становив би – 191,5 тис. грн., що на 128,8 тис. грн. більше фактично нарахованого. При цьому, втрати до Пенсійного фонду становлять 45,5 тис. грн.; 

- 173 платники нараховують заробітну плату від 573,5 до 1145,74 грн., кількість найманих працівників у даних платників становить 852 особи, фактично нарахований фонд оплати праці за червень 2013 року – 780,9 тис. грн. При умові дотримання ними мінімального рівня заробітної плати при такій чисельності фонд оплати праці становив би – 977,2 тис. грн., що на 196,3 тис. грн. більше фактично нарахованого. При цьому, втрати до Пенсійного фонду становлять 69,1 тис. грн.  В результаті чого бюджет Пенсійного фонду недоотримує від даної категорії платників щомісяця 114,6 тис. грн.

Всього по управлінню 1573 осіб отримують заробітну плату нижче мінімальної або 6,7 відс. від загальної кількості працюючих (22951 чол.).

Крім того, спеціалістами відділу по контрольно-перевірочній роботі за нарахуванням та сплатою платежів управління постійно при проведенні планових та позапланових документальних перевірок проводяться зустрічі із трудовими колективами тих підприємств, які недотримуються законодавчо встановленого мінімального рівня заробітної плати (протягом січня-травня проведено 24  зустрічі). Також, дане питання обговорено на семінарах з платниками (проведено 1 семінар) та на 7-ми спільних семінарах із Коломийським міськрайонним центром зайнятості.

Спеціалісти відділу обліку надходження платежів та персоніфікованого обліку інформаційних систем та мереж щомісячно при прийомі звітності проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу та з’ясовують із роботодавцями причини виплати заробітної плати застрахованим особам нижче мінімальної.

Управлінням проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо дотримання законодавчо встановленого мінімального рівня заробітної плати та зарахування страхового стажу у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Так, протягом 2013 року проведено 9 виступів  на телебаченні та 6 виступів на радіо.

Коломийською ОДПІ щоквартально надається для проведення звірки перелік платників, які мають значні  валові доходи, але виплачують найманим працівникам заробітну плату нижче мінімальної.

Виконавчий комітет міської ради


в и р і ш и в:


1. Доповідь начальника управління Пенсійного фонду України в м. Коломиї та Коломийському районі Г.Григорчук «Про дотримання платниками податків міста законодавчо встановленого мінімального рівня заробітної плати» взяти до уваги.

2. Управлінню Пенсійного фонду України в м. Коломиї та  Коломийському районі :

       2.1. Спільно з управлінням праці та соціального захисту населення міської ради (Г.Гурак), Коломийською об’єднаною державною податковою інспекцією головного управління міндоходів в  Івано-Франківській області (С.Лубоцька), міськрайонним центром зайнятості (М.Мацьків), головним державним інспектором праці в Івано-Франківській області О.Шестерняк проводити аналіз діяльності суб’єктів господарювання щодо кількості залученої найманої праці, відповідності цієї кількості виду діяльності, режиму роботи, об’єму виконаних робіт, кваліфікації працівників розміру заробітної плати. За результатами аналізу надавати пропозиції щодо заслуховування таких суб’єктів на засіданнях робочої групи з обстежень умов праці та фінансово-господарської діяльності підприємств, організацій району всіх форм власності та суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб, легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення при райдержадміністрації.

2.2. Щомісячно за результатами поданої звітності надавати в правоохоронні органи й соціальним партнерам перелік підприємств які недотримуються мінімального рівня заробітної плати, а також матеріали, що свідчать про порушення страхувальниками прав застрахованих осіб.

2.3. Спільно з Коломийською об’єднаною державною податковою інспекцією головного управління міндоходів в Івано-Франківській області (С.Лубоцька) продовжити здійснення постійного контролю за діяльністю суб’єктів господарювання, які мають значні валові доходи, але  допускають оформлення оплати праці у розмірах менших від мінімальної заробітної плати чи на її рівні, інформуючи про такі факти міжрайонну прокуратуру.

2.4. Спільно із  робочою  групою  Коломийської  міської ради з легалізації заробітної плати посилити роботу, спрямовану на легалізацію заробітної плати й зайнятості населення шляхом виїзних обстежень робочих місць в сфері торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування. За фактами виявлених порушень направляти матеріали в прокуратуру району та державному інспектору  з питань праці.

2.5. За результатами поданої платниками звітності через засоби масової інформації повідомляти громадськість міста про роботодавців, які недотримуються мінімального рівня заробітної плати.

3. Координацію роботи та узагальнення інформації щодо виконання рішення покласти на головного відповідального виконавця – управління Пенсійного фонду України в м. Коломиї та Коломийському районі.

4. Контроль за виконанням  рішення  покласти на заступника міського голови Тарновецького В.В.




Міський голова                                                                                                            І.Слюзар



2011-2024 © Всі права застережено.