НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Субота, 04 травня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про взаємодію структурних підрозділів міської ради та і..."  № 147 від 22.08.2013р. 
Документ №147 від 22.08.2013р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

26.08.2013



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 22.08.2013р.  № 147
 

Про взаємодію структурних підрозділів міської ради та інших органів з питань здійснення заходів щодо попередження насильства в сім’ї


       Заслухавши інформацію директора міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді про взаємодію структурних підрозділів міської ради та інших органів з питань здійснення заходів щодо попередження насильства в сім’ї, виконавчий комітет міської ради


в и р і ш и в:


  1. Інформацію про взаємодію структурних підрозділів міської ради та інших органів з питань здійснення заходів щодо попередження насильства в сім’ї взяти до відома.
  2. Начальнику служби у справах дітей міської ради І.Івахнюку, директору Коломийського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Л.Галамейко, начальнику відділу у справах молоді та спорту міської ради В.Колеснику, начальнику Коломийського МВ УМВС О.Ілюку, начальнику міжрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції управління державної пенітенціарної служби України В.Чорнецькому з метою попередження насильства в сім’ях активізувати роботу щодо даного напрямку діяльності.
  3. Начальнику відділу у справах молоді та спорту міської ради В.Колеснику забезпечити висвітлення матеріалів в засобах масової інформації щодо інформування населення про основні положення законів України "Про попередження насильства в сім’ї”, "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні порушення щодо встановлення відповідальності за вчинення насильства в сім’ї або невиконання захисного припису” (ст.173-2 КУпАП) та Інструкції "Про порядок розгляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або реальної загрози його вчинення".
  4. Координацію роботи та узагальнення інформації покласти на головного відповідального виконавця - відділ у справах молоді та спорту міської ради (В.Колесник).
  5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови І.Граділя.






Міський голова                                                                                                             І.Слюзар





ДОВІДКА

про взаємодію структурних підрозділів міської ради та інших органів з питань здійснення заходів щодо попередження насильства в сім’ї


Насильство в сім’ї є серйозним порушенням прав людини, які держава має відстоювати і захищати. Серед них – право на життя і фізичну недоторканність; право не бути об’єктом знущань чи жорстокого, або принизливого поводження; право на свободу від дискримінації за ознакою статі; право на здоровий та безпечний розвиток на ін..

Відповідно до Закону України „Про попередження насильства в сім’ї”, спільного наказу Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту, Міністерства внутрішніх справ України від 9 вересня 2009 року № 3131/386 "Про затвердження Інструкції щодо порядку взаємодії управлінь (відділів) у справах сім'ї, молоді та спорту, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та відповідних підрозділів органів внутрішніх справ з питань здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї" та з метою координації спільних дій з попередження насильства в сім’ї відділом у справах молоді та спорту забезпечується координація діяльності всіх відділів та служб міської ради, служби дільничних інспекторів міліції, кримінальної міліції у справах дітей з питань попередження насильства в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми.

Дільничними інспекторами міліції та оперуповноваженими кримінальної міліції у справах дітей спільно зі службою у справах дітей, управлінням освіти, центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді забезпечується профілактична робота у навчальних закладах міста, щодо роз'яснення неповнолітнім їх право на звернення до відповідних органів та установ у випадках скоєння чи намагання скоїти по відношенню до них насильство чи інші протиправні дії. Якщо терміново необхідно припинити насильство, необхідно зателефонувати в міліцію за телефоном «102».

Працівниками центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді в рамках інформаційно-просвітницької роботи з метою інформування населення міста щодо питань попередження насильства в сім'ї, в рамках діяльності спеціалізованих формувань, надаються інформаційні послуги під час планового відвідання сімей. Щоквартально центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді в відділ у справах молоді та спорту подаються звіти щодо направлень суб’єктів соціальної роботи.

З січня 2013 року до центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді особисто звернулося 296 осіб з різних питань, фахівцями із соціальної роботи надано комплекс соціальних послуг відповідно до потреби. До основних завдань центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді стосовно попередження насильства в сім’ї відносяться реалізація загальнодержавних та інших соціальних програм шляхом проведення соціальної роботи із сім’ями, дітьми та молоддю, зокрема забезпечення соціального обслуговування, соціального супроводу та патронажу, соціальної профілактики та реабілітації; надання психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних, соціально-економічних,   інформаційних і юридичних послуг сім’ям, дітям та молоді. Функціями центру в цьому напрямку є проведення роботи з запобігання вчиненню правопорушень та профілактики соціально-небезпечних хвороб у дитячому та молодіжному середовищі, в тому числі серед груп ризику, подолання їх наслідків, пропаганда здорового способу життя; взаємодія з центральними та місцевими органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями а також фізичними особами; здійснення заходів щодо розроблення та поширення соціальної реклами та організації роботи із засобами масової інформації та виконання інших функцій відповідно до покладених на центр завдань. Забезпечено проведення ряду спільних перевірок умов утримання та проживання дітей із сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. В ІV кварталі 2013 року працівниками центру заплановано підтримку Всеукраїнської акції "Стоп насильству".

За повідомленням служби в справах дітей протягом 2013 року фактів вчинення насильства в сім’ї по відношенню до дітей не виявлено.

Відділ у справах молоді та спорту приймає і розглядає заяви чи повідомлення про вчинення насильства в сім’ї або реальну загрозу його виникнення. Організовує відвідування заявника і складає відповідний акт з’ясування обставин, проводить роз’яснювальну роботу серед населення, організовує надання психологічних, юридичних, соціально-педагогічних, інформаційних та інших послуг.

Спільно з кримінальною міліцією у справах дітей служба у справах дітей вирішує питання щодо тимчасового вилучення дитини з середовища, де вона зазнала жорстокого поводження та подальшого її влаштування, а також надає соціально-психологічну допомогу дитині, яка зазнала жорстокого поводження з боку дорослих. В разі потреби служба в справах дітей міської ради представляє інтереси дитини в судових органах. Кримінальна міліція у справах дітей цілодобово приймає інформацію про випадки жорстокого поводження з дітьми.

Протягом 2013 року до відділу у справах молоді та спорту від Коломийського МВ УМВС надійшло 7 облікованих карт стосовно вчинення насильства в сім’ї, проте при обстеженні та з’ясуванні обставин спільно з службою в справах дітей, представниками Коломийського МВ УМВС чи МЦСССДМ факт насильства в сім’ї виявлявся побутовою суперечкою, без прикладання фізичної сили правопорушника. Випадків вчинення насильства в сім’ї стосовно неповнолітніх осіб немає. 5 із 7 випадків психологічного насильства в сім’ях виникли внаслідок алкогольного сп’яніння однієї з сторін. Інші 2 випадки насильства в сім’ї – непорозуміння між колишнім подружжям. Згідно чинного законодавства України п’ятьом правопорушникам винесено офіційні попередження, із сімома проведено профбесіди та на шістьох накладено адміністративні стягнення. Особам, щодо яких вчинено насильство в сім’ї надано соціально-психологічні консультації.

Щодо просвітницької роботи попередження насильства в сім’ї відділом у справах молоді та спорту спільно з молодіжною радою та службою у справах дітей проводяться відео лекторії з розширеною інформацією про служби, до яких можна звернутись у випадку вчинення насильства в сім’ї чи про існуючу загрозу його вчинення.

Протягом поточного року працівниками службою кримінальної міліції в справах дітей Коломийського МВ УМВС адміністративні протоколи не складались. Постійно проводяться перевірки неблагополучних сімей, в яких виховуються малолітні діти, із батьками проведено профілактичну роботу направлену на недопущення із їхньої сторони проявів антигромадянської поведінки. Спільно з працівниками Коломийського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводяться обстеження кризових сімей.

Заяви та повідомлення про застосування насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення приймаються відділом у справах молоді та спорту, а також службою дільничних інспекторів міліції або ж кримінальною міліцією по справах неповнолітніх органів внутрішніх справ за місцем проживання постраждалого, які в межах своїх повноважень приймають передбачені Законом запобіжні заходи.

Актуальною залишається профілактика насильства в сім’ї та в школі, яка здійснюється фахівцями з соціальної роботи міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді шляхом охоплення комплексною превентивною соціальною роботою різних категорій населення. У сфері профілактики насильства в сім’ї та школі тісно поєднана робота соціальних працівників та психологів. За відповідний період 2013 року до Центру надійшло 4 направлення від працівників Коломийського МВ УМВС, всі сім’ї проінспектовано, фактів насильства не виявлено. Працівниками міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді налагоджена співпраця з управліннями і службами міської ради, медичними закладами та органами внутрішніх справ. Протягом січня 2013 року проведено міжвідомчу нараду з працівниками Коломийського МВ УМВС.

Згідно звіту Коломийського МВ УМВС на виконання Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» на профілактичному обліку перебуває 433 сім’ї, які вчинили насильство, з них особи жіночої статі – 39, чоловічої – 394, неповнолітні – 0. Всього винесено 246 офіційних попереджень про недопустимість вчинення насильства в сім’ї. З них винесено 15 захисних приписів. Зареєстровано в ЄО заяв, повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з насильством в сім’ї – 223. З них розпочато досудове розслідування – 79. За відповідний період складено 194 адміністративних протоколи. До кризових центрів для проходження колекційної програми осіб не направлялось.

Насильство в сім’ї - одна з найбільш поширених і загальновідомих соціальних проблем, з якою прямо чи опосередковано стикається більшість населення.

Майнове розшарування суспільства, зниження рівня життя значної частини населення, соціально-побутова невлаштованість, безробіття, юридична безправність, загальна психологічна напруженість, яка часто призводить до алкоголізації і наркотизації, втрата морально-психологічних орієнтирів, негативно відбивається на мікрокліматі в родині, сприяє різкому зниженню культури міжсімейного спілкування, призводить до загострення сімейних конфліктів і провокує виникнення сімейного неблагополуччя. Феноменом сімейного неблагополуччя є насильство в родині, що сьогодні набирає загрозливих епідемічних розмірів.






Провідний спеціаліст центру

соціальних служб для сім'ї,

дітей та молоді                                                                                                            В.Лобурак



2011-2024 © Всі права застережено.