НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Субота, 27 квітня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про Програму розвитку української мови, української кул..."  № 21 від 26.02.2013р. 
Документ №21 від 26.02.2013р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

02.03.2013



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 26.02.2013р.  № 21
 

Про Програму розвитку української мови, української культури та історичної свідомості у місті Коломиї на 2013-2015 роки


       

       З метою створення сприятливих умов для розвитку і функціонування української мови, української культури та історичної свідомості на території міста Коломиї,  керуючись статтями 10, 11, 54 Конституції України, статтями 1, 8 Декларації «Про державний суверенітет України», пунктом 16 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», на виконання рішення Івано-Франківської обласної ради від 23.08.2012 № 607-17/2012 “Про обласну Програму захисту і розвитку української мови на території Івано-Франківської області на 2013-2015 роки” та,  беручи до уваги пропозиції постійної комісії з питань освіти, культури, туризму, інформаційної політики, засобів масової інформації та свободи,  виконком міської ради

в и р і ш и в :

       1. Схвалити проект Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості у місті Коломиї на 2013-2015 роки (додається).

       2. Затвердити Положення про комітет громадського мовного контролю (додається). 

       3. Відділу інформаційної політики та зв'язків з громадськістю міської ради (М. Реп'ях) подати проект Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості у місті Коломиї на 2013-2015 ро-ки   на сесію міської ради у встановленому порядку.

       4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради І. Граділя. 



Міський  голова                                                                                                                 І. Слюзар

Схвалено

рішення виконкому

від 26.02.2013 № 21



ПРОГРАМА

РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ, УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

ТА ІСТОРИЧНОЇ СВІДОМОСТІ У

МІСТІ КОЛОМИЇ

НА  2013 -2015 РОКИ




Паспорт

Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості у місті Коломиї  на 2013 2015 роки




1



Ініціатори розроблення програми

Постійна комісія з питань з питань освіти, культури, туризму, інформаційної політики, засобів масової інформації та свободи слова.

Відділ інформаційної політики та зв'язків з громадськістю міської ради.

Управління освіти міської ради.

Відділ культури міської ради.

Міськрайонне товариство “Просвіта” імені Тараса Шевченка.

2

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення програми

Статті 10, 11, 54

Конституції України

3

Розробник програми

Відділ інформаційної політики та зв'язків з громадськістю міської ради

4

Відповідальні виконавці програми

Відділ культури міської ради, управління освіти  міської ради, відділ у справах молоді та спорту, відділ інформаційної політики та зв'язків з громадськістю міської ради, управління економіки міської ради, фінансове управління міської ради

5

Учасники програми

Комітет громадського мовного контролю, міськрайонне товариство української мови “Просвіта” імені Тараса Шевченка, теле-радіокомпанія “НТК”, місцеві друковані засоби масової інформації.


6

Термін реалізації програми

2013-2015 роки

7

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми

120 тисяч гривень

8

Прогноз результатів виконання міської програми

Реалізація заходів програми сприятиме створенню відповідного національно-культурного та мовного простору з метою забезпечення мовних прав мешканців міста

9

Термін звітності

Щорічно за звітний рік



Програма

розвитку української мови, української культури та історичної свідомості у місті Коломиї

на 2013 2015 роки


1. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА


Програма розвитку української мови, української культури та історичної свідомості у місті Коломиї на 2013-2015 роки (далі – Програма) розроблена відповідно до статей 10, 11, 54 Конституції України, статей 1, 8 Декларації «Про державний суверенітет України», яка зазначає, що Україна як національна держава розвивається на основі здійснення українською нацією свого невід'ємного права на самовизначення. Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» (пункт 16, частина 1, стаття 43), рішенням Конституційного Cуду України (від 14.12.1999 № 10-рп/99) в Україні забезпечується національно-культурне відродження українського народу, його історичної свідомості та традицій, функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя тощо.

Передумовою створення Програми є основні засади конституційного ладу (норми першого розділу «Загальні засади» Конституції України), що передбачають підтримку розвитку української мови, культури, історичної свідомості української нації.

       Водночас, сучасний стан реалізації зазначених функцій держави, пов'язаних із конституційними та іншими законодавчими засадами розвитку української мови, культури, історичної свідомості, робить дедалі актуальнішим залучення органів місцевого самоврядування до всебічного виконання згаданих засад Основного Закону України. Питання державного статусу української мови, збереження української культури та історичної свідомості Української нації в умовах сучасного глобалізованого світу, зовнішніх загроз та втручання  в інформаційну безпеку України, незалежний гуманітарний простір України стає також і питанням національної безпеки та національного суверенітету України.

Відповідно до статті 17 Конституції України, захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього українського народу. Згідно зі статтею 5 Конституції України, носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ.

В основу системи національно-патріотичного виховання покладено ідею розвитку української державності як консолідуючого чинника розвитку суспільства і нації в цілому. Форми і методи виховання базуються на українських народних традиціях, кращих надбаннях національної та світової педагогіки і психології.

Здійснення системного національно-патріотичного виховання є однією з головних складових національної безпеки України.

Основними принципами національно-патріотичного виховання є принципи національної спрямованості та утвердження. Принцип національної спрямованості виховання передбачає формування в молоді національної свідомості, любові до України, свого народу, шанобливого ставлення до його культури, здатності берегти свою національну ідентичність, пишатися приналежністю до українського народу, брати участь у розбудові та захисті своєї держави. Принцип утвердження означає інтегрованість української культури в європейський і світовий простір, формування у громадян відкритості, адекватного ставлення до культури, мистецтва, вірувань інших народів, здатності диференціювати спільне  й відмінне в різних культурах, сприймати українську культуру як невід'ємну частину загальнолюдської.

Держава, відповідно до статті 10 Конституції України, у повній мірі не забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови  в усіх сферах суспільного життя на всій території України,  відповідно до статті 11 Конституції України не сприяє консолідації та розвитку української нації, її історичної свідомості, традицій і культури.

Реалізація Програми забезпечить поширення функцій та сфер вживання державної мови, поширення української культури в усіх її проявах, формування цілісного національного інформаційно-культурного простору.

Заходи Програми передбачають передусім підтримку й розвиток чинних громадських ініціатив, наукових, журналістських та пісенно-музичних починань, які спрямовані на відродження і популяризацію народної української культури, пісенної, театральної, танцювальної та іншої традиційної спадщини, її поєднання з кращими сучасними зразками й методами поширення.

Ключовою ознакою Програми є те, що значна частина заходів закладає передумови для їх відтворення зусиллями представників освітніх, просвітянських, мистецьких колективів, комунальних та громадських установ  і організацій.

Реалізація заходів Програми, які передбачають популяризацію української мови, культури та історичної свідомості української нації через найширший спектр культурних, наукових, науково-практичних та інформаційних заходів, сприятиме зміцненню україномовного патріотичного середовища на рівні  нашого міста.


2. МЕТА І ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ


       Метою Програми є створення оптимальних умов для реалізації  конституційних гарантій на вільне функціонування української мови у місті Коломиї, розширення сфери вживання державної мови, виховання любові, поваги, шанобливого ставлення до неї, національної свідомості у жителів, дотримання норм законів України щодо забезпечення  культурно-мовних прав громадян та виконання зобов'язань України перед Радою Європи у відповідності до Європейської культурної конвенції.


3.ОБГРУНТУВАННЯ ШЛЯХІВ І ЗАСОБІВ РОЗВ'ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМ, ОБСЯГІВ ТА ДЖЕРЕЛ ФІНАНСУВАННЯ, ТЕРМІНИ ТА ЕТАПИ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ


       Розв’язання проблеми можливе шляхом: 


       - реалізації державної політики як пріоритетного засобу розвитку української мови на території Коломиї;

       - здійснення системи заходів щодо популяризації української мови;

       - розроблення науково-методичних основ викладання української мови;

       - зміцнення статусу української мови як державної;

       - програма реалізується протягом 2013-2015 років і не поділяється на етапи, так як заходи Програми взаємодоповнюючі і не мають складної функціональної залежності один від одного.

       Заходи Програми передбачають:

  • збагачення духовного потенціалу молодого покоління шляхом створення україномовного продукту в місцевому телепросторі;        
  •   придбання й популяризацію матеріалів з функціонування мови у суспільстві, культури мовлення, маловідомих сторінок української історії;

створення електронної бібліотеки української літератури;

– підтримку театральних постановок за творами українських драматургів;

– проведення фестивалю нової української пісні;

– виявлення та підтримку молодих талантів шляхом проведення мистецьких заходів;

– популяризацію сучасного українського мистецтва через організацію виставок;

       - популяризацію українського мистецького продукту шляхом підтримки гастрольних поїздок.

       Фінансування Програми планується у межах видатків, передбачених у міському бюджеті, а також з інших джерел, не заборонених чинним законодавством України Орієнтований обсяг програми визначається щороку з врахуванням конкретних завдань та наявності коштів. Передбачається щорічне погодження з постійними комісіями.

Ресурсне забезпечення програми 

Обсяг коштів, які пропонує-ться залучити на виконання Програми



2013



2014



2015


Усього витрат на виконання Програм

Тис. грн.

40

40

40

120



4. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ


Виконання Програми забезпечить:

- практичну реалізацію статті 10 Конституції України щодо всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя;

- розширення функціонування української мови у засобах масової інформації, сфері культури, освіти та науки;

- підтримку функціонування української мови в інформаційному комп'ютерному середовищі;

- підтримку наукових розробок, предметом дослідження яких є українська мова, література і культура;

- розвиток і удосконалення мережі дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних  навчальних закладів для безперервного виховання і навчання українською мовою;

- поліпшення навчально-методичного забезпечення навчальних закладів різних типів з метою вивчення державної мови;

       - стимулювання вивчення української мови учнями, студентами та іншими мешканцями міста.

Виконання Програми забезпечить:

   - розвиток української мови, культури, історичної свідомості української нації;

    - підтримку інститутів представників освітніх, просвітянських, мистецьких колективів,  комунальних та громадських установ і організацій, які сприяють розвитку української мови, культури, історичної свідомості;

  • підтримку якісного україномовного продукту.


Результативні показники:


- придбати до 2016 року 150 компакт-дисків з українськими казками, україномовною художньою літературою для дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів міста;

       - придбати для фондів бібліотек міста, навчальних закладів міста впродовж 2013-2015 років  100 примірників  словників, довідників та книг з культури мовлення;

       - охопити протягом 2013-2015 рр. 25 вихованців загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів конкурсами творчо-пошукових і науково-дослідницьких робіт з української мови і літератури;

    - розробити і видати до 2016 року 25 методичних рекомендацій для вчителів української мови і літератури, збірників робіт талановитої учнівської та студентської молоді;

       - охопити 500 вихованців загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів участю в районних, обласних, всеукраїнських, міжнародних олімпіадах, конкурсах з української мови і літератури;

       - організувати 10 семінарів, практикумів, наукових конференцій, презентацій з української мови і літератури для 100 учасників;

       - охопити 15 педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів участю  у міському та обласному турах Всеукраїнського конкурсу “Вчитель року” серед вчителів початкових класів, української мови і літератури та трудового навчання;

       - поповнити фонди  бібліотек міста до 2016 року 250 екземплярів видань, присвячених становленню, розвитку української мови, літератури та культури;

      -охопити 25 учасників міського конкурсу на кращу науково-дослідницьку роботу з літератури, культури рідного краю;

   - провести 5 тренінгів, майстер-класів, семінарів щодо популяризації звичаїв та обрядів Гуцульщини і Покуття;

       - провести конкурс з української мови імені П. Яцика;

       - організувати загальноміське свято поезії;

       - провести олімпіаду з української мови у 3-6 класах.



5. НАПРЯМИ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ЗАХОДИ ПРОГРАМИ НА 2013-2015 РОКИ


№ з/п

Перелік заходів програми

Строк вико-нання заходу

Виконавці

Джерела фінансу-

вання

Орієнтовані обсяги фінансування (вартість), тис. гривень, у тому числі по роках:

Очікуваний результат

2013

2014

2015

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1. Заходи щодо моніторингу розвитку і функціонування української мови

1

1.1. Проводити моніторинг впро-вадження програми забезпечення розвитку української мови у місті та систематизувати отримані результати

2013 -2015

I-е

півріччя

Міськрайонне товариство “Просвіта” імені Тараса Тевченка,

комітет громадського

мовного контролю

Без фінансування

-

-

-

Привернення уваги населення до проблем функціону-вання української мови на території міста.

2013- одне дослідження

2014 - одне дослідження

2015 - одне дослідження

2

1.2. Організувати та провести соціологічні дослідження розвитку і функціонування української мови у місті Коломиї

2013 -2015

I-е

півріччя

Міськрайонне товариство “Просвіта” імені Тараса Тевченка,

відділ інформаційної політики та зв'язків з громадськістю міської ради,

комітет громадського мовного контролю

Без фінансування

-

-

-

Привернення уваги населення до проблем функціону-вання української мови на території міста.

2013- одне дослідження

2014 - одне дослідження

2015 - одне дослідження


3

1.3. Забезпечити участь депутатів міської ради, представників установ освіти, культури, громадських організацій у наукових та інформаційних всеукраїнських і міжрегіональних заходах щодо мо-ніторингу мовної ситуації, обміну досвідом роботи з представниками державних і громадських установ та організацій інших областей України (за окремим планом “Всеукраїнського комітету захисту української мови та наукових інституцій України)

2013 -2015


Постійна комісія з питань освіти, культури, туризму, інформаційної політики, засобів масової інформації та свободи слова міської ради, відділ інформаційної політики та зв'язків з громадськістю міської ради, організаційний відділ міської ради

Без фінансування

-

-

-

Забезпечення інформовано-сті  депутатів міської  ради, представни-ків установ освіти,  культури, громадських організацій щодо мовної ситуації, обмін досвідом роботи


4

1.4. При проведенні державної реєстрації суб’єктів підприємни-цької діяльності не порушувати За-кону про мови щодо назв юри-дичних осіб

2013 -2015

Відділ державної реєстрації

Без фінансу-вання

-

-

-

Забезпечення вимог чинного законодавства України про мову

5

1.5. Забезпечити контроль за роз-ташуванням зовнішньої реклами, використанням іншомовних рек-ламних вивісок. Членам мовного комітету організувати та провести рейд-перевірку по установах і підприємствах всіх форм власності на предмет виявлення граматичних і стилістичних помилок у наочній агітації та зобов'язати керівників до виправлення ситуації

2013 -2015

Управління архітектури, містобудування та капітального будівництва

Без фінансу-вання

-

-

-

Забезпечення вимог чинного законодавства України про мову

1.6. Розробити пропозиції та підготувати проект рішення міської ради про тарифи щодо розміщення реклам та назв іноземними мовами на території міста

II-ий

квартал

2013 року

Управління архітектури, містобудування та капітального будівництва, комітет громадського мовного контролю






1.7.Здійснювати перевірки діяль-ності суб’єктів господарювання на предмет дотримання законодавства про захист прав споживачів із мовного питання при реалізації товарів та наданні послуг на споживчому ринку міста

2013 -2015

Управління економіки міської ради,

комітет громадського мовного контролю

Без фінансу-вання

-

-

-

Забезпечення вимог чинного законодавства України про мову



1.8.Вжити заходів щодо заборони спотворення української мови в зовнішній рекламі на автомобільному транспорті загального користування

2013-2015

Управління економіки міської ради,

комітет громадського мовного контролю

Без фінансу-вання

-

-

-

Забезпечення вимог чинного законодавства України про мову

(продовження)


1.9. Рекомендувати суб'єктам підприємницької діяльності випускати та реалізовувати продукцію з відповідним маркуванням державною мовою

2013 -2015

Управління економіки міської ради,

відділ інформаційної політики та зв'язків з громадськістю міської ради

Без фінансування

-

-

-

Забезпечення вимог чинного законодавства України про мову



1.11. Забезпечити виконання вимог нормативно-правових актів щодо функціонування державної мови під час проведення туристичних, спортивно-масових, молодіжних та культурно-масових заходів

2013 -2015

Управління економіки міської ради,

відділ у справах молоді та спорту,

відділ  культури,

відділ інформа-ційної політики та зв'язків з громадськістю міської ради, комітет громадського мовного контролю

Без фінансування

-

-

-

Забезпечення вимог чинного законодавства України про мову

2. Підвищення культури мовлення мешканців  міста  за допомогою засобів масової інформації


2.1. Забезпечити ведення постій-них теле-радіопрограм з підвищен-ня культури мовлення, поширення знань з історії рідного краю. Поводити круглі столи за участю  керівників партійних осередків, громадських організацій напере-додні важливих історичних подій, актуальних проблем політичного інформування мешканців міста. Місцевим засобам масової інфор-мації висвітлювати хід засідань круглих столів, виховних годин, уроків історії у навчальних закла-дах міста Коломиї

2013 -2015

Відділ інформа-ційної політики та зв'язків з громадськістю, відділ культури міської ради,

комітет громадського мовного контролю

Без фінансу-вання

-

-

-

Забезпечення вимог чинного законодавства України про мову



2.2. Широко висвітлювати хід реалізації  програми, розвитку і функціонування української мови в засобах масової інформації

2013 -2015

Відділ інформа-

ційної політики та зв'язків з громадськістю міської ради,

комітет громадського мовного контролю

Без фінансування

-

-

-


3. Доступ дітей, учнівської та студентської молоді до якісної освіти


3.1. Забезпечити компакт-дисками з матеріалами про національні, релігійні та родинні традиції, історичні постаті та події, українськими казками, піснями тощо, інформацією про рідну природу, а також  україномовною художньою літературою дошкільні, загальноосвітні, вищі та  позашкі-льні навчальні заклади і бібліотеки

2013 -2015

Управління освіти міської ради, відділ культури,

комітет громадського мовного контролю

Міський бюджет у межах загальних коштори-сних призна-чень

4000

4000

4000

Придбання компакт-дисків для дошкільних, загальноосвіт-ніх і позашкільних навчальних закладів міста




3.2. У загальноосвітніх навчальних закладах міста забезпечити контроль за дотриманням мовного режиму у навчально-виховному процесі

2013 -2015

Управління освіти міської ради,

комітет громадського мовного контролю

Без фінансування

-

-

-

Покращення  мовного режиму в навчально-виховному процесі


3.3. У загальноосвітніх навчальних закладах міста формувати мережу гуманітарної освіти: допрофільні, профільні класи з поглибленим вивченням української мови і літератури, зміцнювати їх навчально-методичну базу

2013 -2015

Управління освіти міської ради,

комітет громадського мовного контролю

У межах загальних бюджет-них призна-чень

2000

2000

2000

Розширення мережі класів філологічного профілю у загальноосвітніх школах міста


3.4. Формувати мережу україно-знавчих, народознавчих кімнат-музеїв, світлиць у навчальних закладах, військових частинах гарнізону

2013 -2015

Управління освіти міської ради, дирекції вищих навчальних закладів, командування військових частин гарнізону,

комітет громадського мовного контролю

Без фінансування

-

-

-

Покращення матеріальної бази  для вивчення історичного минулого українського народу


3.5. Поповнювати фонди бібліотек міста, навчальних закладів  словниками, довідниками, фаховою періодикою, книжками з культури мовлення

2013 -2015

Управління освіти міської ради, відділ культури, дирекції вищих навчальних закладів,

комітет громадського мовного контролю

У межах загальних бюджетних призначень

7000

7000

7000

Покращення забезпечення фаховою періодикою та посібниками бібліотек навчальних закладів міста


3.6. Оновити і модернізувати навчально-методичну базу кабінетів української мови та літератури

2013 -2015

Управління освіти міської ради,

комітет громадського мовного контролю

У межах загальних бюджетних призначень

3000

3000

3000

Оновлення матеріально-технічної бази навчально-виховного процесу


3.7. Проводити у вищих,  загаль-ноосвітніх та позашкільних навча-льних закладах відповідні конкурси творчо-пошукових і науково-дослідницьких робіт з української мови і літератури та історії України

2013 -2015

Управління освіти міської ради, відділ молоді та спорту, дирекції вищих навчальних закладів

Без фінансування

-

-

-

Виховання  у студентів та  учнів

патріотизму, любові до рідного слова.

Охоплення конкурсами учнівської молоді:


3.8. Проводити науково-практичні конференції, семінари з питань підвищення якості викладання державною мовою в загальноосвітніх, вищих та позашкільних навчальних закладах

2013 -2015

Управління освіти міської ради, відділ молоді та спорту, дирекції вищих навчальних закладів, міськра-йонне товариство “Посвіта” імені Тараса Шевченка

Без фінансування

-

-

-



3.9. Розробити і видавати мето-дичні рекомендації  для вчителів української мови і літератури та історії України

2013 -2015

Управління освіти міської ради,

методичний кабінет, міськра-йонне товариство “просвіта” імені Тараса Шевченка

Без фінансування

500

500

500

Покращення інформованості педагогічних працівників з питань викладання української мови та літератури.


3.10. Проводити та брати участь у відповідних етапах міських, обласних, всеукраїнських, міжнародних олімпіадах, конкурсах з української мови і літератури

2013 -2015

Управління освіти міської ради,

методичний кабінет, міськрайонне товариство “Просвіта” імені Тараса Шевченка

У межах загальних бюджет-них призна-чень

3000

3000

3000

Покращення роботи з талановитою учнівською молоддю.

Охоплення конкурсами:

2013 – 150 учасників

2014 – 150 учасників

2015 – 200 учасників


3.11. Організовувати семінари, практикуми, наукові конференції, презентації з української мови і літератури та історії України

2013 -2015

Управління освіти міської ради,

методичний кабінет

У межах загальних бюджет-них призна-чень

500

500

500

Оволодіння сучасною українською літературною мовою,

популяризація передового педагогічного досвіду.


3.12.Організовувати творчі вечори, зустрічі учнів та студентів з письменниками, журналістами, творчими колективами, що популяризують українську мову, а також відомими письменниками краю 

2013-2015

Управління освіти, відділ культури міської ради,

дирекції загально-освітніх та вищих навчальних закладів

У межах загальних бюджет-них призна-чень

1000

1000

1000

Залучення  учнівської та студентської молоді до вивчення та поширення інформації про відомих культурно-освітніх діячів міста Коломиї


3.13. Проводити загальноміський  тур Всеукраїнського конкурсу “Вчитель року” серед учителів початкових класів, української мови і літератури, українознавства та народознавства загальноосвітніх, навчальних закладів

2013-2015

Управління освіти міської ради,

методичний кабінет


Без фінансування

-

-

-

Популяризація передового педагогічного досвіду.


3.14 Організовувати і проводити інтелектуальні ігри, тематичні дис-

котеки, змагання, тематичні експедиції щодо виховання національної свідомості та чистоти української мови









4. Культурна діяльність і засоби її здійснення


4.1. Створити електронну базу народознавчих матеріалів (сце-наріїв, конкурсів тощо) для проведення заходів з відзначення свят української мови, заходів історичної пам'яті до Дня української писемності та мови в навчальних закладах міста

2013-2015

Відділ культури,  управління освіти міської ради, методичний кабінет управління освіти міської ради

У межах загальних бюджет-них призна-чень

2000

2000

2000

Створення бази методичних матеріалів для використання її в роботі з молоддю у майбутньому


4.2. Проводити заходи, тренінги, майстеркласи, семінари щодо популяризації звичаїв та обрядів Коломиї та Коломийщини


2013-2015

Відділ культури,  управління освіти міської ради, методичний кабінет управління освіти міської ради

Без фінансування

-

-

-

Підвищення

фаховості учителів, керівників гуртків. Покращення виховання молодого покоління


4.3. При міському палаці культури “Народний Дім” створити пропа-

гандистсько-агітаційну групу для висвітлення актуальних та про-блемних історичних і мовних питань

2013

II-ий квартал

Відділ культури, міськрайонне

товариство “Просвіта” імені Тараса Шевченка, ГО конгрес української інтелігенції

У межах загальних бюджет-

них призна

чень

1000

1000

1000

Покращення інформування населення. Покращення виховання молодого покоління


4.4 На базі міського палацу культури “Народний Дім” відродити діяльність дитячої оперної студії (проект “Українським дітям — українську казку”)

II - ий квартал 2013року

ДМШ №1,

ДМШ №2, “Народний Дім”, будинок дитячої та юнацької творчості

У межах загальних бюджет-них призна-чень

5000

5000

5000

Залучення дітей та молоді до масової роботи, покращення їх естетичного виховання


4.5 У дні визначних дат організовувати трансляцію з гучномовця ратуші музику, що відповідає тематиці цих дат

Впродовж

2013-2015

років

Відділ культури,

служба господарського забезпечення міської ради

Без фінансування

-

-

-

Привернення уваги коломиян та гостей міста до святкування та відзначення свят та пам'ятних дат


4.6 Організовувати та проводити конкурси серед міських перевізників, закладів громадського харчування тощо з питань використання української мови та культури при обслуговування пасажирів та відвідувачів закладів (за окремим планом)

Впродовж

2013-2015

років

Комітет громадського мовного контролю, міськрайонне

товариство “Просвіта”імені Тараса Шевченка

У межах загальних бюджет-них призна-чень

1000

1000

1000

Покращення обслуговування населення міста та його гостей, виховання любові до музичної культури України


4.7. Налагодити зв'язки із загаль-

ноосвітніми закладами Східних і

Південних регіонів України, організувати обмін делегаціями, обмінятися досвідом роботи щодо впровадження в життя ст. 10,11,54 Конституції України

Впродовж

2013-2015

років

Комітет громадського мовного контролю, міськрайонне

товариство “Просвіта”імені Тараса Шевченка

У межах загальних бюджет-них призна-чень

10000

10000

10000

Вивчення та

взаємообмін

досвідом

роботи,

впровадження

новітніх

розробок у

практичну

діяльність,

навчання та

виховання

учнівської молоді загальноосвіт-

ніх закладів



6. ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОНАННЯ ТА КОНТРОЛЬ


       Організація виконання Програми покладається на органи місцевого самоврядування (відділ культури міської ради, управління освіти  міської ради, відділ у справах молоді та спорту, відділ інформаційної політики та зв'язків з громадськістю міської ради, управління економіки міської ради, фінансове управління міської ради).

Контроль за дотриманням умов договору, в частині недопустимості звучання іншомовної музики в салонах транспортних засобів під час роботи на маршрутах, закладах громадського харчування, а також за  дотриманням мовного законодавства у сфері рекламного простору та у сфері присвоєння назв об’єктам громадського харчування, крамницям, іншої інфраструктури покладається на управління економіки та управління архітектури, містобудування та капітального будівництва міської ради.

       Загальне керівництво та контроль за виконанням заходів програми покладається на постійну комісію з питань освіти, культури, туризму, інформаційної політики, засобів масової інформації та свободи слова.


                                                                    Затверджено

                                                                                 рішення виконкому

                                                                                 від 26.02.2013 № 21


Положення

про комітет громадського мовного контролю


       1. Комітет громадського мовного контролю (далі Комітет) є громадським органом, склад якого затверджується розпорядженням Коломийського міського голови з метою впровадження Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості у місті коломиї на 2013-2015 роки. 

       2. Комітет — це дорадчий орган при Коломийській міській раді.

Він формується із представників громадських об'єднань, установ та організацій міста. Порядок делегування своїх  представників до Комітету визначається зазаначеними громадськими об'єднаннями, установами і організаціями самостійно. Комітет утворюється в кількості не більше 15 осіб.

       3. Комітет  у  своїй діяльності керується Конституцією України,  законами  України,  актами Президента  України, Кабінету Міністрів України, а  також  цим Положенням. Комітет узагальнює практику застосування  законодавства  з питань впровадження мовної політики, що належать до його компетенції,  розробляє та подає на розгляд міської ради та міському голові пропозиції щодо виконання і впровадження Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості у місті Коломиї  в 2013-2015 роках.

       4. Комітет організовує і приймає безпосередню участь у виконанні Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості у місті Коломиї  на 2013-2015 роки.

       5. Рішення з питань мовної політики, прийняті Комітетом у межах його компетенції, носять рекомендаційний характер та є обов'язковими для розгляду органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями міста Коломиї незалежно від їх форм власності.

       6. Комітет очолює Голова, який має заступника та секретаря, що обираються відкритим голосуванням на першому засіданні. Розподіл обов'язків між заступником та членами Комітету визначає Голова. Він несе персональну відповідальність за виконання покладених на Комітет завдань і здійснення ним своїх функцій.

       7. Розгляд основних напрямів діяльності, обговорення найважливіших питань, що належать до його компетенції, здійснюється на засіданнях Комітету. Засідання Комітету організовуються головою Комітету або, за його дорученням, заступником голови Комітету в міру необхідності, але не рідше, ніж один раз у квартал.

       8. Членам Комітету видаються посвідчення встановленого взірця.


       Основними завданнями Комітету є: 


       - підготовка та проведення заходів разом з іншими органами місцевого самоврядування Коломиї щодо формування  внутрішньої мовної політики;

       - здійснення координації роботи та контролю за проведенням мовної політики, зміцнення позицій української мови як державної, забезпечення оптимального співвідношення функціонування державної мови та мов національних меншин, віддаючи перевагу функціонуванню української мови.


     Комітет відповідно  до  покладених  на нього завдань:


       1)   вивчає, аналізує  стан  і  тенденції  розвитку  та  застосування

української мови у місті Коломиї, готує на розгляд Коломийської міської ради, її виконавчого комітету, органів місцевого самоврядування пропозиції з питань мовної політики щодо створення необхідних умов для утвердження і  функціонування її як державної в усіх сферах життя громади, піднесення її  міжнародного  авторитету.

       2) здійснює заходи, спрямовані на забезпечення оптимального співвідношення використання державної мови  та  мов  національних  меншин;

       3) готує інформацію і періодично подає пропозиції міському голові та керівникам органів місцевого самоврядування щодо  впровадження  Про-грами розвитку української мови, української культури та історичної свідомості на території міста Коломиї на 2013-2015 роки. 

       4) здійснює контроль за діяльністю національно-культурних  об'єднань громадян,  державних установ та установ  різних форм власності міс-та Коломиї та сприяє їх роботі;

       5) бере участь у розподілі коштів і  матеріальних  ресурсів,  призна-чених для виконання Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості у місті Коломиї  на 2013-2015 роки;

   6) надає організаційно-методичну допомогу органам місцевого самоврядування з питань впровадження мовної політики та історичної пам'яті;

       7) підтримує розвиток національно-культурних традицій, сприяє  за-

доволенню потреб  коломиян в галузях: літератури, мистецтва, освіти, засобах масової інформації;

       8) бере безпосередню участь у забезпеченні та реалізації прав населення міста у вирішенні питань мовної політики, взаємодіє з органами місцевого самоврядування під час розв'язання проблемних питань;

       9) сприяє розширенню контактів громадян України з особами українського походження, які проживають за кордоном;

       10) організовує та проводить свою діяльність щодо запобігання проявам національної зверхності, розпалювання ворожнечі й ненависті на  історичному, національному  або  мовному грунті;

       11) інформує населення про свою діяльність;

       12) бере безпосередню участь у розгляді в установленому порядку пропозицій, заяв, скарг громадян і організацій з мовних питань та вживає необхідних заходів відповідно до законодавства України;

       13) активно сприяє органам місцевого самоврядування у проведенні роботи, пов'язаної з організацією професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації посадових осіб та працівників структурних підрозділів Коломийської міської ради.

       14) у процесі своєї діяльності узгоджує основні напрямки досліджень у сфері державної мовної політики на території міста, вносить у встановленому порядку пропозиції до відповідних планів заходів;

       15) здійснює інформаційну та видавничу діяльність у сфері  державної мовної політики, проводить у встановленому  порядку круглі столи, форуми, конференції,  семінари,  наради,  виставки тощо, діючи в межах передбачених коштів на виконання Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості на території міста Коломиї на 2013-2015 роки. 

       16)  проводить роботу по залученню позабюджетних  та спонсорських  коштів для впровадження і виконання Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості на території міста Коломиї на 2013-2015 роки. 

       17) організовує проведення благодійних акцій та реалізацію інших програм;

       18) надає практичну допомогу у створенні навчальних програм,  необхідних  для  задоволення мовних потреб населення міста;

       19) здійснює інші повноваження, що випливають з покладених на

нього завдань;

       20) у межах своїх повноважень на основі Програми розробляє відповідні плани, приймає рішення, організовує їх виконання;

       21) здійснює інші повноваження, що випливають із покладених на нього завдань.

Комітет має право:

    

       1) залучати фахівців органів місцевого самоврядування, установ і організацій (за погодженням з їхніми керівниками) до розгляду питань, що належать до його компетенції;

       2) одержувати в установленому законодавством порядку від органів місцевого самоврядування та їх структурних підрозділів інформацію, документи і матеріали, необхідні для виконання покладених на нього завдань;

       3) утворювати в разі потреби за погодженням з органами місцевого  самоврядування та їх структурними підрозділами в межах своєї компетенції комісії та експертні групи;

       4) скликати в установленому порядку наради з питань, що належать до його компетенції.




2011-2024 © Всі права застережено.