НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 17 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про затвердження Положення про електронні консультації ..."  № 1304-21/2021-21 від 21.10.2021р. 
Документ №1304-21/2021 від 21.10.2021р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

25.10.2021



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(21  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 21.10.2021р.  № 1304-21/2021-21
 

Про затвердження Положення

про електронні консультації

в Коломийській територіальній

громаді

       З метою інституційного забезпечення та впорядкування процесу проведення електронних публічних консультацій в Коломийській територіальній громаді, для безпосередньої участі членів територіальної громади в здійсненні місцевого самоврядування, керуючись статтею 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада


вирішила:

  1. Затвердити Положення про електронні консультації в Коломийській територіальній громаді (додається).

2. Контроль за виконанням даного рішення доручити постійній комісії з питань освіти, культури, спорту, інформаційної та молодіжної політики, соціального захисту, охорони здоров'я, гендерної політики, депутатської діяльності, етики, регламенту, захисту прав людини та правопорядку (Ростислав ПЕТРУНЯК).



Міський голова                                                                              Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ




ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 21.10.2021 р.№ 1304-21/2021


Положення

про електронні консультації

в Коломийській територіальній громаді


Положення про електронні консультації в Коломийській територіальній громаді (далі - Положення) відповідно до Конституції України, Європейської хартії місцевого самоврядування, законів України «Про місцеве   самоврядування в Україні», «Про доступ до публічної інформації», Указів Президента України від 27.09.2021 року №487/2021 «Про Національну  стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-  2026 роки», від 20.10.2005 року №1497/2005 «Про першочергові завдання щодо впровадження новітніх інформаційних технологій», постанови Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», розпоряджень Кабінету Міністрів України від 08.11.2017 року №797-р «Про схвалення Концепції розвитку електронної демократії в Україні та плану заходів щодо її реалізації», від 20.09.2017 року №649-р «Про схвалення Концепції розвитку електронного урядування в Україні», від 15.05.2013 року №386-р «Про схвалення Стратегії розвитку інформаційного суспільства в Україні» визначає основні вимоги до організації і проведення Коломийським міським головою, Коломийською міською радою та її виконавчими органами електронних консультацій та опитувань (далі – Е-консультації) з питань, що належать до їх компетенції.

Е-консультації є однією з форм участі членів Коломийської територіальної громади у місцевому самоврядуванні. Вони проводяться з метою забезпечення участі членів територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення.


1. Загальні положення

1.1. Е-консультації проводяться на засадах добровільності, інклюзивності, відкритості, прозорості, свободи висловлювань, політичної неупередженості та   з обов’язковим розглядом пропозицій та коментарів, поданих під час їх проведення.

1.2. Ніхто не може бути примушений до участі або не участі в                              Е -консультаціях.

1.3. Е-консультації мають відкритий характер. Кожна особа, яка досягла 18-річного віку, є громадянином України, громадянином іншої країни або ж є особою без громадянства, на законних підставах перебуває у межах територіальної громади та в законний спосіб може підтвердити цей факт, може взяти участь або ініціювати Е-консультацію. Факт належності особи до Коломийської територіальної громади підтверджується однією із зазначених умов:

1.3.1. Особа зареєстрована в Коломийській територіальній громаді.

1.3.2. Особа на законних підставах орендує або користується житлом в межах Коломийської територіальної громади.

1.3.3. Особа працює в межах Коломийської територіальної громади.

1.4. Уся інформація (у тому числі копії документів), пов’язана з ініціюванням, проведенням Е-консультацій, розглядом прийнятих на них рішень, а також рішення міської ради та її виконавчих органів, акти посадових осіб, прийняті за результатами їх розгляду, розміщуються на вебсайті                     «Е-консультації», а також можуть розповсюджуватися в засобах масової інформації та іншими способами відповідно до вимог цього Положення.

1.5. Е-консультації не можуть використовуватися для політичної, у тому числі передвиборчої агітації.

1.6. Результати проведення Е-консультацій враховуються міською радою та її виконавчими органами під час прийняття остаточного рішення і в           подальшій роботі.

1.7. Проведення Е-консультацій розпочинається з дня оприлюднення         на вебсайті «Е-консультації» інформації, щодо якої проводиться консультація, та завершується у строки, встановлені розпорядженням міського голови.

1.8. Інформація про проведення консультації на вебсайті «Е-консультації» може поширюватися в засобах масової інформації, соціальних мережах, усіма доступними способами з метою ознайомлення з ними якомога більшої кількості членів громади.

1.9. Е-консультації проводяться у формі:

       1.9.1. Електронного опитування – це проведення опитування задля виявлення громадської думки з питань, віднесених до відання місцевого самоврядування. Електронне опитування може мати як просту форму (певна кількість питань із закритим переліком варіантів відповідей; опитувальник з одним варіантом відповіді; з декількома варіантами відповідей), так і складну форму (опитувальник з можливістю редагування відповідей; з налаштуванням діапазону балів оцінки або рейтингування). Така форма Е-консультацій проводиться в розділі «Опитування» на вебсайті «Е-консультації».

       1.9.2. Електронної консультації з громадськістю – це оприлюднення пропозиції щодо вирішення певного питання з можливістю коментування учасниками Е-консультації та внесенням власних коментарів. Така форма                 Е-консультацій проводиться в розділі «Консультації» на вебсайті                               «Е-консультації».

       1.9.3. Електронного обговорення нормативно-правового акта – це оприлюднення проєкту нормативно-правового акта з можливістю коментування документу учасниками Е-консультації та внесенням власних коментарів. Така форма Е-консультацій проводиться в розділі «Обговорення НПА» на вебсайті «Е-консультації».

1.10. Під час проведення Е-консультацій визначений розпорядженням міського голови відповідальний структурний підрозділ інформує про їх проведення:

       1.10.1. Осіб, права, свободи, інтереси чи обов’язки яких потребують визначення.

       1.10.2. На яких вплине результат Е-консультацій.

       1.10.3. Які братимуть участь у його реалізації.

       1.10.4. Фахівців з відповідних питань.

       1.10.5. Інших заінтересованих осіб.

1.11. Матеріали Е-консультацій, оприлюднені на вебсайті                                         «Е-консультації», архівуються та зберігаються не менше ніж п’ять років з дня прийняття рішення.

1.12. Строк проведення Е-консультацій встановлюється розпорядженням міського голови з урахуванням складності питання, проєкту акта, терміновості, пріоритетності, строків виконання завдань та не може становити менше 15 календарних днів, якщо інше не передбачено законом. Строк проведення                        Е-консультації обчислюється з моменту оприлюднення.

1.13. Е-консультації можуть проводитися щодо:

       1.13.1. Проектів нормативно-правових актів, що мають важливе значення для територіальної громади.

       1.13.2. Програм соціально-економічного і культурного розвитку та інших програм, рішень стосовно стану їх виконання.

       1.13.3. Проектів бюджету громади та звітів про його виконання.

       1.13.4. Проектів генерального плану населених пунктів Коломийської територіальної громади та змін до нього, планів зонування територій, детальних планів території.

       1.13.5. Проєкту Стратегії розвитку громади та змін до неї.

       1.13.6. Проектів актів, прийняття яких може впливати на стан навколишнього природного середовища, у тому числі та не обмежуючись, намірів створення в громаді чи поблизу неї нових екологічно небезпечних об’єктів, які можуть змінити умови життя і підвищити ризик техногенних             аварій, сприяти виникненню шкідливих для здоров’я мешканців факторів, або які вимагають незалежної екологічної експертизи для з'ясування їх екологічної небезпеки.

       1.13.7. Проектів Статуту територіальної громади та змін до нього.

       1.13.8. Відчуження об’єктів комунальної власності, які мають важливе значення для задоволення потреб громади, передача їх в оренду та під заставу.

       1.13.9. Програм приватизації об’єктів комунальної власності.        

       1.13.10. Переліку об’єктів комунальної власності, які не підлягають приватизації.

       1.13.11. Надання дозволу на спеціальне використання природних ресурсів місцевого значення, а також скасування такого дозволу.

       1.13.12. Питань адміністративно-територіального устрою, передбачених законодавством.

       1.13.13. Символіки територіальної громади.

       1.13.14. Встановлення правил з питань благоустрою, забезпечення в           ньому чистоти і порядку, торгівлі на ринках та інших правил, за порушення               яких передбачено адміністративну відповідальність.

       1.13.15. Зміни тарифів на ЖКП, відносно яких рішення ухвалюється органом місцевого самоврядування.

       1.13.16. Зміни тарифів на проїзд у громадському транспорті.

       1.13.17. Проектів рішень ради про зміну ставок місцевих податків та   зборів.

       1.13.18. Проектів рішень про зміну (запровадження) платних послуг у лікувальних та навчальних закладах.

       1.13.19. Порядку надання адміністративних послуг.

       1.13.20. Присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які           за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій.


2. Адміністратор, ініціатори, користувачі та заінтересовані особи

Е-консультацій

2.1. Відповідальна особа, визначена розпорядженням міського голови  (далі – Адміністратор):

2.1.1. Здійснює загальне адміністрування вебсайту «Е-консультації».

2.1.2. Контролює обробку звернень про проведення Е-консультації Модераторами.

2.1.3. Звітує про відвідуваність сайту та його ефективність.

2.1.4. Приймає звернення щодо покращення роботи вебсайту                          «Е-консультації».

2.1.5. Відповідає за актуальність опублікованих даних на сайті, розміщує та редагує їх.

2.1.6. Формує рекомендації щодо організації роботи та опрацювання звернень для Модераторів.

2.1.7. Розміщує звернення про проведення Е-консультації на вебсайті                «Е-консультації».

2.1.8. Контролює ведення Інформаційних реєстрів Модераторами.

2.2. Е-консультації організовує та проводить визначений розпорядженням міського голови структурний підрозділ міської ради, до повноважень якого віднесено розроблення проєкту акта органу місцевого самоврядування або підготовка пропозицій щодо місцевої політики у відповідній сфері чи        вирішення певного питання місцевого значення, стосовно якого проводяться         Е-консультації (далі – Модератор), за допомогою Адміністратора.

2.3. Ініціювати проведення Е-консультацій шляхом подання відповідних пропозицій до структурних підрозділів міської ради або створити                               Е-консультацію на вебсайті «Е-консультації» можуть Інститути громадянського суспільства, консультативно-дорадчі органи при Коломийській міській раді або особи, які на законних підставах проживають у межах Коломийської територіальної громади відповідно до цього Положення (далі - Ініціатор).

2.4. З метою забезпечення відкритості та доступності інформації щодо        Е-консультацій, які проводяться Коломийською міською радою, та належного інформування про їх проведення, Модератор подає Інформаційний реєстр заінтересованих осіб. Заінтересовані особи - фізичні особи, які зареєструвалися на вебсайті «Е-консультації», створили особистий кабінет та обрали категорії консультацій, у яких заінтересовані.

2.5. В Інформаційному реєстрі заінтересованих осіб містяться відомості про прізвище, ім’я, по батькові заінтересованої особи, сфери її інтересів, контактна інформація (електронна адреса, засоби телефонного зв’язку).

2.6. Ведення Інформаційного реєстру заінтересованих осіб здійснюється з дотриманням вимог Закону України “Про захист персональних даних”.

2.7. При створенні особистого електронного кабінету на вебсайті                         «Е-консультації» користувач Е-консультацій подає такі відомості: прізвище, ім’я, по батькові, контактну інформацію (електронну адресу, засоби   телефонного зв’язку) та надає згоду на обробку своїх персональних даних.

2.8. З метою підтримання Інформаційного реєстру заінтересованих осіб в актуальному стані користувач самостійно оновлює відомості в особистому електронному кабінеті на вебсайті «Е-консультації».

2.9. В Е-консультаціях мають право брати участь користувачі вебсайту          «Е-консультації», належним чином зареєстровані та ідентифіковані за допомогою сертифікованих сервісів ідентифікації (далі – Користувачі).

2.10. Користувачі реєструються та самостійно оновлюють відомості в особистому електронному кабінеті на вебсайті.

2.11. Користувач Е-консультацій, який бажає увійти в категорію заінтересованих осіб для можливості отримання інформації про Е-консультації, які проводяться Коломийською міською радою та її виконавчими органами, створює особистий кабінет на вебсайті «Е-консультації» та обирає категорії консультацій, в яких заінтересований.

2.12. Користувачі Е-консультацій під час проведення Е-консультацій мають право:

       2.12.1. Здійснювати моніторинг процесу підготовки та прийняття структурними підрозділами міської ради рішень на основі Е-консультацій.

       2.12.2. Подавати міській раді та її виконавчим органам пропозиції та коментарі з питань місцевого значення, що були винесені на Е-консультації.

       2.12.3. Отримувати від міської ради, її виконавчих органів їх посадових осіб дані та інформацію, що необхідна для участі в Е-консультаціях, за             винятком інформації з обмеженим доступом.


3. Порядок проведення електронних консультацій

       3.1. Предметом Е-консультацій з громадськістю можуть бути будь-які питання, віднесені законодавством до компетенції органу місцевого самоврядування.

       3.2. Е-консультації проводяться шляхом:

       3.2.1 Електронного оприлюднення питань для Е-консультації (збір ідей) для вирішення певного питання місцевого значення, місцевої політики з можливістю коментування та внесення власних пропозицій (редакцій).

       3.2.2. Електронного опитування для вивчення громадської думки з питань, віднесених до відання органів місцевого самоврядування.

       3.2.3. Електронного обговорення проєкту акта Коломийської міської ради шляхом оприлюднення проєкту акта з можливістю коментування документа та внесення власної редакції норми чи його положень.

       3.3. Для проведення консультацій з громадськістю Ініціатор має право подати звернення у наступний спосіб:

       3.3.1. В електронному форматі безпосередньо на вебсайті                                  «Е-консультації».

       3.3.2. Електронною поштою, зазначеною на вебсайті міської ради.

       3.3.3. Через соціальні мережі.

       3.3.4. У паперовому вигляді в управління «Центр надання адміністративних послуг».

       3.3.4. Усним зверненням за номером гарячої телефонної лінії міської            ради.

       3.4. Звернення про проведення Е-консультації повинно містити:

       3.4.1. Інформаційну довідку щодо питання, з якого пропонується проводити Е-консультацію.

       3.4.2. Проєкт нормативного акта, який обговорюватиметься на                               Е-консультації.

       3.4.3. Перелік фізичних та юридичних осіб, яких рекомендовано проінформувати про проведення консультацій з громадськістю.

       3.4.4. Інші інформаційно-аналітичні матеріали (за наявності).

       3.5. Модератор протягом 2 робочих днів з дня надходження повідомлення про ініціювання Е-консультації перевіряє його на відповідність вимогам цього Положення та приймає рішення:

       3.5.1. Про початок проведення Е-консультації.

       3.5.2. Про відмову у проведенні Е-консультації – у разі, коли          повідомлення та матеріали Е-консультації з громадськістю не відповідають вимогам цього Положення.

3.6. Члени Коломийської територіальної громади (відповідно до п.1.3.цього Положення), Інститути громадянського суспільства,  консультативно-дорадчі органи можуть ініціювати проведення Е-консультацій з питань, не передбачених в орієнтовному плані, шляхом подання до відповідального підрозділу/посадової особи відповідних пропозицій.

3.7. Ініціювати Е-консультацію на вебсайті «Е-консультації» особа може лише після реєстрації. Консультація, ініційована користувачем вебсайту, перевіряється Модератором впродовж 2 робочих днів з моменту створення    такої Е-консультації на відповідність вимогам цього Положення. До цього часу текст Е-консультації доступний для перегляду лише Ініціатору та Модератору з приміткою «Ваше повідомлення знаходиться на модерації».

3.8. Авторизація на вебсайті «Е-консультації» відбувається за допомогою ЄЦП, Bank ID або MobileID з використанням Системи авторизації Державного Агентства з питань електронного врядування України. Одночасно учасник Е-консультацій надає згоду на обробку своїх персональних даних.

3.9. У разі відповідності Е-консультації вимогам цього Положення, Модератор, не пізніше наступного дня після перевірки, надає Е-консультацію відповідному структурному підрозділу міської ради, який визначений розпорядженням міського голови, для вивчення та аналізу.

3.10. У разі прийняття позитивного висновку відповідальним        структурним підрозділом міської ради щодо ініційованої користувачем   вебсайту Е-консультації, замовником проведення такої консультації стає визначений розпорядженням міського голови структурний підрозділ, який зазначає на вебсайті додатково інформацію про автора ініціативи.

3.11. У разі прийняття негативного висновку відповідальним структурним підрозділом щодо ініційованої Е-консультації користувачем вебсайту, оприлюднення такої консультації не здійснюється, а ініціатору, протягом 2 робочих днів, надсилається вмотивована відмова в особистий кабінет на  вебсайті «Е-консультації».

3.12. Ініціатор, якому відмовлено в оприлюдненні консультації у зв’язку з необхідністю доопрацювання, може виправити недоліки та ініціювати                    Е-консультацію повторно. В разі отримання повторної відмови, Е-консультація з ініційованого питання не проводиться.

3.13. Коментарі користувача Е-консультації із зазначенням прізвища, імені, по батькові автора оприлюднюються на вебсайті «Е-консультації».

3.14. Не підлягають оприлюдненню, розгляду та видаляються коментарі, які містять заклики, спрямовані на зміну конституційного ладу, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи  людини, здоров’я населення, анонімні пропозиції, а також ті, що містять ненормативну лексику та які не стосуються питання, щодо якого проводяться       Е-консультації.

3.15. На розгляд коментарів, що надійшли під час Е-консультацій, не поширюються вимоги Закону України “Про звернення громадян”.     Індивідуальні відповіді щодо результатів розгляду пропозицій не надаються та не надсилаються учасникам Е-консультацій.

3.16. Модератор у день початку Е-консультації розміщує інформацію про її початок на офіційному інтернет-ресурсі Коломийської міської ради, а також надсилає електронною поштою заінтересованим особам, що включені до Інформаційного реєстру заінтересованих осіб, повідомлення про початок Е-консультації.

3.17. Е-консультації (шляхом проведення електронного опитування, електронної консультації з громадськістю, електронного обговорення нормативно-правового акта) організовуються і проводяться у такому порядку:        3.17.1. Визначається питання, яке буде винесене на Е-консультацію, та альтернативні пропозиції щодо його вирішення.

       3.17.2. Приймається рішення про проведення Е-консультації.

       3.17.3. Розробляється план заходів з організації та проведення                          Е-консультації (у разі потреби).

       3.17.4. Вживаються заходи для забезпечення репрезентативності соціальних груп населення, а також суб'єктів господарювання, інститутів громадянського суспільства та інших заінтересованих осіб.

       3.17.5. Модератор оприлюднює інформацію про проведення                             Е-консультації на вебсайті «Е-консультації».

       3.17.6. Збираються коментарі, пропозиції чи оцінки щодо вирішення певного питання або опитування задля виявлення громадської думки, шляхом проведення Е-консультації та Е-опитування.

       3.17.7. Формуються пропозиції та коментарі щодо кожного альтернативного вирішення питання.

       3.17.8. Проводиться аналіз результатів та узагальнюється інформація, отримана шляхом Е-консультації.

       3.17.9. Забезпечується врахування результатів обговорення під час прийняття остаточного рішення.

       3.17.10. Оприлюднюються результати Е-консультації на вебсайті                 «Е-консультації» та в інші прийнятні способи.

       3.18. В інформаційному повідомленні Е-консультації (шляхом    проведення електронного опитування, електронної консультації з громадськістю, електронного обговорення нормативно-правового акта) зазначаються:

       3.18.1. Найменування структурного підрозділу, який проводить обговорення.

       3.18.2. Питання, яке винесене на консультацію, а також альтернативні пропозиції щодо його вирішення; текст проєкту нормативно-правового акта; аналітичні документи, інформаційні матеріали, розрахунки, кошториси, що стосуються винесеного питання тощо.

       3.18.3. Соціальні групи населення та заінтересовані сторони, на які поширюватиметься дія прийнятого рішення.

       3.18.4. Можливі наслідки проведення в життя рішення для різних соціальних груп населення та заінтересованих сторін.

       3.18.5. Відомості про строк, порядок обговорення питання, винесеного на консультацію, спосіб внесення пропозицій чи зауважень учасників, які беруть участь в консультації.

       3.18.6. Спосіб забезпечення участі в обговоренні представників  визначених соціальних груп населення та заінтересованих сторін.

       3.18.7. Прізвище, ім'я відповідальної особи Коломийської міської ради.        3.18.8. Строк і спосіб оприлюднення результатів обговорення.

3.19. Пропозиції, коментарі та зауваження під час проведення                           Е-консультації та Е-опитування подаються лише через вебсайт                                   «Е-консультації», вносяться в протокол Е-консультації та Е-опитування, зберігаються протягом 5 років.

3.20. Пропозиції, коментарі та зауваження, що надійшли під час                             Е-консультації, вивчаються та аналізуються із залученням, у разі потреби, відповідних фахівців.

3.21. За результатами Е-консультації готується звіт, в якому зазначається:

       3.21.1. Найменування структурного підрозділу виконавчого органу, який проводив обговорення.

       3.21.2. Зміст питання, яке було винесено на консультацію, альтернативні пропозиції щодо його вирішення або текст проєкту рішення, що виносилися на консультацію, а також додаткові матеріали.

       3.21.3. Інформація про осіб, що взяли участь в консультації.

       3.21.4. Інформація про пропозиції, оцінки та зауваження, що надійшли до виконавчих органів міської ради за результатами консультації, із зазначенням авторів.

       3.21.5. Узагальнена інформація про врахування пропозицій та зауважень з обов'язковим обґрунтуванням прийнятого рішення та причин неврахування пропозицій та зауважень.

       3.21.6. Рішення та додатки до них, прийняті за результатами обговорення.

3.22. Звіт про результати Е-консультації оприлюднюється на вебсайті      «Е-консультації» та в інші прийнятні способи не пізніше 15 календарних днів після закінчення консультації.

3.23. Рішення з додатками за результатами Е-консультації в             обов'язковому порядку доводиться до відома громадськості шляхом оприлюднення на вебсайті «Е-консультації» та в інший прийнятний спосіб протягом п’яти робочих днів після його прийняття.


4. Відповідальність за порушення порядку проведення Е-консультацій

4.1. За порушення вимог цього Положення посадові та службові особи несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством.

4.2. Непроведення Е-консультацій з громадськістю у випадках, передбачених пунктом 1.13 цього Положення, а також неналежне проведення (з порушенням вимог цього Положення) може бути підставою для скасування ухваленого рішення.

4.3. Оскарження рішень, дій чи бездіяльності органу місцевого самоврядування здійснюється відповідно до чинного законодавства.



Начальник відділу інвестиційної

політики та енергозбереження

міської ради                                                                     Наталія ГЕНИК



2011-2024 © Всі права застережено.