НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 17 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про звернення Коломийської міської ради до голови Івано..."  № 1016-18/2021-18 від 30.08.2021р. 
Документ №1016-18/2021 від 30.08.2021р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

03.09.2021



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(18  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 30.08.2021р.  № 1016-18/2021-18
 

Про звернення Коломийської міської ради до голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича, постійної комісії обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства


       Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” міська рада


вирішила:


       1. Підтримати звернення Коломийської міської ради до голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича, постійної комісії обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства щодо створення програми підтримки об’єднань багатоквартирних будинків в рамках державної програми «Енергодім».

       2. Рішення та текст звернення міської ради надіслати голові Івано-Франківської обласної ради та постійній комісії обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства та оприлюднити на офіційному сайті міської ради.



Міський голова                                                                                         Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ






Голові обласної ради

Олександру Сичу


Постійній комісії обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства



ЗВЕРНЕННЯ


щодо створення програми підтримки

об’єднань багатоквартирних будинків

в рамках державної програми «Енергодім»


Шановний Олександре Максимовичу та члени постійної комісії обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, ми, депутати Коломийської міської ради, звертаємось до вас у зв’язку з чисельними зверненнями громади м. Коломия щодо питання модернізації багатоквартирних будинків.

Наразі, в Державі створений механізм комплексної підтримки багатоквартирних будинків в напрямку термомодернізації та капітального ремонту. Цей механізм реалізований в програмі «Енергодім» державної установи «Фонд енергоефективності», яка створена з метою стимулювання та підтримки ініціатив щодо впровадження заходів з енергоефективності у житловому секторі України. В той же час, Фонд енергоефективності має місію підняти Україну до європейського рівня енергетичної ефективності шляхом зниження рівня енергоспоживання та викидів вуглекислого газу, у житловому секторі та зменшення негативного впливу на екологію.

Таким чином, співвласники багатоквартирних будинків мають можливість провести капітальні ремонти будинків, покращити умови проживання, зменшити витрати на комунальні послуги та отримати грант в розмірі 50% в рамках співпраці з Фондом енергоефективності, діяльність якого фінансується за рахунок коштів державного бюджету України, фінансової підтримки Європейського Союзу та уряду Німеччини.

Станом на 30 серпня 2021 року в місті Коломия подано 22 заявки на участь в програмі «Енергодім», які передбачають комплексу термомодернізацію. Загалом в Івано-Франківській області подано 45 заявок, що на 46,5% більше, ніж середній показник по Україні. Дана програми користується попитом співвласників багатоквартирних будинків                                                    в таких містах як Коломия, Івано-Франківськ, Калуш, Долина, Тлумач. Починає свою співпрацю з Фондом енергоефективності місто Бурштин.

Але, сьогодні, всі співвласники багатоквартирних будинків зустрілись з проблемою, яка призупиняє проекти по всій Україні. В 2021 році вартість матеріалів для термомодернізації будинків по деяким позиціям значно збільшилась, наприклад: пінополістирольні вироби виросли в ціні приблизно на 70%; клеї та цементні розчини – 25 %; фарби, розчини для ґрунтування – 35-40%; деревина, яка є основною частиною під час ремонтів дахів, проблема з якими зустрічається в Івано-Франківській області приблизно в сорока відсотках багатоквартирних будинках, виросла в ціні в 3 рази!

Наразі, співвласники не в змозі збирати кошти самостійно і профінансувати частину вартості заходів. Єдиний вихід для співвласників багатоквартирних будинків, які хочуть привести своє житло і наші міста до ладу – це кредитування. А проблемою кредитування є високі відсоткові ставки і значні витрати по оплаті відсотків по кредиту протягом першого часу реалізації проектів, поки учасники програми «Енергодім» не отримали гранти від Фонду енергоефективності.

Вже в цьому році, враховуючи об’єм початих проектів в рамках програми «Енергодім», Івано-Франківська область могла би зменшити споживання енергії на опалення багатоквартирних будинків майже на 22 тисячі МВт?год (мегаватт ? годин) в рік; зменшити викиди вуглекислого газу майже на 5 тисяч тон в рік; майже 3 000 домогосподарств і більше 3000 тисячі родин, вже в цьому році змогли би значно зменшити платіжки на опалення! Ці проекти можуть залучити майже 370 мільйон гривень грантових коштів з державного бюджету України, Європейського Союзу та уряду Німеччини.

Сьогодні в Івано-Франківській області Коломийська та Івано-Франківська міські ради вже впровадили програми підтримки багатоквартирних будинків в рамках співпраці з програмою «Енергодім». Але, навіть за допомогою міських бюджетів та враховуючі, що державні гранти будинки отримують лише після реалізації проектів, відсотки по кредитам, які залучені співвласникам, є тяжкою ношею. 

Ми, депутати міської ради, представляючи голос громади міста Коломия, просимо Вас приєднатись до підтримки багатоквартирних будинків створивши та прийнявши обласну програму, об’єднати спільно зусилля з органами місцевих самоврядувань та дозволити більше ніж 3 тисяч родин Івано-Франківської області отримати можливість завершити реалізацію проектів з модернізації багатоквартирних будинків.

Для реалізації та впровадження обласної програми підтримки багатоквартирних будинків, просимо створити робочу групу в склад якої ввійдуть представники громад та залучити експертів з питань реалізації державної програми модернізації багатоквартирних будинків, «Енергодім». Робочою групою ми готові використати досвід Львівської, Харківської, Вінницької, Одеської та інших областей України, які мають і міські програми, і обласні програми. Подібний мультиплікаційний ефект, враховуючи Державну та Європейську підтримку, дозволить успішно завершити нинішні та майбутні примноженні в кількості проекти. Об’єднання зусиль допоможе знизити високе фінансове навантаження та значно покращити соціальний стан родин Івано-Франківщини.





Депутати Коломийської міської ради VIIІ демократичного скликання

Прийнято на 18 сесії міської ради

VIIІ демократичного скликання

                                      30 серпня 2021 року






2011-2024 © Всі права застережено.