НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 17 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про участь в дванадцятому обласному конкурсі проєктів т..."  № 1020-18/2021-18 від 30.08.2021р. 
Документ №1020-18/2021 від 30.08.2021р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

03.09.2021



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(18  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 30.08.2021р.  № 1020-18/2021-18
 

Про участь в дванадцятому обласному конкурсі проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування


       Керуючись статтями 26,59,61 Закону України «Про місцеве самоврядування  в Україні», відповідно до Положення про обласний конкурс проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування, затвердженого рішенням обласної ради від 09.10.2015 № 1773-39/2015(зі змінами та доповненнями), розпорядження голови Івано–Франківської обласної ради від 30.03.2021 року № 230 – р «Про оголошення обласних конкурсів розвитку місцевого самоврядування», з метою участі в дванадцятому обласному конкурсі проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування, та розглянувши Проект «Інклюзивний ХАБ – простір якісних, комфортних можливостей», міська рада


в и р і ш и л а:

  1. Взяти участь в дванадцятому обласному конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.
  2. Затвердити проект «Інклюзивний ХАБ – простір якісних, комфортних можливостей» (додається).
  3. Відділу інвестиційної політики та енергозбереження міської ради (Валерій ФЕДЧУК) до 31 серпня 2021 року подати даний проєкт та необхідні документи Дирекції обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування Івано–Франківської обласної ради.
  4. Фінансовому управлінню міської ради (Ганна БАКАЙ), при формуванні бюджету Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2022 рік передбачити кошти в сумі 212,000 тис. гривень для реалізації заходів даного проєкту.
  5. Організацію за виконання рішення покласти на заступника міського голови Миколу АНДРУСЯКА.
  6. Контроль за виконанням рішення доручити постійній комісії з питань бюджету, інвестицій, соціально-економічного розвитку та зовнішньоекономічних відносин (Ігор КОСТЮК).



Міський голова                                                                                Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 30.08.2021 р. № 1020-18/2021


ПРОЕКТ

«Інклюзивний ХАБ – простір якісних, комфортних можливостей»

Анотація проекту

Питання розвитку інклюзивного середовища та соціальної підтримки на сьогоднішній день є досить актуальним, особливо впровадження інклюзії з врахуванням умов децентралізації.

       Розвиток сучасного суспільства і процеси інтеграції гостро ставлять питання забезпечення соціального захисту громадян, і особливо тих, хто потребує його найбільше, зокрема, діти та сім’ї, які опинились в складних життєвих обставинах.

       Основними факторами соціального відторгнення даної категорії є недостатня увага до проблем дітей та сімей, які опинились в складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати, відсутність фінансування щодо впровадження розвитку інклюзивного середовища, незадовільне матеріально-технічне забезпечення, непристосованість наявних будівель та приміщень.

       Реалізацію проекту спрямовано на створення умов для організації та проведення соціальної роботи з сім’ями та дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах. Облаштування безпечного та комфортного інклюзивного простору забезпечить реалізацію державної політики щодо підтримки сім'ї, створить рівні права та можливості для всіх категорій населення, дозволить вивести систему соціальних орієнтирів на більш новий якісний рівень.

       Перелік заходів проекту:

  • Затвердження проектно-кошторисної документації;
  • Формування процедури публічних закупівель;
  • Проведення капітального ремонту покрівлі Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї по вул. Я.Пстрака,2в;
  • Встановлення необхідного обладнання та меблів;
  • Презентація результатів проекту та урочисте відкриття;
  • Формування звіту проекту.

Очікувані результати проекту:

  • Забезпечення якості і доступності надання соціальних послуг дітям та сім’ям, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки;
  • Створення комфортного простору для своєчасного реагування та надання необхідної допомоги громадянам, які її потребують, для зниження соціальної напруги у громаді;
  • Покращення соціально-психологічного клімату у громаді.

Обсяг коштів, необхідних для реалізації проекту та джерела його фінансування:

Загальна сума бюджету проекту – 712,000 тис.грн.

Джерела очікуваного фінансування:

  • Кошти обласного бюджету – 500, 000 тис.грн.;
  • Кошти місцевого бюджету – 212, 000 тис.грн..

Організаційні партнери:

- Комунальна установа «Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї»


    1. Детальний опис проекту

Стисла характеристика адміністративно-територіальної одиниці

Коломийська територіальна громада утворилась 05.10.2018 року. До складу громади входить місто Коломия, села: Воскресинці, Грушів, Іванівці, Королівка, Корнич, Раківчик, Товмачик, Шепарівці, Саджавка та Кубаївка. Чисельність населення становить 76,252 тис. осіб, площа громади - 166,038 км2.

Коломийська територіальна громада має зручне географічне розташування для любителів еко та активного відпочинку, фанатів пригод. Гори, озера, річки, долини і ліси, природні та культурно-історичні скарби громади створюють неповторне середовище для відпочинку. Місто зберегло своєрідний архітектурний шарм європейського міста, розбудованого на межі ХІХ–ХХ століть. Коломийська ТГ приємно вражає як гостей і туристів, так і місцевих мешканців колоритними музеями, яскравими пам’ятками історії, культури й архітектури, мальовничими краєвидами.

Знаходиться Коломийська територіальна громада на південному заході України, в південно-східній частині Івано-Франківської області. Через Коломию пролягає автомобільний шлях національного значення Н10 Стрий-Івано-Франківськ – Чернівці, у місті працює залізнична станція пасажирського типу, основні напрямки: Львів-Коломия-Чернівці та Тернопіль-Рахів.

Місцеві програми та стратегічні документи

Проект розроблений відповідно до стратегічних та операційних цілей, затверджених рішеннями обласної ради від 21.02.2020р. №1381-34/2020 «Про затвердження стратегії розвитку Івано-Франківської області на 2021-2027 роки та Плану заходів з її реалізації на 2021-2023 року», а саме:

Стратегічна ціль 3: Створення комфортних та безпечних умов проживання на території Івано-Франківської області;

Операційна ціль 3.2.: Розвиток соціальної інфраструктури та інклюзії;

Завдання 3.2.2. Розвиток якісного інклюзивного середовища.

Опис існуючих потреб і проблем в територіальній громаді

Однією із проблем Коломийської територіальної громади є відсутність комфортного простору для дітей і сімей з особливими потребами та фінансового ресурсу для розвитку інклюзії.

Тому, потребою Коломийської територіальної громади є розбудова ефективної системи інклюзії та соціальної інфраструктури для забезпечення повноцінної підтримки соціально- незахищених жителів громади.


Детальне визначення проблематики, на основі якої виникла ідея щодо складання проекту

       Державну політику щодо дітей, сімей з дітьми зорієнтовано на створення та забезпечення доступу до інклюзивного середовища та соціальної підтримки найбільш вразливих категорій населення.

       Стабільність та економічний розвиток як суспільства, так і кожної окремо взятої територіальної громади, залежить від фізичного і духовного здоров'я сім’ї, дітей та молоді, від ставлення державної та міської влади до їх проблем, інтересів і потреб.

       У Єдиному центрі надання реабілітаційних та соціальних послуг Коломийської міської ради опікуються дітьми та сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах. Дана категорія осіб потребує сторонньої допомоги, особливої уваги та соціальної підтримки, створення адаптованого простору для реалізації своїх потреб, щоб повноцінно жити, розвиватися і брати участь у житті громади. Проте, відсутність необхідного простору та фінансового ресурсу є суттєвою перешкодою на шляху розвитку інклюзії та соціальної підтримки в територіальній громаді.

       Проект «Інклюзивний ХАБ – простір якісних, комфортних можливостей» передбачає створення інклюзивного простору на базі відділення комплексної реабілітації та денного догляду осіб з інвалідністю Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг шляхом модернізації наявного приміщення, а саме: проведення ремонтних робіт, придбання необхідного обладнання та облаштування нового соціального середовища для дітей та сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах. Інклюзивне середовище надасть можливість створити додатковий простір, забезпечить рівні права дітей та сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах, запобігатиме соціальному сирітству, сприятиме розвитку та зміцненню сім’ї, покращенню соціального благополуччя.

       В створеному просторі сім’ї, батьки, опікуни, піклувальники та усиновлювачі зможуть отримати комплексну допомогу та соціальну підтримку, необхідну для вирішення або подолання складних життєвих обставин. Кваліфіковані фахівці забезпечать надання консультацій, індивідуальних зустрічей, терапевтичних занять та участь в тренінгах із залученням найновіших наукових здобутків, обміну практичним досвідом та поширення найкращих українських та зарубіжних практик сфери соціального благополуччя. Діти, в свою чергу, отримають соціальну підтримку, належні умови для розвитку та зміцнення психоемоційного стану. Альтернативні форми роботи сприятимуть всебічному інтелектуальному, моральному розвитку дітей та слугуватимуть інструментом їх адаптації в соціумі.

       Визначені цільові групи, яким чином вони будуть залучені

Результатами проекту користуватимуться:

- діти та сім’ї, які опинились в складних життєвих обставинах – понад 1000 осіб;

- фахівці Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг.

Відповідність діяльності за проектом напрямам цього Конкурсу

Проект відповідає напряму діяльності Конкурсу – «Розвиток соціальної інфраструктури та інклюзії»


1.2.Мета та заходи проекту

Мета проєкту – створення інклюзивного середовища, для дітей та сімей з особливими потребами, відновлення основних соціальних функцій, психологічного, фізичного та морального здоров’я.

Завдання проекту – забезпечення якісних та доступних соціальних послуг шляхом облаштування нового інклюзивного простору.

Організаційні заходи для реалізації проекту.

  • Створення робочої групи з реалізації проекту;
  • затвердження проектно-кошторисної документації;
  • формування технічних завдань;
  • проведення тендерних процедур (у випадках, передбачених чинним законодавством), відбір виконавців (підрядників);
  • підписання угод з виконавцями робіт, надавачами послуг, постачальниками.

Основні заходи з реалізації проекту.

       Проведення ремонтних робіт по облаштуванню приміщення, а саме:

  • улаштування каркасу однорівневих підвісних стель із металевих профілів;
  • улаштування підшивки горизонтальних поверхонь підвісних стель гіпсокартонними листами вологостійкими;
  • теплоізоляція покриттів та перекриттів виробами з волокнистих і зернистих матеріалів насухо;
  • шпаклювання стель мінеральною шпаклівкою «Cerezit»;
  • поліпшене фарбування полівінілацетатними водоемульсійними сумішами стель по збірних конструкціях, підготовлених під фарбування;
  • укладання по перекриттю лаг з брусків площею покриття підлоги понад 10мІ;
  • улаштування дощатих покриттів товщиною 36мм площею понад 10мІ;
  • улаштування покриттів дерев’яних;
  • покриття підлог лаком по поґрунтованій або пофарбованій поверхні за 2 рази.

       Придбання та встановлення необхідного обладнання та комплекту меблів:

  • інтерактивна проекція на підлогу «Чарівний килим» (1 одиниця);
  • стіл учнівський «Крапля» (5 одиниць);
  • стілець учнівський (10 одиниць);
  • крісло-мішок з двох кольорів (5 одиниць);
  • пуф «Травичка» (5 одиниць);
  • диван «Flex» (2 одиниці);
  • кутовий диван «Flex» (1 одиниця);
  • шафа комбінована (1 одиниця);
  • шафа для зберігання речей учня (1 одиниця);
  • стелаж напівпрозорий (1 одиниця);
  • стелаж книжковий для бібліотеки «Шахматка» (1 одиниця);
  • лава для зберігання «Flex» (1 одиниця);
  • стіл «Flex-Space» (1 одиниця);
  • килимок-пазл (4 одиниці);
  • органайзер «Книжковий магазин» (1 одиниця);
  • декор для стіни «Дерево з листям» (1 одиниця);
  • інтерактивна дошка Newline TruBoard (1 одиниця);
  • мультимедійний проектор з короткофокусним об’єктивом та інтерактивними функціями Camtouch (1 одиниця);
  • ноутбук (1 одиниця);
  • телевізор (1 одиниця);
  • кондиціонер «Daikin» (1 одиниця).

Підсумкові заходи з реалізації проекту.

  • Відкриття та презентація реалізованого проекту
  • Формування звіту про реалізацію проекту


1.3.        Технологія досягнення цілей

Реалізація проекту планується проводитись в наступні етапи:

  1. Підготовчий етап. Даний етап спрямований на підготовку основних заходів, передбачених проектом, і включає: створення робочої групи з реалізації проекту, затвердження проектних завдань, укладення угод з партнерами, проведення тендерних процедур, підписання угод з виконавцями робіт (надавачами послуг, постачальниками);
  2. Етап реалізації основних заходів. На даному етапі здійснюватимуться ремонтні роботи та облаштування середовища для функціонування розширеного інклюзивного простору, придбання та встановлення меблів, комп’ютерної техніки, проводитиметься інформаційна компанія про хід реалізації проекту.
  3. Заключний етап. На даному етапі здійснюватиметься відкриття і презентація створеного інклюзивного простору, формування та подача звіту про реалізацію проекту. Розміщення інформації про хід і результати реалізації проекту на офіційному сайті Коломийської міської ради та у соціальних мережах. Проведення аналізу впливу реалізації проекту на соціально вразливі категорії населення територіальної громади

Попередній досвід реалізації проектів

       В рамках співпраці з фондом Генрі Ноуена (Нідерланди) для осіб, які перебувають на обліку в Єдиному центрі надання реабілітаційних та соціальних послуг, придбано спеціалізований автотранспорт (мікроавтобус), підйомну платформу для мобільності та зручності. Також протягом 6 років поспіль проводяться щорічні літні інклюзивні табори для осіб з інвалідністю, тренінги з підвищення кваліфікацій для фахівців Єдиного центру, екскурсії Західною Україною (на 2021 рік заплановано 4 екскурсії).

Підготовчі роботи проведені щодо впровадження проекту

       Щодо впровадження проекту здійснено ряд підготовчих робіт:

  • Проведено обстеження приміщення для створення інклюзивного простору;
  • Розроблено робочий проект в частині кошторисної документації;
  • Сформовано перелік необхідних меблів та комп’ютерної техніки та іншого обладнання для облаштування інклюзивного простору;
  • Затверджено рішення про участь у дванадцятому обласному конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, згідно якого затверджено проект «Інклюзивний ХАБ – простір якісних, комфортних можливостей».

Досвід реалізації різноманітних проектів та/або зазначити роботу, яка проводилась протягом останніх 3 років

Коломийською міською радою впродовж 2017-2020 років реалізовано ряд проектів з енергоефективності. Відповідно до Меморандуму щодо співпраці з Проектом «Енергоефективність у громадах» у сфері залучення кредитних коштів для реалізації енергоефективних проектів, був підписаний кредитний договір з Північною Екологічною Фінансовою корпорацією (НЕФКО) про реалізацію проекту «Капітальний ремонт мереж вуличного освітлення, шляхом переоснащення світильників на основі LED технологій». Результат реалізації проекту – встановлення 506 світлодіодних світильників та 927 світлодіодних ламп. Вартість реалізації проекту – 3 916 900, 00 грн.

Проект «Енергетичний аудит будівель Коломийської міської об’єднаної територіальної громади» реалізовано разом з міжнародною громадською організацією «Центр сприяння житловим та муніципальним реформам». Бюджет проекту становив 206 000,00 гривень.

В рамках міжмуніципального співробітництва, Коломийська територіальна громада та Печеніжинська територіальна громада працюють над реалізацією спільного туристичного проекту «Стежками Карпатських громад», бюджет проекту становить – 504 721 гривень

В рамках транскордонного співробітництва, Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020, реалізовується проект 2SOFT/1.1/45 «Навчання з моїм сусідом - покращення якості освіти за допомогою транскордонного співробітництва», бюджет проекту становить – 77 000 євро.

Розподіл функцій організацій-партнерів.

       Партнером у реалізації проекту є Комунальна установа «Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї». Основними завданнями партнера є забезпечення проведення ремонтних робіт та облаштування приміщення інклюзивного простору. Коломийська міська рада здійснює співфінансування по проекту.


1.4. Тривалість і план реалізації заходів проекту


Тривалість заходу

Захід

Місце проведення

Організація- виконавець

4 січня-

31 січня

Формування команди з реалізації проекту, укладення угод з партнерами, затвердження проектних завдань

м. Коломия

Коломийська міська рада

1 лютого-

30 квітня

Проведення тендерних процедур (у випадках, передбачених чинним законодавством), відбір виконавців (підрядників);

підписання угод з виконавцями робіт, надавачами послуг, постачальниками

м. Коломия

Коломийська

міська рада

1 травня-

31 липня

Проведення ремонтних робіт, облаштування приміщення, встановлення обладнання, меблів та комп’ютерної техніки

м. Коломия

Коломийська

міська рада

1 липня-

31 жовтня

Проведення промоційної кампанії, відкриття та презентація реалізованого проекту

м. Коломия

Коломийська

міська рада


1.5. Очікувані результати проекту

Короткотривалі результати реалізації проекту:

  • відремонтовано та облаштовано приміщення для функціонування інклюзивного простору;
  • створено належні умови для всебічного інтелектуального, морального, психологічного розвитку, соціальної підтримки та інтеграції у суспільство;
  • надано фахову допомогу дітям та сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах;
  • проведена промоція проекту та оцінка досягнутих результатів надання соціально-психологічної підтримки.

Перспективні результати реалізації проекту:

  • формування сприятливого соціально-психологічного клімату у громаді;
  • удосконалення системи соціальної роботи із дітьми та сім'ями;
  • підвищення рівня якості і доступності надання соціальних послуг дітям та сім’ям, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки;
  • розвиток інших форм інклюзії (створення інклюзивних мистецьких студій).

Прогнозні дані та показники щодо покращення наявної ситуації для цільових груп в результаті реалізації проекту:

  • зменшення кількості сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги;;
  • підвищення рівня соціально-економічного розвитку територіальної громади;
  • створення нових робочих місць через залучення молодих спеціалістів;
  • зменшення рівня соціально-кризових явищ серед представників територіальної громади завдяки створенню нових можливостей для самореалізації та гідного рівня життя.

Реалізація проєкту задовольнить потребу жителів громади в створенні інклюзивного простору для соціальної підтримки дітей та сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, зробить соціальні послуги доступнішими, якіснішими для населення різних категорій.

Фінансова сталість

       Подальше утримання та вдосконалення приміщення інклюзивного простору здійснюватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України. В результаті реалізації проекту буде створено безпечне, комфортне інклюзивне середовище, яке задовольнить потреби соціально вразливих груп населення у наданні підтримки, безпеці, сприятиме розвитку та зміцненню сім’ї, самореалізації та активній участі у всіх сферах життя територіальної громади. Реалізація даного проекту покращить соціальний клімат у громаді, забезпечить створення нових робочих місць.

Інституційна сталість

       Реалізація проекту передбачає позитивні зміни стану розвитку інклюзивної освіти на базі Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг.

Інституційна сталість забезпечуватиметься шляхом подальшого збереження та самостійного утримання Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг, що в свою чергу сприятиме налагодженню якісної розвиткової діяльності, створенню умов для дітей та сімей з особливими потребами а також готовності закладу в будь який час прийняти кожну людину.

Політична сталість

       Реалізований проект приноситиме результати незалежно від політичної ситуації у громаді чи країні, отже є політично сталим.


  1. Бюджет проекту

Бюджет проекту «Інклюзивний ХАБ – простір якісних, комфортних можливостей» становить 712 000 ,00 гривень.

Фінансування проекту здійснюватиметься за рахунок субвенції обласного бюджету в сумі 500 000,00 грн., та місцевого бюджету Коломийської територіальної громади в сумі 212 000,00 грн.

       Кошти обласного бюджету в сумі 500 000,00 грн. будуть спрямовані на покриття видатків КЕКВ 3110 - «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» для закупівлі обладнання, комплекту меблів та комп’ютерної техніки.

Кошти місцевого бюджету спеціального фонду в сумі 212 000,00 грн. будуть спрямовані на покриття видатків КЕКВ 3132 – «Капітальний ремонт інших об’єктів» по об’єкту «Капітальний ремонт покрівлі Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї по вул.Я.Пстрака,2в».



В.о. начальника відділу інвестиційної

політики та енергозбереження                                                                       Валерій ФЕДЧУК



2011-2024 © Всі права застережено.