НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 17 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про участь в дванадцятому обласному конкурсі проєктів т..."  № 1019-18/2021-18 від 30.08.2021р. 
Документ №1019-18/2021 від 30.08.2021р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

03.09.2021



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(18  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 30.08.2021р.  № 1019-18/2021-18
 

Про участь в дванадцятому обласному конкурсі проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування


       Керуючись статтями 26,59,61 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до Положення про обласний конкурс проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування, затвердженого рішенням обласної ради від 09.10.2015 № 1773-39/2015 (зі змінами та доповненнями), розпорядження голови Івано–Франківської обласної ради від 30.03.2021 року № 230 – р «Про оголошення обласних конкурсів розвитку місцевого самоврядування», з метою участі в дванадцятому обласному конкурсі проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування, та розглянувши Проект «Енергія сонця – крок у майбутнє», міська рада


в и р і ш и л а:

  1. Взяти участь в дванадцятому обласному конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.
  2. Затвердити проект «Енергія сонця – крок у майбутнє» (додається).
  3. Відділу інвестиційної політики та енергозбереження міської ради (Наталія ГЕНИК) до 31 серпня 2021 року подати даний проєкт та необхідні документи Дирекції обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування Івано–Франківської обласної ради.
  4. Фінансовому управлінню міської ради (Ганна БАКАЙ), при формуванні бюджету Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2022 рік передбачити кошти в сумі 144,884 тис. гривень для реалізації заходів даного проєкту.
  5. Організацію за виконання рішення покласти на заступника міського голови Миколу АНДРУСЯКА.
  6. Контроль за виконанням рішення доручити постійній комісії з питань бюджету, інвестицій, соціально-економічного розвитку та зовнішньоекономічних відносин (Ігор КОСТЮК).



Міський голова                                                                                 Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 30.08.2021 р. №1019-18/2021


ПРОЕКТ

«Енергія сонця – крок у майбутнє»

       Анотація проекту.

       В Україні відновлювальна енергетика стрімко набирає обертів, поступово замінюючи традиційні, шкідливі для довкілля, джерела енергії. Адже складається з енергії сонця, вітру, води та природної теплової енергії.

       Використання альтернативних джерел енергії, зокрема, енергії сонця, покликане сприяти вирішенню, передусім, двох важливих проблем – енергоефективності та екологічної безпеки, може допомогти не тільки подолати забруднення навколишнього середовища, а й економічну кризу. Адже така енергія не тільки безпечна, чиста, невичерпна, але й вигідна.

       На сьогоднішній день сонячні панелі є найбільш розповсюдженим типом джерела альтернативної енергії. За допомогою енергії сонця і фотоелектричних елементів можна отримувати значну кількість електроенергії.

       Основними перевагами використання альтернативних джерел енергії є невичерпність ресурсів, безпека для навколишнього середовища, економічна вигода, автономність, стабільність та тривалий строк експлуатації.

       Реалізацію проекту спрямовано на покращення матеріально-технічної бази закладу дошкільної освіти №19 «Ромашка». Встановлення конструкції з сонячних панелей сприятиме впровадженню енергоефективних заходів та формуванню енергоощадного споживання, зменшенню шкідливих викидів у атмосферне повітря, підвищить умови комфортного перебування дітей та працівників закладу у приміщенні, забезпечить значну економію бюджетних коштів.

       Перелік заходів проекту:

  • Виготовлення та затвердження проектно-кошторисної документації;
  • Формування процедури публічних закупівель;
  • Закупівля обладнання;
  • Встановлення придбаного обладнання;
  • Презентація результатів проекту та урочисте відкриття;
  • Формування звіту по проекту.

       Очікувані результати проекту:

  • Придбання та встановлення 84 одиниць сонячних панелей, що використовують альтернативне, відновлювальне джерело енергії;
  • Підвищення рівня впровадження енергоефективних заходів у громаді;
  • Скорочення споживання енергоносіїв, зниження рівня забруднення навколишнього середовища;
  • Економія бюджетних коштів на оплату енергоресурсів;
  • Підвищення рівня комфорту перебування дітей та персоналу у приміщенні закладу дошкільної освіти;
  • Покращення соціально-економічного клімату у громаді.

       Обсяг коштів, необхідних для реалізації проекту та джерела його фінансування:

Загальна сума бюджету проекту – 579,536 тис.грн.

Джерела очікуваного фінансування:

  • Кошти обласного бюджету – 434,652 тис.грн.;
  • Кошти місцевого бюджету – 144,884 тис.грн.


    1. Детальний опис проекту

       Стисла характеристика адміністративно-територіальної одиниці

       Коломийська територіальна громада утворилась 05.10.2018 року. До складу громади входить місто Коломия, села: Воскресинці, Грушів, Іванівці, Королівка, Корнич, Раківчик, Товмачик, Шепарівці, Саджавка та Кубаївка. Чисельність населення становить 76,252 тис. осіб, площа громади - 166,038 км2.

       Коломийська територіальна громада має зручне географічне розташування для любителів еко та активного відпочинку, фанатів пригод. Гори, озера, річки, долини і ліси, природні та культурно-історичні скарби громади створюють неповторне середовище для відпочинку. Місто зберегло своєрідний архітектурний шарм європейського міста, розбудованого на межі ХІХ–ХХ століть. Коломийська ТГ приємно вражає як гостей і туристів, так і місцевих мешканців колоритними музеями, яскравими пам’ятками історії, культури й архітектури, мальовничими краєвидами.

       Знаходиться Коломийська територіальна громада на південному заході України, в південно-східній частині Івано-Франківської області. Через Коломию пролягає автомобільний шлях національного значення Н10 Стрий-Івано-Франківськ – Чернівці, у місті працює залізнична станція пасажирського типу, основні напрямки: Львів-Коломия-Чернівці та Тернопіль-Рахів.

       Місцеві програми та стратегічні документи

       Проект розроблений відповідно до стратегічних та операційних цілей, затверджених рішеннями обласної ради від 21.02.2020р. №1381-34/2020 «Про затвердження стратегії розвитку Івано-Франківської області на 2021-2027 роки та Плану заходів з її реалізації на 2021-2023 року», а саме:

       Стратегічна ціль 1: Конкурентоспроможна економіка на засадах смарт-спеціалізації;

       Операційна ціль 1.2.: Енергетична самодостатність;

       Завдання 1.2.1. Підтримка альтернативної енергетики.

       Опис існуючих потреб і проблем в територіальній громаді

       На сьогоднішній день особливої актуальності набувають питання підвищення енергоефективності та екологічної безпеки в закладах, що фінансуються з місцевого бюджету. Основною проблемою закладів дошкільної освіти Коломийської територіальної громади є зростання показника споживання та цін на енергетичні ресурси, що створює значне навантаження на місцевий бюджет.

       Тому, потребою Коломийської територіальної громади є придбання та встановлення альтернативних джерел енергії (сонячних панелей та комплектуючих) у ЗДО №19 «Ромашка», що сприятиме економії коштів місцевого бюджету, які витрачаються на придбання електроенергії, зменшить шкідливі викиди у атмосферу при виробництві електроенергії, дозволить покращити умови перебування дітей та персоналу в приміщенні закладу та позитивно вплине на соціально-економічне життя громади в цілому.

       Детальне визначення проблематики, на основі якої виникла ідея щодо складання проекту

       Коломийська територіальна громада вдало прямує у напрямку озеленення та енергозбереження, адже вони являються необхідними для створення передової та забезпеченої громади.

       Заклади освіти Коломийської громади вживають низку заходів для ефективного використання та розподілу ресурсів, з метою їхнього максимального доцільного  споживання. Проте, постійне здорожчання паливно-енергетичних ресурсів, відсутність альтернативних джерел енергопостачання вимагає особливої уваги до питань  енергозбереження та енергоефективності.

       Основними причинами, які негативно впливають на використання ресурсів є:

-        Високий рівень залежності від імпортного газу, низька ефективність використання енергії та постійне зростання вартості енергоресурсів;

-        Недостатність коштів у міському бюджеті на впровадження енергоощадних та енергоефективних заходів у закладах освіти;

-        Низький рівень впровадження енергоефективних і енергоощадних технологій у освітніх закладах.

       Встановлення конструкції з сонячними панелями у ЗДО №19 «Ромашка» допоможе уникнути негативних факторів споживання енергоресурсів та запровадить використання альтернативних джерел енергії, що сприятиме економії коштів місцевого бюджету та його поповнення шляхом продажу залишкової енергії, зменшить викиди шкідливих речовин у атмосферу, поліпшить умови перебування дітей та працівників закладу у приміщенні, а це в свою чергу сприятиме покращенню соціально-економічної ситуації в громаді та розвитку ринкової інфраструктури.

       Визначені цільові групи, яким чином вони будуть залучені

       Результатами проекту користуватимуться:

       - діти, які відвідують заклад дошкільної освіти «Ромашка»– 262 особи;

       - працівники закладу дошкільної освіти «Ромашка» - 67 осіб.

       Відповідність діяльності за проектом напрямам цього Конкурсу

       Проект відповідає напряму діяльності Конкурсу – «Енергетична самодостатність»


       1.2.Мета та заходи проекту

       Мета проєкту – впровадження використання альтернативних та відновлювальних джерел енергії як важливої екологічної та енергетичної складової розвитку регіону.

       Завдання проекту – забезпечення потреб у енергоресурсах шляхом використання енергоощадних та екологічно безпечних інноваційних технологій.

       Організаційні заходи для реалізації проекту.

  • Створення робочої групи з реалізації проекту;
  • Виготовлення та затвердження проектно-кошторисної документації;
  • Формування технічних завдань;
  • Проведення тендерних процедур (у випадках, передбачених чинним законодавством), відбір виконавців (підрядників);
  • Підписання угод з виконавцями робіт, надавачами послуг, постачальниками.

       Основні заходи з реалізації проекту.

       Придбання та встановлення обладнання та комплектуючих:

  • монокристалічна сонячна панель – 84 шт.;
  • сонячний інвертор – 1 шт.;
  • спеціальний кабель для сонячних модулів 6ммІ- 350м;
  • кріплення панелей, монтажні конструкції – 1 комплект;
  • повний електрозахист AC+DC – 1 комплект;
  • система онлайн - моніторингу – 1 комплект;
  • проведення монтажних та пусконалагоджувальних робіт.

       Підсумкові заходи з реалізації проекту.

  • Відкриття та презентація реалізованого проекту
  • Формування звіту про реалізацію проекту
  • Проведення моніторингу щодо економічного ефекту впровадження інноваційних технологій у закладі дошкільної освіти


       1.3.        Технологія досягнення цілей

       Реалізація проекту планується проводитись в наступні етапи:

  1. Підготовчий етап. Даний етап спрямований на підготовку основних заходів, передбачених проектом, і включає: створення робочої групи з реалізації проекту, виготовлення та затвердження проектно-кошторисної документації, формування та затвердження проектних завдань, укладення угод з партнерами, проведення тендерних процедур, підписання угод з виконавцями робіт (надавачами послуг, постачальниками);
  2. Етап реалізації основних заходів. На даному етапі здійснюватимуться придбання обладнання та комплектуючих, роботи по модернізації внутрішніх електричних систем із встановленням альтернативних джерел енергії(сонячних панелей), проводитиметься інформаційна компанія про хід реалізації проекту.
  3. Заключний етап. На даному етапі здійснюватиметься відкриття і презентація створеного інклюзивного простору, формування та подача звіту про реалізацію проекту. Розміщення інформації про хід і результати реалізації проекту на офіційному сайті Коломийської міської ради та у соціальних мережах. Проведення моніторингу щодо економічного ефекту        впровадження інноваційних технологій у закладі дошкільної освіти.

Попередній досвід реалізації проектів

       Коломийська ОТГ має попередній досвід у сфері реалізації енергоефективних проектів.

       Відповідно до Меморандуму щодо співпраці з Проектом «Енергоефективність у громадах» у сфері залучення кредитних коштів для реалізації енергоефективних проектів, був підписаний кредитний договір з Північною Екологічною Фінансовою корпорацією (НЕФКО) про реалізацію проекту «Капітальний ремонт мереж вуличного освітлення, шляхом переоснащення світильників на основі LED технологій». Результат реалізації проекту – встановлення 506 світлодіодних світильників та 927 світлодіодних ламп. Вартість реалізації проекту – 3 916 900, 00 грн.

       Спільний проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», тривав протягом 2015 – 2017 років, загальний бюджет проекту ставив 10, 250 млн. грн., внесок ПРООН – 5 400 000 грн.

       Основне завдання – надання підтримки органам місцевого самоврядування та місцевим громадам у реформуванні відносин у житловому секторі, проведенні заходів щодо підвищення енергоефективності ОСББ.

       Проєкт «Енергетичний аудит будівель Коломийської міської об’єднаної територіальної громади» реалізовано разом з міжнародною громадською організацією «Центр сприяння житловим та муніципальним реформам». Бюджет проєкту становить 206 000,00 гривень.

       За допомогою проєкту проведено енергоаудит у шести бюджетних установах, а саме: Коломийська гімназія № 10 (комплекс з 3-х будівель), Коломийський ліцей №1 (комплекс з 4-х будівель), Коломийський ліцей №2, Коломийський НВК №20, Коломийський ліцей №3 (комплекс з 3-х будівель), Коломийський центр надання адміністративних послуг.

       На основі енергоаудиту визначено рівень ефективності енергоспоживання енергоресурсів, перевірено відповідність параметрів мікроклімату нормативним вимогам, розроблено комплекс заходів зі зниження споживання енергоресурсів та їх техніко-економічне обґрунтування. Виготовлено енергетичні сертифікати відповідно до ЗУ про енергоефективність будівель та зареєстровано в базі даних енергетичних сертифікатів Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

       Підготовчі роботи проведені щодо впровадження проекту

       Щодо впровадження проекту здійснено ряд підготовчих робіт:

  • Проведено енергетичний аудит будівлі та отримано звіт;
  • Сформовано перелік необхідного обладнання та комплектуючих для встановлення альтернативних джерел енергії (сонячних панелей);
  • Затверджено рішення про участь у дванадцятому обласному конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, згідно якого затверджено проект «Енергія сонця – крок у майбутнє».

       Досвід реалізації різноманітних проектів та/або зазначити роботу, яка проводилась протягом останніх 3 років

       Коломийською міською радою впродовж 2017-2020 років реалізовано ряд проектів з енергоефективності. Відповідно до Меморандуму щодо співпраці з Проектом «Енергоефективність у громадах» у сфері залучення кредитних коштів для реалізації енергоефективних проектів, був підписаний кредитний договір з Північною Екологічною Фінансовою корпорацією (НЕФКО) про реалізацію проекту «Капітальний ремонт мереж вуличного освітлення, шляхом переоснащення світильників на основі LED технологій». Результат реалізації проекту – встановлення 506 світлодіодних світильників та 927 світлодіодних ламп. Вартість реалізації проекту – 3 916 900, 00 грн.

       Проект «Енергетичний аудит будівель Коломийської міської об’єднаної територіальної громади» реалізовано разом з міжнародною громадською організацією «Центр сприяння житловим та муніципальним реформам». Бюджет проекту становив 206 000,00 гривень.

       В рамках міжмуніципального співробітництва, Коломийська територіальна громада та Печеніжинська територіальна громада працюють над реалізацією спільного туристичного проекту «Стежками Карпатських громад», бюджет проекту становить – 504 721 гривень

       В рамках транскордонного співробітництва, Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020, реалізовується проект 2SOFT/1.1/45 «Навчання з моїм сусідом - покращення якості освіти за допомогою транскордонного співробітництва», бюджет проекту становить – 77 000 євро.


       1.4. Тривалість і план реалізації заходів проекту


Тривалість заходу

Захід

Місце проведення

Організація- виконавець

4 січня-

31 березня

Формування команди з реалізації проекту, укладення угод з партнерами, формування та затвердження проектно-кошторисної документації, затвердження проектних завдань

м. Коломия

Коломийська міська рада

1 квітня-

30 червня

Проведення тендерних процедур (у випадках, передбачених чинним законодавством), відбір виконавців (підрядників);

підписання угод з виконавцями робіт, надавачами послуг, постачальниками

м. Коломия

Коломийська

міська рада

1 липня-

31 липня

Проведення монтажних та пусконалагоджувальних робіт

м. Коломия

Коломийська

міська рада

1 липня-

31 жовтня

Проведення промоційної кампанії, відкриття та презентація реалізованого проекту, проведення моніторингу щодо економічного ефекту впровадження інноваційних технологій у закладі дошкільної освіти

м. Коломия

Коломийська

міська рада


       1.5. Очікувані результати проекту

       Короткотривалі результати реалізації проекту:

  • реконструйовано систему електропостачання ЗДО №19 «Ромашка» шляхом встановлення сонячних панелей на покрівлі для генерування сонячної енергії;
  • забезпечено ЗДО №19 «Ромашка» альтернативною енергією (енергією сонця);
  • створено комфортні, безпечні та екологічні умови для перебування дітей та працівників у приміщенні закладу дошкільної освіти;
  • проведена промоція реалізованого проекту та популяризація використання альтернативних джерел енергії.

       Перспективні результати реалізації проекту:

  • формування сприятливого соціально-економічного клімату у громаді;
  • зменшення витрат бюджету територіальної громади на традиційне електроспоживання та реінвестування на подальші заходи з енергоефективності;
  • поступовий перехід від традиційної до альтернативної енергетики бюджетних установ територіальної громади;
  • покращення клімату та зменшення викидів СО? в атмосферу;
  • поширення серед населення громади принципів сталого розвитку на прикладі ефективного використання енергоносіїв, альтернативних і відновлювальних джерел енергії.

       Прогнозні дані та показники щодо покращення наявної ситуації для цільових груп в результаті реалізації проекту:

  • скорочення споживання енергоносіїв – 80%;
  • зменшення витрат бюджету територіальної громади за спожиті традиційні енергоресурси – 60%;
  • підвищення умов комфортного перебування у будівлі до нормативних;
  • зниження показників забруднення навколишнього середовища.

       Фінансова сталість

       Подальше утримання та вдосконалення сонячних панелей здійснюватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України. В результаті реалізації проекту Коломийська територіальна громада отримає перший дошкільний освітній заклад з відновлюваними джерелами енергії, що приведе до зменшення оплати за спожиті енергетичні ресурси та дозволить використовувати накопичений надлишок у власних цілях, а саме впровадження нових енергоефективних заходів.

       Інституційна сталість

       Завдяки реалізації проекту ЗДО №19 «Ромашка» скоротить споживання енергоресурсів шляхом впровадження відновлювальних джерел енергії (сонячні панелі), що сприятиме зменшенню шкідливих викидів та забрудненню навколишнього середовища, покращить умови перебування дітей та працівників у закладі, запустить механізм співпраці влади, громади та бізнесу у сфері альтернативних джерел енергії, ефект від реалізації проекту вплине на соціально-економічну самодостатність Коломийської територіальної громади, що призведе до збільшення показників енергоефективності та енергозбереження, які стимулюватиме населення та заклади громади використовувати альтернативні джерела енергії, що стане прикладом для інших державних закладів та територіальних громад.

       Політична сталість

       Реалізація проекту представлятиме напрямок місцевої влади на розвиток та вдосконалення енергоефективності громади, що призведе до посилення авторитету влади та збільшить відсотку довіри серед її мешканців. Позитивними результатом буде вплив реалізованого проекту на управлінську поведінку та усвідомлення важливості енергоефективності населенням громади, що дасть неоціненний поштовх для розвитку альтернативних джерел енергії. 


  1. Бюджет проекту

       Бюджет проекту «Енергія сонця – крок у майбутнє» становить 579 536 ,00 гривень.

       Фінансування проекту здійснюватиметься за рахунок субвенції обласного бюджету в сумі 434 652,00 грн., та місцевого бюджету Коломийської територіальної громади в сумі 144 884,00 грн.

       Кошти обласного бюджету в сумі 434 652,00 грн. будуть спрямовані на покриття видатків КЕКВ 3142 - «Реконструкція та реставрація інших об’єктів» для реконструкції внутрішніх електричних систем закладу дошкільної освіти №19 «Ромашка» із встановленням альтернативних джерел енергії.

       Кошти місцевого бюджету спеціального фонду в сумі 144 884,00 грн. будуть спрямовані на покриття видатків КЕКВ 3142 - «Реконструкція та реставрація інших об’єктів» для реконструкції внутрішніх електричних систем закладу дошкільної освіти №19 «Ромашка» із встановленням альтернативних джерел енергії.



Начальник відділу інвестиційної

політики та енергозбереження

міської ради                                                                                                            Наталія ГЕНИК



2011-2024 © Всі права застережено.