НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 19 квітня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про затвердження висновку про доцільність скасування ус..."  № 233 від 17.08.2021р. 
Документ №233 від 17.08.2021р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

21.08.2021



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 17.08.2021р.  № 233
 

Про затвердження висновку про доцільність скасування усиновлення

Розглянувши пропозиції комісії з питань захисту прав дитини, позовну заяву та представлені документи, керуючись статтями 19, 238 Сімейного кодексу України та Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, виконавчий комітет міської ради

вирішив:

1. Затвердити висновок про доцільність скасування усиновлення ___, 17 вересня 1992 року народження, громадянином Ізраїлю малолітньої дитини ___, 18.11.2010 року народження (додається).

2. Доручити начальнику служби у справах дітей міської ради Ігорю Івахнюку, завідувачу сектору з питань опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради Галині Мисливчук, головному спеціалісту сектору з питань опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей міської ради Олесі Грицко, головному спеціалісту сектору лекційно-масової роботи служби у справах дітей Наталії Жидак, головному спеціалісту служби у справах дітей міської ради Тетяні Мальчинській виступати представниками органу опіки та піклування у засіданнях суду по даній справі.



Міський голова                                                                           Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ


ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконавчого комітету Коломийської міської ради

від 17.08.2021 р. № 233


Висновок

про доцільність скасування усиновлення ____


Службою у справах дітей Коломийської міської ради розглянуто та вивчено документи, представлені громадянкою ____, 30.04.1991 р.н., яка виховує малолітнього сина ___, 18.11.2010 р.н., щодо скасування його усиновлення її чоловіком ____ 17 вересня 1992 року народження.

Встановлено, що у 2015 році в м.Коломия ___ познайомилась з ___. На той час ___ вже розірвала шлюб з ___, з яким у колишнього подружжя було двоє синів - ___ 30 листопада 2009 року народження і ___, 18 листопада 2010 року народження.

24 жовтня 2015 року був зареєстрований шлюб між ___ та ___ у відділ ДРАЦС по місту Коломиї Коломийського районного управління юстиції Івано-Франківської області, актовий запис за №541. При укладенні даного шлюбу  ___ не змінювала свого прізвища. Від спільного проживання у шлюбі з ___ народилась донька ___, 04 вересня 2017 року. 

У 2017 році важко захворів син ___, якому необхідна була операція по пересадці нирки. ___ погодився взяти на себе батьківські обов’язки щодо хворого сина ____, обіцяв виховувати, утримувати дитину, дбати про його духовний розвиток, вжити все можливе для лікування дитини. Рішенням Коломийського міськрайонного суду від 27 лютого 2017 року заяву ___ було задоволено – ___ було усиновлено ____.  На підставі вищевказаного судового рішення Коломийський міський відділ ДРАЦС вніс зміни в актовий запис про народження ___ за № 636 від 25 листопада 2010 року, залишивши прізвище дитини ___, по батькові вказавши ___, а в графі відомості про батька внесений запис – ___. Вказане стверджується свідоцтвом про народження ___ сер. I-HM № 355449, виданим Коломийським міським відділом ДРАЦС 23.01.2018 року.

Однак, в січні 2018 року ___ зчинив сварку з ____ і після чого повідомив, що не бажає надалі спільно проживати та виїжджає за кордон. ___ забрав з будинку всі свої речі та виїхав з м.Коломия. З січня 2018 року ___ не відоме місце перебування та проживання ___. З даної причини ____ звернулась до Коломийського міськрайонного суду з позовом про розірвання шлюбу з ___. Рішенням Коломийського міськрайонного суду від 29 червня 2021 року шлюб між ___ та ____ розірваний, дітей ____, 18 листопада 2010 року народження і ___, 04 вересня 2017 року народження залишено проживати коло матері. ____, як батько дітей, зовсім не виконує батьківських обов’зків, не цікавиться власними дітьми, станом їхнього здоров’я та їхніми інтересами.  Батько не бере участі у повсякденному, побутовому і суспільному житті дітей. Діти позбавлені турботи та піклування, матеріального утримання батька та усиновлювача.

___ не знає, що стан здоров’я всиновленої ним дитини ___, 18.11.2010 року  народження дуже поганий, дитина з січня 2020 року знаходиться в дитячій лікарні «Охмадит» на гемодіалізі. Вказане стверджується випискою з історії стаціонарного хворого, довідкою з історії хвороби ___, виданими НДСЛ «Охмадит». Дитині ___ необхідна операція по трансплантації нирки. З введенням в дію з 01.01.2019 року Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» таку трансплантацію по пересадці нирки дитині можливо здійснити, а донором може бути кровний родич. Оскільки ___ зовсім не дбає про здоров’я усиновленої ним дитини, а в той час як кровний батько ___ погодився бути донором при пересадці нирки ___. Гемодіаліз, на якому знаходиться ___ дає можливість збереження життя, а пересадка нирки забезпечить хворій дитині повноцінний спосіб життя. Тому, усиновлення ___ мого сина ___ суперечить інтересам дитини, не забезпечує їй ні сімейного виховання, ні піклування про його здоров’я. ___ у 2019 році розшукувала колишнього чоловіка ___ і отримала через родичів  ___  нотаріально завірену заяву, якою ____ погодився на позбавлення його батьківських прав щодо ___, тим самим не визнавав, що він не забезпечує усиновленій дитині сімейного виховання.

Згідно з ч.1 ст.12 Закону України «Про охорону дитинства», ч.2, 3 ст.150 та ст.180 Сімейного кодексу України передбачено, що кожна дитина має право на піклування батьків, а батьки мають право та зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний та моральний розвиток, матеріально забезпечувати та утримувати її.

Відповідно до ст.238 Сімейного кодексу України усиновлення може бути скасоване якщо воно суперечить інтересам дитини, не забезпечує  їй сімейного виховання.

Враховуючи вище наведене, вважаємо, що доцільно скасувати усиновлення ___ 17 вересня 1992 року народження, громадянином Ізраїлю, малолітнього ___, 18 вересня 2010 року народження. Також доцільно внести зміни в актовий запис про народження за №636 від 25 листопада 2010 року складений Коломийським міським відділом ДРАЦС ГТУ юстиції в Івано-Франківській області на ____, а саме в графі «батько» виключити запис ___, поновивши відомості про батька дитини ____, які були записані до усиновлення дитини, а саме зазначивши дитину по батькові ____, в графі «батько» вказати – ___




Міський голова, голова комісії

з питань захисту прав дитини                           Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ



2011-2024 © Всі права застережено.