НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Вівторок, 30 квітня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про звернення Коломийської міської ради до Президента ..."  № 767-16/2021-16 від 24.06.2021р. 
Документ №767-16/2021 від 24.06.2021р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

28.06.2021



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(16  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 24.06.2021р.  № 767-16/2021-16
 

Про звернення Коломийської міської ради  до Президента України Володимира Зеленського Прем’єр-міністра   України Дениса Шмигаля, Голови   Верховної Ради України Дмитра Разумкова


Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада

в и р і ш и л а:

       1. Підтримати звернення Коломийської міської ради до Президента України Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова щодо  не прийняття  законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг».

2. Рішення та текст звернення міської ради надіслати Президенту України Володимиру Зеленському, Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, Голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову та оприлюднити на офіційному веб-сайті міської ради.



Міський голова                                                                                 Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ

                         Президенту України

                         Володимиру Зеленському


                         Прем’єр-міністру України

                         Денису Шмигалю


                         Голові Верховної Ради України

                         Дмитру Разумкову

 

ЗВЕРНЕННЯ

щодо  не прийняття  законопроектуПро внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг

       11 червня 2021 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль подав до Верховної Ради законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг”.

       16 червня законопроект передали на розгляд профільного комітету.        Кабмін пропонує гарантовану державою пільгу з безплатного проїзду  перекласти на розсуд місцевих рад. Ця пільга найбільш затребувана серед ветеранів, членів родин загиблих,  людей з інвалідністю у невеликих ОТГ, де немає громадського транспорту і безоплатний проїзд у рейсовому автобусі, маршрутці є єдиною можливістю дістатись на роботу, в лікарню, соціальну службу тощо. Закріплена  у законопроекті  виключна можливість   депутатам місцевих рад  вирішувати самим, чи компенсовувати пільгу з проїзду ветеранам, чи відмовитись та ухвалювати рішення на власний розсуд, фактично нівелює гарантований статтею 17 Конституції України державний соціальний захист ветеранів та членів їх сімей.

       Така пропозиція Шмигаля ставить у нерівні умови мешканців великих міст з мільярдними бюджетами і маленьких сіл, містечок, які ледь виживають, забезпечуючи базові соціальні потреби своїх жителів.

        Зрозуміло, що ні про які компенсації проїзду для ветеранів мова йти не буде. А це порушує 24 статтю Конституції про недопущення дискримінації за місцем проживання.

       У 2018 році Конституційний суд України надавав роз’яснення про обмеження пільг ветеранам і зокрема вказував на те, що ветерани, як громадяни України, виконали свій обов'язок перед державою по захисту її суверенітету. Тепер черга держави виконати свій. І саме невиконання гарантованих пільг підриває авторитет держави.

       Крім того, статтею 2 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” чітко вказано, що місцеві ради, підприємства, установи та організації мають право за рахунок власних коштів і благодійних надходжень встановлювати додаткові гарантії щодо соціального захисту ветеранів війни. Але безкоштовний проїзд не є додатковою соціальною гарантією! Це базова пільга, якою користуються найбільш незахищені категорії. Тією ж статтею 2 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” чітко визначено, що права та пільги для ветеранів війни і членів їх сімей, встановлені раніше законодавством України і колишнього СРСР, не можуть бути скасовані без їх рівноцінної заміни. А ухвалення рішення про компенсацію витрат за проїзд в залежності від бюджету ОТГ і світогляду депутатів місцевих рад не є рівноцінною заміною гарантованою державою пільги. Військові захищали не окрему громаду, у якій проживають, а державу Україну, тому перекладання гарантованої державою пільги на плечі місцевих рад тільки збільшить рівень соціальної напруги серед ветеранської спільноти та іншими мешканцями ОТГ.

       Закликаємо вас як представників народу України звернути увагу на законопроект, який порушує права не тільки ветеранів, але і людей та дітей з інвалідністю, чорнобильців та інших незахищених категорій населення і не приймати його.


Депутати Коломийської міської ради VIIІ демократичного скликання

Прийнято на 16 сесії міської ради

VIIІ демократичного скликання

                                                         24 червня 2021 року




2011-2024 © Всі права застережено.