НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Четвер, 25 квітня 2024 року
 Розпорядження міського голови  "Про затвердження інструкцій з охорони праці..."  № 156-р від 19.04.2021р. 
Документ №156-р від 19.04.2021р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

23.04.2021



УКРАЇНА
місто Коломия Івано-Франківської області
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
міського голови
 
м. Коломия
 
від 19.04.2021р.  № 156-р
 


Про затвердження інструкцій з охорони праці


Відповідно до Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 29.01.1998 р. № 9 із змінами, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні»:


1. Затвердити:

1.1. Інструкцію про заходи пожежної безпеки в службових та інших приміщеннях міської ради та її структурних підрозділів № 1 (додається);

1.2. Інструкцію про заходи пожежної безпеки в приміщенні архівного відділу Коломийської міської ради № 3 (додається);

1.3. Інструкцію з охорони праці для прибиральниці службових приміщень №4 (додається);

1.4. Інструкцію з охорони праці для диспетчера сектору оперативного реагування міської ради № 5 (додається);

1.5. Інструкцію з охорони праці для посадових осіб, службовців та обслуговуючого персоналу № 6 (додається);

1.6. Інструкцію з охорони праці під час роботи на персональному комп’ютері № 7 (додається);

1.7. Інструкцію з охорони праці для водія легкового автомобіля № 9 (додається).

2. Керівникам відділів, структурних підрозділів, старостинських округів в процесі роботи вимагати дотримання підлеглими працівниками вимог даних Інструкцій та недопущення випадків пожеж та виробничого травмування на робочих місцях.

3. Контроль за виконанням розпорядження залишаю за собою.



Міський голова                                                                                 Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ


ЗАТВЕРДЖЕНО:

розпорядження міського голови

від 19.04.2021р № 156-р


ІНСТРУКЦІЯ

про заходи пожежної безпеки в службових та інших приміщеннях

міської ради та її структурних підрозділів

№ 1


1.Область застосування

1.1. Дана інструкція призначена для всіх працівників міської ради - службовців, обслуговуючого персоналу, працівників служби господарського забезпечення і визначає вимоги по забезпеченню пожежної безпеки які розповсюджується на всі службові та інші приміщення міської ради та її структурних підрозділів(без статусу юридичної особи) – відділу архітектури, архівного відділу, центру надання адміністративних послуг та центру допомоги учасникам антитерористичної операції, адміністративні та допоміжні приміщення старостинських округів - надалі в тексті інструкції: «службові приміщення».

1.2. Інструкція являється обов’язковою для вивчення й виконання всіма службовцями, робітниками, відвідувачами, які знаходяться в службових приміщеннях, а також обслуговуючим персоналом.

1.3. Міським головою призначаються відповідальні особи за протипожежний стан службового приміщення, про що на видному місці встановлюється відповідний напис разом із номерами телефонів екстреного виклику пожежної допомоги та служби порятунку у випадку надзвичайних ситуацій.

1.4. Порушення вимог пожежної безпеки, в тому числі даної інструкції тягне за собою відповідальність у встановленому законодавством порядку.

2. Вимоги пожежної безпеки до службових приміщень

2.1. Обладнання робочих місць – меблі, столи робочі, стільці, інше устаткування та прилади, складовані матеріали в допоміжних приміщеннях  повинні розташовуватися таким чином, щоб забезпечувався вільний евакуаційний прохід до дверей виходу з приміщення (шириною не менше 1 м).

Евакуаційні шляхи й виходи необхідно постійно утримувати вільними, не захаращувати їх посторонніми матеріалами, предметами, відходами виробництва, тощо. Якщо на евакуаційному шляху є дверні проходи – двері повинні бути постійно відкритими, а за необхідності їх утримання в закритому на замок положенні – на дверях повинна бути встановлена табличка з  написом про місце знаходження ключа. За необхідності, на дверях окремих приміщень можливе оповіщення про категорію пожежонебезпечності та заходи безпеки по відношенню до таких приміщень – у відповідності до вимог Правил пожежної безпеки в Україні.

2.2. По мірі накопичення а також по закінченні роботи імовірні горючі

відходи ( папері, інші матеріали) слід прибирати в спеціально відведені сміттєзбірники.

2.3. Приносити,зберігати в службових приміщеннях матеріали не призначені як технологічно необхідні для виконання службових чи виробничих обов’язків – заборонено з мотивів пожежної безпеки.

2.4. Електромережі, електричні прилади та електрична апаратура повинні експлуатуватися в справному стані з урахуванням вказівок та рекомендацій технічних паспортів (інструкцій) підприємств-виробників. У випадку виявлення пошкоджень електромереж, вимикачів, розеток та інших електровиробів слід негайно вимкнути їх й прийняти необхідні заходи по приведенню в пожежобезпечний стан.

2.5. Документи, одежу, папір та інші горючі матеріали слід зберігати на відстані не менше 1 м від електричних щитків, електричних розподільчих ящиків й електричних кабелів, на належній відстані від електричних світильників, 0,6 м від сповіщувачів автоматичної пожежної сигналізації й 0,15 м від приладів центрального  обігріву, а також на належній відстані від місцевих приладів нагрівання як технологічного так і побутового призначення.

2.6. Первинні засоби протипожежного захисту, які розташовані у службових приміщеннях, або в коридорах, проходах до приміщень слід утримувати в справному стані, не захаращувати проходи до них,не застосовувати їх не за призначенням.

2.7. Всі службовці, інші працівники, повинні вміти користуватися вогнегасниками, іншими первинними засобами пожежогасіння, знати місце їхнього знаходження. Відстань від найбільш віддаленого місця в приміщенні до місця розташування вогнегасника не повинно перевищуват0и 20 м.

У випадку виникнення вогнища пожежі:

- перш за все встановити відсутність на предметі загоряння  електроструму, при наявності ознак присутності електричної напруги – прийняти заходи по відключенню від електроструму всіма доступними методами – при неможливості обезструмити предмет загоряння,  застосовувати вуглекислотний або порошковий вогнегасник (типу – ВП-3,ВП-5, ВВК).

- привести їх в дію в такій послідовності: вийняти запобіжну скобу, натиснути на рухомий важіль вогнегасника,після кількох секунд необхідних для спрацювання хімічних реагентів, направити рукав вогнегасника на вогнище пожежі, дотримуючись необхідної –не менше-2м відстані до предмету загоряння.

- якщо предмет загоряння не знаходиться під дією електроструму то для гасіння пожежі можна застосувати довільний допоміжний засіб -накрити невелике за площею вогнище пожежі повстяним або інше покривалом, одежу, інший матеріал – для перекриття повітря в зону горіння,засипати піском,залити водою.

2.8. У випадку неможливості загасити вогнище пожежі самостійно - викликати професійну пожежну допомогу (номер телефону – «101»), повідомити про місце знаходження вогнища пожежі, наявність в зоні вогню людей або матеріальних цінностей, очікуючи прибуття пожежної допомоги продовжувати заходи по гасінню пожежі, а також евакуації людей, матеріальних цінностей. При прибуттю пожежного розрахунку –надати інформацію про доступ до вогнища загоряння, місця приєднання до пожежного гідранту,іншого водоймища, дальше виконувати розпорядження пожежників.

2.9. Про факт пожежі повідомити керівника відділу, керівництво міської ради, або чергового диспетчера сектору оперативного реагування міської ради, якщо при пожежі є потерпілі працівники – негайно надавати першу долікарську допомогу потерпілому, а за необхідності – викликати екстренну медичну допомогу (номер телефону –«103»).

2.10.В службових приміщеннях  не допускається:

- влаштовувати тимчасові електромережі, прокладати електричні дроти безпосередньо по горючій основі, експлуатувати світильники зі знятими ковпаками (розсіювачами);

- захаращувати підступи до засобів пожежогасіння;

- курити у не встановлених місцях, використовувати  без технологічних потреб не передбачені виробничими потребами легкозаймисті рідини, матеріали;

- проводити вогневі, зварювальні та інші роботи без спеціального письмового дозволу на проведення вогненебезпечних робіт;

- експлуатувати електронагрівальні прилади (чайники, кип’ятильники та інше технологічне та побутове обладнання) без негорючих підставок або в місцях, де їхнє використання не передбачено (або заборонено) керівництвом відділу, міської ради.

3.ОБОВЯЗКИ ВІДПОВІДАЛЬНОГО ЗА ПРОТИПОЖЕЖНИЙ СТАН СЛУЖБОВИХ ПРИМІЩЕНЬ

3.1. До початку роботи та після закінчення робочого дня, в тому числі перед вихідними днями оглянути всі приміщення на предмет дотримання протипожежного стану, впевнитися у відсутності порушень, які можуть привести до виникнення пожежі.

3.2. Вимкнути електроживлення приладів та обладнання, освітлення (за виключенням електрообладнання, яке за вимогами технології повинно працювати цілодобово, в тому числі- «пожежна сигналізація», за наявності такої).

3.3. Перевірити наявність та збереження в належному стані первинних засобів пожежогасіння.

3.4. У випадку виявлення недоліків, які можуть спричинитись до виникнення пожежної небезпеки – прийняти заходи по їх ліквідації або доповісти в установленому  порядку безпосередньому керівнику підрозділу або керівництву міськради для вжиття заходів.

4.ОБОВ’ЯЗКИ ТА ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ НА ВИПАДОК  ПОЖЕЖІ

4.1. При виникненні пожежі яку неможливо локалізувати та ліквідувати самостійно за допомогою наявних первинних засобів пожежогасіння, - терміново сповістити найближче відділення професійної пожежної допомоги по телефону _101_, вказати при цьому підрозділ де виникла пожежа, приміщення де виникла пожежа, наявність людей, своє прізвище.

4.2. Доповісти про виникнення пожежі керівництво міськради або чергового диспетчера сектору оперативного реагування міської ради -  в неробочий або нічний час.

4.3. Організувати евакуацію людей та матеріальних цінностей з приміщень  згідно з планом евакуації.

4.4. Відключити при необхідності струмоприймачі та вентиляцію –з метою непоширення вогнища пожежі.

4.5. Розпочати гасіння пожежі наявними первинними засобами пожежогасіння, у відповідності до вимог п.п.2.7,2.8,2.9 даної інструкції.

4.6. Організувати зустріч пожежного підрозділу  та надати їм допомогу в процесі гасіння пожежі.



Інженер з охорони праці служби

господарського забезпечення                                                                    Богдан МЕЛЬНИЧУК

ЗАТВЕРДЖЕНО:

розпорядження міського голови

від 19.04.2021 р.№ 156-р



ІНСТРУКЦІЯ

про заходи пожежної безпеки в приміщенні

архівного відділу міської ради

№ 3


1. Галузь застосування

1.1. Дана інструкція поширюється на працівників архівного відділу міської ради і визначає вимоги щодо забезпечення пожежної безпеки в  приміщеннях архівного відділу.

1.2. Інструкція є обов’язковою для ознайомлення та виконання всіма працівниками відділу та обслуговуючим персоналом.

2. Вимоги пожежної безпеки

2.1. Меблі та обладнання мають розміщуватися таким чином, щоб забезпечувався вільний евакуаційний  прохід до дверей виходу з приміщення (завширшки не менше 1 метра). Проходи між стелажами в архівосховищу мають бути шириною не менше 0,8 метра. Евакуаційні шляхи та виходи необхідно постійно утримувати вільними, не захаращувати посторонніми предметами та матеріалами.

2.2. Електромережі, електроприлади повинні експлуатуватися в справному стані з урахуванням вказівок та рекомендацій підприємств – виготовлювачів. У разі виявлення пошкоджень електромереж, вимикачів, розеток та інших електроприладів слід негайно вимкнути їх та вжити необхідних заходів щодо приведення у технічно справний та пожежобезпечний стан.

2.3. Документи, папір та інші горючі матеріали слід зберігати на відстані 1 метра від електрощитів, 0,5 м від електросвітильників, 0,6 м від засобів пожежної сигналізації, електропроводів, сповіщувачів пожежі.

2.4. Засоби протипожежного захисту слід утримувати у справному стані. Усі працівники повинні вміти користуватися наявними вогнегасниками, іншими первинними засобами пожежогасіння. Відстань від найбільш віддаленого приміщення до місця розташування вогнегасника не повинна перевищувати 20м.

2.5. У службових приміщеннях не дозволяється:

- влаштовувати тимчасові електромережі, прокладати електричні проводи безпосередньо по горючій основі конструкції приміщення, експлуатувати світильники зі знятими ковпаками (розсіювачами);

- захаращувати підступи до засобів пожежогасіння, котрі повинні розташовуватись в легкодоступному місці біля входу в архівосховище та осигналізовано їхнє місцезнаходження відповідними вказівниками;

- курити, використовувати або зберігати легкозаймисті рідини, матеріали не технологічного призначення;

- проводити вогневі, зварювальні та інші роботи без спеціального дозволу на проведення таких робіт (наряду-допуску,тощо);

- вмикати електронагрівальні прилади (чайники, кип’ятильники тощо) або інше не передбачене технологічними потребами зберігання архівних матеріалів обладнання без негорючих підставок та в місцях, де їх використання не передбачено (або заборонено) керівником відділу  .

2.6. Відповідальний за протипожежний стан  приміщень архівного відділу міської ради після закінчення роботи зобов’язаний:

- оглянути службові та архівні приміщення,інші допоміжні приміщення. та переконатися у відсутності порушень, що можуть призвести до пожежі;

- вимкнути електроосвітлення та електроживлення приладів та обладнання (за винятком електрообладнання, яке за вимогами технології повинно працювати цілодобово, в режимі пожежної сигналізації, тощо).

3. Обов’язки та дії працівників у разі виникнення пожежі

3.1. У випадку пожежі терміново повідомити пожежну охорону по телефону( номер-101), вказати при цьому адресу, місце виникнення пожежі, наявність в зоні пожежі людей, своє прізвище.

3.2. Організувати оповіщення та евакуацію  людей та матеріальних цінностей з небезпечної зони.

3.3. Вимкнути електроприлади, електромережу та інше устаткування яке знаходиться під дією електроструму і попало в зону пожежі .

3.4. Розпочати гасіння пожежі наявними первинними засобами пожежогасіння.

3.5. Організувати зустріч підрозділів пожежної охорони та надати їм  необхідну інформацію та іншу допомогу в процесі гасіння пожежі, в подальшому співпрацювати з пожежними розрахунками під їхнім керівництвом.

4. Обов’язки працівників при виникненні аварійних ситуацій, нещасних випадків, травмування

4.1. У випадку виникнення аварійної ситуації, пожежі, нещасного випадку, травмування працівників -  негайно здійснити заходи по локалізації та ліквідації надзвичайної ситуації, пожежі, травмуючого фактору. При неможливості усунути самостійно аварійну ситуацію – огородити небезпечне місце, осигналізувати його доступними засобами з метою недопущення проникнення в небезпечну зону посторонніх осіб та викликати відповідну професійну допомогу.

4.2. Надати першу домедичну допомогу потерпілому(потерпілим, за наявності таких), за необхідності викликати екстрену медичну допомогу.

4.3. У випадку пожежі або іншої техногенної аварії викликати професійну допомогу (тел..-101), приступити до самостійної локалізації та ліквідації вогнища небезпеки.

4.4.Про всі нещасні випадки,виникнення пожежі,аварійні та надзвичайні ситуації негайно доповісти керівництву міської  ради згідно посадового підпорядкування або повідомити черговому диспетчеру сектора оперативного реагування міської ради.



Інженер з охорони праці служби

господарського забезпечення                                                                Богдан МЕЛЬНИЧУК

ЗАТВЕРДЖЕНО:

розпорядження міського голови

від 19.04.2021р. № 156-р


ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ДЛЯ ПРИБИРАЛЬНИЦІ СЛУЖБОВИХ ПРИМІЩЕНЬ

№4


1.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Дана інструкція розроблена згідно вимог типового  Положення про розробку інструкцій з охорони праці,та  Положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого головою міської ради.

1.2. Вимоги даної інструкції призначаються для прибиральниць службових  приміщень міської ради та її структурних підрозділів, в тому числі службових приміщень та прилеглих територій будівель старостинських округів – робітників комплексного прибирання, надалі в тексті інструкції – прибиральниці службових приміщень .

1.3. Роботодавець, керівники структурних підрозділів зобов’язані створити безпечні умови праці для прибиральниць службових приміщень, які відповідають вимогам охорони праці та чинному трудовому законодавству.

1.4. За недотримання вимог охорони праці , в тому числі вимог даної інструкції прибиральниця несе дисциплінарну відповідальність згідно законодавства.

1.5. До роботи прибиральником службових приміщень допускаються повнолітні особи, які придатні за станом здоров’я до виконання обов’язків прибиральниці службових приміщень, пройшли відповідне навчання з питань охорони праці - вступний інструктаж з охорони праці, інструктаж з охорони праці на робочому місці, інструктаж з пожежної та електробезпеки.

1.6. Прибиральниця службових приміщень повинна:

- виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку;

- користуватися спецодягом та засобами індивідуального захисту;

- виконувати роботу, яка доручена безпосереднім керівником згідно посадових обовязків ;

- довести до відома безпосереднього керівника про відмову виконувати роботи, які суперечать вимогам та  правилам охо­рони праці,особистої безпеки;

- не допускати порушень вимог охорони праці при виконанні посадових обов’язків, в тому числі вимог електробезпеки та пожежної безпеки;

- вміти користуватись первинними засобами пожежегасіння.

1.7. Прибиральниця службових приміщень, в тому числі робітник комплексного прибирання забезпечуються спецодягом – халат бавовняний, рукавиці комбіновані, при митті підлоги та прибиранні місць загального користування додатково - чоботи гумові та рукавиці гумові.

1.8. Основні небезпечні та шкідливі виробничі фактори, які можуть діяти на прибиральника:

- підвищена вологість та слизькі поверхні при митті підлоги, сходових маршів, зовнішніх сходів;

- недостатня освітленість робочої зони,в тому числі під час прибирання прилеглих територій;

-падіння з висоти при митті вікон, дверей та інших поверхностей, при роботі з приставних та розкладних драбин, штучних підвищень,стелажів;

- токсична та подразнююча дія через органи дихання, шкіру та слизові оболонки від миючих розчинів, паст для догляду за підлогою;

- небезпека травмування автотранспортними засобами  при переміщенні по прилеглих територіях адмінбудівель міської ради та старостинських округів.

1.9. Прибиральник забезпечується спецодягом: халат бавовняний, рукавиці комбіновані; при митті підлоги і місць загального користування додатково: чоботи гумові, рукавиці гумові.

2.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Одягнути спецодяг, при роботі на вулиці одяг повинен відповідати метеоумовам погоди та температури зовнішнього середовища, не допускаючи переохолоджень та обморожень кінцівок.

2.2. Перевірити справність механічних засобів для прибирання (пилососи, натирачі підлоги, прибиральні машини, тощо), при наявності таких в процесі роботи. Про виявлені недоліки доповісти керівнику для їх усунення.

2.3. Перед прибиранням приміщення де є електроприлади в безпосередній близькості до зони роботи прибиральника - впевнитись, що вони відключені від електроживлення, або домогтись такого від керівника того приміщення чи робочого місця де здійснюється прибирання.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ  РОБОТИ

3.1. Користуватись справними засобами (пилососами, натирачами підлоги, прибиральною технікою, за наявності такої), та іншими засобами роботи.

3.2. Під час роботи необхідно уникати протягів, переохолоджень кінцівок рук та ніг, при користуванні миючими розчинами застосовувати захисні засоби- гігієнічні або гумові рукавиці.

3.3. Прибирати сміття, побутові відходи, туалетні аксесуари безпосередньо руками тільки у спецрукавицях –гумових чи прогумованових.

3.4. Уникати по можливості прибирання прилеглих територій в вечірній час, а також в затемненому приміщенні без достатнього освітлення, необхідно вимагати у керівника робіт належного освітлення або інших заходів по усуненню недоліків освітлення.

3.5. При переміщенні столів, шаф та іншого інвентарю і меблів з їх поверхні необхідно зняти предмети, які можуть впасти і травмувати себе або постороннього.

3.6. При митті вікон не ставати на підвіконня, а користуватися  для цього  розсувною драбинкою. Драбинка має бути справною, відповідати вимогам безпеки, зокрема:

- щаблі мають бути без тріщин і відколів, тятиви - мати верхні та нижні стяжні болти. На кінцях тятив драбинки мають бути гумові набивки – для роботи на гладких поверхнях, або загострені металеві наконечники, що запобігають ковзанню її по підлозі. На тятивах драбини повинні бути нанесені реквізити дати перевірки, вагового навантаження та інвентарного номера.

3.7. Не користуватись замість драбинок випадковими предметами для виконання робіт на висоті. Робота на висоті -1,5 метра від природньої або належно облаштованої поверхні вважається роботою з підвищеною небезпекою і повинна виконуватись під наглядом або за допомогою другого виконавця чи керівника робіт і за наявності належних знарядь праці та особистої безпеки.

3.8. Протирати електроприлади, в тому числі побутового призначення, що знаходяться включеними в електромережу, дозволяється тільки після відключення їх від напруги.

3.9. Виносити відходи і сміття з приміщення,прибудинкових територій  у відведене для нього місце зберігання, згідно пожежних та санітарних вимог.

3.10. Забороняється:

- робити прибирання біля працюючого або такого ,що знаходиться під електронапругою обладнання;

- використовувати для миття віконних рам, меблів тощо бензин, гас, ацетон, скипидар та інші легкозаймисті і горючі рідини, - застосувати тільки сертифіковані та надані роботодавцем миючі засоби;

- класти на електроприлади та нагрівальні пристрої та залишати в проходах, дверних отворах ганчірки, мітли та інші предмети;

- витирати вимикачі струму, електропроводку, штепсельні розетки мокрими матеріалами – перед цим необхідно їх виключити;

- сушити ганчірки або спецодяг на приладах опалювальної системи, для цього використовувати спеціально відведені місця та облаштування.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Всі прибиральні механізми, інструменти, драбинки тощо прибрати у відведене для них місце.

4.2. Зняти спецодяг та засоби індивідуального захисту, зберігати їх у відведеному для них місці, при забрудненні засобів індивідуального захисту їх необхідно помити, за необхідності- продезінфікувати.

4.3. Після закінчення роботи або  якщо робота виконується в неробочий час, перевірити чи вимкнені електроприлади, освітлення, закриті водопровідні крани.

4.4. Доповісти керівнику робіт про всі виявлені в процесі роботи недоліки з охорони праці та пожежної безпеки, для послідуючого їх усунення в установленому порядку.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. У випадку виникнення аварійної ситуації негайно припинити роботу самому, не допускати сторонніх в небезпечну зону (до обірваного проводу, або в іншу небезпечну зону).

5.2. Повідомити про те, що сталося, керівника робіт, чергового диспетчера сектору оперативного реагування міської ради або іншу посадову особу із числа керівництва підрозділу, старостинського округу в залежності від місця знаходження та реальних обставин.

5.3. Якщо є потерпілі - надати першу долікарську допомогу, а в разі потреби викликати екстренну медичну допомогу( по тел . № 103).

5.4. У разі виявлення пожежі (ознак горіння): застосувати первинні засоби пожежогасіння для локалізації та ліквідації вогнища загоряння. Для застосування вогнегасника типу ВП-1 (порошкового) необхідно витягнути запобіжну чеку, натиснути на головний важіль та на протязі кількох секунд - при спрацюванні хімічних реагентів вогнегасника, направити рукав вогнегасника на предмет загоряння. При неможливості самотужки ліквідувати вогонь – викликати ( по телефону -№ 101) професійну пожежну охорону. При цьому  вказати місце виникнення пожежі, наявність в зоні пожежі  людей, та повідомити своє прізвище; повідомити про пожежу керівника робіт чи відповідну компетентну посадову особу; відключити за необхідно всі електричні мережі; при можливості розпочати гасіння пожежі наявними первинними засобами пожежогасіння, дотримуючись заходів особистої безпеки;  зустріти підрозділи пожежної охорони і надати їм допомогу у виборі найкоротшого шляху для під’їзду до осередку пожежі та до установки для підключення до водних джерел,за наявності таких.

5.5. При ураженні електричним струмом необхідно найперше звільнити потерпілого від дії струму- для цього відключити електроустановку за допомогою вимикача, рубильника, запобіжника, або роз’єднати штепсельне з’єднання або іншим доступним і безпечним способом. Після звільнення потерпілого від дії електроструму надати йому першу домедичну допомогу або за необхідності викликати екстрену медичну допомогу( по тел.-103).

6. НАДАННЯ ДОЛІКАРСЬКОЇ ДОПОМОГИ.

6.1. У випадку попадання людини під лінію електричного струму необхідно перш за все, звільнити людину від дії електричного струму (відключення тієї частини електроустановки, якої торкається потерпілий або відділення потерпілого від струмопровідних частин, до яких він торкається). При необхідності провести потерпілому штучну вентиляцію легень і за потреби - непрямий масаж серця. Викликати екстренну медичну допомогу та продовжувати надавати долікарську допомогу потерпілому до прибуття медичної допомоги.

6.2. При опіках потрібно обережно зняти одяг, щоб не розривати шкірний покрив враженої частини тіла потерпілого. Потім обпечену частину накрити сухою чистою, стерильною (за наявності) пов'язкою і викликати екстренну медичну допомогу або доставити  потерпілого в медичний заклад.

6.3. При вивихах, переломах кінцівок необхідно до прибуття екстренної медичної допомоги наложити на травмовану кінцівку шини з підручних предметів, зафіксувавши два суміжні суглоби з обох боків від місця вивиху, перелому.

6.5. При отруєнні чадним газом необхідно негайно винести потерпілого на свіже повітря. При появі блювання потрібно укласти  потерпілого на бік, або повернути на бік його голову, запобігаючи удушення його власними рвотними масами. Викликати екстрену медичну допомогу.

6.6.При всіх випадках харчового отруєння потерпілий потребує термінової  лікарської  допомоги. До приходу лікаря рекомендується промити шлунок з метою вивільнення його від їжі та дати пити (активоване вугілля, воду, чай).

6.7. При попаданні чужорідного предмету в око, видалити стороннє тіло промиванням струменем розчину борної кислоти, або чистою водою, направляючи струмінь води від зовнішнього краю ока до внутрішнього (до носа). Звернутись до лікаря, закривши поражене око пов’язкою.

6.8. При обмороженні провести повільний прогрів обморожених ділянок тіла, накладаючи на них теплоізолюючі пов'язки (ватно-марлеві, шерстяні). Пов'язки повинні накривати тільки ті ділянки, які потерпіли від обмороження.  Пов'язку залишати до тих пір поки відновиться чутливість пораженого органу.

За необхідності – викликати екстрену медичну допомогу, а до прибуття медичної допомоги продовжувати надавати долікарську медичну допомогу.

6.9. У всіх випадках травмування або погіршення стану здоров’я працівник повинен повідомити про це безпосереднього керівника, та зберегти по можливості реальну обстановку на момент події – для подальшого розслідування причин нещасного випадку(захворювання, аварії).

       


Інженер з охорони праці служби

господарського забезпечення                                                                   Богдан МЕЛЬНИЧУК

ЗАТВЕРДЖЕНО:

розпорядження міського голови

від 19.04.2021 р. № 156-р


IНСТРУКЦIЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ ДИСПЕТЧЕРА

СЕКТОРУ ОПЕРАТИВНОГО РЕАГУВАННЯ МІСЬКОЇ РАДИ

№ 5


1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.

       1.1. Дана інструкція розроблена відповідно до вимог Положення про розробку інструкцій з охороні праці, Типового положення про порядок навчання та перевірки знань з питань охорони праці та призначена для диспетчера сектору оперативного реагування міської ради, надалі в тексті інструкції -диспетчер.

       1.2. До виконання обов’язків диспетчера допускаються особи придатні за станом здоров’я ,пройшли навчання з охорони праці - вступний та первинний на робочому місці інструктажі з охорони праці, пожежної та електробезпеки.

       1.3. Диспетчер зобов’язаний:

       - знати і виконувати вимоги охорони праці, зокрема вимоги даної інструкції та інших нормативних актів про охорону праці, порушення яких тягне за собою відповідальність згідно чинного законодавства;

       - виконувати вимоги посадової інструкції, трудового розпорядку, інструкцій з питань пожежної та електробезпеки в межах своїх повноважень.

       1.4. Диспетчер має право відмовитись від дорученої роботи, якщо її виконання може становити небезпеку для його життя чи здоров’я , або для людей, які його оточують, чи навколишнього середовища, про що він повинен повідомити свого безпосереднього керівника.

       1.5. Основні небезпечні та шкідливі фактори, які можуть впливати на диспетчера під час роботи:

       - недостатня освітленість робочої зони – територія прилегла до адмінбудівель міської ради;

       - тілесні ушкодження нанесені іншою особою, або хуліганські дії щодо нього під час виконання ним трудових обов’язків ;

       - падіння під час переміщення працівника по території за умови необхідності виходу з  приміщення для спостереження за будівлею міськради;

       - інші нещасні випадки.

  2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

       2.1. Диспетчер перед початком роботи зобов’язаний:

       - одержати інструктивні вказівки щодо безпечної організації чергування – від безпосереднього керівника або особи яка передає змінне чергування;

       - завчасно оглянути територію та всі споруди на предмет їх безпечного технічного стану ,аналогічно оглянути системи освітлення, камери зовнішнього спостереження, зовнішній огляд електромереж, відсутність інших небезпечних факторів (льодових боруль над маршрутами проходу пішоходів, відкритих люків водопровідних, кабельних мереж), - з метою запобігання травмування.

       2.2. У разі виявлення недоліків або небезпек  вжити за­ходи щодо їх усунення, а при необхідності - повідомити керівництво в установленому порядку, небезпечне місце огородити (осигналізувати належним чином) до усунення недоліку,зробити необхідний запис в робочому журналі.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1. Диспетчер відповідає за збереження майна, машин та споруд на території міської ради, запобігає проникненню сторонніх осіб в службові та господарські приміщення, попереджує неправомірні дії з їхнього боку, а за необхідності викликає на допомогу відповідні органи правопорядку. При цьому всі дії диспетчера  повинні бути співрозмірні із вимогами особистої безпеки та охорони праці.

3.2. Під час чергування диспетчер повинен утримувати своє робоче місце, за необхідності-територію робочої зони у відповідних умовах для безпечного виконання службових обов’язків.

3.3. Під час ожеледиці службові проходи та маршрут руху диспетчера для огляду на прилеглій території внутрішнього двору адмінбудівлі міської ради за необхідності вимагати у керівника служби господарського забезпечення посипати піском чи іншими фрикційними матеріалами.

3.8. Диспетчер про кожний нещасний випадок , який стався з ним під час несення чергування, повинен доповісти своєму безпосередньому керівнику, застосувати наявні домедичні засоби допомоги з медичної аптечки, у разі необхідності викликати екстренну медичну допомогу (тел. № 103).  Обставини і причинні до нещасного випадку фактори зберегти до прибуття комісії з розслідування нещасного випадку, а також  обстановку на робочому місці та устаткування у такому стані, в якому вони були на момент нещасного випадку, якщо це не загрожує життю чи здоров’ю інших працівників і не призведе до більш тяжких наслідків.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. При передачі зміни сторож повинен зробити запис в журналі, а в робочі дні тижня повідомити керівництву про виявлені в процесі чергування недоліки з питань безпеки та охорони праці для прийняття заходів по їх усуненню.

4.3. Упорядкувати своє робоче місце чергування з метою безпечних умов праці заступаючому на чергування диспетчеру.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

       5.1. Негайно вжити заходів по локалізації та ліквідації небезпечної ситуації, аварії, огородити та осигналізувати небезпечне місце (зону), не допускати сторонніх в небезпечну зону.

       5.2. Повідомити про факт та обставини небезпечної (аварійної) ситуації, керівника установи, а за необхідності - відповідні служби,органи влади чи причетні аварійно-рятувальні служби .

       5.3. Якщо є потерпілі надати першу домедичну допомогу, а в разі потреби викликати екстренну медичну допомогу(тел. № 103).

       5.4. У разі виявлення пожежі (ознак горіння):

-негайно повідомити про це по телефону № 101 пожежну охорону. При цьому назвіть місце виникнення пожежі, наявність в зоні горіння людей а також матеріальних цінностей,  повідомте своє прізвище –хто повідомив;

-повідомити про пожежу безпосереднього керівника чи відповідну посадову особу міської ради – згідно посадової інструкції; 

-відключити всі причетні до вогнища пожежі електричні мережі;

-приступити до гасіння пожежі наявними первинними засобами пожежогасіння, дотримуючись заходів особистої безпеки, в тому числі при гасінні предметів загоряння,які знаходяться під дією електроструму,- не наближаючись ближче -1,5-2м до вогнища ;

- зустрінути підрозділи пожежної охорони, надати їм допомогу у виборі найкоротшого шляху для під’їзду до осередку пожежі та до установки для підключення до водних джерел;

5.5. При ураженні електричним струмом необхідно звільнити потерпілого від дії струму, негайно відключити електроустановку за допомогою вимикача, рубильника, запобіжника, роз’єднати штепсельне з’єднання.

5.6. При напрузі до 1000 В та при неможливості обезструмити предмет дотику потерпілого до електрона пруги - відтягнути потерпілого від струмоведучих частин або електродроту сухим канатом, палкою, дошкою чи іншим сухим предметом, який не проводить електричний струм або за одяг (якщо він сухий і відстає від тіла), при цьому не торкайтесь до металевих предметів та відкритих частин тіла потерпілого, не прикритих одягом –для запобігання попадання самому під дію струму.

5.7. При знаходженні електродроту на землі слід оберігатись від попадання в зону крокової напруги – не ближче-8м. Негайно виходити з цієї зони з особливою обережністю, використовуючи засоби для ізолювання від землі (діелектричні калоші, боти, килими, ізолюючі підставки) або речі, що погано проводять електричний струм (сухі дошки, колоди тощо). Без засобів захисту в такій зоні переміщуйтесь тільки пересуваючи ступні ніг по землі і не відриваючи їх одна від одної, при цьому до мінімуму зменшивши видимий розрив між обома ступнями ніг. Небезпечну зону огородити або організувати її охорону до усунення небезпеки

6. НАДАННЯ ДОЛІКАРСЬКОЇ ДОПОМОГИ.

6.1. У випадку попадання людини під лінію електричного струму необхідно перш за все, звільнити людину від дії електричного струму (в порядку – пп.5.5,-5.7.даної інструкції). У випадку втрати здатності самостійного дихання -  провести штучне дихання потерпіому, а за необхідності- і непрямий масаж серця,за необхідності-викликати екстрену медичну допомогу.

6.2. При опіках потрібно обережно зняти одяг, обпечену ділянку тіла накрити сухою чистою а при наявності - стерильною пов'язкою і доставити потерпілого в медичний заклад.

6.3. При переломах кінцівок, необхідно до прибуття швидкої допомоги, наложити шини з підручних предметів, зафіксувавши два суглоби з обох боків від місця перелому. Надати потерпілому обезболюючі лікарства та обезпечити доставку його до медичного закладу, або викликати екстренну медичну допомогу на місце нещасного випадку.

6.5. При отруєнні чадним газом необхідно негайно винести потерпілого на свіже повітря. При появі блювання потрібно положити потерпілого на бік, або повернути на бік його голову, запобігаючи удушенню рвотними масами. Викликати медичну допомогу.

6.6. При всіх випадках харчового отруєння потерпілий потребує термінованої лікарської допомоги. До приходу лікаря рекомендується промити шлунок з метою вивільнення його від їжі,отруйних речовин.

6.7. При попаданні чужорідного тіла в око, краще всього видалити тіло промиванням струменем розчину борної кислоти, або чистою водою з чайника, направляючи струмінь води від зовнішнього краю ока до внутрішнього (до носа). Звернутись за лікарською допомогою.

6.8. При обмороженні не потрібно швидкого нагрівання обморожених ділянок тіла задля уникнення больового синдрому. Переохолоджені ділянки тіла захистити від дії холоду та інфекційного зараження, накладаючи на них тепло ізолюючі та за наявності стерильні пов'язки (ватно-марлеві, шерстяні). Пов'язки повинні накривати тільки ті ділянки, які потерпіли від обмороження. Пов'язку залишати до тих пір поки відновиться чутливість пораженого органу або до приходу лікарської допомоги. Для кращого кровообігу потерпілому потрібно давати пити теплий напиток.


Інженер з охорони праці служби

господарського забезпечення                                                                 Богдан МЕЛЬНИЧУК

ЗАТВЕРДЖЕНО:

розпорядження міського голови

від 19.04.2021 р. № 156-р


IНСТРУКЦIЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ ПОСАДОВИХ ОСІБ, СЛУЖБОВЦІВ ТА ОБСЛУГОВУЮЧОГО ПЕРСОНАЛУ

№ 6


1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.

       1.1. Інструкція розроблена згідно вимог Положення про розробку інструкцій по охороні праці для працюючих,  Типового положення про порядок навчання та перевірку знань з питань охорони праці, чинного законодавства з питань охорони праці та вимог законодавства про органи самоврядування .

       1.2. Інструкція призначена для всіх посадових осіб, службовців та обслуговуючого персоналу міської ради та її структурних підрозділів (без статусу юридичної особи), в тому числі старостинських округів об’єднаної територіальної громади, надалі в тексті інструкції – працівників міської ради, крім тих, для яких розроблені окремі інструкції з охорони праці відповідно до займаних ними посад, професій.

       1.3. До виконання обов’язків працівники міської ради допускаються повнолітні особи, які пройшли відповідне навчання - вступний та первинний на робочому місці інструктажі з охорони праці, інструктажі з пожежної та електробезпеки в об’ємі 1-ої кваліфікаційної групи безпеки.

       1.4. Працівники міської ради повинні дотримуватись вимог охорони праці, в тому числі вимог даної інструкції, трудового законодавства та трудового розпорядку в міській раді.

       Працівник має право відмовитись від дорученої роботи, не пов’язаної з його прямими обов’язками, або якщо через виконання якої може створитись небезпечна для його життя чи здоров’я ситуація, або для людей, які його оточують, і навколишнього середовища.

       1.5. Основними професійними небезпечними ризиками для працівника міської ради є фізичне та психологічне навантаження, напруженість очей при роботі з відео2терміналом (оргтехнікою), інші непередбачувані фактори.

       1.6. За порушення вимог охорони праці працівник притягається до відповідальності згідно із законодавством України про охорону праці.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

       2.1. Перед початком роботи працівник повинен організувати своє робоче місце, зокрема, провітрити приміщення, перевірити справність наявної оргтехніки, інших електроприладів на безпечний стан електорпроводів, пристроїв приєднання(включення) ,справність захисних пристроїв(мережі заземлення електрообладнання. Одночасно необхідно наладнати зовнішнє та додаткове освітлення робочого місця, мікроклімат та інші ергономічні умови праці – виробничу позу, відсутність бліків на екрані відеодисплея, інші наявні на робочому місці фактори безпечних умов праці. 

       2.2. Для працівників міської ради в яких на робочому місці або в процесі роботи застосовуються електроінструменти, механізми,знаряддя праці підвищеної технічної складності, тощо, перевірити їх технічну справність та відповідність вимогам інструкції по експлуатації. 

       2.3. У разі виявлення порушень або недоліків, вжити заходи щодо їх усунення, а при необхідності - повідомити керівника відділу, підрозділу, приступати до роботи після усунення недоліків, небезпек.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ

       3.1. В процесі роботи працівники міської ради повинні дотримуватись вимог трудового розпорядку, вимог охорони праці на кожному робочому місці, не створювати небезпечні для себе чи по відношенню до співробітників ситуації . 

       3.2. Під час роботи на комп’ютерному обладнанні дотримуватись вимог Інструкції з охорони праці для роботи на персональному комп’ютері, діючої в міській раді. При виявленні технічної несправності обладнання звернутись до керівника відділу, підрозділу з вимогою усунути недолік, не виконувати не передбачені посадовою інструкцією будь-які ремонтні роботи, в тому числі втручання в роботу електрообладнання

       3.3. В зимовий період року при наявності небезпечних явищ - снігопаду, гололедиці, утворення звисаючих з дахів льодових боруль – дотримуватись вимог особистої обережності знаходячись або рухаючись на прибудинковій території адмінбудівлі міської ради, при виявленні небезпечних факторів звернутись до керівника відділу, підрозділу з вимогою усунути недоліки.

       3.4. Дотримуватись вимог пожежної та електробезпеки, не приносити на робоче місце та не зберігати без виробничої на те необхідності і без дозволу керівництва відділу або підрозділу горючі та вибухові матеріали. Не втручатись у електричні мережі, електроустановки, електроприлади експлуатувати згідно вимог технічної експлуатації заводу виробника.

4.ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

       4.1. Прибрати робоче місце, виключити електроживлення від приладів, устаткування, за необхідності провентилювати приміщення.

       4.2. Прибрати за наявності використану макулатуру, інші горючі матеріали та відходи праці у спеціально відведені місця згідно вимог пожежної безпеки.

       4.3.У випадку виявлення в процесі роботи недоліків або небезпечних явищ – доповісти керівнику відділу, підрозділу для усунення недоліків.

5.ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ У ВИПАДКУ ВИНИКНЕННЯ

АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЙ, НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ

       5.1. Про кожний нещасний випадок, який стався безпосередньо з працівником, або із співробітником на робочому місці, в тому числі в разі раптового погіршення стану здоров’я, необхідно організувати подання першої долікарської  допомоги потерпілому, у разі необхідності викликати екстренну медичну допомогу (тел. № 103), повідомити про факт нещасного випадку керівника відділу або інших повноважних посадових осіб. Обставини і передбачувані причинні до  нещасного випадку фактори зберегти до прибуття комісії з розслідування  нещасного випадку, а також  обстановку на робочому місці та устаткування у такому стані, в якому вони були на момент нещасного випадку (якщо це не загрожує життю чи здоров’ю інших працівників і не призведе до більш тяжких наслідків), а також вжити заходів до недопущення подібних випадків. У випадку необхідності – продовжувати надання першої долікарської допомоги потерпілому до прибуття кваліфікованої медичної допомоги.

       5.2. Негайно припинити роботу, не допускати сторонніх в небезпечну зону де стався нещасний випадок (аварія, пожежа,інша подія).

       5.3. У разі виявлення пожежі (ознак горіння):

       - негайно повідомити про це (по телефону № 101) професійну пожежну охорону. При цьому  вказати місце виникнення пожежі, обстановку на пожежі, наявність в зоні горіння людей а також матеріальних цінностей, вказати своє прізвище –хто повідомив;

       - повідомити про пожежу керівника відділу чи відповідну компетентну посадову особу міської ради; 

       - відключити всі причетні до вогнища пожежі електричні мережі;

       - організувати та допомогти здійснити евакуацію людей, матеріальних цінностей;  - при можливості розпочати гасіння пожежі наявними первинними засобами пожежогасіння, дотримуючись заходів особистої безпеки під час гасіння;

       - зустріти підрозділи пожежної охорони, надати їм допомогу у виборі найкоротшого шляху для під’їзду до осередку пожежі та до установки для підключення до водних джерел.

       5.4. При ураженні електричним струмом негайно звільнити потерпілого від дії струму. Якщо потерпілий утримується під дією електроструму за електропровід чи інший електропровідний предмет  руками, потрібно негайно відключити електрострум за допомогою вимикача, рубильника, запобіжника, роз’єднати штепсельне з’єднання, чи іншим доступним і безпечним способом.

       5.5. При напрузі до 1000 В звільнити потерпілого від струмоведучих частин або електропроводу можливо відтягуючи його сухим  канатом, палкою, дошкою чи іншим сухим предметом, який не проводить електричний струм, або відтягнути потерпілого від струмоведучих частин за одяг (якщо він сухий і відстає від тіла), при цьому не торкатись до металевих предметів та відкритих частин тіла потерпілого, не прикритих одягом –для запобігання попадання самому під дію електроструму.

       Для ізоляції  своїх рук надаючий допомогу потерпілому повинен  застосувати доступний електроізоляційний матеріал для запобігання попадання самому під дію електроструму.

6. НАДАННЯ ДОЛІКАРСЬКОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

       6.1. У випадку електротравми необхідно перш за все звільнити потерпілого від дії електричного струму (відключення  електроустановки, якої торкається потерпілий або відділення потерпілого від струмопровідних частин, до яких він торкається). У випадку втрати потерпілим здатності самостійного дихання - провести штучне дихання потерпілому, а за необхідності - і непрямий масаж серця.

       6.2. При опіках потрібно обережно зняти одяг і взуття, щоб не спровокувати розірвання шкіряного покриву тіла. Обпечену частину тіла накрити сухою чистою, а при наявності - стерильною пов'язкою і доставити потерпілого в медичний заклад, або викликати екстрену медичну допомогу.

       6.3. При переломах кінцівок, необхідно: до прибуття медичної допомоги наложити шини з підручних предметів, зафіксувавши в нерухомому стані два суміжні суглоби з обох боків від місця перелому. Надати потерпілому обезболюючі лікарства та забезпечити доставку його до медичного закладу, або викликати екстренну медичну допомогу на місце нещасного випадку.

       6.5. При отруєнні чадним газом необхідно негайно винести потерпілого на свіже повітря. При появі блювання потрібно укласти потерпілого на бік, або повернути на бік його голову, запобігаючи удушенню рвотними масами. Викликати екстрену медичну допомогу.

6.6. При всіх випадках харчового отруєння потерпілий потребує термінованої лікарської допомоги. До приходу лікаря рекомендується промити шлунок з метою вивільнення його від їжі і дати потерпілому пити( активоване вугілля,вода,чай).

6.7. При попаданні чужорідного предмету в око, видалити предмет шляхом промивання ока струменем легкого розчину борної кислоти, або чистою водою, направляючи струмінь води від зовнішнього краю ока до внутрішнього (до носа). При всіх інших пораженнях органів зору накласти ізолюючу легку пов’язку на поражене око та негайно направити потерпілого до медичної установи.

6.8. При обмороженні не допускати швидкого нагрівання обморожених ділянок тіла остерігаючи його від больового синдрому. Переохолоджені ділянки тіла захистити від забруднення та інфікування накладаючи на них теплоізолюючі пов'язки (ватно-марлеві, шерстяні), при наявності – стерильної якості. Пов'язки повинні накривати тільки ті ділянки, які потерпіли від обмороження. Пов'язку залишати до тих пір поки відновиться чутливість пораженого органу,або до прибуття кваліфікованої медичної допомоги.

Потерпілому потрібно дати обезболюючі медпрепарати та пити горячий напиток.



Інженер з охорони праці служби

господарського забезпечення                                                                Богдан МЕЛЬНИЧУК

ЗАТВЕРДЖЕНО:

розпорядження міський голови

від 19.04.2021 р. № 156-р


ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ПІД ЧАС РОБОТИ НА ПЕРСОНАЛЬНОМУ КОМП’ЮТЕРІ

№ 7

    

1.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Дія інструкції поширюється на працівників всіх відділів та структурних підрозділів міської ради (без статусу юридичної особи), в тому числі у старостинських округах - надалі в тексті інструкції – працівники міської ради, які в своїй роботі використовують персональні комп’ютери з відеодисплейними терміналами (далі – ВДТ )та периферійними пристроями (далі – ПП), і виконують функції оператора по відношенню до цих засобів оргтехніки.

1.2. Інструкція розроблена згідно Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 29.01.1998р. №9 із послідуючими змінами та доповненнями,  Типового положення про порядок  проведення навчання і перевірки знань  з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету по нагляду за охороною праці України від 26.01.2005р. № 15,  Правил  охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин, затверджених наказом Державного комітету України з промислової безпеки,охорони праці та гірничого нагляду від 26.03.2010р. № 65.

1.3.За невиконання вимог охорони праці, в тому числі і даної інструкції працівник міської ради несе дисциплінарну відповідальність згідно чинного законодавства в залежності від наслідків порушення вимог.

1.4. До роботи на персональному комп’ютері  допускаються особи які пройшли відповідне навчання з питань охорони праці у вигляді  вступного інструктажу з охорони праці, інструктажу на робочому місці , інструктажу з питань пожежної  та електробезпеки.

1.5. Жінки з моменту встановлення вагітності та у період годування дитини груддю повинні бути відсторонені від виконання усіх видів робіт, пов’язаних з використанням  відеодисплейного устаткування.

1.6.Працівник міської ради, який працює на комп’ютері (далі – оператор) повинен:

- виконувати вимоги охорони праці та правила трудового розпорядку;

- не допускати порушень правил та вимог інструкції по експлуатації даного виду обладнання в частині безпеки праці;

- не виконувати робіт або вказівок, які суперечать правилам охорони праці,зокрема самовільного втручання у електричні схеми обладнання, електроживлення – за необхідністю проведення таких робіт звернутись до керівника відділу, підрозділу щодо усунення недоліку,або несправності;

- дотримуватись особистої відповідальності за виконання правил охорони праці та безпеку співробітників;

- вміти надавати першу домедичну допомогу потерпілим від нещасних випадків,або раптового погіршення стану здоров’я;

- вміти користуватись первинними засобами пожежегасіння.

- дотримуватись  правил  гігієни праці в частині технологічних перерв для зняття фізичного навантаження організму, зокрема, органів зору, інших під час роботи з відеотерміналом .

1.7.Основні небезпечні і шкідливі виробничі фактори, що можуть впливати на оператора під час виконання роботи на комп’ютерах:

а)  фізичні:

- підвищений рівень електромагнітного випромінювання;

- підвищений рівень рентгенівського випромінювання;

- підвищений рівень ультрафіолетового випромінювання;

- підвищений рівень інфрачервоного випромінювання;

- підвищений рівень електростатичного поля;

- знижена чи підвищена вологість повітря робочої зони;

- підвищений рівень шуму на робочому місці (від вентиляторів, процесорів, аудіоплат, принтерів);

- підвищений рівень засліпленості;

- ураження електричним струмом;

б) хімічні:

- підвищений вміст у повітрі робочої зони двоокису вуглецю, озону, аміаку, фенолу, формальдегіду;

в) психофізіологічні:

- напруга зору;

- напруга уваги;

- інтелектуальні навантаження;

- тривалі статичні навантаження;

- монотонність праці;

- великий обсяг інформації, оброблюваної в одиницю часу;

- нераціональна організація робочого місця.

2. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

       2.1. Працівник, який працює на комп’ютері, що являє собою прилад  електроустаткування, при виконанні роботи на ньому повинен:

- знати правила експлуатації даної електроустановки (інструкцію з експлуатації, місце підключення електроустановки в електророзетку чи в іншого виду розподільному пристрої, місце знаходження вхідного рубильника, принципову і безпечну електричну схему  підключення;

- знати основні вимоги охорони праці при підготовці до включення в електросітку,перевірки технічної справності в процесі роботи та по закінченні;

- мати необхідні знання про небезпеку ураження електричним струмом та про небезпеку наближення до струмоведучих частин (небезпечна напруга, небезпечна сила струму, класифікація приміщення за електробезпекою, опір шкірного покриття людських органів при дотику до струмопровідних елементів електроустаткування, заземлення електроустаткування);

- мати практичні навики надання першої долікарської допомоги потерпілим від електроструму.

       2.2. При експлуатації електроустаткування небезпечним виробничим фактором є електричний струм. Найбільша величина змінного струму промислової частоти, при якій людина може самостійно відірватися від електропроводу, дорівнює в середньому 15 – 20 мА (для постійного струму – 60 – 79 мА). Безпечним вважається змінний струм (частота 50 Гц) силою до 0,01 – 0,02 А та постійний струм – до 0,05 – 0,06 А. Струм силою 0,1 А і вище є смертельним для людини.

Факторами, які визначають ступінь ураження електрострумом є: сила струму, тривалість впливу електроструму на людину, місце зіткнення та шлях проходження струму, стан шкіри, електричний опір тіла, фізіологічний стан організму.

Види ураження електрострумом:

- електричний удар (параліч серця та органів дихання);

- термічний опік (електроопік);

- електрометалізація шкіри;

- механічні пошкодження (розриви тканин);

- хімічні пошкодження (електроліз).

2.3.Засобами індивідуального захисту користувача персонального комп'ютера є індивідуальний екран або вбудований захисний екран монітора.

       2.4. Під час вибору приміщення для розміщення робочих місць для операторів воно повинно відповідати вимогам Державних санітарних правил і норм роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин, затверджених Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 10.12.1998р. № 7.  

       2.5. Поверхня підлоги має бути рівною, без вибоїн, неслизькою, зручною для очищення та вологого прибирання.

       2.6. При розміщенні робочих місць необхідно виключити можливість прямого засвічування екрана джерелом природного освітлення.

       2.7. Штучне освітлення повинно забезпечити на робочих місцях  освітленість 300-500 лк. У разі неможливості забезпечити даний рівень освітленості системою загального освітлення допускається застосування світильників місцевого освітлення, але при цьому не повинно бути відблисків на поверхні екрану та збільшення освітленості екрану більше ніж 300 лк.

       2.8. У разі природного освітлення слід передбачити наявність сонцезахисних засобів, з цією метою можна використовувати плівки з металізованим покриттям або жалюзі з вертикальними ламелями, що регулюються

       2.9. Розташовувати робоче місце обладнане ВДТ необхідно таким чином, щоб в поле зору оператора не потрапляли вік­на або освітлювальні прилади, вони не повинні знаходитися й безпосередньо за його спиною.

       2.10. На робочому місці має бути забезпечена рівномірна освітленість за допомогою переважно відбитого або розсіяного розподілу світла.

       2.11. Світлових відблисків з клавіатури, екрана та від інших частин ВДТ у напрямку очей оператора не повинно бути. Для їх виключення необхідно застосовувати спеціальні екранні фільтри, захисні козирки або розташовувати джерела світла паралельно напрямку погляду на екран ВДТ з обох сторін.

       2.12. Для запобігання засліплення, світильники місцевого освітлення повинні мати відбивачі з непрозорого матеріалу чи скло молочного кольору. Захисний кут відбивача повинен бути не менше 40 градусів .

       2.13. Робочі місця з ВДТ повинні розташовуватись на відстані не менше як 1,5 м від стіни з віконними прорізами, від інших стін - на відстані 1 м; між собою на відстані не менше як 1,5 м. Відносно вікон робоче місце доцільно розта­шовувати таким чином, щоб природне світло падало на нього збоку, переважно зліва.

       2.14. Розташовувати ВДТ на робочому місці необхідно так, щоб поверхня екрана знаходилась на відстані 500-600 мм від очей оператора , в залежності від розміру екрана. Робота комп'ютерів супроводжується електромагнітним випроміненням низьких рівнів, інтенсивність якого зменшується пропорційно до квадрату відстані від екрана.

       2.15. Під час розташування екрана ВДТ, необхідно передбачити зручність зорового нагляду в вертикальній площині під кутом ±30° від нормальної лінії погляду оператора відстань від екрана до ока працівника повинна складати 500-900 мм в залежності від розміру екрана.

       2.16. Для нейтралізації зарядів статичної електрики в приміщенні, де виконуються роботи на обладнанні, в тому числі на лазерних та світлодіодних принтерах, рекомендується збільшувати вологість повітря за допомогою кімнатних зволожувачів. Не рекомендується носити одяг із синтетичних матеріалів.

       2.17. Крім даної інструкції оператор повинен виконувати інструкцію з безпечної експлуатації обладнання від заводу-виробника.

       2.18. Працівник зобов’язаний дотримуватися вимог по забезпеченню пожежної безпеки, знати місце знаходження засобів пожежегасіння, вміти користуватися первинними засобами пожежегасіння, в тому числі вогнегасниками вуглекислотними марки ВВ-2, ВВ-5 або порошковими марки ВП-2, ВП-5.

Вуглекислотний (ВВ-2, ВВ-5) та порошковий (ВП-2, ВП-5) вогнегасники дозволяють гасити вогонь на електроустаткуванні до 380 В без зняття напруги.

2.19. Увімкнути систему кондиціювання повітря в приміщенні, при наявності такої..

2.20. Оглянути робоче місце і привести його в порядок, перевірити справність обладнання, надійність з'єднання з системним блоком за допомогою технічно справних з'єднувальних шнурів.

2.21.Перевірити справність електропроводки, з'єднувальних шнурів, штепсельних вилок, розеток.

2.22.Відрегулювати освітленість робочого місця.

2.23.Відрегулювати та зафіксувати висоту крісла, зручний для оператора нахил його спинки.

2.24. Усі кабелі, що з'єднують системний блок (процесор) з іншими пристроями, слід вмикати та вимикати тільки при вимкненому комп'ютері.

       2.25. Забороняється:

        – експлуатація кабелів та проводів з пошкодженою або такою, що втратила захисні властивості за час експлуатації, ізоляцією;

       – застосування саморобних подовжувачів;

       – користування пошкодженими розетками, з’єднувальними муфтами, вимикачами;

       – підвішування світильників безпосередньо на струмопровідних проводах, експлуатація їх зі знятими ковпаками (розсіювачами);використання електроапаратури та приладів в умовах, що не відповідають інструкціям (рекомендаціям) підприємств-виготовлювачів. доторкатися до задньої панелі системного блоку (процесора) при включеному живленні, переключати  кабелі периферійних пристроїв при включеному живленні,допускати попадання вологи на поверхню системного блоку (процесора), монітора, робочу поверхню клавіатури, дисководів, принтерів та інших пристроїв. У разі виявлення будь-яких несправностей - роботу не розпочинати, повідомити про це безпосереднього керівника для вжиття заходів по усуненню недоліків та небезпеки.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ

3.1. Не здійснювати самостійного втручання в роботу електричної складової конструкції комп’ютерного обладнання або ремонтувати апаратуру, в тому числі ВДТ, в якому кінескоп знаходиться під високою напругою (близько 25 кВ). Ремонт апаратури повинен виконуватись  спеціалістами з технічного обслуговування комп'ютерів, в тому числі відкривати процесор і вилучати пилососом пил і бруд, що там назбирується в процесі роботи.

3.2. Для зняття статичної електрики рекомендується періодично доторкатися до металевих поверхонь оточуючих предметів інтер’єру приміщення (батарея центрального опалення тощо).

3.3. Для зниження напруженості праці на комп’ютері необхідно рівномірно розподіляти і чергувати характер робіт відповідно до їх складності.

З метою зменшення негативного впливу монотонії доцільно застосувати чергування операцій введення тексту та числових даних (зміна змісту робіт), чергування редагування текстів та введення даних (зміна змісту та темпу роботи) і т. інше.

3.4. Для зменшення негативного виливу на здоров'я працівників виробничих факторів необхідно, застосовувати регламентовані перерви. Тривалість регламентованих перерв наведена у таблиці, де прийняті такі позначення:

група А - читання інформації з попереднім запитом (діалоговий режим роботи);

група Б - введення інформації;

група В - творча робота у режимі діалогу (налагодження програм, переклад та редагування текстів та інше).

Таблиця

Час регламентованих перерв операторів (користувачів)

ВДТ залежно від категорії та групи робіт


Категорія робіт

Група роботи


А

кількість знаків

Б

кількість знаків

В

год.

Час перерви при

8-годинній зміні, хв.

І

20000

15000

2

20

ІІ

21000-40000

16000-30000

2,1-4

40

ІІІ

понад 40000

понад 30000

понад 4

60


3.5. Навантаження за робочу зміну будь-якої тривалості має не перевищувати для групи робіт А - 60000 знаків, для групи робіт Б - 45000 знаків, для групи робіт В - 6 годин.

3.6. Тривалість безперервної роботи за ВДТ без регламентованої перерви має не перевищувати 2 години.

3.7. Тривалість обідньої перерви визначається чинним законодавством про працю та правилами внутрішнього трудового розпорядку міської ради.

3.8. При 8-годинній робочій зміні регламентовані перерви доцільно встановити:

3.9. Для І категорії робіт за ВДТ - через 2 години від початку зміни та через 2 години після обідньої перерви (кожна тривалістю 10 хв.).

3.10. Для II категорії через 2 години від початку зміни (тривалістю 15 хв.), через 1,5 та 2,5 години після обідньої перерви (тривалістю 15 та 10 хв. відповідно або тривалістю 5-10 хв. через кожну годину роботи, залежно від характеру технологічного процесу).

3.11. Для ІІІ категорії робіт - через 2 години від початку зміни, через 1,5 та 2,5 години після обідньої перерви (тривалістю 20 хв. кожна або тривалістю 5-15 хв. через кожну годину роботи, залежно від характеру технологічного процесу).

3.12. Під час роботи за ВДТ у нічну зміну, якщо таке має місце, незалежно від групи та категорії робіт, тривалість регламентованих перерв збільшується на 60 хв.

3.13. Під час регламентованих перерв з метою зниження нервово-емоційного напруження та втоми зорового аналізатора, що розвиваються у операторів (користувачів), усунення негативного впливу гіподинамії та гіпокінезії, запобігання розвитку позотонічної втоми рекомендується виконувати комплекс вправ виробничої гімнастики.

3.14. У випадку виникнення у працюючих за ВДТ зорового дискомфорту та інших несприятливих суб'єктивних відчуттів, що настають, незважаючи на дотримання санітарно-гігієнічних і ергономічних вимог, режимів праці та відпочинку, слід застосовувати індивідуальний підхід у обмеженні часу робіт за ВДТ та корекцію тривалості перерв для відпочинку або проводити заміну іншими видами робіт (не пов'язаних з використанням ВДТ).

3.15. На лазерних принтерах:

- розташувати принтер необхідно поруч з процесором таким чином, щоб з'єднувальний шнур не був натягнутий. Забороняється ставити принтер на процесор;

- під час зминання паперу відкрити кришку і обережно витягнути лоток з папером.

       - необхідно бути уважним, щоб не обпектися під час витягування аркуша з термозакріплюючого пристрою.

- дотримуватися правил зберігання картриджа згідно з інструкцією фірми-виготовлювача (уникати прямих сонячних променів, при температурі 0-35°С).

3.16. Працівник зобов'язаний відключити комп’ютерне обладнання від електромережі:

- при виявленні несправності;

- при раптовому зникненні напруги електромережі;

- під час чищення та прибирання обладнання.

3.17.  Вимоги безпеки під час роботи з електроустаткуванням

- використовувати тільки штатні пристосування.

- працівник зобов'язаний доповісти керівнику про виявленні дефекти в електроустаткуванні і не експлуатувати несправне електроустаткування.

- включення електроустаткування виконувати за допомогою технічно справних вилки, розетки, вмикачів, передбачених інструкцією заводу-виготовлювача комп’ютерного обладнання.

- не залишати включене електроустаткування без нагляду.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Виключити комп’ютерне обладнання, від’єднати його від електроживлення.

4.2. Якщо в процесі роботи були виявлені технічні недоліки в обладнанні – доповісти безпосередньому керівнику для вжиття заходів по їх усуненню.

4.3. Прибрати робоче місце.

4.4. Провітрити приміщення.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. У разі раптового припинення електроструму - виключити комп'ютер

5.2. При виявленні ознак горіння - вимкнути апаратуру, знайти джерело займання і вжити заходів щодо його ліквідації, повідомити безпосереднього керівника, не допускати в небезпечну зону сторонніх осіб.

5.3. У разі виникнення пожежі – встановити вогнище загоряння, якщо воно знаходиться під дією електроструму - відключити доступними заходами, приступити до гасіння первинними засобами пожежогасіння. У випадку неможливості самостійно погасити вогнище пожежі – викликати професійну пожежну допомогу (тел. № 101), евакуювати людей та матеріальні цінності.

5.4. Якщо є потерпілі, надавати їм першу долікарську допомогу, при необхідності, викликати екстренну медичну допомогу (тел. №103).



Інженер з охорони праці служби

господарського забезпечення                                                                 Богдан МЕЛЬНИЧУК

ЗАТВЕРДЖЕНО:

розпорядження міського голови

від 19.04.2021р. № 156-р


ІНСТРУКЦІЯ

з охорони праці для водія легкового автомобіля

№9


1.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

       1.1. Дія інструкції поширюється на всіх водіїв легкових автомобілів  міської ради та її структурних підрозділів (без статусу юридичної особи).

       1.2. Інструкція розроблена згідно вимог Положення про розробку інструкцій по охороні праці , Правил по охороні праці на автомобільному транспорті, Типового положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці  та із врахуванням місцевих умов праці.

       1.3. Інструкція діє до перегляду або на протязі 5 років з дня затвердження.

       1.4. За невиконання вимог даної інструкції водій автомобіля несе дисциплінарну відповідальність відповідно до чинного законодавства.

       1.5. До керування автомобілями та їх обслуговування допускаються особи віком не молодше 18 років, які мають спеціальну професійну підготовку і отримали посвідчення на право керування автомобілем, пройшли медичне обстеження стану здоров’я, вступний інструктаж та інструктаж на робочому місці з питань охорони праці та пожежної безпеки.

       1.6. На території та в службових приміщеннях міської ради водій повинен виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку.

       1.7. Головними небезпечними та шкідливими виробничими факторами, які можуть діяти на водія являються:

- несправність транспортних засобів або незадовільний стан дорожнього покриття, що спричиняє дорожньо-транспортні пригоди та аварії;

- порушення режиму праці та відпочинку;

- порушення правил дорожнього руху іншими водіями та пішоходами, створення ними аварійних ситуацій;

- незадовільні метеорологічні умови.

       1.8. Водію автомобіля згідно діючих норм видаються безкоштовно бавовняні рукавиці, за необхідності поза нормою за розпорядженням міського голови може бути видано додаткові засоби індивідуального захисту, спецодяг.

2. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

       2.1. Пройти у встановленому порядку передрейсовий медичний огляд,при наявності неналежного самопочуття, погіршення стану здоров’я – доповісти безпосередньому керівнику для погодження подальших дій.

       2.2. Одержати в керівника служби господарського забезпечення міської ради відповідний інструктаж з охорони праці, настанови щодо стану доріг та метеоумов праці, подорожній лист із відміткою про технічну справність автомобіля .

       2.3. Перевірити комплектацію автомобіля необхідними атрибутами безпеки дорожнього руху - кожен автомобіль повинен бути забезпечений противідкатними  упорами  для підкладування під колеса при аварійній зупинці на ухилах, медичною аптечкою, знаком аварійної зупинки або миготливим черво­ним ліхтарем, вогнегасником,сигнальним жилетом для випадку виконання невідкладних ремонтних робіт в темну пору доби.

       2.4. Перевірити технічний стан автомобіля,зокрема справність гальмівної системи,приладів зовнішнього освітлення та інших систем і приладів які забезпечують безпеку дорожнього руху та вимоги особистої безпеки та безпеки пасажирів.

3. ВИМОГИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІД ЧАС РОБОТИ

       3.1. Експлуатувати автомобіль у відповідності до вимог заводу виготовлювача,технічної інструкції та у відповідності до діючих правил дорожнього руху,в тому числі враховуючи дорожні та погодні умови.

       3.2. З метою запобігання аварійних ситуацій,виникнення загоряння автомобіля,травмування водія водій повинен:

       А)для запобігання виникнення пожежі на автомобілі забороняється:

       - допускати на двигуні та карбюраторі накопичення бруду та мастила;

       - залишати в кабіні та біля двигуна забруднені мастилом та паливом використані ганчірки;

       - експлуатувати несправні прилади системи живлення;

       - застосовувати для миття двигуна бензин та інші легкозаймисті рідини;

       - подавати при несправній системі живлення бензин в карбюратор безпосередньо з ємкості за допомогою якогось штучного рукава , або іншим засобом, усувати несправності системи живлення при працюючому двигуні, користуватись відкритим вогнем при визначенні та ліквідуванні несправностей механізмів, підігрівати коробку змінних передач, двигун відкритим полум'ям.

       Б) До робочого місця водія автомобіля ставляться такі вимоги:

       - вітрове та бокове скло не повинно мати тріщин та затемнень, не допускається використову­вати додаткові предмети або наносити покриття, що обмежують оглядовість з місця водія, погіршують прозорість скла;

       - санітарно-технічні засоби (вентиляція, опалювання, теплоізоляція, кондиціонування) повинні бути у робочому стані і забезпечувати підтримування в кабіні (салоні) параметрів мікроклімату згідно з встановленими нормами;

       - органи керування автомобілем повинні бути із справними ущільнювачами, що перешкоджають проникненню відпрацьованих газів до його кабіни (салону);

       - системи живлення, мащення та охолодження повинні бути справними і не мати течі палива, масла, антифризу, води;

       - елементи і з'єднання системи випуску відпрацьованих газів повинні знаходитись у справному стані;

       - вентиляція картера двигуна повинна працювати справно, не допускаючи прориву газів у підкапотний простір;

       - стоянкова гальмівна система повинна забезпечувати нерухомий стан транспортного засобу повної маси на шляху з уклоном не менше 16%, а для легкових автомобілів, їх модифікацій для перевезення пасажирів - не менше 23%;

       В) Технічний стан електрообладнання автомобіля повинен:

       - забезпечувати пуск двигуна за допомогою стартера, безперебійне та своєчасне запалювання суміші у циліндрах двигуна, безвідмовну роботу приладів освітлення, сигналізації та електричних контрольних приладів, а також виключати можливість іскроутворення у проводах і затискачах. Усі проводи електрообладнання повинні бути укріплені мати надійну непошкоджену ізоляцію що виключає можливість їх обриву, перетирання, зношення або короткого замикання;

       - запобіжники системи електрообладнання, що застосовуються для заміни спрацьованих, повинні відповідати технічним вимогам;

       - акумуляторна батарея повинна бути надійно закріплена Не допускається течі електроліту із моноблоку акумуляторної батареї;

       - двері кабін (салонів), капоти повинні бути із справними обмежувачами відкривання і фіксаторами відкритого та закритого положення;

       Г) При переобладнанні на роботу автомобіля на газовому паливі водій додатково повинен бути навчений правилам безпечної експлуатації газобалонних та газових установок.

3.3 Перед запуском двигуна автомобіля, який підключений до системи підігрівання, необхідно відключити та від'єднати елементи підігрівання(при наявності таких).

3.4. При заправленні автомобілів забороняється палити та користуватися відкритим вогнем, проводити ремонтні та регулювальні роботи на двигуні,заправляти автомобіль паливом при працюючому двигуні, допускати перелив та розлив палива, знаходження пасажирів у кабіні, салоні.

       3.5.Заправку системи охолодження двигуна антифризом і гальмівної системи гальмівною рідиною слід проводити тільки за допомогою спеціально призначеної для цієї мети посудини. Заправна посудина повинна бути очищена, промита і мати відповідний напис "Тільки для антифризу" або "Тільки для гальмівної рідини" При роботі з цими рідинами необхідно вжити заходи, що виключають попадання в них нафтопродуктів (бензину, дизельного палива, масла тощо) та попадання їх на відкриті ділянки тіла, в очі, в органи травлення, на відкриті рани рук,тощо.

Після кожної операції з гальмівною рідиною та антифризом (одержання, видача, заправка автомобіля, перевірка якості) треба ретельно мити руки водою з милом. При випадковому заковтуванні антифризу або гальмівної рідини потерпілому повинна бути негайно надана медична допомога. Не допускати до роботи з антифризом і гальмівною рідиною осіб, які не пройшли інструктажу з вимог безпеки при їх використанні та зберіганні.

3.6. Під час керування автомобілем водій повинен :

- виконувати вимоги безпеки руху, вказівки регулювальників, світлофорів, та дорожніх знаків;

- перше ніж почати рух з місця зупинки (стоянки) або виїхати з гаража, необхідно впевнитись, що це безпечно для робітників та інших сторонніх осіб, подати попереджувальний сигнал і лише після цього рушати з місця;

- при зупинці (стоянці) автомобіля водій, залишаючи транспортний засіб, повинен вжити всіх заходів проти самовільного його руху зупинити двигун, встановити важіль перемикання передач (контролера) в нейтральне положення, загальмувати автомобіль стоянковим гальмом.

3.7. Керувати автомобілем в стані алкогольного сп'яніння або під дією наркотичних засобів а також виїжджати на лінію в хворобливому стані або при такому ступені втомленості, який може вплинути на безпеку руху, забороняється.

3.8. При участі водія в ремонті та технічному обслуговуванні автомобіля він повинен бути проінструктований згідно інструкції по охороні праці для даного виду робіт.

3.9. При вимушеній зупинці автомобіля на узбіччі або на краю проїжджої частини дороги для проведення ремонту водій зобов'язаний включити аварійну світлову сигналізацію та установити знак аварійної зупинки або миготливий червоний ліхтар на відстані не ближче 20 м до транспортного засобу в населених пунктах та 40 м - за їх межами.

3.10. При вимушеному ремонті в дорожніх умовах необхідно:

       - при вивішуванні частини автомобіля домкратом, його необхідно встановити на рівній поверхні, зупинити двигун, включити знижену передачу, загальмувати стоянковим гальмом, підставити під колеса, що не підіймаються, упорні колодки;

       - домкрат треба установити на рівну неслизьку поверхню. У випадку м’якого ґрунту під основу домкрата необхідно підкласти міцну дерев'яну підставку площею не менше 0,1 м або дошку належної товщини для утримання ваги автомобіля.

3.11. При перегріванні двигуна пробку радіатора можна відкривати тільки тоді, коли температура води (рідини) нижче 100°С, інакше при відкриванні пробки станеться викид киплячої води.

3.12. Пробку радіатора на гарячому двигуні необхідно відкривати у рукавицях або накривши її ганчіркою. Пробку слід відкривати обережно, не допускаючи інтенсивного виходу пари в сторону відкриваючого.

3.13. Для попередження випадків обморожування при усуненні несправностей зимою в дорозі слід працювати  у рукавицях.

3.14. Ручний інструмент (молотки, зубила, пробійники, гайкові ключі тощо) повинен бути справним.

3.15. Буксирування несправних автомобілів допускається тільки на жорсткому буксирі. Відстань між автомобілями повинна бути не більше 4 м. Під час буксирування за кермом буксируваного автомобіля повинен бути водій.

       3.16. Якщо конструкція жорсткого зчеплення забезпечує слідування буксируваного автомобіля траєкто­рією автомобіля, що буксирує (в тому числі й при поворотах), перебування водія у буксируваному ав­томобілі не обов'язкове.

3.17. При буксируванні забороняється перевозити людей, як в першому, так і в другому автомобілі.

3.18. Буксирування автомобілів з несправною гальмовою системою дозволяється лише в тих випадках, коли забезпечується слідування буксируваного автомобіля слідами буксируючого і виключається самовільне відключення ланки під час руху.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

       4.1. Після повернення з лінії  перевірити автомобіль на справність. При необхідності – залишити заявку на поточний ремонт з переліком несправностей, які належать усуненню, або усунути виявлені недоліки самостійно в межах професійної готовності водія.

4.2. При безгаражному зберіганні без підігріву в зимовий час, злити воду з радіатора та двигуна, якщо таке має місце.

4.3. Якщо під час ремонту автомобіль залишається на козелках, перевірити надійність їх встановлення Не залишати автомобіль, піднятий домкратом.

4.4. Доповісти механіку (керівникові) про всі недоліки, які були виявлені під час роботи.

4.5. Зняти спецодяг, змити лице та руки теплою водою з милом. Не мити руки в мастилі, бензині, гасі, витирати їх  призначеною тканиною(рушником).

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. При дорожньо-транспортній пригоді водії, причетні до неї повинні:

       - негайно зупинитися і не зрушувати з місця транспортні засоби, а також інші предмети, які мають відношення до пригоди;

       - при необхідності - наявності потерпілого,- викликати екстренну медичну допомогу, або якщо це можливо відправити потерпілого на попутному або за крайньої необхідності - відвезти на своєму транспорті в найближчий лікувальний заклад; повідомити там своє прізвище, номер транспортного засобу (з пред'явленням посвідчення водія та інших документів, які засвідчують особу та реєстраційного документа на транспортний засіб), після чого по­вернутися до місця пригоди;

       - повідомити про випадок в поліцію, записати прізвища та адреси очевидців та чекати прибуття поліції або слідчих органів;

       - якщо при цьому унеможливлений рух інших транспортних засобів або створена аварійна ситуація для інших учасників дорожнього руху, необхідно звільнити проїзну частину, по­передньо зафіксувавши положення транспортного засобу та предметів і слідів, які причетні до дорожньо-транспортної пригоди.

5.2. При створенні аварійної ситуації під час проведення ремонту та технічного обслуговування необхідно:

       - негайно припинити роботу, огородити небезпечну зону, не пускати до неї сторонніх осіб,якщо це стало місцем нещасного випадку – залишити незмінним положення всіх причетних до випадку предметів, ситуацію для послідуючої роботи комісії по розслідуванню нещасного випадку,аварії;

       - якщо є потерпілі, надавати їм першу домедичну допомогу, при необхідності викликати екстренну медичну допомогу;

       - доповісти безпосередньому керівникові про факт аварії, нещасного випадку, далі діяти у відповідності до його вказівок або прийняти заходи по ліквідації небезпечної ситуації.



Інженер з охорони праці служби

господарського забезпечення                                                              Богдан МЕЛЬНИЧУК



2011-2024 © Всі права застережено.