НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Четвер, 16 травня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про виконання Програми правової освіти населення на 201..."  № 53 від 23.03.2021р. 
Документ №53 від 23.03.2021р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

27.03.2021



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 23.03.2021р.  № 53
 

Про виконання Програми правової освіти населення на 2016-2020 роки


Заслухавши інформацію управління освіти міської ради про хід  виконання Програми правової освіти населення на 2016-2020 роки, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради

в и р і ш и в:

1. Інформацію про виконання міської Програми правової освіти населення на 2016-2020 роки взяти до відома (додається).

2. Рішення виконавчого комітету від 26.04.2016 р. № 122 «Про затвердження міської програми правової освіти населення на 2016-2020 роки» зняти з контролю.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Володимира Мельничука.




Міський голова                                                                    Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ



                                       Додаток 

                                                                                               до рішення виконавчого

                                       комітету міської ради

                                                                                               від 23.03.2021 р. № 53


Інформація

про виконання Програми правової освіти

населення на 2016-2020 роки 


На виконання національної програми правової освіти населення, затвердженої Указом Президента України від 18.01.2001 року №992/2001 «Про Національну програму правової освіти населення», відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 29.12.2015 року №923 «Про затвердження обласної програми правової освіти населення на 2016-2020 роки», з метою підвищення рівня правової освіти населення, створення належних умов для набуття громадянами правових знань, а також забезпечення їх консультативного права знати свої права і обов’язки рішенням виконкому Коломийської міської ради від 26.04.2016р.  № 122 «Про затвердження міської програми правової освіти населення на 2016/2020 роки» було затверджено міську Програму правової освіти населення на 2016-2020 роки.

Основні завдання Програми правової освіти населення полягали у здійсненні комплексу заходів виховного, навчального та інформаційного характеру, спрямованих на створення належних умов для набуття громадянами обсягу правових знань та навичок у їх застосуванні, необхідних для реалізації громадянами своїх прав і свобод, а також виконання покладених на них обов’язків.

Впродовж 2016-2020 років забезпечувалася співпраця органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, міськрайонного управління юстиції, місцевих засобів масової інформації у сфері здійснення правоосвітніх, правоінформаційних заходів та надання консультацій. У доступних для огляду громадянами місцях розміщувалися стенди правового інформування, проводилися заходи, спрямовані на підвищення рівня правових знань працівників у формі апаратних навчань, нарад-семінарів, круглих столів. Проводилися читацькі конференції, правоосвітні заходи з нагоди відзначення державних свят та визначних дат.

Правова освіта є складовою частиною системи освіти і має на меті формування високого рівня правової культури та правосвідомості особи, її ціннісних орієнтирів та активної позиції як члена громадянського суспільства. Правова освіта здійснювалася в усіх дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах із застосуванням сучасних інформаційних технологій, зокрема елементів дистанційного навчання. Проводилися предметні учнівські олімпіади з правознавства, конкурси,  вікторини, круглі столи на правову тематику. В проєкті підняття правової освіти та культури громадян України проходили години класного керівника, батьківські збори з питань вивчення та практичного застосування норм чинного законодавства. Було організовано та щорічно проводилися Всеукраїнські тижні права до Дня захисту прав людини, в рамках яких проводилися відкриті уроки з правознавства, тематичні конкурси дитячого малюнка, у шкільних бібліотеках оформлялися виставки юридичної літератури для учнів та педагогів. Учні закладів загальної середньої освіти були учасниками обласної учнівської олімпіади в онлайн-режимі з питань місцевого самоврядування, децентралізації влади та публічного управління.

Також важливим напрямком діяльності закладів освіти з питань правової освіти є робота з батьківською громадськістю. Для них працювали психолого-педагогічні та правові лекторії, правові всеобучі, проводилися батьківські збори, під час яких обговорювалися питання превентивного виховання дітей, відповідальність батьків за протиправні дії неповнолітніх і інше. На постійній основі відбувалися зустрічі з працівниками правоохоронних органів, працівниками служби у справах дітей міської ради, практикувалися відвідування судових засідань лідерами учнівського самоврядування закладів загальної середньої освіти, майстер-класи провідних юристів, присвячені проблематиці прав людини, захисту прав учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил.

Коломийською міськрайонною філією Івано-Франківського обласного центру зайнятості серед громадян через місцеві засоби масової інформації проводилася інформаційно-роз’яснювальна робота про права, свободи та обов’язки людини і громадянина, механізм реалізації та захисту таких прав і свобод, а також про зміни у чинному законодавстві в межах компетенції. В грудні 2020 року на виконання Закону України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» представникам суб’єктів господарювання – юридичних осіб (керівникам, бухгалтерам) надавалися інформаційно-консультаційні послуги щодо практичного застосування Порядку надання одноразової матеріальної допомоги, розрахунку її розміру, стягнення та повернення невикористаної її суми затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 09.12.2020 року № 1231.

Із наведеної вище інформації можна зробити висновки, що рівень юридичної та правової обізнаності населення міста у 2016-2020 роках підвищився. Мешканці міста інформовані про правову політику держави та законодавства. Створені належні умови для набуття громадянами знань про свої права, свободи і обов’язки. Правова освіта населення змістовно втілюється у життя на основі постійної взаємодії влади і громади.



Керуючий справами

виконавчого комітету                                                                                  Тарас КУХТАР



2011-2024 © Всі права застережено.