НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Четвер, 02 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про затвердження Положення про облікову політику міськ..."  № 326-9/2021-9 від 22.02.2021р. 
Документ №326-9/2021 від 22.02.2021р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

26.02.2021



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(9  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 22.02.2021р.  № 326-9/2021-9
 

Про затвердження  Положення про облікову політику міської ради та організацію бухгалтерського обліку в частині обліку основних засобів


Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», наказом Міністерства фінансів України від 12.10.2010 №1202 «Про затвердження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку в державному секторі» (зі змінами), наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 №11 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо облікової політики суб’єкта державного сектору» (зі змінами), наказом Міністерства фінансів України від  28.12.2020 №816 «Про затвердження Змін до деяких Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку для суб’єктів державного сектору» та з метою обліку основних засобів,  міська рада


вирішила:

1. Затвердити Положення про облікову політику Коломийської міської ради та організацію бухгалтерського обліку в частині обліку основних засобів.

  1. Відділу бухгалтерського обліку та звітності міської ради (Марія Лазарович) привести у відповідність з цим Положенням порядок організації бухгалтерського обліку.
  2. Відділу економічного аналізу та стратегічного планування міської ради (Наталія Геник) при організації публічних закупівель керуватися цим Положенням щодо застосування кодів економічної класифікації видатків.

4. Організацію виконання  рішення покласти на заступника міського голови Миколу Андрусяка і керуючого справами виконавчого комітету міської ради Тараса Кухтара.

5. Контроль за виконанням  рішення доручити постійній комісії з питань бюджету, інвестицій, соціально-економічного розвитку та зовнішньоекономічних відносин (Ігор Костюк).


Міський голова                                                                        Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ


                                                                               ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                                               рішення міської ради 

                                                                               від 22.02.2021 р. №326-9/2021


ПОЛОЖЕННЯ

про облікову політику міської ради та організацію бухгалтерського обліку в частині обліку основних засобів

    1. Положення про облікову політику та організацію бухгалтерського обліку (далі - Положення) визначає методи оцінки, обліку, процедури та основні принципи бухгалтерського обліку і фінансової звітності, визначені Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
    2. Бухгалтерський облік основних засобів проводити відповідно до вимог Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку  в державному секторі 121 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12.10.2010 №1202 та Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 №11.
    3. Встановити, що до основних засобів належать матеріальні активи, які утримує установа для використання їх у діяльності, очікуваний строк корисного використання яких більше одного року, а вартість більше 15000 (п’ятнадцять тисяч) гривень без ПДВ за одиницю.
    4. Визначити, що об’єкт основних засобів визнається активом, коли існує ймовірність отримання суб’єктом державного сектору майбутніх економічних вигод, пов’язаних з його використанням, та/або він має потенціал корисності для суспільства, і вартість об’єкта основних засобів може бути визначена.
    5. Після первісного визнання об’єкта основних засобів, як активу, облік здійснювати за первісною вартістю в гривнях з копійками.
    6. Об’єктам основних засобів введеним в експлуатацію присвоювати інвентарі (номенклатурні) номери за такими правилами:
  • перші чотири знаки інвентарного (номенклатурного) номера означають номер субрахунку;
  • п’ята цифра інвентарного (номенклатурного) номера – це номер підгрупи того чи іншого об’єкта основних засобів згідно із Методичними рекомендаціями з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Міністерством фінансів України від 23.01.2015 №11 (зі змінами);
  • інші знаки – порядковий номер такого об’єкта у підгрупі.
    1. Проводити нарахування амортизації щорічно протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс) на дату балансу і призупиняти на період реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації, із застосуванням прямолінійного методу, при якому річна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується, на строк корисного використання об’єкта основних засобів (крім інших необоротних матеріальних активів).
    2. Нарахування амортизації основних засобів починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об’єкт основних засобів став придатним для корисного використання.
    3. Нарахування амортизації інших необоротних активів здійснювати в першому місяці передачі у використання об’єкта необоротних активів у розмірі 50 відсотків його первісної вартості та решти 50 відсотків первісної вартості – у місяці їх вилучення з активів (списання з балансу).
    4. Для визначення строків корисного використання груп основних засобів приймати Типові строки корисного використання груп основних засобів, які визначені у додатку 1 до Методичних рекомендацій щодо облікової політики суб’єкта державного сектору, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 №11 (зі змінами).
    5. У разі якщо залишкова вартість об’єкта основних засобів, який продовжує використовуватись, дорівнює нулю, а визначити справедливу вартість неможливо або недоцільно, для такого об’єкта визначається ліквідаційна вартість, на суму якої збільшується його первісна вартість. При цьому, вартість цього об’єкта, яка амортизується, дорівнює нулю.
    6. Списання необоротних активів здійснювати відповідно до порядку списання об’єктів державної власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2007 №1314 за погодженням із суб’єктом управління, для чого комісія зі списання повинна оформити належний пакет документів. Облік та списання основних засобів проводити відповідно до типових форм, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 13.09.2016 №818.

13. Це Положення набирає чинності з дати його затвердження.



Начальник відділу економічного

аналізу та стратегічного планування                                                                    Наталія Геник


                                                                             









2011-2024 © Всі права застережено.