НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Четвер, 02 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про звернення Коломийської міської ради щодо необгрунто..."  № 307-9/2021-9 від 22.02.2021р. 
Документ №307-9/2021 від 22.02.2021р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

26.02.2021



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(9  сесія)
8  демократичного скликання
 
від 22.02.2021р.  № 307-9/2021-9
 

Про звернення Коломийської міської ради щодо необгрунтованого зменшення розміру освітньої субвенції на оплату праці педагогічних працівників

Відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада


в и р і ш и л а:

1. Підтримати звернення Коломийської міської ради до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета щодо необґрунтованого зменшення розміру освітньої субвенції на оплату праці педагогічних працівників Коломийської міської територіальної громади (додається).

2. Рішення та текст звернення міської ради надіслати Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, Міністру освіти і науки України Сергію Шкарлету та оприлюднити на офіційному вебсайті міської ради.

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на секретаря Коломийської міської ради Андрія Куничака.



Міський голова

Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ


Прем’єр- міністру України

Денису Шмигалю


Міністру освіти і науки України

Сергію Шкарлету


Звернення

щодо необґрунтованого зменшення розміру освітньої субвенції

на оплату праці педагогічних працівників

Коломийської міської територіальної громади


Ми, депутати Коломийської міської ради VIII демократичного скликання, представляючи інтереси громади, стурбовані ситуацією щодо розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами на 2021 рік відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» без внесення змін до Формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1088 (Далі-Формула).

В умовах нового адміністративно-територіального устрою України введення завищених коефіцієнтів розрахункової наповнюваності класів, заниженого коефіцієнта поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у формульний розрахунок для міських громад із кількістю жителів більше 70000 осіб та не включення у формульний розрахунок фінансування груп подовженого дня відповідно до частини 7 статті 24 Закону України «Про повну загальну середню освіту» приведе до заборгованості виплати заробітної плати педагогічним працівникам, чим спричинить зростання рівня напруги та соціальне збурення педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти.

Відповідно до чинної Формули розрахункова наповнюваність класів для бюджетів міст обласного значення, що не є обласними центрами, в яких відсоток сільського населення становить від 10 до 25 включно, становить 22,5 учнів на клас, тоді як у формульному розрахунку освітньої субвенції для Коломийської міської територіальної громади на 2021 бюджетний рік розрахункова наповнюваність класів визначена на рівні 24,5 учнів на клас.

Дана невідповідність зростання розрахункової наповнюваності класів призвела до безпідставного зменшення кількості класів, а саме: 1-4 класів з 166 до 153, 5-9 класів з 196 до 180, 10-11 класів з 39 до 36, що в результаті зменшило кількість ставок педагогічних працівників на 54,6 (з 683,1 до 628,5).

Коефіцієнт поділу класів на групи при вивченні окремих предметів знижено з 0,124 до 0,100, що не забезпечує в повному обсязі оплату праці педагогічних працівників, які викладають в класах, де здійснюється такий поділ.

Відповідно до частини 7 статті 24 Закону України «Про повну загальну середню освіту», яка набрала чинності 01 січня 2021 року, оплата праці вихователів груп подовженого дня здійснюється у комунальних закладах освіти – за рахунок коштів освітньої субвенції. В закладах загальної середньої освіти Коломийської міської ради з 01 січня 2020 року функціонує 46 груп подовженого дня (1380 учнів), які не враховані у формульному розрахунку освітньої субвенції на 2021 рік.

В результаті вищезазначених змін до Формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами, розрахункова сума освітньої субвенції Коломийській міській територіальній громаді безпідставно зменшена на 14 мільйонів 557 тисяч гривень, що становить місячний фонд заробітної плати і призведе до несвоєчасної та в неповному обсязі виплати заробітної плати педагогічним працівникам, створить значну соціальну напругу в громаді та погіршить якість освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти.

Фактично внесення таких змін у формульний розрахунок освітньої субвенції перекладає гарантії держави щодо здобуття повної загальної середньої освіти на ограни місцевого самоврядування.

Зважаючи на вищевикладене, враховуючи потреби педагогічних працівників, вимагаємо:

1. Провести перерахунок освітньої субвенції для Коломийської міської територіальної громади відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» та постанови Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 року №114 «Про внесення змін до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами».

2. Здійснити перевірку законності та обгрунтованості значного зменшення розміру освітньої субвенції для територіальних громад із кількістю жителів більше 70 тисяч осіб при її розрахунку на 2021 рік. Врахувати розрахункову наповнюваність, а саме: менше 10%, від 10% до 20%, від 20% до 50%, більше 50%.

3. При внесенні змін до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами на 2021-2023 роки для міських територіальних громад врахувати:

- збільшення коефіцієнту поділу класів на групи при вивченні окремих предметів залежно від розрахункової наповнюваності класів;

- оплату праці вихователів групи подовженого дня в розрахунку 1 ставка на 100 учнів 1-4 класів.


Депутати Коломийської міської ради VIIІ демократичного скликання

   Прийнято на 9 (позачерговій) сесії міської ради

   VIIІ демократичного скликання

                    22 лютого 2021 року



2011-2024 © Всі права застережено.