НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 29 березня 2024 року
 Розпорядження міського голови  "Про затвердження Порядку акредитації журналістів і прац..."  № 56-р від 12.02.2021р. 
Документ №56-р від 12.02.2021р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

16.02.2021



УКРАЇНА
місто Коломия Івано-Франківської області
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
міського голови
 
м. Коломия
 
від 12.02.2021р.  № 56-р
 

Про затвердження Порядку акредитації журналістів і  працівників засобів масової інформації у Коломийській міській раді



Відповідно до Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про інформацію", "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", "Про телебачення і радіомовлення", "Про інформаційні агентства", "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації":


       1. Затвердити Порядок акредитації журналістів і працівників засобів масової інформації у Коломийській міській раді (додається).


2.  Затвердити зразок Індивідуальної акредитаційної картки (додається).


3. Затвердити зразок Журналу реєстрації акредитаційних документів (додається).


4. Відділу інформаційної політики міської ради (Михайло Качанський) здійснювати акредитацію журналістів і працівників засобів масової інформації у Коломийській міській раді згідно з Порядком.


5. Контроль за виконанням розпорядження доручити першому заступнику міського голови Олегу Токарчуку.




Міський голова                                                                               Богдан СТАНІСЛАВСЬКИЙ



ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                               розпорядження міського голови

                                                               від 12.02.2021р. № 56-р



Порядок

акредитації журналістів і працівників засобів масової інформації

у Коломийській міській раді


1.Загальні положення

1.1.Метою акредитації представників засобів масової інформації (далі – ЗМІ) є забезпечення прав журналістів і прав громадян на отримання інформації, всебічного, повного, оперативного та вільного розповсюдження достовірної інформації про діяльність Коломийської міської ради, створення сприятливих умов для здійснення професійної діяльності акредитованих журналістів як осіб, які виконують громадянський обов'язок і забезпечують право громадян на інформацію.

1.2.Акредитація журналістів і працівників ЗМІ у Коломийській міській раді проводиться відповідно до Конституції України, законів України "Про інформацію", "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", "Про телебачення і радіомовлення", "Про інформаційні агентства", "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації", Регламенту Коломийської міської ради, цього Положення та інших нормативно-правових актів.

1.3.Акредитація журналістів і працівників ЗМІ у Коломийській міській раді здійснюється на добровільній основі та передбачає добросовісне виконання журналістами і працівниками ЗМІ їх професійних обов’язків з дотриманням вимог Конституції, законів України, інших нормативно-правових актів, норм професійної етики та моральних засад суспільства.

1.4.Акредитація журналістів і працівників ЗМІ у Коломийській міській раді проводиться відділом інформаційної політики шляхом надання індивідуальних акредитаційних карток (далі - акредитаційні картки) на строк повноважень Коломийської міської ради чергового скликання.

2. Порядок акредитації

2.1 Акредитація журналістів і працівників ЗМІ у Коломийській міській раді здійснюється відділом інформаційної політики за наявності подання засобу масової інформації або заяви журналіста, працівника.

2.2. Акредитаційні картки видаються відділом інформаційної політики міської ради:

журналістам і працівникам засобів масової інформації, зареєстрованих в установленому законом порядку, - за поданням засобу масової інформації;

журналістам і працівникам, які не є штатними чи позаштатними працівниками засобів масової інформації, - за особистою заявою за умови підтвердження фахової належності.

2.3. У поданні засобу масової інформації на бланку редакції за підписом керівника засобу масової інформації (або іншої уповноваженої особи) зазначаються:

його повне найменування;

дата і номер реєстрації;

адреса редакції;

адреса електронної пошти (за наявності);

прізвище, ім’я та по батькові журналіста(ів), працівника(ів) засобу масової інформації, щодо якого(их) вноситься подання;

номери засобів зв’язку.

2.4. До подання додаються копії документів, що посвідчують особу журналіста(ів), працівника(ів) (паспорт та редакційне посвідчення), та по 2 фотокартки, розміром 30х40 мм, на кожну заявлену особу.

2.5. ЗМІ у поданні може надавати додаткову інформацію про засіб масової інформації (прізвище, ім’я, по батькові керівника, номери телефонів керівника, номери телефонів, факсу та електронну адресу служби інформації засобу масової інформації).

2.6. У поданні закордонного ЗМІ зазначаються:

повне найменування українською, англійською мовами та мовою країни походження;

адреса редакції;

номери засобів зв’язку кореспондентського пункту в Україні та адреса електронної пошти (за наявності);

прізвище, ім’я та по батькові журналіста(ів), працівника(ів) засобу масової інформації, щодо якого(их) вноситься подання.

2.7. До подання додаються копії документів, що посвідчують особу журналіста(ів), працівника(ів) (паспорт, редакційне посвідчення або прескарта), та по 2 фотокартки, розміром 30х40 мм, на кожну заявлену особу.

2.8. У заявах журналіста і працівника, які є або не є штатними чи позаштатними працівниками українського або закордонного ЗМІ, зазначаються:

прізвище, ім’я та по батькові;

адреса;

номер засобу зв’язку;

адреса електронної пошти (за наявності).

2.9. До заяви додаються копії документів, що посвідчують особу та засвідчують її професійну належність (паспорт, диплом про освіту, редакційне посвідчення, документ, виданий професійним об’єднанням журналістів, прескарта), та 2 фотокартки заявника розміром 30х40 мм.

2.10. Журналіст або працівник, який не є штатним чи позаштатним працівником засобу масової інформації, також може акредитуватися за поданням засобу масової інформації, з яким він співпрацює (з дотриманням вимог підпунктів 2.1-2.8 пункту 2 цього Порядку).

2.11. Чергова акредитація журналістів і працівників засобів масової інформації у Коломийській міській раді проводиться відділом інформаційної політики перед початком діяльності Коломийської міської ради нового скликання.

2.12. Подання або заява про акредитацію, що не містить обов’язкової інформації, не розглядається, про що у п’ятиденний термін письмово повідомляється заявникові.

2.13. Про порядок і терміни проведення акредитації відділ інформаційної політики повідомляє шляхом розміщення цієї інформації на офіційному вебсайті міської ради та у соцмережах не пізніше ніж за два тижні до дня початку акредитації.

2.14 Акредитаційні картки видаються відділом інформаційної політики журналістам і працівникам особисто із зазначенням про це в журналі реєстрації акредитаційних документів. Для отримання акредитаційних карток засіб масової інформації може визначити уповноважену особу, яка отримує акредитаційні картки відповідно до довіреності, оформленої на бланку редакції засобу масової інформації за підписом керівника засобу масової інформації (або іншої уповноваженої особи), завіреної печаткою.

2.15. Про втрату, пошкодження або знищення акредитаційної картки засіб масової інформації, журналіст або працівник зобов’язані негайно повідомити відділ інформаційної політики у письмовій формі з одночасним внесенням подання, заяви про поновлення акредитаційної картки. Подання або заява розглядається відділом інформаційної політики протягом 10 днів з дня надходження.

2.16. Протягом строку повноважень Коломийської міської ради чергового скликання відділ інформаційної політики може провести додаткову акредитацію для журналістів і працівників новостворених місцевих ЗМІ та кореспондентських пунктів закордонних засобів масової інформації, а також засобів масової інформації, журналісти і працівники яких були акредитовані у Коломийській міській раді відповідно до цього Порядку.

2.17. У разі звільнення акредитованого журналіста або працівника засобу масової інформації його керівник (або інша уповноважена особа) зобов’язаний письмово повідомити про це відділ інформаційної політики у триденний строк.

2.18. У разі зміни контактної інформації (адреси, номерів засобів зв’язку тощо) засіб масової інформації, журналіст, працівник повідомляє про це відділ інформаційної політики письмово у п’ятиденний строк з моменту настання таких змін.

2.19. Засіб масової інформації у разі його перереєстрації вносить нове подання про акредитацію відповідно до вимог пункту 2 цього Порядку. За умови дотримання вимог, зазначених у пункті 2 цього Порядку, відділ інформаційної політики анулює усі акредитаційні картки, видані журналістам і працівникам до моменту перереєстрації, та видає нові акредитаційні картки впродовж 10 днів з дня надходження відповідного подання.

3. Припинення (анулювання) акредитації

3.1. Відділ інформаційної політики приймає рішення про припинення акредитації журналіста або працівника і анулювання відповідної акредитаційної картки у разі:

подання ним відповідної заяви;

звернення засобу масової інформації, за поданням якого здійснена акредитація;

неодноразового або грубого порушення особою порядку та процедури роботи Коломийської міської ради та у випадках, передбачених ст. 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» та ст. 2 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації».

3.2 Рішення про припинення акредитації журналіста або працівника ЗМІ та анулювання відповідної акредитаційної картки у разі неодноразового або грубого порушення особою порядку та процедури роботи Коломийської міської ради та у випадках, передбачених ст. 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» та ст. 2 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», відділ інформаційної політики приймає з урахуванням рішення постійної комісії з питань освіти, культури, спорту, інформаційної та молодіжної політики, соціального захисту, охорони здоров'я, гендерної політики, депутатської діяльності, етики, регламенту, захисту прав людини та правопорядку.

3.3. У разі позбавлення акредитації журналіста або працівника письмове повідомлення про анулювання акредитації надсилається йому особисто та до відповідного засобу масової інформації (якщо журналіст або працівник був акредитований за поданням засобу масової інформації) впродовж п’яти робочих днів з дня прийняття відповідного рішення.

3.4. У повідомленні про позбавлення акредитації зазначаються посадова чи службова особа, яка прийняла відповідне рішення, дата прийняття рішення, підстави для прийняття рішення та порядок його оскарження.





Начальник відділу

інформаційної політики                                                                    Михайло КАЧАНСЬКИЙ


ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                               розпорядження міського голови

                                                               від 12.02.2021р. № 56-р



ЗРАЗОК

Індивідуальної акредитаційної картки


Фото

 

 

МП

 

Назва ЗМІ ______________________________________

 

Прізвище, ім’я, по батькові ________________________

________________________________________________

 

Посада__________________________________________

 

 

Акредитований (а)

у Коломийській міській раді на період висвітлення її сесійної діяльності

 

 

Від «_____» ____________ 202__ р.


до «_____» _____________ 202__ р.

 

  

 

Начальник відділу інформаційної політики

 

____________________________ / ______________ /

 П.І.Б.





Начальник відділу

інформаційної політики                                                       Михайло КАЧАНСЬКИЙ





ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                               розпорядження міського голови

                                                               від 12.02.2021р. № 56-р




Прізвище, ім’я та по батькові, посада

ЗМІ, який представляє журналіст чи технічний працівник

Дата видання картки

Дата, до якої дійсна акредитація

Підпис про отримання акредитаційної картки

ЗРАЗОК

Журналу реєстрації акредитаційних документів






Начальник відділу

інформаційної політики                                                           Михайло КАЧАНСЬКИЙ



2011-2024 © Всі права застережено.