НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Середа, 17 квітня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про схвалення програми "Розвиток туризму Коломийської м..."  № 181 від 22.09.2020р. 
Документ №181 від 22.09.2020р. Втратив чинність
        

 
Повязані документи

Рішення виконавчого комітету  Про схвалення цільової програми "Культура, молодь, туризм Коломийської ТГ" на 2022-2025 роки"
Рішення виконавчого комітету  №365 від 07.12.2021р. Чинний

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

26.09.2020



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 22.09.2020р.  № 181
 

Про схвалення програми «Розвиток туризму Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2021-2024 роки»


Розглянувши проект програми «Розвиток туризму Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2021-2024 роки», розробленої відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Закону України “Про туризм”, рішення обласної ради від 21.02.2020 року №1381-34/2020 “Про затвердження Стратегії розвитку Івано-Франківської області на 2021- 2027 роки та Плану заходів з її реалізації  на 2021-2023 роки”, рішення міської ради від 25.05.2017 року №1511-21/2017 “Про затвердження  Стратегії розвитку міста Коломиї на період до 2027 року”, рішення міської ради від 26.12.2019 року №4273-56/2019 “Про затвердження Плану реалізації Стратегії розвитку Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2020-2023 роки”, виконавчий комітет міської ради

вирішив:

  1. Схвалити програму «Розвиток туризму Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2021-2024 роки» (далі – Програма), що додається.
  2. Відділу інвестиційної політики та енергозбереження міської ради (Ірина Жолоб) забезпечити подання програми для затвердження Коломийською міською радою в установленому порядку.

3. Фінансовому управлінню міської ради (Ганна Бакай) передбачити кошти на фінансування заходів Програми.

4.          Координацію робіт та узагальнення інформації про виконання Програми покласти на головного відповідального виконавця — відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради (Ірина Жолоб).

5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Олега Дячука.



Міський голова                                                                                                        Ігор СЛЮЗАР

СХВАЛЕНО

рішення виконавчого

комітету міської ради

від 22.09.2020 р. № 181



Програма «Розвиток туризму Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2021-2024 роки»





Замовник програми



Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради

А

_________________


Ірина ЖОЛОБ

Керівник програми



Заступник міського голови

А_________________

Олег ДЯЧУК





ПОГОДЖЕНО



Фінансове управління

міської ради


А_________________


Ганна БАКАЙ

Юридичний відділ

міської ради


А_________________


Любов СОНЧАК

Відділ економіки

міської ради

А

_________________


Олена ОСТЯК

Голова постійної комісії 

міської ради з питань

бюджету, інвестицій,  соціально-

економічного розвитку та

зовнішньоекономічних відносин





А_________________





Роман КРУТКО

ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

«Розвиток туризму Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2021-2024 роки»


  1. Ініціатор розроблення Програми (замовник) відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради.
  2. Розробник Програми відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради.
  3. Терміни реалізації Програми 2021–2024 роки.
  4. Етапи фінансування Програми щорічно.
  5. Обсяги фінансування Програми 2682 тис. гривень (перелік заходів, обсяги та джерела фінансування Програми розвитку туризму Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2021-2024 роки додаються).

Роки

Обсяги фінансування, тис. грн.

Всього

В т. ч. за джерелами фінансування

Державний бюджет

Обласний бюджет

Міський бюджет

Інші джерела

2021-2024

2682

-

-

2682

-

В т.ч.






2021

799

-

-

799

-

2022

699

-

-

699

-

2023

599

-

-

599

-

2024

585

-

-

585

-


  1. Очікувані результати виконання Програми:
  • створення нових туристичних продуктів на території Коломийської міської об’єднаної територіальної громади;
  • розширення переліку туристичних та туристично-інформаційних послуг;
  • популяризація туристичного потенціалу;
  • розвиток туристично-рекреаційної інфраструктури;
  • зростання рівня зайнятості населення в індустрії туризму;
  • збільшення обсягу щорічних надходжень до місцевого бюджету від провадження туристичної діяльності;
  • підвищення рівня туристичної привабливості Коломийської міської об’єднаної територіальної громади;
  • розвиток сфери ділової гостинності (співпраця з міжнародними асоціаціями, представниками туристичної індустрії);
  • сприяння створенню та збереженню існуючих об’єктів туристичного та рекреаційного призначення.
  1. Термін проведення звітності:

Програма є середньостроковою та реалізовуватиметься  впродовж 2021– 2024 років. Координація і контроль за виконанням Програми покладається на відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради та постійну комісію міської ради з питань бюджету, інвестицій, соціально-економічного розвитку та зовнішньоекономічних відносин.

Напрямки та заходи Програми можуть бути скориговані у період її дії з урахуванням соціально-економічної ситуації у місті та змін в чинному законодавстві.

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради готує і подає у відділ економіки міської ради звіти про стан виконання заходів Програми:

  • Квартальний звіт до 10 числа місяця наступного за звітним кварталом (наростаючим підсумком);
  • Річний звіт до 20 січня наступного за звітним роком;
  • Після закінчення встановленого терміну виконання Програми подається кінцевий звіт про результати виконання Програми не пізніше, ніж через місяць після закінчення встановленого терміну виконання Програми.




Замовник програми



Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради


Відповідальний виконавець

А_________________

Ірина ЖОЛОБ

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради


Керівник програми

А_________________

Ірина ЖОЛОБ

Заступник міського голови

_________________

Олег ДЯЧУК

Обґрунтування доцільності схвалення Програми


Туризм – один з найбільш важливих напрямів у галузі надання послуг. Дана галузь підтримує національні традиції, стимулює розвиток народних промислів, відродження рецептів приготування цікавих і смачних страв, сприяє збереженню природи і створенню сприятливих умов для свого функціонування, тому туризм розвивається як система, яка надає всі необхідні можливості для ознайомлення з культурою, звичаями, історією, релігійними і духовними цінностями.

Одним з основних напрямів Стратегії розвитку міста Коломиї на період до 2027 року є «Коломия – регіональний економічний та туристичний центр Прикарпаття». Відповідно до даного напрямку та в рамках програми розвитку туризму в місті Коломиї на 2016 -2020 роки,  виконано ряд заходів:

  • промоція та розвиток туристичного потенціалу.

В 2019 році Коломия вперше взяла участь  в Міжнародній виставці UITT 2019 «Україна. Подорожі та туризм», де був представлений культурно-туристичний потенціал громади. З 2016 по 2020 роки в,  проводилась низка регіональних , міських фестивалів, ярмарків, конкурсів  туристичного напрямку, зокрема: фестиваль вуличних мистецтв «Арт-візія», гастрономічний фестиваль «Начинка по-коломийськи», етно-фестиваль «Колорит», гастрономічний конкурс «Смачна візитівка Коломиї», конкурс «Конкурс на кращу проектну пропозицію по облаштуванню оглядового майданчика міської ратуші»

В 2018 році створено туристичний портал «Kolomyia Travel», де туристи та гості громади можуть дізнатися про місцеву культуру та архітектуру,туристичні маршрути, цікаві локації, новини подієвого туризму, інформацію про заклади харчування, готелі, хостели. З метою проінформованості та оновлення інформації в сфері туристичної індустрії, систематично проводиться наповнення  даними туристичного порталу Коломийської міської ради.

За період 2018-2020 років, створено презентаційні відео про Коломию, а саме: «Коломийське Різдво», «Колорит», «Арт-візія 2018», «Арт-візія 2019», «Смачна візитівка Коломиї» та «Начинка по-коломийськи».

Розроблено та виготовлено інформаційні промобуклети про визначні локації міста. Окрім того, щорічно виготовляється презентаційна та сувенірна продукція «Коломия єднає».

  • розвиток туристично-інформаційної інфраструктури. В 2019 році проведено туристичне ознакування міста: встановлено туристично-інформаційні стенди та інформаційні вказівники для об’єктів історико-культурної спадщини; виготовлено та встановлено інформаційні таблички з QR- кодом; спільно з обласним управлінням міжнародного співробітництва та євроінтеграції розроблено та виготовлено інформаційні стенди про міську ратушу та Церкву Благовіщення.
  • створення нових туристичних продуктів.

В 2019 році створено та облаштовано туристичний веломаршрут «Стежками Воскресінців». Маршрут промаркований, облаштований інформаційними вказівниками та картосхемами. Окрім того, в межах маршруту облаштовані місця для зупинки туристів, території для відпочинку та дозвілля. В 2020 році розроблено паспорт веломаршруту та інформаційне відео - Туристичний веломаршрут «Стежками Воскресінців».

  • розвиток туристично-рекреаційного потенціалу.

В 2019 році встановлено та облаштовано два туристичні рекреаційні пункти на території Коломийської міської об’єднаної територіальної громади: «Біля Пруту» - м. Коломия; «Гора Юрів» - с.Воскресинці.

  • розробка нормативних документів.

З метою збільшення податкових надходжень від провадження туристичної діяльності, посилення туристичного бренду та покращення туристичного іміджу, за 2019- 2020 роки затверджено ряд рішень а саме:

  • рішення міської ради від 21.02.2019р. №3463-41/2019  «Про затвердження Положення про туристичний збір в новій редакції»;
  • рішення міської ради від 21.11.2019р.  № 4144-55/2019-55 «Про затвердження Маркетингової стратегії Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2019 – 2024 роки»;
  • рішення міської ради від 29.02.2020р. №4444-59/2020-59 «Про запровадження сільського зеленого туризму Коломийської міської об’єднаної територіальної громади»;
  • рішення міської ради від 29.02.2020р. №4445-59/2020-59 «Про кластер промислів  Коломийської міської об’єднаної територіальної громади»;
  • рішення міської ради від 29.02.2020р. №4446-59/2020-59 «Про туристичний кластер Коломийської міської об’єднаної територіальної громади»;
  • рішення міської ради від 28.05.2020р. № 4572-62/2020-62 «Про затвердження Правил використання логотипу міста Коломиї як окремого елемента бренд-буку для Коломийської міської об’єднаної територіальної громади».

З метою розвитку міжмуніципального співробітництва, в березні 2020 року підписано меморандум про співпрацю між Печеніжинською, Нижньовербізькою та Ланчинською об’єднаними територіальними громадами. В результаті, подано спільний проект «Стежками Карпатських громад».

Обґрунтування доцільності

Проведення заходів по Програмі розвитку туризму Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2021-2024 роки є важливим, з огляду на підвищення інформаційного та інфраструктурного забезпечення туристичної галузі, опанування досвідом ведення ефективної туристичної політики, популяризації місцевого туристичного продукту на національному та міжнародному ринках. Програма передбачає виконання  основних завдань, які сприятимуть розвитку туризму на сучасному етапі, реалізація яких дозволить покращити туристичну інфраструктуру, формуватиме привабливе середовище для реалізації інвестиційних проектів у сфері туризму, сприятиме зростанню кількості туристів та створюватиме позитивний імідж, стимулюватиме рівень підвищення зайнятості населення в туристичній індустрії, забезпечить популяризацію історико-культурної спадщини та збільшення надходжень до місцевого бюджету.

Мета Програми

Метою реалізації Програми є збільшення туристичних потоків на основі як вже існуючих, так і потенційних сегментів для сприяння подальшого розвитку сфери туризму, забезпечення територіальної громади стабільними прибутками, підвищення рівня зайнятості населення громади в галузі туризму, а також підвищення якості надання туристичних послуг.

Відповідно до Стратегії розвитку міста Коломиї на період до 2027 року, виконання заходів в рамках Програми забезпечить досягнення наступних цілей:

  • операційна ціль А.3.1. розвиток туристичної інфраструктури;
  • операційна ціль А.3.2. розвиток і диверсифікація туристичних продуктів та підвищення якості туристичних послуг;
  • операційна ціль А.3.3. Покращення стану пам’яток історії та архітектури;
  • операційна ціль А.3.4 Промоція міста.

Фінансове забезпечення Програми

Заходи Програми реалізуються за рахунок коштів міського бюджету, міжнародної технічної допомоги і грантів, інвестиційних коштів та інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством.

Фінансове забезпечення виконання заходів Програми здійснюється в межах видатків, передбачених у міському бюджеті на підтримку розвитку туризму на відповідні роки.

Очікувані результати виконання Програми

Виконання заходів Програми сприятиме розширенню переліку туристичних та туристично-інформаційних послуг, створенню якісних туристичних продуктів за різними напрямками туризму, серед яких велосипедний, пішохідний, оздоровчий, культурно-пізнавальний, рекреаційний, сільський, екологічний, діловий та інші види туризму, що в свою чергу сприятиме покращенню умов для залучення іноземних інвестицій у розвиток туристичної сфери, збільшенню потоку туристів, промоції громади на національному та міжнародному рівнях, вдосконаленню екскурсійної діяльності, збільшення надходжень до міського бюджету.

                                                                                               Додаток до Програми



Перелік

заходів, обсяги та джерела фінансування міської програми

«Розвиток туризму Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2021-2024 роки»

п/п

Найменування заходу

Виконавець

Термін виконання

Орієнтовні обсяги фінансування, тис.грн.

Очікуваний результат

Роки

Всього

Тис. грн

В т.ч. за джерелами фінансування

Державний бюджет

Обласний бюджет

Міський бюджет

Інші джерела

Створення, облаштування та оновлення існуючих туристично-екскурсійних маршрутів, їх паспортизація, знакування, маркування та придбання інвентарю.

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради


Коломийський центр дозвілля та туризму

2021-2024 роки

2021-2024 рр. в т.ч.

200

-

-

200

-

Створення та оновлення туристичних маршрутів

2021

50

-

-

50

-

2022

50

-

-

50

-

2023

50

-

-

50

-

2024

50

-

-

50

-

Організація та проведення фестивалів, тематичних ярмарок, виставок сучасного мистецтва та інших заходів з метою розвитку туризму.

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради


Коломийський центр дозвілля та туризму

2021-2024 роки

2021-2024 рр. в т.ч.

400

-

-

400

-

Підвищення рівня туристичної привабливості

2021

100

-

-

100

-

2022

100

-

-

100

-

2023

100

-

-

100

-

2024

100

-

-

100

-

Виготовлення, розробка, придбання поліграфічної, рекламно-інформаційної, сувенірної продукції про туристичні можливості Коломийської міської об’єднаної територіальної громади.

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради


Коломийський центр дозвілля та туризму

2021-2024 роки

2021-2024 рр. в т.ч.

200

-

-

200

-

Промоція Коломийської міської об’єднаної територіальної громади

2021

50

-

-

50

-

2022

50

-

-

50

-

2023

50

-

-

50

-

2024

50

-

-

50

-

Розробка та створення інформаційних продуктів про ботанічні пам’ятки природи Коломийської міської об’єднаної територіальної громади(розробка та виготовлення інформаційних брошур та буклетів.

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради

2021-2024 роки

2021-2024 рр. в т.ч

20

-

-

20

-

Популяризаця туристично-екологічних пам’яток природи

2021

20

-

-

20

-

2022

-

-

-


-

2023

-

-

-


-

2024

-

-

-


-

Організація та проведення міських конкурсів (на кращу національну кухню, на кращий туристичний квест, на кращий літній торговій майданчик, на кращий дворик ОСББ) та інше.

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради


Коломийський центр дозвілля та туризму

2021-2024 роки

2021-2024 рр. в т.ч.

40

-

-

40

-

Сприяння та стимулювання мешканців до збереження навколишнього природнього та культурного середовища.

2021

10

-

-

10

-

2022

10

-

-

10

-

2023

10

-

-

10

-

2024

10

-

-

10

-

Облаштування оглядових майданчиків, місць панорамного огляду основних туристичних та екскурсійних об'єктів з дотриманням вимог безпеки

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради


Коломийський центр дозвілля та туризму

2021-2024 роки

2021-2024 рр. в т.ч.

1200

-

-

1200

-

Створення нових туристично-екскурсійних маршрутів

2021

300

-

-

300

-

2022

300

-

-

300

-

2023

300

-

-

300

-

2024

300

-

-

300

-


Виготовлення та встановлення вказівників, інформаційних стендів до основних туристично-екскурсійних об’єктів, санітарних місць, закладів розміщення і харчування, транспортних вузлів

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради


Коломийський центр дозвілля та туризму

2021-2024 роки

2021-2024 рр. в т.ч.

40

-

-

40

-

Підвищення рівня туристичної привабливості

2021

10

-

-

10

-

2022

10

-

-

10

-

2023

10

-

-

10

-

2024

10

-

-

10

-

Розробка екскурсійних пропозицій з урахуванням сучасних технічних можливостей (розробка та розширення функціональних можливостей веб-сайту і туристичного порталу, розробка мобільного туристичного додатку)

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради

Відділ інформаційних технологій

2021-2024 роки

2021-2024 рр. в т.ч.

80

-

-

80

-

Створення нових інформаційних туристичних продуктів

2021

80

-

-

80

-

2022

-

-

-

-

-

2023

-

-

-

-

-

2024

-

-

-

-

-

Участь у виставкових заходах, науково-практичних семінарах  з питань розвитку туристичної галузі

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради

2021-2024 роки

2021-2024 рр. в т.ч.

20

-

-

20

-

Промоція Коломийської міської об’єднаної територіальної громади

2021

-

-

-

-

-

2022

20

-

-

20

-

2023

-

-

-

-

-

2024

-

-

-

-

-

Розробка та виготовлення  презентаційного відео про Коломийську міську об’єднану територіальну громаду

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради

2021-2024 роки

2021-2024 рр. в т.ч.

50

-

-

50

-

Промоція Коломийської міської об’єднаної територіальної громади

2021

-

-

-

-

-

2022

50

-

-

50

-

2023

-

-

-

-

-

2024

-

-

-

-

-

Розробка і створення  інформаційних табличок на українській та англійській мовах з нанесенням QR – кодів і використанням  шрифта Брайля, встановлення їх на визначних архітектурних пам’ятках об’єднаної територіальної громади

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради

2021-2024 роки

2021-2024 рр. в т.ч.

40

-

-

40

-

Забезпечення доступних умов для людей з інвалідністю  до використання туристичних послуг

2021

10

-

-

10

-

2022

10

-

-

10

-

2023

10

-

-

10

-

2024

10

-

-

10

-

Проведення навчальних семінарів, курсів, тренінгів для представників туристично-рекреаційної сфери ( у т.ч. для господарів приватних садиб та осіб, які займаються або планують займатись сільським зеленим туризмом)

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради


Коломийський центр дозвілля та туризму

2021-2024 роки

2021-2024 рр. в т.ч.

20

-

-

20

-

Підвищення кваліфікації кадрів сфери туризму, покращення рівня  якості надання послуг

2021

5

-

-

5

-

2022

5

-

-

5

-

2023

5

-

-

5

-

2024

5

-

-

5

-

Розвиток велоінфраструктури на території Коломийської міської об’єднаної територіальної громади з врахуванням гендерної рівності (облаштування велопарковок, станцій технічного самообслуговування велосипедів, інформаційних знаків, біотуалетів)

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради

2021-2024 роки

2021-2024 рр. в т.ч.

112

-

-

112

-

Розвиток велоінфраструктури

2021

84

-

-

84

-

2022

14

-

-

14

-

2023

14

-

-

14

-

2024

-

-

-

-

-

Розробка та виготовлення туристичної карти Коломийської міської об’єднаної територіальної громади

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради

2021-2024 роки

2021-2024 рр. в т.ч.

60

-

-

60

-

Підвищення рівня проінформованості туристів

2021

30

-

-

30

-

2022

30

-

-

30

-

2023

-

-

-

-

-

2024

-

-

-

-

-

Сприяння реалізації  проектів міжнародної технічної допомоги та програм із залученням коштів іноземних донорських організацій.

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради

2021-2024 роки

2021-2024 рр. в т.ч.

200

-

-

200

-

Розвиток нових туристичних продуктів, покращення туристичної інфраструктури, розвиток міжнародного співробітництва в сфері туризму

2021

50

-

-

50

-

2022

50

-

-

50

-

2023

50

-

-

50

-

2024

50

-

-

50

-




Замовник програми



Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради


_____________


Ірина ЖОЛОБ

Керівник програми



Заступник міського голови

_____________

Олег ДЯЧУК





2011-2024 © Всі права застережено.