НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Вівторок, 16 квітня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про схвалення програми "Розвиток інвестиційної діяльнос..."  № 180 від 22.09.2020р. 
Документ №180 від 22.09.2020р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

26.09.2020



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 22.09.2020р.  № 180
 

Про схвалення програми «Розвиток інвестиційної діяльності Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2021-2024 роки»


Розглянувши проект програми «Розвиток інвестиційної діяльності Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2021-2024 роки», розроблений відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про інвестиційну діяльність», рішення обласної ради від 21.02.2020 року №1381-34/2020 «Про затвердження Стратегії розвитку Івано-Франківської області на 2021- 2027 роки та Плану заходів з її реалізації  на 2021-2023 роки», рішення міської ради від 25.05.2017 року №1511-21/2017 «Про затвердження  Стратегії розвитку міста Коломиї на період до 2027 року», рішення міської ради від 26.12.2019 року №4273-56/2019 «Про затвердження Плану реалізації Стратегії розвитку Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2020-2023 роки», виконавчий комітет міської ради

вирішив:

1.        Схвалити програму «Розвиток інвестиційної діяльності Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2021-2024 роки» (далі – Програма), що додається.

2. Відділу інвестиційної політики та енергозбереження міської ради (Ірина Жолоб) забезпечити подання Програми для затвердження Коломийською міською радою в установленому порядку.

3. Фінансовому управлінню міської ради (Ганна Бакай) передбачити кошти на фінансування заходів Програми.

4. Координацію робіт та узагальнення інформації про виконання Програми покласти на головного відповідального виконавця — відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради (Ірина Жолоб).

5.        Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Олега Дячука.


Міський голова                                                                                                      Ігор СЛЮЗАР

СХВАЛЕНО

Рішення виконавчого комітету міської ради

від 22.09.2020 р. № 180




Програма «Розвиток інвестиційної діяльності Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2021-2024 роки»






Замовник програми



Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради.



_________________


Ірина ЖОЛОБ


Керівник програми



Заступник міського голови

А_________________

Олег ДЯЧУК




ПОГОДЖЕНО



Фінансове управління

міської ради


А_________________


Ганна БАКАЙ

Юридичний відділ

міської ради


А_________________


Любов СОНЧАК

Відділ економіки міської ради

А_________________

Олена ОСТЯК

Голова постійної комісії 

міської ради з питань

бюджету, інвестицій,  соціально-

економічного розвитку та

зовнішньоекономічних відносин





А_________________





Роман КРУТКО





ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

«Розвиток інвестиційної діяльності Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2021-2024 роки»


  1. Ініціатор розроблення Програми (замовник): Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради
  2. Розробник Програми Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради.
  3. Терміни реалізації Програми 2021–2024 роки.
  4. Етапи фінансування Програми щорічно.
  5. Обсяги фінансування Програми 760 тис. гривень (перелік заходів, обсяги та джерела фінансування Програми розвитку інвестиційної діяльності Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2021-2024 роки додаються).

Роки

Обсяги фінансування, тис. грн.

Всього

В т. ч. за джерелами фінансування

Державний бюджет

Обласний бюджет

Міський бюджет

Інші джерела

2021-2024

760



760


В т.ч.






2021

375



375


2022

175



175


2023

105



105


2024

105



105


  1. Очікувані результати виконання Програми
  • збільшення надходжень до міського бюджету, що дасть можливість вирішити питання соціально-економічного розвитку громади;
  • формування позитивного іміджу громади з перспективним розвитком;
  • поширення інформації про інвестиційні можливості громади на всіх рівнях;
  • підвищення життєвого рівня населення;
  • перетворення інвестування на дієвий механізм на розв’язання економічних і соціальних проблем.
  1. Термін проведення звітності

Програма є середньостроковою та реалізовуватиметься упродовж 2021– 2024 років. Координація і контроль за виконанням Програми покладається на відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради та постійну комісію міської ради з питань бюджету, інвестицій, соціально-економічного розвитку та зовнішньоекономічних відносин.

Напрямки та заходи Програми можуть бути скориговані у період її дії з урахуванням соціально-економічної ситуації в місті та змін в діючому законодавстві.

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради готує і подає у відділ економіки міської ради звіти про стан виконання заходів Програми:

  • Квартальний звіт до 10 числа місяця наступного за звітним кварталом (наростаючим підсумком);
  • Річний звіт до 20 січня наступного за звітним роком;
  • Після закінчення встановленого терміну виконання Програми подається кінцевий звіт про результати виконання Програми не пізніше, ніж через місяць після закінчення встановленого терміну виконання Програми.




Замовник програми



Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради


Відповідальний виконавець

А

_________________


Ірина ЖОЛОБ

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради

А

_________________


Ірина ЖОЛОБ

Керівник програми

Заступник міського голови



_________________


Олег ДЯЧУК

Обґрунтування доцільності схвалення Програми

Сьогодні процеси глобалізації змушують регіони істотно конкурувати за ресурси та інвестиції. Від їх залучення прямо залежить рівень сталого розвитку територій і добробут мешканців.

Найбільшими перешкодами для інвестування в Україну є незахищеність інвесторів та адміністративні бар’єри на шляху провадження бізнесу. Через це позитивні очікування інвесторів нерідко змінюються на негативні, зокрема:

  • недосконалість правової бази для здійснення інвестиційної діяльності;
  • відсутність механізму стимулювання інноваційних проектів;
  • економічна нестабільність (стихійні лиха, пандемія).

У чималої кількості іноземних компаній сформувалося прагнення закріпитися на перспективному ринку збуту товарів і послуг, одержувати прибуток на довгостроковій основі, отримувати доступ до порівняно недорогих джерел сировини й ресурсів, використовувати відносно дешевий та одночасно кваліфікований людський потенціал: Тому на центральному рівні потрібно сформувати системний підхід до розвитку сфери інвестиційної діяльності, прикладом якого є досвід Туреччини, Польщі та низки інших країн Східної Європи.

На рівні із численними трансформаційними процесами з 2014 року в Україні триває реформа децентралізації. У результаті її реалізації станом на січень 2020 року створено понад 1000 об’єднаних територіальних громад

Децентралізація створила можливості для економічного розвитку окремих територій, зокрема через залучення інвестицій.

Тепер фінансові ресурси потрапляють до об’єднаних територіальних громад безпосередньо з державного бюджету, а не опосередковано, як це відбувалося раніше. Крім державних коштів, додатковим цінним джерелом фінансування у громадах є власні доходи, тобто кошти місцевих підприємств і організацій, які функціонують на їхніх територіях. Тож, чим успішніше розвиватиметься бізнес і комфортніше почуватимуть себе підприємці, тим більше капіталовкладень отримає громада.

Тому, актуальним напрямом інвестиційної політики в Коломийській міській об’єднаній територіальній громаді є створення сприятливих умов для розвитку інвестування, подальше поліпшення інвестиційного клімату, допомога суб'єктам господарювання в реалізації економічно і соціально значущих інвестиційних проектів із залученням усіх джерел фінансових ресурсів.

Реалізація заходів програми розвитку інвестиційної діяльності на 2016-2020 роки сприяла створенню організаційних та економічних умов для надходжень інвестицій, зокрема:

  • підписаний кредитний договір з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (НЕФКО) та реалізований на території міста проекту “Капітальний ремонт мереж вуличного освітлення в м. Коломиї шляхом технічного переоснащення світильників на основі LED технологій” (загальна вартість 3 916 900,00 грн.). У реалізації запланованих заходів проекту закуплено та встановлено 506 світлодіодних світильників, 927 світлодіодних ламп.
  • ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» проєкт у рамках співпраці з «Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ», спрямовані на встановлення устаткування для зменшення витрат теплової енергії, було підтримано 37 мікропроектів, 33 з них спрямовані на ремонтно-будівельні роботи та енергоефективні заходи в багатоквартирних будинках (співпраця з ОСББ);
  • в рамках проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), що впроваджує Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ) за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади  реалізовано проект “Покращення якості адміністративних послуг, які надаються громаді Коломийською міською радою, шляхом створення системи технічно-програмних засобів електронного опрацювання звернень та документообігу” завдяки проекту придбано серверне обладнання, розроблено сайт ЦНАПу – загальна вартість проекту 400 000,00 грн.;
  • в рамках співпраці з Проектом ПРОМІС, спільно з представниками мережі РЕГІОНЕТ розроблено та виготовлено презентаційне відео, гід інвестора та інвестиційний паспорт Коломийської міської об’єднаної територіальної громади;
  • у 2020 році, в рамках Механізму Підтримки послуг з енергоефективності для громадських будівель проекту «Енергоефективність у громадах ІІ», який реалізується компанією «DeutscheGesellschaftfьrInternationaleZusammenarbeit (GIZ) GmbH» за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) спільно Асоціацією «Енергоефективні міста України», реалізовано проєкт «Детальний енергетичний аудит будівлі закладу дошкільної освіти «Ромашка» №19 та розробка проектно-кошторисної документації». Бюджет проєкту становить 67500,00 гривень;
  • проєкт «Енергетичний аудит будівель Коломийської міської об’єднаної територіальної громади» реалізовано спільно з міжнародною громадською організацією «Центр сприяння житловим та муніципальним реформам». В результаті, проведено енергоаудити в шести закладах бюджетної сфери та виготовлено енергетичні сертифікати які зареєстровано в реєстрі Держенергоефективності. Бюджет проєкту становить 206 000,00 гривень;
  • з метою покращення інвестиційного іміджу громади, національним рейтинговим агентством «Кредит-Рейтинг» визначено кредитний рейтинг та рівень інвестиційної привабливості Коломийської міської об’єднаної територіальної громади. За наданими результатами аналізу кредитний рейтинг визначено за національною рейтинговою шкалою як «Стабільний» та рівень інвестиційної привабливості «uaINV4+», що характеризує громаду високим рівнем привабливості для здійснення інвестицій.

Враховуючи вищезазначене, Програма є важливою та доцільною в необхідності фінансуванні з міського бюджету. Реалізація заходів Програми визначатиме комплекс заходів на створення сприятливих організаційно-економічних умов для збільшення надходження інвестицій в різні сфери господарювання.

Основними завданнями Програми є - сприяння залученню як внутрішніх так і зовнішніх інвестицій, допомога суб'єктам господарської діяльності в реалізації стратегічних та соціально значимих інвестиційних проектів; збільшення надходження до місцевого бюджету; підтримка власного виробника. Пожвавлення процесів інвестування має відбуватися за рахунок стимулювання інвесторів, підготовки рекламно-презентаційної продукції, надання інформаційної та консультативної допомоги на початковій стадії впровадження проекту(запровадження послуги «Єдине інвестиційне вікно») участі у виставках, ярмарках, інвестиційних форумах, проведення семінарів та конференцій, виготовлення стендів для виставок, максимального використання інформаційних ресурсів з характеристикою об'єктів вкладень, що пропонуються на інвестиційному ринку .

В узагальненому вигляді, модель розвитку інвестиційної діяльності подана на схемі.





Фінансове забезпечення виконання заходів Програми

Заходи програми реалізуються за рахунок коштів міського бюджету, кредитних ресурсів та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством України.

Бюджетні призначення для реалізації заходів програми передбачаються щорічно при формуванні міського бюджету, виходячи із можливостей їх дохідної частини та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством України.

Перелік заходів, обсягів та джерел фінансування, очікуваних результатів програми наведено у додатку.


Очікувані результати виконання Програми

  • збільшення надходжень до міського бюджету, що дасть можливість вирішити питання соціально-економічного розвитку громади;
  • формування позитивного іміджу громади з перспективним розвитком;
  • поширення інформації про інвестиційні можливості громади на всіх рівнях;
  • підвищення рівня взаємодовіри між місцевою владою, суб’єктами підприємницької діяльності, мешканцями громади.
  • перетворення інвестування на дієвий механізм на розв’язання економічних і соціальних проблем.

                                                                                       Додаток

                                                                                       до Програми



Перелік заходів, обсяги та джерела фінансування міської програми «Розвиток інвестиційної діяльності в Коломийській міській об’єднаній територіальній громаді на 2021-2024 роки»


п/п

Назва заходу

Виконавець

Термін виконання

Орієнтовні обсяги фінансування тис. грн..

Очікуваний результат

Роки

Всього

В т.ч. за джерелами фінансування

Державний бюджет

Обласний бюджет

Місцевий бюджет

Інші джерела

Підготовка інвестиційних проектів у пріоритетних галузях економіки.

Забезпечення інвестиційного супроводу та співфінансування для реалізації проектів

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради

Структурні підрозділи міської ради відповідно до функціонального розподілу обов'язків


2021-2024 роки

2021-2024

60

-

-

60

-

Підготовка інвестиційних проєктів

Покращення рівня інвестиційної привабливості

2021

20

-

-

20

-

2022

20

-

-

20

-

2023

10

-

-

10

-

2024

10

-

-

10

-

Організація та участь у заходах щодо налагодження нових зв'язків з інвесторами, партнерами  прикордонних регіонів програм транскордонного співробітництва, міжнародних конкурсів грантових проектів, представлення економічного, інвестиційного та експортного потенціалу, промоція міста і конкретних інвестиційних продуктів, вивчення досвіду залучення інвестицій, (виставки, форуми, ярмарки, бізнес-зустрічі, візити, засідання, наради, конференції, презентації, переговори, розробка спільних проектів для участі у програмах транскордонного співробітництва, міжнародних конкурсах грантових проектів, витрати на придбання спеціалізованого обладнання в рамках реалізації спільних проектів, витрати на оренду транспортного засобу, придбання пального, проживання та харчування учасників заходів, тощо).

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради

2021-2024 роки

2021-2024

260

-

-

260

-

Налагодження нових контактів з інвесторами, підтримка місцевих товаровиробників, стимулювання інвесторів до залучення капіталу в різні сфери господарювання

2021

200

-

-

200

-

2022

20

-

-

20

-

2023

20

-

-

20

-

2024

20

-

-

20

-


Розробка та виготовлення для потенційних інвесторів презентаційних промо-матеріалів (буклетів, журналів,  інформаційних брошур, презентаційного відео про інвестиційну привабливість Коломийської міської об’єднаної територіальної громади та інше)

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради

2021-2024 роки

2021-2024

130

-

-

130

-

Підвищення рівня проінформованості інвесторів

2021

20

-

-

20

-

2022

70

-

-

70

-

2023

20

-

-

20

-

2024

20

-

-

20

-

Визначення та оновлення оцінки  кредитного рейтингу та визначення рівня інвестиційної привабливості

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради

2021-2024 роки

2021-2024

180

-

-

180

-

Підвищення рівня інвестиційної

привабливості

та аналіз розвитку інвестиційної  діяльності

2021

45

-

-

45

-

2022

45

-

-

45

-

2023

45

-

-

45

-

2024

45

-

-

45

-

Створення інвестиційного порталу Коломийської міської ОТГ(розробка та виготовлення інформаційного продукту з метою промоції інвестиційного потенціалу)

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради

Відділ інформаційних технологій міської ради

2021-2024 роки

2021-2024

100

-

-

100

-

Поширення інформації про інвестиційні можливості громади на усіх рівнях

2021

70

-

-

70

-

2022

10

-

-

10

-

2023

10

-

-

10

-

2024

10

-

-

10

-


Розробка та створення  єдиного інвестиційного вікна

Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради

Відділ інформаційних технологій міської ради

Центр надання адміністративних послуг міської ради

2021-2024 роки

2021-2024

30

-

-

30

-

Перетворення інвестування на дієвий механізм

2021

20

-

-

20

-

2022

10

-

-

10

-

2023

-

-

-

-

-

2024

-

-

-

-

-




Замовник програми



Відділ інвестиційної політики та енергозбереження міської ради

А

_________________


Ірина ЖОЛОБ

Керівник програми



Заступник міського голови

_________________

Олег ДЯЧУК



2011-2024 © Всі права застережено.