НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 26 квітня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про затвердження програми земельної реформи м. Коломиї ..."  № 52-3/2015-3 від 10.12.2015р. 
Документ №52-3/2015 від 10.12.2015р. Внесено зміни
        

 
Повязані документи

Рішення міської ради  Про внесення змін до Програми земельної реформи м. Коломиї на 2016-2020 роки
Рішення міської ради  №2198-28/2017 від 21.12.2017р. Внесено зміни в інший нормативний акт
Рішення міської ради  Про внесення змін до рішення міської ради від 10.12.2015р. №52-3/2015 "Про затвердження програми земельної реформи м. Коломиї на 2016-2020 роки"
Рішення міської ради  №3382-40/2019 від 10.01.2019р. Внесено зміни в інший нормативний акт

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

14.12.2015



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(3  сесія)
7  демократичного скликання
 
від 10.12.2015р.  № 52-3/2015-3
 

Про затвердження програми земельної реформи м. Коломиї на 2016-2020 роки

       

       Враховуючи незавершеність земельної реформи по Україні в цілому та в м. Коломиї зокрема, необхідність забезпечення завершення реформування земельних відносин, здійснення інвентаризації земель, встановлення межі міста Коломиї, створення у міській раді бази даних земельного кадастру, виготовлення новітніх електронних карт та налагодження автоматизованого контролю по надходженню платежів за землю, відповідно до вимог Земельного кодексу України, керуючись Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", міська рада


в и р і ш и л а :


1. Затвердити програму земельної реформи міста Коломиї на 2016-2020 роки (додається).

2. Фінансовому управлінню Коломийської міської ради (Г. Бакай) при формуванні міського бюджету на 2016-2020 роки врахувати потребу в коштах на реалізацію заходів програми.

3. Організацію виконання цього рішення покласти на заступника міського голови О. Дячука.

4. Контроль за виконанням рішення доручити постійній комісії з питань екології, використання земель, природних ресурсів та регулювання земельних відносин.



Міський голова                                                                                                           І. Слюзар



                                                                                                                  ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                                                  рішення міської ради

                                                                                                                  від 10.12.2015 р № 52-3/2015

ВСТУП

Проведення земельної реформи м. Коломиї на 2016-2020 роки зумовлено незавершеністю земельної реформи м. Коломиї на 2004-2010, 2011-2015 роки, необхідністю проведення інвентаризації земель, встановлення межі міста Коломиї, впорядкування водоохоронних зон та оновлення планово-картографічних матеріалів населеного пункту, оновлення нормативної грошової оцінки земель.

Головне завдання полягає в тому, щоб за допомогою правових норм, фінансово-економічних важелів забезпечити проведення робіт із землеустрою, створити автоматизований облік даних власників землі і землекористувачів, визначити напрями і структуру використання земельних ресурсів, підвищити відповідальність усіх суб’єктів господарювання за нераціональне використання землі та якісний склад ґрунтів, матеріально й морально зацікавити їх у здійсненні заходів щодо захисту й відтворення продуктивної сили землі.


Основні напрямки розвитку земельних відносин.

Формування території і встановлення меж м. Коломиї

Формування території і встановлення меж міста здійснюється з метою створення територіальних умов для самостійного вирішення міською радою та її виконавчими органами всіх питань місцевого значення, виходячи з інтересів міської громади, на підставі законодавства України.

Межі міста були встановлені ще в 70-х роках ХХ століття, однак вони зазнали деяких змін і потребують їх уточнення і затвердження у порядку передбаченим Земельним кодексом України.

Коломийською міською радою розпочато виготовлення проекту землеустрою «Встановлення (відновлення) межі міста Коломиї» та проведено роботи по встановленню межі міста в натурі (на місцевості). На даний час відповідний проект землеустрою проходить звірку та узгодження у Івано-Франківському обласному управлінні Держгеокадастру, не оплаченою залишається частина виконаних робіт із виготовлення цього проекту ДП “Карпатське підприємство геодезії, картографії та кадастру”

Завершення формування території міста дасть можливість упорядкувати адміністративно-територіальний наділ, вирішити питання розміщення забудови, раціонального використання земель міста, належного їх оподаткування, ведення державного земельного кадастру та контролю за використанням та охороною земель.


Інвентаризація земель.

Метою проведення інвентаризації земель міста є створення інформаційної бази для ведення державного земельного кадастру, раціонального використання й охорони земельних ресурсів, справляння плати за землю.

Обліковим об’єктом інвентаризації є земельна ділянка, що знаходиться у власності чи користуванні фізичних і юридичних осіб.

Програмою передбачається завершити роботи з інвентаризації земель міста (виготовлення правовстановлюючих документів під об’єктами комунальної власності територіальної громади м. Коломиї), інвентаризації земель загального користування (міські парки, сквери, озера та зони відпочинку), інвентаризації осушних систем та дренажних каналів, інвентаризація водоохоронних зон водних об'єктів.


Створення автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру.

Для забезпечення ведення державного земельного кадастру  на належному рівні в сучасних умовах постала необхідність у створенні автоматизованої системи на базі широкого використання сучасної комп’ютерної техніки.

В м. Коломиї функціонував Коломийський міський відділ Івано-Франківської регіональної філії ДП "Центр Державного земельного кадастру" при Держкомземі України, який фінансувався за рахунок державного бюджету. З 2011 року ведення державного кадастру та реєстрація прав на землю здійснюється Держгеокадастром.

Кошти, які передбачаються використати із бюджету міста підуть на створення бази даних в міській раді, виготовлення новітніх електронних карт, налагодження автоматизованого контролю по надходженню платежів за землю.


Нормативна грошова оцінка земель

Для того, щоб практично здійснити земельну реформу, запровадити приватну власність на землю та платний характер використання землі необхідно створити економічний механізим регулювання земельних відносин, важливим елементом якого є оцінка землі.  Нормативна грошова оцінка земель населеного пункту використовується для визначення розміру земельного податку, орендної плати, державного мита при спадкування, міні та даруванні земельних ділянок, втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, а також при рохзробці показників і механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.

Термін дії нормативної грошової оцінки земель міста Коломиї Івано-Франківської області станом на 01.01.2010 року, завтердженої рішенням міської ради від 24.12.2010 № 37-2/2010 відповідно до статті 18 Закону України "Про оцінку земель" становить 7 (сім) років.

Виготовлення проектної документації “Нормативна грошова оцінка земель міста Коломиї станом на 01.01.2017 року” надасть змогу привести нормативну грошову оцінку населеного пукнту у відповідність із реальними показниками вартості землі, які щорічно змінюються у зв'язку із інфляційними процесами, підвищенням цін, тарифів та іншими об'єктивними чинниками, Нормативна грошова оцінка земель, яка відповідає реальній вартості землі сприяє ефективному керівництву розвиктом територій, оскільки плата за землю створює передумови її раціонального використання.


Фінансове забезпечення програми.

Фінансове забезпечення заходів Програми здійснюється за рахунок фінансування з державного, обласного та міського бюджетів, та за рахунок коштів власників землі й землекористувачів.

Для вирішення основних завдань земельної реформи зведені обсяги витрат на проведення заходів, передбачених Програмою у 2016 році наведені в таблиці, що додається.

Щорічний план основних заходів та необхідний обсяг фінансування реалізації Програми затверджується рішенням сесії міської ради при затвердженні річного бюджету.





таблиця


Заходи передбачені Програмою земельної реформи м. Коломиї на 2016-2020 роки виконання яких здійснюватиметься у 2016 році


№ п/п

Назва заходу

Необхідні кошти, тис. грн.

Термін виконання

1

Встановлення межі міста Коломиї

30,0

2016 рік

2

Інвентаризація земель міста (виготовлення правовстановлюючих документів під об’єктами  комунальної власності територіальної громади міста

150,0

2016 рік

3

Інвентаризація земель загального користування (міські парки, сквери, озера та зони відпочинку)

100,0

2016 рік

4

Виготовлення технічної документації на встановлення границь прибережних захисних смуг струмків та водних об'єктів

300,0

2016 рік

5

Оновлення планово-картографічних матеріалів населеного пункту масштабів 1:2000, 1:5000

200,0

2016 рік

6

Виготовлення документації із землеустрою щодо земельних ділянок, продаж яких здійснюватиметься на земельних торгах

150,0

2016 рік


Загальна сума

930,0

2016 рік




2011-2024 © Всі права застережено.