НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Субота, 04 травня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про затвердження проекту "Енергія сонця - світло в гром..."  № 4819-65/2020-65 від 23.07.2020р. 
Документ №4819-65/2020 від 23.07.2020р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

27.07.2020



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(65  сесія)
7  демократичного скликання
 
від 23.07.2020р.  № 4819-65/2020-65
 

Про затвердження проекту «Енергія сонця - світло в громаду» для участі в одинадцятому обласному конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування


         Керуючись статтями 26,59,61 Закону України «Про місцеве самоврядування  в Україні», відповідно до Положення про обласний конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, затвердженого рішенням обласної ради від 09.10.2015 № 1773-39/2015(зі змінами та доповненнями), рішення ради обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування від 28.05.2020 № 14, розпорядження голови Івано–Франківської обласної ради від 29.05.2020 року № 348 – р «Про оголошення обласних конкурсів розвитку місцевого самоврядування», з метою участі в одинадцятому обласному конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування,  міська рада


в и р і ш и л а:


  1. Затвердити проект “Енергія сонця – світло в громаду” для  участі в одинадцятому обласному конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. (додається).
  2. Відділу інвестиційної політики та енергозбереження міської ради  (Ірина Жолоб) до 31 серпня 2020 року подати даний проект та необхідні документи Дирекції обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування Івано–Франківської обласної ради.
  3. Фінансовому управлінню міської ради (Ганна Бакай), при формуванні бюджету Коломийської міської об’єднаної територіальної громади на 2021 рік передбачити кошти в сумі 500,00 тис. гривень для реалізації заходів даного проекту.
  4. Організацію за виконання рішення покласти на заступника міського голови Олега Дячука.
  5. Контроль за виконанням рішення доручити постійній комісії з питань бюджету, інвестицій, соціально-економічного розвитку та зовнішньоекономічних відносин (Роман Крутко).



Міський голова                                                                                                                      Ігор Слюзар



                               ЗАТВЕРДЖЕНО

                               рішення міської ради

                                                                                                               від 23.07.2020 р. № 4819-65/2020


ПРОЕКТ

«Енергія сонця – світло в громаду»


Анотація проекту

       Вуличне освітлення відіграє важливу роль у розвитку сільських територій громади, адже виконує одночасно безліч функцій: убезпечує транспортний та пішохідний рух, робить середовище більш затишним та естетичним. Освітленість населеного пункту у вечірні та нічні години – це візитівка територіальної громади.

      Автономні вуличні ліхтарі є вигідною альтернативою традиційному освітленню, які не потребують затрат енергоносіїв, використовують економічно чисту енергію, мають тривалий термін експлуатації, стійкість до впливу природних факторів, являють собою економне та надійне джерело енергії з привабливим  та естетичним виглядом.

Перелік заходів проекту:

  • Виготовлення проектно-кошторисної документації;
  • Проходження процедури публічних закупівель;
  • Укладання угоди з виконавцем робіт;
  • Закупівля та монтаж обладнання;
  • Проведення пусконалагоджувальних робіт;
  • Відкриття об’єкту;
  • Формування та подання звіту про реалізацію заходів даного проекту.

Очікувані результати проекту:

  • встановлення 25 одиниць вуличних світильників на сонячних панелях, що використовують альтернативне, відновлювальне джерело енергії;
  • забезпечення якісним вуличним освітленням у вечірній та нічний час доби  центральної частини сіл Іванівці та  Саджавка.

Обсяг коштів, необхідних для реалізації проекту та джерела його фінансування:

Загальна сума бюджету проекту – 1 000,000 тис. гривень.

Джерела очікуваного фінансування:

  • Кошти обласного бюджету – 500, 000 тис. гривень;
  • Кошти місцевого бюджету – 500, 000 тис. гривень.


1.Детальний опис проекту.

1.1. Опис проблеми, на розв’язання якої спрямовано проект.

Села Іванівці та Саджавка входять до складу Коломийської міської об’єднаної територіальної громади, площа яких становить  41, 053 . На території даних сіл проживають 4772 особи.

Сільські населені пункти знаходяться в далеких відстанях від електромереж, де відсутня точка обліку. Потужність трансформатора не забезпечує потреб сільського населення в постачанні електроенергії, що є значною перешкодою для встановлення мережевого вуличного освітлення.  На даних ділянках вулиць, які знаходяться у центрі сільських населених пунктів  - інтенсивний рух пішоходів та автотранспорту, в тому числі вантажного і транзитного.  Відсутність вуличного освітлення негативно впливає на аварійну ситуацію на дорогах,  погіршує якість і безпеку  пересування пішоходів сільськими дорогами. 

Окрім того, через село Саджавка проходить дорога державного значення Т- 09-05 Делятин – Раківчик, що з’єднує туристично-привабливі міста Коломия та Яремче. Дана дорога проходить центральною вулицею Українська села Саджавка, яка потребує освітлення.  Дана ділянка дороги має низьку видимість, що в темний час доби підвищує ризик виникнення дорожньо-транспортних пригод.

Даний проект спрямований на запровадження енергозберігаючих технологій при наданні послуг з освітлення вулиць сільських територій Коломийської міської об’єднаної територіальної громади з метою зменшення бюджетних видатків, витрат електроенергії, покращення екологічного стану в цілому.

Проект посилює нові можливості для розвитку сільських територій, створює "точки зростання"  територіальної громади у найближчій преспективі.

Проект має соціально-економічну спрямованість. При його виконанні, вирішується проблема освітлення проїздної частини ділянки дороги державного значення, а також доріг  сіл Саджавка та Іванівці. Проектом передбачається капітальний ремонт зовнішнього освітлення шляхом встановлення 25 автономних вуличних світильників  на сонячних панелях, що забезпечить перетворення енергії cонця в електричну. Також, у  зв’язку з ростом цін на електроенергію, доцільно використовувати  альтернативні джерела енергії для  вуличного освітлення.

Коломийська  міська об’єднана територіальна громада зацікавлена у впровадженні сучасних економічно обґрунтованих енергозберігаючих   заходах, а саме – використанні відновлювальних джерел енергії, що дозволить суттєво знизити витрати на послуги з електропостачання та заощаджувати кошти місцевого бюджету.

Проект розроблений відповідно до стратегічних та операційних цілей, затверджених рішеннями обласної ради від 21.02.2020р. №1381-34/2020 «Про затвердження стратегії розвитку Івано-Франківської області на 2021-2027 роки та Плану заходів з її реалізації на 2021-2023 роки», а саме:

Стратегічна ціль Стратегічна ціль 1. Конкурентоспроможна економіка на засадах смарт-спеціалізації;

Операційна ціль-1.2. Енергетична самодостатність;

Завдання - 1.2.2.Формування енергоефективного суспільства.

Даний проект відповідає заходам місцевої Програми енергозбереження та енергоефективності та Плану реалізації Стратегії розвитку Коломийської  міської  ОТГ на 2020-2023 роки:

Напрям реалізації Б: Коломийська ОТГ – громада якісного середовища;

Стратегічна ціль :Б.2 - підвищення рівня енергоефективності;

Завдання Б.2.1- вдосконалення системи енергоменеджменту – забезпечення належного освітлення громадської території ОТТ, зменшення бюджетних витрат за рахунок зниження обсягів споживання електричної енергії  та впровадження  сучасних енергозберігаючих технологій

Проект відповідає напряму діяльності Конкурсу в частині 4 - «Розвиток альтернативної енергетики». Сфера реалізації проекту: встановлення вуличного освітлення із використанням відновлювальних джерел енергії (сонячне обладнання).


1.2.Мета та заходи проекту

Мета проекту- впровадження енергозберігаючих заходів шляхом  використання альтернативних джерел енергії (енергія сонця).

Завдання проекту- капітальний ремонт мережі зовнішнього освітлення з використанням сучасних енергозберігаючих технологій, що дозволить забезпечити освітлення вулиць у вечірній та нічний час доби, з можливістю ощадного використання фінансових та енергетичних ресурсів в найближчій перспективі.

Заходи проекту:

  • виготовлення проектно-кошторисної документації;
  • проведення процедури публічних закупівель,
  •   укладання угоди з безпосереднім виконавцем робіт;
  • проведення монтажних робіт (монтаж опори, влаштування основ для опори;
  • монтаж освітлювальних приладів (світильники, сонячні батареї);
  • проведення пусконалагоджувальних робіт;
  • відкриття об’єкту;
  • формування та подання звіту про реалізацію проекту.


1.3.Технологія досягнення цілей

Деталізований опис заходів

Реалізацію проекту планується здійснити в наступні етапи:

  1. Підготовчий.  Даний етап спрямований на підготовку основних заходів передбачених проектом і включає:
  • формування команди, тендерна процедура, укладання угод з безпосередніми виконавцями проекту;
  • додаткове обстеження об’єктів проекту, уточнення та узгодження проектної документації;
  • початок інформаційної компанії: публікації статей на офіційному сайті Коломийської міської ради та у місцевих засобах масової інформації.
  1. Основні заходи.

      В даний період планується проводити закупівлю обладнання та устаткування, капітальний ремонт мереж вуличного освітлення шляхом встановлення автономних світильників на сонячних батареях. Роботи по капітальному ремонту включають: монтаж опор, монтаж освітлювальних приладів (світильники, сонячні батареї), проведення пусконалагоджувальних робіт.

  1. Оцінка ефективності проекту та його вплив на соціальну  та економічну ситуацію. В цей період здійснюватимуться такі заходи:

– проведення моніторингу щодо впливу інноваційних технологій на стан населення та їх економічний ефект для територіальної громади;

– формування та розміщення звіту про результати впровадження проекту на офіційному сайті Коломийської міської ради.     

      Даний проект для Коломийської міської об’єднаної територіальної громади є інноваційним та спрямований на впровадження енергозберігаючих технологій шляхом використання альтернативних джерел енергії. Коломийська має попередній досвід у сфері реалізації енергоефективних проектів. Відповідно до Меморандуму щодо співпраці з Проектом «Енергоефективність у громадах» у сфері залучення кредитних коштів для реалізації енергоефективних проектів, був підписаний кредитний договір з Північною Екологічною Фінансовою корпорацією (НЕФКО)    про реалізацію проекту «Капітальний ремонт мереж вуличного освітлення, шляхом переоснащення світильників на основі LED технологій». Результат реалізації    проекту – встановлення 506 світлодіодних світильників та 927 світлодіодних ламп. Вартість реалізації проекту – 3 916 900, 00 грн.

Спільний проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», тривав протягом 2015 – 2017 років, загальний бюджет проекту ставив 10, 250 млн. грн., внесок ПРООН – 5 400 000 грн.

         Проєкт «Енергетичний аудит будівель Коломийської міської об’єднаної територіальної громади» реалізовано разом з міжнародною громадською  організацією «Центр сприяння житловим та муніципальним реформам». Бюджет проєкту становить 206 000,00 гривень.

За допомогою проєкту було проведено енергоаудит у шести бюджетних установах, а саме: Коломийська гімназія № 10 (комплекс з 3-х будівель), Коломийський ліцей №1 (комплекс з 4-х будівель), Коломийський ліцей №2, Коломийський НВК №20, Коломийський ліцей №3(комплекс з 3-х будівель), Коломийський центр надання адміністративних послуг.

        На основі енергоаудиту визначено рівень ефективності енергоспоживання енергоресурсів, перевірено відповідність параметрів мікроклімату нормативним вимогам, розроблено комплекс заходів зі зниження споживання енергоресурсів та їх техніко-економічне обґрунтування. Виготовлено енергетичні сертифікати відповідно до ЗУ про енергоефективність будівель та зареєстровано в базі даних енергетичних сертифікатів Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

        Щодо впровадження проекту здійснено ряд підготовчих робіт:

  • прийняття рішення «Про участь в одинадцятому обласному конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування», згідно якого затверджено проект «Енергія сонця- сучасна громада»;
  • додаткове обстеження об’єктів відповідно до проекту;
  • виготовлення проектно-кошторисної документації.


1.4.Тривалість і план реалізації заходів проекту

Тривалість заходу

Захід

Місце проведення

Організація- виконавець

1 березня – 15 березня

Виготовлення проектно кошторисної документації

м. Коломия

Підприємство- виконавець проектних робіт

15 березня –

30 квітня

Оголошення тендеру на виконавця робіт

м. Коломия

Коломийська міська рада

1 травня –

30 червня

Оформлення процедури публічних закупівель, підписання договору з переможцем на виконання робіт

м. Коломия

Коломийська міська рада

1 липня – 30 липня

Влаштування основи для опор

село Саджавка,

вул. Українська,

село Іванівці,

вул. Рубанська

Переможець тендеру

1 липня – 30 липня

Монтаж опори

село Саджавка,

вул. Українська,

село Іванівці,

вул. Рубанська

Переможець тендеру

1 липня – 30 липня

Монтаж освітлювальних приладів (світильники, сонячні батареї)

село Саджавка,

вул. Українська,

село Іванівці,

вул. Рубанська

Переможець тендеру

1 серпня – 31 серпня-

Проведення пусконалагоджувальних робіт

село Саджавка,

вул. Українська,

село Іванівці,

вул. Рубанська

Переможець тендеру

1 вересня – 15 вересня

Відкриття об’єкту

село Саджавка,

вул. Українська,

село Іванівці,

вул. Рубанська

Коломийська міська рада

16 вересня – 30 вересня

Формування та подання звіту про реалізацію проекту

м. Коломия

Коломийська міська рада

  

       Короткотривалі результати реалізації проекту:

  • встановлення 25 одиниць вуличних світильників на сонячних батареях, що використовують альтернативне, відновлювальне джерело енергії (не потребують витрат електричної енергії від централізованих джерел, тому є автономними   засобами освітлення і потрибують мінімальних затрат при обслуговуванні);
  • забезпечення якісним вуличним освітленням у вечірній та нічний час доби центральної частини сіл Іванівці та Саджавка, через яку проходить дорога національного значення;

      Перспективні результати реалізації проекту:

  • запровадження сучасних технологій, впровадження заходів з   енергозбереження із використанням альтернативних відновлювальних джерел  енергії;
  • підвищення безпеки руху автомобільного транспорту та скорочення дорожньо-транспортного травматизму пішоходів, водіїв та пасажирів;
  • зниження рівня нічної вуличної злочинності;
  • формування привабливого інвестиційного клімату.

    Прогнозні дані та показники щодо покращення наявної ситуації для цільових  груп в результаті реалізації проекту:

  • забезпечення роботи вуличного освітлення у вечірній та нічний час;
  • підвищення безпеки руху автомобільного транспорту та скорочення дорожньо-транспортного травматизму пішоходів, водіїв та пасажирів;
  • зниження рівня вуличної злочинності
  • створення мотиваційних стимулів для розвитку сільських територій в реалізації енергозберігаючих проектів.

Фінансова сталість проекту

Після встановлення вуличного освітлення з використанням інноваційних технологій подальше утримання мережі зовнішнього освітлення буде здійснюватися за рахунок коштів місцевого бюджету.

Реалізація проекту сприяє ощадному використанні бюджетних коштів в подальшій експлуатації об'єктів, підвищенню рівня довіри до місцевої влади.

Інституційна сталість проекту

Проект є сталим, оскільки його результати будуть корисними не тільки для мешканців населеного пункту, а й для населення в цілому, адже буде освітлена значна частина сільської території.

 Матиме довготривалий час після закінчення (фотоелектричний модуль, що перетворює сонячне світло в електроенергію з терміном служби до  30 років).

          Політична сталість проекту:

Політична сталість досягається за рахунок відкритості процесу і результатів управління, яке забезпечується висвітленням етапів та заходів реалізації проекту в місцевих засобах масової інформації, стимулювання подальшого розвитку громадянського суспільства. Реалізація проекту зміцнює імідж та політичне становище місцевої влади, знижує соціальну напругу.

Ідея створення вуличного освітлення з використанням альтернативних джерел енергії є яскравим прикладом того, що влада Коломийської ОТГ працює над питанням трансформаційних перетворень в напрямку  запровадження енергоефективного освітлення. Реалізація проекту дозволить по- новому глянути на можливості використання альтернативних джерел енергії, забезпечить мотивацію до запровадження модернізації системи вуличного освітлення, зокрема для сільських територій, що позитивно позначиться на розвитку територіальної громади та Івано-Франківської області загалом.

2. Бюджет проекту


Бюджет проекту «Енергія сонця – світло в громаду» становить 1 000 000,00 гривень. Фінансування проекту здійснюватиметься за рахунок субвенції обласного бюджету в сумі 500 000,00 гривень, що становить 50% та місцевого бюджету Коломийської міської об’єднаної територіальної громади в сумі 500 000,00 гривень, що становить 50% від суми проекту.

Кошти обласного бюджету в сумі 500 000,00 грн. будуть спрямовані на покриття видатків КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» для закупівлі комплектів світлодіодного автономного вуличного освітлення.

Кошти місцевого бюджету загального фонду в сумі 132500,00 грн будуть спрямовані на покриття видатків КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)» для оплати послуг по встановленню опор, світильників, сонячних батарей та комплектуючих автономного вуличного освітлення.

Кошти місцевого бюджету розвитку в сумі 367500,00 грн. будуть спрямовані на покриття видатків КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» для закупівлі комплектів світлодіодного автономного вуличного освітлення.



Начальник відділу інвестиційної

політики та енергозбереження                                                                                          Ірина Жолоб



2011-2024 © Всі права застережено.