НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Четвер, 18 квітня 2024 року
 Рішення міської ради  "Про затвердження Положення про Єдиний центр надання ре..."  № 1410-20/2017-20 від 20.04.2017р. 
Документ №1410-20/2017 від 20.04.2017р. Втратив чинність
        

 
Повязані документи

Рішення міської ради  Про перейменування Коломийського центру соціальної реабілітації дітей -інвалідів
Рішення міської ради  №1270-18/2017 від 23.02.2017р. Внесено зміни
Рішення міської ради  Про затвердження Положення про Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї в новій редакції
Рішення міської ради  №3210-39/2018 від 22.11.2018р. Втратив чинність

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

24.04.2017



 
РІШЕННЯ
 
Коломийської міської ради
(20  сесія)
7  демократичного скликання
 
від 20.04.2017р.  № 1410-20/2017-20
 

Про затвердження Положення

про Єдиний центр надання

реабілітаційних та соціальних послуг

міста Коломиї в новій редакції


                Керуючись Законом України „Про місцеве самоврядування в Україні”,

міська рада

вирішила:


1. Затвердити Положення про Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї  в новій редакції (додається).

          2. Визнати таким, що втратив чинність, п. 2 рішення міської ради від 23.02.2017 року №1270-18/2017 «Про перейменування Коломийського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів».

3. Організацію виконання рішення покласти на першого заступника міського голови  С. Коцюра.

4.  Контроль за виконанням рішення доручити постійній комісії з питань освіти, культури, спорту, інформаційної та молодіжної політики, соціального захисту та охорони здоров’я (Г.Романюк).





Міський голова                                                                                                          І.Слюзар





                               ЗАТВЕРДЖЕНО

                               рішення міської ради

                               від __________ №_______

                               ______________І. Слюзар






  1. Загальні положення

1.1. Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї (далі – Центр) є бюджетною установою, рішення щодо утворення, ліквідацію або реорганізацію якої приймає Коломийська міська рада.

1.2. Центр є підзвітним та підконтрольним департаменту соціальної політики Коломийської міської ради (далі - Департамент).

1.3. Центр утворений для надання соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, за місцем проживання в умовах стаціонарного, тимчасового або денного перебування.

1.4. Центр у своїй діяльності керується Конституцією України та законами України, указами Президента України, постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства соціальної політики, рішеннями  міської ради та виконавчого комітету, розпорядженнями Коломийського міського голови, наказами директора Департаменту, а також цим Положенням.

1.5. Центр розміщується на території із спеціально побудованими або пристосованими приміщеннями, що відповідають безбар’єрній архітектурі, санітарно-гігієнічним, протипожежним вимогам, техніці безпеки та мають усі види комунального благоустрою.

1.6. Центр провадить свою діяльність на принципах адресності та індивідуального підходу, доступності та відкритості, добровільного вибору отримання чи відмови від надання соціальних послуг, гуманності, комплексності, максимальної ефективності використання бюджетних коштів, законності, соціальної справедливості, забезпечення конфіденційності, дотримання державних стандартів соціальних послуг, етичних норм і правил.

1.7. На отримання соціальних послуг у Центрі мають право громадяни, які фактично проживають в місті Коломиї або іноземці та особи без громадянства, у тому числі біженці, внутрішньо переміщені особи, які проживають у місті Коломиї  на законних підставах, перебувають у складних життєвих обставинах, потребують сторонньої допомоги, а саме:

- громадяни похилого віку, особи з інвалідністю, хворі (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які частково втратили здатність та не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, визнані такими в порядку, затвердженому Міністерством охорони здоров’я України;

- громадяни, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей з інвалідністю, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю), якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий ніж прожитковий мінімум для сім’ї;

- діти з інвалідністю, які потребують постійного стороннього догляду з метою здійснення комплексу реабілітаційних заходів відповідно до індивідуального плану реабілітації, складеного для реалізації індивідуальної програми реабілітації (ІПР) та залучення до участі в цьому процесі батьків або законних представників, а також створення умов для всебічного розвитку, засвоєння ними знань, умінь і навичок з подальшою підготовкою їх до здобуття дошкільної, середньої, професійно-технічної та вищої освіти;

- сім'ї, одинокі матері (батьки), які мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей з інвалідністю, осіб з інвалідністю, осіб похилого віку та які в зв'язку з наркотичною або алкогольною залежністю одного з членів сім'ї, його перебуванням у місцях позбавлення волі, тяжкою хворобою, насильством у сім'ї, безпритульністю опинилися у складних життєвих обставинах і не в змозі подолати їх самостійно.

1.8. Положення про Центр та гранична чисельність затверджується Коломийською міською радою.

1.9. Положення про структурні підрозділи Центру затверджуються директором Центру за погодженням з Департаментом.

1.10. У Центрі можуть утворюватися мультидисциплінарні команди відповідно до порядку організації мультидисциплінарного підходу з надання соціальних послуг, затвердженого Міністерством соціальної політики.

1.11. Кошторис доходів і видатків Центру затверджує директор Департаменту. Штатний розпис Центру затверджує міський голова.

1.12. В залежності від потреби громадян міста в наданні соціальних послуг, за рішенням Коломийської міської ради, може змінюватися гранична чисельність понад нормативи, затверджені Міністерством соціальної політики.

1.13. Методичне забезпечення діяльності Центру здійснюється Міністерством соціальної політики, координацію та контроль за діяльністю здійснює Департамент.

Контроль за дотриманням Центром законодавства здійснюють уповноважені державні органи в установленому законодавством порядку.

1.14. Для забезпечення надання соціальних послуг Центр взаємодіє з органами виконавчої влади, виконавчими органами Коломийської міської ради, підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, громадськими організаціями, благодійними громадськими організаціями, іноземними фондами та іншими інституціями.

1.15. Центр є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в органах Державного казначейства, печатку зі своїм найменуванням, штампи та бланки і діє відповідно до цього Положення.

1.16. Організаційно-правова форма – комунальна організація (установа, заклад).

1.17. Коротка назва  Центру – Єдиний ЦНРСП м. Коломиї.

1.18.        Єдиний центр надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї є правонаступником за всіма правами та зобов'язаннями   територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Коломиї.


  1. Основні завдання Центру


2.1. Реалізація основних завдань, визначених законами України «Про соціальні послуги», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про реабілітацію інвалідів в Україні».

2.2. Виявлення громадян з числа жителів міста Коломиї, зазначених у пункті 1.7. цього Положення, формування електронної бази даних таких громадян, визначення (оцінювання) їх індивідуальних потреб у наданні соціальних послуг.

2.3. Забезпечення якісного надання соціальних послуг громадянам, які мають право на отримання соціальних послуг у Центрі. Проведення моніторингу актуальності та ефективності соціальних послуг, які надає Центр, та оцінка якості цих послуг.

2.4.        Здійснення співпраці з вітчизняними та закордонними реабілітаційними, освітніми, медичними, науковими підприємствами, установами та організаціями з питань реабілітації осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, з громадськими організаціями та благодійними фондами.

2.5. Здійснення заходів із соціального патронажу осіб, звільнених від відбування покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, бере участь в діяльності спостережної комісії.

2.6. Сприяння підготовці, перепідготовці та підвищенню кваліфікації соціальних працівників, фахівців із соціальної роботи, працівників установ і закладів системи соціального захисту та обслуговування населення.

2.7. Центр надає такі види соціальних послуг:

-  денний догляд;

-  догляд вдома та  паліативний догляд ;

-  соціальна адаптація;

-  соціальна реабілітація;

-  абілітація;

-  консультування;

-  представництво інтересів;

-  соціально-економічні (у формі надання натуральної допомоги);

       -  транспортні;

       -  соціально-побутові;

-  підтримане проживання;

-  стаціонарний догляд;

-  надання притулку;

           -  кризове та екстрене втручання.


  1. Умови прийняття на обслуговування Центром

          3.1. Умови та порядок надання соціальних послуг Центром здійснюється згідно постанови Кабінету міністрів України від 29 грудня 2009 року № 1417.

3.2. Для надання соціальних послуг громадяни, зазначені у підрозділі 1.7. цього Положення, подають письмову заяву та документи, передбачені законодавством, до Департаменту, який після надходження заяви протягом трьох робочих днів забезпечує проведення заходів для отримання інформації про громадянина шляхом надсилання відповідних запитів до: 

- закладу охорони здоров’я за місцем проживання/перебування громадянина для отримання медичного висновку, щодо здатності громадянина до самообслуговування та потребу у постійній сторонній допомозі;

- підприємства, установи, організації, що надають послуги з утримання будинку та прибудинкової території за місцем реєстрації громадянина для отримання інформації про склад сім’ї або  про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб,

- територіального органу Державної фіскальної служби для отримання довідки про доходи сім’ї (у разі потреби).

3.3. Направлення та зарахування дітей з інвалідністю та дітей віком до 2 років, які мають ризик отримати інвалідність, до Центру здійснюється відповідно до Порядку надання інвалідам та дітям-інвалідам реабілітаційних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 року № 80 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2013 року № 921), та наказу Міністерства соціальної політики України від 01 квітня 2014 року № 170 „Про затвердження форм документів щодо отримання інвалідами та дітьми-інвалідами реабілітаційних послуг у реабілітаційних установах”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11 квітня 2014 року за № 409/25186.

3.4. Інформацію про наявність (відсутність) обтяжень речових прав на нерухоме майно громадян, зазначених у підрозділі 1.7. цього Положення, а також наявності (відсутності) укладених такими громадянами договорів довічного утримання (догляду) уповноважена посадова особа Департаменту в триденний строк після надходження відповідної письмової заяви отримує з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно шляхом безпосереднього доступу до нього відповідно до законодавства та долучає її до заяви громадянина.

3.5. Після отримання необхідних документів Департамент протягом 3-х робочих днів після їх надходження приймає рішення про надання або відмову в наданні соціальних послуг.

3.6. Після надходження зазначених документів Центр протягом строку,


визначеного у державних стандартах соціальних послуг, визначає індивідуальні потреби отримувача соціальної послуги, встановлює групу рухової активності, визначає зміст соціальних послуг, їх обсяг, складає індивідуальний план, приймає рішення про необхідність надання соціальних послуг, про що видається відповідний наказ, та укладає з отримувачем соціальної послуги договір про надання таких послуг.

3.7. Надання соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам, яких змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру і які щойно  прибули у місто Коломия, здійснюється структурними підрозділами Центру соціальних послуг невідкладно.

3.8. За згодою громадян, зазначених у підрозділі 1.7. цього Положення, з метою визначення додаткової потреби у натуральній допомозі проводиться обстеження їх матеріально-побутових умов у порядку, встановленому законодавством.

3.9. У разі коли громадянин, який потребує надання соціальних послуг, за віком або за станом здоров'я неспроможний самостійно прийняти рішення про необхідність його здійснення (їх надання), таке рішення може прийняти опікун (піклувальник) або уповноважена особа.

3.10. Медичними протипоказаннями для отримання соціальних послуг у відділеннях Центру є:

гострі інфекційні захворювання, захворювання в гострій формі, інфекційні хвороби очей і шкіри, туберкульоз (активні форми), тяжкі органічні психічні розлади, шизофренія, шизотипові і маячні розлади, психопатоподібні порушення поведінки (з агресивними тенденціями), імбецильність помірно виражена та виражена, ідіотія, епілепсія з частими генералізованими судомними нападами, активний сифіліс, гострі захворювання центральної нервової системи, бацилоносійство, інші захворювання, які потребують стаціонарного лікування, залежність від психоактивних речовин, алкоголю, психічних захворювань, що потребують перебування на спеціальному диспансерному обліку.

У разі виявлення у отримувачів соціальних послуг Центру зазначених протипоказань працівники Центру зобов'язані надати інформацію про можливі шляхи отримання необхідної медичної допомоги та соціальних послуг в інших установах.


IV. Оплата за соціальні послуги, що надаються Центром


4.1. Центр надає соціальні послуги на безоплатній та платній основі.

Соціальні послуги в обсягах, визначених державними стандартами соціальних послуг, надаються  безоплатно.

Соціальні послуги понад обсяги, визначені державними стандартами соціальних послуг, надаються за плату.

4.2. Перелік платних соціальних послуг, що можуть надаватися Центром, визначається Кабінетом Міністрів України.

Тарифи на платні соціальні послуги встановлюються відповідно до чинного законодавства.

         4.3. У  виняткових  випадках громадяни, що мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу,  можуть звільнятися  від плати  за  надання  соціальних  послуг  в  структурних підрозділах  Центру  в  разі,  коли  такі  рідні  належать  до малозабезпечених   і   отримують  державну  соціальну  допомогу  в установленому  законодавством  порядку,  залежні від психоактивних речовин, алкоголю, перебувають у місцях позбавлення волі тощо. Для цього  місцевий орган виконавчої влади створює  комісію, яка  приймає рішення про звільнення  громадян,  що мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, від зазначеної плати.



V. Умови припинення надання соціальних послуг


5.1. Надання структурними підрозділами Центру соціальних послуг громадянам, зазначеним у підрозділі 1.7. цього Положення, припиняється за письмовим повідомленням у разі:

- поліпшення стану здоров'я, виходу із складних життєвих обставин, в результаті чого громадянин втрачає потребу в наданні соціальних послуг;

- виявлення у громадянина, якого безоплатно обслуговує територіальний центр, працездатних рідних (батьків, дітей, чоловіка, дружини), які відповідно до законодавства повинні забезпечити йому догляд і допомогу, або осіб, з якими укладено договір довічного утримання (догляду);

- направлення громадянина до будинку-інтернату для громадян похилого віку, пансіонату, психоневрологічного інтернату, надання громадянину соціальної послуги з догляду вдома в будинку для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів, інших закладах постійного проживання;

- зміни місця проживання/перебування (за межами адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження центру);

- поліпшення матеріально-побутових умов, у результаті якого громадянин не потребує соціально-економічних послуг;

- грубого, принизливого ставлення до працівників Центру;

- порушення громадського порядку (сварки, бійки тощо) та перебування в стані алкогольного, наркотичного сп'яніння за місцем надання/отримання соціальної послуги;

- виявлення медичних протипоказань;

- надання громадянинові соціальних послуг фізичною особою, якій призначено щомісячну компенсаційну виплату, допомогу на догляд в установленому законодавством порядку (крім обслуговування у відділенні організації надання адресної натуральної допомоги);

- надання громадянином соціальних послуг іншій особі та отримання ним щомісячної компенсаційної виплати, допомоги на догляд в установленому законодавством порядку;

- припинення діяльності Центру.

5.2. Про припинення надання соціальних послуг видається наказ, на підставі якого вноситься інформація до електронної бази даних Центру і робиться позначка в журналі обліку та в особовій справі із зазначенням дати за підписом завідувача відділення, яке обслуговувало громадянина.

5.3. Накази щодо припинення обслуговування підопічних, у зв’язку з порушенням ними умов договору на отримання соціальних послуг, погоджуються директором Департаменту.

        5.4. У разі смерті громадянина надання соціальних послуг припиняється на підставі доповідної записки працівника Центру та копії свідоцтва про смерть.


VI. Керівництво Центру


6.1. Центр очолює директор, який призначається на посаду міським головою шляхом укладення контракту та звільняється із займаної посади міським головою.

Посаду директора Центру може займати особа, яка має повну вищу освіту відповідного напрямку підготовки (соціальна робота, юридичний, педагогічний, медичний) і стаж роботи на керівній посаді не менше ніж п’ять років.

               6.2. Обов’язки директора Центру:

- організовує роботу Центру, несе персональну відповідальність за виконання покладених на Центр завдань, забезпечує проведення моніторингу та внутрішньої оцінки якості соціальних послуг, та звітує про його діяльність;

-  затверджує посадові інструкції працівників Центру;

-  координує діяльність структурних підрозділів Центру;

- подає на затвердження директору Департаменту кошторис витрат Центру;

-  укладає договори з юридичними та фізичними особами різних форм організаційно-правового господарювання, з метою створення належних умов для функціонування установи, в якій здійснюється надання соціальних послуг;

- укладає договори про надання соціальних послуг Центром з отримувачами послуг (їх законними представниками);

-  діє від імені Центру і представляє його інтереси;

- розпоряджається коштами Центру в межах затвердженого кошторису та відповідно до їх цільового призначення;

- призначає в установленому порядку на посаду і звільняє з посади працівників Центру;

- видає у межах своєї компетенції накази (в тому числі щодо здійснення (припинення) обслуговування громадян), організовує і контролює їх виконання.




VII. Фінансово-господарська діяльність Центру


7.1. Центр утримується за рахунок коштів, що відповідно до Бюджетного кодексу України виділяються з міського бюджету на соціальний захист населення та соціальне забезпечення, та за рахунок інших надходжень від діяльності його структурних підрозділів, від надання платних соціальних послуг в тому числі від здачі в оренду вільних приміщень, а також благодійних коштів громадян, підприємств, установ та організацій.

7.2. Кошти, що надходять від надання платних соціальних послуг Центру і надходять до спеціального фонду кошторису використовуються виключно в межах запланованих видатків на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням цих послуг.

7.3. Для надання соціальних послуг Центр має право залучати на безоплатній основі та договірних засадах юридичних та фізичних осіб, зокрема волонтерів та волонтерські організації.

7.4. Центр має право в установленому порядку отримувати гуманітарну та благодійну допомогу, яка використовується для надання допомоги громадянам, зазначеним у пункті 1.7. цього Положення, та поліпшення матеріально-технічної бази центру.

7.5. Перевірка та контроль за діяльністю Центру здійснюється відповідно до законодавства України.

7.6. Центр є неприбутковою установою, що внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, та не має на меті отримання доходів (прибутків) або їх частини для розподілу серед працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску).

7.7. Центр утримується за рахунок коштів місцевого бюджету. Доходи (прибутки) Центру використовуються виключно для фінансування видатків на утримання установи, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених даним Положенням.



VIII. Ліквідація та реорганізація Центру


8.1. Ліквідація та реорганізація Центру здійснюється за рішенням Коломийської міської ради відповідно до чинного законодавства України.

8.2. У разі реорганізації та ліквідації Центру працівникам, які звільняються, забезпечуються соціально-правові гарантії відповідно до  законодавства України.

8.3. Центр вважається реорганізованим або ліквідованим з дня внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

8.4. У разі припинення юридичної особи (у результаті ліквідації Центру, злиття, поділу, приєднання або перетворення) активи установи мають бути передані одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховані до доходу місцевого бюджету.



2011-2024 © Всі права застережено.