НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 26 квітня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про роботу із зверненнями громадян у комунальних підпри..."  № 294 від 22.12.2015р. 
Документ №294 від 22.12.2015р. Чинний
        

 
Повязані документи

Пов'язаних документів немає

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

26.12.2015



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 22.12.2015р.  № 294
 

Про роботу із зверненнями громадян у комунальних підприємствах міста


       На виконання плану роботи виконавчого комітету міської ради на друге півріччя 2015 року, з метою підготовки питання про роботу із зверненнями громадян у комунальних підприємствах міста утворено робочу групу та затверджено графік перевірок. Перевіркою охоплено 5 комунальних підприємств, а саме: КП «Житлоінфоцентр», КП "Коломияводоканал", КП "Коломийська міська ритуальна служба", КП «Коломийська муніципальна дружина», комунальний заклад Коломийської міської ради «Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» та відділ управління комунальним майном міської ради. За результатами перевірки встановлено, що у відділі управління комунальним майном міської ради та комунальних підприємствах «Житлоінфоцентр», "Коломияводоканал", "Коломийська міська ритуальна служба", комунальному закладі Коломийської міської ради «Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» в основному забезпечується дотримання вимог Закону України "Про звернення громадян" та Указу Президента України від 07.02.2008р. № 109/2008 "Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування".

       На виконання п.1 Указу Президента України від 07.02.2008р. № 109/2008 громадяни мають можливість звернутися з письмовим зверненням або на особистий прийом, створено належні умови для реалізації ними конституційних прав на звернення. У відділі управління комунальним майном міської ради, КП «Житлоінфоцентр», КП "Коломияводоканал", КЗ КМР «КМЦ ПМСД» призначена відповідальна особа по заявах і скаргах, а це в свою чергу сприяє чіткому обліку як письмових, так і усних звернень, їх оперативному пошуку.

       Разом з цим недостатньо уваги приділяється роботі із звернення громадян у КП «Коломийська муніципальна дружина», зокрема, не ведеться належним чином облік та реєстрація звернень, не формуються справи, реєстрація здійснюється вибірково тощо.

Проведений аналіз звернень громадян свідчить про велику зацікавленість населення як роботою окремих підрозділів так і комунальною службою вцілому. Як результат із  1104 звернень, які надійшли до міської ради за 11 місяців 2015 року року,  42,84% стосується питань житлово-комунального господарства. Безпосередньо у відділ управління комунальним майном з початку року надійшло 145 звернень громадян та у комунальні підприємства 562 звернення. Переважна більшість їх стосується  стану доріг, ремонту житлового фонду, благоустрою території, оренди приміщень для підприємницької діяльності тощо.

       Значну частину звернень вирішено позитивно або дано роз'яснення по суті. Однак        недостатнє фінансування не дає можливості в повній мірі і вчасно вирішити питання, порушені у заявах і скаргах коломиян.

       Враховуючи вищенаведене, виконком міської ради

в и р і ш и в:

       1. Довідку про роботу із зверненнями громадян у комунальних підприємствах міста (додається) взяти до відома та направити керівникам комунальних підприємств для аналізу та відповідного реагування.

2. Начальнику відділу управління комунальним майном міської ради Волошенюку В.В., керівникам комунальних підприємств:

       2.1. Забезпечити об’єктивний і своєчасний розгляд звернень громадян з метою оперативного вирішення порушених у них питань, задоволення законних вимог заявників.

       2.2. Забезпечити належну організацію усного прийому громадян.

       2.3. Дотримуватись статті 20 Закону України «Про звернення громадян» в частині невідкладного розгляду звернень, які не потребують додаткового вивчення та статті 7 коли звернення за належністю пересилається відповідному органу в п’ятиденний термін, або якщо воно не містить потрібних даних для прийняття рішення в цей же п’ятиденний термін повертається заявникові.

       2.4. Створювати умови для участі заявників у перевірці поданих заяв чи скарг, надання можливості знайомитися з матеріалами відповідних звернень.

       2.5. Періодично вивчати та аналізувати стан роботи із зверненнями громадян з метою вивчення та упередження причин, що породжують повторні звернення.        

2.6. Періодично розглядати стан роботи із зверненнями громадян та рівень виконавської дисципліни на оперативних нарадах. Про результати письмово інформувати керівництво міської ради.

3. Загальному відділу міської ради (І.Дикан):

- у разі виявлення недоліків по організації роботи із зверненнями громадян, надавати рекомендації щодо їх усунення та удосконалення такої роботи;

- довідку про роботу із зверненнями громадян у відділі управління комунальним майном міської ради та комунальних підприємствах розмістити на офіційному веб-сайті міської ради.

       4. Координацію роботи та узагальнення інформації щодо виконання рішення покласти на головного відповідального виконавця – загальний відділ міської ради (І.Дикан).

       5. Керівникам комунальних підприємств про хід виконання даного рішення до 10.07.2016р. подати головному відповідальному виконавцю інформацію для подальшого узагальнення та інформування 26.07.2016р. на засіданні виконавчого комітету.

       6. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Б.Федорука та керуючого справами виконкому Т.Кухтара.




Міський голова                                                                                                         І.Слюзар

Довідка

про роботу із зверненнями громадян у відділі управління комунальним майном міської ради та комунальних підприємствах


Відповідно до плану роботи виконкому на ІІ півріччя 2015р., з метою вивчення додержання вимог Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України від 07.02.2008 № 109/2008 “Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування», інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.1997р. № 348, утворено роботу групу та затверджено графік перевірок комунальних підприємств міста. На протязі жовтня - листопада поточного року здійснено перевірку в КП «Житлоінфоцентр», КП «Коломияводоканал», КП «Коломийська міська ритуальна служба», КП «Коломийська муніципальна дружина», комунальному закладі Коломийської міської ради «Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» та ВУКМ.

За результатами перевірки встановлено, що у відділі управління комунальним майном міської ради, підвідомчих підприємствах КП «Житлоінфоцентр», КП «Коломияводоканал», КП «Коломийська міська ритуальна служба» та комунальному закладі КМР «КМЦ ПМСД» в основному забезпечуються дотримання вимог вищезазначеного законодавства, що дає можливість громадянам звернутися з письмовим зверненням  чи на особистий прийом до керівника, чим створено належні умови для реалізації прав на звернення громадян.

У ВУКМі, КП «Житлоінфоцентрі», КП "Коломияводоканал", КМЗ «КМР ЦПМСД» призначена відповідальна особа по заявах і скаргах, а це в свою чергу сприяє чіткому обліку як письмових, так і усних звернень, їх оперативному пошуку. У комунальних підприємствах  «Коломийська муніципальна дружина» та «Коломийська міська ритуальна служба» не призначено відповідального працівника по роботі із зверненнями громадян та не відображено це в посадових інструкціях будь-кого з працівників.

У всіх вищезазначених закладах реєстрація звернень громадян та особистого прийому громадян проводиться в журналах. Журнали прошиті, пронумеровані, охайні та відповідають вимогам інструкції з діловодства за зверненнями громадян.

При перевірці комунальних підприємств міста встановлено, що порушень інструкції з діловодства за зверненнями громадян при формуванні справ немає (за винятком «Коломийська муніципальна дружина»). Всі звернення зареєстровані та згідно резолюцій скеровані на розгляд виконавцям, відповіді погоджені та підписані, є ксерокопії звернень, які надійшли з міської ради. Справи формуються в папки. Папка для контрольних справ заведена.

За результатами перевірки встановлено, що станом на 01.12.2015 р. до ВУКМ надійшло 448 звернень, з них 303 звернення скеровано провідним спеціалістом загального відділу по роботі із звернення громадян міської ради відповідно до резолюцій керівництва міської ради. Аналіз звернень громадян свідчить, що 165 громадянам задоволено у їх зверненнях, 283 - дано роз'яснення, решту звернень знаходяться в стадії розгляду.

За 9 місяців 2014 року зареєстровано 223 звернення, 97 з них надійшло з міської ради, а саме: 98 звернень вирішено позитивно, 111 - дано роз'яснення, решту звернень знаходилися на етапі розгляду.

В журналі особистого прийому громадян начальником ВУКМ Волошенюком В.В. станом на 01.12.2015р. зареєстровано 102 звернення, 42 з них задоволено, на 50 звернень дано роз'яснення, решта перебувають на розгляді.

Основними питаннями з якими звертаються громадяни міста у ВУКМ є: питання ремонту під’їзних шляхів, доріг, підключення до центрального водопостачання, заміна світильників, зрізка дерев, вилов бродячих тварин тощо.

Станом на 16.10.2015 р. до КП “Житлоінфоцентр” надійшло 642 звернення, з них 121 звернення скеровано провідним спеціалістом загального відділу по роботі із звернення громадян міської ради відповідно до резолюцій керівництва міської ради. Аналіз звернень громадян свідчить, що 252 громадянам задоволено у їх зверненнях, 201 - дано роз'яснення, 1 - відмовлено, решту звернень знаходяться в стадії розгляду. Основними питаннями з якими звертаються громадяни є протікання дахового покриття, необхідність ремонту під’їздів та заміни вхідних дверей в будинках, обстеження та ремонт внутрішньобудинкової системи водопостачання та водовідведення, відновлення вуличного освітлення тощо.

В порівнянні з аналогічним періодом минулого року зареєстровано 486 звернень, 59 з них надійшло з міської ради. Аналіз звернень громадян за аналогічний період 2014 року свідчить, що 165 звернень вирішено позитивно, 137 - дано роз'яснення, решту звернень знаходилися на етапі розгляду.

Директором підприємства Михайлищуком Василем Михайловичем відповідно до затвердженого графіку проводиться прийом громадян. В журналі особистого прийому громадян в 2015 році зареєстровано 92 звернення.

За результатами перевірки встановлено, що до КП «Коломийської міської ритуальної служби» надійшло 7 звернень з них: 5 – скеровано міською радою на відділ управління комунальним майном та 2 – звернення надійшло безпосередньо з відділу управління комунальним майном на підприємство. Аналіз звернень громадян свідчить, що 5 громадянам задоволено у їх зверненнях, 2 громадянам дано роз’яснення. Основними питаннями з якими звертаються громадяни є дозвіл на поховання родичів та зрізка дерев біля надгробних пам’ятників.

В журналі особистого прийому громадян в 2010р. році зареєстровано 52 звернення, в 2015р. – громадяни усно зверталися до керівника підприємства, проте записи в журналі не реєструвалися.

Відповідно до результатів перевірки встановлено, що станом на 20.10.2015р. до КП “Коломияводоканал” надійшло 52 звернення, з них 16 звернень скеровані провідним спеціалістом загального відділу по роботі із звернення громадян міської ради відповідно до резолюцій керівництва міської ради. Аналіз звернень громадян свідчить, що 26 громадянам задоволено у їх зверненнях, 24 - дано роз'яснення, решту звернень знаходяться в стадії розгляду. В минулому році зареєстровано 50 звернень, 15 з них надійшло з міської ради. Аналіз звернень громадян за 2014 рік свідчить, що 36 звернень вирішено позитивно, 14 - дано роз'яснення.

Згідно затвердженого графіку директором підприємства Калиняком Ігорем Петровичем проводиться прийом громадян В журналі особистого прийому громадян у 2015 році зареєстровано – 92 звернення, в минулому році 67 звернень. Щодо характеру питань піднятих у зверненнях на особистому прийомі, то найбільше звернень з питань дозволу на підключення до центрального водопостачання та каналізації, а також погашення заборгованості по оплаті за воду та каналізацію.

При перевірці КЗ КМР "КМЦ ПМСД" станом на 17.11.2015 р. встановлено, що до комунального закладу надійшло 12 звернень, з них 9 звернення скеровано провідним спеціалістом загального відділу по роботі із звернення громадян міської ради відповідно до резолюцій керівництва міської ради. Аналіз звернень громадян свідчить, що 3 громадянам задоволено у їх зверненнях, 3 - дано роз'яснення, решту звернень знаходяться в стадії розгляду.

Аналіз звернень громадян за аналогічний період 2014 р. відсутній, оскільки комунальний заклад є новоствореним та розпочав роботу з жовтня 2014р.

Прийом громадян веде керівник комунального закладу КМР “КМЦ ПМСД” головний лікар Мельничук Володимир Богданович відповідно до затвердженого графіку В журналі особистого прийому громадян в 2015 р. зареєстровано 10 звернень громадян.

       На недостатньому рівні налагоджено роботу із зверненнями громадян у КП «Коломийська муніципальна дружина».

Перевіркою встановлено, що в КП «Коломийська муніципальна дружина» мають місце порушення Закону України «Про звернення громадян» та Указу Президента від 07.02.2008 № 109/2008, а саме відсутня законодавча база по роботі із зверненнями громадян, не ведеться реєстрація через журнали реєстрації пропозицій, заяв та скарг громадян та обліку особистого прийому громадян. Звернення громадян реєструються через журнал вхідної кореспонденції, що не відповідає вимогам інструкції з діловодства за зверненнями громадян.

Також, в журналі особистого прийому громадян не проводиться письмова реєстрація громадян, а остання реєстрація була у 2012р. – 13 звернень.

Формування справ на підприємстві не ведеться, що є порушенням інструкції з діловодства за зверненнями громадян, про що зроблено зауваження та рекомендація виправити ситуацію. Папку для контрольних справ не заведено.

За результатами перевірки встановлено, що станом на 05.11.2015 р. до КП «Коломийська муніципальна дружина» надійшло 19 звернень, які скеровані провідним спеціалістом загального відділу по роботі із звернення громадян міської ради відповідно до резолюцій керівництва міської ради. Аналіз звернень громадян свідчить, що 7 громадянам задоволено у їх зверненнях, 9 - дано роз'яснення, решту звернень знаходяться в стадії розгляду.

Судячи з стану роботи із звернення громадян в КП “Коломийська муніципальна дружина” можна стверджувати, що практичне навчання в роботі із зверненнями громадян, яке надавалося працівниками ВУКМу впродовж звітного періоду не бралося до уваги, а також не аналізувався стан роботи у підпорядкованому підприємстві.

Враховуючи вищенаведене та відповідно до даних в таблиці про звернення громадян за 9 місяців 2015 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року (додаток 1) кількість звернень збільшилася у ВУКМ (на 96%), КП «Житлоінфоцентр» (на 26%), КП “Коломияводоканал” (на 37%). Щодо решти комунальних підприємств кількість звернень громадян є досить низькою або вони просто не фіксуються. В порівнянні з минулим роком у півтора рази збільшилася кількість звернень, які надійшли з міської ради до комунальних підприємств, найбільше це до ВУКМ (147%) та КП «Житлоінфоцентр» (105%).

З  усієї кількості звернень, які надійшли до міської ради у звітному періоді 3 звернення розглянуто з порушенням терміну розгляду, що становить 0,3% від загальної кількості, з них 1 порушення допустило комунальне підприємство КП «Коломийська муніципальна дружина», зокрема, на звернення Сметюка О.Л., щодо неправомірних дій власника підприємства по вул. Соборна (комплекс будівель колишнього м’ясокомбінату), відповідь надано на 4 дні пізніше вказаного законом терміну;

Незважаючи на те, що робота по розгляду звернень у комунальних підприємствах покращилася, однак мають місце випадки коли окремі працівники комунальних підприємств у останній день закінчення терміну розгляду стихійно підписують відповіді.

Також, варто зазначити про високий рівень виконавської дисципліни в роботі із зверненнями громадян у ВУКМ та КП «Житлоінфоцентр».


Враховуючи вищенаведене пропоную вжити дієвих заходів щодо усунення зазначених недоліків, а саме:


       1. В повсякденній роботі чітко дотримуватись вимог Закону України «Про звернення громадян» (зокрема статей 7 та 20),  Указу Президента України від 07.02.2008 № 109/2008 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів влади та органів місцевого самоврядування» інших законодавчих і нормативних актів з питань розгляду звернень громадян.

       2. Начальнику ВУКМ Волошенюку В.В. посилити персональну відповідальність керівників та посадових осіб підвідомчих комунальних підприємств за належну організацію роботи із зверненнями громадян та результати вирішення порушених у них питань. Постійно вивчати та аналізувати стан роботи із зверненнями громадян  у підпорядкованих підприємствах, при необхідності надавати практичну допомогу, особливо звернути увагу на стан роботи із звернення громадян в КП «Коломийська муніципальна дружина».

       3. Керівникам КП «Коломийська муніципальна дружина» В.Данищуку та КП «Коломийська міська ритуальна служба» Р.Джаману:

       - призначити відповідального по роботі із зверненнями громадян. Копію наказу надати провідному спеціалісту загального відділу І.Дикан.;

       - забезпечити реєстрацію звернень громадян в журналі обліку особистого прийому громадян.

       4. Керівнику КП «Коломийська муніципальна дружина» В.Данищуку:

       - усунути порушення щодо відсутності законодавчої бази по роботі із зверненнями громадян та затвердження графіку прийому керівником комунального підприємства. Графік прийому громадян оприлюднили на стенді ВУКМ;

       - забезпечити реєстрацію звернень громадян в журналі реєстрації пропозицій, заяв та скарг громадян, а не через журнал вхідної кореспонденції та формувати справи відповідно до інструкції з діловодства за зверненнями громадян.

       5. КП «Коломийська муніципальна дружина», КП “Коломияводоканал”, КП «Коломийська міська ритуальна служба», КЗ  КМР «КМЦ ПМСД» завести папку «Контролю» по роботі із зверненнями громадян.

       6. Періодично стан роботи із зверненнями громадян та рівень виконавської дисципліни розглядати на оперативних нарадах.





Провідний спеціаліст загального відділу                                                                      І.Дикан
























Додаток 1

Дані про звернення громадян,



які надійшли до відділу управління комунальним майном та комунальних підприємств

за 9 місяців 2015 року в порівнянні з 2014 р.


Кількість всіх звернень

 

Звернення з міської ради

 

Звернення, які надійшли у відділ чи комунальне підприємство (заклад)

 

На усному прийомі

 

Задоволено

 

Відмовлено

 

Роз'яснено

 

В стадії розгляду

 

Розглянуто з порушенням терміну

 

2014

2015

+/-

2014

2015

+/-

2014

2015

+/-

2014

2015

+/-

2014

2015

+/-

2014

2015

+/-

2014

2015

+/-

2014

2015

+/-

2014

2015

ВУКМ

223

436

+213

97

286

+136

39

68

+29

60

82

+22

98

152

+54

0

0

0

111

260

+149

11

24

+13

0

0

КП«Коломийська муніципальна дружина»

0

19

+19

0

19

+19

0

0

0

0

0

0

0

7

+7

0

0

0

0

9

+9

0

3

+3

0

1

КП«Житло-інфоцентр»

486

610

+124

59

121

+62

392

446

+54

35

43

+8

165

252

87

3

1

-2

137

201

+64

181

156

-25

0

0

КП«Коломийська міська ритуальна служба»

0

7

+7

0

5

+5

0

2

+2

0

0

0

0

5

+5

0

0

0

0

2

+2

0

0

0

0

0

КЗ КМР "КМЦ ПМСД"

0

22

+22

0

9

+9

0

3

+3

0

10

+10

0

3

+3

0

0

0

0

3

+3

0

6

+6

0

0

КП"Коло-мияводо-канал"

46

63

+17

5

9

+4

10

12

+2

30

42

+12

16

25

+9

0

0

0

30

30

0

0

8

+8

0

0

Всього:

755

1147

+392

157

388

+231

436

527

91

105

147

+42

279

444

+165

3

1

-2

278

505

+227

192

197

+5

0

1



Провідний спеціаліст загального відділу                                                                                                                                                   І.Дикан


Кількість усіх звернень громадян

відповідно до перевірки комунальних підприємств міста у 2015році





2011-2024 © Всі права застережено.