НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 19 квітня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про хід виконання Програми правової освіти населення на..."  № 68 від 26.05.2020р. 
Документ №68 від 26.05.2020р. Чинний
        

 
Повязані документи

Рішення виконавчого комітету  Про затвердження міської програми правової освіти населення на 2016-2020 роки
Рішення виконавчого комітету  №122 від 26.04.2016р. Чинний

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

30.05.2020



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 26.05.2020р.  № 68
 


Про хід виконання Програми правової освіти населення на 2016-2020 роки


На виконання Національної програми правової освіти населення, затвердженої Указом Президента України від 18.01.2001 року №992/2001 «Про Національну програму правової освіти населення», відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 29.12.2015 року №923 «Про затвердження обласної програми правової освіти населення на 2016-2020 роки», з метою підвищення рівня правової освіти населення, створення належних умов для набуття громадянами правових знань, а також забезпечення їх конституційного права знати свої права і обов’язки було затверджено міську Програму правової освіти населення на 2016-2020 роки.

Основними завданнями Програми є:

- створення належних умов для набуття громадянами знань про свої права, свободи і обов’язки;

- широке інформування населення про правову політику держави та законодавство;

- забезпечення вільного доступу громадян до джерел правової інформації.

Правова освіта в місті забезпечується активною участю органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, міськрайонного управління юстиції, місцевих засобів масової інформації у сфері здійснення правоосвітніх, правоінформаційних заходів та надання консультацій. У доступних для огляду громадянами місцях розміщуються стенди правового інформування, для підвищення рівня правових знань проводяться наради-семінари, конференції, правоосвітні заходи з нагоди відзначення державних свят та визначних дат: Дня Соборності України, Дня Конституції України, Дня Незалежності, Дня державного прапора тощо.

З метою зацікавленості учнів юриспруденцією кожного року проходить Всеукраїнська учнівська олімпіада з правознавства, обласна учнівська олімпіада з питань місцевого самоврядування, децентралізації влади та публічного управління. Також щорічно в закладах загальної середньої освіти проходить Всеукраїнський тиждень права «Права людини» та Всеукраїнський урок «Права людини» з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини, у рамках якого висвітлюються питання міжнародно-правових стандартів у сфері захисту прав людини, поняття і сутності прав громадян, основних механізмів їх захисту. Постійно відбуваються зустрічі у закладах освіти з працівниками правоохоронних органів, працівниками служби у справах дітей міської ради, практикуються відвідування судових засідань лідерами учнівського самоврядування закладів загальної середньої освіти, майстер-класи провідних юристів, присвячені проблематиці прав людини, захисту прав учасників Антитерористичної операції/операції Об’єднаних сил. До Дня захисту прав людини проводилися виховні заняття з учнями на теми: «Права людини», «Насильницькі дії над дитиною» та інші. З метою запобігання дискримінації та насильства в школі розроблено пам'ятки для учнів «Насилля – неприпустима річ у стосунках між людьми», проводяться круглі столи «В країну прав» спрямовані на підвищення обізнаності учнів щодо міжнародних стандартів прав людини та механізмів їх реалізації та захисту, конкурси дитячих малюнків «Мої права і обов’язки», заходи щодо протидії торгівлі людьми. У шкільних бібліотеках постійно оформлюються виставки юридичної літератури для учнів «Вчуся бути громадянином України».

Важливим напрямком діяльності закладів освіти з питань правової освіти є робота з батьківською громадськістю. Для них працюють психолого-педагогічні та правові лекторії, правові всеобучі, проводяться батьківські збори, під час яких обговорюються питання превентивного виховання дітей, відповідальність батьків за протиправні дії неповнолітніх і інше.

Початкова правова освіта також здобувається у закладах дошкільної освіти, де дітям надаються початкові знання про норми поведінки, формуються навички їх дотримання, виховується повага до батьків, вихователів, однолітків, людей похилого віку.

Закладами культури Коломийської об’єднаної територіальної громади проводилася інформаційна робота щодо обізнаності населення на правову тематику: години-застереження «Вчимося жити по закону», години права «Права та обов’язки в українській родині», «Закон на сторожі дитинства», «Наші права та обов’язки за Конституцією України», прес-моніторинг «Юрист консультує», «На терезах Феміди», тематичні години до Дня Конституції «Оберіг нашої державності», «Конституція України та історія сьогодення», правовий аукціон «Закони, за якими вчимося, працюємо, живемо», «Знаймо і вивчаймо свої права».

Заслухавши інформацію про хід виконання Програми правової освіти населення на 2016-2020 роки, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради

в и р і ш и в:

1. Інформацію про хід виконання міської Програми правової освіти населення на 2016-2020 роки взяти до відома.

2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Володимира Бойцана.



Міський голова                                                                                              Ігор Слюзар



2011-2024 © Всі права застережено.