НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 29 березня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про затвердження міської програми правової освіти насел..."  № 122 від 26.04.2016р. 
Документ №122 від 26.04.2016р. Чинний
        

 
Повязані документи

Рішення виконавчого комітету  Про хід виконання Програми правової освіти населення на 2016-2020 роки
Рішення виконавчого комітету  №57 від 26.03.2019р. Чинний
Рішення виконавчого комітету  Про хід виконання Програми правової освіти населення на 2016-2020 роки
Рішення виконавчого комітету  №68 від 26.05.2020р. Чинний

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

30.04.2016



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 26.04.2016р.  № 122
 

Про затвердження міської програми правової освіти населення на 2016-2020 роки


                                                                         

           На виконання національної програми правової освіти населення, затвердженої Указом Президента України від 18.01.2001 року № 992/2001 «Про Національну програму правової освіти населення», відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 29.12.2015 року №923 «Про затвердження обласної програми правової освіти населення на 2016-2020 роки», з метою підвищення рівня правової освіти населення, створення належних умов для набуття громадянами правових знань, а також забезпечення їх консультативного права знати свої права і обов’язки, виконком міської ради

в и р і ш и в :

1. Затвердити міську програму правової освіти населення на 2016-2020 роки (додається).

2. Координацію роботи та узагальнення інформації щодо виконання цього рішення покласти на головних відповідальних виконавців – міськрайонне управління юстиції та управління освіти міської ради.

3. Контроль за виконання рішення покласти на заступника міського голови Бойцан В.В.



Міський голова                                                                                                             І. Слюзар 





ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконкому

міської ради

від 26.04.2016 р.  № 122



МІСЬКА ПРОГРАМА

правової освіти населення на 2016-2020 роки


1. Загальні положення


Становлення в Україні демократичної правової держави, формування засад громадянського суспільства потребує суттєвого підвищення правосвідомості громадян, їх правової культури, неухильного дотримання ними Конституції України, вимог законодавства України, кваліфікованого його застосування.

Конституцією України на державу покладено обов’язок доведення до населення законів та інших нормативно-правових актів, що визначають права і обов’язки громадян. Сьогодні саме життя ставить на порядок денний питання подальшого розвитку правосвідомості населення, задоволення їхніх потреб у правовій інформації. Правове регулювання суспільних відносин в нашій державі здійснюється великою кількістю законів та підзаконних актів, з яких лише незначна частина відома населенню. Недостатній рівень обізнаності у сфері прав людини призводить до ігнорування цих прав та, як наслідок, порушення принципу верховенства права. Тому необхідно постійно покращувати умови для подальшого розвитку правосвідомості населення, подолання правового нігілізму, задоволення потреб громадян в одержанні загальних знань про державу і право. Треба сприяти розширенню можливостей отримання широкої правової інформації та юридичної допомоги громадянам, які цього потребують. Кожен з цих напрямків має свої форми і механізми реалізації.

Власне на це і спрямована Національна програма правової освіти населення, затверджена Указом Президента України 18.10.2001р. № 992.

З метою підвищення рівня правової освіти населення, створення належних умов для набуття громадянами правових знань, а також забезпечення їх конституційного права знати свої права і обов’язки розроблено міську програму правової освіти населення на 2016-2020 роки (далі – Програма).


Метою Програми є:


забезпечення кожному можливості доступу до інформації та одержання знань про права, свободи та обов'язки людини і громадянина, механізм реалізації та захисту таких прав і свобод; підвищення загального рівня правової культури та формування у людей поваги до права.


Основними завданнями Програми є:


- створення належних умов для набуття громадянами знань про свої права, свободи і обов’язки;

- широке інформування населення про правову політику держави та законодавство;

- забезпечення вільного доступу громадян до джерел правової інформації.


2. Основні напрямки правової освіти та форми її реалізації


Правова освіта населення – це процес засвоєння знань про основи держави та права, виховання у громадян поваги до Конституції України, до прав людини, небайдужого ставлення до порушень законності та правопорядку. Правова освіта – це необхідний елемент правової культури.

Правова освіта є складовою частиною системи освіти і має на меті формування високого рівня правової культури та правосвідомості особи, її ціннісних орієнтирів та активної позиції як члена громадянського суспільства, подолання правового нігілізму, задоволення потреб у правовій інформації, заохочення до участі у розбудові демократичної, соціальної і правової держави, профілактика правопорушень, забезпечення вільного і всебічного розвитку особистості.

Правову освіту громадян складає комплекс інформаційних, виховних та навчальних заходів державних, муніципальних і громадських структур, спрямованих на забезпечення певного обсягу правових знань, навичок, інформацій, консультацій, необхідних громадянину для прийняття рішень у питаннях державного і приватного життя, захисту прав і свобод, гарантованих Конституцією України.

Правова освіта громадян є невід’ємною частиною діяльності держави і громадянського суспільства, які повинні нести відповідальність за її стан і розвиток щодо забезпечення прав і свобод.

Усі громадяни України, згідно з положеннями Конституції України та нормами чинного законодавства, мають право на набуття необхідного їм мінімуму правових знань. Це право забезпечується розгалуженою мережею загальних та спеціалізованих навчально-виховних закладів незалежно від форм власності, широким правовим інформуванням населення через засоби масової інформації та культурно-освітні установи.

Правова освіта є обов’язковою в усіх дошкільних, середніх загальноосвітніх, професійних навчально-виховних, вищих навчальних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів.


Правова освіта в місті забезпечується:

- активною участю в її організації органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, навчальних закладів, підприємств, установ, організацій, засобів масової інформації;

- безпосередньою участю юристів у розповсюдженні правових знань;

- органічним поєднанням правової освіти із загальною і професійною освітою, культурою, політичними, економічними, моральними, естетичними та іншими формами виховання;

- відкритістю і доступністю інформації про державу і право, законодавство, правову політику держави;

- систематичністю і безперервністю поширення та одержання знань про державу і право;

- диференційованим підходом до навчально-виховного правоосвітнього процесу.

З метою оперативного вирішення питань координації і методичного забезпечення правової освіти у місті створюється міська міжвідомча координаційно-методична рада з правової освіти населення (далі -МКМР). Склад членів ради затверджуються рішенням виконавчого комітету міської ради. Головою МКМР є заступник голови міста. Начальник Коломийського міськрайонного управління юстиції та начальник управління освіти міської ради є заступниками голови МКМР.

Складовою частиною правової освіти є самоосвіта громадян з питань держави і права, вивчення Конституції України, законодавства про референдум, виборчого законодавства та інших норм чинного законодавства.

Для здійснення правової освіти використовуються друковані, електронні та аудіовізуальні засоби масової інформації, мережі спеціалізованих будинків і бібліотек правової освіти.

Правова освіта починається в сім’ї та дошкільних виховних закладах, де дітям надаються початкові знання про норми поведінки, звички щодо їх виконання, виховується повага до батьків, вихователів, ровесників, людей похилого віку та інших осіб.

Надалі правова освіта надається загальноосвітніми, професійно-технічними, вищими навчальними закладами і закладами післядипломної освіти.

У навчально-виховних закладах здійснюється широка позакласна і позааудиторна правоосвітня та правовиховна робота, до якої залучаються вчені - юристи, представники органів влади, громадських організацій, інші фахівці.

Управління юстиції у місті перевіряє стан правової освіти у навчальних закладах, надає їм необхідну методичну допомогу; вносить в установленому порядку пропозиції щодо вдосконалення роботи, пов’язаної з вивченням права у вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладах, закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів.

З метою задоволення потреб працівників у юридичних знаннях під час виконання ними своїх функцій і завдань, прийняття кваліфікованих рішень, реалізації наданих повноважень на підприємствах, в установах і організаціях проводиться правоосвітня робота.

Преса, телебачення і радіо систематично інформують населення про законодавчі та інші нормативні акти України, про діяльність органів законодавчої, виконавчої та судової влади, а також про стан правопорядку, боротьбу із правопорушеннями, особливо серед неповнолітніх, їх профілактику тощо.

Для кваліфікованої правової освіти населення в засобах масової інформації можуть створюватися загальні і навчальні телевізійні та радіомовні канали, випуски, журнали, а також запроваджуватися сторінки, рубрики тощо.

Заклади культури (бібліотеки, будинки культури, кінотеатри та інші) здійснюють цілеспрямовану правову освітньо-виховну діяльність. З цією метою ними за участю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій створюються на громадських або госпрозрахункових засадах університети правових знань, лекторії, кінолекторії, проводяться виставки юридичної літератури, читацькі конференції, тематичні концерти, зустрічі із молоддю та інші заходи.


3. Засоби досягнення мети та завдань Програми


Мету та завдання Програми передбачається досягти шляхом:

- утвердження гуманістичних правових ідей, загальнолюдських та національних правових цінностей, високих моральних засад у суспільному житті;

- визнання правової освіти населення одним із основних чинників формування високої правосвідомості і правової культури окремих громадян та всього суспільства;

- залучення до активної участі в організації і здійсненні заходів з правової освіти населення органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, установ, об’єднань громадян, навчальних та культурних закладів, засобів масової інформації, наукових установ, міжвідомчих координаційно-методичних рад з правової освіти населення, видавництв та поєднання комплексу заходів у сфері правової освіти, що здійснюється цими органами, організаціями, закладами і установами;

- органічного поєднання правової освіти із загальною середньою, професійно-технічною і вищою освітою;

- розроблення сучасної методологічної бази для реалізації усіх напрямів і форм правоосвітньої діяльності;

- надання правової освіти навчальними закладами як державної, так і інших форм власності, на платній або безоплатній основі;

- забезпечення відкритості інформації та доступу всіх верств населення до її джерел, систематичного і безперервного поширення серед населення області відомостей про право і державу, роз’яснення норм Конституційного, земельного, цивільного, сімейного права, в тому числі шляхом висвітлення правової інформації в засобах масової інформації;

- безпосередньої участі юристів у розповсюдженні правовий знань;

- залучення громадян до участі в удосконаленні системи правової освіти;

- диференційованого підходу до навчально-виховного право освітнього процесу;

- вивчення стану ефективності правоосвітньої роботи з громадськістю.

4. Основні заходи із забезпечення виконання Програми:


№ п/п

Перелік заходів програми

Термін виконання заходів

Виконавці

1.

Організовувати проведення конференцій, семінарів, симпозіумів тощо з питань підвищення рівня правових знань та правової культури громадян.

2016-2020 роки

виконавчі органи міської ради, члени міської МКМР з правової освіти населення

2.

Проводити олімпіади, конкурси, вікторини та інші змагання з правознавства, конкурси учнівських та студентських робіт, рефератів з питань історії та теорії держави і права, практичного застосування норм чинного законодавства тощо.

2016-2020 роки

управління освіти міської ради, керівники вищих та професійно-технічних навчальних закладів

3.

Видавати та розповсюджувати навчально-методичні розробки, брошури, буклети, кишенькові порадники.

2016-2020 роки

виконавчі органи міської ради, члени міської МКМР з правової освіти населення

4.

Проводити серед громадян через місцеві засоби масової інформації інформаційно- роз’яснювальну роботу про права, свободи та обов'язки людини і громадянина, механізм реалізації та захисту таких прав і свобод .

2016-2020 роки

виконавчі органи міської ради

5.

Проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення щодо змін у чинному законодавстві в межах компетенції.

2016-2020 роки

виконавчі органи міської ради, члени міської МКМР з правової освіти населення

6.

Сприяти створенню молодіжних правових клубів.

2016-2020 роки

управління освіти міської ради, відділ культури міської ради

7.

Вжити заходів щодо налагодження співпраці з громадськими організаціями, благодійними фондами та іншими об'єднаннями громадян у сфері надання безоплатної первинної правової допомоги, а також правоосвітньої та правовиховної роботи.

2016-2020 роки

виконавчі органи міської ради, міськрайонне управління юстиції, місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

8.

Організовувати в закладах культури і мистецтва виставки навчально-методичної та інформаційної правової літератури.

2016-2020 роки

міськрайонне управління юстиції, відділ культури міської ради

9.

Сприяти розширенню мережі громадських приймалень у місті з надання безоплатної первинної правової допомоги та організації їх діяльності.

2016-2020 роки

виконавчі органи міської ради, міськрайонне управління юстиції

10.

Проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо порядку надання безоплатної правової допомоги.

2016-2020 роки

виконавчі органи міської ради, міськрайонне управління юстиції, місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

11.

Проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу про права учасників АТО, членів їх сімей та внутрішньопереміщених осіб в межах компетенції.

2016-2020 роки

виконавчі органи міської ради, члени міської МКМР з правової освіти населення

12.

Організувати створення у засобах масової інформації циклу передач правового спрямування.

2016-2020 роки

виконавчі органи міської ради, засоби масової інформації

13.

Організувати проведення в місті Всеукраїнського тижня права до Дня захисту прав людини.

Щорічно в тиждень, що включає 10 грудня, протягом 2016-2020 років

виконавчі органи міської ради, міськрайонне управління юстиції, управління освіти міської ради

14.

Проводити семінарські заняття для працівників юридичних служб міської ради, органів виконавчої влади, державних підприємств, установ та організацій.

Щокварта-лу протягом 2016-2020 років

виконавчі органи міської ради,

міськрайонне управління юстиції


                    

5. Очікувані результати реалізації Програми


Реалізація програми сприятиме підвищенню рівня правової культури, як окремих громадян так і суспільства в цілому, формування у громадян поваги до права, загальнолюдських та національних правових цінностей, а також подоланню правового нігілізму, поліпшенню якості підготовки викладачів правових дисциплін та підвищенню ефективності викладання цих дисциплін у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах і закладах післядипломної освіти, підвищенню рівня правової поінформованості населення.

Позитивні зміни у правовому вихованні громадян сприятимуть набуттю широкими верствами населення навичок у правильному застосуванні чинного законодавства, вмінню користуватися правовими нормами для прийняття правильного рішення у складних життєвих ситуаціях, зменшенню кількості необґрунтованих скарг та звернень. 


6. Організація контролю за виконанням Програми


Координацію діяльності управлінь та відділів міської ради, органів виконавчої влади, пов’язаної з виконанням Програми здійснює Коломийське міськрайонне управління юстиції спільно із управлінням освіти міської ради та організаційним відділом міської ради.



2011-2024 © Всі права застережено.