НОРМАТИВНІ АКТИ
КОЛОМИЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

П'ятница, 29 березня 2024 року
 Рішення виконавчого комітету  "Про Коломийську міську систему централізованого оповіще..."  № 313 від 24.12.2019р. 
Документ №313 від 24.12.2019р. Втратив чинність
        

 
Повязані документи

Рішення виконавчого комітету  Про місцеву систему централізованого оповіщення Коломийської міської територіальної громади
Рішення виконавчого комітету  №208 від 05.07.2022р. Чинний

 
Історія документа

Історії немає

 
Публікації документа

28.12.2019



УКРАЇНА
Коломийська міська рада
Виконавчий комітет
 
РІШЕННЯ
 
м. Коломия
 
від 24.12.2019р.  № 313
 

Про Коломийську міську систему централізованого оповіщення


       На виконання Кодексу цивільного захисту України, постанови Кабінету Міністрів України від 27.09.2017 р. № 733 ’’Про затвердження Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та зв’язку у сфері цивільного захисту’’, розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.07.2018 р. № 488-р ’’Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції розвитку та технічної модернізації системи централізованого оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій’’, Закону України ’’Про місцеве самоврядування в Україні’’, розпорядження Івано-Франківської обласної державної адміністрації від 14.11.2019 р. № 583 ’’Про обласну територіальну систему централізованого оповіщення’’ та з метою забезпечення оповіщення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій органів управління та сил цивільного захисту, суб’єктів господарювання і населення, виконком міської ради

вирішив:

       1. Затвердити Положення про Коломийську міську систему централізованого оповіщення (далі – Положення) (додається).

       2. Відділу з питань цивільного захисту міської ради (Олександр Кротюк) до 01.12.2023 р. створити Коломийську міську автоматизовану систему централізованого оповіщення з можливістю організаційно-технічної інтеграції з Івано-Франківською обласною територіальною системою централізованого оповіщення.

       3. Керівникам підприємств, організацій, установ різних форм власності забезпечити функціонування відповідних складових Коломийської міської системи централізованого оповіщення відповідно до затвердженого Положення.

       4. Координацію роботи та узагальнення інформації щодо виконання рішення покласти на головного відповідального виконавця – відділ з питань цивільного захисту міської ради (Олександр Кротюк).

       5. Співвиконавцям рішення надавати головному відповідальному виконавцю інформацію про виконання рішення:

       до 15.01.2020 р. – для подальшого узагальнення та інформування керівництва облдержадміністрації;

       до 05.01.2024 р. – для подальшого узагальнення та інформування керівництва облдержадміністрації;

       6. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Романа Остяка.



Міський голова                                                                                                                          Ігор Слюзар


ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконавчого комітету

міської ради

від 24.12.2019  № 313


ПОЛОЖЕННЯ

про Коломийську міську систему

централізованого оповіщення


  1. Загальні положення


       1.Положення про Коломийську міську систему централізованого оповіщення (далі – Положення) визначає основні завдання, порядок створення, склад, організацію управління та функціонування міської системи централізованого оповіщення (далі – МСЦО).

       2. Організація управління та функціонування МСЦО здійснюється на підставі Конституції України, Кодексу цивільного захисту України, законів України, актів Президента України та Кабінету Міністрів України, нормативно-правових актів центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, керівника територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту області, керівника Коломийської міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Івано-Франківської області та цього Положення.

       3. У цьому Положенні вживаються терміни у значенні, наведеному у Кодексі цивільного захисту України, Положенні про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та зв’язку у сфері цивільного захисту, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27.09.2017 р. № 733.

       4. Дія цього Положення поширюється на підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, які розташовані на території м.Коломиї, міську раду, операторів телекомунікацій, телерадіокомпанії, а також підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, які знаходяться на території Коломийської об’єднаної територіальної громади.

       5. МСЦО є комплексом організаційно-технічних заходів, апаратури і технічних засобів оповіщення, апаратури, засобів та каналів зв’язку, мереж радіомовлення і телебачення, інформаційних систем підприємств, установ та організацій, призначених для своєчасного доведення сигналів та інформації про виникнення надзвичайних ситуацій до органів управління та сил цивільного захисту Коломийської міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Івано-Франківської області (далі – Коломийська міська ланка ТП ЄДСЦЗ) та населення громади.

       6. МСЦО створюється на базі відділу з питань цивільного захисту міської ради (далі – відділ), який здійснює керівництво нею при виконанні завдань відповідно до цього Положення, та утримання, реконструкцію і забезпечення постійної готовності до дій за призначенням.

       7. Основними завдання МСЦО є:

        прийом сигналів, команд, розпоряджень та повідомлень про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій в обласній територіальній автоматизованій системі централізованого оповіщення (далі – ТАСЦО) та доведення їх до керівництва органів управління та сил цивільного захисту Коломийської міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Івано-Франківської області;

оповіщення членів міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, міської комісії з питань евакуації, осіб керівного складу і чергових служб міських спеціалізованих служб цивільного захисту, рятувально-водолазної станції, територіальних формувань міського підпорядкування;

оповіщення працівників міської ради;

оповіщення населення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій через:

- сигнально-гучномовні пристрої, у тому числі встановлені на транспортних засобах, що залучаються для оповіщення;

- технічні засоби оповіщення (електронні або електромеханічні сирени);

- електронні інформаційні табло;

- об’єктові, локальні системи оповіщення об’єктів підвищеної небезпеки;

- об’єктові системи оповіщення місць з масовим перебуванням людей;

- проводову та ефірну мережі ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України»;

- радіохвилі та телеканали державних, публічних телерадіокомпаній, комунальні, громадські та інші телерадіоорганізації незалежно від форм власності;

- операторів телекомунікацій із залученням телекомунікаційних мереж загального користування (телефонний зв'язок, текстові повідомлення);

- Інтернет-ресурси (сайти, соціальні мережі),

при відсутності автоматизованого керування вищенаведеними напрямками оповіщення населення:

систему алгоритмів організаційно-технічних заходів залучення:

- об’єктових, локальних системи оповіщення об’єктів підвищеної небезпеки;

- об’єктових систем оповіщення місць з масовим перебуванням людей;

- електронних засобів інформації;

- Інтернет-ресурсів (сайтів, соціальних мереж), які є найбільш популярними;

- підтримання апаратури та технічних засобів оповіщення в готовності до застосування за призначенням.

8. Для організації виконання основних завдань МСЦО відпрацьовується схема оповіщення, яку затверджує міський голова з пояснювальною запискою.


ІІ. Склад МСЦО


  1. До складу МСЦО входять:

апаратура та мережа прийому сигналів та інформації від ТАСЦО;

система автоматизованого виклику;

міська автоматизована система централізованого оповіщення (далі – МАСЦО);

система напрацьованих алгоритмів залучення об’єктових, локальних систем оповіщення об’єктів підвищеної небезпеки, системи оповіщення місць з масовим перебуванням людей, електронних засобів масової інформації, Інтернет-ресурсів (сайтів, соціальних мереж), які є найбільш популярними на території об’єднаної територіальної громади.

        2. Апаратура та мережі прийому сигналів та інформації від ТАСЦО забезпечує чергування у визначених мережах та каналах з відповідними видами і режимами роботи.

       3. Система автоматизованого виклику забезпечує інформування (виклик) осіб керівного складу органів управління та сил цивільного захисту Коломийської міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Івано-Франківської області, членів міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, міської комісії з питань евакуації, осіб керівного складу і чергових служб міських спеціалізованих служб цивільного захисту, рятувально-водолазної станції, територіальних формувань міського підпорядкування Коломийської міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Івано-Франківської області. Система автоматизованого виклику забезпечує передачу необхідної інформації у вигляді мовних або текстових повідомлень.

       4. МАСЦО – це програмно-технічний комплекс, призначений для оповіщення осіб керівного складу і чергових служб швидкого реагування, органів управління та сил цивільного захисту Коломийської міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Івано-Франківської області та населення, який забезпечує:

       здійснення автоматизованої реалізації алгоритмів оповіщення осіб керівного складу і чергових комунальних служб швидкого реагування,

        здійснення автоматизованого керування:

       1) включення електромеханічних та електронних сирен;

       2) автоматизоване переривання трансляції програм мовлення ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», державних і публічних телерадіокомпаній, комунальних, громадських та інших телерадіоорганізацій незалежно від форм власності, які охоплюють територію Коломийської об’єднаної територіальної громади, для оповіщення населення;

       3) автоматизоване включення сигнально-гучномовних пристроїв та електронних інформаційних табло об’єктів та місць з масовим перебуванням людей;

       4) автоматизований запуск локальних та об’єктових систем оповіщення.

       5. Система напрацьованих алгоритмів залучення електронних засобів масової інформації, трансляція яких охоплює територію Коломийської об’єднаної територіальної громади, та Інтернет-ресурсів (сайтів, соціальних мереж), які є найбільш популярними по території громади, дає можливість здійснювати оповіщення населення безпосередньо з радіотрансляційних вузлів, апаратних телерадіоорганізацій та через адміністраторів Інтернет-ресурсів (сайтів, соціальних мереж) відповідно до спільних інструкцій. Ці алгоритми застосовуються при відсутності спеціальних технічних засобів переривання програм мовлення в автоматизованому режимі та програмних продуктів, які дають можливість прямого висвітлення повідомлень на Інтернет-ресурсах.

       6. До реконструкції МАСЦО передбачається наступний порядок організації оповіщення.

       МАСЦО функціонує на базі апаратури П-160, П-164 та АДУ-ЦВ, які знаходиться в приміщеннях:

       РЦТ № 173 Івано-Франківської філії АТ «Укртелеком»,

       чергової служби Коломийського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Івано-Франківській області.

       МАСЦО на базі апаратури П-160, П-164 та АДУ ЦВ дає можливість від ТАСЦО здійснювати:

       - оповіщення працівників Коломийської міської ради  через чергову службу Коломийського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Івано-Франківській області;  

       - оповіщення населення шляхом автоматизованого централізованого включення електромеханічних сирен, радіотрансляційного вузла, до якого підключені радіоточки та вуличні гучномовці, де є прийом на частоті 71,24 МГц, на якій транслюється програма мовлення ПА «Національна суспільна телерадіокомпанія України» - на радіоприймачі, які можна налаштувати на цю частоту.

       На території Коломийської об’єднаної територіальної громади органи управління та сили цивільного захисту оповіщаються від ТАСЦО через систему автоматизованого виклику (ПАК АТРИС) та розсилкою СМС-повідомлень.

       Населення Коломийської об’єднаної територіальної громади оповіщається через ТАСЦО шляхом застосування системи напрацьованих алгоритмів залучення системи централізованого оповіщення, які залучають локальні та об’єктові системи оповіщення та електронні засоби масової інформації, трансляція яких охоплює територію Коломийської об’єднаної територіальної громади, та Інтернет-ресурсів (сайтів, соціальних мереж), які є найбільш популярними по території Коломийської об’єднаної територіальної громади.

       Організовують оповіщення населення сектор оперативного реагування служби господарського забезпечення міської ради та чергова служба Коломийського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Івано-Франківській області.




ІІІ. Порядок застосування МСЦО


       1.Рішення про оповіщення у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайної ситуації місцевого рівня приймається на підставі:

       повідомлення про фактичну обстановку, що склалася у зоні можливого виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій;

       результатів аналізу прогнозованих даних, стану небезпеки природно-техногенного характеру на території  Коломийської об’єднаної територіальної громади, що вимагають негайного проведення заходів для захисту населення і територій;

       пропозицій виконавчого комітету міської ради та керівників об’єктів, на території яких існує загроза виникнення або виникла надзвичайна ситуація.

       2. Пропозиції щодо змісту повідомлення та порядку здійснення оповіщення готує відділ з питань цивільного захисту міської ради з залученням відповідних працівників міської ради та подає міському голові – керівнику Коломийської міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Івано-Франківської області.

       3. Прийнявши рішення про оповіщення, міський голова дає команду начальнику відділу з питань цивільного захисту міської ради на здійснення відповідних заходів.

       4. Безпосереднє керування процесом оповіщення здійснює працівник відділу з питань цивільного захисту міської ради за розпорядженням міського голови.

       Після узагальнення інформації про спрацювання апаратури оповіщення працівник відділу з питань цивільного захисту міської ради доповідає міському голові про результати оповіщення.

       5. Перелік повідомлень про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, які є характерними для Коломийської об’єднаної територіальної громади, розробляються заздалегідь.

       Порядок підготовки повідомлень та їх збереження, алгоритм залучення телерадіомереж до оповіщення населення через систему паролів визначені у постанові Кабінету Міністрів України від 27.09.2017 р. № 733 ’’Про затвердження Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та зв’язку у сфері цивільного захисту’’.

       6. Готовність МСЦО до застосування за призначенням забезпечується шляхом:

        організації цілодобової готовності засобів оповіщення до застосування за призначенням;

       організації роботи сектору оперативного реагування служби господарського забезпечення міської ради у питаннях забезпечення оповіщення;

       організації та забезпечення підготовки диспетчерів (або працівників відділу з питань цивільного захисту міської ради), чергових (диспетчерських) служб до дій у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайної ситуації;

       організаційно-технічної взаємодії ТАСЦО та МАСЦО;

       забезпечення встановлення на об’єктах операторів телекомунікацій та телерадіокомпаній, які залучаються до оповіщення, спеціальних технічних засобів для передачі сигналів та інформації через програми теле- та радіомовлення;

       планування і проведення разом з операторами телекомунікацій та телерадіокомпаніями, які залучаються до оповіщення, перевірок автоматизованих систем централізованого оповіщення, тренувань у відпрацюванні системи напрацьованих алгоритмів залучення електронних засобів масової інформації та Інтернет-ресурсів, з передачею навчальних повідомлень;

       проведення експлуатаційно-технічного обслуговування апаратури і технічних засобів оповіщення та телекомунікацій, а також технічних перевірок їх працездатності;

       проведення заходів із забезпечення резервного електроживлення апаратури і технічних засобів оповіщення та телекомунікацій, дистанційного діагностування їх стану.


ІV. Відповідальність за стан МСЦО


1. За оперативну готовність МСЦО відповідає начальник відділу з питань цивільного захисту міської ради.

2. За технічну готовність апаратури П-160, П-164, АДУ-ЦВ та технічних засобів оповіщення, які входять до складу МАСЦО, їх експлуатаційно-технічне обслуговування та виконання організаційно-технічних заходів щодо попередження несанкціонованого запуску апаратури відповідає начальник РЦТ № 173 Івано-Франківської філії АТ «Укртелеком» та керівники відповідних операторів телекомунікацій.

3. Керівники ефірних телерадіостудій, суб’єктів господарювання, де є місця з масовим перебуванням людей, відповідають за готовність відповідних працівників діяти згідно з визначеним алгоритмом щодо залучення сигнально-гучномовних пристроїв та електронних інформаційних табло до оповіщення населення.


V. Контроль готовності МСЦО

та порядок проведення перевірок


        1.Керуючись вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 27.09.2017 р. № 733 ’’Про затвердження Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та зв’язку у сфері цивільного захисту’’ для підтримання МСЦО в готовності до застосування за призначенням та забезпечення надійного функціонування апаратури і технічних засобів МСЦО, відділом з питань цивільного захисту міської ради спільно з операторами телекомунікацій та іншими підприємствами і організаціями, що надають послуги в галузі телекомунікацій та з якими укладено договори на здійснення експлуатаційно-технічного обслуговування, проводяться перевірки технічного стану та готовності до застосування за призначенням МСЦО.

       2. Для цього проводяться:

       щомісячні перевірки технічного стану апаратури та технічних засобів оповіщення, під час яких перевіряються окремі елементи МАСЦО;

       щомісячні тренування з відпрацювання окремих напрацьованих алгоритмів залучення електронних засобів масової інформації та Інтернет-ресурсів;

       щоквартальні комплексні перевірки та тренування під керівництвом ТСЦО.

       3. Керування виконанням заходів щомісячних перевірок та тренувань здійснюється начальником відділу з питань цивільного захисту міської ради.

       4. Щомісячні перевірки та тренування проводяться згідно з графіком, який затверджує заступник керівника Коломийської міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Івано-Франківської області.



В.о. начальника відділу

з питань цивільного захисту

міської ради                                                                                                                  Надія Іванова



2011-2024 © Всі права застережено.